Matilda och Maja del I


<3


Dagens träningspass

Matilda & Emma var med i stallet och hjälpte till. Emma fick hålla S medan vi tränade Noreen och gud vad hon fick kämpa, men hon var riktigt duktig och det är inte många som klarar av att hålla honom när han är på det humöret.. haha.
Noreen var super. Började longera henne i båda varven i alla gångarter och känner att hon börjar bli starkare i galoppen och orkar hålla den hela volten, vilket hon inte orkat göra tidigare. 
Sen började jag med att sitta upp. Den delen är så naturlig för henne nu att hon knappt rör en min när matte helt plötsligt sitter på ryggen istället för att stå på marken. 
Matilda ledde henne väldigt nära till en början. Vi gjorde halter, övade på skänkelhjälper osv. Det gick super! Sen gick Matilda mer och mer emot mitten som om hon longerade oss, och trots att Noreen stannade till ett par gånger och tiggde godis så förstod hon skänkel och röst hjälperna bra och fortsatte skritta. Jag är väldigt nöjd med henne idag! Hon var verkligen superduktig!! :)
Allting Noreen har på sig går i blått.. haha!

Matilda & Maja

Har idag agerat fotograf nere på stranden åt min vän Matilda och hennes vän Emma. Denna gången red Matilda den andra unghästen Maja som var lite av en tornado.
Här kommer två bilder, resten kommer senare. 
Visst är hon vacker! :)

Första skritten

Imorgon kommer min vän Matilda bort och hjälper mig att skritta med Noreen, vilket är skitbra! Nu är vi på G igen och snart är vi där vi avslutade innan S kom :)

Fölisar överallt

Åkte med mamma längs kustvägen mot halmstad idag och såg föl ÖVERALLT i hagarna.. antar att dom börjar födas nu runt denna period. Många av dom såg riktigt nya ut och trots det flera decimeter större än min lilla bebis därhemma.. haha. Han må vara liten men rund och go så att det räcker och blir över!

Hade man inte problem så får man det..

Idag när jag skulle rida Rosalita så började hon bita tag i mina ben, småstegra, sparka bak-ut osv.. fick verkligen kämpa för VARJE steg och hon var helt vansinnig... misstänker att ryggbesvären har kommit tillbaka så skrittade henne lite och sen hoppade jag av. Vill inte sitta på henne i onödan om det gör ont på henne. 
Blir så himla arg. Jag har gjort allt för att få henne fin och så misssköts det på detta vis.. respektlöst. 

Barbackagjord

Någon som har en sånn här och kan säga om den är bra eller inte? Jag har ingen sadel till Rosalita, men tänkte att en barbackagjord kanske hade gått bra.. jag kan idag nämligen inte ridalätt, eller stå i fältsits eller liknande, vilket jag vill kunna göra, samt kunna hoppa lättare hindertyper. 
Med ett schabrak och en fårskinnspadd + denna borde det kännas som en sadel.. eller?

Framsteg

Mamma och pappa var med mig i stallet idag och vi hade med äpplen som S fick smaka på, lyckades då sätta på han grimman i hagen idag, vilket såklart är framsteg, men tror inte det kommer hålla i längden.. mer tillfällig lösning.
Tog med sadel ut till hage, fixade Noreen klar för träning och tog ut båda hästarna i paddocken. Pappa och mamma fick stå och hålla i S och underhålla honom medan jag och N tränade. Det gick super! Hon var allert, snabb i reaktionerna och avslappnad. Jag satt även på henne två gånger utan några konstigheter och sen fortsatte vi träna. Longerade henne i galopp idag för första gången på lina sen fölis och det gick bra, hon flyter ut lite väl när vi passerar utgången men gör mycket halvhalter med hjälp av linan och det går helt ok.
Mamma köpte en ny grimma till sötisen idag på ge-kås. Sen köpte vi även ett fårskinnsludd att fästa under då hon fått skav ifrån sina andra grimmor.. jag gillar den :) enkel och blå, haha :D

Just nu är det jobbigt

S börjar bli stor, busig, självständig och JOBBIG.. jag vet inte om det är någon två månaderstrots på G eller vad det är som händer, men han är fullkomligt OMÖJLIG att ha och göra med.. 
Det absolut jobbigaste just nu är att få in dom ifrån hagen. Han springer runt och leker jävel och går verkligen inte att få tag på.. vi har prövat allt ifrån att tränga honom till att locka, ignorera osv.. jag menar det verkligen när jag säger att ingenting fungerar på denna hästen. Sen om han springer lös så springer han iväg.. det börjar faktiskt bli farligt och jag mår dåligt av att ha den ångesten varje gång dom ska komma in..
Jag tycker att saker som dessa är himla jobbiga, det är en stor del av vår vardag och för mig är det viktigt att det fungerar, vilket det verkligen inte gör just nu. Som tur är har jag kunniga och kloka människor i min omgivning som jag kan ta hjälp ifrån.
Jag vet att jag har ett stort ansvar, och jag klarar detta, men ibland måste man faktiskt få tycka att saker och ting suger och erkänna att det är jobbigt. För det måste få lov att vara jobbigt ibland. 
Jag älskar min lillkille, men just nu tycker jag inte om honom!

Första uppsittningen sen fölet

Idag hade vi som sagt premier uppsittning sedan det att S kom till världen. Jag kände att det var dags, trots att hon inte är i närheten av att jag vill att hon ska vara viktmässigt så tycker jag inte att det skadar så värst med kortare uppsittningar för att stärka minnet. Eftersom att jag enbart hade hjälp med att hålla S så fick jag klara mig själv. Jag körde på grimma och grimskaft ( som vanligt när jag tränar ) så säkerheten var väl inte precis på topp. Egentligen så brukar jag aldrig sitta upp utan att någon iallafall står redo att fånga mig om jag flyger.. men man får ta vad man har, och JA det var oansvarigt..
Jag kände i vilket fall att jag hade bra kontroll. Hon hade all fokus på MIG och var fullt medveten om vad som hände, vilket jag alltid vill vara säker på. Det får aldrig komma som en "chock" för hästen att jag helt plötsligt sitter där, utan den skall vara vaken under hela processen.
Jag kände iallafall att uppsittningen inte var några som helsta problem. Snart ska jag ta ut min tränare för ett träningspass. Ska även rådfråga henne om gummiband under longering, för att stärka ryggmuskulaturen.. hon känner Noreen i princip lika väl som jag, och om jag känner mig häst rätt så lär vi få ett gäng panikattacker innan det får framåt..
När jag satt på min häst för tredje gången.

Joggingpass på surtanten

Jag passade på att rida Rosalita, när jag ändå hade tid och det vart fint väder. Vi joggade barbacka i paddocken i ca 30 minuter. Hon var på extremt surhumör, var väldigt svår emellanåt och stretade, kändes även väldigt stel. Vilket är förståligt då hon inte blivit riden på en vecka.
Men i slutet vart hon fin, fick böjt igenom henne ordentligt när hon var varm i kroppen och hon kändes väldigt väl igenomriden när jag var klar. Så är väldigt nöjd med henne! :)
i somras

Världens bästa häst!

Idag vart Matilda med mig i stallet och hon var till enormt stor hjälp! Först tog vi in hästarna i boxen, satte på Secret grimma, sadlade Noreen och gick ut i paddocken. Matilda höll i Secret medan jag tränade med Noreen, världens bästa plan! Vi kunde träna ostört utan en skitunge som hoppade runt benen. Matilda fick kämpa med S men det gick bra. Sen efter jag longerat så började jag hänga på henne, båda sidorna utan problem. Sen satte jag mig på henne, två gånger ifrån båda hållen, och hon skötte sig exemplariskt!! Jag longerade lite till innan vi släppte båda hästarna och lät dom springa av sig lite energi ( viktigt att dom får springa EFTER träning och inte innan. ) Sen slängde vi ut dom i hagen igen, denna gången fick S ha på sig grimman så att vi kunde plocka in dom utan att behöva jaga runt på han i flera timmar ;)
Matilda och S. Nu börjar bebigrimman bli förliten.. dags att byta upp oss till den röda fölgrimman som hänger i stallet snart..

Framtiden närmar sig..

Det är läskigt att tänka framåt. Det tycker iallafall jag. Jag har sökt högskola till hösten, ett steg jag är enormt nöjd med men som skrämmer mig jättemycket. Jag har två hästar, en oinriden och ett föl att tänka på och måste inkludera dom i alla beslut jag fattar.
Just nu har jag planer, oavsett vad jag väljer att göra så har jag en plan att utgå ifrån, vilket känns skönt. Jag vill helst att Secret ska få stå på lösdrift i något år, få bara vara häst ihop med andra i samma ålder och få en bra grund till ett hälsosamt och långt liv. Och jag vill att Noreen ska få komma ut och tävla. Samtidigt vill jag utbilda mig, ha hästarna i min närhet och inte flytta hemifrån.. haha, som ni kanske förstår så kan man inte göra allt ;)
Kompromissa och prioritera är två ord jag använt väldigt mycket den senaste tiden.. antar att det är vad som gäller när man tagit på sig ansvaret för två liv. Såfort Noreen är inriden och ridbar så ska jag hitta ett foderhem/fodervärd till henne, jag är sjukt noga på vart hon hamnar/vem som har henne ( helst hade jag velat att hon står kvar i falkenberg/skrea ) och behåller henne hellre hemma än att lämna henne till vem som helst.
Men det är viktigt för mig att mina hästar inte står i vägen för en utbildning. Jag känner att jag behöver en grund att stå på och om hästarna gör det omöjligt för mig kommer jag enbart skuldlägga dom i framtiden, vilket jag aldrig vill behöva göra.
Allting ordnar sig alltid, såklart. Men känns skönt att ha en någolunda plan på hur jag ska klara av allt.

Tiden räcker inte riktigt till..

Jag vill så himla mycket.. men hinner inte ens med hälften. Som ni kanske märkt så har Rosalita hamnat välidgt långt ner på prioriteringslistan.. något som krossar mitt hjärta men som jag tyvärr bli tvungen till att göra. Jag ska hjälpa till med henne våren ut ( beroende på hur mycket jag får att göra runt studenten ) och sen får jag tyvärr släppa taget. För mitt eget bästa. Tre hästar under den stressigaste perioden i skolan går tyvärr inte och trots att jag gärna hade velat fortsätta ha henne så kan jag inte.
Jag rider henne 1-2 gånger i veckan, och det är precis det jag hinner med. En häst som Rosalita mår bra av daglig motion, hon mår bra av att få jobba och tänka och jag kan inte ge henne vad hon behöver, tyvärr.
Tycker att det är jättejobbigt att behöva släppa henne, speciellt när jag vet att ingen annan kan ta henne, men just nu måste jag få vara självisk. Det är min framtid som står på spel och då kan jag inte låta mina känslor komma först, även om jag ofta överväger att låta dem göra det.

Dagens hästar!

Nu är häststeff tillbaka igen. Det var helt underbart att träffa hästarna igen! Secret gav mig massvis med pussar och tyckte nog om att matte var hemma igen. Även Noreen verkade vara glad att se mig.
Idag blev det träningspass med sadel på för Noreens del. Jag borstade snabbt av henne, sadlade i hagen och tränade lite därinne. Det gick verkligen skitbra! Vi stötte på problem, löste dom och hon blir så himla bra efteråt!
Exempelvis så när vi gör halt så fortsätter hon gå runt mig så att hon hamnar framför mig. Jag har inte riktigt vetat hur jag ska lösa det då hon inte stannar när jag tar i henne. Så jag satte spöet framför henne och fick en väldigt tydlig reaktion. Efter några gånger med spöet under halterna så gjorde hon sedan halt perfekt, såklart fick hon godis som belöning, för att tydliggöra att hon gjort rätt.
Longeringen gick bra. Hon vart lite sur och slö men fick fart på henne och Se sprang efter som en tok och tyckte att det var superroligt! haha.

Oväntat ridpass

Vädret var helt fantastiskt. Så drog på stövlarna över jeansen och tog ut Rosalita i paddocken. I början var hon jätte spänd i både rygg och nacke. Red mycket skänkelvikningar, ställde igenom henne i både skritt och trav och försökte jobba igenom hela hästen. Och mycket riktigt så blev hon otroligt jävla fin i slutet. Absolut de bästa passet på länge. Hon var jättemjuk i munnen, jag koncentrerade mig mer på hur jag satt, min plats på ryggen osv. Det gjorde väldigt mycket skillnad på hästen och är mycket nöjd över hur hon gick.
Bästa Litskiten <3

Stallet kallar

Eftersom att jag tränat med Noreen lite varje dag så ska hon få vila idag. Även Secret har fått tänka väldigt mycket de senaste dagarna så han behöver nog en break han med.
Jag ska använda denna lediga stund till att plugga och enbart åka ner för att mocka lite senare.

Rosalita sommar 2011

Hittade massvis med gamla bilder ifrån i somras på Rosalita.
it's been a ride..

Stor kille!

Idag promenerade vi runt gården och jag kan faktiskt inte vara stoltare över Secret. Han hade lite bråttom ett par gånger men förstod vad jag menade när jag korrigerade honom. Kan knappt fatta att jag klarade det. Att jag, utan hjälp eller någon att ta lärdom av klarade av detta helt själv. Snacka om en ego-boost!
Jag tror att Secret och jag kommer få en fin framtid ihop. Jag har chansen att ge honom den uppväxt jag alltid velat ge en häst och även om det skrämmer skiten ur mig att jag ska göra allting själv så gör det mig fruktansvärt stolt. Han är min ögonsten, min stolthet, min bästa.

Håret tar stryk

Som hästtjej så måste jag duscha varje dag, eftersom att jag inte vill gå runt och vara skiten och lukta häst. Och något som tar stryk utav detta är håret. Mitt hår är super känsligt, tunt och har tidigare utsatts för alldeles för mycket värme och slitage. Att tvätta det varje dag hjälper såklart inte.
Jag brukar schamponera det varannan dag och enbart använda balsam eller inpackning de andra dagarna, för att spara så mycket som möjligt på håret. Och det hjälper faktiskt.
Har ni några bra tips när det gäller detta?


Tiden räcker aldrig till..

Nu är jag riktigt trött på detta landets klimat. Det är mitten på April och det blir fortfarande nollgradigt om nätterna. Längtar efter att gräset ska börja växa och vi kan börja släppa hästarna ute dygnet runt. Dels för Noreens skull, hon behöver äta upp sig ordentligt. Såklart får hon tillgång till hö dygnet runt just nu, men det är inte som att gå på bete, såklart.
Sen vill jag sätta igång med mitt körkort, vilket jag inte kan göra förrän antingen skolan eller hästarna inte tar lika stor del av min vardag. Just nu har jag ingen fritid överhuvudtaget. Skolan tar all min lediga tid och hästarna måste prioriteras. Men i slutet av våren / början av sommaren så ska jag minsann se till att börja med det där jävla körkortet.

Lördagen den 14 April

Vi sköter fodringarna denna helgen så pappa var uppe med tuppen imorse och åkte ner till stallet och fodrade alla hästarna + släppte ut mina och Rosalita. Nu är han nere och ger hästarna lunch och jag ska ner senare idag och träna med dom.
Idag väntas samma tränings om igår i princip. Tar med sadeln ner till hagen, tränar i grimma och grimskaft + spö och mycket godis och beröm.
Min busiga tossa!
Jag har funderat på att sätta en halsförlängare på henne ( fästa den i grimman ) för att få henne att söka neråt. Naturligtvis väldigt löst då jag misstänker att vi kan få några panikattaker annars. Hon har absolut inga muskler över ryggpartiet och jag vågar inte sätta mig på henne igen förrän jag ser förändringar i kroppen på henne.

Min galenponny

Secret är verkligen en riktig vilde. Såfort dom kommer in på ridbanan så börjar han springa. Han börjar lite försiktigt några varv innan han rusar på som en dåre. Underlaget är super inne på ridbanan och det finns ingen halkrisk ( i hagen ramlar han hela tiden ) så han fräser på som fan med supersnäva svängar och riktigt showar. Noreen tar det alltid lugnt, travar några varv, galopperar en sträcka, betar lite osv. Men inte min lillkille inte. Så himla mycket energi i en sånn liten kropp.
Sen när han är klar så ställer han sig helt färdig vid ingången och vill in i boxen och sova.. haha. Han springer sig svettig exakt varje dag.. i början trodde jag det kunde vara farligt, kanske inte så bra med att ha ett föl som anstränger sig så ( man är ju lagom nojjig ) men tydligen ska det vara fullt normalt.
Min mamma klarar aldrig av att se på när han springer så, hon är så rädd att han ska springa in i staketet eller välta omkull.
Här har vi en trött kille som busat färdigt och väntar på att mamma ska träna klart. 

Blixten är borta :(

jag blev himla ledsen häromdagen när jag såg att Secrets blixtformade bläs vart borta.. hahaha. Kommer bli sååå spännande att se hur han ser ut som stor. Nu börjar han ljusna rejält på dom svarta fläckarna, och går mer åt de bruna hållet.. knasigt.

Min vardag

Varje dag har vi folk som besöker Secret och "vill kolla på fölet". Jag tycker att det är helt okej, och man är jätte välkommen att stå och titta på dom när dom är ute i hagen och ta kort om man vill det, det rör inte mig i ryggen ett dugg. Däremot så blir jag fly förbannad när jag kommer på morgonen och ser pallar och stolar utanför min boxdörr och småbarn har varit inne i STALLET sent om kvällarna.. detta har hänt ett par gånger, oftast under längre helger.
Jag är väldigt snäll av mig, jag fnäser inte till åt folk fasten jag gärna hade velat. Men den senaste tiden har det blivit för mycket. Jag fräste åt ett par ungar häromdagen som hoppade inne i stallet och klättrade på mina galler för att se fölet, det är ju inte okej någonstans. Och när ungar kommer in, utan föräldrar sent om kvällarna blir jag bara arg. Vilken förälder kan tycka att det är okej att deras ungar ränner i stall där HÄSTAR bor.. detta är stora djur som lätt kan bli arga, och råkar dom då öppna en boxdörr ( vilket har varit väldigt nära att dom gjort ), vem ansvarar för det?
nej jag blir så förbannad på vuxna som inte ansvarar för sina barn och respektlösa snorungar som inte låter mina hästar va..
Jag är en jättetrevlig människa och man är varmt välkommen att hälsa på mina hästar. Dom älskar all uppmärksamhet. Men när jag tar in dom om kvällarna så är det för att dom ska få lugn och ro.. Vårat stall är inte ett museum.

stooora bissingar!

Checka in tänderna grabben min börjar få.. kan säga att det känns när han biter ;)

Dagens Noreen

Idag var jag ensam i stallet och eftersom att jag inte vill ta ut hästarna i paddocken när jag är själv ( om bebis smiter så blir det kaos.. ) så tog jag med sadeln och lina ner till hagen och tränade lite. Lydnadslongering stod på schemat, vi gjorde massvis med ledarövning, halter, sidrörelser, lite mer lydnadslongering osv. Mycket godis nu i början.
Lydnadslongerade i trav och hon var sitt vanliga jag, surade lite men det gick helt ok! :)
I helhet nöjd med henne idag, hon skötte sig fint och känns som om vi kommer komma tillbaka till där vi var in no time.
lillen sprang omkring och busade medan vi tränade, ett par gånger blev hon förbannad på honom då han stökade lite väl, men mestadels galopperade han på en volt runt mig.. haha!
gammalbild
Detta schabraket hade vi på oss idag. Fullkomligt älskar det. Färgen är superfin på henne plus att de ligger jättebra och allt smuts och hår bara ramlar av.

It all makes sense when I look into her eyes


Har en hyffsat klar bild framför mig hur närmsta framtiden kommer se ut. Har lagt upp en plan för Noreens träning samt inridning. Känns väldigt skönt faktiskt.
Mitt fina hjärta, älskar dig så mycket!

Don't give a damn what you think, I do this for ME

En liten Secret update. Ser ni hur han ser ut som en häst nu? Mattes stora kille

Träningspasset

Idag tränade vi enbart på att få henne att lyssna på mig. Lydnadslongerade henne i skritt, hon ville bara springa så fick lägga jättemycket tid på att få henne att skritta, och då vart hon inte särskilt glad.. Sen övade vi mycket på att backa, följa john och mycket annan upprepning som är nyttigt att nöta nöta nöta.
Jag gör all träning med slapp lina, för att sedan kunna tabort linan och det ska inte vara något större skillnad.
I slutet vart hon fin. Vi gick även över bommen då hon var super stirrig och ville inte alls koncentrera sig, och efter att ha gått över bommen några gånger fick jag all fokus på mig, precis som jag ville.

Mockbeggar Noreen

Efter vi tränat så bad jag hästarna springa. Nu vart Noreen inte lika pigg som hon varit tidigare ( förmodligen trött efter den jättekorta träningen ) så fick mana på henne lite extra och hon travade lugnt hellre än galopperade i läskigt hög hastighet, matte var ganska nöjd med läget vill jag bara påpeka ;)

Jag vet hur hon är mager, ingen behöver påpeka det.

Sugna på foton?

Tänkte fota och filma när jag både släpper hästarna i paddocken + när jag tränar lite med Noreen, sugna på att se det? :)

Rena hästar

Band upp Noreen i gången och Secret inne i boxen. Noreen hade såklart en höpåse hängandes framför sig, men idag passade det minsann inte att äta medan jag borstade. Hon fick ordentlig grovborstning, klippte hovskägg + öron och jämnade till manen. Flätade svansen och gjorde henne riktigt snygg och fräsch. Sen avslutade vi som vanligt med helosan på mule och tvättade med svamp runt näsborrar och ögon. Hon var riktigt snygg och hade rena ben tom ;)
Secret fick en snabb genomgång av borsten. Han hade fläckar på sina vita partier som jag gjorde ett tappert försök av att gnugga bort, men det gick såklart inte ;)

Första träningspasset sen fölis kom..

Idag när jag skulle hämta Noreen i hagen så ville hon minsann inte in.. hon har visat tendens på detta beteende tidigare, men såklart har jag ignorerat det och låtit det gå för långt.. så hon sprang fram och tillbaka och vägrade låtas fångas in.. hon var naturligtvis inte dum på något vis utan sprang nöjt runt mig och tyckte inte alls att vi skulle gå in...
Tag på henne fick jag och sedan släppte jag dom i paddocken. Jag tror att Noreen börjar få upp konditionen för idag stod jag bara i mitten, utan att smacka eller visa vägen och hon sprang runt fyrkanten flera varv i allt ifrån lugn trav till ökad galopp. Och när hon var klar så ville hon bara gå till pappa, i ren protest.. ( den hästen alltså.. ). jag hade lite godis i fickan och lockade på henne. Hon kom till mig och fick lite, sen gick jag därifrån, lockade på henne och hon kom igen. Gick mycket med henne löst så att hon skulle följa mig. Vi backade, gjorde halt, vände osv. Mycket repetering ifrån vår vanliga träning. Sen tog jag ut henne i lydnadslongering i skritt, och det gick superbra, hon lyssnade och förstod med en gång vad som krävdes av henne.
Under tiden vi gjorde allt detta stod Secret på ett säkert avstånd och stod med stora ögon och bara stirrade på oss.. hahahaha, han vågade sig inte nära och tyckte såklart att detta var skitspännande. När vi var klara så hoppade han på oss och tyckte att vi varit superelaka som inte lekt med honom på sååå länge.. knäppis!
Nu blir det träning i princip varje dag för att återfå respekt och samspel. Jag har låtit henne vila och hon har fått den tid hon behöver på sig men visar tydligt att hon är redo för arbete!

Vill ha!

Är riktigt sugen på detta träns ifrån Hööks ( i svart naturligtvis ). Tror att Noreen hade gjort sig riktigt snygg i det, var tror ni ? :)

Att stå uppbunden.

För några veckor sedan så läste jag om olika metoder att använda för att få föl vana vid att stå uppbundna. Jag kom över ett exempel där man kunde binda fölet kort och högt och låta den själv lista ut att det inte hjälper att dra och slita. Jag tyckte detta lät alldeles för brutalt och testade annat jag läst. Men ingenting funkar på min lilla galning. Antingen är det för att han är hingst eller så är han bara väldigt tuff, för ingenting rubbar honom.
Min tränare sa att i den åldern har dom inte styrka att skada sig själva och det bästa är att binda honom kort så lär han sig såsmåning om att stå uppbunden. Det har gått sådär. Han har mestadels stått och stegrat sig och kastat sig fram och tillbaka ( precis som när jag leder honom ).
Men idag fick vi verkligen ett genombrott. Ställde i vanlig ordning honom vid väggen, på med grimma och band fast honom medan jag borstade Noreen. Inte ett ljud ifrån hans håll.. han pillade lite med grimskaftet och bet på det, slickade på väggen och pysslade lite för sig själv, men inte en enda stegring, försökte inte kasta sig bakåt eller någonting. Snacka om framsteg!
Det här med att lära hästar att ge efter för tryck ( vilket hör ihop lite med att ha dom uppbundna ) är verkligen den största utmaning jag stått på. Noreen kunde heller inte det, men var uppväxt i stor flock och varit vild ifrån början, och hade grund signalerna väldigt bra. Så det gick ganska fort att lära henne ge efter för tryck.
Men Secret är verkligen en riktig pain in the ass. Såfort jag känner att jag inte klarar av något så ber jag kunniga personer ifråga om hjälp, såklart.
Mattes älskade bebis!

Busarna mina

Pappa hade haft ute dom i paddocken två gånger idag, en gång på middagen och en gång nu i eftermiddag, så dom fick stå ute en timma när det var regnuppehåll när jag var där nere nyss.
Dom är för jävla goa. Jag slängde ut hö i hagen som vanligt, och Noreen står bara och glor på mig och ser inte ens åt matens håll, och när det gått några minuter inser hon att det var allt som serverades och är duktig och börjar käka.. haha.
Hon har blivit rädd för linorna igen. För er som följt mig ett tag vet att jag hade problem när jag fick Noreen för att hon var livrädd för linorna och jag kunde aldrig ta ut henne i hagen själv för hon stack med mig. Hon har börjat med detta igen. Nu kan jag såklart hantera det bättre, då mycket av träningen jag gjort under vintern har varit att utsätta henne för rädslor. Men fyfan vilket flipp hon fick, både när jag tog ut och in henne. Hon gick i sidleds och ville bara springa iväg, men med mig vågar hon inte dra ( pappa flyger som en vante efter henne när hon blir rädd.. hahahah ) utan står och trampar på stället, frustar och stressar upp sig. Ni kan ju gissa hur Secret reagerade.. haha. Han vägrade gå ur hagen, trots att han inte hade någon som helst aning om vad han var så rädd för.. knäppo. Och när vi kom in i stallgången så var han inte med och vi fick stå där inne och vänta ett tag innan han kom inflygandes in i gången.. börjar bli lite farligt att ha han lös..

Eftermiddags hagbesök

Hästarna har fått stå inne hela dagen pga vädret. Vid middagstid blev det "fint" ( det slutade spöregna, men duggar fortfarande och blåser ), men jag var fast på jobbet och likaså pappa. Men nu har dom fått komma ut och ska stå ute iallafall någon/några timmar. Jag hatar att ha dom instängda i en box, men vi har varken vindskydd eller träd i hagen, och att riskera infektioner hos den lille, det gör jag inte.
Nu ska jag ner och mocka och fixa, dom ska även få springa i paddocken lite.

Min älskade häst

Jag blir ibland helt till mig när jag tänker på vilken fantastisk häst jag har stående ute i stallet. Jag har verkligen blivit helt förälskad i denna hästen. Hon har ett hjärta av guld.
Hon är inte den mest arbetsvilliga, snabbaste, vackraste eller har de bästa förutsättningarna till att bli något, men hon är min drömhäst på alla sätt och vis. Hon skulle aldrig göra mig illa, det lyser i ögonen när hon får syn på mig, trots allt hon genomgått. Hon litar på mig, och jag på henne.
Jag skiter faktiskt fullständigt i om hon är en liten ponny, en blåögd oinriden liten ponny. För hon är min värld och det bästa som hänt mig.
Jag har mått psykiskt väldigt dåligt ända sedan jag lämnade tillbaka Xtra. Att börja rida igenom gjorde saken bättre, men jag fick ofta återfall. Jag har nog aldrig mått så dåligt i hela mitt liv som i samma veva Noreen kom till mig. Jag kan inte påstå att alla mina problem försvann när hon kom, men jag har kunnat hantera allt. Tanken av att hon finns där när jag kommer hem gör att jag klarar skoldagar. Livet är inte problemfritt med henne, men hon lär mig leva med problem, hon lärt mig hantera livet och det trodde jag aldrig att jag skulle kunna.
Hon kommer alltid vara min älsklingtjej.
<3

Dagens motionering

Eftersom att det var blött ute och vi har gräs hela vägen bort till paddocken så tog vi grimma på Secret då han alltid är överladdad med energi om han inte fått vara ute, vilket ökar risken för att halka.
Han var hemsk att leda idag, frukansvärd. Han har börjat med att han ska vara "rädd" för allt omkring sig, vilket både han och jag vet inte stämmer då han är den mest orädda häst jag träffat. Så han testar och ser om det fungerar att bli skrämd av allt och när det inte ger den effekt han ville ha så blir han skitsur och vägrar gå framåt.....
Jag kände mig inte nöjd när vi gått till paddocken så pappa fortsatte leda Noreen runt fyrkantspåret medan jag fortsatte kämpa med lillen. Min handled är åt helvete och trots att jag har ett bandage stöd så gör den ont bara jag klämmer lite och ni kan ju gissa smärtan när han drog som en tok i armen på mig.. dumma bebis. Men i slutet gick han helt ok och då slutade vi.
Noreen hade också fått skritta lite och var uppvärmd så bad henne trava lite och istället så föll hon i galopp och rejsade några varv med bebis innan hon lydigt sprang fram till mig.... inte lätt när man inte har lina på hästen. Men sen travade hon snällt runt paddocken några varv, galopperade lugnt något varv och sen kände hon sig nöjd och glad och ville in.. haha. Secret sprang under tiden som en galning runt paddocken, sparkade, stegrade och levde livet.
När vi skulle gå in fanns det ingen chans att jag kunde sätta på honom grimman, han sprang iväg såfort jag kom nära och tyckte att han inte alls skulle gå i rep.. så han fick springa in själv, tänkte att han skulle vara trött nu och inte vilja springa så mycket mer, fel. Han drog en galopp på gräset, susade förbi mamma, gjorde en fin kullerbytta och gled 2 meter på gräset.. haha dog verkligen av skratt. Som tur var så landade han mjukt på sidan och gled fint över gräset. Efter det tog han sig snabbt upp och travade lugnt och tyst i baken på Noreen och tyckte jättesynd om sig själv, stackars liten.
Väl inne torkade jag av dom bägge två med handduk, första gången för Secret och han tyckte att det var liite läskigt till en början men fann sig ganska snabbt i det, som med allt annat.
Rosalita & Dido fick också komma in, bli av med sina regntäcken och varsinna hötussar, alla fyra vart riktigt nöjda när vi åkte hem igen.

Eloge till pappa

Min pappa och kameran går inte precis hand i hand, men några fina bilder har han trots allt lyckats knäppa. Oftast räcker det med att han får mig och hästen i skärpa och sen kan jag fixa resten på datorn, men ibland förvånar han mig riktigt ordentligt.
Jag tycker faktiskt att han lärt sig fota mycket bra.

Rosalitas dagsplaner

Rosalita får vila idag. Jag har träningsvärk så att det räcker och blir över för oss båda två men kan gissa att hon har lite värk i kroppen hon med efter alla dom karatekickar och kohopp hon drog till med igår, ponnybus!
I höstas red vi jättemycket på stranden och tränade upp kondition. Tror att hon har saknat det, och ska försöka rida där så mycket som möjligt när hon kommit igång mer.. frågan är bara hur många gånger till jag lyckas sitta kvar utan sadel? haha

Dagens älsklingar

Idag regnar det = hästarna får stå inne. Tog ut Noreen i gången, borstade henne ifrån topp till tå och för första gången på en månad så glänste hon fint i pälsen när vi var klara, bebistjejan! Hon fick även lunch och stod och tuggade på hö under tiden. Secret fick stå uppbunden i boxen och var inte alls nöjd med läget, han stegrade sig i princip hela tiden och gav sig fan på att inte finna sig i situationen, Noreen ignorerade honom, så då gjorde jag det med.
Mockade boxarna, fixade mat och vatten och pysslade lite. Noreens grimmor är alldeles förstora och nu har dom börjat skava på nosryggen, så nya grimmor + nosluddset står på inköpslistan.
ska ner snart igen och låta dom springa av sig i paddocken.

Strandritt med hästarna

Red ner med min syster med Rosalita och Dido till stranden. Vi skrittade och joggade hela stranden och när vi vände och skulle tillbaka så hoppade och bockade hästarna som tokar. Dom ville inget hellre än att få springa, så det fick dom. Jävlar vad fort det gick och ni kan ju gissa hur nära jag var på att åka i vattnet när hon bockade som en tok och jag satt barbacka? hahahaha.
Min syster red lite volter med Dido, både travade och galopperade lite och jag lät Rosalita skritta lugnt resten av turen. Vi är fortfarande under igångsättning.
Mycket nöjd över Rosalita idag och det var supermysigt att komma ut med min syster. Sen gav vi Noreen lunch, mockade båda boxarna och fixade maten.

morgondagens planer

Fick klartecken på att låna Dido imorgon så ska rida ut med min syster då jag tar Rosalita. Det blir nog väldigt kravlöst och bara låta hästarna springa eftersom att Rosalita inte är igång.
Mina pållar ska få springa i paddocken och busa lite + att jag gör stallsysslorna på förmiddagen. Känns som en helt ok söndag.

Fantastiska tjejen

Var nere i stallet och mockade och fixade. Eftersom att Noreen & Secret var inne hela dagen igår så fick jag bära ut tre skottkärror ur deras box.. mestadels med gammalt hö.. min tösabit äter inte upp all maten.
Sen fick dom mat i hagen. Först fick Noreen kraft och sen slängde jag ut hö.. det första Secret gör är att ställa sig i ena högen och kissar på det.. bara att hämta nytt ;).
Min syster, mamma och Alissa kom ner och hälsade på och mina hästar betedde sig fantastiskt. Båda två är bara vana vid mig och att jag är den enda som har hand om dom ( och min pappa, men dom är liiite skygga emot honom from time to time ) och varje gång någon ny kommer så tar Noreen lite avstånd och känner sig inte 100% säker. Alissa som är tre år fick komma fram och klappa både Noreen och fölis utan några som helsta problem och hon tyckte det var jättemysigt med sällskap min tösis. Hon fick även lite äpplen av mamma, påsklyx!
nu ska jag ner och plocka in dom, bunkra upp med mat och pussa godnatt, för vi drar iväg på påsklunch ikväll.

Påskafton

Pappa har varit och släppt ut hästarna och gett dom mat ute i hagen. Idag är det skitkallt ute och jag vet inte om jag hinner/orkar rida eller inte. Men ska ner vid middagstid och ge mat i hagen + mocka och fixa stallsysslorna.
Idag är det påskafton och vi är bortbjudna ikväll så hästarna kommer in lite tidigare, vilket bara är bra eftersom att det är såpass kallt ute och blåser en hel del nere vid havet.

Jag saknar dig.


Sörbys Xtra.
Min fina kille. Tiden går alldeles för fort.

Eftermiddags stallbesök.

Rosalita stod i sin box helt lerig och skitig, så tog ut henne i gången och borstade igenom, flätade man och svans och gjorde henne snygg. Hon var inte sådär jättenöjd med läget, men höll sig på mattan.
Även mina hästar blev lite extra fina. När jag pysslade med Noreen så hade jag en fölunge som stod och bet mig i fötterna....... ibland vill man bara kasta ut honom i spöregnet och låsa dörren.
Nu har jag även fixat all mat inför kvällen så behöver inte åka ner fler gången. Idag har dom stått inne hela dagen ( förutom en timma imorse ) så vi hoppas på fint väder imorgon.

Mysigt med pållarna mina

Band upp Noreen i gången och Secret i boxen och satte igång och grovryktade. När jag kollade igenom Noreen lite noggrannare så såg jag att hon gått ner i vikt.. ännu mer.. jag ger henne fri tillgång till hö + maxdos av kraftfodret.. att se henne sånn gör att jag bara vill gråta.
Jag friserade hennes man, hovskägg och svans. Piggborstade igenom hela kroppen = halva hästen hamnade på golvet.. Kan hon sluta fälla någon gång?
Sen avslutade jag med en vanlig borste och gjorde henne extra fin. Det var längesedan hon var sådär blank och fin i pälsen. Antar att det tar otroligt mycket på henne att vara mamma, och denna fällperiod gör verkligen inte saken bättre..
Secret däremot var helsvart idag, inte skäck utan helsvart... när jag höll på med Noreen så stod han och krånglade. Han stegrade, sparkade, slog och gjorde allt för att få våran uppmärksamhet. Noreen fullkomligt ignorerade honom så jag gjorde desamma. Ni kan ju gissa hur frustrerad han blev av att varken synas eller höras.. haha.

Pappa kom ner efter ett tag och höll Secret sällskap och matade Noreen med godis under tiden jag fixade. Dom fick båda två stå i Rosalitas box medan jag mockade ut två st fulla kärror ifrån deras.. ska ner senare igen och mocka ut inför natten + att jag ska ta in Rosalita. Hon var inte glad över att vi lämnade henne i hagen när hon var såpass tydlig om att hon ville in... haha.
Min älskling bara några dagar innan Secret kom in i våra liv.

Regn = problem

Hästarna gick ute en timma imorse, sen fick dom komma in igen. Det spöregnar ute och varken Noreen eller Secret har något täcke på sig. Dom ska få komma ut i paddocken och springa senare i eftermiddag men nu ska jag ner och mocka, fixa maten och mysa med mina bebisar.

Helt utan att dömma så ser du på mig

Du har väckt mig ur min sömn.
Plötsligt så var världen helt ny,
allting stanna’ upp när du kom.
Och jag såg dig och visste av hela min själ
att nu börjar allting om.
Kan det vara sant att jag får älska dig?
En av himlens änglar har landat hos mig.

Knepig högubbe och ledträning med lillen

Hämtade hö idag på gamla vanliga gården.. idag var det en annan gubbe som var skitläskig och jätteaggressiv.. sista gången vi köper hö därifrån iallafall... och förhoppningsvis sista gången vi köper hö innan sommarbetet.
När vi kom tillbaka och hade lastat in höet i ladan så tog vi in hästarna. Secret har fått lite tänketid på det där med att gå i grimskaft men idag tog vi oss ann det igen. Han skötte sig skitbra! Han kastade sig två gånger och stegrade men annars så trippade han på bra bredvid mig. Vill vara klar ifrån början med att man inte får gå förbi och det förstod han nästan med en gång och höll sig på sin plats.
Stolt hästägare, den saken är ju klar!
Borstade av Noreen när dom väl var inne.. hon fäller fortfarande som fan och jag vill bara att det ska ta slut någon jävla gång.... känns som om halva hästen åker med av under varje ryktning..

Effektiv tjej

Joggade ner till stallet direkt efter skolan. Mockade och fixade mat + att jag gav pållarna hö i hagen. Mamma var nere och hjälpte mig ( hon promenerade ner en stund tidigare ) och sen kom även pappa ner, som hade lunch och fyllde på vatten i hagen.
Secret lyckades bita mig i armen.. AJ säger jag bara.. han bits hårt. 
Ikväll åker vi och köper nytt hö och då passar jag på att borsta och fixa med dom. Rosalita vilar idag och det gör även jag.

Slarvig matte

Igår när jag skulle ta in hästarna så stod jag och pratade med mamma en stund när jag höll i Noreen. Helt plötsligt tar hon två kliv rakt över mig.. bara sådär. Okej att hon ville in och jag tog tid på mig, men det var riktigt längesedan hon ens vågade tänka tanken av att gå över mig..
Känner att jag blivit jätteslarvig när det kommer till Noreen, inte tillrättavisat henne när jag skulle gjort det osv. Så dags att börja skärpa till mig. Ska promenera henne i paddocken idag och bara gå tillbaka i träningen till början, för bådas skull.
Min ängel

Träningsvärk

idag var Rosalita inte alls på humör för arbete.. hon inledde ridpasset med ett gäng stegringar och tyckte minsann att vi kunde gå tillbaka till stallet.. hade förmodligen gjort det om hon inte stegrat sig men bara för det så var jag ju tvungen att jobba henne lite. Vi joggade i ca 10 minuter för att få upp flåset på rakt spår. hon var spänt, stretig och fibblade med bettet. Men i slutet slappnade hon av hyffsat och hon hade förmodligen träningsvärk efter några ridpass på raken nu utan pauser.. så imorgon får det bli vila.

Beby med humör

Secret har börjat med något som är väääldigt komiskt.. han har börjat blänga på mig.. riktiga bitch-blickar ger han mig när det inte passar och jag tror aldrig jag sett något sötare.. Det började när jag band upp honom för första gången och han insåg att han inte skulle komma loss.. då kollade han snett på mig och riktigt blängde, med världen suraste uttryck i ansiktet.. hahahaha!
Och nu gör han det såfort något inte passar. Exemplevis om han slår mig med frambenen och jag klappar till med händerna så ställer han sig i ett hörn och blänger.. haha. Även ibland när jag sätter på han grimman för att borsta så passar inte det heller..
Stackars guldgrabben, inte lätt att vara liten! <3
Han är riktigt ordentligt lekfull och älskar att leka med mig.. han jagar mig i hagen, försöker lägga sig ner i mitt knä, slår mig med frambenen och frustar och försöker få igång mig..... tror inte riktigt han fattat att jag inte är en häst...
Hans absolut bästa lek är att få vara lös i paddocken och bli jagad.. ingenting slår det. Noreen brukar jaga honom några varv och han springer utav bara helvete.. måste filma det någon dag! Han är världens absolut sötaste föl, den saken är ju spikad!

Veckans planer framöver:

  • Tisdag - Jogga Rosalita i 20 minuter i paddocken. Mina hästar ska grovryktas
  • Onsdag - Jogga Rosalita i paddocken över bommar. Mina hästar ska få springa av sig och löslongeras.
  • Torsadg - Jogga Rosalita i 20 minuter i paddocken
  • Fredag - Rosalita ska vila och mina hästar ska löslongeras
  • Lördag - Rosalita skritta utomshus i 1 h 30 minuters joggande i paddock. Mina hästar ska löslongeras
  • Söndag - Alt vila för alla hästarna. Men grovryktning utomhus.
Denna veckan har vi snålt med skolarbete och jag är alldeles för pank för att göra något kul.. så hästarna får ta upp större delarna av tiden. Rosalita ska komma i god form nu och det är mycket jogging i låg och rund form som gäller.
Mina hästar ska löslongeras precis som tidigare. Nu ska vi försöka få in att dom ska röra sig runt mig bättre, naturligtvis ska lillen inte longeras.. men han springer med i sin egen takt så gott han känner för :)

Kvällsridning

idag så väntades ännu ett pass på Rosalita. Vi körde 20 minuters jogging i paddocken med massa skrittpauser. Två tjejer hoppade i paddocken så ni kan ju gissa hur taggad min hoppgalna miniponny var? ;) Det var faktiskt lite överkurs att låta henne gå tredje ridpasset på såhär länge samtidigt som de hoppade.. men tycker att hon skötte sig helt ok. Hon flög i luften två gånger av övertaggning och gick på helspänn from time to time.. men i slutet slappnade hon av riktigt ordentligt och gick väldigt väldigt fint. Då var jag supernöjd!
Mamma hjälpte mig att mocka och fixa maten idag så det gick väldigt fort. Mina hästar fick komma in vid halv sex, och då ville dom verkligen komma in.. haha! :)

Hästintresserade föräldrar - en förutsättning

Hästtjejer/killar med hästintresserade föräldrar är duktiga på att ta det förgivet. När jag hade Xtra så hade min mamma sagt ifrån början att hon aldrig kunde hjälpa mig i stallet och att det var en del av dealen.. det bara var så. Pappa var inte ens lönt att fråga och jag hade Xtra i två och och skötte allt själv. Som tur var så hade jag stallvänner som avlastade en hel del och som hjälpte till de dagar jag inte kunde osv. Vi var allihop väldigt hjälpsamma och ställde upp för varandra.
När Noreen kom så fick jag mer eller mindre lära pappa allting han behövde kunna. Att sätta på täcke, leda ut i hagen, lägga upp mat, mocka osv. Allt sånt basic lärde han sig och hjälper mig idag varje dag med att ta ut hästarna på morgonen och sköter fodringen dom dagarna vi har det.
Mamma har blivit mer och mer intresserad och har flertal gånger erbjudit sig att sköta mockningen eller lägga upp maten. Skillnaden mellan att ha egnagerade föräldrar och oengagerade föräldrar är enorm. Jag har ett större ansvar idag än när jag hade foderhäst ( ganska uppenbart.. jag har ett föl! ) men har mycket mer fritid och jag kan lägga en större del av lasset på mina föräldrar någon gång då och då för att ha tid/hinna med annat.
Jag är sjukt tacksam över allt dom gör för mig. Och de flesta ungdomar borde vara det.. det är ingenting att ta för givet.

skogstur på bebishästarna

Red ut med Matilda idag på Jolly & Maja, jag fick ta Jolly idag med ( yey! . haha ) och idag var hon faktiskt mycket piggare än sist. Fick en bättre reaktion för skänkeln och hon var väldigt glad.
Vi red en sväng i skogen och både travade på galopperade, hon gjorde några glädjeskutt och obalanserade jag höll på att åka av ett par gånger där men det gick fin fint och vi hade det mysigt. Efter det var mina ben helt döda..
Rosalita fick vila idag då det blåste storm ute i paddocken. Så efter vi fixat klart i Matildas stall så cyklade vi bort till mitt, Noreen fick sin kvällsmat + natthö ( slängde in en halv höbal och hoppas att det får räcka tills imorgon bitti ) och la fram morgonhö och pussade på min bebis.
Idag var han riktigt jävlig och försökte nästan lägga sig i knät på mig.. han bet mig i håret och var riktigt busig.. bara tre veckor gammal men så jävla vacker! Dör lite varje gång jag ser honom!
Här har vi fina lilla Jolly!

Dagens hästar

Noreen såg riktigt uttråkad ut ute i hagen idag. Jag tog ut henne och Secret till paddocken och hade med mig ett longerspö. Vi satte dubbla linor för utgången + att mamma stod där och såg till att ingen kunde komma ut ( ville inte vara med om samma hemska händelse igen )
Och sen smackade jag bara på Noreen och fyfan vad hon sprang! Hon har inte fått springa på ett tag och hon galopperade runt som en tog, längde ut traven riktigt och visade upp sig, såå nöjd hon var!
När dom fått springa av sig så ställde hon sig vid mamma vid utgången och kände sig nöjd.. haha.
Mamma hjälpte sen mig att mocka båda boxarna och lägga upp mat. Rosalita skulle ridas idag, men det blåser storm så jag nöjjer mig med att låta henne vila. Vid halv fem drar jag ner till Matildas stall och rider ut en sväng :)