Att bygga upp en stabil häst

När det är dags att sätta igång Noreen igen efter denna vilan på tre veckor så ska vi skritta väldigt mycket. Naturligtvis kommer jag att börja försiktigt men sen är målet att skritta henne fem dagar i veckan 1-2 timmar om dagen innan vi byter gångart. Detta för att få henne stabil i skritten, bygga upp kondition och styrka ifrån grunden och se till att ingenting förhastas. Kommer sedan att försöka skritta henne på så mycket varierat underlag som möjligt, asfalt, grus, gräs och sand.
 
Kommer sedan ägna hösten åt att fortsätta att jobba henne i alla gångarter, vi kommer att ha tillgång till stranden och såfort hon är avvand ifrån sitt föl kommer jag att låta henne löpa i alla gångarter på våran kilometer långa sandstrand med perfekt underlag. För att få fram en naturlig och bra bjudning, trots att hennes bjudning aldrig varit några problem trots att hon blivit inriden i paddock så vill jag få fram henne mer för skänkeln.
 
Kommer fortsätta att träna för Carola både uppsuttet och hanteringsmässigt och jobba med hennes markfobi och hennes rädslor så som trafik, miljö osv. 
 
Målet är att ha en inhoppad, trafiksäker ridponny vintern 2012 och kunna rida fram henne i trafik och skog i alla gångarter. Detta är för många ett väldigt enkelt mål, de flesta hästar är trafiksäkra snabbt och många behövs inte ens hoppas in då det kommer naturligt, men Noreen är inte vilken häst som helst, och det tackar jag gudarna för.
 
 
För mig att rida in Noreen, dvs ifrån att kunna sitta på henne till att kunna rida henne i alla gångarter, styra, bromsa, gasa osv har tagit mig två månader, lite drygt. Då har jag jobbat med ridningen 2-3 gånger i veckan och longerat utöver det. Jag har gett henne mindre pauser på ca en vecka och tagit det i min egen takt. Detta är min första häst jag rider in och trots att jag har haft hjälp med grunden av min tränare har jag gjort det mesta själv, vilket jag är väldigt nöjd och stolt över. Hon är helt klart en stolthet för mig. 

Nu tar vi semester!

Nu tar jag, hästarna och bloggen semester. Hästarna ska gå i hagarna och beta hela dagarna och bara ta det lugnt, bli pysslade med lite då och då av Matilda och pappa och bara få vara ifred och pausa. Men vi är tillbaka igen direkt när jag kommer hem. Då ska vi börja med igångsättningar, träningar, shopping, stallbyte och massvis med annat runt om. Det kommer bli riktigt riktigt grymt och ser verkligen fram emot det, vilket jag hoppas att ni också gör! :D
 
 
Jag och hästarna är alltså tillbaka den 20 Augusti igen med nya krafter och spännande upptåg. Vi ses då :D

<3

 

Hejdå mina fina

Pussat mina favoriter, fan vad jag älskar dom, sjukt.
 
 
 
lillan äter kvällsmat och Secret äter morot, mumma :)
 
Fjäskade lite med massa morötter och annat gott, mamma filmade även lite som jag klippte ihop nu snabbt. vill ni se?=)

Rädd för att känna

När min fd foderponny Xtra åkte iväg till sitt nya liv så var det som om en del av mig, en väldigt stor del, följde med. Jag vågade aldrig någonsin igen älska en häst på det viset, för den smärtan var outhärdlig.. 
Rosalita och jag vi lärde känna varandra och absolut, jag tyckte och tycker jättemycket om den hästen, men aldrig att jag släppte in henne, det fanns inte på kartan.
 
Även när jag fick Noreen var jag rädd för att låtas känna, låtas bli sådär sårbar. Men ibland rår man inte för det. Mina hästar är mitt allt och jag vill inte ens tänka mig ett liv utan dom, det finns inte.
 
Dom kommer att finnas i mitt liv till slutet, så är det bara. I min värld säljer man inte sin bästa vän, man lägger inte över ansvaret eller klagar.
 
Noreen är det bästa som hänt mitt liv och jag ser fram emot ett liv ihop med henne. Hon är min och jag är hennes.
 

En nyfödd Secret

 
Bebisfeber? Jotack. Snart fem månader sedan bebisen på bilden kom till denna världen. Stoppa tiden, det går alldeles för fort!

Jag älskar dig Noreen

Noreen har aldrig bitit eller sparkat mig eller varit ute efter att skada mig på något sätt. Vilket var en väldig förändring ifrån när jag red Rosalita i början och hon dagligen tog alla möjligheter hon kunde för att sparka eller bita mig. 
 
Jag tycker att det är väldigt viktigt att kunna lita på sin häst. Jag litar på att Noreen aldrig vill mig illa och jag har fullt förtroende för henne. Hon är det snällaste jag någonsin träffat, och trots sina väldigt starka åsikter och hennes stoiga humör så är hon alltid vänlig och trevlig emot mig och respekterar alltid mig som ryttare
 
Jag trodde aldrig att jag skulle få träffa en ponny som Noreen. När hon steg ur transporten den höstkvällen så stod hon som chockad och bara stirrade på mig med sina stora ögon, hon var livrädd. Det har tagit tid och den tiden har hon alltid fått av mig. Hon har landat i sig själv, hon är säker i sin omgivning, i mig och hon är trygg.
 
Idag står hon med de andra hästarna och betar glatt, gnäggar efter sina hästkompisar, gnäggar efter mig, busar med sin bebis, kommer fram till bilen och nosar och hälsar och är en allmänt social och trevlig häst. Det har skett en sånn enorm förändring på så lite tid.
 
Har haft Noreen i sju månader, och hälften av den tiden har hon bara stått i hagen och fått vara i fred, blivit borstad, pysslad med och bara andats. Och det är vad hon behövt. Jag ser verkligen fram emot att sätta igång henne igen till hösten, börja träna för Carola igen, utvecklas som ett ekipage och göra det bästa av vem hon är. 
 
Detta kommer verkligen att bli bra, jag känner det. 
 

Täckesförälskelser

Det känns lite sorgligt att jag längtar efter höst, slask och regn.. men hur mysigt är det inte att kolla på vintertäcken? Blev helt kär i många av de nya täckena på hööks hemsida. Båda hästarna ska få iallafall två par nya täcken till hösten, ett stalltäcke och ett vintertäcke, och jag vill gärna har tillhörande hals till iallafall ett av dom. 
 
Åh, så mysigt med gosiga fleecetäcken på nätterna och varma goa termotäcken, snö och höstkvällar.. haha är jag sjuk? ;).
 
Här nedan ser ni iallafall mina favoriter. 
 
 
Dessa färgerna gick verkligen i min smak, och mönstren och detaljerna. Speciellt på det längst ner, älskar det. 

Brunt på fux - läckert

Något jag tycker är riktigt riktigt snyggt är att ha brunt på en fux, jävlar vad läckert det kan vara. Och dessa nyheter ifrån Hööks är helt enkelt ett måste inför höstens träningspass. Noreen kommer bli såå snygg i detta, och ska helt klart införskaffa mig det efter semestern.
 
Vad tror ni?

Vi går på semester

Nu tar jag och hästarna semester. Imorgon drar jag till Spanien och då tar pappa och min vän Matilda över ansvaret. Pållarna ska lata sig i hagen och käka upp sig, ta det lugnt och inte behöva tänka på något annat än att njuta av sommarlovet. Härligt.
Litar verkligen på Matilda och att hon tar väl hand om mina hästar, och min pappa tar verkligen hand om mina hästar väl, så jag tror att dom kommer få en underbar semester, trots att deras matte kommer sakna dom varje sekund, dygnet runt.. ush vad jobbigt detta kommer bli, såklart.. älskade älskade hästar.. mattes finaste vänner.
 

Mitt bästa hästminne

Mitt absolut bästa hästminne är också mitt absolut sämsta. Jag var så uppriven, så panikfylld och så full med ångest och förvirrning att jag inte riktigt kunde ta vara på sekunderna, minutrarna, den första tiden. 
Självklart är mitt bästa hästminne när Secret kom till världen. Han var helt ny, helt perfekt, helt orörd. Min livslånga dröm om ett föl gick upp uppfyllelse och allt jag någonsin vågat önska fanns framför mig, vem hade vågat tro, hoppas, drömma?
 
Secret äger en del av mig och jag kommer alltid älska min lilla grabb, han är min bebis, min skatt, min stjärna. I love you til the end.
 
Uppfödare: Stephanie Hayes
Ägare: Stephanie Hayes
 
A dream come true.
 

Mina trötta små

Pappa var nere vid middagstid och kollade till hästarna och tyckte jättesynd om Noreen för att hon ( pappas ord ) "blev attackerad av flugor".... så han tog in dom och gav dom hö. Jag och mamma åkte ner plockade ut dom vid femtiden och sen mockade jag och gjorde rent i stallet. En och en halv kärra lyckades jag skrapa ihop det till.. jävlar vad dom dricker nu på sommaren.. haha.
 
Båda två lunkade sakta på efter mig, fick nästan dra ner dom till hagen, men ändå skulle dom ut ;), Secret som i vanliga fall hoppar, stojjar och leker vild var idag så slö att han släpade fötterna bakom sig.. stackars bebis. Väl ute så la dom sig i en sandgrop och gottade sig, mina små sötisar. 
 
Får se om jag tränar ikväll eller ej med henne, det tar så mycket på dom nu i värmen.
 
 
Pappa och Noreen, haha. 

Lilla piggelin

Någon som skötte sig himla bra idag var lilleman. Nero och Zally var ute i hagen så han stod och iaktog sina boxgrannar och tyckte att det jätte orättvist att dom fick vara ute och inte han ;)
 
 
vet faktiskt inte riktigt vad jag ska säga om bilden längst ner.. haha, knäpp ser han iallafall ut ;)

Utvärdering om dagens ridpass

Idag red jag bara igenom Noreen i alla gångarter lite snabbt, är inte ute efter att öva upp kondis eller uthållighet eftersom att hon snart ska få vila, utan vill helst bara få rutin och få fram henne lite mer. 
 
Hon har blivit mycket stadigare i svängarna numera, och de tillfällena hon är lite stum i sidorna så helt enkelt vill hon inte gå ifrån flocken ( Secret och pappa ;) ), så hon sätter lite sursida till ibland. Men tycker att hon var super idag. Känner att hon rundar ryggen och sätter bakbena under sig. Fick rida med kortare tyglar idag då det var alldeles förmycket energi i henne att hon sprang ifrån mig ett par gånger, men höll fram handen så att hon hade rörelsefrihet i nacken.
 
Hon var pigg och framåt som vanligt :)
 
Imorgon ska hon longeras inspänd antingen på ängen eller i paddocken för att få nedåt framåt sökningen.

23 Juli 2012


Bilträning

Tog in hästarna efter kvällsmaten eftersom att Secret inte ville låta staketet vara.. han går ut halvvägs, fastnar och får panik.. ååh så irriterande! Men pappa ska fixa en extra tråd imorgon som förhoppningsvis förhindrar att han går sådär. Tog som sagt in dom, var ett tag sedan jag tog bägge, man blir lätt bortskämd när man har folk som erbjuder sig ta en häst.. haha. Men båda två gick fint vid min sida, Secret var lite obekväm och gick på gräset, nyverkad och allt.. haha. Mamma körde bara några meter bakom med bilen, för att se hur dom reagerade, och hade detta varit innan betet så hade bägge två fått ett flipp och blivit jätterädda, men nu så lunkade dom lugnt bredvid på långt grimskaft, Secret sneglade bak några gånger för att se vem det var, men inget mer än så. Jättebra! Snart kan vi nog börja promenera lite mer i trafiken, dock med någon som håller Noreen då jag inte tror att jag kan ha bägge om någon av dom skulle bli rädd.. haha. 
 
 
nu mumsar dom hö inne i boxen och gör dom nya hästarna Nero och Zally sällskap.

Hullet

Har fått mycket beröm ange Noreens hull de senaste och att hon blivit så fin i allmänhet.. har dock väldigt svårt att ta åt mig, i mina ögon är hon fortfarande alldeles för smal och behöver flera kilo extra för att jag ska kunna andas ut. Att ha en mager häst för säkert alla hästägares mardröm, och alla som varit i denna sitsen vet ju att när dom väl tappat så tar det evigheter innan dom kommer tillbaka igen. Det känns emellanåt väldigt hopplöst och jobbigt, men jag vet att vi är på rätt väg och jag gör allt för att hon ska må bra.
 
Nu har hon 4 veckors vila framför sig med mat mat och åter igen mat som sin enda sysselsättning, vilket känns bra. 

Hovis besök - CHECK

Idag kom Robban stallets hovslagare och hjälpte mig att verka Secret. Har använt mig av Robban tidigare, men bytte till min tränare när fölet föddes då Noreen var lite arg mot honom. Men idag fick Robban komma ner igen. 
Vi testade först i hagen, men Noreen blev alldeles för stirrig och nervös vilket smittade av sig på den lille så vi tog in dom. Hade hjälp av min storebrors fru Linda och min syster Nettan ( och lilla Alissa såklart ). 
Noreen fick stå i boxen med massa mat och lilleman uppbunden i gången. Linda höll i hans huvud och pratade med honom medan Robbans två småtjejer stod bredvid och klappade honom och jag höll lite lätt i hans rumpa så att han inte skulle försöka backa.. med andra ord var det ganska så fullt hus, vilket är precis vad Secret trivs bäst med.. alla ögon på honom ;).
 
Det gick huuur bra som helst, han gjorde ett par försök att ta sig ur Robbans grepp genom att ställa sig, men insåg ganska snabbt att det var lönlöst och under ganska kort tid var alla fyra hovar klippta och lilleman fick massa pussar och kramar av alla småtjejer som stått och tittat på, haha. 
 
När han tog framhovarna så stod Secret med tänderna tryckta mot Robbans rygg och jag var lite rädd att han skulle bita honom, men det såg mest ut som om han hade hittat en bekväm ställning och stod bara och tittade på småtjejerna som pratade med honom, min coola lille kille.
 
Efter detta fick dom komma ut i hagen igen, och då gick han direkt och diade.. bästa trösten ;)
 

Tinkerkorsning

Rasen tinker tillhör inte någon av de raser som ligger mig varmt om hjärtat.. det är en alldeles för satt hästras och alldeles för grov för min smak. Jag föredrar de smäckra sportponnier. Men idag står jag med en ponny efter min favoritras och en liten korsningshingst av en tinker.
 
I mina ögon är han en stjärna, en vacker vacker liten pojke. Är det bara jag som är partisk? Vad tycker ni om rasen och känner ni till några tinkerkorsningar eller renrasiga tinker som ni tycker är häftiga/snygga? :)
 
 

Sovmorgon

Idag fick både jag och hästarna sovmorgon, så klockan tio åkte jag och mamma ner och gav Noreen lite frukost. Hon var ganska sur över att vi var lite sena, men åt i godan ro och vi höll Secret undan så hon fick vara ifred så mycket som möjligt. Hon hade även ätit upp sitt hö som jag la ut igår, har inte behövt stödfodra med hö tidigare och trodde faktiskt hon inte skulle äta upp det, men ganska mycket var uppätit idag, så när jag tar in dom senare ( Secret får hovis besök i eftermiddag ) så ska hon få lite mer hö att tugga på. 
 

Hästfilmer

Jag tycker jättemycket om att se hästfilmer och har ett par stycken som jag mer än gärna ser om och om igen.
 
Spirit. Stallion of the cimarron
Flicka
The horse whisperer
Warhorse
 
Har ni några måsten på lager?

Dagens longeringspass

Idag var jag själv nere i stallet, så longerade i hagen med grimma och longerlina, som vanligt.
 
När vi värmde upp så fick vi vara ifred ifrån den lilla parasiten, men efter vi travat igång och skulle börja galoppera så kom han som ett skott och lät henne inte va tills han fick en spark så det small till ordentligt, då pallrade han sig sorgset iväg och tittade bara på avstånd när mamma tränade.
 
Bad henne hålla galoppen idag. Så vi tränade uthållighet och lite motion. Tycker att hon fick en fin form, ett jämnt och bra tempo och vilade bra på steget, så är nöjd. Lilleman fick ett ryck när jag travade av henne och sprang runt hela hagen och dampade loss riktigt ordentligt.. haha. 
 
Efter jag skrittat av så fick dom ett par kilo hö som jag la i skuggen, det började dom direkt tugga på, så tror faktiskt att betet dom har nu inte är tillräckligt, men blivit erbjudna en annan hage som vi ska få lite senare i sommar :), skönt.
 

Uppbyggnad av träningspassen

Jag varierar i princip alltid mellan att longera och att rida hästen, i longeringen så fokuserar vi på uthållighet och motion, att få ett bra grundtempo. Och i ridningen är det mest att få in rutinen, men även att få henne att orka mer för varje pass. Idag travar vi ganska mycket, ca 10 minuter per ridpass och det orkar hon utan problem, hon blir aldrig fysiskt trött eller svettig utan det är den psykiska träningen som tar på henne. Jag galopperar två - tre långsidor per ridpass och skrittar väldigt mycket. 
 
Jag börjar varje pass med att skritta fram henne mellan 5-10 minuter. Då rider jag på en lång tygel och gör halter, volter, skrittar på spåret, innanför spåret osv. Försöker att variera spåret väldigt mycket för att få upp en styrka i skritten vilket har gått väldigt bra. Hennes skritt är väldigt mjuk, stadig och stabil i nuläget och tycker absolut att det är hennes bästa gångart hittills. Jag försöker att be henne följa de ledande tygeltagen i volterna, ta skänkeln osv. 
 
I traven handlar det enbart om att hålla igång tempot och följa fyrkanten. Men även här gör jag större volter, byter varv och övar upp samma stadighet som i skritten. Hon är väldigt kvick i sidan i traven, pigg och framåt och har aldrig haft problem med framåtbjudningen. Här ska vi fortsätta att jobba med rytmen, uthålligheten och hitta en bra mittpunkt.
 
Vi har endast galopperat kortare sträckor hittills. Hon fattar galopp direkt när jag ökat traven och ber henne om en extra hastighet. Och ser till att hon håller galoppen en hel långsida utan att sakta av av sig självt, vilket gått bra. Här är det långa tyglar och massa massa beröm och mycket längre än så har vi ej kommit och planerar ej att komma innan vilan. 
 
Så vad ska vi öva på?
 
  • Hitta en bra grund i traven, hitta stabilisering och mjukhet.
  • Fortsätta med nedåt framåt sökning i skritten och uppmuntra till detta även i traven.
  • Rida utanför paddocken mer, grusvägar och hagar.
  • Volter i traven och svängar.
Snart är det dags för fyra veckors vila, så detta är alltså vart vi kommit hittills. Mycket mycket nöjd med både mig själv och hästen.

Longering

Idag väntas longering. Helst hade jag velat longera henne med inspänningar och då ha någon som kan hålla i Secret så han inte trasslar in sig.. men tror att jag bara har mamma idag som hjälp så får bli ett joggingpass i hagen istället.
 

Flytta för sidan

Vet inte om jag har nämnt det men Noreen har aldrig tränats på att flytta undan för tryck. Påbörjade träningen häromdagen i hagen där jag berömde med godis. Igår när jag hade henne i stallgången så tänkte jag testa vad jag påbörjat då och la an handen i skänkel läge och bad henne flytta, och hon tog ett par ministeg med frambenen, berömde som tusan och försökte igen och då flyttade hon hela sig. Gjorde detta ett par gånger åt varje håll och berömde henne jättemycket. 
 
Hon lär sig så OTROLIGT fort. Jag kan inte räkna gånger jag har stått och försökt att få henne att flytta på sig utan att hon rubbat.. 
 

Gårdagens ridpass

Noreen har vilat efter vaccinationen i ett par dagar och enbart promenerats, så idag var det dags för ett kort ridpass. Joanna följde  med mig och passade Secret medan jag red. 
 
I skritten kändes hon väldigt pigg och framåt, vi gjorde mycket halter, och hon ville absolut inte stanna.. så får fortsätta öva på det ( hon kan halt, hon bara vill inte ;) ). Sen gjorde jag lite volter, ville få med henne i mina ledande tygeltag och jag tycker att hon gjorde det bra. 
 
I traven var det verkligen tryck i henne, hon var pigg och framåt. På den långsidan där vi rider ifrån Secret så började hon sega och sura, så drev på henne lite extra och lite humör visade hon, men gav sig lätt. Vi höll oss på en ganska stor del av ridbanan, men fick ändå chansen att öva svängar i traven idag, och det var lite jobbigt emellanåt, och fick ta tag i henne lite för att inte krasha in i staketet, men efter några varv gick det fin fint.
 
Drev på för att förbereda en galoppfattning ( vilket i princip att säga "galopp" och lägg till en lätt skänkel ), och då tog hon tillfälle i akt att dra ett bocksprång, om det var av glädje eller irritation vet jag inte riktigt, men efter det fattade hon galopp och höll den tills jag saktade av henne, och hon var väldigt duktig. Gjorde samma sak nästa gång vi kom till en långsida och travade sedan av henne. 
 
Joanna fick sitta upp och skritta av henne och jag tyckte att det såg jättebra ut. Hon sökte sig nedåt i fin huvud position och var superfin i volterna osv. 
 
Igår fick jag se lite mer humör i henne, vilket är precis vad jag längtat efter. 
 
 
Nu har jag fem dagar kvar innan jag är iväg på semester och det är dags för hennes vila. Under dessa fem dagarna så ska vi öva på att rida så mycket utanför paddocken som möjligt. 
 
När jag sedan kommer hem så ska vi påbörja lite mer utbildning.

Vad händer idag?

Vi blev lovade regn, så tanken var att plocka in dom innan jobbet, ladda upp med käk och låta dom stå inne och gotta sig hela dagen, men så blev det ej, nu skiner solen och förmodligen trivs dom bra ute i hagen. Senare blir det nog en promenad eller lätt longeringspass för vår del. Jag tar ej in dom då jag inte kan gå förbi en av sommargästernas hagar. Noreen är en lite bitch, vilket jag alltid vetat, men hon har nu börjat sparka ganska ordentligt efter ett av stona som går där, och jag och Secret höll på att bli träffade sist.. det finns ingen chans att jag kommer förbi om jag går med två hästar... jobbigt jobbigt.
 
Till helgen ska vi rida igen och sen är det fullt ös som gäller fram till onsdag, då jag åker iväg på semester på torsdag. 4 veckor utan mina hästar.. hur ska detta gå?!
 

Hästbloggar, ett släkte för sig självt.

Jag läser väldigt mycket hästbloggar ( bloggar i allmänhet också, men mestadels hästbloggar ), och vissa är verkligen jätte ödmjuka till sin självbild, förstorar inte sig själv utan ser sig själv som vem som helst, sen finns det ju alltid dom som anser själva att deras kamper varit dom svåraste, allting dom måste stå ut med är ju fruktansvärt just för att dom haft en stor blogg. Dags att komma ner på jorden?
 
Nej, ni är inte dem ända som får stå ut med ponnymammor som klampar runt på allt och alla, ni är inte dom enda som får dömmande blickar slängda erat håll, ni är inte dom enda som haft kommunikationssvårigheter med eran ponny, haft nergångar och uppgångar, och helt ärligt.. ni är inte dom enda. 
 
Att läsa åsiktsinlägg kan vara väldigt intressant och trevligt, sålänge det håller en bra kvalité, men när bloggaren ifråga drar igång samma ämne gång efter gång men enbart har ändrat ordvalen.. då borde man kanske ta sig en funderare på om man verkligen har något mer att säga.
 
 

Promenad i hagen

Idag så åkte jag ner för att mocka, men passade på att städa undan, sopa stallgången och skura lite foderhinkar. Sen hade mamma fortfarande inte kommit så gick ner till hagen för att promenera Noreen lite. 1,5km hann vi med innan hon kom, och sen avslutade vi med lite lydnad så som halt, back, sväng osv. I början var detta jättesvårt för henne, men nu gör hon det på hängande grimskaft, så är nöjd med henne, träning ger verkligen färdighet.
 
Sen har jag börjat med att lära henne ge efter för tryck i sidan. Detta har vi ALDRIG tränat på tidigare och hon har aldrig riktigt förstått, men idag testade jag att lägga handen i skänkelläge och lägga tryck, och samtidigt böja in hennes huvud emot sidan, så att hon automatiskt flyttar åt sidan, då vart det massa beröm och upprepade, och efter ett tag räckte det att jag la an handen utan att böja huvudet och hon flyttade. Naturligtvis kommer vi att få upprepa detta massvis med gånger innan det sitter, men alltid skönt att hitta lösningar som fungerar. Alla hästar är som sagt olika.
 
 
fantastisk häst har jag, så lyckligt lottad att det är sjukt.

Är med och tävlar :)

 
Klicka på bilden för att vara med du också!

Underbar bebis.

Började med att ta in hästarna, såklart skulle alla som går i hagarna runtom grusvägen ner till stallet springa runt och latja, gnägga och hälsa.. och mina två blev skogstokiga och ville också leka och busa.. *suck*.
 
Men ställde Noreen i gången och lät Secret stå i boxen och tugga på lite hö, såklart var med mer intressant att tugga på kedjan av ett av mina grimskaft ( något av de bäästa han vet! ). Noreen blev klippt i manen, hovskägget och svansen. Redde ut allt tagel med lite balsamspray och borstade noga och länge, ca 40 minuter blev hon stående där och som hon glänste när jag vart klar. Sen fick hon gå in i boxen för att dia lite, och sen fick lilleman komma ut. Han gick inte riktigt att få lika fin, men hårremen låg iallafall rätt när vi var klara och det svarta på halsen blev tillslut svart ist för brunt.. alltid något.. Redde även ut hans lilla bebisvans och den är numera vågig och inte sådär lockig som när han var mindre.
 
Veterinären kollade först på Noreen, då jag nojjat över hennes vikt, men hon såg ut att må jättebra och att även om hon är underviktig så borde det jämna ut sig såsmåningom, alltså inget att oroa sig över. Sen fick dom bägge två varsinn spruta, dom skötte sig kanon och reagerade knappt ( secret försökte komma åt den för att tugga lite ), men fick han såklart beröm för sin snygghet, min modiga, tuffa kille.
 
Om en månad är det dags för dos nr 2 och dessutom chip och id-koll, spännande.
 
 
otålig bebbe i väntan på vet.

Underbar bebis.

Började med att ta in hästarna, såklart skulle alla som går i hagarna runtom grusvägen ner till stallet springa runt och latja, gnägga och hälsa.. och mina två blev skogstokiga och ville också leka och busa.. *suck*.
 
Men ställde Noreen i gången och lät Secret stå i boxen och tugga på lite hö, såklart var med mer intressant att tugga på kedjan av ett av mina grimskaft ( något av de bäästa han vet! ). Noreen blev klippt i manen, hovskägget och svansen. Redde ut allt tagel med lite balsamspray och borstade noga och länge, ca 40 minuter blev hon stående där och som hon glänste när jag vart klar. Sen fick hon gå in i boxen för att dia lite, och sen fick lilleman komma ut. Han gick inte riktigt att få lika fin, men hårremen låg iallafall rätt när vi var klara och det svarta på halsen blev tillslut svart ist för brunt.. alltid något.. Redde även ut hans lilla bebisvans och den är numera vågig och inte sådär lockig som när han var mindre.
 
Veterinären kollade först på Noreen, då jag nojjat över hennes vikt, men hon såg ut att må jättebra och att även om hon är underviktig så borde det jämna ut sig såsmåningom, alltså inget att oroa sig över. Sen fick dom bägge två varsinn spruta, dom skötte sig kanon och reagerade knappt ( secret försökte komma åt den för att tugga lite ), men fick han såklart beröm för sin snygghet, min modiga, tuffa kille.
 
Om en månad är det dags för dos nr 2 och dessutom chip och id-koll, spännande.
 
 
otålig bebbe i väntan på vet.

Dag 6 - Det här äter min häst varje dag

Morgon: 0,5 l krafft groov 90, två nävar hackad strå lucern
Middag: 0,5 l krafft groov 90 ( enbart efter arbete )
Kväll: 1 liter krafft groov 90, tre nävar hacakd strå lucern
 
Och till detta får hon fri tillgång till bete eller hö, beroende på säsong.
 
 

Nostalgitripp - 13 April 2009

Tänkte bjuda på lite bilder ifrån den 13 april 2009 då jag red ett dressyrpass på ponnyn Man on the moon ( manne ).
 
 
Jag trivdes alltid superbra på Mannes rygg, och vi passade varandra fint i ridningen.

Bebitårna skjuter iväg

På bara två veckor har Secert gått ifrån perfekta hovar till riiiktigt långa tår.. förstår inte vad som flugit i fötterna på honom.. aja. Hovis är iallafall bokad i nästa vecka, så det blir fixat innan vi åker. Noreens hovar växer också snabbare på sommaren, men borde kunna vänta tills efter att vi kommit hem, annars får jag ringa dit hovis ändå, Matilda får hålla koll på fötterna helt enkelt :)
 
Är inte säker på när man brukar verka första gången på föl ( i grunden helt okunnig när det gäller föl.. men lär mig :) ), men tror att det är runt denna tidpunkt, nu på sommaren har även hovarna tendens att växa snabbare.
 
 
blir spännande att se exakt hur mycket han lyckas skämma ut matte.. har trots allt övat på att lyfta ben sedan vecka 1 och vi gör det varje vecka.. 

Topp fem hästnamn - mina favoriter

STO
- Lucy
- Annabelle
- Queen
- Harmoni
- Apple
 
VALACK
- Pilgrim
- Miramis
- Cariño
- Silver
- Prince Harry
 
HINGST
- Toy Boy
- Eminem
- Starbucks
- Lord Byron
- Dirty Dancing

Jogginpass i hagen

Mamma var med som hjälp med Secret, men han var tyvärr alldeles för jobbig idag.. när jag smörjde hennes karleder ( muggen är helt borta, men i förebyggande syfte (a) ), så tyckte han att det såg roligt ut och började bita henne i kotorna.. vart mindre glad på honom, men idag behövde jag inte säga till honom utan hon visade sig blir ORDENTLIGT arg och både sparka, kickade och nöp till honom, haha. Detta har hon aldrig gjort tidigare när vi arbetat då hon aldrig vill stanna till, men idag märkte hon att jag ej sa till henne att fortsätta när hon stannade upp för att säga ifrån och fortsatte sedan att visa obehag mot honom. 
Tycker att det är skönt att hon säger ifrån, han är ganska jobbig emot både henne och mig när vi longerar och dessutom är det en ganska stor skaderisk. Men efter lite tjuvnyp så ställde han sig under ett träd och käkade björnbär.. 
 
Noreen joggade på bra, tycker att hon hade ett fint flyt och vilade bra på steget, sen brunstar hon och varje gång jag bad henne öka så surade hon lite mot mig.. men ignorerade bara, gjorde lite ledarövningar i pauserna och hon vart fin. 
 
 
mattes bästa <3
 

Veckans planer :

Måndag - Longering i hagen, joggar henne ett lite längre pass ute i hagen på lååång lina. Förhoppningsvis följer mamma med och håller S sällskap.. vill undvika olyckor om jag kan..
Tisdag - Beroende på när vet kommer så kanske jag longerar snabbt en mildare joggingpass på morgonen, sen ska båda hästarna vaccineras.
Onsdag - Vila 
Torsdag - Promenad i ca 30 minuter
Fredag - Promenad i ca 30 minuter
Lördag - Lätt ridpass ca 20 minuter
Söndag - Lätt ridpass ca 20 minuter + longering

Sent tagen?

Jag tycker att det är ganska intressant att se när olika typer av ryttare väljer att påbörja inridningen på sin unghäst. Noreen är sent tagen och ligger två år efter i sin utbildning, vilket jag tror inte kommer spela någon större roll om några år faktiskt. Och är väldigt fysiskt redo för vad som krävs av henne, dvs hon har växt till sig mer än en 2åring, hon är mentalt mognar osv. Däremot är hon vild i grunden vilket gör att hon psykiskt var tvungen att anpassa sig till allt jag bad henne om, vilket gjort att just hennes inridning tagit en längre tid.
 
Men med Secret kommer jag att välja att påbörja inridningen redan vid två års ålder. Dels för att jag tror att han kommer att vara mentalt redo för det, med all den förberedning jag ger honom såpass tidigt i livet, och även för att jag vill ha längre tid med honom, att påbörja insittning vid två års ålder, inridningen vid tre års ålder och utbildningen vid fyra års ålder, gör att vi får fler år till att glänsa ihop, vilket är precis vad vi kommer att göra. 
 
Hur tänker ni kring detta? När är en häst redo för inridning egentligen?
 
Jag har aldrig ridit in en häst tidigare och det är något av de roligaste jag någonsin gjort, att utvecklas tillsammans och verkligen se framsteg för var dag.. det är guldvärt!

Nostalgitripp - Buckey Prince

Red detta lilla yrväder sommaren 2007, och några månader tog det oss att lyckas galoppera samlat över en åker, hoppa ett hinder kontrollerat och gå i form i skogen. Men vi lyckades. 
Han var helt galen och alldeles vild vid all typ av ridning, han kastade av alla mina vänner och lyckades ta bettet ett antal gånger och dra iväg i full gas.. att han var en liten b-ponny gjorde honom inget, i hans värld var han störst bäst och vackrast! :)
Lilla Prince är en av de hästar som lärt mig rida, och trots att det oftast gick i 120km / h i skogen med huvudet bland molnen och benen studsade fram så var det ett nöje att lära sig av denna lilla ponnybus, alla borde verkligen få chansen att rida en vild liten ponny.
 

some dreams just have to die

 

Diss

 
Måste faktiskt ge en fet diss till dessa stigbyglar.. tycker att dom är så grääsliga att det finns inte. Dom är säkert jättesköna och fyller sin funktion, men utseendesmässigt faller dom mig inte alls i smaken, usch.

Diss

 
Måste faktiskt ge en fet diss till dessa stigbyglar.. tycker att dom är så grääsliga att det finns inte. Dom är säkert jättesköna och fyller sin funktion, men utseendesmässigt faller dom mig inte alls i smaken, usch.

Blir inte ett dugg klokare..

Blir verkligen inte ett ord klokare av att leta runt som en dåre på internet.. behöver veta vart jag ska registrera Secret ( eftersom att han har okänd fader ) och kan verkligen inte hitta det någonstans.. men vetrinären kommer på tisdag för att vaccinera dom, så ska boka tid för id-koll samt chipmärkning då.. blir förmodligen när vi kommer hem ifrån spanien skulle jag tro.. :), så att vi kan skicka in ansökan om pass åt honom. Som tur är är det inte förrän den 31 december samma år som passet måste vara klart, så vi har ju lite tid på oss, men vill ändå få det gjort. 
 
 
sen vad jag ska registrera för namn på honom är ju verkligen SKIT svårt.... bara Secret känns jätte tråkigt, samtidigt som jag inte kan komma på något annat, förslag? ( måste ju såklart innehålla namnet Secret ;) )

Dag 4 - Hur mitt hästintresse började f

Jag har alltid tyckt om djur, men hästar har aldrig varit mitt favoritdjur direkt. Jag började med att rida på min då-bästavän Ellinors shettisar medan hennes mamma sprang bredvid. Men jag började inte på ridskola förrän jag var 10 år då jag började följa med min vän Matilda på hennes lektioner. Jag satt på läktaren och längtade upp på ryggen och tjatade sönder på min mamma för att få börja, och tillslut fick jag det. 
 
Jag började på en nybörjar grupp klockan tre på fredagar, men fick efter bara några få månader hoppa upp till klockan fyra gruppen, tillsammans med dom som ridit i flera år. Det var jag väldigt stolt över kommer jag ihåg, hihi.
 
 
Ridskolan var en fin tid och jag saknar det ibland, men det är precis som att växa upp och sluta skolan. Ridskolehästarna kommer alltid äga ett hörn av mitt hjärta.

Ny kategori

Nu finns det är ny kategori i menyn som jag döpt till "Nostalgitripp", här kommer jag bjuda på lite tillbaka blickar på vad som varit, det har hunnit passera många hästar i mitt liv.
 
Inledde med ett bildregn på Sörbys Xtra, vilket ni kan se här nedan! :)

Nostalgitripp - Sörbys Xtra

Här får ni ett bildregn på mig och Xtra. Mellan 2008-2010, enjoy :)
 
 
Jag slutar aldrig älska honom, men ibland faller saker isär så att man kan se vad annat livet har att erbjuda. Och idag står jag som ägare till två fantastiska individer.. så hur mycket jag än saknar Xtra, och hur ont det än gör i mitt hjärta, så förstår jag idag varför detta hände.

trött häst och morgondagens planer

Noreen blev väldigt mentalt trött över att ha galopperat idag, trots att hon bara galopperade några långsidor med pauser emellan så var det mentalt påfrestande för henne att göra något nytt och dessutom kan trav-galopp övergången vara lite.. bökigden första gången. Så imorgon hade jag tänkt att skritta en runda med henne, först fram och tillbaka ifrån hagen, runt grusvägen och runt vinterhagarna, Secret och pappa får följa med på släptåg och jag tror att det kan vara skönt för henne att bara få skritta lite + all miljöträning vi kommer att få kommer att göra henne gott.
 
 
åååhhh vad jag älskar min häst! <3

Bett

Bettet jag använder på Noreen nu är ett tredelat med stora ringar, är dock inte helt nöjd med det då ringerna är lite väl stora. Något jag gärna vill pröva är fullcheek, hört att det ska vara bra för unghästar, speciellt vid ledande tygeltag då det "visar" hästen vägen lite tydligare, vilket jag verkligen hade behövt. Noreen går att svänga men kan i vissa tillfällen blir lite väl "stum", är dock oftast för att hon drar sig mot andra hästar, men tror att detta hade haft bra effekt på henne. Någon som rider med fullcheek som har något att säga om det?
 

Matilda & Noreen

Det var verkligen bra för mig att se någon annan på Noreen, fick kvitto på att hon är så lugn och harmonisk att se på precis som hon känns när man rider. Dessutom har Matilda mycket mer unghästvana än mig så ville att hon skulle känna lite på henne, och hon tyckte inte hon var överdrivet vinglig och väldigt lugn och snäll.
 
haha, hjälmen var lite stor.. haha. 
 
 
Jättefina verkligen, sen att min häst inte kan se glad ut på kort... det är väl sin sak!

Första galoppen

 
Idag var min vän matilda med mig, hon smackade på noreen lite extra och bad om galopp och världens bästa ponny fattade galopp som om det var de mest naturliga i hela världen.. jag döör så klock, trygg och lugn hon är!
 
Kommer bilder när Matilda red också, det var jättekul att se Noreen under någon annan och Matilda såg fin ut på henne också! :D

När är en häst inriden?

Det finns tuuuusentals olika åsikter kring detta, men tänkte utrycka min personliga åsikt. Jag tycker att en häst räknas som inriden när det går fram i alla gångarter, går att stanna och styra. Med andra ord grunden i all ridning, det är för mig en inriden häst, och allt som kommer efteråt kallar jag för utbildning. 
 
När en häst går att skritta, trava och galoppera på fyrkantsspåret och på större volter är den ridbar i alla gångarter, när det går att göra halt iåfrn skritt och går tar galopp-trav, trav-skritt övergångarna samt går att styra i alla gångarter då är hästen ridbar och utbildningen kan påbörja. Nästa steg för min del är sidvärtsrörelser så som skänkelvikning, öppna och sluta. Börja använda sig av ytterhjälperna och främst ytterskänkel. Inhoppning ( detta kommer längre ner på listan för min del då jag ej är hoppintresserad ) och under tiden låta hästen gå i en unghäst-form, dvs öppen, låg och inte försöka dra ihop hästen, men den ska kunna bära sig själv.
 
Har ni några åsikter kring detta? När är en häst inriden egentligen?

rastlös matte

Nu har Noreen vilat ifrån all typ av träning i tre dagar, då jag varken haft tid eller ork, men har dagligen borstat, pussat och rengjort karlederna på henne för att hålla henne fin och fräsch. Hon har fått vara inne ganska mycket denna veckan pga vädret också, vilket hon inte uppskattat sådär jäätteee mycket.. haha. Däremot älskar hon sitt nya hö och har verkligen ätit bra dessa dagarna, vilket jag gillar! :D ( hon är super kräsen och vägrar ibland att äta.. )
 
Men idag är jag ridsugen som FAN! så ska tvinga med mig pappa till stallet för att rida en liten tur :)
 
 
hur fin är hon inte som ridhäst? söta, fina Niniii

förvirrning och fina hästar

Ibland undrar man när detta otursåret ska ta slut egentligen.. idag stod det två nya ponnier i hagen och en förvirrad mamma i stallet som undrade när jag skulle flytta ur min box.. japp! Då hade min box blivit uthyrd till någon annan samtidigt som jag hyr den.. går bra kompis, det går bra nu!
 
Mamman var iallafall huuur snäll som helst, vi förklarade bara läget och löste det oss emellan. Hon kommer att stå i lilla stallet tills det är dags för oss att sära på våra och då flyttar vi ut ist, så vi byter bara. Skönt när saker och ting går att lösa!
 
 
idag tog jag hjälp av lilla Celine för att ta hästarna, så borstade igenom och kollade igenom bägge hästarna, Secret var alldeles för upptagen med att pussas med sin nya granne Nero för att bry sig ett dugg och matte och Noreen var heelt inne i sitt ätande, men rena blev dom och blank så fint när jag var klar. 
 
Och min brutta har även gått och blivit brunstig.. tjo hej!

Dag 3 – Min största rädsla

Antar att det är menat inom hästvärlden? Min största rädsla är att förlora mina hästar. Det är det absolut värsta som kan hända mitt liv. Jag har kommit över det en gång, men jag är inte stark nog att göra det igen, det är något jag vet. 
 
Jag vet att jag skrattar bort mycket, det är så jag hanterar smärta, sorg osv. Det är mitt sätt att hantera livet. Jag är en väldigt känslig människa och jag klarar inte av mycket, sorg och förlust är trauma för mig och jag klarar inte av det.
 

God gave me you

Idag fick mitt hjärta vila (igen) då jag jobbade länge idag, och imorgon så ska jag iväg efter jobbet så blir vila igen. Men på lördag planerar jag både longering och ridning, kanske att jag slänger upp någon annan ryttare för att få lite variation, vill både se Noreens reaktion samt hur hon rör sig under ryttare.
 
 
åh, första gången jag sitter på mitt hjärta, så fint!
 
 

Dag 2 – Min första häst

Trots att han inte var min egna så tänker jag på Xtra som min första häst, inte min första egna häst, men min första häst, definitivt.
 
Det blev vi tidig höst 2008, och vi började tiden med att bråka, VARJE dag. Han var ett helvete mot mig till en början och jag tittade faktiskt efter en annan häst ett tag. Men vi klarade det, och blev bästa vänner, absolut bästa vänner.
Det finns verkligen inte ord för hur mycket jag älskade denna hästen, och kommer såklart alltid att göra, iallafall minnet av honom.
 
Han åkte till plönninge den 31 Januari 2010 inför försäljning och ägs idag av Jonna Johansson, en duktig liten ryttare som tävlar honom i hoppning. Jag tycker att jag la en bra grund för honom och vi utvecklades fint ihop.
 

mugg..

Upptäckte mugg på ett av Noreens framben häromdagen, undersöker såklart dagligen men detta måste jag alltså ha missat + att det var så lite att det bara var lite små sårskorpor.. but still!
Misstänker att det kommer ifrån hagens dåliga underlag när det regnat. En del av hagen är marken svampig och väldigt fuktig, och blir som ett träsk när det regnar pga all mossa och för att vi är så nära havet, där står dom pga där finns träd = dom står i fukt och gegg.. Men rengör, torkar och smörjer dagligen, har någon speciell salva för karlederna som tydligen ska vara bra, så får hoppas att det hjälper.
 
Än sålänge är det bara ett av de vita benen som drabbats, får la hoppas att hon inte får det på fler!
 
 
Aldrig haft en häst som haft problem med mugg tidigare, får la se hur det blir till hösten med all denna leran.. men vi kommer att stå i lilla stallet med tillgång till vattenslang, så borde inte vara några problem :)

C-ponny ( fingers crossed )

Mätte Noreen idag för skojs skull, tror dock inte att jag var särskilt exakt, men har aldrig mätt henne tidigare så var lite kul att se. Och mycket riktigt är hon en C-ponny ( 139cm för att vara exakt. ), vilket är precis vad jag ville. Varför? Maxad C-ponny är bättre än liten D-ponny.
 

Hästisarnas kvällstid.

Åkte ner till stallet för att ge hästarna kvällsmat, men det regnade så mockade i uber fart och pappa kom tog in hästarna medan jag förberedde kvällsmat, hö, vatten osv. Sen torkade jag dom torrt bägge två, borstade och gjorde dom rena och fina. Jag döööör verkligen så snygg Secret är just nu. Man ser det så tydligt när han står i boxen utan grimman, han verkligen glänser!
 
 
Min blivande heartbreaker, stjärna, vän, bästis. Grymmaste, bästaste älsklingen. 
 
Älskar honom <3

Did you say it ?

I love you
I never want to live without you
You changed my life
 

Dag 1 - Presentera dig och din häst

Kan väl börja med min häst, Mockbeggar Noreen är ett femårigt New Forest sto impoterad ifrån England. Hon blev min den 20 November 2011. Har ridit in henne själv och hon är under utbildning. En tjej med ett eldigt humör och mycket egen vilja men ett hjärta av guld och den snällaste man någonsin kan önska sig. 
 
Själv är jag Stephanie, jag är 18 år ( soon to be 19 ) och har hållt på med hästar sedan 10 års ålder. Jag är en glad och snäll människa, lite elak ibland, men i grund och botten en fin vän till mina vänner och jag älskar mina vänner och mina hästar är det bästa som någonsin hänt mig.
 

en lista för att fylla ut

Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst
Dag 3 – Min största rädsla
Dag 4 - Hur mitt hästintresse började
Dag 5 – Det här finns i min ryktlåda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favoritgrej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardagsoutfit
Dag 9 – Mitt bästa hästminne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 – En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 – Varför ridning får mig att må bra
Dag 15 – Något du och din häst är stolta över att ha gjort!

Idag med hästen

Nu hade Noreen vilat i två dagar, så idag var det dags för ridning igen. Idag fick min lillebror följa med och hjälpa mig hålla Secret. Jag tog med allt ner till hagen för att rida där, och började med att skritta längs långsidorna och märkte direkt att hon började dra sig mot resten av flocken så såg detta som ett tillfälle att öva på att hålla hennes huvud ställt från flocken och rida så lång ifrån dom som möjligt. 
 
Värmde upp med intervaller, skrittade två långsidor, travade en, skrittade fyra, travade två. Sen skrittade jag lite serpentinbågar över en mitten linje i hagen för att öva på svängarna. 
 
När vi sedan började trava på ordentligt så drog hon sig extremt mycket mot flocken så fick hålla henne lite hårt på yttersidan emellan åt, men tycker faktiskt att hon skötte sig fint tillslut. Ridpasset varade i ca 20 minuter, och värmde inte upp med någon longering utan red enbart idag.
 
 
Nu ikväll fick jag ta in dom och ge dom massa, massa hö, vilket dom bägge förtjänade efter att ha tagit sig förbi en stooor vattenpöl ;)

Då - Nu, del IIII


Då - Nu, del III

 

Då - Nu, del II

 
 
 
 

mammas pålle

Detta tog MYCKET övertalning och tid.. men idag stod mamma och putsade lite extra på hennes lilla häst.. haha.
 

Hästbloggar

Här kommer en lista på de hästbloggar jag läser, dagligen eller några gånger i veckan / någon gång i veckan.
 
Carlssonpataket.se
 
Baraacarro.blogg.se
 
Linnolsson.se
 
Gennes.se
 
Dressyrmupparna.se
 
Ztreliin.blogg.se
 
Johannagrant.se
 
Jag läser väääldigt mycket bloggar, och just nu läser jag väldigt mycket hästbloggar, tycker det är väldigt kul :)

Då - Nu, del I

Tänkte ge er en liten bildbomb på ifrån det att jag fick hem Noreen till idag, kan väl vara lite roligt att se? Tycker jag iallafall, haha. 
 
 
Här sju månaders dräktig (igen, ingen visste.. )
 

Bilder ifrån idag :)

 
Hon är såå mycket bättre i kroppen nu än vad hon varit. Såklart långt ifrån hur jag vill att hon ska se ut, men ändå en bit på vägen. Har inte visat helt klart och ärligt hur hon sett ut i kroppen tidigare i våras, men kan säga som så att hon är på bättringsvis.

Dagens ridpass

Idag testade jag att skippa longering och sitta upp direkt.. trots att hon vilat i två dagar så var hon helt cool lugn när vi skrittade runt fyrkanten och vi gjorde volter, minskade och ökade skritten och gjorde halter, hon var väldigt pigg och på bra humör. Även traven var fin, hon blir stadigare i svängarna och vi gjorde lite volter, minskade och ökade även traven lite. När jag gjorde det så använde jag mig enbart av vikten, jag la min egen vikt lite bakåt och hon minskade takten och när jag ökade henne så tog jag fram överlivet lite och smackade lite lätt, hon är himla känslig för det, vilket är skönt!
 
Red inte särskilt länge eftersom att mamma var med och Secret stod uppbunden, så det var bara en snabb genomgång, avslutade när det gick bra.
 
Vi hade två nya hästar som stod i lilla stallet idag och ägarna kom förbi när vi hade våra uppbundna, dom började bröta med skottkärran och Noreen fick panik, slet sig och sprang iväg.. TACK SÅ MYCKET!!!
Fick springa efter med Secret och en hink pellets, och fick tag på henne, lugnade henne och gick tillbaka till de läskiga. Mamma blev såklart jätterädd ( hon är redan rädd för hästar ) men fick lugnat alla tre och gick sedan ner till hagen med dom. Såklart att man inte tänker på att vara försiktig om man inte känner till hästarna runt om sig, så jag lägger all skuld på mig, jag skulle förvarnat att Noreen var rädd och känslig för allt, så hade detta gått att undvika, men man lär sig helt enkelt och tur att grimskaftet gick av så lätt så att hon inte drog med sig hela stolpen!
 
 
fler bilder kommer! :)

Att lyckas eller att misslyckas

Det är fantastiskt kul att kunna forma hästen helt själv, att kunna ta vara på den talang just nu häst besitter och göra de bästa utav den. jag tycker att det är jätteroligt att rida in Noreen och utvecklas tillsammans med henne, jag är en erfarenhet rikare och jag lär känna min häst på djupet i processen, det är något väldigt fint i mitt tycke.
 
Men jag är också väldigt rädd. Rädd för att göra fel, rädd för att förstöra och rädd för att misslyckas. Detta är inte bara inom inridningen, utan tvivlar alltid på mig själv, oavsett. Jag är alltid rädd för att begå misstag, öppet misslyckas osv. Vilket såklart är en drivkraft, det gör att jag försöker mer, läser på mer, gör mitt bästa i alla lägen. Men det lägger också en enorm press på mig. Att aldrig tillåta mig själv att misslyckas är inte något man bör sträva efter, för även på det pushar mig så trycker det också ner mig.
 
Om jag inte är 100% säker på att jag kan lyckas, så ger jag mig aldrig ens in i leken. Detta är en av anledningarna till att jag inte kliver in på en tävlingsbana, jag tränar inte på någon ridklubb där det finns massa folk eller i grupp med andra människor. Jag håller mig ute på landet, på en liten gård där det är jag och fyra andra tjejer i 12års ålder. Jag tränar för min tränare, som inte ser ner på mig och jag har en billig häst som inte kan ett skvatt och som inte har något bakom sig.
 
Jag undviker all typ av press och jag trivs med det, just nu. En vacker dag vill jag kunna lasta ut min häst på en ridklubb, träna i en hoppgrupp och kliva in på en tävlingsbana, en vacker dag. Men tills jag är redo, mogen och verkligen vill det, så håller jag mig utanför.
 
När jag var yngre och red på ridskola så älskade jag att visa upp mig och min ridning. Jag var alltid säker på mig själv och jag visste vad jag gick för. Min ridlärare bidrog till ett bra självförtroende och jag utvecklades snabbt i ridningen. Men när jag fick Xtra så vände allt. Jag började om ifrån början på en väldigt grön häst som knappt kunde fatta galopp. Vi var båda nybörjare och jag hade ingenting att visa upp, det fanns ingen stolthet i min ridning, och jag började genast att gömma mig, för hur mycket jag än älskade att rida denna hästen så kunde jag aldrig jämföra mig med dom som hade välutbildade hästar som tränade för bra tränare. 
 
Och sen dess har det alltid varit så, jag har aldrig haft de förutsättningar vissa andra har, jag har alltid fått jobba hårt för att ens kunna hålla på med denna sporten och jag har fått ta många smällar och blivit utnyttjad väldigt mycket. 
 
Jag är duktig på självkritik, och har alltid varit. Att lägga upp en film när jag rider är svårt för mig, men jag gör det för att utmana mig själv, att våga misslyckas, att våga visa att jag är bara människa. 
 
Jag tycker att det är viktig att klappa sig själv på axeln ibland, trots att jag inte gör det särskilt ofta själv. Men jag har något att vara stolt över, jag har fått chansen att rida många fina hästar, fått en hel rad med nya erfarenheter och jag är väldigt väldigt glad över det. Att rida dom svåra hästarna, dom jobbiga, oridbara och knäppa, det är dom jag lär mig på, det är dom jag fått chansen att rida och det är dom jag har i bagaget. 
 
 
 


Dagens planer

Idag var det ett tag sedan jag red så idag tar jag med mig mamma ner till stallet och skrittar och travar lite i paddocken, enbart för att få rutin på det hela. Målet med denna månaden är att kunna trava henne på grusvägen samt i hagen, ev ta första galoppen i slutet av månaden ( känns dock lite överkurs för min del, men lite önskedrömmande )
 

<3

 
Bjuder på lite tävlingsbilder på mig och Piccolo. En ponny jag skötte och red på ridskolan när jag gick där. I fyra år red jag denna lilla ponny varje vecka, vi ställde upp i alla klubbtävlingar ridskolan anordnade och jag var där och skötte om honom varje dag, underbara lilla Piccobus, jag glömmer dig aldrig, och jag älskar dig alltid. Att veta att han har det bra, att han är gammal och grå och älskad gör mig så himla glad. 
 
Du gav mig så mycket.

Secret film

 
 
När man ligger halvdöd på soffan finns det inte så mycket att göra, så efter jag knåpat ihop en Noreen-film så fick Baby en också, finaste finaste lilla fölis, matte älskar dig mest på hela jorden!
 
 

Shopping

Vart en sväng på ge-kås för att leta efter flughuva till Noreen, hon har blivit helt infekterad i ena ögat pga dessa jävla flugor!!!!
Hittade en ifrån Catago som inte var svart och ful, så plockade åt mig den direkt och fick även med ett par ridvantar hem. Hittade ett schabrak jag gärna hade köpt, men fann enbart i full, och det var alldeles förstort.. synd. 
 

<3

Ska snart ner och pussa på min fina underbara häst, är bakis så kommer ej rida, men kanske promenerar lite med henne.
 
 

Vi rör på oss

Idag fanns ingen som helst lust till longering eller något i den formen, ALLS, varken hos mig eller Noreen. Så tog på mig löparskorna, Noreen i grimskaft och lillen på släptåg och vi körde 1km PW och 3km joggning. FYFAN säger jag bara.. Noreen fick upp en fint flås och följde mig bra hela vägen, lilleman var en riktig pain in the ass och jag var död efter uppvärmningen, hej och hå!
 
Men glad att det är gjort nu. Efteråt svampade jag av Noreen samt sprayade med flugmedel, klippte hennes man och pannlugg och dammade av henne, hon blev så fiiin min tjeja. Skurade även rent vattenkarlet och fyllde på nytt vatten och avslutade med kvällsmat till ponnytjejen, som förövrigt gav Secret två ordentliga sparkar när han försökte komma nära maten.. HAHA! så istället tog han skydd hos matte och tröstade sig med att bita på mina skor.....
 
 
På fredag blir det nog Carola träning, vår första sedan i Mars månad, åååh vad jag längtat!

Dagens joggingpass

Idag följde mamma med, som är rädd för hästar.. he he. Med andra ord blev det longering i hagen idag igen, mamma gjorde Secret sällskap på andra sidan staketet genom att borsta honom och klappa på honom så vi slapp honom iallafall en liten stund. 
 
Noreen var på SKIT humör.. hon vägrade emellanåt att gå ut på spåret och tjurade av och till. Men fick henne iallafall fin efter en heldel arbete. 
 
Som avslut så sprang jag med henne två varv runt hagen, ville ha henne på så rakt spår som möjligt då hon inte har något spår att följa när vi är i hagen och det blir lätt att hon söker sig inåt och inte tar för sig.. jag blev såklart helt färdig och även Noreen blev trött och svettig, skönt med ett joggingpass kan jag tycka.
 
Avslutade med att skritta henne lite innan jag svampade av henne, vilket nu går som på räls, kunde svampa henne i hela ansiktet, på halsen och bogen utan att hon ens reagerade för vattnet, underbart. 
 

Tisdag 3 Juli 2012

Imorse bokade mamma tid med veterinären för vaccination av hästarna, Noreens pass är alldeles för otydlig, så ger henne en ny grund och Secret ska även han få en grund. Rådfrågade även lite kring Noreens hull och har fått lite tips på fodertillskott nu som jag ska iväg till granngården och införskaffa. Annars är det förhoppningsvis ridning som gäller idag, om jag har sällskap vill säga ;)
 
 
Ska dessutom försöka göra något åt hennes man, hahaha! Det är ju nästan pinsamt hur ful den är nu!

Att äga ett sto

Alla hästar är olika, och menar inte att dra alla över en och samma gräns, men att äga ett sto är verkligen en utmaning utöver de vanliga. Hade jag själv fått välja så hade jag aldrig stått som ägare på ett sto, never ever. Helt enkelt för att kärat ner mig i idén av att ha en valack och efter att ha haft valack tidigare så kunde jag inte tänka mig något annat.
 
Noreen är ett sto rakt igenom, hon är svår att jobba med, surig, bestämd, envis, nochalant.. ja ni fattar. Jag kan försöka få in henne ifrån hagen i flera timmar vissa dagar och andra kommer hon glatt till mig, ibland total vägrar hon på ridbanan och står och stampar i marken av envishet och ibland går hon framåt, sakta men säkert.. det är verkligen ingen lätt match, att försöka vinna henne på sin sida. Hon har så himla mycket att säga till om och hon vet vad hon vill.
 
Sen att hon är en rödhårig liten ponny gör väl inte saken bättre, men nu när hon är min och när jag känner henne, så har hon vunnit mitt hjärta. Hade inte bytit ut henne emot något i hela världen, världens vackraste tjej.
 

en stolthet

Tänkte dela med mig av något som jag vet svider riktigt ordentligt i folks ögon. Nämligen lite stolthet ifrån min sida. Det är inte ofta jag klappar mig själv på axeln, men efter att ha kollat igenom massa bilder ifrån förra sommaren med Rosalita så kan jag inte annat än att le. Detta var en liten liten ponny som ingen kunde eller ville rida. En häst som alla gett upp på, och det klart att jag var tvungen att ge henne en chans. 
 
Jag var helt enkelt rastlös och redo för något, och hon gav mig verkligen något att jobba med. Och vi lyckades, trots att det för många inte verkade så, så fick jag ordning på henne, på väldigt många plan och lyckades bättre än någon tidigare. Jag är stolt över henne och mig själv.
 
Jag önskar henne all lycka till i framtiden, jag har många gånger ångrat mitt beslut, men är glad att jag tog tag i saken innan det gick förlångt. Rosalitas och min tid är ett fint minne jag alltid bär med mig.
 
 

 
 
Jag hoppas verkligen att hon kommer till någon som är villig att ge henne en ärlig chans, för jag tror att med människor som vill henne väl, och som är villiga att ge hästen tid och kärlek och bygga upp en tillit och ömsesidig respekt mot hästen, den kommer verkligen förstå vad denna hästen har att erbjuda, fina fina älskade lilla ponny.

Laddad ponny

Igår fick Noreen vila, och det fick jag ångra bittert idag. Hade ingen hjälp eller sällskap så fick longera i hagen med bebis springandes med. I början var Secret SKIT jobbig... han klättrade på Noreen samtidigt som hon försökte lyda mig, bet henne i benen, snubblade på henne osv, jagade bort honom ett par gånger, men han kom bara tillbaka igen... usch!
 
Men när jag kommit igång med henne så blev hon överladdade, drog ett gäng lufthopp och bocksprång och stack iväg ett par meter i FULL galopp.. lillen hakade på och höll på att springa in i longerlinan *suck*. Så bestämde mig för att släppa henne och låta dom springa av sig det värsta löst i hagen, och dom sprang... hahaha. 
Efter några varv märkte jag att hon blev trött så jag kallade in henne och kunde nu träna ostört utan att bebis hoppade runt oss som en tok, då han förmodligen också blivit trött av allt springande. Nu joggade jag henne bara i trav på lååång lina. När det tog emot så bad jag lite mer ifrån henne och hon lydde fint. 
 
Avslutade som vanligt med att gå några varv runt hagen med henne, och sammanlagt tror jag att vi tränade i 1h, om man räknar med fram och avskrittning, vilket är bra :)
 
 
typ såhär såg det ut hela passet.. busan!

All you need is love

 
 
Så jävla fina filmer

Chillin' with my man

Får spader på honom mestadels av tiden men ord kan verkligen inte beskriva hur mycket han betyder för mig, världens finaste bebis.
 
 
 
 

Den rädda hästen överraskar

Något jag aldrig trodde var att jag kunde komma nära Noreen med en blöt svamp eller en sprayflaska, men oj vad hon förvånar ibland. Har ju börjat spruta lite smått med flugmedel på hennes hals, väldigt försiktigt och lite, men idag var flugorna som galna på henne efter ridpasset. Så tog en blöt svamp och svampade av hela hästen så hon blev fuktig ( hon blev ej svettig när vi red, utan var bara varm i huden ) och sen sprutade jag ner henne med flugmedel, inte en min rörde hon trots att jag sprutade framme på bogen, på benen osv. VÄRLDENS coolaste!
 

tankar, planer, funderingar

Jag åker snart till Spanien och blir borta i ett par veckor, vilket betyder vila för Noreens del. Det blir en månads vila för att smälta allt och innan dess är väl drömmen att ha ridit henne i alla gångarter.
 
Och när jag kommer hem blir det en igångsättning i lagom takt och ska även slå på framskor då jag känner att hon ömmar när vi rider på grus eller hårt underlag. 
 
Men för att ta en sak i taget så hade jag tänkt bolla lite kring det här med gångarterna. Idag travar vi och det går hur bra som helst, hon har inte visat några obehag tecken eller liknande, utan det är bara att jobba på och fortsätta bygga rätt muskler som krävs för den typ av ridning vi utför. Men till de problem som vi snart kommer stöta på, jag hade helst sett att första galoppen var i uppförsbacke med en stabil häst framför. Min häst är ej tillräckligt trafiksäker för detta och jag tror inte att hon kommer att hinna bli det heller med tanke på att jag har ett litet föl som måste följa med vart vi än går. Och som det ser ut nu har vi heller ingen ridväg i uppförsbacke inom räckhåll.. Altenativet är att hålla till på en vanlig grusväg eller i paddocken, får helt enkelt kolla av med min tränare om hon har några ideér.
 
( vi har iofs redan galopperat fyra galoppsprång när hon blev rädd en gång ;) hihi ) - skämtosido.
 
 
Första gången jag sitter på min häst. Ser ni förresten att när hon var bättre i hullet så ser jag inte "förstor" ut på henne? Jag tyckt att jag ser lite stor ut de senaste, men tror att när hon kommer upp i hull igen så blir det bra.

Dagens vill-ha

Dör lite när jag ser detta schabrak och tänker hur jävla snyggt det hade varit på Noreen, till vita catago benskydd och boots, nom nom!
 
 
 

Hagbilder del III


Vilodag

Idag vilar hästarna, vilket betyder ingen träning, men åkte ändå ner för att kolla och känna igenom dom nu på eftermiddagen, Noreen hade lite hovavtryck på halsen och Secrets sårskorpor har lossnat riktigt ordentligt, och det ser fint ut undertill. 
 
Ska ner snart igen för att fylla på vatten samt rengöra Noreens ögon, dom har runnit i några dagar nu, antagligen flugorna.
 
 
pappa klickade en bild på oss idag, gosiga Noreen.

Jag är så glad att du är min.

Jag kan verkligen inte föreställa mig en värld utan dig. Du kom in i mitt liv när jag behövde det som mest och varje dag med dig gör mig starkare, bättre. Du läker mig inifrån och ut och jag älskar dig för allt du gör för mig.
Det finns verkligen ingenting i världen jag värdesätter högre, min finaste, underbara ponny och vän. Min fina fina tjej.
 

Shettisman

Noreens man är som en riktig shettisman just nu.. hatar det! Vill ha den kort och tunn och får spader eftersom att jag är värdelös på att rycka manar. Jag behöver verkligen tunna ut den för att överhuvudtaget kunna klippa den, för idag ser den verkligen förskräcklig ut, detta är jag fullt medveten om!
 
Men hittade denna på hööks hemsida, kanske kan vara något, behöver verkligen något som kan tunna ut riktigt ordentligt.
 
 
 
någon som har några andra tips eller råd när det kommer till att tunna ut manen ?

Ny design

Har ikväll suttit och pillat ihop en ny header och passade samtidigt på att byta bakgrund samt lite i menyn. Kände för en förändring, och bara jag som total ÄLSKAR bilden i headern?! Det gör verkligen att hela bloggen blev 10x bättre. Jag gillar den skarpt!