Friskförklarad!

Nu är Xtra friskförklarad efter 6 månader. SÅ glad för Jonna och självklart att min fantastiska älskling mår bra och är okej. Har varit riktigt svårt att veta att han inte varit bra och inte kunnat vara hos honom.. Men nu mår han bra igen, och förhoppningsvis så kommer han att hållas frisk och hel från och med nu.

Dagens ridpass - DIDO

Var paddockridning med mycket galopparbete på schemat för Dido idag. Började jobba henne i traven på långa tyglar, var noga med att få igenom halvhalterna på ytterskänkeln och hon lyssnade bra trots att det var både dimma och mörkt ute ( hon är lite skraj av sig ). Sen började vi jobba på galoppen, hade en bred hand med en lös tygel och gav henne stödet på ytterskänkeln. Jobbade med volter, eftersom att hon har svårt att hålla sig inom spåret i volten och flyter gärna ut. Började på stora mitt volten, gav henne mycket stöd på ytterskänkeln och ställde henne med inner. Hon var i början lite besvärad och gick inte riktigt igenom men efter några försök så gick det väldigt bra.
Gjorde det i båda varven tills det kändes bra innan jag började minska volten. Efter ca 15 minuters galopparbete med mycket skritt och trav pauser så var hon helt genomblöt av svett. Började då jobba henne i traven. Lång tygel och jobbade på att få ner nacken och hon var tillslut väldigt fin och gick i ett jämnt tempo och hade en fin ställning i nacken men tyglarna hängandes. Var mycket nöjd med henne i slutet och tror hon var väldigt nöjd med sig själv också.

Dagens ridpass

Idag tog vi oss ann vägarna i dimman idag. På med massvis med reflexer och gjorde henne snygg. Red där jag vet att hon brukar krångla, och mycket riktigt så stannade hon, backade försökte vända osv. Men jag var riiktigt noga med att huvudet alltid skulle vara rakt fram, och hon fick aldrig vända det bakåt eller åt sidorna. Efter ca 10 minuter så gav hon sig och gick lydigt framåt. Två till "problem" stötte vi på, då hon vid ett ställe blev RIKTIGT rädd för något ( en omkullvält soptunna.. wooohh! ), frustade, hjärtat slog i 14000 och hon steppade med fötterna. Men efter några lugnande sekunder så gick vi duktigt förbi. När vi sedan var på en väg så hoppade en hund ut på vägen mitt framför henne ( kan säga att hon hoppade som ett rådjur av rädsla ), och vi vände fort som fan då hunden blev heelt galen. Så fick rida en helt annan runda, där de inte ens fanns lyktor, men det gick bra. Red även förbi stallet en gång för att sätta lite extra press på henne och minsann blev hon förbannad. Men fortsatte bara som tidigare och drev henne framåt och rakt. Och när hon gick framåt utan att krångla eller vara dum så vände vi och gick tillbaka till stallet.
Även påvägen hem så stannade jag henne gång på gång för att se att lyssnade. Och det gjorde hon bra. Så idag har vi bara tränat i skritt ute på vägarna med MYCKET lydnad. Och fick igenom det jag ville.

19. En bild på min bästavän och varför hon/han är det

Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara detta, men för en gång i tiden så var du allt för mig. Mitt liv kretsade kring dig och ditt välmående och trots att jag bara var en jobbig liten ridskole unge i dina ögon så var du det vackraste som vandrat på denna jord för mig. Att en liten flicka kan ta till sig ett djur på de viset är för mig otroligt, och att jag kunde känna de känslor, de äkta känslor som nu bara är ett minne är för mig fantastiskt.
Du stal mitt hjärta med en gång. Med din envishet och din lurviga lilla pannlugg där de stora bruna ögonen stackfram. Jag njöt av varje sekund på din rygg, du var trygghet för mig och jag älskade att vara en del av dig, om så bara för stunden.
Du var ingen lätt match, det var du aldrig. Men det var charmen i att ta sig ann utmaningen, du gav dig aldrig och jag älskade dig för det.
Jag glömmer dig aldrig älskade Piccolo, du var min bästavän i hela världen och jag tänker på dig alltid. Oavsett var jag är i världens så hoppas jag innerligt att du får de liv du förtjänar. Du är en gammal man nu och jag hoppas att i de ägor du är nu att de aldrig låter dig lida ens en bråkdel av en sekund. Jag värderar dig och ditt liv så högt och jag önskar inget mer än de bästa åt dig min älskade gamle vän.

18. En bild jag aldrig publicerat förut

Jag på stoora Staren ( inte ridklädd.. ), känner mig helt mini däruppe, men antar att det är en vanesak då jag ser lagom ut.

Dagens promenad

Bestämde mig för att ge mig ut på en promenad med henne idag, då hon var på vääldigt ouppfostrat humör när jag borstade igenom henne. Högg i luften, skrapade med hoven och hade sig.
När vi kom ut så försökte hon springa över mig, hugga mig och annat härligt. Vände bara bort huvudet, röt till lite och gick vidare. Gjorde mycket halter, backade henne utan att röra vid henne och berömde mycket när hon gjorde rätt. Var noga med att ge eftergift ( sluta backa henne ) när hon gjorde som jag bad henne. Vilket ledde till att jag behövde använda mindre och mindre hjälper för varje gång. Super.
Vi gick en runda i samhället, det tog inte lång tid tills hon sänkte huvudet helt och gick i mina hälar. Följde mig som en hund, gjorde halt när jag gjorde det, backade när jag bad henne och gick började gå när jag bad henne det med. Vi gick en ganska kort runda men hann passera några läskigheter enligt Rosalita, och då var det tydligen bra att ha Stephanie där då hon såg ut att vilja hoppa upp i famnen på mig när hon trippade på tåna precis bredvid mina fötter.
För att sammanfatta så gick allting väldigt bra tillslut, var nöjd med henne när vi avslutade helt enkelt.
När vi kom in i stallet igen så band jag ett långt grimskaft medan jag satte på henne täcket, började hon gå fram så röt jag till lite, ställde henne till rätta och fortsatte knäppa täcket, detta behövde jag bara göra två gånger, sen förstod hon att hon skulle stå stilla.
När jag sen ställer in henne i boxen så går jag alltid in med henne, vänder henne och ställer hennes huvud emot boxutgången och ber henne stå stilla, står hon inte still så tillrättarvisar jag henne och ställer henne till rätta igen, och inte förän hon står stilla får hon gå till sin mat. Detta är otroooligt svårt och jobbigt enligt Rosalita, MEN det har blivit såå mycket bättre, inte några stegrings försök längre iallafall ;)

Planer

Jag känner att Rosalita inte riktigt har framåtbjudningen på ridbanan som jag vill ha så ska rida ut henne några dagar nu för att få lite mer avstånd ifrån "dagligt arbete" så att säga. Går så skrittade vi och travade lite tillsammans med lilla Wilma och Dido på stranden, vilket Rosalita tyckte var jättemysigt. Däremot när vi skulle skritta en runda i samhället så började hon stanna som hon gjorde för några veckor sedan. Men gjorde som sist, backade henne några meter och sen så gick det bra att gå framåt igen. Men fick göra om processen några gånger för att hon skulle gå fram ordentligt. Gillar det inte alls så ska ut och skritta i samhället idag igen.
Sen blir det lite galoppträning på stranden, fattningar, avsaktning, fattningar, avsaktning hela tiden för att få in att fattningarna inte är något negativt, för det är de viktigaste.

17. Låtar jag lyssnar på när jag är arg/ledsen/glad

När jag är arg och ledsen så lyssnar på på Sound the bugle - Bryan adams, just för att jag älskar den låten och den gör mig lugn.
När jag är glad så lyssnar jag på glad musik som OneRepublic - Good Life.

Dagens ridpass - DIDO

Red barbacka idag då jag inte orkade sätta på mig ett par tajta ridbyxor.. utan drog till stallet i mjukisbyxor och tjocktröja ( hej och välkommen till den riktiga häst-Steff ), iallafall. Började med att jobba henne i skritten på att ställa henne, både ut och inåt. I båda varven. När jag kände att det gick igenom så bytte vi gångart och traven var i början väääldigt jobbig. Hon rusade, tog halvhalten, rusade igen, struntade helt och hållet i vad jag bad henne om. Men red henne bara mjukt och lugnt och efter några varv så lyssnade hon på tygeltagen, böjde efter handen och fick eftergift. Vad nöjd där med henne. Hon har väldigt svårt att lyssna och är dessutom vääldigt stel i nacken, så detta jobbar vi på just nu.
Rosalita mådde bra hon med, hade dock lite sura miner emot hur saker och ting sköts kring henne när det inte är jag som har henne.. men bara att svälja mina ord och titta åt andra hållet, trots allt inte min häst och inte mitt ord som är det sista. Men det stör mig som FAN när någon skiter fullständigt i vad jag säger åt henne och dessutom gör saker för att jävlas?! det är ett djur vi har att göra med, ingen leksak!!!

16. En bild som gör dig lycklig

Min prins, min älskade fantastiska prins <3

Svar på kommentar :

Anonym om Schockemöhle:
jättefult med grått på mörkbrun häst
det tycker inte jag :D utan tycker det är jättefint med ljusare schabrak och lindor på en mörkare häst, gillar kontrasten :)

Gamla bilder

Hittade massa gamla bilder på Piccolino ifrån ett hoppkm för några år sedan
HUUUR söt var inte min lill grabb ? :D

Dagens ridpass

Idag stod hoppning på schemat. La upp en oxer ( inte hoppat breda hinder tidigare ) längs diagonalen.
Men började att jobba på travarbetet, valde att ha ett högt tempo och lät henne "gå som hon ville", och hon sökte sig snabbt neråt och framåt och gick riktigt fint. Sen började jag med galopparbetet . Märkte med en gång att hon var på ett jävla humör och hade bestämt sig för att absolut INTE fatta galopp. Japp.. då var det bara att börja jobba.
När hon inte vill galoppera så tvärnitar hon i fattningen, slänger med huvudet upp och ner, går man på med spöet så bockar hon, går man på med skänkeln så stegrar hon. Väldigt lätt funtad..haha. Iallafall så väntade jag ut henne tills hon lugnat sig och drev på, det var såklart inte en odramatisk igångsättning, utan hon både stegrade och bockade i ett enda språng och dessutom flög hon åt alla håll. En riktig gymnast.
Men när hon väl kom igång igen i arbetstrav så började vi ny fattning. Vi dansade denna dans ett tag tills hon tillslut fattade galopp och jag lät henne öka i sin egen takt och galopperade på fyrkanten. Saktade sedan av till trav och gjorde en ny fattning. Jobbade på detta vis tills hon inte protesterade och började då rulla på hindret. Efter varje språng blev hon både hetare och starkare och tillslut så drog hon riktigt emot hindret och struntade helt i mina halvhalter. Började då komma på hindret ifrån andra hållet ( hoppar då IFRÅN öppningen vilket inte är särskilt populärt ), och där var takten och tempot mycket bättre, hon hoppade jämt och bra, och när jag sedan bytte tillbaka till andra hållet så bibehöll hon takten.
När jag kände mig klar hoppmässigt så började jag jobba på galoppfattningar. Jobbade på en volt, stod i fältsits i trav för att göra ryggen fri och fattade galopp, i början så var hon vääldigt sur och hoppade fram i galoppen istället för en ordentlig fattning, men hon hade fått en mycket bättre bjudning ifrån hoppningen och det var mer fart i henne iallafall. Efter några fattningar i båda varven så satt det som en smäck och hon lydde minsta fattning. Där avslutade vi.

Dagens planer

Planerade att rida till ridhuset idag, men kollade på vaccinationsintyget och tydligen behöver hon en ny spruta. Så det ska Liselotte fixa. Sen får vi ta det när hon är "okej" eller vad man ska säga, haha. Istället blir det markarbete, hoppning idag. Planerar att hoppa en studsserie med en kombination i slutet med en liite högre hinder höjd. Iallafall.
Ska försöka be pappa filma, men får se om han orkar, haha.

världens sötaste

En bild ifrån när Alissa var och hälsade på i stallet och fick skritta på Rosalita. herregud vilken lycka.

15. Varför får hästar och ridning dig att må så bra

Jag har inte märkt det förren när jag tog min paus ifrån hästarna. När jag lämnade tillbaka Xtra så bådde jag mentalt dåligt och intalade mig själv att det var slutet av mitt hästliv, nu fick det vara nog. Det gjorde för ont för mig.
Men hittade om tur var tillbaka, med hjälp av Rosalita. Under ett och ett halvt år mådde jag så otroligt dåligt, jag visste faktiskt inte att vem som helt kunde hamna i en deprission, men nu vet jag. Jag behöver djur i mitt liv för att må bra, för att vara fulländad och för att ha en anledning att gå ur sängen på morgonen. Hästar får mig att bli lugn, dom får mig att känna mig bra inombords och dom får mig att känna mig fri. Att dansa omkring med hästen på ridbanan, och allting bara klickar, eller att galoppera i havet och känna hur ögonen tåras av hastigheten och vinden, eller att helt enkelt inte ha delade mening om saker och ting och bli ifrågasatt om man är stark nog att vara ledaren, att sedan bli bekäftad, att vinna förtroende, att få kärlek och ge kärlek. Allt det där är varför hästar får mig att må som BÄST.

Antingen eller

Utomhusträning eller inomhusträning?
Hopp- eller dressyrträning?
Western eller Voltige?
Bomlös sadel eller Syntets?
"Hela" färger
eller skäckar?
Het & svårriden eller lat & "omöjlig"?
Blogg eller BDB?
Apb eller Facebook?
Bilder eller Film?
Stångbett eller Pessoa?
Engelsk nosgrimma eller Remont?
Benskydd eller Lindor?
För stort schabrak eller för litet schabrak?
Arabiskt fullblod eller Akhal teké?
Hingst eller sto?
Varmblodstravare eller kallblodstravare?
Nikon eller Canon?
Fälttävlan eller Distans?
Trav eller Galopp?
Shettis eller Fallabella?
Stort eller Litet stall?
På landet eller i Stan?
Falla av eller gå omkull?
Träningspass eller uteritt?
Hoppsadel eller dressyrsadel?
Skäck eller skimmel?
mörkbrun eller svart?
Häst eller ponny?
Barbacka eller sadel?
Rida ut många eller två?
Gammal eller ung?
Snöstorm eller sandstorm?
Blind häst eller döv häst?
Morgonsritt eller kvällsritt?
Sovmorgon & uppe sena kvällar eller sova tidigt & upp tidigt?
Hund eller katt?
Dressyr eller hoppning?
Digitalkamera eller systemkamera?
Enkelt eller svårt
Fux eller isabell?
Tidig eller sen?
Shettis eller Knabstrupper?
Hus eller lägenhet?
Eget stall eller ridskola?
Pengar eller kompisar?
Dressyrspö eller hoppspö?
Western eller dressyr?
Tjock eller smal ponny? 

Lite hästsnack

Blev ju som sagt ingen ridning idag. Men imorgon tar vi igen det. Fortfarande inte helt säker på vad jag ska träna på. Har stor lust att rida bort till ridhuset bara för att träna henne på att vara i den miljön. Jag vet inte hur mycket hon har blivit riden i ridhus innan, men antar att det inte är mycket ( om knappt alls ), men har ju som sagt anmält mig till klubbtävling den 20 november i dressyr. Tycker det ska bli skitkul och längtar verkligen.
Har iallafall bestämt mig för att jag tyckte att Schockemöhles gråa/silver färgade schabrak hade suttit bättre på Rosalita och funderar starkt på att klicka hem det. Hade varit riktigt ritktigt snyggt för vinterns träningspass. 
Annars på hästfronten så händer inte så mycket. Vi har bestämt att sko Rosalita runt om. Hon har gått barfota sedan förra vintern ( var tidigare skodd runt om ) eftersom att hon vilade efter en skada tills det att jag satte igång henne i slutet av Maj. Men hon ömmde alldeles för mycket och det märktes av under ridning så blir bra att hon får skor på fötterna. Vi funderar även på att raka henne. Hon har aldrig blivit rakad tidigare och får isåfall be någon komma hit och göra det åt oss, men hon blir verkligen heeelt genomblöt av svett efter varje ridpass och jag tycker inte alls att det varken snyggt eller särskilt fräscht.

Discogrimman

tycker verkligen att dessa är skitballa. min granne har den blåa och den är så himla snygg och häftig. Är riktigt sugen på en rosa till Rosalita, vad tycker ni ?

Önskeoutfit


Gårdagens Lita

Suddiga bilder i kvällssolen

Schockemöhle

Har lite beslutsångest. Bestämt mig för att beställa hem ett liite finare schabrak + lindor och är helt såld på Schockemöhle's utbud. Dock vet jag inte vilket färg som passar bäst. Rosalita är ju nästan svart och passar i princip i alla färger mellan himmel och jord.
Ett grått set eller ett schabrak i greentea färgen ligger just nu högst upp på listan. Vad tycker ni ?

14. Saker som du gör vardagligen ( i stallet )

Mina stalldagar ser väldigt olika ut. Jag och pappa går iallafall ner till stallet och hämtar henne, ibland gör han det själv och ibland gör jag det själv, det är olika. Sedan gör vi i ordning henne tillsammans, han borstar ut man och pannlugg och jag dammar av henne och kollar igenom henne så att det inte finns några småsår någonstans. Om jag rider så sadlar jag och fixar i ordning henne och tar ut henne på gården. Pappa hjälper mig ibland att komma upp ( haha.. kommer aldrig lära mig att sitta upp på en hästrygg själv.. ) annars så går jag bort till paddocken och sitter upp med hjälp av en bänk. Vart och hur jag rider är olika.
När vi kommer tillbaka har ibland pappa mockat och fixat maten, men om inte så mockar jag, gör i ordning kvällsmat, byter vatten, kastar in hö. Svampar av henne och sätter ibland på ett stalltäcke. Borstar av henne när hon är torr och ställer in henne i boxen, ger henne mat och säger godnatt.
Om jag är där på morgonen eller mitt på dagen så släpper jag ut henne igen och kommer tillbaka senare och fixar istället då allting med henne.
Men något jag gör vardagligen är att göra henne i ordning för natten och pussar henne godnatt och ger henne kvällsmat.

Dagens ridpass

Idag så kändes det som om jag "fått tillbaka min ponny".. hon var ett helvete med andra ord. Jobbade utan stigbyglar i traven för att få henne mjuk och framförallt taktfull och lugn. Men hell to the no, hon trippade fram, kastade med huvudet och var allmänt besvärad, jag vill tro att det var träningsvärk eller något.. iallafall. Jobbade med galoppen istället och OJ vilken härlig rund och fin galopp vi fick. Dock har vi mycket kvar att jobba på.
För dom som faktiskt läser detta så vet ni att jag har haft problem med galoppfattningarna sedan dag ett, och någonstans i somras så fick vi ett genombrott då dom satt som en smäck.. däremot när en ny liten ryttare kom in i bilden så kom hon tyvärr undan med att jävlas och detta smittas såklart över i min ridning också. Så får helt enkelt börja om ifrån början med galoppfattningarna.. och det går sådär. Idag var jag faktiskt väääldigt nära på att åka av i en av hennes rodeo kast.. haha!
Skrittade iallafall sen ut henne en sväng i samhället, älskar att få komma bort ifrån ridbanan lite och tror att det gjorde Roslita glad och nöjd.

Dagens ridpass

Idag så kändes det som om jag "fått tillbaka min ponny".. hon var ett helvete med andra ord. Jobbade utan stigbyglar i traven för att få henne mjuk och framförallt taktfull och lugn. Men hell to the no, hon trippade fram, kastade med huvudet och var allmänt besvärad, jag vill tro att det var träningsvärk eller något.. iallafall. Jobbade med galoppen istället och OJ vilken härlig rund och fin galopp vi fick. Dock har vi mycket kvar att jobba på.
För dom som faktiskt läser detta så vet ni att jag har haft problem med galoppfattningarna sedan dag ett, och någonstans i somras så fick vi ett genombrott då dom satt som en smäck.. däremot när en ny liten ryttare kom in i bilden så kom hon tyvärr undan med att jävlas och detta smittas såklart över i min ridning också. Så får helt enkelt börja om ifrån början med galoppfattningarna.. och det går sådär. Idag var jag faktiskt väääldigt nära på att åka av i en av hennes rodeo kast.. haha!
Skrittade iallafall sen ut henne en sväng i samhället, älskar att få komma bort ifrån ridbanan lite och tror att det gjorde Roslita glad och nöjd.

13. Min högsta dröm

Den dagen jag köper min första egna häst kommer jag förmodligen vara fulländad ända in i skelettet. Men vet också att just nu är inte rätt tid att köpa häst, har alldeles för mycket planer och drömmar inom snar framtid att min hästdröm får läggas på hyllan i några år. Men den dagen kommer. Och jag kommer köpa den häst som kommer vara som klippt och skuren efter mig.
Något jag vet är att det finns ingen som du, och det förväntar jag mig aldrig hitta heller

Nya bilder på babygirl

efter ridpass och lite avsvampning så fick fleecetäcket åka på. Minder uppskattat av en rastlös lite ponny som bara står och skrapar och sparkar med benen hejvilt..
Puss på dig <3

Ny ridjacka

Idag när jag kom hem ifrån stallet så hade min granne kommit över med en ny jacka som jag hade "beställt", men fick den gratis eftersom att jag hjälpt dom så mycket med Dido och annat, ååhh! Blev så himla glad.

Dagens ridpass

Vi körde ett ordentligt träningspass idag. Skrev ut LB:1 programmet, tränade det i skallen medan jag skrittade fram och efter jag hade ridit fram henne så testade jag igenom det. Kände med en gång vad vi behövde träna på. Galoppfattningar, halter, ökning i både trav och galopp samt mellan skritt.
Tränade på de tidigare nämnda sakerna och red sedan igenom det igen. MYCKET bättre. Galoppfattningarna var aningen ostadiga men mycket bättre, ökningen fattade hon tillslut och uppridningen med halt var MYCKET bättre. Sånn otrolig skillnad. Hon hade dessutom en grym trav idag och jobbade sig igenom serpentinerna och i galoppvolterna var hon jätte rund och fin. Var så otroligt nöjd med henne.
Jobbade sedan vidare på ökningarna i både trav och galopp, fick igenom två riktigt bra travökningar men galoppen behöver vi träna mer på. Tyvärr bytar hon galopp mitt i eftersom att det är vad vi har tränat på tidigare. Men med mer stöd ifrån ytter så ska hon nog fixa det.
Är så otroligt stolt över henne. Hon har under så otroligt kort tid verkligen genomgått en otrolig förvandling, och trots alla trotsperioder så har vi kommit ur det med huvudet högt. Är riktigt nöjd med mig själv när det kommer till henne. Hon är idag en ponny på god väg i utbildningen. Trots att vi har mycket kvar att arbeta på så börjar man smått se ljuset längst bort i tunneln.

Veckans planer

Måndag : Framridning på stranden, sen dressyrpass i paddocken
Tisdag: Markarbete med bommar på marken
Onsdag: Hoppning, ska jobba på lite bredare hinder
Torsdag: Vila
Fredag: Tilda rider
Lördag: Dressyrpass
Söndag: Uteritt eller strandritt
Såhär ser planerna ut hittills, men kan såklart ändras. Vädret har en väldigt stor roll i de hela men detta grundar vi veckan på, sen får vi se helt enket. Ska faktiskt försöka rida igenom LB:1 idag och se exakt vad vi behöver träna på.

Favoriter ifrån Kingsland


12. Min favoritgren

När jag var yngre så älskade jag terrängen. Och sista tiden på ridskolan så hoppade vi mycket terräng både under våren och efter sommaren. Älskade att hoppa Kjell i terrängen då han verkligen gasade på och hade riktig power i bakbenen. Älskade att hoppa över stock och sten, hoppa banken och galopperade runt hela terrängbanan i full fart. Det var lycka för mig.

Men idag är dressyr något jag älskar. Älskar att dansa fram med den häst jag värdesätter mest i världen och känner att "fan vad fina vi är!"
Saknar att dansa med fina lilla Kjell

så fina!

Skulle haft fotografering med Matilda & Jolly. Men kameran dog efter att ha tagit en två bilder då jag enbart testade ljuset.. haha lyckat. Men tycker denna var ganska så charmig, trots att den inte ska användas till något.

Dagens ridpass

Hoppning stod på schemat idag. Och la upp en hinder serie som såg ut såhär:
Hoppade fram på hinderna på sidorna. Travhoppade ifrån båda hållen för att se att hon var med. Då låg hinderna på ca 50 cm. Kom sedan i fram emot mitten hindren, travhoppade ena, hamnade i galopp och hoppade andra ( som låg på ca 70 cm ). Höjde sedan upp hinderna på sidorna till ca 80cm och hoppade de som en bana.
Kom på mitten hindret, hoppade ett  på sidan, red runt, hoppade andra på sidan ifrån andra hållet och gjorde om övningen i andra hållet. Tycker verkligen om hennes insats idag. Trots lite bråk och stojj så var hon koncentrerad, kom bättre an på hinderna och hoppade med god teknik. Vi har verkligen utvecklats på den fronten. Vi kan äntligen börja höja hinderna lite. Men vi stannade på 80cm idag och tycker att höjde var lagom för henne. Hon fick verkligen ta i men var inte osäker på någon nivå utan hoppade med god vilja.

Läskigt

För två dgar sedan så stod Dido ute på gårdsplanen när min granne kom till stallet på morgonen och imorse så stod Rosalita på andra sidan vägen och hade varit ute hela natten och röjt.. ingen aning om hur dom kommer ut då vi är otroligt noga med att låsa boxarna efter dom.. men läskigt som fan är det iallafall och kan säga att jag kommer gjuta fast dörren ikväll för att se till att hon aldrig mer kommer ut på egen hand. 
Lilla, lilla Litaskita.. så illa det kunde ha gått. Hon var tydligen helt slut imorse och ska nu snart iväg till stallet för att kolla igenom henne ordentligt, ta ut henne på en ordentlig framskrittning i skogen innan vi drar igång med dagens träningspass.. som är HOPPNING.. wiho.

11. En låt som påminner om en häst du älskar

Coldplay -Yellow
Look at the stars, look how they shine for you
and everything you do
yeah they are all yellow
I came along
I wrote a song for you
and all the thing that you do
and it's called yellow


Dagens ridpass

Idag var det planerat dressyrpass. Direkt när jag satte upp så var hon ett monster. Börjde backa, högg efter mig och stegrade sig lite smått. Jag satt bara lugnt, väntade ut henne och drev henne lite med sätet när hon härjat färdigt. När vi dansat denna valsen några gånger så blev jag pissed off och röt till ordentligt, smackade på och intruduserade henne till spöet. Lite sura miner men hon gav sig. Detta upprepades några gånger under fram skrittningen och stegringarna blev högre och högre.. ej acceptabelt.
Efter att jag travat fram henne lite så var hon super mjuk i munnen och lyssnade mycket bättre. Det var som att komma över en tröskel och trotset la sig snabbt. Red henne lite innanför spåret, fick fram en fin och rund form i båda varven. Jobbade sedan i galoppen. Hade mamma med mig för att säga om hon hamnade i korsgalopp eller inte. Det är nämligen så att Rosalita fattar antingen fel eller korsgalopp när hon inte orkar mer.. då hon då får sakta av då vi inte kommit till galoppombyten ännu. Och trots att hon galopperar i rätt galopp så känns det ibland lite fel eftersom att hon tar extra skutt lite då och då för att busa.
Iallafall.. galopperade på volter, jobbade på fattningar och lät henne öka ibland. Hon stack med mig två gånger faktiskt, slängde upp huvudet i ansiktet på mig och tog bettet.. mindre ok. Men hann samla henne snabbt och ingen riktig skada skedd.
När hon arbetade fint i båda varven så nöjde jag mig.

Svar på tal

Såg bland gamla kommentarer att det var någon som tyckte att jag sågade ner Rosalita i form på en film eftersom att hon går och gungar med huvudet. Och hade tänkt att förklara det lite tydligare.
Jag sågar aldrig ner mina hästar i form, ALDRIG. Har vänner som gör det och vet även tränare som lär ut det. Det som händer när Roslita hamnar ur balans är att hon hamnar i en för hög form, hon hamnar fel med baken och försöker därför hitta stödet hos mig, och börjar vingla med huvudet. Detta är mitt fel, då jag sitter för långt fram på henne, eftersom att sadeln ej sitter korrekt. Så när hon höjer nacken så blir det ett väldigt glapp i tygeln, och eftersom att hon är van vid att bli riden med ett stöd så hamnar hon ur balans och därmed gungar med huvudet några steg.
Så nu vet ni. Detta är dock bortjobbat för länge sedan. Kan dock komma tillbaka om hon bockat, kickat eller liknande och därför hamnar ur balans. Men numera sitter sadeln bättre pga viktminskning + svanskappa (y)

Dagens ridpass - DIDO

Red Dido i paddocken idag. Red henne på helt lösa tyglar för att få henne att ridas med ben och säte och inte med handen. Mindre lyckat. Det var bäcksvart ute och blåste.. självklart trippade hon iväg, stack med mig och var rädd för ALLT i sin omgivning. Men gav mig inte. samlade upp henne med sätet på kortsidorna, lät henne öka på långsidorna och kortade henne på kortsidorna igen. Gjorde detta några varv tills halvhalterna gick igenom. Galopperade henne sedan. I början så stack hon i full fart, eftersom att det fanns inget stopp i handen, men insåg snabbt att det kanske var något det där med att ha stöd, speciellt i hörnen, när det började bli jobbigt osv. Höll om henne ordentligt och fick igenom halvhalter även i galoppen. Fortsatte sedan med travarbetet och jobbade på volter, hon svänger inte ordentligt men vill heller inte ta i henne, och skänkeln lyssnar hon inte alls på. Så gjorde över tydliga svängningar, dvs drog ut armen men utan att ta i bettet på henne, och det förstod hon.
När jag kände mig nöjd var hon heelt genomsvett. Det är jobbigt att inte få ha stöd av sin ryttare. Fick igenom det jag ville av ridpasset, dvs. Halvhalter med ben och säte gick igenom efter några varv + att hon sökte sig neråt i en väldigt låg men lyhörd form. Riktigt nöjd med henne idag.

10. 10 saker du inte visste om mig

  1. Jag har bara ridit i 7 år
  2. Har kommer sist i ett dressyr KM
  3. Jag hade ingen anledning att gå ur sängen på morgonen under mitt hästfria år
  4. När jag red Kjell på ridskolan så kände jag mig GRYM, eftersom den respons jag fick av min ridlärare
  5. När jag hade hopplektion tillsammans med ridskoleponnyn Madison så var jag skiträdd. Men var ännu räddare för att visa det.
  6. Jag börjar gråta när mitt tålamod brister och när jag känner att ingenting jag gör fungerar eller gör skilland
  7. Har aldrig känt mig så säker på en häst som jag gjorde när jag hade Piccolo
  8. Har aldrig varit så lycklig som när min ridlärare lät mig rida med på lektioner lite då och då på älskade Piccolo, vi försökte hänga med i senior gruppernas tempo och älskade livet lite extra mycket
  9. Såfort jag sitter upp på Rosalita så börjar hon antingen kicka eller backa och testar mig varje steg vi tar.
  10. Jag trodde att jag skulle "växa ur" mitt intresse för hästar och ridning men känner bara att det blir starkare och starkare hela tiden

9. Någon du skulle vilja byta liv med för den dag och varför

Väldigt svår fråga. Skulle gärna vilja byta liv med en häst faktiskt, konstigt som det låter. Se hur dom ser på oss människor, hon dom tänker, varför dom gör som dom gör och få en inblick i hur dom har det. Och utefter de förbättra min hållning med hästarna och se till att dom har det absolut bäst, alltid.


8. Min största rädsla inom ridsporten

Min största rädsla är att skada mig. Jag tar aldrig några onödiga risker. Jag ger mig inte ut i snöstorm, på galshal is eller sätter mig på en rodeo häst utan hjälm.
Att skritta i grimma och grimskaft ner till hagen med min förra ponny var för mig ingen onödig risk, de föll inte i den kategorin och att aldrig rida med säkerhetsväst är för mig inget problem, utan mer en bekvämlighet och ett val som JAG gör och som jag tar på mig.
Men att höra histoirer där folk blivit illa skadade inom ridsporten och deras liv aldrig kommer att se likadant ut, det skrämmer mig. Men samtidigt låter jag inte de kontrollera mitt liv.
här med både hjälm och väst då denna perioden inte var särskilt kul i mitt liv ( ridmässigt.. the pony was fucking crazy!! )

7. En sak som aldrig får hända

En sak som skrämmer mig är döden. När det kommer till djuren. Jag klarar inte av farväl då jag brister inuti. Att förlora ett djur för mig är något som jag bara knappt klarar av. Fick säga farväl till min hund Alice för två år sedan och det var det jobbigaste jag gjort i hela mitt liv.
Och samma år, samma årstid med bara två månaders mellanrum fick jag säga hejdå till Xtra. Trots att jag vet att han har det bra och att han är vid liv och fullt frisk så är det bara knappt att jag tar mig upp ur sängen på morgonen.
Och att förlora någon är för migdet värsta som finns och det får inte hända.

Dagens planer

Idag är det spöregn ute.. men ska ändå träna henne. Hade tänkt markarbete med några hinder och hoppa på båge. Ska börja på mindre och sedan höja efter hur hon känns. Ska även hoppa på medellinjen med fem galoppsprång emellan, för att få in avstånden.

Dagens ridpass

Idag stod hoppning på schemat. Hade ett litet kryss som jag kom in på i trav, två galoppsprång och ett rättupstående. Väldigt bra träning för Rosalita som annars har väldigt svårt för att bedömm avstånd, vilket jag själv också har. Höjde med tiden tills det blev liite för trångt för henne och hon fick hoppa av liite sent. Tror att jag slutade på 75cm eller något. Det kändes väldigt lagom höjd då hon faktiskt fick ta i lite och inte bara slarvade.
Emellan hoppningen så varvade jag mycket voltarbete, tempoväxlingar och jobba för att bibehålla mjukheten i munnen. Hon var vädligt fin och duktig, trots några osamsheter då hon valde att både stegra & bocka, i hopp om att något skulle vara avskräckande.. men tyvärr så fick hon ge sig och jobba på snällt.
Riktigt nöjd med henne idag och blir absolut mer hoppning i framtiden.

6. Alla hästar i stallet

Cazim & Mizac - två nordsvenskar som jag inte stöter på särskilt ofta och har därför heller inga bilder på dom. Dom står mest i sin hage, kommer in lite då och då och blir ibland ridna. Dom verkar super snälla men inget stort fan av dom om jag ska vara ärlig.
Trampe - Trampe ägs av Celine och är en underbar lite gotlänning. En ponny jag till och med har ridit när jag var yngre. Trampe har det dunderbra och kunde verkligen inte få ett bättre sista hem. När jag red honom när min vän Matilda red en annan ponny i samma stall så drog vi ut både två på Trampe ( barbacka ) och galopperade i skogen, hoppade små stockar och busade fullt ut, precis som man ska på små ponnier, och det var verkligen " love life moment " skriver över det hela. Och därför tycker jag extra mycket om lilla Trampe.
Jag på Trampe & Matilda på sin förra ponny Hamlet
Dido - Dido är min grannes ponny som jag rider en gång i veckan ( ska försöka rida henne mer ) vi jobbar på dressyren och det går framåt, faktiskt. Hon är supersnäll men är ett sto med mycket humör. Hon älskar att busa i hagen och springer efter bilen när man kommer. Jag försöker förstå mig på hur hon blivit riden då hennes mun är hård som sten och försöker jobba bort detta genom att mjuka upp henne och fånga hennes intresse, det går sakta framåt men tror absolut att det kan bli något utav denna lilla madammen.
Rosalita - som ni säkert vet så ägs Rosalita utav en kvinna som heter Liselotte och jag rider henne åt Liselotte och utbildar henne i dressyr. Hon ska sedan gå som barnponny till Liselottes dotter ( som nu är 6 år gammal )
Prince - Han är en gammal ridläger ponny på 24 år gammal och är utlånad på foder till Amanda. Har ingen riktig uppfattning om honom mer än att han är genomsnäll och går lite ostadigt men samtidigt väldigt fräsch för sin ålder och håller fortfarande för liite paddockridning och mycket skogsturer, en riktig mysponny som förtjänar det bästa.
Dessa är hästarna som står på Elis just nu.

Hur är dom att rida ?

Rosalita - Lita upplever jag väldigt vinglig, hon är inte alls så stabil som hon ser ut att vara utan är väldigt "rörlig" om ni förstår vad jag menar. Tänker man ens tanken att luta åt ett håll så hamnar hon i obalans, tar man lite mer i ena tygeln än andra så hamnar hela hennes nacke på sned. Hon är väldigt känslig och väldigt lätt i både mun och för skänkel. Hon har en hel del olater som måste tränas bort, bland annat att hon kickar och bockar emot spöet, varje gång jag ens snuddar henne vid spöet så flyger hon i luften.. not good. Men när hon går bra, när det lossar då är hon en dröm att rida på, hon går som en klocka och allt bara stämmer.
Dido - Dido är väääldigt stabil, stadig och väldigt hård att rida. Hon är en kopia utav en ponny jag ridit tidigare vid namn Saturn, dvs otroligt stel i nacke och hals och har en väldigt trekantig gång. Hon är väldigt lat och släpar lätt benen efter sig vilket gör att man får rida med hela kroppen, och galoppen är vääldigt trekantig och otaktig. Har aldrig riktigt känt en "wow" känsla på Dido, men inte ännu ridit henne särskilt mycket eller särskilt hårt.
Xtra - Xtra var en väldigt lätt ponny. Han var lätt i munnen, lätt i sidorna och lyssnade väldigt bra. Har var både pigg och allert men inte het eller stark på något vis. Tog man minsta i tygeln så dök han ner med huvudet och hamnade grovt underlod. Han var en ponny som man var tvungen att rida med enbart sitsen, då han var otroligt känslig för både skänkel och hand. Han var väldigt mjuk i alla gångarter, en drömponny för både dressyr och hoppryttaren då han hade ett otroligt steg och hoppade ALLT som man styrde han på. Han hade dock väldigt svårt att lugna ner sig, kunde rida en timma i paddocken och enbart försöka lugna honom då han steppade och stressade upp sig och hade otroligt mycket överskottsenerig, vilket är full förståligt för en fem åring som helt plötsligt fått massvis med extra kondition. Han var en helt underbar ponny att rida och en häst som inte har en enda lat dag.

Hårt arbete

Idag har jag verkligen slitit som ett djur i stallet. Började med att rida ett intensivt träningspass med Roslita, sedan så putsade jag hennes träns, bytte shabrak och putsadel sadeln, städade även bland hennes saker. Sedan satte jag igång med mockning av båda boxarna, bytte vatten, slängde in hö och gjorde i ordning kvällsmat + frukost. Sen tog jag in Dido, fyllde vatten, körde ner till hagarna, skurade vattenkaren och fyllde på nytt färskt vatten ( AJ min rygg.. ) sen var jag tillräckligt död för att enbart borsta igenom Dido, plocka undan efter mig, sopa hela stallet + utanför och cykla hem..
Min kropp är helt död + att jag är bakis som FAN.. ikväll blir det lite extra mys med pållarna och ge dom liite mer kärlek än vad jag gjort idag.

Alissa <3 Rosalita

Idag följde min syster och hennes soon to be 3 åring med mig till stallet en stund. Vi kollade på hästarna i hagen, klappade och tog in Rosalita, Alissa är helt såld på hästar och var helt full av lycka. Hon fick sen även skritta några varv runt gården och då var verkligen lyckan total, hon var så himla modig och duktig. 2,5 år gammal och sitter stadigt i sadeln som om hon aldrig gjort något annat.
Sen när dom skulle åka var det mindre kul, så himla jobbigt att se henne såå ledsen.

Dagens ridpass

Tog ett ordentligt dressyr pass på Rosalita idag. Började med 30 minuters travarbete, bara för att få henne mjuk i nacken, följsam och uppmärksam. Hon gick i början med huvudet uppe bland molnen och i ett raskt tempo, vilket jag lät henne gå i samt höll bara en stadigt tag i henne och mycket driv framåt, efter några varv så mjuknade hon till rejält och blev en dröm att rida, hon behöver lite tid på sig helt enkelt.
När hon var mjuk tränade jag på att rida upp på medellinjen, Rosalita är en väldigt vinglig häst och behöver träna massa på detta. Jobbade även på galoppfattningar, vilket har hamnat efter IGEN.. aahh! , serpentiner och skänkelvikning. Var hur nöjd med henne som helst och hon var så himla himla mjuk i både munnen och i sidorna.
När jag var nöjd så skrittade jag bort till fotbollsplanen. Påvägen finns det ett ställe där hon aldrig vill gå över, utan stannar och kan bråka med mig i ca 20 minuter innan hon går framåt.. men tvingade idag fram henne, gjorde halt mitt på vägen ( där det går en bäck under vägen som är sååå läskig.. ), backade henne och stannade igen, gick fram, halt och backade. Gjorde det några gånger och tillslut så slappnade hon av och då gick vi bara över utan problem.
Väl på fotbollsplanen tog vi några varv i full galopp för att få ha busat av oss lite, innan vi travade av och skrittade hem igen. Min tossa <3

5. Favoritbild jag tagit


4. Det här är jag bra på

Tycker att det är väldigt svårt att komma på något jag är bra på.. tycker inte själv att jag är bra på att rida, faktiskt inte. Och har svårt att berömma mig själv. Men är väl bra på att vänta ut hästar antar jag. Trots att det är känns hopplöst, svårt och mitt tålamod brister så väntar jag ut och ger inte upp och har aldrig gjort heller.
Så antar att det finns något positivt i det. Prince, Xtra & nu Rosalita har varit hästar som har behövt lite mer tid på sig. Och är glad att jag gett dom det, då dom utvecklats otroligt mycket alla tre, under tiderna jag haft dom.
Buckey Prince, en Welsh Mountain ponny jag red i några månader när jag var yngre. En ponny som var heeelt crazt och satte varje dag av med mig i full fart på fältet och kunde galoppera den kilometer fältet sträckte sig över utan att jag fick stopp och droppa utav svett när jag ledde hem honom. Kunde även galoppera i skogen med mina vänner och bara tvärnita så dom gled i gruset och sedan sätta av tillbaka ensam emot stallet.
En ponny som verkligen behövde tid på sig att anpassa sig efter ryttare men som också blev en kanon ponny som var den sötaste och snällaste men också galnaste ponny jag någonsin träffat.

Planerad dressyrtävling

Har bestämt mig för att ställa upp på dressyrklubbtävling på FORF. Har deltagit tidigare på lektionshästarna men har inte tävlat sedan dess, vilket är ca fyra år sedan. HAha, får la se hur det går. Men den 20 november iallafall.
sist jag tävlade dressyr. På ridskolehästen Piccolo, tror att jag kom sjua.

Dagens ridpass - DIDO

Red Dido i paddocken idag, hon var väldigt pigg och framåt men direkt när vi började jobba så släpade hon benen efter sig och "orkade inte". Så la all fokus på att få ihop henne och mer fram, och krävde inte att tempot skulle vara särskilt högt. Avslutade när jag kände att det gav resultat och tar vid där imorgon istället.
Rosalita reds i paddocken samtidigt som mig, fick dock dela med mig lite utav mina åsikter om att man faktiskt inte sitter och sågar ner en ponny som är såpass känslig i munnen som Rosalita faktiskt är, men det var tydligen som om att det gick in i ena örat och ut i andra igen för fem sekunder senare så satt hon och sågade med händerna en decimeter ifrån hästens huvudet. Me don't like. Speciellt inte med tanke på hur mycket tid och energi jag lagt på att få den hästen känslig och mjuk i munnen..

3. Det här behöver jag träna mer på

Hoppning är något jag direkt tänker på. Både sits, balans och allt. Fick jag denna frågan för fyra år sedan så hade jag säkert svarat något helt annat då jag faktiskt har haft bättre balans och sits än vad jag har nu. Och om jag hoppar några hinder så har jag ganska lätt för att komma in i det igen. Men känner mig verkligen inte säker i hoppningen och vill gärna träna mer på det just för att hästarna jag rider tycker att det är så fruktansvärt roligt med hoppning.
Jag och Xtra.

Dido helg

Har två hästfria dagar men är back on track imorgon då jag har Dido och Tilda rider Rosalita. Har Dido hela helgen + att jag ska hjälpa Wilma med henne i veckan också då Wilmas mamma är på semester, så blir mycket häst, säkert mycket hämta och lämna i hagen då det är de som Wilma inte tycker om.
Lite planer inför Didos ridning:
Fredag - Rider henne med gummitygel i paddocken, kanske även skritta ut en runda i samhället för att få ut henne lite ur ridbanan
Lördag - Fortsätter där vi avslutar på fredagen, men tänkte lägga mer fokus på att flytta för skänkel
Söndag - Ska rida henne utan gummitygel och se om det givit något resultat, om inte så tar vi några steg tillbaka och går tillbaka till gummitygeln några ridpass.
Okej, varför rider jag henne med gummitygel, jo det är för att jag vill vara så mjuk i handen som möjligt och det är vääldigt tydligt att Dido inte blivit riden med mjuk hand ALLS, hon är helt stenhård i munnen och helt stänger av ibland, och vill få henne fokuserad på det vi gör och få henne att lyssna bättre, och tycker verkligen att det gav resultat sist jag red henne med gummitygeln. Målet är att få en mjuk och lyhörd, känslig ponny.

2. När och varför jag började rida

Började rida när jag var 10-11 år gammal på ridskolan. Följde med min kompis Matilda varje dag till stallet och pysslade om en storhäst som hette Mathilda som gick som lektionshäst ( gör det fortfarande ), och tjatade hål på min mammas huvud tills hon lät mig börja på ridskolan. Blev snabbt skötare på Mathilda och mockade och borstade på henne en dag i veckan i säkert ett halvår.
Red på ridskolan i fyra år innan jag inte tyckte att det var givande längre.

Hopplektioner med Madison

När jag red i min andra ridgrupp, där jag kom in som sämst av exakt ALLA så fick jag ibland rida i den som var efter ( och snäppet bättre ) när jag missat någon lektion, eller tagit återbud. Och jag kommer speciellt ihåg en gång när vi hade hopplektion. Matilda har Amber, jag hade Madison och Matildas mamma var också med på den lektionen och hade någon storhäst som jag har glömt.
Vi hoppade iallafall komibantioner och jag var fortfarande lite höjdrädd. Men Mia bara höjde hinderna. Vid 90cm fick Matilda sluta hoppa då Amber var unghäst och inte skulle pressas på höjder, speciellt inte under lektionstid. Men för mig och Matildas mamma Eva höjdes hinderna, och tillslut låg dom på 1,10, vilket för MIG  ( 13år gammal ) var HÖGT. Jag vågade knappt driva på Madison men var alldeles för stolt för att visa att jag var rädd, så kom ann i bra tempo och han flög över det som om det vore ingenting. Hoppade det några gånger och kände mig allt mer säker på höjden OCH hästen.
Men sen kom vi en gång ruggigt fel. På första hindret hoppade vi av för sent och jag hamnade fram på halsen, han hoppade nästa hinder utan att jag var "med på det" och jag hamnade runt honom och hängde och kramade hans hals framme på bogen, då ryckte jag snabbt åt mig tygeln och svängde allt vad jag kunde åt sidan så att han inte skulle hoppa med mig hängandes där.. för mig var det en väldigt obehaglig upplevelse, men när jag hade fått hoppa på honom ordentligt så kom vi under min ridlärares order ann hindret igen och seglade över galant.
Jag älskade dessa lektioner, för även om jag klantade till mig ORDENTLIGT så hade vi tid till att fixa till allt, det fanns ingen brådska och absolut ingen stress och trots att jag fick panik så var min omgivning så lugn att allt jag gjorde saktade ner.
Med andra ord, kärlek till världens bästa ridlärare som lärde mig rida och lärde mig våga. Gör om, gör rätt

duktig bloggare!

Har nu varit en duktig bloggare och tidsinställt 19 inlägg för resten utav månaden = ett inlägg om dagen. Vilket gör det liite roligare att läsa denna bloggen. Massvis med Stephanie fakta osv. Kul va? möhö!

1. En bild på favorithästen

the love of my life

Lite liv i bloggen, nu kör vi!

1. En bild på favorithästen
2. När och varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra p
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vilja byta liv med för en dag och varför
10. 10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen ( i stallet )
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar jag lyssnar på när jag är arg/ledsen/glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. En bild på min bästavän och varför hon/han är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Hoppning eller dressyr ?
23. Mitt motto
24. Någon jag träffar dagligen
25. Hur mina vänner beskriver mig
26. Såhär ser mitt liv ut om ca 20 år
27. Någon som älskar dig
28. Någon jag skulle riskera livet för
29. Någon jag skulle vilja träffa igen
30. Mitt mål med min ridning

drama drama drama

Tycker att det är väldigt komiskt att läsa på hästbloggarna där dom blir bombade med elaka kommentarer för att dom lägger upp bilder där dom rider utan hjälm, haha.
När jag hade Xtra så kunde jag utan problem skritta iväg med honom utan hjälm, så aldrig något fel i det just för att jag kände mig så himla säker på hans rygg, och det var ett val som JAG gjorde. Men idag så sätter jag mig till exempel inte på Rosalita eller Dido utan hjälm. Jag känner inte hästarna tillräckligt bra + att jag VET att Rosalita har avsikter att kasta av mig i tid och otid och då skulle det inte vara så passande om jag föll av och skadade mig..
Att ta risker är upp till var och en och det är aldrig någon annans fel just för att man själv råkat ut för en olycka. Tycker sen att "förebild" snacket är otroligt puckat. Folk har eget val och eget ansvar för sina handlingar och det ska man aldrig lägga på någon annan.

Höstmörker


Veckans planer

Måndag - om pappa eller mamma har tid så planerar jag lite fotografering. Ta lite snygga höstbilder, göra hästen lite extra fin osv.. får la se hur det går.
Tisdag - Dressyrpass, jobba igenom henne ordentligt
Onsdag - Vila
Torsdag - Vila
Fredag - Rida Dido - Tilda rider Lita
Lördag - Dressyr eller uteritt
Söndag - Uteritt

Dagens ridpass - DIDO

Red Dido med gummiband idag. För att få ner nacken lite och jobba på att reagera på eftergift. Och det gick as bra. Började i skritt utan gummiband för att få den låga och längre formen för att bara böja igenom i sidorna. Hade sedan på gummibandet för att få ett stöd och eftergift när hon sänkte nacken. Sedan fick jag ändå jobba mycket för att få ihop henne, och hon grejjade det kanon. Hon orkade inte hela tiden men emellan åt gick hon riktigt bra.
Sedan jobbade jag på galoppen, hon fick kämpa ordentligt för att samla sig och när samlingen var bra så kom även sänkningen i nacken, vilket var super. Bara för henne att hålla galoppen på en volt gör henne helt genom svettig, men kände mig väldigt nöjd. Ska fortsätta jobba med att få ner nacken och jobba med att bygga upp ryggmusklerna.. vilket hon saknar. Ska även rekomendera Wilma att rida med gummiband för att få henne att jobba lite extra varje dag.
När både hon och jag droppade av svett så var vi nöjda.. haha.

Dagens ridpass

Rosalita var hemsk idag. Allt ifrån när jag gjorde i ordning henne, skulle sitta upp och red fram. Hon högg efter mig hela tiden i stallet, sparka hejvilt och var helt galen med andra ord. När jag skulle sitta upp så fick hon mig nästan att börja gråta.. när hästen total skiter i mig och bara stövlar över mig och när jag säger till henne på skarpen så går hon till anfall, vilket gör mig ännu argare.. aa.. humöret var inte på topp idag.. med andra ord.
Red sedan fram henne, hon var mjuk och fin men blev några påminnelser om att jag bestämde, trots allt. Och sen började vi hoppa. I början så var min sits hemsk, kände hur jag inte hängde med riktigt. Men skärpte sen till mig, och vi hoppade in i trav, ett galoppsprång och sen ett hinder på ca 60cm. Var väldigt nöjd med henne med hoppningen. Vägrade inte en enda gång, hoppade även när jag gjorde fel och vi kom helt fel, och även en gång så glömde jag hålla om så det blev pannkaka men hon räddade situationen kanon.
Jobbade sedan på galopp i volter, vilket gick super, i slutet flöt hon inte ut någonting utan gick perfekt.

Planer inför dagen

Idag så blir det markträning med både Rosalita & Dido. Ska börja med att rida Dido, jobba med bommar och små hinder, mycket styrke träning och träna på att rida an hindren, komma mitt på och inte flyta ur volter. Tror det kommer gå bra, har en övning på G som jag skrivit ut.
På Rosalita kör jag samma övning, ska dock höja upp hindrena liite så att det blir lite mer hopp. Men annars så ska vi träna på att komma an hindren, min blick och balans samt hennes tempo.
Får helt enkelt se hur det går.

Outfit tips

hopp
dressyr

gamla bilder på Mannen

haha, hittade en hel drös med gamla bilder på Manne, så här kommer en mindre fin bildbomb.. haha.
första gången jag rider manne.

året var 2008.

Dagens ridpass

Red ut en runda med min granne idag. Hon på Dido och jag på Lita. Skitungen var hemsk.. haha hon höll på att stegra, sparka osv hela rundan, jätte jobbig. Vi red i ca två timmar, skrittade hela tiden. Men tog en kort galopp på stranden som avslut, hästarna var heelt slut efteråt. Speciellt Dido som faktiskt inte ridits ut sen hon kom eftersom att Wilma är lite rädd. Men ska allt se till att hon får komma ut lite, iallafall en gång i veckan om bara skritta runt samhället.
Ska även rida både Dido & Rosalita imorgon, väntas paddock träning för båda.

Dagens ridpass - DIDO

Cyklade till stallet idag och tog in Dido. Gjorde i ordning henne och hon hade vääldigt bråttom ut ur boxen varje gång jag öppnade dörren så fick sätta armbågen i vägen för henne x antal gånger.. haha.
Även ute på gårdplanen var hon vääldigt piggelin och väldigt stojjig och när jag satte upp så satte hon fart iväg emot stallet igen.. haha yes!
Skrittade fram henne ordentligt innan jag började böja henne i lägre form, kollade så att både inner och ytter var mjuk och ställbar innan jag bytte varv. Travade sedan igång henne och OJ vad stark hon blev, gick med huvudet bland molnen och struntade totalt i lilla mig uppe på ryggen.. haha. Men ställde henne mycket, satte mig ner djupt i sadeln och red med hela kroppen.. haha. Och hon lossade riktigt ordentligt i sidorna och gick tillslut att reglera helt och hållet. Hon är väldigt stel då hon inte rids särskilt hårt eller alls i någon vidare form, mer än en gång i veckan då jag rider henne.
När jag jobbat på volter och åttvolter i trav, jobbat på ställning och tempo så tog jag en kort galopp på några varv på en volt, samlade upp henne på ytter, och trots att huvudet var högt uppe i luften så valde jag att bara fokusera på att få henne att hålla kroppen på spåret, ställa sig lite lätt i hörnen och samla sig. Och den uppgiften grejade hon efter några varv så nöjde mig där. Vi har mycket jobb kvar men tror absolut att det kan bli bra.
Travade av henne och hon valde en mycket mycket låg form och sprang mer eller mindre med huvudet mellan framhovarna.. haha sötis.

Dagens ridpass

Idag så red jag ut med Matilda & Jolly. Och Rosalita var en mardröm, det var hon verkligen. Hon stannade hela tiden, backade in i Jolly, var dum och sparkade emot skänkeln. Jätte jobbigt. I slutet var hon dock bättre och kunde skritta henne hela vägen hem utan problem. Tog även en kort galopp på fotbollsplanen som avslutning.
Sen väl i stallet var hon hemsk igen.. stegrade sig och högg efter mig och var allmänt galen.. ingen aning om vad det är med henne nuförtiden, kanske brunst på G ?

Oplanerad vilodag

När jag kom till stallet idag så blåste det storm och små regnade. Så tog in henne och borstade henne bara. Jag mockade och pappa kammade henne och gjorde henne snygg och när vi var klara så lät vi henne gå in och käka.
Har hängt upp en boll i gallret i hennes box som jag såg idag att hon hade lekt med. Gostjejen. Men särskilt gosig var hon inte i övrigt idag. Hon högg och slog med frambenen riktigt ordentligt utav otålighet vilket bara gjorde mig arg så höll mig till mockningen och total ignorerade henne istället.
Så nu är hästarna nattade och ska tydligen ha henne imorgon också så då blir det strandritt! Det ser vi faktiskt fram emot efter dessa dagar utav paddockträning.

Nu blir det stallet

Ska nu dra mig emot stallet, väntas ett dressyrpass med gummitygel och fortsätta där vi avslutade igår.
Det är mycket frågetecken i mitt liv just nu.. men väljer att bara åka med, låta saker och ting ske. För det blir trots allt bäst så..

Dagens ridpass

Red i paddocken idag igen. Det blev ett dressyrpass där jag fokuserade på att lösgöra henne i sidorna. Började med att skritta henne i låg form. Ställde henne utåt på långsidorna, inåt i hörnen och rakställde henne på kortsidorna. I början protesterade hon lite men efter något varv så gick det genast bättre. Gjorde övningen i båda varven. Gjorde sedan öppna på långsidorna, ställde om henne inåt i hörnen och sedan rakställde henne på kortsidorna. Gjorde även detta i båda varven.
Travade sedan igång henne, i så låg form som möjligt och utan inspänningar. Satte efter lite travarbete på inspänningen men absolut inte hårt, enbart så att huvudet inte kunde slängas upp i ansiktet på mig om hon fick för sig det.. Så inspänningen hängde löst när hon gick i hög form vilket är precis som jag ville ha det.
Fortsatte med öppnor, slutor, skänkelvikningar och ställningar för att se att hon var med mig.
Jobbade sedan på galoppfattningar och att ställa henne utåt i även galoppen, vilket gick super. Kände dock att hon skjöt alldeles för mycket i fattningarna och enbart ökade och sänkte huvudet för mycket när jag släppte efter på tygeln.
Travade av henne utan inspänningarna och lät henne sträcka  igenom ordentligt i ryggen och nöjde mig där. Tycker att det gick bra, inte lika mycket tjafs och inte alls många bocksprång i galoppen.

Veckans planer

Måndag - Paddockspass. Fortsätter med gummiband och jobbar på grundläggande övningar
Tisdag - Dressyrpass
Onsdag - Vila
Torsdag - Vila
Fredag - Tilda rider & Jag rider Dido i paddocken
Lördag - Paddockpass utan gummiband
Söndag - Uteritt om vädret tillåter

Dagens ridpass

Lyckades få på svanskappan idag.. vilket var en stoor lättnad då sadeln nu ligger mycket bättre på henne. Skrittade fram henne ordentligt och satte sedan på gummiband på henne. Valde gummiband då det inte "håller fast" hennes huvud på något sätt utan hon är fortfarande fri att lyfta det men det ger henne stöd till att sänka det.
I början var det lite krångel ifrån hennes del. Men gummibandet och tyglarna var slappa hela tiden, precis som jag vill ha det. Red henne i låg form till att börja med, gjorde lite skolor och kände igenom henne. Hon var myyycket bättre idag, använde energin på exakt de sättet jag ville.
I galoppen så jobbade vi på att hon inte ska slänga på huvudet, såklart. Och gummibandet var till stor hjälp där, hon jobbade mycket lättare i uppförsbacke och när hon blev trött så var gummibandet till stor hjälp då hon inte kunde slänga upp huvudet och sticka iväg som hon brukar. Blir absolut att använda detta iallafall några ridpass till och sedan se om det går bättre utan sen.

Hjälptygel ?

Idag ska jag testa ha en hjälptygel på Rosalita. Inte för att hon behöver hjälp med att få ner nacken eller för att hon inte går ärligt. Utan för att hon helt enkelt beter sig som en överhet hoppponny som slänger upp huvudet och drar på i fullfart.. Jag vill inte att hon ens ska ha möjligheten att dra upp huvudet på de viset samtidigt som jag inte vill dra ner hennes huvud med hjälptygeln.. hur gör man då ?
Enbart använt hjälptygel när jag red på ridskola där man var tvungen att ha det och också drog ner hästarna i " form " så har inte superbra erfarenhet utav det.. men tror att det kommer att gå bra, får hoppas det.

Stallet om en timma

Ska dra ner till stallet om en timma.. Rosalitas ägare ska vara där även en liten tjej med hennes mamma som ska se när jag rider. Tycker inte om idén alls, eftersom att Rosalita inte alls är en barnponny, men förhoppningsvis så lär dom märka det. Hennes härliga temprament nuförtiden kan ingen gå miste om.. haha.
Igår när jag skulle sitta upp på henne så flög hon rakt på mig och trampade på min fot.. kan säga att jag helt oförberett skrek till riktigt ordentligt och hon flyttade på sig.. men OJ vad ont det gjorde.. jävla häst.. haha.
Det som jag tycker är jobbigast med hela situationen är att jag idag ska rida med publik.. något jag avskyr ( som jag nämnt tidigare ), och just nu går allting helt åt skogen, vilket gör att det blir ännu värre.. jag vet hur ridningen går nuförtiden. Jag vet att jag måste ta två steg bakåt, kan inte kräva samma saker av henne p g a bakslaget vi är inne i.. men samtidigt vill jag inte visa upp hästen absolut sämsta sidor när hennes ägare tittar på..