My baby girl


(L)


My drama queen

haha världens goaste bebis har jag verkligen. 
Har såg när jag kom ner med skottkärran och vattendunkar, stod längst bort i hagen och kom i full bock-galopp, drog med Noreen och bägge två fick riktiga flipp, galna hästar. 
Sen bockar han och hoppar och studsar runt mig när jag fyller på vatten, vi ha väldigt dåligt underlag precis vid ingången så han halkar såklart, glider på rumpan, ligger kvar en stund och kommer sedan långsamt fram till mig och burrar in huvudet i jackan på mig.. hahahaha! Dog så söt han var. Min lilla knådis, var det läskigt? haha.
 
Underbar är han from time to time. Han gick dock väldigt fint bredvid mig idag när jag tog in, och behövde inte bråka med honom utanför stallt för typ första gången på läääänge.
Älskar att han är en kille, han är såå gosig och kelig, vilket Noreen inte alltid uppskattar, han älskar att stå med huvudet på min axel och bli kliad och pussad, mattes bebis <3
 

latmask

var ute på krogen igår, så imorse hade jag sovit en timma när klockan ringde och det var dags för morgonfodring, cyklade ner till stallet, gav Noreen sin kraft, fodrade de andra hästarna inne i stora stallet, tog höpåsar och hästar med mig ner till hagen och dom fick äta det ute. Inte lätt att gå med Noreen och två höpåsar, för bara ett år sedan kunde hon inte ens gå i närheten av en höpåse utan att hon flippade ur och fick panik.. haha. Numera har jag andra problem, dvs att hon ska äta hela vägen ner till hagen annars blir hon skitsur och vägrar gå.. well well..
 
Ska ner nu vid halv fem och mocka och fixa allt, ska även borsta dom ordentligt och göra dom fina, hann aldrig mer att göra det igår, så av med täckena och vädra dom också.
 

För det är jag tacksam

när vi var i ett stall igår och hjälpte en vän med sina hästar så la jag märke till något. Stallet var betydligt större, mycket fler hästar än exempelvis mitt stall, på en ganska liten yta. Hagarna var väldigt små, LERIGA och det stod en häst i varje, vissa undantag där det stod två. Hästarna galopperade runt som galningar, gnäggade, eller stod med huvudet ner och såg allmänt missnöjda ut. Kände mig otroligt tacksam när vi svängde ner vid mitt stall, mina pärlor står i sin stooora gräshage och betar nöjt och älskar livet. Det är inte lätt det där med hästhållning, att ha träningsmöjligheter men samtidigt bibehålla det där naturliga för hästen, som stora hagar. 
 
Säger inte att det ena är bättre än det andra, för hade själv gärna stått i ett stall med ridhus, träningsmöjligheter och bra tränare på plats att ta hjälp utav. Men samtidigt går alltid mina hästar först, och dom trivs otroligt bra i vårat lilla stall ute i ringsegård.
 

Fem måsten

  • Flätad svans - det värsta jag vet är skitiga svansar, varesig det är spån som fastnat eller grus och lera så är det fult och ger ett fult intryckt. Mina hästar ( iallafall Noreen ) har alltid flätad svans i hagen, samt i boxen övernatten, flätar den varje kväll.
  • Rena foderhinkar - dööör när dom är kladdiga och äckliga, matrester i botten osv, usch usch usch. 
  • Rena schabrak - kan vara något av ett kontrollfreak när det gäller min stallutrustning, men borstar i princip alltid av mina schabrak både ovan och undersidan efter och före varje ridpass, avskyr hästhår och allt sånt som fastnar, rent och prydligt ska det vara.
  • Sopad stallgång - fick fnas på småtjejerna när jag stod i stora stallet och dom inte sopade ordentligt efter sig i stallgången, i hörnen och intill boxväggarna låg det alltid spån och hö och det drev mig till det yttersta.. tycker att det ger ett riktigt fult intryck. Min stallgång ute i lilla stallet sopar jag pedantiskt noga flertal gånger om dagen.
  • Dagboksanteckningar - skriver dagligen i en kalender vad jag gjort med hästarna, när jag köpt hö, pellets, spån, betalt stallhyra, andra utgifter osv osv. Allt för att jag ska kunna gå tillbaka och se exakta datum, har man mitt minne och mitt kontrollbehov så är det guldvärt.
 
Jag kan vara lite besvärlig att dela stall med.. men jag sjunger väldigt mycket och har riktiga konversationer med mina hästar.. så det väger upp de negativa ;)
 
 
mitt fina lilla stall :)

Vardag i stallet

Tänkte dela med mig av mina vardagsrutiner i stallet. Kommer ofta ner till stallet när mörkret redan lagt sig, vi har varken gatulampor eller annan belysning nere vid hagarna, så det är verkligen natten därnere när jag kommer cyklandes strax innan kl 17.00.
 
 
Brukar börja med att slänga in alla höpåsar och hinkar i höladan, sen mockar bägge boxarna, sopar rent inne i boxen, tar ut vattenhinkarna och ställer dom utanför stallet, ställer även kärran och sopar rent stallgången och slänger sånt som hamnat utanför.
Skurar rent hinkarna och tömmer i kärran, fyller på vatten och sopar sedan utanför stallet ( alla går med hö ut och in ur i mitt stall och bryr sig ALDRIG om att sopa rent varesig inne i stallet eller utanför.. skäms! ) innan jag tömmar kärran.
 
Går då och hämtar hästarna, ställer in Noreen och ställer Smurfis i gången, tar av täcket och borstar av honom lite snabbt, slänger in hö till honom och ställer honom i boxen, ut med Noreen och samma sak där, hänger ut täckena på vädring och fyller höpåsar och mathinkar.
 
Tar sedan ut Noreen för ordentlig borstning, kollar igenom ifall hon har sår ( vilket hon hade idag, så tvättade rent och sprayade med bluespray ), flätar om svansen och luggen och sen åker hon in i boxen med ett hönät, tar sedan ut Secret ( igen ) och gör samma sak där, borsta ordentligt, hovarna, fläta svansen osv. 
Sen sopar jag stallgången igen, tar in täckena, på med Noreens och Secrets hänger jag upp, sen pussas det godnatt för dagen.
 
Såhär ser vardagarna ut, när det är helg och jag har mer tid eller någon med mig brukar jag passa på att klämma in ett ridpass, men under vardagarna ägnar vi oss inte åt något speciellt.
 

Vardagsmys

Valde att avbryta påbörjandet av seperationen igår, eftersom att hästarna och jag mådde dåligt av det. Veterinären tyckte att jag la förmycket press på mig själv, och när vi har den situation vi har är det bättre att dom går ihop ett tag till, skönt att få det bekräftat, det sista jag vill är att dom ska må dåligt.
 
Idag har dom gått i sin nya hage, en sommarhage som fått vila i tre månader och som ligger nära stallet, så det är inte så långt att gå. Enda hagen som är grön av de som finns på gården så mina pållar var inte alls sugna på att komma in när jag var nere och hämtade dom vid halv fem, trots att det var svart som natten ute.
 
Borstade bägge, flätade bägges svansar och gjorde dom rena och fina. Älskar vardagsmys med mina finisar, det har vi saknat.
 
Tog även fram en hink med vatten och grönsåpa, hängde ut Smurfens täcke och krubbade rent baktill, han var lös i magen i helgen vilket resulterade i ett nerbajsat täcke.. fräscht!
Ska kolla efter ett nytt ofodrat regntäcke + ett gosigt fleecetäcke för natten till honom, gärna med något gulligt/häftigt tryck, färgglatt eller likande, tycker han är så söt i sånt.
 

Visste ni att..

Jag tänker starta Noreen i dressyr bland storhästar när hon är redo rent utbildningsmässigt? Naturligtvis inte för att satsa eller liknande, hon har ju inte någon chans bland storhästar, men bara för att ge både henne och mig en erfarenhet på tävlingsbanorna. Vill jag någongång låna ut Noreen till en liten tävlingsryttare, är det betydligt lättare om hon redan har erfarenhet på banan sedan tidigare.
 
 
Om två år tror jag att vi kommer att klara de flesta grunder inom dressyren och börja komma ut lite smått, hoppas det iallafall :)

Seperation dag 3

Bestämde imorse att testa en sista sak som veterinären rekommenderade, och funkar inte det, så ger jag upp.
Ställde dom i varsinn hage, med el, bredvid varandra. Det gick bra i tre timmar, dom betade kollade lite på varann, var helt lugna. Sen smäller det, staketet välter, stolpar går av på mitten och mitt lilla föl står och diar hos sin mamma.. japp det var de det.
 
Ringde veterinären igen som tyckte att vi skulle vänta ifall han reagerade så starkt. Har även rådfrågat lite andra i stallet som haft föl som tyckte att jag skulle vänta med seperationen, så det gör jag helt enkelt, jag har så ont i kroppen, är så trött och mår allmänt dåligt. Så jävla jobbiga dessa dagar varit.
Så har mockat ur Secrets box inne i stora stallet, mockade ur halva Didos ( orkade inte mer.. hehe ) och sen åkte jag hem och ligger nu i soffan och har ätit.. fyfan vad jag är tröööötttt!!!
 

Seperation dag 2

Började med att släppa ut Secret till Prince och Trampe, vilket gick fint, sen ut med Noreen i sin hage, gick fint. Allt gick fint tills Amanda skulle ta in Prince för att rida, då kommer Secret springandes ifrån hagen, fick tag i honom och ställde in honom i boxen, han började klättra på gallret och fastnade nästan med benen mellan, tillslut lossade gallret och jag fick hela boxdörren i huvudet.. 
 
Där bröt jag ihop. Satt med honom inne i boxen ( han åt bara när jag satt därinne ) och Prince var inne och gjorde oss sällskap. Matilda och mamma kom ner och hjälpte mig ta ut Prince och Secret, vi gick med honom i hagen och betade honom fast med grimskaftet kvar, när han var lugn så testade vi släppa honom, han ställde sig och betade vid grinden, tog huvudet under tråden och stack sedan fort som fan.. fick springa en vända till och hämta in honom, tog denna gången in Rosalita också så att han hade hennes sällskap, vilket gick bra. Har sedan vakat inne i stallet så att dom hållt sig lugna, tagit in Noreen och Dido och bara varit allmänt död..
 
 
Kommit fram till en sak.. gud hatar mig.
 
 
matte älskar dig, men just nu gillar jag dig inte.

Världens bästa Prince

Secret går med två stycken äldre valacker, jag tycker att det är jättebra eftersom att dom uppfostrar honom, lär honom flockbeteende och är väldigt rättvisa mot honom.
När han står och slår med frambenen mot Prince bakdel så höjer han bakbenet, lägger det mot Secrets bog, försiktigt, och håller kvar ett tag tills Secret backar, haha tycker att det är helt fantastiskt hur mycket tålamod en häst kan ha. När Secret biter honom i manen så visar han tydligt att det inte är okej, och Secret slutar. Det behövs inga smällar, inga sparkar inga överdrivna utbrott, utan Secret förstår allvaret, och när det behövs, när han är riktigt jävlig så kan Prince säga ifrån, såklart, men det är ytterst sällan det behövs.
 
Helt klart världens bästa bonus pappa. 
 
 
Trampe däremot är inte riktigt snäll emot Secret och jag vill helst inte ha honom därinne med honom själv, inte riktigt säker på ifall han vet när han ska "sluta"...

Lugnt och fint

Det har varit lugnt och fint och tyst nu på morgonen, fodrade Dido och Noreen först, Noreen var uppsvälld på juverna, så ska kolla vad jag kan göra för att hjälpa henne där, sen fodrade jag inne i stora stallet, Rosalita var ovanligt lugn, bet inte på gallret, gick inte till anfall eller något, utan hon stod lugnt längs väggen och hade bebi Secret på andra sidan, tryggt. han såg ut att må bra, sågspån i luggen och pigga och vakna ögon, underbara lilla älskling.
 
Ska ner igen sen och släppa ut dom och vara där i princip hela dagen, går det bra idag så behöver jag inte skicka iväg någon, och det är vad jag hoppas på iallafall..
 

Seperation dag 1

Tänkte skriva lite kortfattat om dagen.
 
Släppte ut Noreen ihop med Dido och Rosalita i en av de större sommarhagarna kl 09.00 imorse, det gick bra ihopsläppet och dom jagade varann lite bara men Noreen kickade bort dom ifall dom kom för nära.
Sen släppte jag ut Secret hos Prince o Trampe, han galopperade runt som en galning, skrek och hade sig ett par timmar, gick även lugnt med honom i hagen men han fortsatte bara skrika, så efter halva dagen så tog jag in honom i Didos box, gav honom mat och så fick han skrika av sig därinne, han lugnade dock ner sig efter någon timma och somnade, haha. 
 
Noreen började gnägga efter honom runt middagstid och stod sedan vid grinden, stampade och surade fram till klockan 16.00 då vi tog in dom.
 
Nu står Noreen och Dido i lilla stallet och Secret inne i Didos box i stora stallet och tanken är att dom ska stå så iallafall ett par veckor. 
 
Imorgon släpper jag Noreen i en mindre hage uppe vid stallet och Secret hos killarna, får se ifall det blir bättre när dom inte ser varandra.
 
Om det inte funkar att ha dom på detta viset, ifall någon tar sig igenom staketet eller liknande så kommer jag vara tvungen att skicka bort någon av dom till min tränare i två veckor, vilket jag helst vill undvika.
 

Vilodag

Idag stod vilodag på schemat så min lilla skogsmulle ponny fick flätat lugg och svans en rejäl borstning och lite godis och mys, bebbitjejen, hon är helt underbar.
Lilleman fick även han sig en omgång med borsten.
 

Fram med verktygen

Hade tänkt ta en sväng bort till cheapy och se ifall dom kan hjälpa mig med att fixa "hållare" så att man kan lägga på en extra bräda på Secrets box när jag är iväg och rider, efter incidenten igår lämnar jag minsann aldrig honom ensam igen i den boxen, men om jag kan lägga på en eller två bräder så känns det mycket säkrare. Så två hållare + såga till två brädor i bra längd sen kan jag rida och longera Noreen hur jag vill utan att behöva ha med mig lillbebis. Imorgon släpper vi dessutom Noreen med Dido, så då är det slut på diandet, lääängtar efter att kunna ha mina hästar för min själv utan att dom är beroende av varandra.
 

Helt slut

Mina ben är heeelt slut, efter att ha galopperat tre sträckor på våran grusväg ner mot havet + ett par varv i paddocken på en stor volt så mår mina ben inte särskilt bra, det var verkligen längesedan jag fick använt mina benmuskler, och jag ser fram emot att använda dom mer, haha. Jag har glömt hur härligt svettigt det är att rida, att faktiskt RIDA. åååhh, älskar verkligen att rida min tjej.
 

Dagens ridpass

Tog in alla tre hästarna till mitt stall, gjorde i ordning Noreen och skulle precis gå ut då Secret hoppar upp på dörren och FASTNAR! Fick bära loss honom och fick sedan nog, ställde in dom bägge två i stora stallet, lånade Roslitas box till bebis och stängde dörren.. blir så trött på honom ibland. 
 
Skrittade bort till sommarhagarna med Noreen, hon vart lite motig när vi skulle över vägen och fick faktiskt säga ifrån lite ordentligt, men sen gav hon sig, vi skrittade hela vägen bort, galopperade tillbaka och sedan två galoppsträckor till, efter det skrittade vi upp till paddocken, där hon började testa lite igen, men denna gången blev jag arg direkt, aldrig att hon ska göra samma sak två gånger under ett ridpass, och hon gav sig lättare denna gången, inte kul när matte blir arg.. haha. 
 
Skrittade henne lugn och sen travade vi på längre tygel i en djup och rund form, mycket volter och ett väldigt lugnt tempo, lite jogging helt enkelt. Sen galopptränade vi lite igen, på volt denna gången och hon är mycket starkare i kroppen, hon orkar hålla igång flera varv på volten, öka på långsidorna och kan ta ut svängarna bättre, är mycket nöjd. 
 
Sen travade vi av lite lätt och skrittade bort till samhället, där fanns ju en miljon läskiga saker, så skrittade tills hon blev lugn, sen vände vi som belöning, körde ett varv runt gården och sen fick det vara bra för idag.
 
 
haha, inte jättevant ännu med lindor och boots, bäst att stå stadigt.
 
Såhär såg Ninan ut idag, klädd i ljusblått.

Bildregn Piccolo

Här har vi ännu ett bildregn på min första lilla ponnykärlek, nämligen ridskoleponnyn Piccolo. ( tror inte dessa bilder visats tidigare )
 
 
Vi hade ganska kul ihop jag och min lilla kompis.

Bildregn Man on the moon ( manne )

 
Var alltså medryttare på Manne 2008 ( tror jag iallafall.. haha ) och han ägdes av samma tjej som ägde Xtra, tog över Xtra efter att jag haft Mannisen, världen sööötaste ponny i hela världen, helt klart.

Jag kan se likelser

När jag började rida Xtra så var han exakt lika gammal som Noreen är idag. Han var inriden och grundutbildad, men måste säga att han var väldigt grön. Rent ridmässigt så påminner han väldigt mycket om Noreen, där fanns ingen styrka eller något självförtroende, jag kunde i princip bara rida ute på fältet eller på ridbanan när jag var själv, för han ville inte lämna gården utan någon annan häst, han gick framåt men hade ingen direkt bjudning. Jag hade ju ingen som helst aning om vad jag sysslade med, men jag red ut mycket, vi rejsade, busade och hade så jävla roligt, och Xtra hittade det där framåtbjudet och när han väl gick framåt så var det knappt att jag kunde plocka tillbaka honom igen, han stack mer än gärna med mig, fullfart framåt och bockade och busade som den unghäst han var, och jag förstod såklart inte varför denna lilla ängeln jag började rida helt plötsligt blivit denna explosiva galning, haha. 
 
Men jag tänker faktiskt använda mig av samma "taktik" när det gäller Noreen, kombinera skolor i paddocken med uteritter där vi bara busar av oss, rida samma rundor tills det att vi får rutin och hon vet vart det är galopp, trav osv som gäller.
 
Exempelvis hade vi en grusslinga på ca 1km som vi kunde rida på på gården jag hade Xtra, När vi kom till sista "raksträckan" så visste hästarna ALLTID att det var fullfart som gällde, Matildas Staren stack alltid först, och efter kom min lilla galning, det fanns verkligen inte att få stopp på dom, det var såå roligt och hästarna älskade det. Det var alltså här Xtra hittade sin framåtbjudning, perfekt för en unghäst som behöver få lite motivation i ridningen.
 
Nu kan man tycka vad man vill om att låta hästen dra iväg sådär helt okontrollerat, men detta funkade för oss, och hade i framtiden absolut inga problem med att hålla eller kontrollera Xtra, ville jag bara skritta så gjorde han klart det, men oftast lät jag han rulla på i valfritt tempo, kravlös ridning är viktig, tycker jag.
 
 
Xtra fem år ute på äventyr i Falkagård.. haha. 

Mina favoritbilder

 
 
Hon är det finaste jag har, det finaste som hänt mitt liv och jag vill inte leva utan henne, min bestie.

Träningsabstinens

Jag har sånn sjuuk träningsabstinens, men tror faktiskt att om bara någon månad så kommer jag kunna rida ordentliga pass på iallafall 30 minuter i paddocken varvat med uteritter för kondtion och styrka.
 
Idag funderar jag på att skritta en sväng bort till fotbollsplanen, rida lite i skogen där och sedan tillbaka igen, tror att det blir lagom för att vara första gången vi ger oss iväg ut i samhället.
 
 
Ännu en favoritbild :)

han är verkligen min

När jag ibland släpper in Secret i boxen och tittar på honom, så får jag nästan nypa mig i armen för att fatta att han är MIN. Helt sjukt faktiskt. Han har varit min vardag i över 8 månader nu och jag förstår ju att han är här och att han är min, men att verkligen ta till sig att han är MIN häst, han är min framtid och min nutid, det är helt fantastiskt, han är en väldigt big deal för mig faktiskt, och jag älskar honom gränslöst, min egna lilla bebis skrutt.
 

vardag

Såg att jag glömt att publicera inlägget nedan, så gjorde det nyss, haha, men det skulle ha kommit igår kväll.
idag fick tösen min vila, borstade bara av, vädrade täckena och sen på med dom igen. Dom börjar bli lite ängsliga när jag tar in dom, det är svart som natten nere vid hagarna och jag ser dom knappt när jag kommer, men hör dom gör jag allt.. haha. 
Men det är bara för dom att vänja sig, mattes got to work ;)
 
 
en av mina favoritbilder på Noreen, världens finaste.

Longering

Det var skiit längesedan jag longerade Noreen, nästan så att jag skäms, men min lilla tjej var så full av energi att hon knappt visste vart hon skulle ta vägen, brukar bli så efter två vilodagar. 
Skritt på liten volt började vi med innan hon fick trava på stor volt i valfritt tempo, sen in på liten volt även i traven och jobba med att böja igenom halsen, hon gick ett fint balanserat tempo.
Sen fick hon lov att galoppera ett par varv på större volt, märker att hon stärkt sig i kroppen då hon orkade mycket mer och var mycket bärigare i kroppen.
 
Bebis fick sällskap av Prince, han skrek två ggr, när vi gick, sen var det tyst, men när någon kom in i stallet så hörde jag att han gnäggade, haha. Men dom var bägge två MYCKET lugnare än sist, vilket gör mig tryggare i att lämna dom fler gånger.
 

Vad vi lär oss ifrån början

På ridskolan lär vi oss grunderna i ridningen, vi lär oss att plocka upp hästen i form och att bära hästen med händerna, detta är ett ridsätt som passar de flesta ryttarna alldeles utmärkt och för den som inte vet bättre eller något annat är det ju en självklarhet. 
 
Jag har alltid ridit enligt engelsklära, dvs precis som de lärs ut på ridskolan, det är det enda jag har känt till och aldrig riktigt ifrågasatt det. Men när man blir medlem på internet sidor, börjar läsa bloggar och ser vad som finns där ute så börjar man automatiskt ifrågasätta. 
När jag fick Xtra började jag exprimentera, jag red på en längre tygellängd, lät han gå i en djupare och lägre form, och hittade en fin balans som var helt ny för mig. Jag har alltid velat testa mig fram och försöka hitta en snällare hand och något som passar just mig och den hästen jag sitter på bäst.
 
idag har jag hittat en tränare inom AR ( Akademisk ridkonst ) som jag trivs såå bra med. Jag har helt nybörjare inom detta och får släppa allt jag tidigare lärt mig, men det är verkligen värt det, vill inte ha det på något annat sätt.
 
 
Ninan och jag i vintras när vi påbörjade vår träning, här jobbar vi med att rygga.

Vad gör vi om ett år?

Har snart haft Noreen i ett år, vilket är helt otroligt, att tiden får lov att gå så fort? 
På ett år har hon ridits in, blivit mamma och min bästa vän i hela världen.
 
Om ett år tror JAG att hon är grundutbildad inom dressyr och hoppning, ev kommit ut på en pay and jump eller liknande. Jag tror att jag har hittat världens bästa medryttare som avlastar mig och som rider ut och busar med henne och ger henne det där kravlösa ridpassen hon förtjänar, jag tror att hon och jag fortsätter med vår utveckling inom AR och att vi blivit mer tajta än vad vi redan är.
 
 
Min fina Nina, min bästa <3

Ihopsläpp med grabbsen

Nu i eftermiddags så fick Secret gå en timma hos grabbarna, första gången han går med Trampe, som är väldigt ranghög så han blev bortjagad ett par gånger, men efter bara en liten stund så stod dom alla tre lugnt och betade längst bort i hagen, Noreen stod i trekanten och tuggade i sig eftermiddagshö, helt obeskymrad. Tycker att det gick över förväntan, imorgon bitti släpper jag dom så i en timma, sen får dom gå ihop under dagen, och sen isär en timma på eftermiddagen, gör det lite succesivt, och funkar detta bra så slipper jag skicka bort någon av dom, vilket är drömmen.
 
 
tänk att det snart är dags för honom att bli åring.. helt sjukt. 

Strul..

Det var ca två veckor sedan jag skickade in papperna för Secrets pass, och nu fick jag precis ännu ett brev där dom glömt att skriva vad jag ska skicka in.. *suck* men förhoppningsvis är det sista papperna jag behöver skicka in och sedan är det bara att vänta in passet, hihi. Tycker att det ska bli såå spännande att ha på papper att jag, Stephanie Hayes är uppfödare till denna lilla skitgrisen, så jävla häftigt!!
 
Imorgon kopierar jag upp de sista och skickar in, detta lär bli en dyr historia, men när man är nybörjare så är det lätt med missar och problem, haha. 
 
 
Här har vi honom My Little Secret, ägare: Stephanie Hayes, uppfödare: Stephanie Hayes

Strandritt med Matilda & Jolly

Idag lämnade jag Secret och Prince i storstallet, fick lov att låna en box till honom :), så gick ner med Noreen till stranden, mötte där upp Matilda och Jolly och vi skrittade och travade lite längs stranden, tog en galopp i slutet, då bockade dom av sig lite.. hihi, Det var inte populärt att rida bort ifrån hemvägen.. haha. Men tycker att hon skötte sig fint för att vara första gången ute utan bebis, hon var lite sur när Jolly kom för nära, men Jolly låtsades inte som något alls så det gick fint faktiskt. 
 
När vi kom hem blev det skrikfest, bägge killarna började skrika + Noreen & Jolly. Så fick skynda lite med att ta in bebis till mamsen. Min underbara mamma hade mockat och fixat hö, vatten och allt :)
 
Ska ner senare och dia honom + sätta på dom täcken oså.
 
 
 

så komiskt

haha det finns inget roligare än när man ser att alla storhästbloggar följer samma mönster och bloggar om SAMMA utrustning såfort det händer något nytt, antagligen är det inte särskilt "eget" eller "synas lite extra", det räknas inte direkt om ALLA tänker likandant.. aja. 
 
Snygg som fan var kavajen, men den sticker inte ut särskilt om alla köper den..
 

Dagens ridpass

Idag fick lillan gå i paddocken, fortsatte på det vi jobbade med i tisdags, ställa innåt på volten i skritt och trav, det går framåt, hon gick på långa slappa tyglar i ett samlat tempo, men var något hård i ena sidan. Testade även galoppen bara för att öva in den, och den satt bra, något matt i kroppen dock, men det förstår man, jobbade henne tills det att hennes bakben inte riktigt orkade mer, hehe och då hade vi bara kört en 20 minuters skritt/trav arbete. Men det är bra att hon blir trött :)
 

korta stalldagar

Ibland blir det som idag, mamma hjälpte mig med att göra höpåsar, hinkar och vatten medan jag mockade och sopade. Sen tog jag in hästarna, bytte täcke på Noreen och sen var dagen klar. Hästarna får vila ifrån mig idag helt enkelt. :)
 
 
you're perfect for me.

Vad vi tränade på

Kul att jag glömmer skriva själva UPPGIFTEN vi fick igår på träningen.. haha. 
 
Ska nämligen lära henne innerskänkel, alltså att inte gå emot eller framåt, utan att den blir som ett stopp. så vi gick på en volt i skritt och ställde nacken innåt en aning, och sedan innerskänkel så att hon inte går innåt, det gick sådär. Men efter väääldigt många varv så lyckades jag iallafall få en liten böjning samtidigt som hon var avslappnad i halsen, dippade nosen och tygeln var hängandes.
 
Vi testade även på långsidan för att se ifall hon lärt sig något eller om hon bara gjorde vad hon trodde var rätt, och minst sagt gick det bakåt, så vi fick jobba på volten igen. Detta är lite av en evighetsgöra och jag ska alltså få henne att jobba på detta viset i alla gångarter innan vi kan gå vidare, det är lite förberedande för öppna, att kunna ställa nacken men behålla kroppen på spåret. Lätt för en utbildadhäst, inte lika lätt för en unghäst.. hihi. 
 
Men vi travade ju tillslut också, och hon var jätteavslappnad i nacken och halsen och dippade nosen fint och gick inte emot skänkel, rusade inte och stretade inte emot tygeln.
 
Jag tränar för en tränare inom akademisk ridkonst, vilket gör att målet med lektionerna är att kunna rida på en hängande tygel i en bärigform, och med det tror jag att vi får en fin grund att kunna utvecklas vidare i min personliga favoritgren, dressyr. 
 
 
Nu blev det inga bilder eftersom att mamma glömde kameran, men ska göra samma övningar på torsdag så förhoppningsvis kan någon fota då :)

Jättenödvändig lektion

idag lämnade vi Secret och Prince inne i lilla stallet själva för första gången. Skulle lånat en box i stora stallet men det var ingen som var snäll nog att låna ut så fick ta vad jag hade.. som alltid. 
 
Noreen var RIKTIGT pigg, sprättig och nervös. Hon skjöt iväg för skänkeln, var rädd för sig själv osv. Tror att det spökade lite när bebis inte var med. Men som tur var hade jag Carola en dag som denna. Vi tränade på att böja igenom och inte gå emot skänkeln, gick sådär, men på volten gick det i båda varven tillslut, skrittade i princip hela passet, vilket var det enda som gick när hon var på detta humöret, hon var tillslut tillräckligt avslappnad för att travas, men såfort det blev jobbigt så började hon gnägga efter bebis, springa på sidan och var jätte tramsig, men bara att vänta ut, säga ifrån och be om arbete igen, vilket funkade. 
 
Tillslut travade vi på en åttvolt vilket gick bra, men hon var helt slut i kroppen och jag kände riktigt hur det tog emot hos henne, så vi avslutade när hon var duktig och lugn. 
 
Secret hade inte rivit stället, men han var rejält upprörd och kände sig minst sagt förnedrad som blev lämnad ensam ;), haha. 
 
Ska faktiskt försöka jobba henne i skritt ett par gånger i veckan nu, hon har alldeles förmycket motor för att bara gå någon gång i veckan just nu. 
 

vardagligt med mina fina

Tog in hästarna direkt eftersom att det var helt svart ute när jag kom ner till stallet. Ställde bebis i gången och började mocka hans box, skit lättmockad nu när han är står där själv, dessutom grisar han inte lika mycket längre, skönt. Sen fick lillan stå i gången och hennes mockas, lite grisigare.. hon är ju trots allt större ;)
 
Sen fixade jag maten, sopade gången och fixade vattnet. 
Borstade sedan Noreen, klippte luggen och gjorde henne snygg och fin, sen åkte fleecetäcket på.
Kratsade bara bebisens hovar, har vissa dagar i veckan då han bara får vara ifred, tycker att det är viktigt att han får bara gå i hage, komma in och inte ha några krav på sig. Men hovarna tar jag varje dag. 
 
Putsade sedan tränset, benskydd och klippte av lite på benlindorna, imorgon ska vi träna :)
 
 

Åh gos!

Tog in bägge hästarna som så gärna ville in ( dom var dom enda kvar nere vid stranden ) så dom gick snällt hela vägen :), sen plockade jag av dom täckena, inatt får dom lov att sova utan, och borstade igenom lite snabbt, Noreen var på bra humör för omväxlingsskull, hade gärna utnyttjat det och tagit ut henne på en ridtur, men det får bli imorgon, på tisdag kanske Carola kommer för ridlektion, får se :)
 
 
Blir alltid på bättre humör när jag fått lite häst-dos, mina mysiga små liv :)
 
Brukar alltid låta bebis dia innan jag säger godnatt för dagen, men hennes ljuver var helt tomt ( dvs "platt" ) och han verkade inte intresserad av det så antar att han precis ätit eller att han bara inte var sugen. 
 
 

Min framtid, vår framtid

Hästarna är här för att stanna, dom är min familj och jag kommer aldrig att sälja dom. Jag ser fram emot att kunna vakna upp på morgonen och se dom ut genom sovrums fönstret nere i en hage, att bo någonstans där dom kommer att trivas, att kunna vara med dom hela tiden, varje dag. 
 
Min framtid är DOM. Jag kommer aldrig att ändra på den delen, för dom är en del av mig, en väldigt stor och viktig sådann.
 

Framtidsplaner

Jag ska leta efter lösdrift plats för Secret från och med April/Maj 2013 och ha honom borta till det att vi börjar ta in för hösten, dvs augusti/september. Om jag fortfarande står kvar på Elis under denna tiden får vi se, men jag hoppas det eftersom att jag trivs himla bra med att ha ett eget stall.
Undertiden Secret är borta så kommer jag ev leta efter en skötare till Noreen, jag kommer att ta hjälp några dagar i vecka för att avlasta tiden så att jag kan fokusera på annat + Noreen får den tiden hon förtjänar, denna vintern kommer att bli väldigt intensiv och jag räknar med att vara ganska trött framåt våren. 
 
Exakt när detta blir aktuellt är svårt att avgöra.
 
 
Jag har aldrig haft problem med att sätta upp någon annan på ryggen på Noreen. Men att överlåta det dagliga till någon är svårare, jag har mina idéer när det kommer till allt ifrån mockning till borstning osv. haha. 

För höga krav?

Det är väldigt svårt att ge sitt föl en kravlös miljö samtidigt som allt måste fungera i det vardagliga. 
Jag måste kunna ta in och ut hästarna till hagarna utan att behöva bråka varje morgon innan jobbet, jag måste kunna sätta på och ta av täcken, borsta, promenera osv utan att det blir bråk eller svårigheter, samtidigt vill jag inte kräva för mycket av någon som inte är redo för det.
 
Secret är SUPERlätt i princip i ALL hantering, vissa morgonar är han jobbigare än andra och vissa dagar är han mer "på" och kan vara lite svår att få kontakt med, men i det stora hela så är han verkligen en guldponny. 
 
Min mamma är väldigt på mig om att jag ställer för höga krav. Exempelvis imorse när jag skulle sätta på grimman så trycker han upp mig emot väggen för att jag står i vägen för honom ( han ville ut ) och jag blir vansinnig och backar honom och ryter. Jag tycker att det är otroligt viktigt att han inte får bete sig på det viset, och att visa tydligt i början att man inte går över någon. 
 
Jag längtar faktiskt lite efter att få hitta en lösdrift plats till honom nästa år där han kan få gå kravlöst dygnet runt med hästkompisar och bara vara häst, han behöver det och jag behöver det. Jag försöker lägga en bra grund att jobba vidare på i framtiden, men det är svårt att veta hur hårt man ska gå på och var gränserna går. När man har en så lätt häst att jobba med blir det ofta svårare att se när man bör backa.
 
 
Secret är min framtida stjärna och jag är säker på att han kommer att vara underbar både att rida in och att utbilda, men grundarbetet, det som är just NU.. det ÄR tufft och det får det vara också.

Stirra sig blind

Eftersom att Noreens sadel inte ligger 100 just nu så är det de ENDA jag kan tänka på. Jag använder mig av svanskappa just nu för att förhindra den från att glida fram, och det hjälper såklart, men känns som om svanskappan ska skava eftersom att det blir märken av den när jag ridit, så tycker inte riktigt om den. 
 
Sadeln har legat bra fram till ett par veckor sedan då den började glida fram när jag galopperar, tror att hon är lite uppsvälld på magen eftersom att hon fortfarande är digivande, men SKA prova ut en sadel när hon blivit riden lite  mer och satt lite mer muskler. 
 
Just nu är sadeln det ENDA jag tänker på när jag rider och när jag ser på film/bilder när jag ridit, jag stirrar mig blind på den och även om den inte har det så inbillar jag mig att den glidit..
 
 
Här har sadeln glidit, och jag sadlade ca tre gånger under detta ridpasset på 20 minuter. 
 

I feel lost

Idag är en sånn dag då jag hatar att vara ensam i världen. Jag har ingen att luta mot, bolla idéer och kan inte be om hjälp ifrån något håll, och det är jobbigt, det känns och det gör ont. 
 
Jag vet 80% av tiden jag är med hästarna vad jag sysslar med, har alltid en plan för allt och gör ALLTID mitt bästa. Men idag är en av de 20% - dagarna då jag känner mig helt jävla lost. Jag vet att det bara är tillfälligt, jag vet att jag bara behöver tänka, ge det tid och snart kommer allt vara okej igen, men det är jobbigt att vara ensam, det är jobbigt att inte ha någon.
 
 
<3

Two is better than one

 
i can't live without you

Gosiga

Idag fick hästarna stå i varsinn hage undertiden jag mockade, packade hö och gjorde alla stallsysslor, när jag sedan tog in dom var det nästan mörkt, och när jag hade bytt täcke på Noreen så var det svart ute.. hmm.. hur fan ska jag överleva denna vinter om den börjar redan?
 
 
Jag har iallafall min favvotjej att spendera kvällarna med <3