för att lära mig mer..

jag har alltid velat rida olika hästar. Jag vill kunna rida olika typer av hästar, olika storlekar och är villig att ta in så mycket kunskap som möjligt. När folk ser mig rida Rosalita vet jag inte riktigt vad dom tänker.. men hon ser ju inte precis ut så mycket för världen.
Rosalita är en utmaning. Det är inte många som kan hantera henne, och att rida henne är speciellt.. hon är ingen vanlig liten ponny.
Hon kan lätt bli aggressiv, gå till anfall, stegra sig helt oväntat, bita efter dig både när du sitter på ryggen och är på marken och är väldigt lätt att få på dåligt humör.. du måste hela tiden se till att ha henne på din sida.. det går att korregera henne, men endast till en viss gräns och då bryter helvetet loss..
Detta gör det mer eller mindre omöjligt att hitta en ryttare till henne.. där kommer såklart jag, 18åriga Stephanie in i bilden.. Jag rider en maxad Bponny för att lära mig helt enkelt! :)
Snart får vi en ny sadel och då ska vi börja hoppa igen, fyfan vad jag längtar!

Behov av...

Jag är i riktigt behov av nya ridkläder.. jag är faktiskt riktigt dålig på att köpa nya ridkläder och har två par ridbyxor jag fick i julklapp nu denna julen, och resten är köpta under tiden jag hade Xtra.. alltså två år sedan.. det är sjukt hur slitna och gamla jag har..
Jag är även i behov av ridtröjor. Jag rider idag i jobbkläder + gamla hoodtröjor som jag inte använder längre.. och på sommaren i någon t-shirt. Jag behover pikéer, v-ringade långarmade tröjor och lite tjockare tröjor att rida i nu i vår.. får nog bli en tripp till ge-kås snart... och nej, jag lägger i princip aldrig ut några pengar på ridkläder, föredrar att köpa vardagskläder!

Kvällsridning

Eftersom att mamma och pappa tog hästarna idag behövde jag bara plocka in dom när jag kom in. Ställde Rosalita utomhos och bar ut träns, väst och hjälm. Idag började jag med att sitta upp själv ( barbacka såklart ) och skrittade själv i början med. Hon krånglade lite och tyckte att hon minsann inte skulle gå framåt, men efter lite övertalning så gick det bra. Vi skrittade fram och hon kändes bra. Sen travade jag henne lite lätt i början för att få en bättre bjudning i skritten, även traven satt fint. Sen skrittade vi mycket volter, ställde igenom och kände på henne i alla sidor.
När hon var mjuk och kändes bra så travade jag henne på så rakt spår som möjligt. Jag la fokus på att få henne avslappnad och att bjuda framåt, vilket hon gjorde väldigt bra. Några gånger blev hon lite för pigg och sprang ifrån mig och andra gånger tvärnitade hon och surade.. men som sagt, efter lite övertalning så gick hon snällt framåt. Efteråt så skrittade jag henne för hand. Världens mysigaste bebisponny!
Imorgon vill jag gärna börja med framskrittning i samhället, ska se om pappa kan gå med mig och leda henne, och sen ska jag bara fortsätta på samma sätt, dvs korta pass, enkel trav på raka spår och få henne i en avslappnad form.

Jag vill aldrig släppa taget om henne..

Rosalitas ägare har beslutat att inte sälja Rosalita riktigt ännu. Dels för att hon inte är säljbar i de skicket hon är och dels för att hon tycker att det är jobbigt.
Jag hade verkligen velat köpa henne, ridit till henne, gjort henne fin och gett henne den kärlek hon förtjänar för att senare sälja vidare henne till ett hem där hon får vara nummer ett alltid. Det är verkligen en dröm, som tyvärr alltid kommer enbart förbli en dröm.
Två hästar är jobbigt som det är och en tredje hade ätit upp mig och min ekonomi och jag hade inte klarat av det.
Men än sålänge har jag fortfarande makten att se till att hon har det bra, trots att jag inte kan ge henne min uppmärksamhet alla dagar i veckan så ser jag till att ge henne det jag kan och jag försöker verkligen hinna med henne lika mycket som mina egna hästar, jag är skyldig henne det.

Babylove

Myser med min prins i hagen efter ridpasset. Noreen syns i bakgrunden ( hon står alltid och äter.. haha gomsan! ).

Operation sätta igång Rosalita.

För några veckor sedan skrittade jag i ca tio minuter på Rosalita, men hon hade fortfarande lite issues med det så lät henne va ett tag till. Nu har hon skrittats lite av ägarens dotter och det är dags att sätta igång henne.
Tog med häst, säkerhetsväst och pappa ut paddocken. Eftersom att hennes sadel ej ligger bra så rider vi barbacka. Pappa ledde henne lite till en början, för att undvika onödiga konflikter. När hon var okej med att jag satt där och gick fram självmant gick han mer och mer emot mitten tills vi skrittade själva på spåret. Vi höll oss på en volt längst bort på ridbanan för att undvika rida förbi öppningen.
När jag skrittat henne i ca tio minuter ville jag se om hon fortfarande hade problem med traven ( jag kunde inte trava henne när skadan uppkom då hon enbart stannade och kickade och stegrade.. ) men hon travade på snällt, testade lite om det gick att stanna, men efter några korregeringar ifrån mig så travade hon snällt vidare. Hon hittade en väldigt låg och fin form som jag lät henne lulla runt i. Vi travade ett halvt varv på volten, skrittade tre varv och sen travade vi ett halvt varv igen.
Vi travade i båda varven, hon stegrade sig två gånger, men man märkte att det enbart var för att testa då hon gav sig otroligt fort. Hon var både mjuk i munnen och känslig för hjälper. Hon spände sig ibland och krullade upp sig, men red bara igenom det och hon slappnade av. Är faktiskt lite chockad över hur bra det faktiskt gick. Detta ska vi fortsätta med nu i några veckor innan vi ser hur vi ska gå vidare.
Jag är riktigt riktigt stolt över Rosalita. Hon testade mig på sitt vanliga lilla sätt ett par gånger genom att låtsas att bli rädd, flyta ut ur volten, stelna till och spänna sig osv. Men när hon märkte att det inte var lönt så slappnade hon av. Jag är även glad att hon inte kickade eller bockade något.. men mig barbacka på ryggen så hade jag nog inte haft en chans att sitta kvar.. haha.
bebisponnyn gjorde mig mycket stolt idag!



Det syns verkligen att vi inte varit igång sedan december, men snart så!

Nu flyr jag till stallet

Efter en hemsk skoldag så flyr jag ner till stallet för att pussa på mina älsklingar. Idag är det extra mycket äpplen och pussar som gäller för att göra matte extra glad!

Kvällsbesök

Jag nyss nere hos hästarna för att fylla på vatten och ge natthöet. Noreen ska ha fri tillgång till hö och då räcker det inte med att ge henne kvällsmat klockan sju, utan vi åker alltid ner vid halv nio och ger två kakor inför natten. Och samtidigt fyller vi på vattenhinken.
Medan pappa bar in en ny höbal så pussades jag med Secret. Han la sin mule under min arm och stod så jättelänge. Han brukar rycka till och vara ganska rastlös, men idag var han supermysig och ville vara kela, bebis <3

Att sluta med hästar

När vi fick lämna bort Xtra så slutade jag med hästar. Jag ville aldrig mer sitta på en häst och mådde dåligt av tanken av att släppa in en häst igen.. Jag mådde riktigt riktigt dåligt och hamnade i en mild deprission. Jag hängde då och då med min vän Matilda till hennes stall och red Saturn ( hennes ponny ) men kände inget sug längre.
Jag hade tröttnat på hästarna redan under tiden jag hade Xtra men ville inte erkänna det för mig själv och red enbart för hans skull. Jag älskade honom och ville vara med honom alltid, men den där glädjen för hästar jag haft när jag var yngre försvann helt enkelt. En del kan ha varit att jag skaffade min första pojkvän, skolan blev mer seriös, jag började festa.. allt förändrades väldigt fort.
Men hur det än blev så slutade jag med hästar. I ett och ett halvt år låg jag på soffan, dag in och dag ut och mådde skit. Jag kände ingen glädje för något längre och tror aldrig att jag känt så någonsin tidigare.
När jag våren 2011 bestämde mig för att börja rida igen så fick jag ett mejl ange Rosalita där dom tyckte att jag skulle ge det en chans, och mycket riktigt så gjorde jag det. Och därifrån har ni haft möjligheten att följa mig här på bloggen.
Att sluta med hästar var nyttigt för mig. Jag fick se livet ur ett annat perspektiv, ett liv utan sena kvällar i stallet, prioritering och ont i kroppen. Jag trivdes inte alls med mig själv eller mitt liv och var fast besluten sommaren 2011 att jag skulle skaffa en egen häst.
Jag var trött på att rida andras hästar och Rosalita var för krävande för att jag skulle få någon glädje utav det. Noreen kom in i mitt liv med så mycket hopp och kärlek, hon har verkligen varit en life saver och tack vare min pappa så har jag ett helt liv framför mig med två stycken perfekta hästar som förgyller mina dagar och gör mig till en bättre människa.
Jag kommer aldrig tröttna på hästlivet igen. Inte efter att ha smakat på livet utan dom.

svartvitskäck / skimmelskäck

Jag tycker det här med färgerna är otroligt intressant. Secret har i princip inte ärvt något färg anlag av sin mamma, varken hennes blåa öga eller pälsen. Secret är en svartvit skäck med mycket svarta partier, men under magen och en del på bogen är jätteblekt och mer åt de gråa hållet vilket får mig att undra.. finns det en chans att han bleks helt på de svarta partierna och blir en såkallad skimmelskäck? Hade varit väldigt intressant att veta hur han kommer se ut i framtiden! :D

Hejdå bädden!

Har haft spånbädd under mitt halm och eftersom att hästarna använder ett och samma ställe som kiss och bajs place så blir där grisigt som fan så jag tog undan allt rent halm i ett hörn och mockade ut ALLT på ena sidan av boxen. 6 st helt proppfulla kärror kastade jag ut, sopade bort allt äckel och gjorde rent. La gammalt halm underst och sen nytt halm på. Jag väljer att behålla halva boxens bädd sålänge, där kissar ingen av dom och det är där bebis ligger och sover och sålänge det är fräscht och inte kommer väta underifrån så är jag glad om jag får behålla min bädd.
Efter detta kan ni nästan tänka er hur gott jag luktar, och min rygg lär göra ont utav bara helvete ikväll.... men sånt man får ta!

Carola besök

Kom hem 14.40 och hade tid med Carola kl 15.00 nere i stallet, så det var in, byta kläder och kasta mig på cykeln... motvind och en astmaattack senare så var jag där före henne trots allt. Jag tog in hästarna och gav Noreen lite hö medan vi väntade in henne.
Tanken var att verka henne inne i boxen, men eftersom att ljuset är hemskt därinne så vi ställde henne i gången med så att hon kunde se Secret samtidigt som vi band upp honom inne i boxen ( första gången han är uppbunden! ). Noreen skötte framhovarna exemplariskt och bakbenen var som vanligt lite extra jobbiga men hon var superduktig och hovarna blev SKIT fina.. dom hade blivit alldeles för långa. Hon slog några gånger till rumpan i en boxdörr och fick små panikattacker men i de stora hela skötte hon sig jättebra.
Lillen däremot kaxade riktigt ordentligt. Jag stod med ryggen mot honom så att han inte skulle försöka springa ut ( han satt fast men bandet var inte så jätte kort så han kunde röra sig lite ) och han underhöll sig med att skrapa hoven på mina vader, stegra sig mot min rygg och bita mig i håret.. trevlig bebis ;)
Carola var helt såld på bebis och tyckte att han var VACKER.. vilket gjorde mig jättestolt såklart. Hon sa även att hon tyckte att jag hade goda grund kunskaper till att klara av honom bra och det gjorde mig väldigt glad och gav mig en liten egoboost, hon trodde att det skulle gå jättebra och det behövde jag höra.
Nästa verkning så ska vi fila lite lätt på bebis hovar för att han ska vänja sig, kommer säkert gå super då han redan nu går att lyfta benen på runt om, mattes prins <3

Ridbyxor - sugen

Jag har varit riktigt sugen på dessa ridbyxor ett tag och att brodera sitt namn på sidan tror jag hade varit riktigt snyggt. Har sett på en del hästbloggar andra som har dessa ridbyxor och vill bara passa på att fråga, hur är kvalitén? Är i stort behov av nya ridbyxor då jag enbart har två par som inte är sönder eller håliga..
Hade suttit fint med ett par svarta.

Ny design!

Har varit lite rastlös ( undviker att plugga så sätter igång med detta istället ) och jag var inte särskilt nöjd med min förra design så gjorde en ny. Detta gjorde jag bara lite snabbt nu och kommer säkert byta header osv senare. Men än sålänge är jag nöjd! :)

Problem med fötterna

Noreen skulle verkas i samma veva som fölet kom men det blev ju som ni förstår inte av. Det är nämligen så att hästen inte accepterar min hovslagaren sen det att fölet kom.. haha. Han har mycket andra hästar och antar att det är lukten som gör att hon blev vansinnig när hon ser honom...
Vi ska förhoppningsvis ta hit min tränare ( som också skor och verkar ) och låta henne verka Noreen snarast och förhoppningsvis kan vi se om hon kan ta en titt på lillens fötter. Detta måste såklart göras SNARAST då jag inte alls gillar att se hennes fötter i de skick dom faktiskt är.. stackars beby!

rosalita update

haft en liten down period med Rosalita.. som ni kanske märkt. Har helt enkelt tappat det och vet inte riktigt hur eller vad jag ska göra med henne. För några dagar sedan så kände jag att ni får det fan räcka. Jag är helt enkelt inte rädd längre när hon går till anfall emot mig, för vad hon än kan göra mot mig så måste det vara värt det. Jag har helt enkelt tuffat till mig lite och Rosalita förstår det. När jag kommer i hagen så gnäggar hon mot mig, när jag öppnar boxdörren och går hon undan och kommer sedan sakta mot mig med sänkt huvud.. Detta är en Rosalita jag aldrig sätt tidigare och hon är verkligen helt underbar just nu.
Däremot så är inte aggressiviteten bättre mot andra.. när jag stod och borstade henne så kom en i stallet fram och hälsade på Rosalita, och då gick hon direkt till anfall och högg efter hennes händer, detta är såklart aldrig acceptabelt och jag blev riktigt arg på henne. Mot mig beter hon sig förtillfället inte på detta viset, och tror faktiskt att jag någon gång kommer kunna få ordning på hennes beteende, men det kommer ta tid, engagemang och otroligt tålamod.. och jag vet faktiskt inte om jag kan ge henne allt det.. tyvärr.

Vårpyssel

Boxarna gick ganska fort, även maten fixade jag på rekord tid så dödade lite tid genom att mocka ut minihagen + skura rent vattentunnan ute i hagen och fyllde på med nytt färskt vatten. Sedan tog jag ryktstenen och drog genom Noreen.. halva hästen följde nästan med och det är SJUKT hur mycket den hästen fäller.. och hon var heller inte särskilt road över att stå stilla.
Tog snabbt igenom henne med kammen och borsten efteråt för att få henne REN.. men hon hade fortfarande massvis med hår kvar på kroppen...
Sen plockade jag in Rosalita och hon fick sig en riktig vårborstning. Jag tog tag i hennes äckliga svans, klippte lite i både man och svans + hovskägg och gjorde henne snygg och prydlig. Bytte även till en ren grimma innan hon fick gå ut i hagen igen.
Hon somnade nästan när jag pillade med henne och såg verkligen ut att njuta av uppmärksamheten, min bustjej <3

Dagens hästar

Vädret är kanon och jag tycker att det är dags för en ordentlig genomborstning. Helst hade jag velat ställa Noreen utomhus och göra henne ordentligt snygg ( kanske att jag gör det i hagen.. ) och bli av med allt äckligt hår som är ÖVERALLT just nu....
Rosalita ska ställas upp utomhus och genomlida en ordentlig rykning, hon ser ut som en gris som badat i gyttja så får lägga ner lite tid på det. Annars så får hästarna vila helt idag då jag har en hel del skolarbete att göra.

Jobbigt läge

Jag vågar faktiskt inte ha hästarna helt lösa längre i paddocken.. då jag är rädd att han ska lyckas smita ut igen och att det ska bli samma panik som igår. Men istället hade jag tänkt börja longera Noreen lite lätt och då hålla oss längst bort på ridbanan. Ska naturligtvis sätta upp extra linor vid ingången så att det inte finns någon chans att han lyckas komma loss.. blir så himla nojjig såfort något händer och paniken är enorm, som tur var så såg det bara värre ut än vad det var och han skadade inte sig och blev heller inte särskilt mycket klokare ( fem minuter senare var han påväg ut igen )

Kvällsmys

Jag och mamma var nere och kollade till hästarna efter kvällsfodringen, och allting var okej och han mådde mer än bra.
Han trodde förmodligen att det var morgon för han började bita mig i håret och när jag inte lät han gå ut ur boxen så stampade han i marken av irritation och blev jätte frustrerad över att han inte fick som han ville.. men gosig var han iallafall.
Han älskar när jag sitter och pussar honom på mulen och ruffsar mig i håret och slår mig med sin framhov på benen.. haha busbebis <3

Dagens Lita

Idag när vi tog in Rosalita så stängde jag dörren och med en gång så gör hon utfall emot boxdörren och emot mig då. Jag öppnade och röt till riktigt ordentligt och mycket riktigt så vågar hon ej komma emot mig om inte dörren är emellan. Jag lockade på henne och hade hon öronen bakåt så var hon ej välkommen. Övade detta ett tag och tillslut så hade hon öronen framåt och stod snällt framför mig. Men såfort jag stängde så började hon halvstegra emot dörren och hugga i luften, gjorde samma sak igen, jag öppnade och denna gången stampade jag till ordentligt i marken och röt riktigt högt, hon blev helt låg och ställde sig i ena hörnet och vågade knappt titta på mig...
Detta är något vi övat på en del, denna aggressivitet hon har tror jag är byggd på att hon haft ont och ej kunnat uttryckat sig på annat sätt, sen tror jag aldrig att hon blivit uppfostrad eller tillsagd på rätt sätt när hon gjort dessa utfall, för mig vågar hon faktiskt inte jävlas mot.

PANIK!

Idag släppte jag hästarna i paddocken som vanligt, båda två var pigga och glada och även Noreen galopperade runt några varv. Vi har ett bra staket runt men enbart en lina som hänger vid ingången, där brukar jag eller mamma stå för att Secret inte ska komma ut, men idag lyckades han smita iallafall, Noreen blev lite orolig men inte alls som Secret, han fick PANIK.. jag sprang efter och försökte valla in honom i paddocken igen ( Noreen gick ej att få tag på då hon sprang runt och kollade efter honom ) och istället för att springa mot ingången igen så hoppade han IGENOM staketet och fastnade mellan bräderna...... jag fick total panik men försökte lugnt lossa honom trots att han sparkade mig vilt i magen och på armarna.. han kom loss väldigt fort men stod ganska chockad hos Noreen och tyckte att jag var världens sämsta... Jag bad honom gå lite och han sprang omkring duktigt och verkade inte skadat sig, vi tog in dem och jag kunde undersöka honom närmre. Jag kände igenom hela hästen, han var varken varm eller svullen och hade inte skadat sig där han satt fast.
Chocken gick även den över ganska fort då han ville börja leka med mig såfort jag satte mig i boxen, försökte stega ut i gången osv. Han har även börjat bita fast i byxbenet och sen slå mig med framhoven... knäppo!!!
Nu ska vi ner igen för att känna igenom honom en extra gång och hoppas såklart att det såg värre ut än vad det faktiskt var. Numera blir tar jag aldrig sånna chanser igen! Ska sätta fast en extra lina vid ingången så att han ej kan komma under den! Antar att det är nackdelen med att ha en självständig fölunge, han har inget emot att springa ifrån mamma, bara han vet att han kan komma tillbaka igen.

Like a fairytale

Jag är så sjukt lyckligt lottad. Alla mina drömmar har gått i uppfyllelse, och även om jag ibland kan tycka att det suger att jag inte kommer kunna resa direkt efter studenten, måste gå upp klockan halv sju på söndagar efter jag varit ute och morgonfodra, inte kunna stanna kvar i skolan och plugga pga hästarna måste få lunch.... så är det värt det, varenda dag är de värt det.
Att kunna sitta i boxen, låta bebis leka med mitt hår, andas i hans mjuka päls, se in i Noreens lugna ögon och bara få va en sekund om dagen är de bästa livet har att ge. Detta är vad jag kallar livskvalitét och skulle inte byta ut det emot något här i världen.

Dagens hästar

Cyklade ner och mockade båda boxarna, fixade mat + vatten och gjorde fräscht och snyggt i stallet. Sen cyklade jag vidare till min vän Matildas stall där vi borstade lite på Jolly & Maja ( två unghästar Matilda ridit in ), sen skulle dom träna på att leda 1åringen för första gången, tyckte det var väldigt intressant att se hur "kunniga" gör.. om ni förstår mig rätt. Känner igen det väldigt väl och det känns skönt att veta att jag gjort i princip likadant. Det är såklart inte lika lätt att börja leda en 1åring som en två veckors gammal fölunge.. är så GLAD att jag börjar i tid.
Sen red jag och Matilda ut på fyraåringarna. Jag hade mysiga Jolly som skötte sig exemplariskt hela rundan. Vi skrittade en bra bit och både travade och galopperade lite. Vi red både i skogen, på vägen och på stranden och det kändes UNDERBART att vara uppe på hästryggen igen. Speciellt på en häst som inte motarbetar allt man ber om, dom är otroligt känsiga för skänkel och hand och väldigt lätta att rida, helt underbart med unghästar.
Sen cyklade jag tillbaka till mitt, tog in alla hästarna och borstade igenom mina. Rosalita band jag utanför stallet och borstade igenom även henne en liten stund, fick mig ett bett på handen + att hon betedde sig obeskrivligt ouppfostrat, sparkade efter mig, konstrade, stod ej still osv.. ett tag tröt mitt tålamod och jag blev allmänt förbannad.. hatar att bli arg på henne, men ibland beter hon sig så fruktansvärt att jag inte vet vart jag ska ta vägen, ingenting hjälper.
Idag var en underbar dag, ville verkligen inte åka hem och jag fick en påminnelse om varför jag älskar dessa djur så sjukt mycket. Dom är en underbar del av mitt liv!

baby you're my better half


Jag fixar det själv.

Jag är sjukt påverkbar av min omgivning. Får jag en sneblick av någon så kan jag bryta ihop och känna mig VÄRDELÖS.. det är bara sånn jag är uppbyggd och jag är en väldigt känslig människa.
Inom hästvärlden har jag fått lära mig att få lite extra skinn på näsan och visar mig aldrig svag inför andra ( även om jag kan åka hem senare på kvällen och gråta över att någon sagt något till mig som inte passade ).
Jag får sjukt många konstiga blickar, kommentarer osv slängda i mitt ansikte efter att fölet kommit och jag mår riktigt dåligt över det. Det finns TVÅ personer som sagt till mig att detta kommer gå bra, du fixar detta, jag tror på dig och finns här, och en av dem är min mamma..
Jag vet att det är mycket jobb med ett föl, jag vet att det är svårt, kräver kunskap och erfarenhet, men detta är inte ett val jag gjort utan något som hände mig, och jag är glad över det, låt mig vara glad och lita på att jag hade inte sagt att jag fixar det om jag inte trodde att jag skulle göra det.
come what may, as long as I've got you by my side <3

Första gången i grimma och grimskaft

När vi åkte ner för att låta hästarna springa av sig lite innan läggdags så tänkte jag passa på att pröva grimma och grimskaft ut i paddocken för första gången. Pappa tog Noreen och jag satte på grimma och grimskaft på Secret, tog ett stadigt tag i grimman och en arm om rumpan för att kunna hålla honom ifall han fick panik. Och någon form av panik vart det, men tror inte det var av rädsla, utan han var mer pissed off över att jag höll fast honom, stegrade, kastade sig och gjorde allt för att komma loss, men lyckades hålla honom nära mig och lät honom hållas och efter ett tag så gick han helt ok.
Sen fick han springa av sig energin, han var FULL av energi och jag gick lite med trötta Noreen och han sprang som en dåre runt oss, hoppade och sparkade. Sen skulle grimman på igen.. det var en helt annan visa då han inte alls tyckte samma som jag. Men jag fick fatt i han, krånglade på grimman och sen var det samma runda igen när vi skulle börja gå, han kastade sig och stegrade.. men vi gjorde många halter, lugnade honom och tillslut gick det. Sen fick han gå in i boxen när han var stilla och avslappnad och där avslutade vi dagen. Det var väldigt mycket nytt för honom och jag tror att efter några upprepningar så kommer det gå att leda honom i grimskaft utan problem :)

Helgens planer

Fredag och skoldagen närmar sig sitt slut.. skönt! När jag kommer hem blir det stallet, cyklar förmodligen ner och fixar allt snabbt för att kunna sova lite när jag kommer hem.. mår inte helt hundra och känner bara för att gömma mig under täcket och gråta.. 
På lördagkväll blir det födelsedagsfirande och Andy och Joanna passar djuren.. läskigt kan jag tycka men dom ska enbart fylla på vatten till hästarna så förhoppningsvis går det bra ( hönsmamma som man är ).
Jag är ridsugen och vädret ska vara bra i helgen så det blir dressyrpass med Dido någon dag + att jag kanske skritta lite med Rosalita barbacka i paddocken, beror helt på vad jag är på för humör och exakt hur självdestruktiv jag känner mig ;)
Noreen och Secret ska fortsätta få springa av sig i paddocken två gånger och dagen och vi ska även börja leda Secret i grimma och grimskaft ner till hagen är tanken.

Jag var bara tvungen..


Dagens hästar

Idag när jag cyklade ner till stallet och såg hagen ifrån vägen så såg jag att Noreen inte rört sitt hö.. tänkte "FAN nu har hästjäveln kissat på hennes hö också!!!".. men när jag kom närmre såg jag att pappa slängt ut HALM imorse.........
Så kastade först ut mat till dom, sen mockade jag och fyllde höpåsar, bytte vatten osv. Sen när dom ätit upp så fick dom springa av sig i paddocken en snabbis, Noreen visade väldigt tydligt att hon var klar efter två varv och trots att jag försökte tagga igång henne lite så stod hon bestämt vid ingången och SKULLE in.. aja!
Dom fick båda en omgång med borsten innan jag cyklade hem igen, däckade på soffan i två timmar och åkte ner igen. Då släppte jag dom i paddocken igen, dom sprang två varv och sen fick dom komma in för natten och få sin kvällsmat.
Det blir många timmar inne i boxen om eftermiddagarna/kvällarna och jag tycker inte om att hon ska spendera SÅ mycket tid inom fyra väggar.. men hon är så jävla envis och står och gnäggar ute i hagen när hon ser mig.. hon SKA in helt enkelt..

Jag & hästarna om två år

Jag läste på denna bloggen att hon gjort ett inlägg om hur hon tror att hennes liv kommer se ut om två år, tyckte det var lite roligt och tänkte göra ett själv.
Om två år är jag 20, soon to be 21 år gammal. Noreen är soon to be 7 år ( omfg! ) och Secret är nyfyllda 2år.
Jag tror att jag pluggar på universitetet och bor halvtid hemma. Jag tror att jag har hittat ett foderhem till Noreen ( tillfälligt ) hos någon duktig tjej eller kille som älskar henne högst på jorden och tar vara på min pärla. Jag har Secret inhyrd i närheten av hemmet någonstans och när jag är hemma så är vi igång med inridning.
Eller så tror jag att jag hittat ett jobb jag trivs sjukt bra med. Jag bor någonstans i skåne och har hittat ett bra inackorderingsstall till mina två hästar som jag jobbar med vid sidan av jobbet. Noreen utbildar jag inom dressyren och har precis hittat en stadighet i ridningen.
Eller så lämnar jag bort Noreen på foder i ett år och Secret på lösdrift och drar till USA och partar loss och lever livet.. vem vet?
Vad som än händer i framtiden så kommer hästarna alltid komma först.

Flicka - quotes

The stories we hear about how the West was won are all lies. The history of the West was written by the horse. Wherever a settler left his footprint there was a hoof print beside it. Men came further and further west to stake their claim on the great American wilderness. But they encountered a strength that couldn't be tamed - wild horses. Mustangs. The settlers called them parasites that would strip the land and starve their own herds. They couldn't domesticate them so they destroyed them. Isolated and hungry, they were on their way to disappearing from the face of the earth. Sometimes when the light disappears an afterimage remains - just for a second. Mustangs are an afterimage of the West, no better then ghosts, hardly there at all. No one really wants them, not ranchers, not city people - that's their destiny. Let them disappear once and for all, along with all the other misfits, loners, and relics of a wilderness no one cares about anymore. Lucky for us a few mustangs survived, hidden away in the mountains. We need to protect them, for they are the hope of some kind of living memory of what the promise of America used to be - and could be again.
I believe there is a force in this world that lives beneath the surface, something primitive and wild that awakens when you need an extra push just to survive, like wildflowers that bloom after fire turns the forest black. Most people are afraid of it, and keep it buried deep inside themselves. But there will always be a few people who have the courage to love what is untamed inside us. One of those men is my father.


There was once a time when Americans came West to discover their destiny. Today they seem to move around every which way, restless and unsettled. But I think they're still looking for the same thing - a place where they can be optimistic about the future, a place that helps them to be who they really want to be, where they can feel that this life makes sense, a place where they can feel what I feel when I'm riding Flicka - because when we're riding, all I feel... is free.
Citat ifrån filmen som jag älskar. Ryser när jag läser dem.

Kvällsfix

Jag och mamma åker ner varje dag runt sju-åtta tiden och fyller på vatten, och ifall hästarna fått en tidig kvällsmat så ger jag henne en kaka hö också. Idag när vi kom så var alla hästarna vakna och förmodligen precis fått sin lunch, men våra fick en kaka hö + nytt vatten i vanlig ordning.
Secret tycker alltid att det är morgon när vi kommer på kvällen, han är pigg och utvilad och redo för bus och lek.. haha gose.
Idag var det vindstilla, bäcksvart och stjärnklart ute.. det är vad jag kallar livskvalité att stå utanför stallet, höra havet och inte frysa.. Jag älskar ibland att bo på landet, för det finns inget bättre än djuren och naturen.. faktiskt inte. 

Dagens hästar

Idag när jag kom till stallet var det fullt med småtjejer.. så mockade och fixade maten snabbt.. på sådär 10 minuter. Sen tog jag ut hästarna i paddocken och bad Noreen röra lite på sig. Hon sprang lite, käkade lite, sprang lite.. ungefär i den ordningen. Lillen trodde nog jag menade honom när jag smackade för FYFAN vad han sprang.. antar att han hade överskottsenergi gånger tusen idag.. Den lilla hagen dom har är ju inte precis den ultimata för bus och lek. Men fort gick det och många glädjeskutt drog han till med.
Och när vi kom in så såg jag att han var helt lockig och våt om halsen och hade tydligen sprungit sig svettig i den plötsliga vårsolen.. bebis!
Borstade Noreen lite snabbt och gav dom mat och vatten innan jag cyklade hem igen. Allt gick på 30 minuter!

Vill inte stå i hagen

Noreen är en typisk jag-vill-in-häst. Det är riktigt jobbigt faktiskt för trots att hon står och sparkar på boxdörren och vill ut FÖRST av alla på morgonen så räcker det att hon står där i tio minuter sen står hon och trycker vid ingången och vill in igen.. det spelar ingen roll vilken hage hon än står i ( stor eller liten ) eller att hon nu har sällskap.. antar att hon är lite uttråkad och vill att det ska hända saker. Hon är trots allt van vid dagligt arbete och det upphörde ju ganska snabbt.. men nu får hon iallafall springa av sig i paddocken en snabbis varje dag innan jag tar in henne och då brukar hon bralla av sig lite energi. Det är viktigt att hon rör på sig.
Har ni någon liknande situation med era hästar? Rosalita kan vara på det humöret också ( hon är lite schizo så ingenting är säkert när det gäller den hästen ), speciellt om det är RIKTIGT fint väder ute och solen står på.. DÅ ska Lita in i boxen ;)

To do list

  • Beställa registreringspapper till Secret så att vi kan fixa pass
  • Ringa hovis ( om någon vecka eller två ) så att Noreen blir verkad och Secret får sin första check up.
  • Beställa första träningen med Noreen efter fölningen.. LÄNGTAR!! ( okej.. tre veckor kvar.. but still! :D:D )
  • Mocka ur vinterhagarna
  • Utöka sjukhagen
  • Fixar boxarna inför hösten
Känns faktiskt som om jag är on to things.. inte haft sånnhär ordning på saker på vääldigt länge och allting verkar fall på plats ganska bra dessutom.

Artikeln om Secret

tänt att jag ska ladda upp denna säkert tusen gånger men glömmer varje dag.. men HÄR ÄR artikeln :)

Two best movies of all time

Mina två, absoluta, favoritfilmer of ALL time.. måste vara två hästfilmer (såklart)
Den första är Spirit stallion of the cimarron.. jag vet inte vad det är med den filmen, men ryser i hela kroppen när jag ser den och mår BRA av den.. tecknad barnfilm.. jag vet! Men det är BRA.. punkt slut.
Den andra är den fina filmen Flicka. Hade inga förväntningar överhuvudtaget första gången jag såg den.. men oj vad fin den var. Grät som en femåring och sånn vacker miljö!!

Vad vill ni se mer av i bloggen?!

Det börjar bli lite enformigt här nu när jag inte rider eller jobbar med någon av hästarna.. tråkigt. Vad vill ni se mer av för att det ska bli lite mer variation?


Ordning och reda

När det kommer till bilder så har jag SJUK ordning. Har mappar till allt och skulle typ få panik om någon bild hamnar fel... haha.
Såhär ser min hästmapp ut med redigerade bilder, för man kan ju inte lägga in en oredigeradbild i mapparna, då hade världen gått under ;)

Inköpslista

Jag har fått lite tid att tänka när det kommer till inköpslistan och har iallafall två produkter som ska införskaffas under snar framtid.
En keps och en grimma ifrån John Whitaker.
Sånt här föredrar jag alltid att handla i butik då jag gärna vill fingra lite på produkterna innan dom blir mina (A) ( haha fan vad sjuk jag lät där.. ) så det blir en tripp till Eriks snart :)

Nya porträtt på Noreen

Nuförtiden är hon alltid så skiten och tovig.. men världens sötaste ansikte har hon allt min ponnytjej!

Nyfödd bebis

Hittade denna bilden på Secret ifrån första morgonen.
Blodig, blöt och ful.. haha nej världens sötaste såklart!

Springa av sig

Även idag fick hästarna springa lite i paddocken. Ställde mig i mitten och smackade lite på Noreen. Hon var inte lika springglad idag, men några varv galopperade hon i full fart och travade runt och visade upp sig. Skönt för henne att få röra lite på sig. Den lille sprang som jag vet inte vad och busade av sig ordentligt.. hur mycket enerig får egentligen plats i den lilla kroppen?

Min vackra prinsessa

Här är bruden högdräktig utan att en själ visste om det.. läskigt!

The best of both worlds

För mig har det alltid varit viktigt att inte falla in i någon bubbla där hela min värld handlar om hästar hästar och åter hästar. Jag klarar inte av att enbart äta, sova och vara i stallet.
För hur mycket jag än älskar mina hästar så blir jag jävligt trött på dom emellanåt och känner mig nästan lite kvävd. Jag älskar att träffa mina vänner, dra ut och festa osv och känner ett stort behov av att kunna vara fri att göra sånt.
Jag har föräldrar och stallgrannar som ställer upp till 110% och trots att jag avskyr att lämna mina hästar i någon annans händer så vet jag att jag kan ta ledigt någon dag för att shoppa, festa eller bara va.
Jag är en riktigt klädglad tjej och älskar allt som har med att vara tjej att göra. En riktig girly girl med andra ord. Och jag älskar att kunna vara mig själv och leva mitt liv och ha hästarna på en kant där jag kan fly ifrån vardagen.
Då mår jag som allra bäst :)

Det sitter

Idag när jag släppte Noreen i paddocken så testade jag att ställa mig i longeringsläge och smacka på henne, och mycket riktigt började hon springa. Även när jag skulle hämta henne så testade jag att huka mig lite lät och titta på bakdelen och hon vände sig blixtsnabbt mot mig och kom. Allt jobb jag lagt ner på markträningen är iallafall inte helt bortkastat för grunderna verkar sitta där dom ska. Det glädjer mig.

dessa hästbloggar läser jag:


Speakinghorse.wordpress.com
dressyrmupparna.se
ztreliin.blogg.se
carlssonpataket.se
baraacarro.blogg.se
jonnaajohansson.blogg.se - Xtras nya ägare

Eftermiddags fix

Var nere och fixade med vattnet runt sextiden och plockade även in Rosalita, borstade igenom henne och slängde på henne ett täcke för natten. Båda pollarna fick lite eftermiddagshö innan kvällsfodringen och passade på att se ifall det gick att sätta på grimman på lillen, och det gick smärtfritt även denna gången. Får ibland putta fram honom lite med armen runt baken ( han är ännu tillräckligt liten så att jag kan hålla om honom ) men annars så står han snällt stilla och låter mig pilla, borsta och burrar in ansiktet i min jacka.. världens goaste.
Såg även att hans tänder växt OTROLIGT mycket.. kanske därför det börjar göra ont när han biter mig? haha. Får nog börja säga ifrån när han börjar tugga på mig.. inte så kul att ha en stor pålle som BITS.....

Ny design!

Den förra:
Den Nya:
Inte säker på ifall jag gillar den nya bättre.. men behövde en förändring.. haha.

Gårdagens ponnyakuten

Gårdagens ponnyakuten avsnitt kändes lite.. blandat. Haha. Jag tycker träningarna dom gör med ponnyn Musse inte riktigt känns "rätt". Jag hade förmodligen gjort precis som dom, bankat igång ponnyn och fått honom att sluta tramsa, men jag är heller inte särskilt kunnig, jag hade inte sett det som de ultimata sättet, utan mer än tillfällig lösning. Jag tycker kanske att har man tillgång till så många tränare som dom har så kanske man bör fokusera på varför ponnyn gör som den gör. Hade kanske lagt fokus på den vanliga ridning, sett så att allt fungerar där innan man börjar på hinderna, eftersom att tjejen som rider inte verkar särskilt stadig i sin "vanliga" ridning bör man börja där.. tycker jag.
Jag gillar att se på ponnyakuten. Trots att det är riktat till en mindre målgrupp så tar jag lärdom av det dom säger, övningarna dom gör osv. Vad tycker ni om ponnyakuten?

Teorier kring hästens första år

Det finns tusentals teorier kring hur hästens första år ska vara. Det finns dom som tycker att man ska hantera hästen ifrån start, vara snabb med grimma, transport osv. Samtidigt som det finns dom som tycker att hästar ska stå på lösdrift, helt ohanterade tills det att dom är tre år gammla och redo att ridas in.
Jag påstår inte att det ena är rätt eller fel. Men för att underlätta i min vardag så måste jag kunna leda mitt föl i grimma och i mina öron låter det ganska logiskt att presentera sig för hästen redan i mycket ung ålder, jag tror att man vinner mycket på det i längden. Men detta betyder naturligtvis inte att man inte låter hästen vara häst.
Jag har själv ingen tidigare erfarenhet av föl och har helt enkelt inte skapat mig en tillräckligt tydlig åsikt för att yttra mig egentligen, då jag inte vet vad som är "bäst" så att säga. Men eftersom att jag är en vanlig Svensson som hyr en box i ett helt vanligt stall så måste saker och ting fungera för både mig och min omgivning, och då kan jag inte ha en vild liten ohanterbar, skygg hingst som springer omkring ;)
Vad tycker ni?

Dagens hästar

Mamma tyckte att hon kunde mocka idag.. för att spara lite på min rygg. Så medan hon mockade så släppte jag in älsklingarna i paddocken och tänkte låta dom springa lite. Först kollade dom bara läget, sen ställde jag mig i mitten och smackade lite och visade med handen så började Noreen springa. Sen busade dom förfullt därinne och rejsade, hoppade osv. Noreen såg jättelycklig ut och kom fram flera gången för att bli pussade innan hon drog igång igen. Tror aldrig jag sett henne sånn förut.
När mamma var klar så gick vi in och dom fick lunch. Medan Noreen åt så passade jag på att hantera den lille. Satte på grimman ( vilket går väldigt smärtfritt och snabbt nu ) och sen gick mamma hålla honom medan jag höll en arm om baken på han tills han slutade försöka kasta sig bakåt. Sen borstade jag honom över hela kroppen, lyfte alla hovarna och under hela tiden var han helt cool lugn och stod helt stilla och lät oss pyssla och fann sig väldigt snabbt i att bli fast hållen.. världens bästa föl?


Glaaaad Lita

Tog av Rosalita täcket och lät henne sola sig lite... det blev fart på bebisen och hon busade av sig.

Min vackra gosse

Trots att han är den jobbigaste skitunge jag träffat så är han helt fantastiskt, min alldeles egna lilla fölis <3

Hästisarna

Idag blåser det storm nere vid stallet men solen ligger på och vädret är ganska fint så hästarna får faktiskt vara ute en liten stund till.
Såhär glad blev bebis av att få komma ut i vårsolen.

Liten skiten busbebis

Igår tog jag in busan och ställde henne i gången. Tog av henne de äckliga vintertäcket och borstade igenom hela henne. Hon sparkade och hade sig och VÄGRADE stå stilla.. ibland kan hon verkligen vara världens jobbigaste.. haha.
Borstade igenom man och lugg och gjorde en söt liten fläta innan jag satte på ett fodrat regntäcke ( nu ser hon ut som en rosa polkagris.. hihi ) innan hon fick käka. Men någonting jag tänkte på hela tiden när jag fixade med henne var att hon höll på att konstra med munnen.. hon har hållt på sig sedan så länge jag kan minnas ( alltid när jag haft henne med andra ord ). Hon lägger huvudet på sned och typ tuggar i luften.. jätte knepigt och håller på sig hela tiden.. kan hon ha ont i munnen?
Jag är förmodligen världens nojjigaste.. haha.

Frågestund

eftersom att jag har frågestund på min vardagsblogg tänkte jag att jag klämmer till med en här också, ni är ju trots allt en del läsare så någon fråga bör ni ha.. haha.
Så nu kör vi, fråga på om allt mellan himmel och jord ( hästrelaterat såklart ;) )

Hästarna idag

Idag när jag kom ner till stallet så stod Noreen och ville in vid ett tiden.. stackarn hade två STORA högar med hö men lillkillen var jättejobbig emot henne, hoppade på henne, bet henne i öronen osv.. stackars lilla tjejen.
När jag tillslut kom för att ta in henne gnäggade hon efter mig och gick utan att se sig om hela vägen in till stallet. När vi kom in fick lillen på sig grimma för första gången och han stod bara och tittade på mig med ledsna ögon och tyckte synd om sig själv.. haha.
Noreen fick massa nytt hö och en genomborstning för att få bort allt bebisdregel ifrån öronen och benen. Sen plockade jag in Dido och Rosalita, och även den lilltjejen fick sig en go igenomborstning ( vilket hon inte uppskattade de minsta.. haha! )

Söndagsplaner

Söndag idag, vilket betyder morgonfodring + utsläpp av brudarna i stallet. Pappa tog det medan jag tog ut en extra sovmorgon och tydligen har allt gått bra. Skönt.
Nu ska jag ner till stallet och mocka och fixa klart, hoppas på att dimman ger sig så att jag kan rida lite.. hade verkligen sett fram emot ett dressyrpass med Dido och kanske skritta lite med Liten.

All I want is just one moment more

Ibland gör det bara ont i mig. Som en klump i halsen som inte försvinner och det vrider sig i magen. Jag är så självisk att jag skäms. Jag vill träffa dig men är inte redo. Inte än.
Kommer alltid älska dig, vackra vackra häst. 

Noreen när hon kom

Eftersom att jag har fått en hel del nya läsare på bloggen tänkte jag dela med mig lite av hur Noreen var de första dagarna hos mig.
När hon kom har vi mer eller mindre ingen aning om hur mycket hon varit hanterad. Jag veta att hon blivit ledd i grimma och grimskaft, borstad osv, men mer än så vet jag tyvärr inte. Hon var OTROLIGT skygg och ryggade såfort jag kom nära. Rörde jag henne på baken så ryckte hon till och gick på helspänn hela tiden.
Jag fick börja med att vänja henne vid berörning av hela kroppen, och sen började jag borsta henne lite lätt. När hon kom hade hon en grimma på sig som satt fast i lera i hennes päls.. det var en konst att få av den vill jag lova. Hennes svans släpade i marken och det tog några dagar innan jag kunde klippa av den ( hon lät mig inte komma nära i början ).
När jag skulle släppa ut henne i hagen fick jag ha någon som öppnade linorna åt mig då hon vart LIVRÄDD och började skaka när vi kom nära dom. Även inne i stallet fanns det massvis med faror så som höpåsar, skottkärror och hinkar.
Benen var vårat största problem eftersom att jag har en ryggskada som gör att jag egentligen inte får böja mig ner.. och att lära en häst att lyfta hovar de första gångerna kräver en viss ryggstyrka.. men med hjälp av världens bästa hovslagare så har vi mer eller mindre löst det problemet. Vi började med berörning av alla ben, sen lyfta dom allihopa. Första gången vi verkade var inte alls rolig och vi var tre stycken som "höll fast henne" ( hade inte utsatt henne för detta om det inte hade varit akut.. såklart, men hennes hovar var inte vackra när dom kom.. tyvärr ) och det tog en bra tid att verka alla fyra hovar. Till skillnad till sist då Robban gjorde det på fem minuter ( alla fyra ) !!
Allt detta gjorde att det tog två månader innan vi kunde börja arbeta med henne. Jag promenerade mycket med i henne i paddock i tränset och vi lärde känna varandra väldigt bra.
Idag har hon gjort enorma framsteg och trots att hon fortfarande har rädslan kvar i vissa situationer så kan hon hantera den lättare och känner sig mycket tryggare i sig själv. Tryggheten har lett till att hon visat andra sidor, exempelvis sin enorma envishet och sitt underbara humör.. *host*.. ;)
Min vackra brud, så glad att du kom till oss.

Varför jag lägger stor vikt i grimman

Jag vet att jag lägger väldigt stor vikt i att kunna leda hästen i grimma och grimskaft till och från hagen. Anledningen är den att Secret är SJUKT självständig. Det har hänt att han sprungit iväg en bra bit påvägen ut eller in ifrån hagen, hittat på hyss och inte följt mamma säkerskilt bra. Det resulterar såklart i en orolig Noreen och en orolig matte. Jag tittar hela tiden så att han är med och särskilt när jag är ensam när jag tar in dom och inte har full koll på honom så känner jag mig orolig. Jag vill kunna ha båda hästarna i grimskaft, ha koll på vart dom är och att dom håller sig nära mig.
Sen tror jag att man vinner jätte mycket på det i längden att börja i tid. Idag fick Secret bli borstad med borste över hela kroppen, jag tog honom på benen och när han sparkade hejvilt så höll jag kvar tills han slutade och sen var det inga problem att röra vid dom igen. Jag har haft enorma problem med Noreen när det gäller benen och jag tycker det är skitjobbigt. 

Olydig fölis

Pappa åkte imorse bort till Eriks och frågade efter den minsta fölgrimman dom hade. Hem kom han med en shetlandsfölgrimma.. och den satt minsann som en smäck på min grabb! Idag har vi med andra ord tränat på att ha på oss grimma. Det gick sådär men absolut åt rätt håll.
När jag borstade Noreen så smet Secret ut ur boxen och börjar bli mer och mer närgången och självständig. Fick faktiskt säga till han på skarpen en gång när han tänkte springa ut.. och även när han biter så försöker jag få honom på andra tankar.
Hur fan fostrar man en sånn LITEN bebis?!

Rosalita

Fick pratat en del med Robban idag när han var och kände på Rosalitas rygg. Han hjälper bland annat oss att sko hästarna men hjälper också till en hel del med Rosalita nu när hon är skadad. Han rekomenderade mjukt underlag, barbacka, voltarbete och enbart skritt nu i början. Hon hade mjuknat en hel del i ryggen, i rumpan fanns ingenting kvar så vitt han kunde känna och bogen skulle också klara sig bra sålänge jag körde utan sadel. Hon har en väldigt låång rygg vilket blir problematiskt och hon har lättare för att få spänningar i just ryggen.
Sen får vi helt enkelt se. Jag känner att jag inte har tillräckligt med kunskap för att sätta igång Rosalita grundligt och ordentligt, ( så som jag hade velat ha henne igångsatt dvs ) då jag tycker att hon borde ridas till av någon som vet vad den gör. Så jag kommer enbart skritta henne i paddocken, gå promenader, ev longera osv tills det att hennes ägare och jag kommit fram till vad som passar hästen, mig och ägaren bäst.
Nu behöver hon massa kärlek och uppmärksamhet för att må som allra bäst.
denna dagen var hon helt fantastiskt att rida, glömmer det aldrig.

Morgondagens planer

Imorgon kastar jag ut dom innan jag drar iväg till halmstad med mamma ( då åker pappa ner och kollar dom under tiden ) sen ska jag rida Rosalita, det blir ett skrittpass barbacka och jobba i låg och rund form, mycket volter och lösgörande arbete för att få henne mjuk i ryggen. Har fått råd att enbart skritta och helst barbacka, sen får vi se hur hon svarar på det.
Sen ska jag promenera i paddocken med mina småttingar innan jag släpper dom där helt medan jag hjälper till att "bygga ut" deras hage.. ska slå i lite fler stolpar och sätta på lite extra tråd för att dom ska få större yta att röra sig på.
Har jag tid över blir det antingen en fotografering med Rosalita ELLER ett dressyrpass med Dido. Jag måste börja bygga om hela min kropp eftersom att den har vilat i fyra månader.. gosh!
Idag när jag red så satt jag ner i ETT varv på en volt i trav innan jag fick håll.. det är pinsamt men sant vill jag lova. Dido är en väldigt bra häst att rida om man vill bli fit då hon kräver MYCKET säte, ben och armar.. med andra ord måste man använda hela kroppen för att få ihop den hästen och få henne att gå någolunda.
Hur det än blir så ska alla mina hästar få en ordentlig genomborstning ( såg vid nattningen att Rosalita rullat i lera och var täckt ifrån topp till tå.. ), massa pussar och ordentligt med kärlek. Det är dom värda.

Bebisgrimma

Imorgon ska jag och mamma till halmstad för lite shopping och ska faktiskt inom hööks påvägen hem och köpa ny fölgrimma till lilleman. Den jag köpte på ge-kås är nog till för ettåringar för den är JÄTTEstor på min lilla prins. Men såg att dom hade shettisföl storlekar på denna grimman så jag slår till :)
Imorgon ska vi också promenera i paddocken för första gången och sen ska jag släppa dom där för att se om Noreen möjligtvis har lust att springa lite, kan hon må bra av.

dagens ridpass på dido

Idag red jag ett kort dressyrpass på Dido för att känna igenom henne + mig och se vart vi ska börja om.
Hon var på sitt absolut värsta humör, seg, stark, hård och JOBBIG.. men det var bara att jobba igenom, tod sporrar + spö idag för att få igång baken ordentligt och bjudningen. Till en början stretade hon på alla möjligavis och släpade benen efter sig, en efter att vi travat fram i friskt tempo, kört en snabb galopp, tagit en kort skritt paus ( för mina magmusklersskull.. haha ) så var hon mycket mjukare och kunde jobba under sig på ett bättre sätt. Känner att jag fick med mig henne där några gånger, men tyvärr har hon inte orken till att hålla formen utan drar nedåt och framåt istället, fruktansvärt!
Men nu vet jag vad vi ska jobba på. Jag blev riktigt trött och även Dido blev lite svett efter en halvtimmas arbete på banan. Jag la mycket fokus på mig själv, handställning, sists, skänkelläge osv.. har tappat ENORMT mycket i min ridning dessa fyra månader, vilket såklart är fullt förståligt!

Halva dagen avklarad! ;)

Fixade boxen + maten när jag ändå var nere och släppte ut hästarna imorse. Dom fick stå inne till halv elva då jag hade skola innan dess och Secret var TOKIG när han väl kom ut. Först och främst fick han för sig att han skulle gå först ut till hagen idag, gick in i hinkar påvägen och var lite ostabil, men mamma gick med honom och det gick helt okej. Sen sprang Noreen in i mina hälar, kan ni ens tänka er utbrottet jag fick? ( jag är väääldigt noga med att hästen ALDRIG får gå på mig, oavsett vad som händer! ) ut kom dom iallafall och brallade loss ute i sin lilla bebishage.. ska släppa dom i paddocken i eftermiddag så att dom får springa av sig :)
Nu ska jag snart ner igen och rida ett dressyrpass på Dilido :)

I was only just a dream


I travel back, down that road.
Will you come back? No one knows.
I realize, it was only just a dream.

Noreen

Noreen har ju varit trött, tjurig och osammarbetsvillig under tiden jag haft henne.. mer eller mindre iallafall med vissa dagar som undantag. Det kommer bli spännande att se hur hon är EGENTLIGEN så att säga. Igår när jag tog in henne så travade hon bredvid mig påväg in till stallet, vilket hon aldrig gjort tidigare.. allt har gått i slowmotion för min pregoponny. Men någonstans känns det skönt att ledarskapet sitter där det ska iallafall. Oavsett hur pigg hon blir så finns grunden där och hon känner igen träningen när vi tar upp den igen, vilket är skönt!

Min babyboo

Har nu varit nere hos hästarna och nattat, fyllt på vatten för natten och när jag kom in i boxen så låg bebis sen och tittade på mig så var tvungen att sätta mig bredvid han i halmen, ta hans lilla huvud mellan händerna och pussa han över hela ansiktet.. bara för att liksom ;). Han börjar bli jätte avslappnad i mitt sällskap, är varken rädd eller skygg utan kommer fram när han hör mig, är väldigt tillgiven och social samtidigt som han är tuff och bestämd.. kommer bli en utmaning när han blir äldre.. den saken är säker.
Jag är så sjukt spänd på att veta hur han kommer se ut när han blir äldre. Hans pappa är en tinker cob, dvs en mindre, cobvariant av en vanlig tinker. Han har ett väldigt nätt ansikte som liknar Noreens väldigt mycket ( tinker föl brukar ha lite kraftigare huvuden ). Jag hoppas helt enkelt på att han blir New forest med cob drag.. helst det där uttrycksfulla ansiktet, mycket tagel, hovskägg osv.
Men vi får se, vad jag googlat på så har jag inte hittat någon med den korsningen han har.. någon av er som har sett någon häst med liknande härstamning?

En hel del fix och trix

Nu är det spännande saker på G. Imorgon ringer vi till svenska hästavelseförbundet och fixar hem papper inför registration så att vi kan fixa pass till lillkillen, sen är det bara chipmärkning kvar innan han är good to go ;). Noreen ska även hon chipmärkas då det helt enkelt inte blivit av + att dom ska plocka en vargtand som veterinären inte tyckte var så farlig men som jag vill helst ta bort.
Det är JÄVLIGT mycket jobb med hästarna nu, det är det faktiskt, får jag lov att erkänna. Men det är inte samma typ av jobb som exempelvis skola, körkort osv. Det finns ingen stress i hästarna utan allting får ta sin tid. Jag har ingen tidsbegränsning <3
Om en timma blir det dagens sista tripp till stallet för att fylla på vatten ( igen.. ) hihi.

Grimmträning

Jag & mamma åkte ner vid halv sex tiden för att fylla på vatten ( under diningsperioderna så dricker stoet ofantligt mycket vatten och efter bara någon timma så är vattenhinken helt tom.. ) och då kom Secret fram som den nyfikna lilla spillevink han är. Jag fick ett otroligt bra "grepp" om han då han stod med baken mot väggen och jag hade ena armen om hans framdel, så bad min hästrädda mamma sätta på han grimman medan jag höll honom lugn och stilla..  hon backade Noreen försiktigt, steg in och trädde lugnt och försiktigt på Secret den röda lilla fölgrimman ( som är på TOK förstor för hans minimala ansikte.. ) och vi lät han stå med den på ( jag höll såklart i han under hela tiden och klappade lugnande ) ett litet tag och han var helt oberörd av att ha den där, det var mer att han inte fick gå och komma som han ville som gjorde honom rent ut sagt förbannd så han stampade mig på fötterna och stegrade sig ett par gånger, men efter lite övertalning stod han lugnt tills vi var nöjda och när vi ställt oss upp och skulle gå ut som hoppade han bakåt med sin bakdel mot oss och kickade ett par gånger.. hahahah, så jävla söt är han!!
Nu gäller det bara att få in en rutin i hela grimdelen så att vi såsmåningom kan börja leda honom ut till hagen.

Att sälja / att inte sälja

I våran familj är vi väldigt känslomässigt laddade. Våra djur är våra familjemedlemmar, oavsett om det gäller våren fågel Carlos, vår hund Elsa eller våra hästar, dom är en del i familjen och vi anpassar våran livsstil utefter dem. När jag såg Secret för första gången tänkte jag med en gång " jag vet exakt vad jag ska skriva i annonsen ", för jag vågade inte ens drömma om att ha två hästar, att behålla.
När jag nämnde detta för mamma & pappa så stoppade dom mig mitt i meningen och tvärvägrade, han skall inte säljas. Och så var det med det.
För mig är det väldigt svårt att tänka mig in i en säljningsprocess. Det är en sak att köpa in en häst i syfte att rida in/till och sälja vidare till ett bra hem, då hade man haft det i tankarna ifrån början, en helt annan sak. Men att lägga ut annons, svara på spekulanter, le mot intresserade, skriva på papper, lämna över grimskaftet, se transporten rulla iväg.. allt känns alldeles för svårt för mig.
Jag har mina två hästar, dom som kommer följa med mig til the end.

Nytt halm

Imorgon har jag bara en lektion på morgonen så tar ut dom efter skoldagen och sen mockar jag och fixar direkt. Vi åker och köper hem nytt halm på eftermiddagen då vi enbart har gammalt som "legat ett tag" uppe på höloftet.. och det ingenting jag vill riskera att min fölis ( eller mitt hjärta för den delen ) får i sig.

Hästarna idag

Idag var det dags att tömma boxen igen på äckligt halm och in med ny fräsch halm. Jag la undan all torr halm, skottade ut tre kärror kissigt halm, fyllde på ny spån på bädden och sen på med ny fräsch halm ( vilket vi måste åka och köpa nytt av. ). Tog efter det in dom då det var dåligt väder och småregnade.
Jag borstade av Noreen och hade Secret som bet mig i byxbenet och ville ha uppmärksamhet. När jag var klar med henne så började jag busa med fölisen, kliade honom över hela kroppen ( rörde vid alla benen osv ) och pussade såklart honom i hela ansiktet tills han tröttnade på mig.. hihi. Då började han genast bita mig i tröjärmen ( fick tag i skinnet några gånger.. AJ ) och smakade på mitt ansikte.. gjorde jätteont vill jag lova då han börjar få små hästtänder :)

My baby

Igår slickade han jättemycket på ALLT han kom åt.. antar att det är en nyfikenhetsgrej han håller på med och ska undersöka allt med munnen, mysigt iallafall

dagens planer

Idag ska hästarna komma ut redan vid halv nio, helt enkelt för att jag och mamma har saker att göra på förmiddagen ( jag har skola & hon jobb ) och dom måste lära sig gå ut tidigt någon gång.. haha.
Så nu ska vi ner till stallet. I eftermiddag slutar jag klockan ett, så ska se om jag kan rida Dido ( om det inte regnar ) och sen bara fortsätta med berörning av bebis, borsta igenom Noreen osv. Jag är så jävla sugen på att ta mig ann hennes svans, ni kan nog tänka er hur det ser ut.. men hon tillåter inte mig gå så långt bak ännu ( i början fick jag knappt röra henne ) så får ge henne lite mer tid. Men i helgen ska den minsann bli fin, pälsgrans och en ordentlig borste. Ska även passa på då att klippa både man och svans så att hon ser hyffsad ut ( välvårad häst är ju trots allt prio ett )
Och Rosalita har jag ej idag men ska busa sönder med henne i hagen så att hon blir lite glad =)
Sist vi snyggade till oss såg det ut såhär :)

Hingst vs valack

Tänkte dela med mig av lite åsikter kring hingst vs valack. Jag har en väldigt hingstkär tränare som enbart har hingstar och vet väldigt många som är för att behålla hästen som hingst, trots att man inte har planer på avel. Jag har väldigt dålig hingstvana och känner mig påtok för okunnig för att behålla min häst som hingst, så enkelt är det.
En hingst är mycket tuffare än en valack och kräver en mycket stadigare ledare, du får aldrig backa ( ska du inte göra för någon häst ) och jag skulle tro att själva uppfostran är tuffare. Jag har gärna skaffat mig mer erfarenhet ( lär jag få innan tiden är inne att skära ballarna av min lillgrabb ;) ) då det känns som en ganska allmän kunnighet inom hästhantering.
Vad anser ni? Hade ni behållt er hingst som den är eller kasterat för få en lättare häst att hantera ?
helt ovetande ;)

Black & White

Min vackra fölis!
sen laddar jag upp tidningsartikeln som handlar om min Secret

Dagen i stallet

Idag fixade jag allt i stallet i ganska lagom tempo.. var inte särskilt mycket att mocka och allting gick ganska fort ändå. Jag fyllde på vatten i både Noreen & Rosalitas hage och sen busade jag med hästarna i hagen. Ställde mig mellan Dido och Rosalitas hage och lekte med dom. Vi sprang, hoppade, busade och hade alltmänt kul! Hästarna var supertaggade och älskade det! Även Secret började studsa runt inne i deras lilla hage när han fick syn på oss.
Sen plockade jag in Noreen och bebis när mamma & pappa kom ner och borstade igenom Noreen. Secret vågar sig fram mer och mer nu och idag stod jag och kliade han på halsen medan han undersökte mitt ansikte med sina läppar.. haha. Fick mig några tjuvnyp i tröjärmen och byxorna.. även om han inte fått tänder ännu så bits han ;)
Han var dock inte redo för grimma, men jag satt på huk, kilade han på hela kroppen, rörde vid bakben osv och allting gick jättebra, min älskade lilla fölis!
Vällingmagen på Noreen är väl kanske inte de absolut charmigaste, men visst är hon fin mitt hjärta? <3

Hagglada hästar

Slängde ut hästarna under lunchen och då hade vi publik.. haha. Det gick kanoners och Noreen kollade faktiskt inte ens om Secret hängde på utan var helt fokuserade på att hon skulle ut! haha.
Liselotte hade glömt Rosalita imorse också så henne släppte jag med ut. Hon travade snällt bredvid mig hela vägen ner till hagen utan några som helst sura miner och var så go så!
Nu ska jag ner och mocka och fixa maten. Dom kommer in vid femtiden idag ( lite längre än igår ) och då ska vi försöka få på grimman på den lille, spännande!
I veckan ska jag även se till att rida Dido någon gång, känner att både hon och jag behöver jobba :)

The truth

Jag har lite svårt att ta till mig "det hela" så att säga. Någonstans känns allting to good to be true. Jag fick en underbar ponny, hon klarade förlossningen fläckfritt, dom är friska, dom mår bra, mina föräldrar hanterar situationen bättre än jag kunde drömma om.. för att vara mitt liv känns det alldeles för bra.
Jag är faktiskt rädd för att fästa mig vid Secret. Jag vet hur ont det gör när någon man älskar tas ifrån en och den smärtan vill jag inte genomleva en gång till. Det känns alldeles för bra för att vara sant och jag vet faktiskt inte vad jag gjort för att förtjäna att må såhär bra.
Knäppt? Jo jag vet att det kan låta lite flummigt men jag är van vid att känna denna form av lycka och ha en sånn otrolig tur. När Xtra åkte så svor jag på att aldrig fästa mig vid en häst igen, för trots att dom nätterna jag gråtit mig till sömns inte ens kan mäta sig med dom två åren jag fick med honom så gör det ont, fruktansvärt ont.
Och sanningen är att jag är rädd.

You don't know what it's like when nothing feels alright, you don't know what it's like to be me.

När det kommer till ridning och hästar så har jag sjuka krav på mig själv. Jag känner ofta jätte dålig i ridningen och tycker själv att jag inte duger till och ligger dåligt till. Jag har inte haft förutsättningar till att bli bäst, och aldrig förväntat mig eller trott att det kommer hända mig. Jag har inte ridit seriöst på flera år och har alltid fått jobba med hästar som har problem/ är begränsade och känner att jag aldrig riktigt underhållit min ridning. Jag tycker det är skitjobbigt att ha någon annan där när jag ska rida och känner mig otillräcklig emellan åt.
När jag hade Xtra så mådde jag dåligt när det var andra i stallet och såg på när jag red. Jag kände mig dömd då han inte alltid var jättelätt eller snäll för den delen heller. Jag har stora problem med att få ordning på både ponny och mig själv och kände väldigt ofta att jag inte klarade av situationerna. Trots att jag inte baserade det på något så inbillade jag mig att mina stallvänner tyckte jag var dålig.
Detta är inte bara ett problem inom hästvärlden. Jag klarar exempelvis inte av att göra redovisningar, prata med främlingar osv, jag har helt enkelt problem med min egen prestation och dåligt självförtroende.
Även när jag hanterar Noreen och fölet är jag rädd att någon annan ska tycka att jag inte har tillräckligt med kunskap och tycka att jag gör fel. Någonstans tror jag nog de värsta om folk jag inte ens känner trots att jag inte har någonting att basera mina tankar på.

Lillkillen!


Spring i benen

Det är inte lätt att fotografera en springande bebis som bara vill vara bakom mamma hela tiden..
Men visst är han vacker min grabb? =)

Hagbus!

Dom står idag i en baby-proofed sjukhage som är helt plan i marken, den ska vi till helgen "utöka" och göra större och där ska dom stå tills det att vi släpper ut dom på sommarbete. Idag hade vi även stallmöte där vi diskuterade vilka hagar vi ska ha till sommarbetet och vi har en redo för mina älsklingar. Lite skogsparti och lagom till storleken med närhet till andra hästar men inte vid vägen, precis som jag vill ha det med andra ord!
Secret var lite mer vild än tam idag ute i hagen och terrade sin mamma 24/7.. dom fick stå ute ifrån klockan 11 till halv 5.. vilket kändes ganska lagom. Solen var inte sådär jättevarm senare på kvällen och jag var ensam och fick ta dom för första gången helt själv. Vilket gick super, förutom att bebis välte ut en vattenkanna påvägen in och fick ett litet flipp ( Noreen såklart med.. hon med sin markfobi! ) men det gick bra och ingen skada skedd.

Påläsning om föl

Allting är väldigt nytt för mig. Och jag tar alltid det säkra före det osäkra och googlar runt på alla möjliga olika forum, läser på och försöker bilda mig en egen uppfattning om hur jag ska handskas med den lille. Det ska regna om några dagar, hur gör man med fölis då? Vi har inget skogsparti i den lilla hagen eller någon lösdrift så det finns inget regnskydd.. förslag?
Sen detta med grimman. Vi hanterar honom varje dag och försöker vänja honom vid MIG först och främst, men grimman ska på nu i veckan, för att göra det hela mindre dramatiskt.  Första vacc görs tydligen vid fyra månaders ålder och vi får helt enkelt se när robban kommer och kollar på hovisarna för första gången, men tills dess vill jag gärna ha ordning på lyft av ben osv.. vet att det varit ( och är ) ett problem med Noreen och otroligt jobbigt när dom blivit vuxna och börja vänja av dom vid saker och ting..

En blank päls = en välmående häst

Vi alla vet att en blank päls betyder att hästen är välmående och mår BRA på insidan. Rosalita tog lite tid att få hennes i fin trim i både päls och form. Hon var väldigt tjock och det spelade ingen roll om jag duschade henne, hennes päls var fortfarande lika matt. I höstas när hon gick ner i vikt däremot började hennes päls få ett helt annat lyster och glänser än idag jättefint.
Noreen kom till oss i ett välvårdat skick, för att vara ärlig. Mattheten i pälsen var inte problemet, utan grimman som såg ut att sitta fast och den ingrodda leran var inte alls en vacker syn. Men efter några dagar av fint hö, daglig skötsel och massa kärlek så tittade helt plötsligt en glad häst fram där bakom all skräck.
Mina vackra brudar!

Saltsten + föl = bad news

Secret har idag undersökt Noreens saltsten och stod och slickade på den lite idag, blev jätteorolig och tänkte googla på det nu ikväll och såg att man helst ska ta bort saltstenen eller sätta den så att fölet inte kan nå för att dom kan missbruka och få i sig för mycket.. ojdå!
Åkte ner med en gång med mamma & lillebror och fäste saltstenen på ett ställe där det inte finns någon chans att han kan nå den.. skönt!

Mys med älsklingarna

Åkte ner med mamma till stallet för någon timma sedan och då vart pappa redan där. Först stod vi bara och myste halva familjen och pussade på Noreen. Joshua vågade ge hennes godis ifrån handen för första gången.. framsteg ( joshua är min lillebror för er som undrar ).
Sen tog jag tag i lite sysslor. Började med att borsta hela Noreen ifrån topp till tå. Hon hade ju som sagt rullat sig och hade bara tagit ena sidan + att bebis har dreglat ner halva hennes ben så dom var helt kletiga.. så det borstade jag väck. Sen tog jag tag i man + pannlugg och flätade. Under tiden fick hon massvis med hö + godis av pappa. Tog även ryktstenen och tog igenom hennes ansikte, där fäller hon nämligen som allra mest just nu.
Fyllde på höpåsar, sopade stallgången + inne i foderrummet och sen tog jag ut vintertäcket, borstade av in och ut sidan och vek ihop och la upp det på min hylla ( har ännu inte fått någon täckeshängare.. haha ! ).
Sen pratade jag lite med Irene ( som äger stallet ) om vad dom sysslat med ute i hagen när jag ej var där, hon kan nämligen se dom ifrån sitt fönster.
Idag kom Secret fram och började nosa på min jacka, satte mig på huk och tog ett ordentligt tag om honom och höll honom när han i början stegrade och hoppade lite, tillslut slappnade han av och jag kunde hålla med bara en arm om hans bog och klappa med den andra. Tror att känslan går att jämföra med en heroin-kick.. jag blev helt hög i hela kroppen av att pussa och klappa på honom och kände mig helt uppfylld av kärlek och lycka. Min älskade lillgrabb, så otroligt jävla älskad!
I'll be there for you through it all, even if saving you sends me to heaven

Smutsig brud

jag dog lite inombords när jag såg hur hennes man såg ut på bilderna jag knäppte idag.. hon måste ha gnuggat den i marken idag eller något.. ska ta igenom henne med borste och kamm idag och kanske klippa lite.. jag har ett problem och bara klipper och klipper i princip hela tiden! woops (a)
Smutsig eller ej, fortfarande världens vackraste!

Oh I can't believe it's happening to me

some people wait a life time for a moment like this

Världens vackraste häst

Åh så vacker hon är min donna, det riktigt lyser om henne!
Kan knappt fatta att hon och bebis mår så bra som dom gör, trots omständigheterna och vad dom utsatts för. Båda två är runda och goa om magarna och sakta men säkert går kilona upp.

Att be om hjälp

Jag har aldrig varit den som velat be om hjälp. Jag har alltid velat klara mig själv och får dåligt samvete när jag inte klarar av saker. Men sen Secret kom har jag verkligen tvingats fråga efter hjälp. Vi har rådfrågat säkert fyra veterinärer i olika sammanhang, jag har vågat fråga mina stallgrannar om hjälp i olika situationer där jag och mamma är osäkra osv. Jag tycker det är otroligt viktigt eftersom att jag är omvigen av människor som faktiskt VILL hjälpa.
Exempelvis har vi ju bokat två resor i år som vi förberedde oss på att avboka. Men med hjälp av stallgrannar så kommer våra utlandsresor vara möjliga och jag kommer kunna åka iväg utan att behöva oroa mig för mina hästar, dom kommer alltid vara i trygga händer. Antar att det är fördelen med att alltid finnas där för andra, då finns dom där för dig också när du väl behöver det! <3

Årets första ridtur

Utsläppet gick snabbare idag och Secret ville minsann INTE bli bärd alls utan sprang före ner till hagen och stojjade sig hela vägen.. busunge! Dom fick hö och vatten och sen tog vi in Rosalita, på med all utrustning och sen ut i paddocken. Jag bestämde mig för ett skritta lite i paddocken och se hur det gick. Och visst surade hon emellan åt på sitt egna vis, men visade inga tecken på obehag såsätt.. Matilda gick bredvid hela tiden så att det inte skulle bli tvärstopp.. kändes onödigt, haha.
Efter några varv i båda hålla nöjde vi oss, hon skötte sig fin fint och det är en bra början. Nu är det skritt i två veckor som gäller. I början kör vi med ledare för att inte skapa onödiga konflikter.

*önsketänkande*

Jag är väldigt spänd på att se hur Secret kommer se ut när han blir stor. Han är en korsning mellan gipsy cob ( en cob variant av en tinker ) och new forest.
Man kan ju alltid hoppas att det blir en kopia av Kilkenny, min vän annas snygging!
Killen är en av de coolaste hästar jag träffat!

Shoppingsuget!

När vi var på ge-kås i fredags så blev jag helt såld när jag hittade schabrak + boots ifrån catago i cerise rosa färg, helt PERFEKTA för min brud... tyvärr fick det inte följa med hem då det är långt kvar tills vi är på tränings nivå och det kändes väldigt onödigt.. men tror faktiskt att hon hade gjort sig riktigt snygg i en cerise rosa outfit!
Däremot hittade jag ett par vita damasker ifrån catago som jag ska köpa vid nästa besök däruppe ( allting är mycelt billigare och det är skitbra att dom säljer vissa märkesprylar ) eftersom att det kommer vi kunna använda om sådär en månad iallafall.

Min föralltid

Någonting jag alltid kommer vara säker på är att Noreen ska stanna hos mig til the end. Hon är min första egna ponny och kommer alltid vara mitt lillhjärta. Jag önskar såklart att alla hästar som passerar mitt liv fick stanna föralltid. Men antar att dom alla har en tid och plats, och därmed en mening. Men Noreen är föralltid, det bara vet jag.

Igångsättning av Liten

Nu har jag fått klartecken av Rosalitas ägare att sätta igång henne. Hon får sin dagliga motion i hagen, dom har vårkänslor ute i hagen och springer som tokar.. och hon är nästintill farlig att promenera då hon har alldeles för mycket enerig.. haha.
Nu är det longering som gäller. Ska se om jag kan få hjälp första gången då hon sist sparkade och stegrade mot mig vilket jag ogillade ganska skarpt.. Sen ska någon hålla i vid första uppsittningen, såklart.
Sen tar vi det lugnt. Hon har vilat i ett par goa månader nu och behöver sättas igång grundligt. Vi ska skritta i två veckor, sedan börja med trav i lättridning, korta pass i några veckor innan vi ökar succesivt. Vi får helt enkelt se hur hon tar ridningen. Om hon är allt för jobbig kommer jag be någon longera mig när jag sitter på, för att få henne att inse att det inte gör ont ( hon kommer säkert vara rädd för smärta i början ).
Jag är sjukt taggad på att börja rida igen och tror att Rosalita saknat våra pass också!
Imorgon börjar vi med longering.

Min fina Noreen

Idag fick jag tillåtelse av Noreen att borsta av henne för första gången sen bebis kom. Jag tog igenom hela kroppen med borsten, emellan åt kollade hon till så att bebis låg kvar och gav mig en och annan puss, tog igenom man + pannlugg men valde att inte ta svansen och bakbenen riktigt ännu. Jag vill inte binda upp henne i risk att hon ska få panik och vill inte gå för långt bak då hon har blivit sur på mig tidigare när jag gjort det.. tar allting ett steg i taget.
När bebis låg däckad i halmen efter att ha kommit in så stod Noreen i dörren och njöt till fullo av all uppmärksamhet hon fick. Hon älskar verkligen att ha allas ögon på sig, att få pussar, godbitar och det lyser i hennes ögon nuförtiden. Min vackra prinsessa som jag älskar så mycket!

Secret

Hans tilltals namn är spikat men nu leker vi lite med om vi ska ha något mer med i hans namn.. exempelvis gårdens namn eller något. Vi får se helt enkelt =)

A blessing from God

Detta "förstör" ju i princip alla planer jag lagt upp för min och Noreens framtid, såklart. Hennes inridning blir framskjuten ( vi har pratat med min tränare och är back on track ihop med Secret om sådär en 5 veckor ), mina after school plans blev helt "förstörda" ( gillar inte det ordet då detta inte är något negativt.. ett liv har kommit till jorden och det är GLÄDJE! )
Någonstans vet jag att det kommer bli bra. Detta har alltid varit min dröm, ända sedan jag var en liten liten flicka och nu står jag här med TVÅ hästar.. det klart att det är skrämmande men någonstans så har jag alltid fått lära mig att anpassa mig, prioritera och sätta andra före mig själv. Sen är jag 18 år gammal och har hela livet framför mig. Jag SKA plugga, se världen och bosätta mig någonstans ihop med mina vackra hästar och leva lycklig i alla mina dagar, bara inte på det sättet eller i den ordningen jag planerat. :)
Här har vi min nya tävlingsstjärna ;) vad tror ni?

Första hagbesöket

Idag fick Secret och Noreen komma ut i hagen för första gången. Det tog lite tid att få ut han ur boxen och hon blev lite orolig där hon stod i stallgången och han inte följde efter.. men jag fick tag i han och "bar" ut han med eller mindre.. när vi väl var ute så sprang han runt som en lite tok och kollade på allt som var så häftigt och nytt och dom fick stå i sjukhagen då den var nymockad och den enda som hade el i stängslen.
Dido & Rosalita fick ett fnatt, galopperade runt, gnäggade och hade sig.. haha!
Dom fick stå ute i några timmar medan jag tömde boxen. La allt halm i ett hörn, tömde bort allt äckel + bajs och det som var fuktigt och la sedan in nytt spån och ja den torra halmen över. Så nu är det fräscht och rent därinne igen. Fixade sedan allt hos Rosalita och gjorde det snyggt i stallet innan jag gick ut och tog massa bilder på mina älskade hästar.
När det började molna igen tog vi in dom och det gick mycket bättre. Min granne tog Noreen och jag gick bakom med Secret och "vallade" in honom.. haha.

Bebis

ska ta nya bilder på bebis! Jag lovar..
Bebisen fick namnet Secret, efter mycket tänk och funderande. Det bara klickade!

Namn

Jag och mamma har bollat så himla många namnförslag, googlat och haft oss och velat ha något som verkligen passade PERFEKT. Det är så sjukt svårt det där med namn och det fanns många jag gillade men inte trodde att jag ens skulle överväga.
Vi båda älskade Pilgrim och Miramis, men inget av det passade på våran lilla grabb.. Men nu har vi äntligen bestämt oss för ett namn.. sugna på att veta vad han kommer heta? :)

Morgonuppdatering

Jag och mamma har precis varit nere och morgonfodrat och plockat ut Rosalita och Dido.. båda två skötte sig exemplariskt förutom att Dido behövde en liten påminnelse om att man minsann INTE springer ut ifrån boxen.. haha.
Nu ska vi snart ner och släppa ut Noreen och bebis i en lite mindre hage så att dom får frisk luft och bebis får busa av sig då han var FULL av liv imorse och hoppade omkring som en liten tönt! haha.

Häftig nyhet.

Stallägarna kom ut igår förmiddag och blev helt till sig för att det var ett så sött litet föl ute i boxen. Det är ett gammalt par som äger gården och frun i huset ringde med en gång hallandsnyheter för detta var såklart en senastion ;), haha!
Idag kom dom iallafall och frågade lite och tog lite bilder på lillgrabben. Han total älskar all uppmärksamhet och kommer fram, visar upp sig och busar sönder inne i boxen tills han däckar i höet. Man säger ju att alla barn är en välsigning.. detta känns verkligen så, min vackra fölbebis.

Det kommer gå bra..

Någonstans så mår jag bra i det hela, jag känner att jag klarar av det, rent psykiskt och det jag behöver är att min omgivning ska bekräfta det, att det kommer gå bra.
När någon säger till mig " kul, men mycket jobb! " så tar jag det väldigt hårt. Dels för att jag är överkänslig men också för att någon underskattar mitt omdömme om att jag klarar det, att någon anser att JAG inte kommer duga till. Sen är detta en situation jag satts i, jag kan inte göra något annat än att tro att allt kommer bli okej, vad vill den personen att jag ska göra? Lämna bort sto och föl och slänga täcket över huvudet och gömma mig ifrån verkligheten?
Det finns inget annat att göra än att göra det bästa av situationen och trots att detta inte var det JAG ville med mitt liv eller hennes liv så måste jag hantera detta på bästa sätt. Jag har inte tillräckligt med erfarenhet, kunskap eller vad som nu kan krävas, i know that. Men jag gör mitt absolut yttersta HELA TIDEN och jag har människor runt om mig med kunskap och vilja att hjälpa som står där och lämnar aldrig min sida.
Detta är inte mitt fel, inte mitt val eller någonting som jag kan eller hade kunnat påverka, detta hände bara.

Eftermiddags titt.

Jag och mamma har nyss varit nere och fyllt på vatten och slängt in lite hö i boxen. Tina hjälpte även mig att mocka ut lite som hon hade bajsat under tiden vi vart borta. Imorgon ska dom ut en stund i hagen så då ska jag passa på att mocka ut HELA boxen och göra rent och fräscht igen med nytt halm.
Nu står dom på en spånbädd + halm ovanpå, mycket mjukis gissar jag på :)
Jag fick även fatt i bebis och höll han tills han sluta stegra och sparka, när han var lugn fick han gå och det var tillslut helt odramatiskt och Noreen lät mig hålla honom. Framsteg kallas det :).
Vi ska ner senare ikväll ( i pausen till melodifestivalen ) och natta och se till att dom har tillräckligt med hö tills imorgon.

Namnförslag?

Vi har fortfarande inte kommit på ett namn till lillkillen. Nu kallas han för bebis/lillen/grabben osv.. men ett namn måste vi ju komma på inom snar framtid.
Han kommer bli en gipsy cob/new forest skäck. Förmodligen inte jättestor men maffig och vacker med vit man och svans.
Någon som har något häftigt namn att tipsa om? :)

Min dag i korthet.

Varit i stallet sen klockan 09.30 idag. Vid tio kom det förbi lite folk som ville kolla på bebis och då vart även min vän Anna där med sin mamma :), supermysigt! Efter det vilade mina älsklingar i någon timma innan Matilda kom förbi och pratade lite föl med mig.. haha. Tanken var att släppa ut dom en stund men det var alldeles för kallt och blåsigt kände jag. Och när det sprack upp och solen kom fram var det bara en halvtimma innan tidningen skulle komma.. så vi tar det imorgon istället helt enkelt.
Min granne hjälpte mig att mocka ut det värsta ( det är inte så mycket, men det ytliga fick vi bort iallafall ) och fluffade till höet lite extra. Jag mockade och fixade mat åt rosalita + la upp Noreens mat.
Sen vid ett kom hallandsnyheter och tog lite bilder och frågade lite vad det var som hänt osv.
Efter det åkte vi hem och nu sitter jag helt utslagen på soffan och ska ta en powernap. Senare ska jag ner och försöka "fånga" bebis.. dvs hålla honom lite och klappa ganska mycket.. allt beror på vilket humör Noreen är på :)

Lillens första dygn del III

När bebis hade bajsat var det dags för mig att dra mig därifrån, jag och min vän Matilda tog bilen ut till ge-kås och köpte mineraler, fölgrimma ( jag dööör! ) och lite annat smått och gott innan vi åkte ner för en kvällsnattning och lägga upp maten.
Nu gäller det att få i Noreen vad hon behöver för att hålla sig och bebis friska och krya ( dom ser båda väldigt välmående ut.. men en matte kan inte vara FÖR daltig! )..
Nu finns det MYCKET jobb att göra. Men eftersom att detta inte är någonting som någon av oss kunde rå för, detta är en gåva, och naturens gång.. vi får helt enkelt göra vårt bästa.

Lillens första dygn del II

Allting såg bra ut och vi fick besked ifrån veterinären att han inte tyckte att han behövde åka ut.. bebis åt, mamma åt och allting var ute och skött på ett bra sätt av världens bästa Noreen.
Men bebis kunde inte bajsa. Ni förstår nog inte paniken när en nyfödd liten bebis försöker bajsa och det "går inte".. jag fick panik, mamma fick panik och omgivningen försöker inte visa det, men panik helt enkelt. Vi ringer veterinär och får råd om att försöka få upp lite olja i ändtarmen på bebisen. Matilda håller Noreen medan jag försöker fånga bebis för att hålla fast för första gången. Noreen blev stissig när han hoppade runt och han blev lite rädd första gången. Men ju fler gånger vi höll fast honom accepterade han det och Noreen blev lugnare. Vi höll på med oljan i någon timma med en kvarts mellanrum utan resultat, han kämpade fortfarande men åt och var pigg. Vi ringde veterinär igen och fick tag på en annan som var mer kunnig när det kom till föl. Vi fick tips på att köra upp ett medel man använder till spädbarn när dom är förstoppade så mamma och pappa fixade hem det ifrån apoteket och efter att ha gjort det så kom äntligen MASSOR med bajs ut och lillkillen var så nöjd!
Ni kan nog förstå er på lättnaden när bebis äntligen bajsat och vi kunde andas ut.

Lillens första dygn del I

Eftersom att detta är lite som i en saga så hade jag tänkt att berätta lite mer ingående vad som FAKTISKT har hänt de senaste 24 timmarna..
Vi köpte som sagt Noreen ifrån ett försäljningsstall i England, hon blev transportbesiktigad där, skeppad hit och våran veterinär besiktigade henne här.. inga täcken på dräktning ( men såklart har vi ej kollat efter det heller.. ). Hon har stått hos mig i snart fyra månader och varit lite småtjock och bukig, men inte alls något man funderar en extra gång på. Klockan 06:01 ringer min mobil och en stallgranne säger att jag fått ett litet föl som står nere i boxen.. nu kan fatta vad tankarna snurrade i mitt huvud antar jag? Drömmer jag? Lever jag? Vad händer nu? Lever hästen? Hur mår hästen? Hur kan jag varit så dum?
Första känslan var nog PANIK. Jag står här med ett FÖL.. jag åker ner till stallet, mamma ringer veterinär och försäkringsbolaget.. jag gråter och får fullkomlig panik över vad som precis hänt och det strömmar in stallgrannar som vill se det lilla miraklet, för det är just vad denna lille kille är.. ett mirakel.

Tillskottet.

Min häst, Noreen har gått och blivit dräktig under tiden hon stod på försäljningsstall i England. Något varken hennes dåvarande ägare sagt eller veterinären som besiktigade henne hittat. Vi har ju som tur är inte jobbat med henne något vidare utan bara promenerat lätt.. jag har varit i total chock hela morgonen och bara tänkt på allt negativt. Men att se den lillens mörka, vackra ögon och hans spralliga ben gör mig lycklig. Han är ett mirakel och han är så jävla önskad och älskad.
Min häst är världens bästa. Hon har klarat fölningen helt själv, hon mår bra och fölet mår bra. Just nu ligger all fokus på att  få i Noreen all protein och energi hon behöver. Min vackra stumpa ska såklart få det allra allra bäst.
Och fölet ska vi behålla. Det är en liten newforest/gipsy cob korsning, en skäck hingst ( förmodligen, vi är inte hundra på det ännu ) som är den spralligaste som någonsin satt sin hov på denna jord..


Chock!

Det finns inte ord för att förklara vad som precis hänt, chocken, paniken, ångesten, glädjen, sorgen.. alltså. Mesta dels skuldkänslorna! Vet inte om jag någonsin kan förlåta mig själv för att inte varit uppmärksam..

Hästjävel!

Fick hjärtstopp när jag kom fram till hagen och såg att Noreen tagit sönder hela skiten och att trådarna låg ner på marken och det var fritt fram att springa ut på vägen.. ja! PANIK var ordet.
Min busa stod däremot mitt i hagen och såg jätte skyldig ut och ville inte alls komma fram när matte ropade.. aja. Tog in henne och gick sedan ut i hagen och försökte laga. Fick hjälp av en i stallet att laga trådarna, men helt ärligt behövs det nya då dom är gamla och rostiga..
Sen stod jag bara och borstade på henne tills det att hon vart ren. Hon trodde säkert att jag hade bundit fast henne då hon stod helt stilla på samma plats och rörde inte sitt hö trots att jag hörde magen kurra på henne och inte förrän jag tog av henne grimman högg hon in i sin mat.. stackarn!
Hon hade bråttom in idag, det måste ha varit läskigt när tråden rasade för hon var lite klängig.. haha!

Grabbarna i stallet

Idag när jag promenerade till stallet så gick jag förbi grabbarnas hagar och knäppte några bilder. Visst är dom gosiga? Vi har fyra valacker i stallet och tre ston :)

Ridbilder

Så himla jobbigt att inte ha "seriösa" ryttare stående i stallet när man behöver dom.. haha! Antar att det är nackdelen med att stå i ett ponnystall med småtjejer, när man väl BEHÖVER fotografera när någon rider ( till mitt projektarbete ) så har man ej tillgång till det.. haha!

Pengar.

Min mamma har aldrig delat mitt hästintresse, hon älskar Noreen som en familjemedlem och skulle aldrig vilja sälja henne men hästar har aldrig varit något speciellt för henne.
Det spelar såklart roll när det kommer till kostnaderna. Jag står för ALLA kostnader runt min häst själv, förutom stallhyran som är på 600kr/månaden ( den står mamma & mormor för ). Jag jobbar på lov och får helt enkelt spara mitt studiebidrag. Jag ber aldrig min mamma om pengar, varesig det gäller hästrelaterade saker/kläder till mig/mat osv.. jag betalar alltid för mig själv.
Detta är någonting som inte alla utomstående ser. Jag framstår ofta som ganska bortskämd och får det ordet kastat rakt i ansiktet ganska så ofta. Men när man tänker på att jag skurar toaletter för att betala för min häst och fylla min garderob med kläder så anser jag inte själv att jag är särskilt bortskämd.. faktiskt.
Jag får helt enkelt dåligt samvete om jag skulle be min mamma om pengar. Vi är inte direkt ekonomisktoberoende men det finns faktiskt viktigare saker här i livet än att vara ägare till en häst och jag ser det som en lyx att få den möjligheten.
Pengar är alltid ett känsligt ämne. Jag tycker att jag har det bra, medan det finns dom som har det tusen gånger bättre, samt dom som bara skulle kunna drömma om att ha det som jag. Jag tänker inte klaga på att jag inte föddes med silversked i munnen, för jag är helt ärligt glad över att behöva jobba och kämpa för det jag älskar, det får mig att uppskatta saker och ting mer.

Dagens planer

Eftersom att jag inte kan cykla ner till stallet i det skick jag är i just nu så får jag helt enkelt se vad jag gör med hästen idag. Får jag skjuts så blir det troligtvis en kort promenad på cykelvägen för vår del. Vi måste trafikträna + träna att promenera i sadelläge och jag får inte anstränga mig.
Får jag inte skjuts så blir det vila för min prinsessa och pappa åker bara ner och fixar boxen åt mig.

Carnaby connemaras

När vi kom tillbaka till stallet igår passade jag på att ta bilder på hästarna i hagen. Min vän Matilda har sedan i somras ridit in två connemara ston.
Vill ni se alla bilderna klicka här

Matilda & Jolly del II

Sugna på fler? :)

Inköpslista

Jag tror aldrig att min hästgarderob kan bli fulländad, det finns tusen saker jag vill ha men aldrig kommer ha råd med. Men har faktiskt lyckats samla på mig en lista på vad som kommer behövas köpas in nu i vår:
  • Regntäcke
  • Benskydd
  • Sadelgjord
  • Nova bett
  • Träns
Kommer nog inte bli några större problem att hitta något som faller mig i smaken :)

Min sötgöte

Möttes av dessa morgonpigga ögon när jag kom cyklande och hörde Litas bebisgnäggis .. haha
För er som undrar hur mitt ODJUR kan gå ifrån att vara farlig till att vara såhär gullig på bild så är det nämligen så att.. 1. hon är schizofren och 2. Jag står alltid utanför staketet och fotograferar :)

Fem saker du inte visste om mig.

  • Jag säger "håll käften" till min häst minst två gånger om dagen.. jag är ganska brutal i munnen när det kommer till mina hästar och dom får höra ett och annat.. men jag älskar dom till månen och tillbaka, haha.
  • Jag smackar och "braar" hela tiden.. vare sig jag jobbar med hästen på marken eller ifrån ryggen smackar jag alltid när jag "gör något nytt", i galoppfattning smackar jag, halvhalt, ökning, övergång osv. Jättedålig vana. Samma sak med orden "bra", säger det hela tiden och kan verkligen inte sluta!
  • Jag har dåligt självförtroende när det kommer till ridning.. det absolut värsta jag vet är när någon annan ska se på när jag rider, en av anledningarna till att jag inte vill tävla och inte tycker det är kul.
  • Jag köper sällan ridkläder.. det jag tycker är tråkigast att lägga pengar på är förmodligen ridkläder. Idag när jag inte rider hänger jag i stallet med ridbyxor/jeans/mjukisbyxor, en vanlig tjocktröja och en ridväst/vinterjacka. Men ska faktiskt köpa mig lite snygga ridkläder när ridning blir mer aktuellt.
  • Jag gråter ofta i hästsammanhang.. Jag är väldigt känslomässigt explosiv som person. Är jag glad som är jag GLAD och är jag arg/besviken så kommer det tårar helt enkelt, och jag blir ofta besviken på mig själv, vilket resulterar i maskara ränder på kinderna dagligen. Tror att mina stallkompisar vant sig vid detta laget.. haha.

Brudarna vill in

Vädret var ej på vår sida idag så det blev ingen Rosalita fotografering, utan vi satsar på det till helgen istället. Rosalita fick en genomborstning av man och svans utomhus innan vi gick in för dagen. Vilken tid kommer era hästar in på vardagarna nu under vintertid?
När vi hade bäcksvart vid tre tiden så kom mina tjejer in vid 16:00. Och nu när det blivit lite ljusare får dom komma in vid 17:30-18:00.. Jag vet att det finns tusen åsikter kring det här med utevistelser, men the fact is.. mina hästar VILL in tidigt. Rosalita står och skriker, springer runt, bockar, stegrar runt fyra tiden varje dag. Man ser verkligen hur frustrerad hon är över att jag bara kollar på och inte gör något åt det.. hon som är så tydlig ;)
Noreen står mest bara vid grinden och trycker, gnäggar högt när jag kommer och ger mig valpögon om jag inte tar in henne.. inte fullt lika dramatisk som Litaskita.. ;)
Dom kommer trots allt ut klockan 07:00 varje dag.
Hur länge har ni ute era hästar om vardagarna nu under vintertid?

Humörsvägningar?

Idag började jag med att longera i paddocken, har större yta och kan be henne öka lite. Så vi la med fokus på att hålla galoppen, öka traven osv. Gick bra till en början tills hon helt plötsligt tröttnade, la av och bara DOG.. i dem stunderna så känner hon inte spöt, hör mig inte och bryr sig inte om någonting alls i sin omgivning.. ( hon är annars en väldigt känslig häst ) och ringde mamma med gråten i halsen och ville bara lämna bort henne.. haha.
Mamma tyckte att jag skulle "ta i lite" och vara lite hårdare mot henne, och är trots allt ett sto med MYCKET humör som gärna testar sin matte när hon känner sig lite väl bekväm. Så efter att vi lyckats lösa vårat lilla problem  ( hon vägrade gå ut på volten och bara stod helt stilla ) så gick vi ur paddocken och ut på en promenad.
Vill kunna promenera henne ifrån sadelläge, och få henne att gå fram utan mitt stöd. Vilket är lättare sagt än gjort såklart för en bebis som är såå beroende av matte i varje steg hon tar. Men efter lite övertalning så gick hon framåt. Det blev några stopp, men efter en påminnelse ifrån mig så gick hon på bra. Vi gick på en cykelväg som vi aldrig gått tidigare, så hon vart lite spänd. Och en buss passerade förbi och då vart det lite liv i luckan och hon stapplade runt bakom mig som ett fån och gjorde sitt yttersta för att inte springa in i mina hälar.. i det stora hela skötte hon det hyffsat bra. 
Vi gick vidare var ute i ca 15 minuter då jag hela vägen gick i sadelläge och hon fick ta intiativ helt själv att gå framåt. Och hon skötte uppgiften bra, utan att dumma sig.
Så idag har det varit lite blandade känslor. Stolt över henne i slutet, men där någonstans i mitten ville jag bara skeppa iväg henne tillbaka till england.. så kan det va ibland!

Matilda & Jolly

fotograferade Matilda & treåringen Jolly idag på stranden, söta.

Dagens planer

Lita ska fotograferas och göras snygg, ev promeneras om jag har tid över. Noreen ska longeras + promeneras en bit på cykelvägen idag.
Jag är jättesjuk och har fått en inflamation i axeln.. kulkul! Nu cyklar jag ner till stallet.
I eftermiddag fotograferar jag min vän Matilda och hennes hästar.

Benskydd?

Noreen har tagit lite längre tid på sig att vänja av sig vid saker och ting.. vi människor har ju en massa konstigheter för oss ;). Iallafall så har jag inte utsatt henne för benskydd ännu. Jag borsta, hårt som löst, försiktigt som oförskigt på alla fyra ben och hålla handen samt lyfta alla hovar. Men tror att benskydden kommer resultera i en vettskrämd häst.. för vet faktiskt inte hur jag ska förbereda henne mer för det?
Fundera på att sätta på framskydd i boxen, låta henne gå runt i boxen med dom på sig ett tag, på så sätt kan hon ej skada sig om hon får panik. Någon som varit i liknande situation som har tips att ge här? Anything will do!
När jag först fick Xtra och satte på han fram + bakskydd så tog han STORA kliv i början.. tror inte har var supervan vid att ha skydd runt om för han gick som om det brann under hovarna på han.. haha.

Tävlingsfin Rosalita

Imorgon ska jag fotografera Rosalita till mitt projektarbete. Eftersom att jag är själv i stallet och inte har tillgång till någon som kan "hålla häst" så måste jag binda upp henne och hoppas att hon beter sig.. haha.
Ska göra henne tävlingsfin men knoppar och tävlingsrosett + nummerlapp. Hon kommer bli så fiin min lilltjej! haha.

Vårfina

Tog in Noreen, ställde upp henne på vår uppbidningsplats utomhus och började rykta henne med ryktstenen över hela kroppen. Spån, lera och HÅR överallt!
Kan inte precis påstå att hon blev sådär jättefin, men mycket bättre iallafall, sen på med ett stalltäcke. Borstade igenom man och svans och sen tog jag ansikte och flätade luggen. Häst nummer ett var klar.
Rosalita fick också en genomgång men hon har haft ett väldigt tjockt vintertäcke hela vintern och bara fått vinterpäls om halsen, så mycket mer lättskött i kroppen. Borstade igenom kroppen + ben och sen tog jag tag i den lurviga manen och äckliga svansen. När hon var ren fick hon på en ny grimma och sen in i boxen. Där var häst nummer två klar och pappa kom precis i tid.
( mocka gjorde jag mellan hästarna och fixade maten )
Världens vackraste Rosalita

Eyes on you

It's all about us.

Idag vilar brudarna

Jag är sjuk och mår inge bra.. så hästarna får stå idag ( vilket jag redan hade planerat iofs.. ) och jag åker nu ner och fixar boxarna + maten.
En av dagens favoritbilder
Imorgon är det Litas tur att stå för modellandet.. ska göra henne tävlingsfin och ta huvudporträtt + kroppporträttsbilder.. räknar med att det kommer ta hela dagen.. haha. Tur att jag är ledig ifrån lektioner imorgon.
Ikväll kommer fler Noreen-porträtt upp i bloggen.

Min älskade tjej

Åkte ner till hagen för att pussa på min häst, som gnäggade sådär varmt när hon fick syn på mig.. finns ingen som henne..


Ett dressyrpass med Mr. X, sommar 2010


Två bilder som får mig att smälta

Han var perfekt på alla vis, världens vackraste prins!
Har massa ridbilder ifrån den dagen också.. vill ni se?

Gina Tricot häst


Finns nu på hemsidan.

Fjantfia

Måste bjuda lite på mig själv och dessa två härliga bilder ifrån i somras. 
Rosalita flyger med rumpan i luften och jag knäcker mig..

Maks Star Fall

En häst som fastnat väldigt mycket på bild är min vän Matildas föredetta foderhäst Staren, en riktig skönhet och ni frågar mig.

Rundtur i stallet

Låter typ skitseriös och trött? haha, söttjej!


Då var tjejerna inne

Puss på mitt lillhjärta

Fuling guling

Kan inte precis påstå att min häst är en skönhet.. inte i dagens skick iallafall..
Ska faktiskt se om jag kan släppa ihop Noreen och Rosalita i veckan. Jag vill inte att varken Rosalita eller Noreen ska gå själva då det inte är bra för hästens välmående, men Rosalita är såpass aggressiv i hagen att jag aldrig kommer få ut någon av dom om dom väl står ihop. Men dem dagarna Noreen bara ska stå och vila kan jag absolut ha dom ihop och sedan ta in dom samtidigt om kvällarna.. tycker iallafall att det låter som en plan och får se vad Rosalitas ägare tycker om idén.

Lilla stallet

Kom på idag att jag inte visat hur det ser ut ute i lilla stallet. Vi har en liten byggnad precis utanför vårat stall där det finns två boxar, en bred stallgång och dörr ut till höladan.
Hit hoppas jag kunna flytta Noreen nu i vår.
Stallet är i behov av ny färg och tror att om man målar allt vitt och stolparna svarta hade det blivit skit mysigt här ute.

Lång förmiddag i stallet

Idag fick hästisarna vila då jag är trött och har förmodligen feber.. gjorde alla stallsysslor i slow motion, superskönt att få ta sin tid och vara helt själv i stallet! Båda hästarna fick nytt spån och skrubbade rent hinkar och gjorde allt fräscht.
Sen tog jag ut sadel och träns ut i solen och putsade och fettade rent. Är faktiskt väldigt noga med sånt och putsar rent väldigt ofta.
total älskar hansbo schabraket som jag använt väldigt flitigt. Sådär enkelt och snyggt.

Veckans planer

Noreen:
  • Måndag: Vila
  • Tisdag: Skritta i paddocken
  • Onsdag: Vila
  • Torsdag: Vila
  • Fredag: Skritta runt gården
  • Helgen: Min vän Matilda kommer ner och hjälper mig, skönt!
Måste sätta upp lite planer, annars blir schemat pannkaka och allting blir fel för min del.
Rosalita:
  • Måndag: Promenad
  • Tisdag: Busa i hagen
  • Onsadg: Kort promenad
  • Torsdag: Busa i hagen
  • Fredag: Vila
  • Helgen: Promenera om jag har tid över, annars vanlig vila i hagen

Ingen motivation

Faktiskt inte känt såhär sen jag fick hem Noreen, men motivationen är noll just nu. Kan vara för att jag har panik mycket i skolan, är stressad hela tiden och känner enorm press på att få Nienie inriden NU..
Jag har knappt ens börjat med mitt projektarbete och har fleera arbeten som ligger helt opåbörjade på datorn..inte särskilt kul. Men ska passa på att göra klart ganska mycket av dom idag, för när jag väl sätter mig så blir jag klar snabbt och sen ska jag åka ner till stallet och gå promenad med Noreen och Rosalita, det behöver vi.

Dagens häst

Tog ut henne i ringen och började longera, gick otroligt bra idag och hon lyssnade skitbra! Sen gjorde vi lite sidgymnastik, gick mindre bra idag och hon gjorde inte riktigt som jag ville.. men men.
Sen vart det upp i sadeln. I början gick hon fram för röst + säte, men snabbt började hon se vad som hände om hon stod stilla och ignorerade matte.. vände bara för att få fram henne "lurade" henne lite, vill inte sitta och driva eller trötta ut henne med det, utan försöker hitta andra sätt om hon inte vill gå fram.
halterna satt bra och hon lyssnade på dem. Och vända även en del och hon lyssnade bra på det. Rider henne på långa tyglar och hon söker sig nedåt bra.
I helhet väldigt stolt över min ponny. Fjärde gången hon har ryttare på ryggen och hon tar det med en klackspark.

Visste ni att..

.. jag läser hästannonser flera gånger och dagen, varje dag? Sitter jämt i skolan och kollar på snygga hästar och ponnier i alla åldrar, storlekar osv. Aldrig för att jag skulle vilja köpa en till häst, för det vill jag verkligen inte, utan för att det är roligt och mysigt.
Men någongång i framtiden blir det nog fler hästar, iallafall som projekt för vidarförsäljning.

Fotografering i helgen

I helgen ska jag fotografera sista bilderna till mitt projektarbete ( hoppas jag ) så ska se om jag kan ragga upp min vän Matilda och komma bort och fota hennes ponnisar, dom är så jävla snygga! Iallafall.
Fotograferade min lilla prinsessa idag, det gick sådär kan jag väl säga. Fick vissa mysbilder men mestadels var hon bara på klia-mig-bakom-örat-matte-humör ;)

Trött på min header

Jag tröttnar SKIT fort på saker och ting.. och just nu är min header jättetråkig i mina ögon.. pillar på altenativa ideér men hittar ingenting som jag gillar ännu.. detta är vad jag pillat på senaste kvarten.. inte riktigt min stil alls, men roligt att pilla ihop iallafall.
Nej, som sagt. Inte alls min stil.

Övning - flytta för sidan i ringen

Vi ägnar oss åt gymnastik under våra träningspass i form av flytta för sidan.
Som ni ser på bilden ovan ( ett mästervärk om ni frågar mig ) så är hästens postion lite snett framåt och ryttare kan antingen stå längre ifrån, och då med längre lina, eller närmre, beror helt på vad du har för typ av häst och vad du tycker känns bäst. Pga att Noreen är som hon är så står jag nära henne och inte i träffläge för hennes bakben.
Jag använder mig av ett spö som jag driver henne framåt och åt sidan med. Behöver jag så petar jag henne med det på bogen för att fösa henne framåt och åt sidan, undviker ofta att peta med spöet på rumpan "för mycket" eftersom att hon är väldigt känslig på bakdelen än och vet inte riktigt vad som väntas av henne och då blir hon arg/upprörd och försöker stampa sönder spöet..
Detta gör jag dels för att lära henne att spöet inte är något farligt. Jag vill kunna använda spö i både ridning och hantering och hon är väldigt känslig för det, vilket jag vill bibehålla, men jag vill få bort rädslan. Det går framåt och hon får inte längre panik och försöker fly när spöet snuddar vid hennes bakdel, vilket såklart är framsteg.
Sedan är övningen väldigt bra för att förbereda hästen för skänkelvikning/öppna/sluta. Jag försöker göra allt arbete på marken först och sedan ta upp det på ryggen. Det är mycket tänkande som gäller i denna övning och Noreen blir väldigt snabbt trött efter att ha gjort denna övning i ett varv eller två.

Mockbeggar Noreen

Omöjlig att ta kort på.. kommer bara fram med sitt stora huvud, ser sur ut och vill gå in..

You and me


Dagens träningspass

Skulle ridit idag, men eftersom att ingen kunde hänga med mig ner så fick vi hålla oss på marken, och det behövdes då humöret ej var på rätt ställe idag. Min häst är VÄLDIGT mycket sto.. tycker hon något är jobbigt/läskigt så visar hon det ordentligt. Idag började vi med longering, har inte vågat " ta i " när hon dummar sig tidigare, har behandlat henne lite som en porslinshäst, vilket gör att hon testar mig gång på gång, vilket hon aldrig vågar göra med min tränare Carola. Jag bestämde mig för att sätta ner foten lite. När vi longerade så petade jag med spöet på boken istället för mot rumpan, hon är väldigt lätt i framdelen och flyttar lättare där, bakdelen flyger bara i luften.
Så vi började med longering, gick helt okej men hon hade inte riktigt bjudningen som jag ville ha, så efter lite uppvärmning så började vi med sidövningsgymnastiken. ( kommer ett inlägg på vad jag menar och syftet med det senare idag ) och fy vad ovänner vi blev. Ena varvet gick super, hon sparkade inget, lite småsur emellanåt men gick duktigt bredvid mig och lyssnade på beröm. Men andra varvet var en mardröm. Hon sparkade med både fram och bakben ( inte emot mig, utan bara för att hon är rädd ) och tyckte att jag sög mest i hela världen som utsätter henne för sånna situationer.. aja.. det gick bra i slutet och då fick hon massa pussar.
Sen körde vi longering igen. La ner spöet och använde linan att driva med istället, gick bättre. Hon släppte surigheterna och ökade traven riktigt bra, hon var inte på humör för mer "fart" men ökade när jag bad henne och kommer alltid in när jag kallar, så jag är nöjd i helhet med henne trots våra delade åsikter.
Dagens Nienie. Hon fäller som jag vet inte vad ( förmodligen därför hon är på PMS humör 24/7 atm ) och ser jätteful ut i både kropp och päls just nu..

Fint väder och fotografering

Ska snart ner till stallet. Det är VÅR ute så ska ha en liten photoshoot med Noreen, göra henne lite extra fin oså. Vi ska nog faktiskt inviga Schockemöhle schabraket idag och se hur det ligger på lillan, har faktiskt inte ens prövat det ännu.. haha :D
Sist vi fotade vart det höst ute.

Dags att bli vuxen?

Noreen har blivit väldigt trygg på hemmaplan. I början var hon spänd på allt omkring och hade svårt att fokusera, men är nu väldigt hemmakär och känner sig trygg. Nu är det äntligen dags att "lämna" tryggheten och ge oss ut utanför. Vi börjar smått. Promenader runt gården, rida runt gården. Promenad ner mot strandhagarna, rida ner mot strandhagarna osv. Bebissteg är det som gäller för att hon inte ska flippa ur, få panik och bli helt galen.. vilket hon blir när det blir för mycket på en och samma gång. Det gäller att ha det på en Noreen nivå när man höjer "kraven".
Första gången vi gick ut och tränade i ringen så var det helspänn och ofokus. Vilket det är i början, målet är ju att hon ska bli trygg i mitt sällskap, vart hon än befinner sig. Och dit kommer vi komma, men det är en bit på vägen.

Gårdagens Nienie

Igår skulle Noreen vila ifrån arbete men ville ändå inte bara låta henne stå. Jag tog en annan väg in ifrån hagen så att vi gick "förbi" samhället på en liten grusväg och igenom gården. Där har hon aldrig gått innan och tycker att det är dags att komma "hemmifrån" även om det bara är en en runda runt gården där hon inte gått tidigare. Jag vet hur lite det krävs för att hon ska bli uppe i varv så det räckte för att hon skulle bli lite ofokuserad och spänd, så passade på att öva halter osv och hon var jätte duktig. Tog sedan fram en bom, gick över med henne tills hon inte sprang/hoppade längre och sen gick vi en sväng runt gården igen, finns mycket tittigheter på vår gård, vilket är bra. Persienner som prasslar och annat läskigt som gjorde henne lite extra spänd och det behöver hon lite just nu.
Vi önskar att vi hade en skog i närheten med stigar så att vi kunde promenera.. tyvärr har vi bara trafikerade vägar och stranden till hands.. vår se vad vi hittar på för kul.