Hästfotografering

älskar det.
foton i min blogg där jag rider är alltid tagna av mamma/pappa/en kompis. Är jag ej med i bilden står jag oftast för fotograferingen.

Kortsiktigt mål

Nu ska vi bara ta det lugnt i två veckor utan tränare. Skrittpass i paddock/ringen. Öva på halter, igång sättningar så att det sätter, svänga och byta varv och bara lära in oss på det enkla. ( rider max två/tre gånger i veckan i ca fem-10 minuter nu i början )
Och sen ska vi börja försöka ta oss ut ifrån gården. Jag hade verkligen velat ha en skog i närheten, men vi måste gå på väg för att ta oss dit, vilket är lite jobbigt. Men ska försöka skritta henne bort ner till stranden ( inte hela vägen ner ) och sen tillbaka igen, det blir ganska lagom och då med draghjälp av en annan häst. Då får hon lite mer motivation till ridningen.
Så detta är vad vi kommer syssla med de närmsta veckorna. Skynda långsamt är det som gäller med denna hästen. Och sedan ska vi fortsätta jobba på henne rädslor och fobier ifrån marken, mycket longering och markträning för att bibehålla lydnaden.
Sätter ni upp kortsiktiga mål för era hästar?

Dagens ridpass

Dagens träning gick bra. Vi började med gymnastikövning i form av flyttför sidan på marken. Då tycker hon att det blir jobbigt, irriterar sig på spöet och börjar sparka, kicka och sparkade även bakut innan hon accepterade spöet och gick med på övningen. Efter detta var hon mentalt trött och vi började med ridning. Jag red första gången själv idag. Red med spö för första gången också som en förstärkning, vill kunna rida med spöt så börjar med det med en gång.
Hon var jätteduktig och gjorde halt när jag bad henne, igång när jag bad henne osv. Ett tag vägrade hon gå fram, kollade lite om jag verkligen menade det och hon förstod allvaret när jag petade henne med spöet, hon viftade lite på svansen men kickade inte emot det, så hon var duktig!
Såhär fin var bebis idag. Läderna var alldeles för långa, så ska byta ut dom.

Sport - hälsosam ideal bild

Ridning har gett mig en väldigt hälsosam ideal bild av hur "man ska se ut", om ni förstår vad jag menar. På hästryggen är du inte snyggast när du är smal, utan ser snarare ganska dum ut. Benmuskler, rumpa, höfter och lår. Armmuskler och former.
Som ung har jag aldrig påverkats av den mediala skönhets idealbilden under tiden hästar funnit i mitt liv. Som hästtjej har jag haft gått om muskler. Armar och ben har de aldrig gått någon nöd på och jag har alltid haft en hälsosam bild av mig själv. För att orka med ett dressyrpass, mocka boxar, bära höbalar och fylla på vatten ute i hagen så krävs det en hälsosam kost och träning.
Men jag har inte alltid tyckt som jag gör idag. För ett par år sedan hatade jag min kropp och ville ta en paus ifrån allt för att få tillbaka min smala figur... men någonstans insåg jag att min kropp var ett verktyg för att utföra det jag älskar, vilket är att rida.
Det är först när jag var ifrån ridningen som jag insåg hur stark jag var under de där åren då jag var som mest aktiv. Jag gick ner flera kilo i bara muskler under mitt hästfria år och det tog lång tid att bygga upp musklerna igen. Nu har jag vilat ifrån ridningen i tre månader och vågar inte ens ställa mig på vågen.
Ridningen ger en väldigt hälsosam bild av kroppsidealet, i denna värld existerar inte pinnsmala lårben och utstickande revben.
Själv känner jag mig ganska dum i sadeln med min beniga rumpa och mina taniga armar.. men man kan inte räcka till överallt och jag tycker att jag lever upp till en hyffsat hälsosam bild.

Där allt började

När jag var 10 år gammal så hängde jag på min vän Matilda till ridskolan och tittade på när hon red lektion. Jag blev introducerad till en helt ny värld.
Jag hade ridit tidigare. När jag var liten red jag runt på kompisars shetlandsponnier. Men aldrig hade jag sett någon tjusning i det där med ridning. Jag började hänga med Matilda till stallet och hästarna och tjatade samtidigt på min mamma att få börja rida. Och en nybörjargrupp klockan tre på fredagar var första steget i min karriär.
Jag blev snabbt aktiv i ridskolan, blev skötare och skötte STORA och snälla Mathilda en gång i veckan. Jag kämpade med mina lektioner, jag var näst äldst men minst av alla i min grupp. När jag precis lärt mig galoppera utan ledare fick jag hoppa upp en grupp, klockan fyra började jag rida och med tjejer som ridit i tre år ( jag hade ridit i två månader ). Jag var livrädd. Dessa tjejerna hoppade hinder under sina lektioner, galopperade på volt och var DUKTIGA. Första lektionen i nya gruppen fick jag rida Piccolo. Dumma lilla Picco som bara stannade och backade under lektionerna. Vi hade hoppning och jag styrde upp emot ett 60cm hinder i full galopp på lilla Picco och blundade och hoppades på det bästa. Och duktig som han var hoppade han utan att tveka, som om det var ett inlärt beteende.
Efter bara någon månad lärde jag mig att hantera Piccolo i alla gångarter. Jag lärde mig rida barbacka, hoppa, galoppera på volt och jag kunde öka farten i galoppen. Piccolo blev min lärare och jag red honom i alla år i den nya gruppen. Jag blev tillfrågad att byta grupp, men att då lämna Piccolo bakom mig. Men jag valde att vänta med gruppbyte. Piccolo var min vän och jag vill inte lämna honom en dag för tidigt.
Men tiden kom ikapp oss och jag växte ur min vän och sista gången jag fick rida honom var under hans sista lektion på ridskolan. Vi hade gymkana och Piccolo busade med mig på ryggen som aldrig förr.
Allting började med Piccolo.

Hopprädsla

Jag utvecklade en grov hopprädsla när jag fick Xtra. Han kunde inte hoppa och jag som kom ifrån hinderkloka ridskolehästar blev väldigt paff när jag hoppade rätt in i hindren, inte kunde bedömma avstånd och hoppade av 2 meter innan ett 20 cm högt hinder. Jag hade tidigare alltid varit väldigt intresserad utav hoppning och tävlade alltid när ridskolan arrangerade hopptävlingar.
Jag la hoppningen på hyllan och jag & hästen utvecklades inom dressyren. När lydnaden satt så tog vi tag i hoppningen igen och lyckades utbilda honom till att hoppa bana på 1 meter. Då var jag faktiskt väldigt stolt över både mig själv och hästen.
När jag började rida Rosalita så tyckte jag alla hinder var alldeles för höga för min smak. 60cm var JÄTTE högt och jag blev helt plötsligt fem år igen och livrädd för allt som hette hoppning.
Det finns bara ett sätt att bli av med en rädsla. Bestämma sig för att man vill något tillräckligt mycket och sen genomföra det. Rosalita kan hoppa och allt jag behövde göra var att rida rätt. Hela hösten hoppade vi, banor, kombinationer och nu har vi hoppat 90cm tillsammans, vilket för mig är högt på den lilla ryggen.
Jag hoppas kunna njuta av hoppning på den nivå jag gjorde när jag var yngre någon gång, alla har vi rädslor och man ska inte skämmas över det.
Första gången jag och Xtra flyger över 80cm. Han stoppade inte en enda gång med mig och kastade sig över allt jag styrde honom på.

hur ofta utfodrar ni era hästar?

Min häst får mat fyra gånger om dagen ( ibland fem ).
  • Frukost - varje morgon vid 06:30 får hästarna frukost
  • Lunch - tjejerna får lunch vid middagstid i hagen
  • Eftermiddagshö - när jag tar in henne så får hon hö innan vi tränar/pysslar
  • Kvällsmat - Det varierar när kvällshöet slängs in, mellan 19:00-20:00
Ibland får hon en extra gång i hagen eller en extra gång innan kvällsmaten, beror på vilken tid hon kommer in. Än sålänge får mig häst bara hö. Hon får 6-7kg hö om dagen då hon inte uför någon fysisk aktivitet än så kräver hon inte mer. När vi blir mer aktiva med ridning och longering kommer jag börja ge henne kraft i form av pellets + linfröolja. Linfröolja är bra för leder, päls, mage och framförallt hormonbalans.
Vad ger ni era hästar för foder och varför? :)
Rosalita på andra sidan får ensilage ( har inte kilomåtten i huvudet, tar alltid lika mycket så väger inte precis det ) och betfor + loppfrön. När hon är igång får hon 1 dl pellets, men nu blir hon helt galen om hon får någon kraft.

PMS brudar på ingång

Idag var även Lita på världens skithumör! När jag öppnade boxen för att sopa in lite spån och hö så började hon stegra, men hon vågade inte komma nära eftersom att jag höll i kvasten ( tror att hon blivit slagen av kvasten då hon alltid backar när jag håller i den ) och stod längst in i boxen och stegrade och surade mot mig.. tror att småungarnas gap och skrik tog på hennes krafter och hon hade fått nog.. stackarn!

Noreens surhumör var lättare att hantera. Hon vågar aldrig vara sur mot mig utan visar bara obehag. Idag när jag tog in henne gjorde vi mycket halter, backa osv. När jag backade henne så stampade hon med bakbenen, men backade duktigt ändå. Bad henne även "gå ut på volt" som när vi longerar för att se att det inte satt sig de dåliga beteendet. Och hon gick ut duktigt men viftade flitigt med svansen och visade ögonvitorna lite. Okej att vara på PMS humör sålänge man inte är dum emot matte ;)

"Jag tar hand om min häst bäst"..

.. jag tror att vi alla innerst inne tänker så.
En "vanlig" häst. En häst som är trevlig i all hantering, trevlig att rida, problemfri rättare sagt, tror jag vem som helst kan ta. Det är lätt att sälja en sånn häst då man känner inte en viss ångest. Man vet att hästen aldrig skulle göra något dumt, och då är risken mindre att han/hon råkar ut för något.
Men har man en häst som exempel vis Rosalita blir det genast skillnad. Rosalita är aggressiv, hon bits, sparkas och kastar av ryttare. Hon kan gå till anfall i boxen och hagen. När man säljer en ponny som Rosalita så rullar tusentals tankar av oro i skallen. Vad kommer hon utsättas för? Kommer hon bli slagen? Kommer hon bli missförstådd ? Kommer hon bli avlivad ?
Jag tror faktiskt att jag tar hand om Rosalita bäst. Jag skulle aldrig slå Rosalita. Jag skulle aldrig straffa henne när hon beter sig som hon gör, och jag skulle aldrig låta något illa hända henne. Jag förstår varifrån hennes beteénde kommer ifrån och jag vill henne väl och det är mer än vad många andra vill. Hon är lätt att missförstå och jag har svårt att se någon annan acceptera henne för den hon är, tyvärr.
Jag vill inte se henne såld till vem som helst. Jag vill inte se henne åka iväg i transporten. Men jag vill verkligen ha fel. Jag vill att någon säger till mig att "jag kommer ta väl hand om henne", jag vill att någon annan ska kunna ta hand om henne bättre än mig.
Vad tror ni? Tar ni bäst hand om era hästar? eller kan vem som helst göra jobbet åt er?

Synd om hästen?

Besitter du en ponny med talang, den är ung och du är för gammal för att tävla ponny.. då är det synd om hästen om du inte säljer den. Ja så tycker faktiskt väldiga många i hästvärlden. Sjukt tycker jag. En häst som tränas dagligen, får kärlek och få utöva det den är avlad för ( travhästar - körning, hopphästar - hoppning, dressyrhästar - dressyr.. ni fattar ? ) så mår hästen bra!
Tävlingsbanan avgör inte om hästen mår bra eller inte. En rosett eller pokal gör inte din häst lyckligare, utan det är du som ryttare som introducerat in detta i hästens liv och det är inte synd om en häst för att tävlingar utelämnas.
Du kan träna på högnivå, trimma igenom dressyrprogram, hoppa banor, träna skolor och vara ambitiös ihop med din häst utan att tävla. Jag har aldrig lagt någon fokus på tävling då det aldrig lockat mig särskilt. Klart att jag då och då blir sugen på att dra ut på någon enstaka tävling men ser inte tjusningen som många andra unga ryttare gör.
Vad anser ni? Om du besitter en talang du inte kan "ta vara på", ser du det som din skyldighet att sälja hästen vidare då?

Pick your battles

Noreen var på riktigt surhumör så lät henne stå inne och käka istället och tog ut Rosalita på en kort promenad igenom samhället. Gick bra tills vi var i närheten av stallet, vi skulle passera en väg och jag smackade på lite för att hon skulle länga steget och istället tog hon väärldens bocksprång, sparkade bakut och halvstegrade sig.. haha hon busade riktigt rejält och jag fick hålla ett bra avstånd för att inte bli träffad.
Liselotte ( hennes ägare ) kom i en förbipasserande bil i just det ögonblicket och hälsade på oss. Sen gick vi tillbaka resterande biten till stallet, då höll jag lite hårdare i henne så att hon inte skulle hetsa upp sig igen. Sålänge hon inte är aggressiv så är jag ganska okej med de mesta när det gäller Rosalita.. gäller att välja ut sina strider när det kommer till denna brud!
Busa kan hon.. den saken är säker!
När vi kom tillbaka till stallet så ställde jag henne i gången och tog ett tag med kammen igenom luggen och manen.. hon ser ut som ett troll efter en dag i denna fuktiga luften..

Saknar hästarna efter en dag utan dom..

Jag var aldrig i stallet igår då båda hästarna skulle vila och pappa åkte ner och fixade boxarna/maten och insläpp. Så nu finns det inte ord för hur mycket jag saknar mina tjejer! Ska snart ner och mocka till Noreen och ta in och borsta igenom hela henne. Om mamma känner för att hänga på så longerar vi i ringen, annars struntar jag i det och väntar tills morgondagen ( då har vi träning med Carola och det blir RIDNING igen! ).. hade gärna sett att jag longerade igenom henne idag så att inte trotset sen i söndags sitter kvar.. får se!
Jag saknar min lilltös <3

mitt lillhjärta <3

Har under morgonen pysslat ihop en mysig film på min lilltös. Hon är underbar, rakt igenom. Älskar varje liten del av hennes personlighet, även de dåliga sidorna, det är trots allt dom som gör henne så speciell.

Märkeshets?

I hästvärlden är faktiskt märkeshetsen större än i "vanliga livet".. om ni förstår vad jag menar. Jag lägger mer än gärna pengarna på en snygg Odd Molly blus än en Kingsland ridtröja. Det bara är så. Sen klart vill jag att min häst ska känna sig fin, vara uppklädd och jag tycker att märkeskläder är roligt.
Men allt handlar om att prioritera. Jag är tonåring och det finns mycket annat jag hellre vill göra än att lägga tusenlappar på schabrak och benskydd till hästen. Mitt liv innehåller så himla mycket mer än hästlivet och för mig är det inte jätteviktigt att vara snyggast.
Men jag tycker att hetsen är lite väl stor när det kommer till märkesprylar i hästvärlden. Jag köper gärna schabrak, täcken och träns på ge-kås eller hööks, om jag hittar något som faller mig i smaken.
För min del handlar det inte om märket utan utseendet. Och i regel är oftast märkesplaggen snyggare, men inte i alla fall och jag har hittat många produkter, märkeslösa, som aboslut föll mig i smaken och går för flera hundralappar billigare.
När man lever på en mindre summa får man lära sig att prioritera. Och jag är bara glad när jag kan skämma bort både mig och hästen med något lite finare.
Tre av fyra schabrak är köpta på ge-kås. Och jag är väldigt nöjd med min samling hittills.

Dagens planer

Inatt har vi haft minusgrader.. så räknar med att vattnet jag fyllde på igår ( tog ut fyra tunnor ut till hagen.. aj min rygg!! ) har frusit.. om det blir mildgradit i eftermiddag så tar jag en sväng med Rosalita och ska be mamma följa med och kolla när jag longerar Noreen.. behöver någon som rättar mig nu när hon trotsar.

Vårtäcke

Snart är det dags att lägga de tjocka vintertäcket på hyllan. Efter bara några dagar av plusgrader så fäller Noreen av halva sin päls.. idag  var stallgången full av små fuxfärgade råttliknande bollar..
Dessa ifrån hööks gillar jag iallafall.
Men innan jag bestämmer mig för något så ska jag ta en tripp till ge-kås. Mitt vintertäcke jag köpte där för 399:- är jag supernöjd med! Det föll mig i smaken och när det kommer till täcken, grimmor och sånt som gärna slits ut efter en säsong så har jag ingenting emot att ta det lite billigare.

älskade älskade älskade

Måste få passa på att dissa min egen grimma här.. vet faktiskt inte riktigt vad jag tänkte. Första grimman jag köpte till henne och vet inte varför jag inte bara byter ut den.. Ful är vad den är!

Nytt schabrak + sadel

Här kommer lite bilder på de nya schabraket ifrån Hansbo som jag fyndade på Eriks hästshop igår.
Tycker att det var riktigt fint faktiskt!

Promenad i vårsolen

Mina grannar skulle ut med Dido på promenad. Jag bestämde mig för att hänga på med Rosalita.. sist vi försökte promenad slutade det i stegringar och en alldeles för övertänd ponny.. så jag förväntade mig inte precis det som jag fick idag.. haha.
Rosalita lunkade med långt grimskaft efter mig, frustande och smaskande. Hon var lugnet själv och njöt av varje sekund av promenaden. Hon nosade i backen hela vägen. Några bushopp blev det såklart, men bara på den nivån att man kan skratta åt det. Vi har ute iallafall i 30-40 minuter och det var hur underbart som helst! När vi kom tillbaka var hon trött i blicken och jag borstade igenom hela hästen innan jag slängde på vintertäcket och kastade ut henne i hagen igen.. där stod hon och skrek efter mig tills det att jag åkte hem..

Dagens träningspass

Idag var det longering som gällde. Ville få henne att springa lite mer. Och minsann det gjorde hon ett tag, men tröttnade på mitt drivande och ställde sig efter ett tag i mitten och sparkade med bakbenen och tjurade...... ston ;). Så vi tog bara något varv till innan vi avslutade och övergick till markträning ( bokstavligt talat MARK träning ). Vi gick över ett rep som låg på marken och hon FLÖG över.. haha fyfan! Efter några vändor gick det tillslut bra.

Min lilla tös

Har precis mejlat över lite bilder till Rosalitas ägare. Svårt att inse att hon kommer åka ut på annons, kanske hamna hos någon som inte riktigt förstår henne.. men dem tankarna måste jag skjuta undan.. hon är en underbar individ och någon där ute kommer se det jag ser, en oslipad diamant som är så verkligen är älskbar!
Det går inte att inte älska Rosalita! <3

Morgonfodring.

Morgonfodringen var snabb och smärtfri. Steg upp kvart över sju, satte på mig jacka och gummistövlar och gick bort till grannen, vi åkte tsm ner till stallet, tog fyra boxar var och sen åkte vi hem igen.. haha! Rosalitas ägare släpper ut tjejerna i sina hagar idag så behöver inte åka ner på ett tag iallafall.
Älskar morgonar i stallet, faktiskt. Det är så himla jobbigt att stiga upp bara. Och nu kunde jag såklart inte somna om så ligger och kollar på hästprylar.. så himla sugen på att beställa hem ALLT jag ser.. haha! Men där säger plånboken stopp.. iallafall tills försäkringen och nästa hovis är betalt.


I should be happy, but I'm not

Jag har alltid varit lite psykiskt instabil. Mått ganska dåligt till och från igenom åren och det har tagit extra lång tid för mig att ta mig ur svåra situationer.
För mig har hästarna alltid varit en trygghet. Jag vet vart jag har dom och jag kan alltid koppla bort när jag är i stallet. Så när jag 2010 tog en paus ifrån allt som hade med hästar och ridning att göra så förstorades helt plötsligt alla småsaker i mitt liv. Alla problem jag stötte på hade jag svårt att hantera och jag blev oftast liggandes i ett mörkt rum och ville inte gå upp ur sängen på morgonen.
Jag mår bra av djuren, då gör mig lugn och jag hittar motivation till livet utanför hästar, vilket jag värderar väldigt högt. Men det är inte förrän nu, när hästen står i mitt namn som jag faktiskt kan andas ut. Hon är min och kommer alltid vara det. Ingen kan någonsin ta henne ifrån mig och det känns helt underbart, för den smärta som det orsakar klarar jag inte av att gå igenom igen.
Sorg drabbar alla olika. Och är man som jag, redan lite vinglig, så ramlar man omkull när något man älskar tas ifrån en.
Någon som varit med om något liknande? Att din favorithäst gått bort, dom sålde din sköthäst på ridskolan? Ingenting är förstort eller "förlitet" att nämna. För ingen förstår vad du går igenom.
Min foderhäst såldes efter att jag haft honom i två år. Han mår bra hos sin nya ägare och jag är jätteglad för deras skull.

Morgondagens planer

Imorgon åker jag nog ner vid middagstid till stallet. Bär kanske ut lite bommar till ringen och longerar över bommarna. Hon har ju börjat acceptera bommarna och tycker inte längre att det är lika läskigt att slå i dom. Och vi behöver lite variation i vårat arbete, är rädd att hon ska tröttna och då brukar hon dumma sig, vända in emot mittan och sura.. haha.
Annars kör vi på som vanligt. Longerar så länge vi tycker att det är roligt.. vilket brukar vara en 10 minuter en kvart ungefär. Det räcker för att hon ska bli mentalt trött. Sen gör vi annan markträning efteråt, som träning på att ge efter för tryck, både i bettet, nosgrimman och mellan öronen. Sen brukar jag hänga på henne och ge godis, allt för att hon ska tycka att det är kul.
Det bästa med att ha en unghäst är att man väldigt fort ser utveckling, vilket håller mig motiverad. Jag lägger ofta mer tid på träning under helgerna, då jag inte alltid hinner när skolan är igång, och det tar ingen skada på henne då hon utan problem kan stå i en hel vecka och sen vara lugnet själv vid nästa träningstillfälle.. med andra ord är min tränare guldvärd som hjälpt mig forma denna diamant!

Wanties

Jag kan faktiskt inte avgöra vilken som är snyggast. Den rosa är mer Stephanie-style, men kolla bara på den blåa! aaahh!
hahaha, hade gärna införskaffat mig en sånnhär inför våren.

Hästishelg

Skippade dagens ridpass med Dido, kände helt enkelt att tiden inte räckte till då jag hade lite bråttom hem. Om två timmar cyklar jag och hunden ner och släpper in hästarna och ger dom middag, sen blir det mys framför ridsport i soffan.
Imorgon cyklar jag ner till stallet vid halv åtta och morgonfodrar. Sen blir det träningspass med Noreen mitt på dagen. Ska försöka få med kameran imorgon, såfall kan jag iallafall visa hur hon ser ut när vi tränar :)

Dagens träningspass

Idag kollade även Joanna ( min brorsflickvän ) på nya sadeln och tyckte att den låg bra, så ska använda den ett tag framöver nu faktiskt. Får se om jag säljer dressyrsadeln.
Iallafall. Hon fick inviga nya Hansbo schabraket och det var så himla fint på henne! :D. Tog ut henne i ringen och longerade. Hon var på lite bus humör och hade bra fart igenom hela passet. Tog även lite galopp på linan ( brukar inte be henne galoppera då hon oftast bara vill busa, så brukar jobba henne i traven istället ) och hon var lugn och sansad och bröt av när jag bad henne. Duktig tös! Sen jobbade jag ett ganska kort men intensivt pass. Vi skippade skritten och det var mycket trav och på längre lina. När jag märkte att hon blev lite trött så tog jag in henne och satt upp på henne och gav godis. Två gånger och sen var vi klara för dagen.
Världens bästa <3

Ridbilder

Kände för en bildbomb av ridbilder ifrån min sida. Så himla längesedan jag red..

Första månaden med Rosalita

Rosalita var helt sönderryckt i munnen när jag började rida henne. Hon reagerade inte ens på tygeltagen utan fick utgå ifrån där hon var. Jag vill aldrig behöva dra en häst i munnen, men Rosalita var såpass död i munnen att vi fick " börja om ". Såfort hon gav efter så lättade tryckte i bettet och efter lite tid förstod hon direkt vad som väntades av henne. Hon blev väldigt snabbt otroligt mjuk och kunde efter bara någon månad rida henne på helt lösa tyglar, vilket i början hade varit helt omöjligt då hon hade stuckit. Hon hade till en början ingen respekt för ryttaren och motsatte allt man bad henne om, en väldigt komplicerad ponny som faktiskt blev helt underbar att rida efter lite träning.
Kommer bli en bra barnponny någondag, helt säler på det!
När man sitter upp på en arg, liten, upprörd, skänkeldöv och omotiverad häst så måste man göra allt för att få henne att tycka ridning är roligt igen.. det fanns ingenting som gjorde Rosalita så glad som att få skutta över hinder.. en hinderrädd Stephanie fick kompromissa helt enkelt.

Tävlingsset a la Stephanie

Nu är jag ingen tävlingsryttare, men om jag någonsin startat i av. B så hade jag gärna klivit in på banan i denna outfit.

ÄNTLIGEN..

..har all snö och is smält och jag och ponnyn är redo för träning resten av helgen, gött!
Vi har fått hem en ny sadel som sitter som en smäck om min tjockis så nu blir det nog faktiskt lite RIDNING. Och på onsdag blir det träning, can't wait!
Paddocken är dock fortfarande fylld med vatten, tur att vi har en lagom stor Round Pen som går att både longera och rida i. Och Dido ska få ett ordentligt ridpass på något fält/äng i närheten.

Att födas med silversked i munnen

När jag var liten var jag jätte avundsjuk på dom som hade egna hästar ute i privatstallen på ridskolan. Jag tyckte att livet sög lite extra när jag följde med in med mina vänner och hälsade på deras hästar. Dom var ju inte alls som ridskolehästarna.
Men om du föds med alla förutsättningar till att bli bäst, förväntas det inte av dig att bli det då?
Jag tycker att det nästan är lite sorligt vilken press det ligger på unga tjejer att prestera till sitt yttersta, alltid. När träning blir till uppvisning och varje tävling är på blodigt allvar. Och nu säger jag inte att det är så för alla, men det finns väldigt många som lever i detta varje dag.
Ångest, stress och panik drabbar många unga ryttare under tävlingssäsongerna och ibland undrar man om dom själva glömt varför dom håller på med ridning. 
Man rider för att man älskar sporten och för hur det får dig att må, någonting värt att tänka på.

Nosgrimma?

Själv rider jag bara med nosgrimma för synsskull. Den sitter i regel ganska löst och fyller ingen direkt funktion. Rider jag en häst som har svårt att ta ett ledande tygeltag kan den vara bra för att hålla bettet på plats, annars ser jag ingen större användning i nosgrimman.
Jag tycker att det är så hemskt att se ryttare som använder sig av nosgrimma för att stänga igen hästens mun. En för hårt spänd nosgrimma kan orsaka nedsatt blodflöde.. och jag känner ingen som vill göra sin häst illa med flit, så nu vet ni. Iallafall två fingrar emellan nosryggen, precis som man fick lära sig på ridskolan!
Rosalita i pullarnosgrimma.

Bloglovin

Ni glömmer väl inte att ni kan följa mig på Bloglovin?
<------
Imorgon ska min storebrors flickvän kanske följa med till stallet. Ska jag be henne knäppa några bilder ifrån när jag tränar med Noreen? :)

Nakenfis och leriga fötter

Nu har vi haft sol och plusgrader i några dagar och Noreen har fått gå utan sitt vintertäcke. Hon har redan nallepäls trots att jag täckat henne och klarar sig bra utan. Hon har dock blivit en riktig skitgris så ska se till att få hem ett ofodrat regntäcke som kan skydda henne emot smuts.. hon som varit så ren och fin hela vintern.. haha!
Hon har dessutom massa lera i hagen och hennes ben och hovar är TÄCKTA med lera när hon kommer in.. och sur blir hon när jag ska borsta bort det på bakbenen.. det är okej ett tag men när matte tar för lång tid på sig så kommer bitchen i henne fram.. ston.

Hansbo schabrak

Åkte med pappa bort till Eriks för att hämta hem en sadel och var även tvungen att titta på reaavdelningen av hästgrejer. Jacson Wear, John Whitaker, Eskadron.. och jag kommer hem med en Hansbo schabrak ;), anledningen var att mina favorit schabrak ifrån tidigare nämnda märken inte fanns i rätt storlek utan enbart i ponny mot allround.. hade nog passat bra på Rosalita men ej på min bamseklump!
tar med kameran och visar bättre bild då.
Han beställde även hem en John Whitaker grimma i storlek Cob ( dom hade bara ponny hemma ) så äntligen ska den bli min!

DÅLIGT av blogg.se

Min statestik har inte fungerat sedan det att jag startade denna bloggen i maj 2011.. riktigt riktigt kasst. Jag har mejlat blogg.se flertal gånger utan att jag fått ett enda svar. Funderar på att flytta bloggen till en annan plattform.. någon som vet hur man flyttar över alla inlägg ( om det nu går? )

Ridsport på tv

Någon mer än jag som ska sitta bänkad framför tvn dem i helgen när det är så mycket ridsport på tv? haha. Är ensam med hunden och hästarna, så blir dett rida och longera på förmiddagen, fixa stallet och mat och släppa in tidigt för att kunna vara hemma i tid till att det börjar klockan fem.

Noreen första dagarna hos mig.

Kollade bak i arkivet och hittade denna bilden på Noreen, hihi.
Väldigt ouppfostrad och rädd. Gick förbi mig när jag stannade och hoppade omkring på stallplanen när vi skulle ut i hagen. Att hålla i henne och öppna linorna ut till hagen var omöjligt, då slängde hon sig bakåt ;)

Schockemöhle

Valde mellan Marin, Creme och Choklad. Men såklart blev det ännu ett BLÅTT schabrak.. typisk fux-ägare?
Ska nog beställa hem något i någon cerise eller röd färg för att få lite varation.

Hemma ifrån Euro Horse mässan

Kom tidigt till mässan och strotsade runt där i några timmar. Fanns massa fint och det var supertrevlig stämning. Dock hittade jag inte sådär jättemycket som föll mig i smaken och kom tyvärr bara därifrån ett schabrak rikare.. haha. ( lite pinsamt att inte köpt mer.. )
Men känt och fingrat på ganska mycket som jag förmodligen kommer beställa när lönen kommer in. 
Brukar ni spara ihop pengar och sen shoppa loss på mäsan? :)

Euro Horse

Klockan står på 07:00. Det blir upp tidigt imorgon och ta bussen ut till stationen. Tåget går strax över nio och sen blir det att försöka hitta rätt spårvagn mot Svenska Mässan. Har faktiskt aldrig varit där innan, surprice, surprice.
Har inte ställt in några inlägg imorgon men jag uppdaterar när jag kommer hem. Ska försöka skynda bort till stallet det första jag gör.. spännande när pappa ska ta Noreen helt själv.
Mamma & mormor har även lovat att ta en promenad bort och se till henne i hagen. ( Misstänker att min brud kommer bli ordentligt bortskämd när jag inte är där )

Visste ni att..

.. jag har ryggskador som gör att mitt dagliga stallarbete tar dubbelt sålång tid som det i vanliga fall skulle göra.
Jag har en väldigt dålig rygg pga min hudsjukdom och mina leder är inget att hänga i granen. År av ridning och stallarbete har inte gjort saken bättre och ibland blir jag helt sängliggandes.
Jag klagar inte så ofta hos mina föräldrar, jag vill ju klara allt själv. Men ibland blir det att mamma eller pappa får hjälpa mig att mocka, fylla på vatten i hagen eller bära höbalar..
Exempelvis kan jag inte mocka efter ett ridpass, då behöver jag lägga mig ner. Så jag passar alltid på att mocka innan och kan då rida tills det säger stopp, mycket smidigare.
Jag tänker hålla på med hästar sålänge jag känner att jag klarar det. Och jag ska även träffa doktorer som är specialister inom området och hoppas att det finns något som kan hjälpa mig.
Det är inte alls kul att känna sig begränsad när man har att göra med något man värderar så högt.
Jag har ej varit med om någon olycka eller liknande.. utan en vanlig avramling tar otroligt mycket på min kropp då den är väldigt skör. Så ramlar jag av på mjukt underlag så kan jag bli sängliggandes en hel vecka.
Det är tur att jag har snälla hästar som inte kastar av mig så mycket och gulliga föräldrar som hjälper mig när jag inte kan :)

När jag är rastlös så..

Blir detta min sysselsättning.. haha.
not my best work, haha! men kvällens tidsfördriv.
Jag älskar att pilla i photoshop och har alltid gjort.. jag är däremot inte särskilt duktig men vill hela tiden lära mig mer och mer :)

OUTFIT

En hoppoutfit för budgetryttarna.
Tycker att det är supersnyggt att i hoppning köra på ett färgat schabrak med matchande huva eller benskydd och sedan bara köra på svart/brunt i resten av utrustningen.
I dressyr däremot spyr jag på alla som inte har vitt schabrak.

svart vs brunt läder

Jag tycker att en svart klassisk sadel och ett svart träns är så himla snyggt och stilrent. Men på rätt häst kan faktiskt brun utrustning slå även det.
Men någonstans tycker jag att svart hör hemma på dressyrbanan och brunt på hoppbanan. Jag hade gärna haft en brun hoppsadel till Noreen och ett brunt pullarträns, tycker att det är så jävla snyggt så det finns inte!
En träningssoutfit som passar till brun sadel och träns.

Min drömhäst

En gråskimmel på 155cm i mankhöjd, smäcker med ljus man och svans och ett arabliknande huvud. Långa ben och nätt kroppsform. Pigg och livlig, känslig och mjuk och gärna lite väl mycket energi.
Japp, så beskriver jag nog min drömhäst. Som ni märker är det rena rama motsatsen till ponnyn som står nere i stallet som står i mitt namn.
Min ponny är inte min drömhäst på det viset. Hon är en glosögd c-ponny med för mycket fett om rumpan. Inget vidare steg, ett surigt humör och inget utseende att skryta om.
Och trots det så är hon, enligt mig, det vackraste som satt sin fot på denna jord. I mina ögon kommer hon alltid vara helt perfekt och felfri. Jag kan se det andra ser, men jag ser också mycket mycket mer. Hon är min prinsessa.

En blöt häst!

Idag när jag kom ner till stallet var Noreen nästan den enda som var ute ( nordsvenskarna och Trampe var dom också ute i deras hagar ) och stod och ville in.. fulltförståligt då det regnade på henne och hon var helt dygnsur!
Tog in henne och gav henne mat och vatten och slängde på ett fleecetäcke. Sen fick hon stå i gången medan jag mockade. Hon stod tryckt emot väggen idag, vilket hon aldrig vågat göra tidigare.
Imorgon tar pappa henne då jag och min kompis precis köpt biljetter till Eurohorse mässan imorgon :)

Inställd träning pga vädret

Fick ställa in träningen imorgon eftersom att vår paddock fortfarande är vatten/is fylld och jag inte kunnat träna något i vecka.. suger lite men men! Så nu ska vi ägna oss åt träning denna veckan, idag ska jag träna i round pennen på enkel longering, ev hänga lite om hon är på det humöret.
Trots att jag täckat henne bra i vinter har hon satt vääärldens vinterpäls.. haha, en riktig nallebebis.

Dagens träningspass

Idag var paddocken en pool.. haha. Det var vatten ÖVERALLT. Jag tog ut Noreen och började jobba med bommen som låg kvar på marken sen sist. Det var lite vatten runt om, men bara bra då hon tycker det är läskigt det också.
Hon gick snällt över bommen flera gånger, trots att hon slog i blev hon ej rädd. Super!
Sen gick vi till vår round pen och longerade lite. Det gick bra men hon vart lite sur och hoppade över lite vattenpölar här och där, var allmänt ofokuserad och försökte vända rumpan mot mig vid ett tillfälle när jag bad henne trava.. då blev matte inte glad.. haha. Jag hatar att var hård/sträng, men ibland måste man faktiskt reagera lite mer.
Det blev ett kort pass pga alla nya intryck. Hon var väldigt spänd när vi gick bort till round pennen och det var lite läskiga saker påvägen ;)
Dagens outfit a la Noreen:
Schabrak - Catago ( ge-kås )
Sadel - Globus
Träns - Ge-kås
Longerlina - Ge-kås
( vi körde på budget idag ;) )
La en lite tjockare padd under sadeln idag och tyckte att den låg lite bättre. Den är ju som sagt lite hög bak.. får se vad Carola säger, annars blir det bara att leta vidare..

Småtjejer i bloggvärlden

Att ha blogg är en otrolig frihet. Du får chansen att säga exakt vad du vill om exakt vad du vill.. Du får tala till punkt utan att någon avbryter och visa vilken bild dig som du själv behagar.
Men något jag tycker är jobbigt att se är när små tjejer på 11år som driver hästbloggar lägger upp bilder på sig själva som är extremt opassande. Jag tycker inte att det är okej att småtjejer står och poserar i spegeln, drar upp tröjan lite och visar magen och sen lägger upp det på internet, och jag tycker det är väldigt konstigt att föräldrar tillåter det. För mig så är man väldigt liten när man är 11 år gammal. Har småtjejer i stallet som ligger på den åldern och dom är SMÅ.
enligt mig är det förälderns ansvar att se till att bloggen sköts på ett smakfullt sätt om man är i den åldern.
Nej någonstans måste man få låta dom vara barn sålänge som möjligt. Att växa upp och göra misstag finns det tid till senare..

Vad händer idag?

Vi har 5 plusgrader och slask överallt, tjohoo! Paddocken lär vara fylld till max med vatten så antar att jag inte kan vara där, men ska se om jag kan ta ut Noreen till våran Round Pen vi har på gården, där är det bara gräs och varken snö, slask eller is. Men då får mamma följa med. Nytt ställe = stress, panik och okoncentrerad hästis ;).
Rosalita ska få sig en ordentlig tur med borsten idag igen. Det är förmodligen alldeles för halt ute för en promenad, annars hade jag gärna gett mig ut i samhället med min lilla piggelin brud.
Det stör mig skitmycket att vi inte har någon ström i tråden på våra hagar just nu.. Noreen TAR SÖNDER hagarna och tillslut ligger tråden ner och hon står helt lös.. livsfarligt ju?! Vad fan gör man??

På lördag ska jag rida!!

Haha, på lördag ska jag rida Dido, om det är okej i paddocken så blir det dressyr, annars drar jag ut på någon åker och bara rider igenom henne ordentligt. Har inte ridit dressyr på tre månader så känner ett enormt ridsug just nu!
Jag red igenom Dido två gånger i veckan innan jag fick Noreen, hon är min grannes foderponny och väldigt stark och stel och egentligen alldeles för tung för lilla Wilma. Men hon har mjuknat sedan dess och dom jobbar på det!

1 år och 2 dagar

För två dagar sedan var det ett år sedan som min väns ponny Saturn avlivades. Detta påverkade väldigt många eftersom att han spelade väldigt stor roll i mångas liv.
Matilda hade Saturn på foder i några år och innan dess hade min vän Anna honom på foder. Saturn rörde många liv och trots sitt suriga humör och sin hängiga läpp var han den snällaste som satt sin fot på denna jord. För mig kommer han alltid vara den hästen man hoppade upp på barbacka om sommaren och gav sig ut på långa tyglar och galopperade utan skor.. Underbara Satte, det kommer aldrig finnas någon som du!
Hans liv avslutades väldigt respektfullt. Dagen innan gick jag, Anna & Matilda ner till stranden med honom och hans själsfrände Flisa och lät han galoppera, bocka och vara GLAD. Vi sa innan vi lämnade stallet ett väldigt fint farväl och det var sista gången vi såg honom.
Han avslutade sitt liv på bästa sätt, lycklig.

Dressyrmanen

Förut lät jag gärna hästens man växa och bli riktigt riktigt lång, tyckte det var superfint och såg sagolikt ut! hahaha.
Idag är min åsikt ganska ändrad, ( tur att man kan ändra sina åsikter, inte sant? :) ) jag tycker att en "städad" och rakt avklippt dressyrman är det absolut snyggaste och ser fräschast ut. Rosalitas man hade vuxit till sig riktigt ordentligt då det var länge sedan jag ens tänkte tanken på att klippa av den. Den är dessutom ca en decimeter burr och ordentligt tjock. Ska försöka rycka den till helgen om jag får tag på en ryckkniv. 
Vad föredrar ni för typ av man ?




Börja & avsluta med låg form

Jag brukar alltid börja och avsluta alla ridpass men en låg och väldigt rund form. På så sätt sträcker man ut muskeln innan arbete, värmer upp den innan man trycker ihop den och bygger muskler. Och sen avslutar med att sträcka ut den igen.
Xtra hade väldigt svårt för detta då han väldigt lätt blev hög och trippig, slappnade inte av för fem öre och det tog ca ett år av träning för att hitta en låg och rund form som passade honom bra. Rosalita har haft lättare för detta och vet precis vad som väntas av henne när jag lätter i handen och släpper tygeln.
Har ni några speciella "rutiner" i er ridning? Något ni börjar/avslutar med? :)

Att prioritera

Jag har tyckt att det har varit väldigt svårt att hitta en balans mellan hästlivet och mitt "vanliga" liv. Den jag är i skolan är jag absolut inte i stallet och tvärtom. Jag är väldigt modeintresserad, älskar att gå ut och dansa med mina vänner och hästar finns knappt i mina tankar under mina skoldagar och utekvällar. Men att ha någonstans att fly till när vardagen blir för mycket. Att slippa alla krav och måste, låta ångesten glida av ens axlar och bara burra in ansiktet i hästens man.. det finns ingenting som går upp emot det.
Det klart att jag fått lära mig att prioritera. Har man morgonfodringen en söndag så kanske inte utång på lördagen är den bästa idén, och vet man att försäkringsräkningen är påväg så får man avstå ifrån att köpa dem där skorna.
Jag får aldrig någonting serverat och betalat 70% av min häst helt själv ( mamma & mormor står för stallhyran )  och jag jobbar till mig varenda krona. Så när jag väl unnar mig något åt mig själv är jag verkligen värd det, tycker jag själv.. hihi. Men i min värld går alltid hästen först, alltid.

Att hitta sina egna sätt..

Rosalita är jättejobbig att hämta i hagen. Jag vill inte behöva gå in och riskera att få ett par hovar i ansiktet när jag ska hämta henne. Så jag tar en hink med pellets/godis och ruskar lite lätt ( hon kommer även om jag har hink med mig eller inte nuförtiden ) och så kommer hon snällt springandes. Jag öppnar grinden, ger henne hinken och tar då tag i grimman. Medan hon tuggar lite så knäpper jag fast grimskaftet och så kan jag plocka in henne.
Anledningen är för att jag inte kan ge henne godis ifrån handen utan att hon biter nu.. jag tror att hon associerar mig med smärta, så därför är hinken en bra lösning. Vi kommer såsmåningom övergå till att ge godis ifrån handen och tillslut förhoppningsvis kunna ta henne utan godis. Det är en process som får ta sin lilla tid och ett förtroende måste byggas om på nytt. Rosalita har ingen som helst respekt för människor och att starta en fight med henne som jag inte är kapabel till att slutföra gör bara mer skada än nytta.
Men de framgångar vi nått är att jag kan klappa henne på mulen i hagen utan att hon hugger efter den, jag kan, om hon är på de humöret ta henne utan varken godis eller hink och hon följer mig som en hund vart jag än går. Vi är på god väg och detta är verkligen inte mitt område, men jag gör mitt absolut bäst när det gäller Rosalita och gör allt för att hon en dag ska må bra.

Blogghästar

Bloggvärlden har så sjukt många fina ponnier och alla är så otroligt speciella i utseendet och man kan inte titta sig mätt på dem. Mupp-Ingrids Claudia är en av de finaste hästar jag sett och även Ponilovers Victoria som är ägare till vackra Brave Heart har en häst med utseende.
Men min absolut favorit blogg-ponny måste faktiskt vara Linn Olssons Winnetoo, herre min gud vilken fräck häst!
[Bildlänk]

Älskade småtjejerna

Idag när jag kom till stallet så hade småtjejerna redan mockat mina två boxar ( lyx! ) så tog in Noreen. Hon hoppade över vattenpölarna vi passerade, jättesöt! Och höll bra avstånd så hon ej hoppade på mig. Sen när vi var på stallplanen så kom en bil bakom, hon fick ett flipp och började steppa på stället och frusta, men försökte inte fly och sprang ej på mig. Och när den passerat så klappade jag henne och berömde för hon lugnade ner sig väldigt snabbt. Min duktiga brud!
Borstade igenom hela henne, inklusive bakbenen och på med vintertäcke och så fick hon hö. Sen plockade jag in Rosalita och ställde henne i gången. Tog av båda täckena och borstade igenom henne, klippte även trollmanen hon odlat och gjorde henne lite fin, sen vart det på med nytt fräscht fleecetäcke och på med regntäcket över det. Hon visade lite obehag när jag spände gjordarna vid bakbenen och sparkade lite lätt med dem, hon har ju spänningar i rumpan och får ont när man rör där. Och hon bet även i min jacka när jag knäppte framgjordarna på täcket, men lugnade bara henne och hon slutade snabbt, tror hon är rädd för att få ont igen, stackars bebis!
Sen dödade jag lite tid med att sopa hela stallgången ( idag kunde jag ha Rosalitas boxdörr öppen medan jag sopade in hö + spån i hennes box utan att hon attackerade! ) och putsade sedan stövlar och två träns.
Ska kolla efter nytt fleecetäcke till Rosalita då ett är sönder och de andra är förlitet..

Rosalitas skada i samband med ridningen

Rosalita har alltid varit väldigt speciell i ridningen. Provridningen bockade hon och kickade sig igenom och var allmänt förjävlig. Vi kunde knappt lämna stallplanen för hon vägrade ta ett enda steg framåt. Vi jobbade hela sommaren och otroliga framsteg gjorde vi faktikst. Vi hoppade en bana på 90cm/1m i slutet av sommaren, red igenom LB program och var anmälda för start. Vi red ut varje dag igenom samhället och på stranden/åkrar och i skogen. Hon blev ridmässigt en helt annan häst när vi hittat motivation och arbetslust.
Men under hösten så började hon vara extra jobbig. Hon hade alltid haft tendenser till att bocka och sparka bak-ut när hon tyckte något var lite jobbigt men nu gjorde hon det extra mycket och började dessutom stegra lite smått. Hon stannade mycket under ridpassen och ville inte gå framåt, men jag trodde bara att hon var inne i ännu en trotsperiod. Men det verkade inte vilja gå över. Jag visste att sadeln inte låg 100% rätt men hennes ägare insisterade i att det inte var någon fara.
I November fattade jag att hon hade ont, riktigt ont. Hon ville ingenting längre och var riktigt jobbig i hanteringen. Red bara ut med henne eftersom att det var de ända hon fortfarande tyckte om att göra, så vi ägnade November åt att galoppera på stranden.
Jag bad hennes ägare kolla upp henne i slutet av November, men det blev aldrig av. Jag lät henne vila och red henne inte under December månad, och i slutet av Januari kom äntligen beskedet om att hon hade ordentliga spänningar i rygg,rumpa och bog.. min älskade stackare!
Hon hade ett och ett halvt år tidigare stegrat över med sin förra medryttare. Dom hade inte kollat upp henne efter fallet och ridit på som vanligt och hon hade fått spänningar i ryggen och sedan varit skadad i ett halvår. Denna skadan hade nu gått upp i samband med all träning, vilket tydligen var vanligt.
Idag vilar hon och går korta promenader ( vi försöker iallafall, underlaget tillåter inte så mycket ) och får regelbunden massage, laser och akupunktur. Hon svarar bra på behandligen och vi hoppas snart kunna sätta igången henne i ridning igen. Då kommer fokus ligga på att få henne lydhörd och lugn. Hon är en häst med mycket energi och egen vilja. Och trots sin storlek så kan hon hitta på mycket djävulsskap och har ett otroligt tufft psyke.
När hon är igång kommer hon att finnas ute på försäljning. tror att hon kan göra mycket bra ifrån sig inom hoppning då hon är snabb, har bra teknik och är väldigt hinderglad ( om hon är på rätt humör )

Stackars hästis..

Idag glömde pappa släppa ut Noreen i hagen imorse.. men när jag slutat jobba och skyndade dit så vart hon redan ute, tur! Dom hade i vilket fall ställt henne i hennes gamla hage och denna gången hade hon totalpajjat staketet så det hade ramlat ihop på ena långsidan men hon stod i mitten av hagen, nöjd och belåten.. haha. Släppte över henne till den nya + massa massa hö och ska ner snart igen och mocka och fixa. Får se hur paddocken ser ut idag.. vill verkligen longera så kanske använder mig av vår round pen. Får se!

Hiss!

Måste hissa Scapa scahbraken, tycker att dom är skitballa och snygga. Hade helst av allt velat ha ett i färgen Angel Blue ( ifrån nya kollektionen ), men verkar inte finnas att köpa någonstans.
Ifrån gamla kollektionen är de puderrosa samt röda setten mina favoriter. Har du några favoriter?

Veckans planer

Noreen:
  • Måndag: Longering
  • Tisdag: Vila
  • Onsdag: Longering
  • Torsdag: Träning för Carola
  • Fredag: Vila
  • Lördag: Longering + "rida"
  • Söndag: Vila
Rosalita vilar hela veckan sålänge vädret är som det är. Men har vi tur och det smält bort på vägarna så ger vi oss ut på promenader hela veckan.

Önskelista

Detta hade jag velat välkomna in i min hästgarderob
Speciellt schockemöhle schabraket som jag hade matchat med vita benlindor och bruna ridbyxor, mums!

Drömstall

Någongång i framtiden kommer jag ha en egen liten gård. Det är jag säker på. Ett litet stall med sex boxar, en stor luftig sadelkammare, bred stallgång, nybyggt och fräscht. Fin stallplan, ett litet ridhus och stora fina hagar med svarta stolpar.. hihi..
Tja, så ser drömmen ut iallafall.
Har ni några liknande drömmar för framtiden?

Mager?

Jag har tyckt att Noreen har börjat se väldigt mager ut i kroppen den senaste tiden. Tog en ordentlig titt på henne idag och kände igenom henne. Framtill är hon lite tunnare än vanligt och baktill är hon som ett berg av fett.. haha!
Väldigt konstigt men misstänker att hon är i någon växt period då hon är väldigt hög bak också. Såhär ser magen + rumpan ut i dagsläget:
Det går ingen nöd på min tjej inte ;)

Noreen 19 Februari 2012

Opartiskt sagt så är hon världens finaste, min docka!

Isbana

Både stallplan, hagar och paddocken är täckte med is och vatten.. trots att det töat i flera dagar fryser det på om nätterna..
Hur tacklar ni isen? Vi har inget ridhus och det är bara små plättar där isen smält bort helt.. trött på detta vädret nu!
Såhär ser stallplanen ut. Vi har som ni kan se grusat hela vägen ner till hagarna, men det hjälper inte värst mycket, tre hästar har gått omkull.
Ridbanan är helt oanvändbar..

Ljublått

Berättade ju att jag köpte ett ljusblått set till Noreen med Scabrak + lindor ifrån Catago ( köpte dem på ge-kås ) såhär ser dem ut IRL
Jag tycker att färgen var jättehärlig!

*fingers crossed*

Har ju nämnt tidigare att jag inte trivts 100% i stallet jag står i nu.. känner mig inte välkommen och tycker att villkoren är ganska dåliga.. men tror att det finns ett sätt att allt kommer bli precis om jag vill ha det. Hoppas iallafall!
Mer än så säger jag inte ;)

GBG horseshow mässan..

Jag vill sjukt mycket åka upp på mässan i nästa helg.. men kan inte då jag är både hund och hästvakt och båda mina föräldrar är out of town.. kulkul! Men min granne ska upp så om jag kommer på någonting jag vill ha så skickar jag med en beställning till henne, alltid något!
Någon av er som brukar gå på mässan? Vad brukar ni få med er hem? :)

STOR tjej

Idag passade jag på att mäta Noreen när jag hade henne på plan mark ( stallgången ) och enligt tumstocken så mäter hon 140cm i mankhöjd.. STOR tjej!
jag tycker alltid att hon ser så liten ut på bilder, och det är hon också.. min brud! Men lagom storlek till lilla mig.
haha, charmiga är vad vi är! ;)

Rosalita 19 Februari 2012

Hennes vintertäcke är nergeggat.. så hon går nu med ett fleecetäcke och ett regntäcke över.. visst är de snyggt? ;) hahaha

Till er nya!

Har fått väldigt många nya läsare här och det är verkligen jätteroligt! För er som är nya och missat vem jag är och vem mina hästar är så kan ni klicka på Presentationer i under Kategorier i höger spalten :)
Hoppas ni är här för att stanna och tycker det är superroligt när kommentarer strömmar in! Puss på er :D

PA

Ikväll är det ponnyakuten som gäller. Någon annan som följer det lika intensivt som jag? haha. Tror aldrig att man kan bli för gammal för ponnyprogram på tv!
Själv tycker jag det är väldigt lärorikt. Får många rid & hanteringstips. Mycket ledarskapsövningar och sunt tänkande. Och jag tycker att det är roligt att dom i år har med en oinriden ponny som dom ska förbereda för inridning, det kommer bli spännande att följa!
Vad tycker ni? Kan man bli för gammal för ponnyaktuen?

Min dag i stallet

Har idag varit i stallet hela dagen. Åkte dit vid middagstid och tog in Noreen ( hagen var en isbana så några få timmar på morgonen räckte gott och väl för hennes del ). Mockade och fixade hos båda hästarna, la upp mat och fyllde vatten. Gick sedan ner till hagarna och mockade ut Noreens gamla hage ( det har smält bort snö och då tittar allt bajs fram... ) och sen försökte jag krossa sönder isen i hennes nya. Det var huur mycket vatten som helst och is under vattnet.. kan inte bli värre!!
Det gick sådär iallafall. Sen tog jag ut Noreen i gången och ryktade igenom hela hästen. Borstade ordentligt om bakbenen idag och ingen reaktion alls ifrån hennes sida, skitduktig! Klippte lite man och gjorde henne extra fin.
Sen vart det hödags. Åkte ut med mamma, pappa och min brors flickvän och packade in STORA balar i våra skåpbilar.. nu har vi så att det räcker och blir över en tid framåt!
När vi var klara fick Rosalita komma in och äta också. ( bilder kommer när jag ätit! )

När drömmen om en egen häst blir sann

Jag är inte den som alltid fått allting serverat. Jag har inga hästintresserad föräldrar och har alltid fått kämpa för allting jag gör. Igenom årens lopp har jag tagit varje chans jag fått att rida olika hästar, utöver ridskolan. Jag har haft sköthästar och medryttarhästar i alla storlekar och ingen har varit den andra lik. Detta har gjort att jag lärt mig otroligt mycket och fått en bra grund i min ridning.
När min medryttarponny Manne fick en fodervärd så fick jag chansen att bli medryttare på ägarens andra ponny, Xtra. Detta var en ouppfostrad vilde som jag inte alls tyckte om, han var ju jätteläskig!
När jag skött han i ett år så fick jag han på foder, livet var fulländat! När Xtra såldes så hamnade jag i en deprission och jag ville inte se en enda häst till.
Min pappa tyckte att jag kämpat med andras hästar alldeles för mycket utan att egentligen fått någonting utav det. Jag hade blivit sårad gång på gång och helt plötsligt stod där en vacker brud på stallplanen och dem lämnade över grimskaftet i mina händer.. den känslan slår allt här i världen. Hon är min, och kommer alltid vara det.
Att ha en egen häst inte bara mycket arbete, det är en stor kostnad som jag själv står för. Men att var dag få åka till stallet, lämna all skolarbete, stress och konflikter hemma och bara få fly ifrån vardagen en stund är guldvärt.
Det är mycket prioritering som gäller och det finns ingenting jag värdesätter högre än min prinsessa!

Mina tankar kring säkerhet

Jag tar själv aldrig några onödiga chanser. Rider i 99% av fallen alltid med hjälm på huvudet och känner mig väldigt utelämnad utan den.
Däremot har jag aldrig någonting emot om någon annan skulle få för sig att skippa hjälmen. Det är upp till var och en och jag tycker inte att det är upp till andra att läxa upp folk som fattar beslutet att utesluta hjälmen. En hjälm kan absolut rädda ditt liv om du faller av och slår i bakhuvudet. Men känner du vill ta den risken så är jag absolut ingen att dömma. Jag tycker faktiskt att det är helt okej att rida utan hjälm.
Jag i galopp på Saturn utan hjälm.
Att rida utan hjälm är ett beslut man fattar själv. Det är ingen annans beslut att ta, utan ditt eget om du är myndig och kan ansvara för ditt eget liv. Är du mindeårig är det dina föräldrars ansvar att du bär hjälm under ridning, vilket jag tycker att alla mindeåringar bör göra. Många ungdomar är inte duktiga på att läsa av hästens signaler och har du inte kontroll över din häst så kan den bli farlig, men hjälm eller utan hjälm.

Dagens planer

Ska nu sticka ner till stallet. Mocka två boxar, lägga upp sex höpåsar och fylla på vatten i både boxar och hagen. Och sen kommer mamma och pappa ner och hämtar mig så åker vi och köper hö. Har bara två balar kvar så är inne lite i sista sekunden.. haha. 
Om det inte blir allt för sent kanske jag tränar lite i paddocken med båda hästarna, vilket fall som helst så ska dem bägge två få sig en ordentlig omgång med borsten, speciellt Rosalita.

Klippte av svans & man på tävlingsponnysar

Jag tycker detta är sjukt. Bara att någon kan gå in i ett stall och in till hästarna tycker jag är en väldigt skrämmande tanke. Man ska vara glad att det bara var lite tagel som var bortklippt och att ingen av hästarna hade skadats.
Hade någon tagit sig in i vårat stall och klippt i Noreens tagel hade jag känt mig kränkt. Någon vill åt mig och tar ut det på hästen.. det är aldrig okej!
Nej som sagt. Värre saker kan ha hänt och man ska vara glad att det bara var tagel. Men usch vad kränkande det måste vara.

Sånn är jag på vintern

På vintern är jag sjukt lat när det kommer att klä mig i "ridstyle" , om ni förstår vad jag menar.
Jag dissar ofta ridbyxorna och kör på långkalsonger och mjukisbrallor istället, jag tar hellre dunjackan än stalljackan och ska jag rida så skippar jag ridstövlarna och kör på uggs och barbacka istället.
Jag är väldigt lat på vintern och tappar lätt motivationen. Jag föredrar att mysa i boxen med hästen än att trimma på banan när det är 10 minusgrader ute och när jag är hemma så fasar jag över att åka ner till stallet... haha. Hur gör ni för att hålla motivationen uppe?
Jag tror att ett ridhus hade varit räddaren i nöden för min del. Det enda som kan få mig att vilja rida under vinterhalvåret ( nu när man inte ridit på två månader så hade jag dock suttit upp i snöstorm och 30 minusgrader )
För min del är det vinter fram till det att gräset är grönt.. haha. Här en dag i April med Xtra barbacka i mjukisar. Dock trimmar vi lite dressyr på en äng. Misstänker att vi är i ett övergångsstadie mellan vår och vinter ;)

Rosalitas humör, förklaring

När jag provred Rosalita så fångade hennes ägare henne snabbt i hagen, så jag uppfattade henne som snäll med en gång. Hon stod på bete redan då och var proppmätt och trött, och vädligt lugn och snäll. Ridningen var en annan femma men i hanteringen var hon lugn. Nästa dag åkte jag ner till stallet själv, hon kom i full fart i hagen och jag lyckades ta henne innan hon hann reagera, och jag antog att hon måste vara snäll, trots varningarna jag fått.
Efter dom två första dagarna så började hon gå till "anfall" i hagen. Det började väldigt oskyldigt med några steg framåt och öronen bakåt. Jag kan ha backat några få gånger, men ofta fick jag tag på henne, för hon vågade inte göra något. Min pappa började sedan hjälpa mig att fånga henne i hagen och med hjälp av godis och mat så fick vi henne att vilja komma i hagen, och det problemet var mer eller mindre löst. Hon stod hela sommaren på bete och var väldigt mätt och trött. I takt med att hon byggde upp kondition så blev hennes humör bättre.
När vi började ta in henne under nätterna så märkte jag att hon var aggressiv i boxen, mycket värre än hon någonsin varit i hagen. Hon gick ordentligt till anfall och faktiskt bet efter mig och sparkade. Chockad var jag. Hon fick en skötare i slutet av September som var livrädd för henne och som visade det väldigt tydligt. Detta gjorde att Rosalita blev jobbig att fånga i hagen, och nu var hon inte rädd för att skada mig, utan gick ordentligt framåt och stegrade mot mig om jag kom nära.
Jag blev rädd. Såklart. Hon högg efter mig i hanteringen i samband med att hon fick ont i ryggen, fullförståligt. I boxen blev hon värre ju längre in på hösten vi kom och tillslut kunde jag inte ha henne uppbunden i boxen, hon sparkade efter mig med både fram och bakben. Så nu hade jag en ponny som varken gick att hämta ifrån hagen eller boxen, gick ej att rida pga ryggskadan och ville inte att jag skulle röra vid henne.
Och där är jag nu. Det är jobbigt när hon gör så mot mig. Men enligt hennes ägare har hon alltid varit sånn.
Det är aldrig djurets fel. Och jag önskar att det fanns något jag kunde göra för att hjälpa henne. Idag jobbar jag lite ifrån marken med henne i hennes hage. Hon står på ena sidan staketet, och jag på andra. Hon följer mig som en hund och kommer direkt när hon ser mig. Hon går att hämta ifrån hagen om jag har med mig en godbit till henne och ibland går hon att ta i boxen. Men hon är väldigt irriterad vid kroppslig kontakt, men tror att det är för att hon har så himla ont.
Vi försöker hjälpa henne och gör vårat bästa. Och trots att hon aldrig kommer vara den ideala ponnyn så kommer hon må bra en vacker dag.
Nu har ni en lite klarare bild på vad det är som pågår med Rosalita för tillfället. Hon är en väldigt tydlig och speciell ponny som egentligen inte menar något illa.
Vill ni att jag gör ett liknande inlägg om hennes ridning i samband med hennes skada?
I nio månader har denna ponnyn varit en del av mitt liv, sjukt vad tiden springer iväg.

Grimma i hagen?

Eftersom att Noreens hage saknar ström så väljer jag att ha grimma på i hagen. Skulle hon lyckas ta sig ut ( är inte särskilt svårt men tre månader har hon stått utan ström och inte tagit sig ut ännu.. *peppar* *peppar* ) så måste man kunna fånga henne snabbt. Hade hon däremot haft en säker hage så hade jag helt klart tagit av henne den. Jag tycker att det är onödigt att hon ska behöva stå med den på i onödan och tycker att det ser obehagligt ut.. men that's just me.
Rosalita på andra hållet måste ha sin grimma på sig, at all times! Vi har grimma på henne både i boxen över natten och i hagen under dagen. Vi har testat ha utan grimma i boxen men när vi ska sätta på den på morgonen så hinner hon tröttna och går till anfall istället och biter.. då är det lättare att bara ta henne i grimman.
Hur gör ni med grimman när hästen är i hagen? Låter ni dem stå utan eller med, och varför?

Dags för ny fotosession

Har alldeles för lite bilder på Noreen tycker jag, så det är dags för en ny fotosession såfort vädret tillåter. Sist var i November/December( någonstans där emellan ) och jag hade precis fått henne.

Min fina sessa.. fast hon har faktiskt förändrats en del sen dess!

Två nybörjare

När jag fick Xtra hade jag precis kommit ur ridskolelivet, jag satte upp på femåringen som var helt grön och trodde jag skulle dö så konstig han var. Vinglig, mjuk och lyhörd, detta var alltså ingen ridskoleponny inte!
Allt jag lärt mig har jag lärt mig ifrån hans rygg. Jag har lärt mig att lära och jag utbildade honom själv i både dressyr och hoppning så gått jag kunde. När jag fick honom så sprang han igenom 20cm hinder och gick med nosen mot bringan i dressyren.. Han stack med mig såfort han fick chansen och smet när man tränsade honom, han sparkade efter än när man kom i hagen och tryckte in mig mot väggen i boxen.. jävlar vilken resa det var! För mig som okunnig att hantera världens absolut klokaste unghäst, min underbara!
Vår första hoppträning
Det var oansvarigt att lägga hans utbildning i mina händer, speciellt under dem viktiga åren i hans liv. Men jag skulle aldrig vilja vara utan den erfarenheten. Första gången han sätter galoppfattningen, tar halvhalten, samlar upp sig, sätter av de perfekta avhoppet..det var magi!
Aldrig trodde jag att jag skulle kunna hoppa 1 meter bana med honom, få honom att gå LB dressyr eller rida ut i grimma och grimskaft och rejsa på ordentligt längs grusvägarna.. han växte något otroligt med mig och jag med han, bästavännen!

För att det är snyggt eller för att det är dyrt?

Ibland när man ser viss utrustning så undrar man vad folk tänker egentligen.. Köper man det för att man faktiskt tycker att det är fint eller för att man vill visa hela världen att man har råd att lägga pengar på dyr märkesutrustning?
Något värt att fundera på..
Jag skulle iallafall aldrig satt på mig något av produkterna ovan..

Vad läser jag för hästbloggar?

Tänkte skriva vilka hästbloggar jag följer, vissa dagligen och vissa några gånger i veckan/månaden.
Dressyrmupparna - Tycker att dom var mycket bättre när dom båda två var mer aktiva i bloggen, men följer dom fortfarande dagligen av ren rutin. Tycker att Ingrids Claudia är en av de finaste ponnisar jag någonsin sett!
Linn Olsson - Följde henne på TeamSL tidigare och tycker att hennes nya blogg är 10 gånger bättre. Hennes ponny Winnetoo är skithäftig tycker jag!
Ztreliiin - Hon lägger upp väldigt mycket om utrustning och diggar verkligen hennes stil, hon skiter i allt som har med ideal att göra och kör sitt eget race, det gillar vi!
Carlssonpataket - Älskar utseendet på den prickiga lilla ponnyn hon har och tycker att hon uppdaterar med mycket bilder och det är alltid uppskattat.
Ungdressyr - Lite dålig uppdatering, men hon har en fin ponny och uppdaterar om träning och utrustning, vilket jag gillar.
En bra hästblogg enligt mig uppdaterar ofta och mycket. En blandning av utrustning, träning, tips och åsiktsinlägg med inslag av bilder och filmer som är intagna. En stilren design och en lockande header.

Vad vill ni läsa/se mer av i bloggen?

Detta är ju min personliga riddagbok som jag har som dokumentation för att kunna se tillbaka på om ett tag, speciellt nu under inridningen och träningspassen med Noreen, tycker det är väldigt viktigt för mig att skriva ner allt.
Men vet att ni är en del som är här inne dagligen och tar del av det, så undrar ifall det är något speciellt ni vill se mer av? Bilder, filmer, åsikter, tankar, utrustning? Bara bomba mig med idéer!

Hemsidor går i trender

När jag var sådär 13-14 år ( tror jag ) så var Pixbox en väldigt populär hemsida för hästfolk. Man la upp bilder i olika fotoalbum, lärde känna andra ungdommar med samma intresse, fotografering och hästar, ifrån hela Sverige och det var riktigt roligt. Vi var ett gäng Falkenbergstjejer som var väldigt aktiva och vi alla "lärde känna" ett gäng ifrån en ridskola uppe i Luleå, väldigt häftigt tycker jag. Blev personligen vän med en väldigt trevlig tjej som hette Jenny som kom ner och hälsade på mig två gånger, skithäftigt tycker jag hur man kan lära känna folk på internet, haha.
Men någonting som är mindre positivt var väl stämningen oss ungdommar emellan på denna sidan. Elaka kommentarer, påhopp och pikar var vardag och själv skrev jag inte saker jag är särskilt stolt över och blev ofta hackad på när det gällde min ridning och hästhantering, och som 13 år gammal så kan jag inte precis påstå att jag var särskilt kunnig eller duktig på några plan.
Och redan där fick jag en avskräckande bild av hästfolk.. vilken tuff miljö det är och hur många besseweisser det finns inom denna väldigt speciella sport.. att visa respekt för någon annan männsikas åsikter eller handlingar fanns verkligen inte. Gjorde du ett misstag så var där iallafall en 30 stycken som var snabba med att påminna dig om det och släppte det inte i första hand..
hemsidan "dog ut" i takt med att vi blev äldre. Själv lägger jag fortfarande upp bilder lite då och då på hästarna, bara för att ha ett bildalbum på nätet där jag har mina bilder samlade, tycker det är lite mysigt.

Svart med lila detaljer

Hade gärna klätt mina prinsessor i denna gulligull outfit!
Tycker om när man blandar dyrare och billiga märken, tycker annars det kan bli lite väl mycket.

Ny design!

Har suttit en liten stund nu och fixat en ny desgin här på hästbloggen och är äntligen nöjd efter många om och men.. Tycker att det ser mycket trevligare ut nu när jag lagt ner lite energi på en snygg design, vad tycker ni? :)
Har fortfarande lite småpill här och där att fixa, men i helhet är jag nöjd!

stackars hästar!

Hagarna är som isbanor och både Rosalita och Dido har idag halkat. Så när jag kom ner så vart tjejerna inne och åt. Tog ut Rosalita i gången, kollade igenom ben och bytte täcke medan jag mockade. Sen vart det Noreens tur, ut i gången och kollade igenom henne eftersom att grannen hade sagt att hon gått lite stelt ut i hagen idag, full förståligt med tanke på att det var skithalt! Hon var iallafall fin om benen och varken varm eller svullen någonstans så misstänker att det inte är något farligt.
Båda hästarna fick extra med hö och vatten. Dom ska få stå inne imorgon då det är livsfarligt att stå i hagarna nu, det är både vatten överallt och is under det.. vill bara att det ska smälta bort nu så att man kan börja jobba med hästarna ordentligt, livsfarligt ute just nu..
Imorgon har vi morgonfodring och sen på eftermiddagen så ska vi hämta hö, så Matilda hjälpte mig att städa undan all gammal löshö som legat under pallarna, vad gör man med allt de? Det är en hel hög ute i ladan nu, kanske slänga ut i hagen? Känns onödigt att slänga flera kilo..

Helgens planer

Noreen:
  • Lördag - VILA.. hon ska få stå ute i sin stooora hage med massa extra hö och tänka efter sina synder.. haha nej! Men hon ska få bara stå.
  • Söndag - Longering och om hon är up for it hänga lätt i paddocken.
Rosalita:
  • Lördag - Lydnadslongering, ska iallafall se vad vi kan komma på för något kul.
  • Söndag - Går det bra på lördagen så fortsätter vi på söndagen, annars så blir det sjukhage för bustösen.
Lugn helg med andra ord.

Dagens träningspass

Idag så vart jag själv i stallet ( har aldrig förut varit själv när jag tränat henne.. säkerhetssjäl ) men tog ändå ut Noreen i paddocken, var ju tvungen att pröva nya sadeln + schabraket. Vi övade bara på vanlig enkel lydnadslongering i skritt och trav, hon vart lite seg och sur, men misstänker att hon var trött i huvudet efter gårdagen så höll inte på särskilt länge. Underlaget i paddocken var snöslask på vissa ställen, men lyckades hitta skugga längst bort där det fortfarande var SNÖ så där höll vi till.
Sen gjorde vi enkla backa, inkallnings övningar och hon skötte sig! Gick även fyra gånger fram och tillbaka över bommen, första gången var såklart lika läskig och hon hoppade över men träffade inte matte denna gången ;) haha. Sen skötte hon sig exemplariskt och gick ben efter ben över, duuktig!
Idag hade jag även ute henne för att se så att hon gick rent efter vurpan hon gjorde imorse, och allting såg bra ut i båda varven.

Lydnadslongering

Till helgen ska jag testa lite lydnadslongering med Rosalita. Känner att det haft otrolig effekt på Noreen och får helt enkelt se hur Rosalita reagerar på det.. blir hon fly förbannad, går till attack och blir farlig så lägger jag ner det, men det är absolut värt att testa. Hon mår bra av arbete och det hade varit otroligt kul om det kunde funka.
Rosalita vilar fortfarande ifrån ridning eftersom att spänningarna inte är borta. När hon sedan skall börja ridas så kommer jag börja rida henne barbacka, för att inte sadeln ska assiseras med smärta och så inte ridning. Kommer sätta igång henne långsamt och låta det ta sin tid. Hon är redan tillsalu till rätt person, men kommer sättas ut på försäljning när vi kommit igång med ridningen på riktigt igen.

Tömkörningen går framåt

Första gången vi la töm bakom Noreens bak så fick hon panik, sparkade och slog, och försökte fly.. Carola har varit superduktig när det kommer till tömkörningsdelen. Hade det varit jag som stått där hade jag lagt tömmarna på hyllan och struntat i det. Men hon har gett Noreen tid samtidigt som hon visat henne att det inte är farligt och nästan tvingat henne till att inse att inget ont kommer hända, och lite så måste man göra med Noreen.
Idag tömkörs hon i skritt och trav, byter varv, gör halt, svänger osv. Världens bästa häst kallar jag det ( och såklart tränare! )

Har idag "ridit" min häst för första gången

Carola har ju suttit på Noreen för en vecka sedan, och idag vart det min tur. Sist så skrittade hon även henne två steg och idag var det dags att ta ytterliggare ett steg framåt. Jag började med att hänga lite halvt, ge godis och hoppa av. Och sen satte jag upp på min häst, fantastisk känsla. Hon stod som ett ljus och väntade snällt på att få sin godis, haha. När jag kände mig redo så smackade jag på lite lätt med skänkeln och hon tog några steg, jag bad henne göra helt genom att göra ljud + ta lite lätt i tygeln, detta har vi lärt henne i tömkörningen så hon kände snabbt igen sig och stannade snällt och väntade på sitt godis.. haha
Än så länge så gör det inget att hon tigger ifrån mig när jag sitter på henne, hon assosierar ridning med något bra och är väldigt glad i godis, så det klart att hon ska få en godbit när hon är duktig. Dock gav vi mindre och mindre under träningspasset.
Bad henne sedan skritta lite bort ifrån Carola, som höll i henne i en longerlina ifall hon skulle få panik och sticka. Hon kan ju klart inte göra något ifall hon skulle bocka av mig eller stegra, men bort ifrån oss kommer hon iallafall inte. Tog lite i yttertygeln och smackade lite lätt och trots att det var förvirrande så skrittade hon ut på volten runt Carola. Där gjorde vi halter, och sedan smackade igång henne. Jag märkte att hon blev trött efter något varv och började kinka sig lite så efter något varv så slutade vi. Världens bästa häst och världens mest stolta matte! Fan vad jag är stolt över min bebis!
att sitta på ryggen igen, med ridbyxor, hjälm och stövlar.. det var inte igår vill jag säga ( två månader sedan sist )

puss?

haha jag vet inte varför, men jag älskar att pussa på mina hästar, och helst ska dom pussas tillbaka.. hahaha.
Jag började med att lära Piccolo ( en ridskoleponny ) att pussas på kommando eftersom att jag sett att några tjejer gjort det på en hemsida vid namn pixbox.se, och Piccolo lärde sig de skitfort.
När jag sen fick Xtra så var han väldigt slickig och närgången så när jag hade en godis i munnen till honom en gång så tog han den och sen dess så nosade han på mina läppar varje gång jag pekade på dom.. svårare än så var det inte, haha.
Och Noreen är så himla närgången och gosig hon också, så jag var ju bara tvungen att testa, och minsann fattade min brud med en gång vad som väntades. Dock gör hon det inte utan att man ger henne godis efteråt, men ändå, mina pussiga små bebishästar loves me ;) ( not )

Beautiful boy

Lånade två bilder ifrån söta Jonna som nu är ägare till Xtra.
Någonting som skrämmer mig så himla mycket är att jag inte känner igen honom längre. Naturligtvis ser jag att det är han, men det känns som om jag inte känner han, att det inte är xtra på bilder jag ser på han.. förstår ni vad jag menar?
Jag är alldeles för feg för att hälsa på han, jag är inte redo för det.. inte än. Den xtra jag har i minnet får leva kvar där ett tag till, tills jag är redo att inse att han inte finns längre.

Nya kläder till bebis

Idag fick Noreen lite nya saker. Två borstar, en ny longerlina ( den gamla gick sönder för några veckor sedan pga minusgraderna.. blöh! ) och sen fick hon schabrak + lindor ifrån Catago i en ljusblå bebisfärg. Haha, det är väl de bästa med ponnisar, man kan klä ut dom i bebisfärger utan att det ser tattigt ut ;)
Jag vill ha en ceris, marinblå, svart och brun outfit, sen känner jag mig nöjd ;)
De ljusblåa fick jag med mig hem. Såg att man kunde köpa det för runt 400kr på grand-pix.se, men på gekås fanns både de blå och gröna för 99kr styck.

Busungen gör det igen

Idag när jag och Rosalita tog vår dagliga promenad så gick jag lugnt bredvid henne i hagen, medan hon småtravade på stället och höll sig väldigt nära, men bakom mig. Efter två varv så började hon tröttna och började ruska på huvudet och hoppa på stället, vilket försiktigt så tänkte att hon säkert inte skulle bralla loss idag, det var ju nysnö oc halt i hagen trots allt.. men ack så fel jag hade.. haha.
Hon började lite lätt att rusa fram och tillbaka väldigt nära mig, stegrade, bockade och sparkade förfullt. Sen drog hon tre rejs varv runt hennes hage, halkade till på ett ställe ( mitt hjärta hoppade över ett slag då och jag gjorde allt för att lugna henne.. men det var såklart hopplöst, och hon skadade sig inte ) sen kom hon emot mig och staketet, trodde att hon skulle braka rakt in i mig eftersom att det var halt och hon hade inga tankar på att sakta ner, men hoppade i luften tills hon stod helt stilla.. haha det är vad jag kallar en riktig busunge!
När jag släppte Noreen i hagen bredvid skulle hon även visa upp hur fin hon var och sprang med svansen högt och gnäggade.. hon som aldrig tidigare visat något som helst intresse för Noreen.. haha tönt!
Önskar att jag haft kameran med mig idag och filmat, hon är helt underbar!!

Rosalita är på bättringsväg

Har märkt stor skillnad i Rosalitas humör den senaste tiden, och alldeles riktigt sa massören igår att hon var på bättringsväg. Jag får fortfarande vänta med ridning men promenader ska hon klara av samt enkel marträning, tyvärr är underlaget sugit just nu och kan inte promenera henne på vägarna pga is, och på ängarna är hon för galen för mig att hålla henne.. haha, så vi får vänta lite med det, men vi promenerar runt hagarna för tillfället och hon är så himla glad av all uppmärksamhet.
Vi låter henne stå ute till halv sex varje dag, och ger henne då hö med jämna mellanrum under dagen, detta för att hon ska slippa stå inne i stallet när småtjejerna är där och är för högljuda och stökiga, detta har resulterat i en väldigt glad och pigg Rosalita, hon är inte lika arg i boxen och man ser hur hon utstrålar glädje ute i hagen.. finaste tösen!

Min tjejs daddy

Tycker dom är riktigt lika, både i kroppen och färgen.

Beställt hem en ny sadel

Beställde hem en globus syntetsadel till Noreen, enbart en slit och släng sadel att ha nu i början och sen ska vi prova ut en "riktig" när hon blivit lite mer slutgiltig i kroppen. Enbart hört bra om den, vad säger ni? Någon som har några egna erfarenheter av den?

svårt att inte bli sugen..

Sjukt sugen på detta set ifrån Exklusiv.. hade velat ha i färgen cerise eller svart.. fett ballt och snyggt, eller hur?!

Dagens träningspass

Idag var det nysnö i paddocken = underbart underlag. Så tog ut Noreen för longering i paddocken. Började med att gå över en bom påväg in i paddocken, vi tränar på det varje gång då hon är livrädd för ALLT som ligger på marken. Idag så gick hon duktig över med mig, sprang lite när hon skulle skutta över med bakbenen men sprang inte på mig eller förbi mig utan vände snällt om hon tittade på mig, duktig tjeja!
Sen vart det longering, började enkelt i skritt på en liten volt runt mig, mycket inkallning, byta varv ute på spåret osv. Mycket backa på lång lina ( vilket hon gör kanonbra nu ), sen vart det lite trav och då tog hon ett bamseskutt i luften och ett bocksprång, haha överlycklig brud? Jag ignorerade det bara och smackade på på nytt och hon travade snällt runt mig. Gillar egentligen inte när hästen busar när vi ska träna, vill inte ha sånna ovanor, men längesedan hon fick springa så ser genom fingrarna här.
Sen jobbade vi mycket på övergångar mellan trav, skritt, halt, trav osv. Både jag och mamma vart supernöjda med henne.
Gick över bommarna i slutet också, även där inga problem och hon blir bara bättre och bättre min tös!

wanties

Schabrak med matchande huva i färgerna svart/rosa ifrån John Whitaker.. tror att min dolla hade gjort sig smashing i denna kombo, tror inte ni? ;)

Ändrade planer

Paddocken var igen frusten så det blev ingen träning idag. Istället fick Noreen en ordentlig omgång med borsten, klippte lite i manen och borstade igenom hela svansen. Hon har en riktig sagosvans med blandning av blonda och svarta slingor.. haha.
Sen mockade jag ut två skottkärror bajs ur hagen.. jobbigt och kallt men det ser iallafall inte förjävligt ut där längre.. har fortfarande lite kvar att göra, men de mesta var fruset och gick inte att ta.

Lita skita

Rosalita står ute länge om dagarna nu när det har blivit lite ljusare om kvällarna. Småtjejerna är lite för röriga inne i stallet så hon mår mycket bättre av att stå ute och få vara i fred.
När jag kom till stallet igår så låg hon ner och sov i hagen och när hon fick syn på mig så reste hon sig och satte av i full fart mot mig samtidigt som hon skrek i högan sky.. haha gosen <3
Eftersom att jag inte kan jobba med henne så försöker jag hitta andra sätt att sysselsätta henne. Medan hon är i hagen så promenerar jag runt hagen med henne i släptåg några gånger, springer några korta sträckor, gör halter, kvicka vändningar osv. På så sätt jobbar vi på vår relation samtidigt som hon får lite motion, men ingenting som är för ansträngande för hennes kropp. Och hon ÄLSKAR att leka i hagen, haha gossi!
När jag var klar i stallet igår så satte jag mig vid hennes hage och gjorde henne lite sällskap, hon stod och pillade med snön, gav mig några pussar, åt lite osv. Vad väldigt lugn med andra ord, kunde dessutom klappa henne utan att hon högg efter mig ( för att vara Rosalita är det sjuka framsteg! ni ska bara veta hur hon är.. ), tror att hon mår mycket bättre nu, både psykiskt och fysiskt. 
Ser fram emot att rida henne igen. När jag ser på henne och tänker på alla kvällar vi trimmat i paddocken och jag bara velat gråta för att hon varit förjävlig mot mig, eller när vi drar full fart nere på stranden så att det tåras i ögonen och hon tar bettet och sätter i ännu en växel.. eller när vi hopptränar och jag försöker svälja min osäkerhet och hon hoppar allt jag styr henne mot.
Rosalita är en sånn häst som fastnar i en, min högsta önskan just nu är att hon blir frisk, får fortsätta vara lycklig och mår bra hos någon som älskar henne lika mycket som jag gör.

Ginatricot hästkläder

Synd att detta enbart kommer säljas i Borås den 9 Februari. 
Hade inte sagt nej till en piké, jackan eller tröjan :)

Carola träning

Idag kom Carola vid halv två till oss. Började med att gå över bommen några gånger, vilket till en början bara var kaos men som gick bättre efter ett tag. Sen körde hon lite longering och sen tillslut tömkörning. Det gick mycket bättre idag och ingen panik alls. Duktig ponny. Sen satt hon på henne igen. Vi ger mycket godis när vi sitter upp och är väldigt "budusa" eftersom att hon ska vänja sig vid att mycket kan hända upp på ryggen, stora rörseler, ljud osv. Bara positiv till allt var hon och ett riktigt godismonster. Sen skrittade hon några steg med henne och svängde osv. Nästa gång ska jag "rida".. hihihi <3

WINTEC 500 DRESSYR CAIR

Denna sadel lutar det just nu åt, om jag hittar en begangad för ett rimligt pris det vill säga. Eftersom att hon är lite böjd i ryggen måste jag ha en sadel på bred kanal som anpassar sig bra och inte är för rak i bommen, men samtidigt kan jag inte ha en för svängd bom då det blir ännu mer fel.
Dessa luftstoppade verkar jättebra, iallafall vad jag läst om dom sen är de utbytbara kopparjärnen guldvärt för en unghäst ägare då dem breddar sig och musklar sig väldigt mycket.
Vad tror ni ?

sadelvärlden

sadelvärlden är en helt främmande värld för mig. Har därför spenderat kvällen med att läsa läsa läsa läsa läsa.. väldigt nyttigt faktiskt och hittat massa bra-att-veta :)
Jag tror att jag ska satsa på en sadel med utbytbaja järn, eftersom att jag då kan reglera om den när hon musklar om sig/växer eller liknande. Wintec tipsade min kompis om och har bara läst bra om de sadlarna hittills.
något annat bra märke med utbytbara järn that I should know off?

Dagens träningspass

Tog in Noreen direkt ifrån hagen och på med prylarna och in i paddocken ( hon fick låna Rosalitas sadel idag i brist på annat ). 
Hästen var på världens bitch humör och tyckte jag var världen tråkigaste matte i hela världen. Började med enkel lydnadslongering i skritt. Gick bra tills jag bad henne komma in och hon gick rak över mig. Genast bad jag henne baka enbart med kroppen och hon gick duktigt tillbaka med en gång och förstod allvaret. Efter det så fortsatte vi med lydnadslongering varvat med inkallning och backning. Sen vart det lite trav också. Där tjurade hon på riktigt ordentligt emot spöet och var på ett riktigt bitch humör. Men fortsatte bara lugnt framåt och tillslut så accepterade hon det och då slutade vi. Blev ett kort pass idag men eftersom att sadeln inte ligger bra så vill jag inte ha på den förlänge i onödan. Imorgon blir det lite mer + att hon ska få äta och dricka lite innan vi går ut i paddocken.

sadel jakt

Behöver en ny sadel till Noreen eftersom att hon hittills bara har en egen och den vägrar jag använda ( den är alldeles för ful.. ) ska faktiskt "färga" om den till helt brun ( just nu är den väldigt skavd i färgen ) och sedan ha den som allround sadel, är tanken iallafall. Men vill ha en dressyrsadel. Eftersom att budgeten är lite liten just nu så har jag kollat på hööks soritment och hittat några stycken som jag tror hade funkat, iallafall for now.

vattnet fryser.. vad gör man?

I fredags så fyllde vi på vatten på morgonen, senare på eftermiddagen så hade ALLT vatten frusit och fick banka ut det ur tunnan och det låg sedan ett enormt isflak på marken, på med nytt vatten och några timmar senare var det samma visa.. avskyr detta då jag vill att min häst ska ha tillgång till vatten hela dagen, vilket hon omöjligt kan ha för tillfället.
Jag ställer alltid in en extra hink vatten i boxen, för att iallafall få i henne liite mer ( hon dricker inte ens upp hälften av vad jag ställer in hos henne.. men ändå ).
Vad gör ni när vattnet fryser? Känns ju sådär att konka ut två tunnor vatten ut till hagen när man några timmar senare måste banka ut det för att det frusit ( och ja.. bor man vid havet så går det så fort innan det fryser! )

taggad ponny

gick en promenad med Rosalita idag. Väglaget var inte så bra så gick ut på en åker som ligger vid stallet och promenerade runt. Hon var så överladdad att jag knappt kunde hålla henne, och hon är ändå en minimalt liten ponny. Hon hotade med att stegra och då ger jag mig nästan alltid så lät henne hållas..
När vi vart tillbaka i stallet igen så ställde jag upp henne i gången, tog av täckena och pysslade lite med henne. Mockade och fixade i hennes box, på med täckena igen och in med hästen. Det var vansinnigt kallt idag så dom fick komma in extra tidigt.
Rosalita är så himla mysig när hon väl vill vara.. haha

ge-kås och deras jävla täcken!

okej, är lite sur just nu. Hittade precis ett stort skavsår på Noreens bog där allt hår vart bortskavt på ett litet ställe. Stackars bebis. Sprutade på med Blue Spray och funderar på att beställa hem ett bogskydd. Ska ner och kolla på det senare ikväll. Nu blir det slut på att ha täcke på under nätterna.

Kommer jag bli förlång för min ponny?

Något jag har tänker mycket över är hur jag kommer se ut på min lilla ponny. Idag skulle jag gissa på att hon är en maxad C-ponny ( jag har inte mätt henne ), och en ordentligt grov sådan också.
Det är olika ifrån häst till häst hur stor jag ser ut på dem eftersom att alla hästar bär upp ryttaren olika. De hästar jag har ridit under längre perioder i min nuvrande längd har varit:
Xtra ( ca 146cm ) perfekt storlek!
Manne ( 138cm ) - var väldigt lång på manne i slutet eftersom att han är en såpass smal och smäcker ponny
Rosalita ( 130cm ) - Är lång på Rosalita, men inte överdrivet
Dido ( 142cm ) - lagom storlek till mig, hon är en smäcker ponny.
Xtra ( d-ponny )
Manne ( c-ponny )
Så vad tror ni ? Kommer storleken vara något problem när det kommer till min nya ridponny?

stygga rosalita

rosalita har bitit sönder sitt hönät.. bad horise.. iallafall.. har börjat lägga hennes hö i hennes fönster.
Detta måste varit den bästa idén någonsin. Hon får stå ifred och äta sitt hö och dessutom så är gallret som ett hönät, vilket gör att hon inte trampar runt i det och shit.. how awesome?
Det krävs ganska mycket för att komma på en sånn här idé.. det är därför jag ger mig själv så mycket cred!

En stöttande mamma

När jag började rida var väl min mamma inte sådär jätte nöjd och glad med livet. Hon är livrädd för hästar och att springa bredvid när jag skulle trava för första gången, vara med och sadla, tränsa ridskolehästarna för första gångerna var verkligen en utmaning för henne. 
Ganska snabbt snappade jag upp och klarade mig själv i stallet. Och sen dess har jag alltid gjort det också. Mamma har ställt upp och fotograferat mina ridpass under åren, men det är all kontakt hon haft med mitt brinnande intresse. När vi fick hem Noreen så var det dock skillnad. Hon är inte bara en häst, utan en familjemedlem. mamma är med under alla träningar, coachar mig när jag gör fel och är där och stöttar och hjälper på alla sätt och vis. Hon lär sig på avstånd känna hästen på ett helt nytt sätt.
Jag tycker att det är väldigt intressant att lära henne om hästens grundbeteende, mamma får lära sig signaler hästen ger ut och hur man ska vara emot djuren. Detta gör att hon inte är lika rädd. Hästen är inte längre en främling för henne och hon kan avgöra i vilket sinnestillstånd hästen befinner sig i.
Jag trodde faktiskt aldrig att mamma skulle vara såhär stöttande när det kommer till min egen häst. Hon har alltid varit väldigt rädd och är än idag. Men hon vill lära sig och huvudsaken är att hon finns där för mig.

Dagens planer

Igår fick Noreen vila ifrån all typ av träning och stå lite längre i hagen bara, så idag ska hon få jobba lite igen.
Ska fortsätta jobba på lydnadslongering i trav och skritt. Göra back övningar osv. Ska även rykta igenom heela kroppen jättenoga. Vi ska öva på att vara lite mer " oförsiktiga " vid hanteringen av henne. Hon rycker till om man rör henne på bakbenen fortfarande och tycker att det är obehagligt. Och det bästa sättet är att hålla på mycket vid bakdelen och vara lite oförsiktig så att hon märker att jag inte kommer skada henne. Ska även låta bensnörena från täcket hänga och dingla lite mellan benen på henne, allt för att hon ska vänja sig vid det.

Tankar kring hästfolk

( bara för att ni är så få som läser detta så vågar jag faktiskt skriva lite mer öppet om frågan här )
Jag är en av dem människor som gärna håller mig utanför "gruppen" som uppstår i de flesta stall. Jag är alltid välkomnande och trevlig men föredrar att hålla mig för mig själv, för let's face it.. det snackas inte så mycket skit någonstans som i ett stall.
Min erfarenhet av hästfolk har inte varit den bästa. Det finns mycket positivt med oss hästfolk, vi är drivna, duktiga och väldigt självständiga. Men det finns ju oftast också en anledning till varför man föredrar att umgås med ett djur flera timmar om dagen.
Har man under en längre tid hållt på med hästar så har man oftas utvecklat sin egen "stil" inom ridning och hantering av hästen. Man har sitt eget sätt att sköta saker på och är väldigt duktig på att predika om hur saker ska skötas, för det klart att ens eget sätt är det enda rätta.
Man vägrar oftast acceptera att det kan finnas andra åsikter kring hantering/ridning. Jag vet inte hur många gånger jag blivit ifrågasatt, ner tryckt och allmänt hackad på för hur jag rider, hanterar och sköter mina hästar.
Jag tycker att man måste få tid som ung att lära sig, jag har alltid uppskattat all hjälp jag fått, alla råd har jag tagit åt mig och jag har sugit till mig all information jag kommit åt. Men att som vuxen människa snacka bakom ryggen bakom ett barn är bara patetiskt. Och att ljuga ihop historier om folk bara för att man inte delar dennes åsikt kring hur länge hästen ska vara ute i hagen.. ja ni hör ju själva.
Jag vet inte om ni stött på lika många idioter som jag i hästsammanhang men all denna dåliga erfarenhet har väl gjort att jag börjat dra alla lite över en kamm, vilket jag absolut inte vill göra. Jag vill att någon bevisar motsattsen, att någon visar mig hur klimatet i ett stall kan se ut utan all denna skitsnack och idioti.
Jag har självklart varit i stall där jag trivts otroligt bra också. Hallagård var och kommer alltid vara mitt favoritstall, det är där jag trivdes som allra mest och atmosfären var verkligen speciell.

Busungar!

Idag fick Ninie vara en timma i Didos stoora hage och busa av sig. Tyvärr var det lite väl mycket is så hon hade inte så mycket yta att springa av sig på.. men lekte gjorde hon. Sprang även och busade med Rosalita en stund som var heeelt galen, bockade, stegrade och kastade sig fram och tillbaka medan hon galopperade runt på de hårda underlaget.. busunge! Märks att massage och lasern hjälpt lite för hennes humör är myycket bättre. Hon gjorde även att Noreen busade av sig lite mer.
Tog in Rosalita och la på henne ett extra fleecetäcke under vintertäcket, det ska tydligen bli jättekallt i helgen. Hon var jättejobbig när jag bytte täcken, hon bet efter mig när jag knäppte fram gjordarna och hon stod och trampade på stället och tyckte inte alls om att stå stilla.. haha.

formen, viktig? oviktig?

Jag tränar för en tränare som har akademiskridkonst som inriktning och därför rids min häst in enligt de principer. För mig har det varit viktigt att vi lär henne att söka neråt och framåt redan nu när vi bara jobbar på marken. Har lärt henne att ge efter för tryck i bettet och gör allt för att förbereda henne för vad som komma skall när vi väl sitter på henne.
När jag longerar eller jobbar med henne i marken och hon söker sig nedåt och framåt så ger jag henne alltid jättemycket beröm och genom det har hon lärt sig vad som väntas av henne.
Jag vet att många inte följer denna principen, att det är viktigare att hästen går FRAMÅT, att stanna, bromsa och styra går före och att man vill få fram hästens bjudning först. Det är ju såklart lika viktigt men kan man lära hästen att ha bjudningen med samtidigt söka nedåt och fram för bettet så föredrar jag det.

Lite nytt i hästgarderoben

Idag kom mormor ner och kollade när vi tränade och hon hade med sig lite presenter till mig ( och Noreen ), hihi. En ny vardagshjälm då jag inte har någon egen, haha fett pinsamt ändå ( slängde den jag hade när jag hade Xtra a loooong time ago! ).. och så fick vi även lite hästgodis och smått och gott! Min mormor är så snäll, hihi.

göteborgs hästmässa

Jag är inte sugen på att åka på Göteborgs horseshow.. men däremot är jag sjukt sugen på att gå på mässan! har aldrig gjort det tidigare och finns en massa saker jag mer än gärna hade välkomnat in i min hästgarderob.. men att hitta någon att åka upp med blir svårare då min mamma säkert inte hade varit sådär jättesugen på det.. men det hade varit riktigt roligt faktiskt..

Hästis blir ridhäst

Idag vart det träning igen vilket alltid är lika spännande. Jag började visa hur olydig hon varit.. såklart skärpte hon till sig då och gick klockrent.. typiskt ;)
Började även tömköra. Fick ha två linor ( longerlinor ) då hon är livrädd för när linorna hamnar bak på benen, får panik, försöker fly.. Carola tränade ganska länge på att ha linorna hängande bak på hennes ben, lät henne bli rädd och sen inse att det inte var farligt, så mycket träning idag på att vänja henne vid linorna, sedan är lite smått tömkörning, men det är ingenting jag ska ägna mig åt själv. Sen var det att hänga på henne, sitta "damsadel" ( så att hon lätt kunde hoppa av ) och tillslut satt Carola helt på henne och Noreen var vääärldens duktigaste, bara stod och kollade på oss, kollade lite på Carola, nåsade på hennes ben, fick lite godis osv. Vi gjorde sedan lite övningar och avslutade med att sitta upp en gång till.. även denna gången helt cool lugn!
Nästa gång blir det att skritta på henne samt mer tömkörningsträning. Duktig duktig duktig häst!

stallet om kvällarna

Jag saknar verkligen att kunna spendera kvällarna i stallet. När jag hade Xtra så kunde jag utan problem vara i stallet till åtta på kvällen och pyssla och rida.
I vårat stall idag så får hästarna sin kvällsmat klockan sex, och är man där längre så får man själv kvällsfodra dom andra hästarna.. tycker jag är liite väl tidigt. Jag är inte hemma ifrån skolan förrän klockan fyra dom flesta dagarna och att åka till stallet med en gång efter och sedan träna två hästar ( nu är ingen av dom i träningsläge, men snart så! ), mocka och fixa allting på en och en halv timme.. tror inte det. Dessutom jobbigt att inte ha ridhus.. avskyr att rida utomhus när det är bäcksvart ute, vi har upplyst ridbana, men det är ändå läskigt :s

Myshäst

Idag tog jag tag i att mocka hagen. Halva är nu klar och jävlar var jobbigt det var och tog en jävla lång tid.. haha. Men när jag kom in igen så möttes jag av en sällskapssjuk hästis som jag plockade av täckena och drog igenom henne med borsten.. hon är aldrig skitig eller smutsig, knappt dammig men har alltid några spånbitar här och där + att hon tycker om att bli ryktad. Tog även manen och pannluggen med lite pälsglans ( sprutar alltid på borsten eftersom att hon är lite rädd för flaskan ), sen tog jag mig ann svansen.. Hon har ALLTID spån i svansen, och jag orkar i princip aldrig borsta den. Men tog en piggborste + pälsglans och började borsta.. ganska lätt var den att reda ut och jättemjuk blev den och jag fick bort alla sågspån, däremot så gav hon mig en massa " vad fan gör du matte?! " blickar och tyckte att det var skittråkigt att bara stå och glo helt ensam.
Klippte även en liten bit på svansen, tycker att svansen inte ska vara så himla lång, det ser bara ovårdat ut. När Noreen kom så släpade svansen en bit i marken och det tog några dagar innan vi kunde klippa den då hon inte accepterade att man tog i den eller på bakdelen överhuvudtaget.