Nyår coming up

Imorgon har vi nyårsafton, vilket i sin tur betyder smällare och raketer, många djur lider något extremt på dessa högtidligheter. Förra året stod Noreen i gallerbox, radio på och det var inga problem. Men i år står dom i lilla stallet, med låga boxdörrar, vi har en ljudkänslig lite bebbe och jag är lite osäker kring exakt hur reaktionerna kommer vara. 
 
Hur löser ni detta om ni har ljudkänsliga hästar?
Vi ska se till att de har mycket mat att pilla med hela natten, radio på och ev lampan tänd, bägge dörrarna till stallet ska vara stängda.
 
Många djur klarar inte av nätter som dessa, det finns dom som aldrig återhämtar sig och det finns även dem som har ihjäl sig själva. Tycker att alla som smäller raketer bör ha det i baktanken, att inte smälla i närheten av villakvarter eller hästhagar, någon respekt måste finnas för djuren.
 

Budget Outift


A dream

Jag vill kunna ge mina hästar bästa möjliga livskvalitén. En dröm för mig är jag kunna bosätta mig på en liten hästgård, låta mina barn växa upp i en hästfylld miljö och ägna resten av livet åt det jag älskar mest i hela världen, mina hästar.
 
Jag är ung och jag har hela livet framför mig, men jag är inte rastlös. Jag har inget behov av att bryta mig loss ifrån något, jag vill ha trygghet och jag vill ha en harmonisk tillvaro. Och jag vill alltid leva livet på mina egna villkor.
 

2012 med Noreen

 
stolt över dig hjärtat, stolt över oss och över vad vi kämpat oss igenom.

Viljan att lära

Jag tror att det absolut viktigaste inom ridsporten är att ha viljan att utvecklas, och lära sig mer. Oavsett om det gäller själva sporten, kunskap om djuret eller att utveckla en mer sund syn på hästhantering.
Jag står idag med två stycken helt gröna hästar, jag vet att det kommer dröja flertal år innan det sker någon utveckling rent ridbart ifrån min sida, men varje dag får jag ny kunskap runt omkring sporten, vilket jag tror gör mig till en bättre hästhållare.
 
Jag och Noreen har tränat enligt akademiskt sedan ett år tillbaka och det är guldvärt om ni frågar mig. Enkla problem vi stött på i vardagen har haft sånna lätta lösningar, jag har lärt mig mer under detta året än jag gjorde de två åren jag hade min foderhäst Xtra, då jag red och tränade varje dag. 
 
Jag kommer, som de flesta andra ifrån en ridskola där man utgår ifrån den klassiska ridstilen, och nu tänker jag inte klanka ner på det, vi i Sverige har en väldigt bra och sund hästhållning i förhållande till hur det ser ut i resten av världen, men alla kan öppna ögonen, ifrågasätta och vilja lära sig mer. Tror att det är väldigt viktigt och vi måste ta vara på dessa underbara djuren som ger oss så otroligt mycket.
 
 
mina ögon öppnades för ett helt nytt synsätt, både rent hantering och ridmässigt. Jag är glad för det eftersom att min häst är det viktigaste jag har, och hennes lycka är min lycka.

Outfit


Ja eller Nej

Funderar på att klicka hem ett sånt här set till Noreen. Vill gärna ha ett set i cerise och tycker att exklusiv schabraken är riktigt riktigt snygga, vad tror ni? Hade min böna varit fin i detta set ifrån Exklusiv, i en Cerise färg med vitt kantband och passpoal??
 

Secret tar över

Secret gick in i en trotsperiod för ca två veckor sedan. Han går på mig, buffar, vägrar gå in/ut ur hagen, stannar och vägrar gå framåt osv osv. Han tar över med andra ord. I de lägen när jag går med två hästar, den ena går snällt bredvid och den andra stannar, springer, buffar ( lever rövare med andra ord ) så finns det inte jättemycket att göra. När jag vänder uppmärksamhet åt Secret så står en orolig Noreen bredvid helt vilsen, vet inte vart hon ska ta vägen eller vad som förväntas av henne. har fått hjälp av Matilda de senaste dagarna, så hon har kunnat ta Noreen, och haft chansen att rätta till saker med Secret. Numera går det bättre att gå med han, men han är fortfarande väääldigt jobbig i stallet, enkla saker som att stå bredvid och vänta tills han lugnat ner sig innan jag klär på/ av grimman, gå ut ur boxen, backa in, ut, in, ut flertal gånger varje morgon för påminna att det inte är okej att kasta sig ur boxen på eget behag.
 
Det går framåt, men det är ganska påfrestande för oss bäggetvå. Jag vet att han hade mått bäst av att få vara i en stor flock jämnåriga, busa och bralla hela dagarna och få vara bebis. Samtidigt får jag chansen att befästa dessa regler och gränser nu innan han skickas iväg på bete,han får ifrån start en bra uppfostran och blir förhoppningsvis lättare att handskas med till hösten. Nu väntar vi bara på att tiden ska gå lite fortare så att bebis får lov att kastreras ( vilket kommer att ske i mars, *fingers crossed* ), tror att det kommer att hjälpa till med en del olater.
 

ridsuget tar över lite

Det känns lite extra i hjärtat när man åker ner till stallet och inte kan rida sin älskade häst. Hon har fortfarande vintervila, vilket är en av anledningarna, men sen har jag heller inga praktiska lösningar då jag har ett föl som river stallet om man tar ifrån honom sin mamma. 
 
Det är lite krångligt, lite jobbigt och lite att lösa. Men såsmåningom kommer det gå fint. Väntar hellre några/någon månad än att utsätta hästarna för stress eller annat. 
 
Men har ett fint minne ifrån nu i höstas när jag red ut med Noreen själv för första gången, galopperade på grusvägen ner mot sommarhagarna ett par vändor, hon hade perfekt bjudning, sökte sig framåt, nedåt, lyssnade till hjälperna och var riktigt riktigt fin att sitta på. Det bär jag med mig, finaste hästen. 
 

mitt lilla gryn

När jag väl kom fram till stallet nu ikväll så var jag helt slut, haha. Men mockade och fixade vatten + hö innan jag gick ner för att plocka in hästarna. Idag var alla skorpor borta ifrån Noreens "sår" så när jag tvättat rent kunde jag få en ordentlig syn på hur det faktiskt såg ut därunder, och det ser mer eller mindre ut som ett liggsår ( ni vet som hundar kan få? ) fick en bild med paddan, men det syns knappt något,
 
 
vad kan det vara?
 
Bägge hästarna borstades noga och pussades om ordentligt, åh vad glad jag är att jag har dom. 

sår och sånt

Var på ge-kås ett par dagar sedan, och total glömde att passa på att köpa kraft foder. Hade även tänkt köpa på mig lite b-vitamin. Noreens vita bakben har varit fett och lite konstigt de senaste dagarna, tror att det kan vara lite b-vitamin brist då jag läste att det kan drabba de vita benen, bläs osv. 
Sen har jag nog lyckats få bukt på hennes sårskorpor uppe vid bakknät, misstänker mugg eller liknande ( trodde till en början att Secret bitit henne.. men inte helt säker numera ), fanns inga skorpor kvar idag, men tvättade och smörjde med salva. 
 
Annars rullarna dagarna på i vanlig ordning. Noreen vintervilar fortfarande och ska göra det ett par veckor till. Sen när vi sätter igång igen blir det ingen mer längre vila för min tös. Hon ska börja skolas in och få massa massa rutin :) :)
 

Hej mini!!

Tittade igenom gamla bilder och OJ vad stor Secret blivit. Han växer hela tiden så tycker alltid att han ser exakt likadan ut, han har aldrig sett sådär långbent och ful ut, utan alltid väldigt proportionerlig ( iallafall i mina ögon ) och växer väldigt jämnt hela tiden, underbara älskade lilla fölunge, mitt allt <3
 

Fodringar

Jag jobbar 08-16.30 nästan varje dag, vilket gör att jag aldrig kan ta mig ner till stallet under dagen. Vi står i ett stall där man sköter sig själv, alla ut-insläpp, fodringar under dagen osv sköter man SJÄLV och har ett rullande schema för morgonfodringen. 
 
Som tur är har jag fått hjälp med lunchfodringen av två tjejer som äger ett par nordsvenskar och står uppstallade i vårat stall ( det är nästintill omöjligt att få sammarbete med andra ifrån stallet ), vilket jag är riktigt riktigt tacksam för. 
 
Mina hästar får morgonfodringen 06.30 varje morgon ( 07.30 helgdagar ), 08.00 hö ute i hagen i samband med utsläpp. Lunchhö ( vet ej vilken tid dom brukar ge dom ), eftermiddagshö 17.00 och sedan kvällsfodring 19.00
 
Fem fodrings tillfällen har jag till mina hästar i dagsläget, vilket JAG tycker är lagom under vintertiden och passar mina hästar bra. Får såklart kommentarer om att mina hästar står hungriga i hagen, att jag ger dom förlite mat osv osv, men antar att vissa människor alltid kommer ha något att klaga på oavsett vad man än gör. 
 
Noreen får upp till 10kg hö dagligen under vintern och Secret 3kg hö ( han diar fortfarande och är egentligen inte i behov av att bli fodrad vid sidan av, mer än under nätterna ) + hackadstrå lucern och pellets. Tycker att hon håller hullet fint, vilket både veterinär och andra kunnig i min omgivning tycker. 
 
 
Hur mycket får era under vinterperioden? Fodrar ni ofta eller ha ni kanske fri tillgång?
 

mitt tokiga monster

Secret har blivit väldigt "jag kan själv", att gå ifrån att trycka sig till matte och söka trygghet i ALLA situationer så började han bli kaxig, självständig och nonchig emot mig, haha. 
 
Exempelvis när vi på morgonen ska på med grimman så skriker han efter mig med sitt lilla bebisgnägg, direkt när jag öppna boxdörren så FLYGER han ut, förbi mig och jag har absolut ingen chans att stoppa honom. Imorse var jag lite mer beredd, gick snabbt in i boxen och stängde dörren, han blev ordentligt irriterad, slog med benen på mig, buffade och tryckte sig emot mig, väntade ut honom och när han stod still så satte jag på grimman, lugnt och stilla och när han stod helt still så gick vi ut, han kastade sig ut i vanlig ordning, men hade iallafall grimman på och kunde tillrättavisa honom. 
 
När vi sedan kommer ut i snön så ska han hoppa på alla möjliga ben, vinklar och göra en massvis med konster och kul, vägrar gå framåt, vägrar stanna, vägrar lyssna, går mig i hälarna... aaaahh! Han driver mig till det yttersta vissa morgonar, men sa till honom en gång ordentligt, vilket i vanlig ordning brukar hjälpa, han är väldigt lyhörd när det gäller mina signaler, han vet när jag menar allvar och ger sig oftast, min bebis. 
 

när vattnet fryser

Nu när temperaturen går ner mot 16- grader så fryser vattnet i hagen, direkt! Oavsett om jag fyller på på morgonen så är det igenom fruset vid middag.. helt hopplöst. Noreen har två vattenhinkar i boxen, och dricker upp nästan bägge ( det är aldrig helt slut ) och Secret dricker nästan upp en hel ( men diar fortfarande och får i sig på den vägen ). Men är lite orolig för kolik osv eftersom att jag inte tycker att hon får i sig tillräckligt med vatten dagligen. 
 
Läst om lite olika grejer man kan ta till och hade imorgon tänkt testa lägga tennisbollar i vattnet, för att det inte ska frysa lika snabbt iallafall, hur gör ni?
 
vi saknar sommar <3

ordet är fritt

Vet att det varit lite dött här, men Noreen har vintervila och dagarna går ihop ganska jämnt. Dessutom är min kamera sönder förtillfället så nya bilder har jag heller inte att bjuda på.. hmm.. får väl helt enkelt se ifall det finns tid och motivation att ta upp lite ämnen att diskutera, eller om ni har några frågor ni vill ha svar på, tips på vad jag kan blogga om eller vad som, ordet är fritt :)
 
 
första galoppen, lycka!!

Att hitta rätt

Hade tänkt släppa ut Noreen dygnet runt redan i April ( om vädret tillåter såklart ) och tänkte i samband med detta är skicka iväg Secret på bete. Tycker att det är jättesvårt att hitta något bra där det finns andra i samma ålder, rimligt pris och inte allt för långt bort. Ska innan detta transportträna honom osv. Att lämna bort Secret är väldigt svårt för mig, har haft honom sedan dag ett och att vara ifrån min älskade bebis är SVÅRT, jobbigt och ingenting jag gärna gör. Men för båda mina hästars bästa så måste dom separeras. Det ger mig tid till att enbart fokusera på Noreen, skola in henne och påbörja hennes utbildning mer "på riktigt". 
 
tycker att det är lite läskigt att tänka framåt när det gäller mina hästar, älskar dom och vill alltid ha dom i närheten av mig, helst hela tiden.
 

ridsugen!!

Idag är jag galet ridsugen, hade varit härligt med ett kort pass i snön med Noreen, få lite fina snöbilder osv. Men tror inte att jag har någon som har lust att ställa upp som fotograf och Secret-barnvakt i denna kylan, får se. Hon har ju lite vintervila sedan två veckor tillbaka, så det hade varit ganska lagom med att känna igenom gångarterna idag. 
 
 
denna hösten har vi jobbat på en stadigare form i skritt och trav, hon har hittat en fin bjudning framåt och nedåt, en bra början.

snökaoset fortsätter

Det snöar nästan varje dag, kul tycker lillhingsten! När han kommer ut på morgonen så flyger han iväg i fullrulle med mig släpandes efter och morgontrötta mamma-Noreen dragandes i hälarna på mig, suck! Två starka viljor är inte lätt att ha och göra med.
 
Idag fick det bli en sväng till granngården, fick med mig en säck lucern och en stooor säck morötter. 
Pållarna var lite ivriga att komma in, förmodligen för att stallgrannarna fick för sig att ge dom hö i hagen igårkväll ( vilket får dom att tro att dom ska få det idag igen, såklart ), men när jag väl fick tag i dom så gick dom lugnt hela vägen, iallafall lugnt för att vara dom, haha. 
 
Lillbebbe tyckte att det var roligare att stanna ute i snön och började hoppa på bakbenen när vi närmade oss stallet, suck!!!!! Blir ganska lagom sur på honom när han ska fjanta sig på det viset, sen hade jag ganska kort stubin idag, så han slutade ganska fort med dumheterna.
 
Mockade, fixade höpåsar, hinkar, vatten och fick loss snöklossorna under hovarna innan det var dags för mig att dra mig hemåt. 
 
En stallgranne hade varit en sväng på ge-kås och informerade mig att det fanns absolut inga vintertäcken i strl 110-115cm.. SUCK! Får kolla på hastnet om jag hittar något billigt och bra, ska endast användas denna säsongen så hade inte tänkt vara kräsen direkt.
 

Skitungar!!

Secret har enbart haft regntäcke på sig, för att skydda emot väta och smuts, eftersom att han får sin tjocka bebispäls som skyddar emot kyla, idag stötte vi på första motgången, nämligen att det snöat på täcket, frusit och sedan frusit igenomtäcket, som frusit fast i pälsen.. ajdå!
 
Fick lov att låna ett fleecetäcke och ett fodrat regntäcke av en b-ponny i stallet, något stort men funkar tills jag hittar något eget ;)
 
Noreen å andra sidan vägrade lyfta på baktassarna idag, gårdagen var ju lite traumatisk, så hon var kvar i samma mode, jag har dock tuffat till mig lite när det gäller henne ifrån det att hon kom för ett år sedan så när hon satte rumpan på min rygg så blev jag fly förbannad, drämde till henne på rumpan och röt riktigt ordentligt, efter det så lyfte hon snällt på alla fyra benen utan protester, ibland får man faktiskt lov att bli arg, inte ska jag behöva bryta ryggen för att hon vill bli daltad med.
 

Vintervila

Noreen har sedan lite mer än en vecka tillbaka fått en kortare viloperiod. Hon ska vila några veckor till sen börjar vi jobba lite ifrån marken igen, och börjar rida igen när underlaget är bättre, vi har ju inte ridhus och paddocken är redan stenhård.. Vi får helt enkelt invänta snön ;)
 
 
diskuterade även med Robban igår ange Noreens vikt, separering osv. Han är uppfödare och litar på hans metoder, han tyckte att jag gjorde bra ifrån mig och att hon var fin i hullet, sålänge revbenen inte syns på ett digivande sto är det plus poäng tyckte han, föl kan verkligen suga ur allt ifrån deras mamma, så jag har lite tur där.
 
Sen trodde han att hon skulle putta bort honom själv när tiden är inne, vilket veterinären också trodde.

En pinsam upplevelse..

Har låtit min tränare verka Noreen sen det att Secret föddes, hon har varit väldigt stressig när han varit i närheten, tror att han luktar för mycket annan häst eller något, för hon har blivit jättebeskyddande mot Secret när han kommit i närheten och nästan varit lite aggressiv. Men idag när han skulle komma och sko nordsvenskarna så fick han ta mina också. Direkt när han kommer in i stallet börjar hon frusta och stissa upp sig.. tönt!
 
Secret stod snällt och slickade på min jacka med huvudet i min famn när han verkades, min lilla ängel, och när det var Noreens tur ska hon självklart ställa till med en scen.. hon var stissg och nervös, vägrade lyfta på fötterna  ( vilket inte varit ett problem sedan fyra månader tillbaka ), hon högg efter honom när han tog frambenen ( fick hålla hennes huvud i ett stadigt grepp ) och kickade när han tog bakbenen.. aja. Bara för henne att lära sig helt enkelt, själv skämdes jag ögonen av mig men Robban var lika lugn som vanligt och berömde hennes grymma hovkvalité. Bägge hästarna sliter jämnt och fint, och han trodde inte att jag behövde verka mycket alls nu i vinter utan kunde vänta ett tag till nästa gång, skönt.
 
 
tror att det kan vara något med henne och främmande män, hon blir väääldigt stissig, precis som hon var när hon kom och livrädd helt enkelt, själv tycker jag bara att detta är tönigt av henne, hon är lugn som en filbunke i mitt och min tränares sällskap och ser ingen anledning till varför hon ska bete sig såhär när jag är med, får helt enkelt träna på att ha främmande män där som lyfter tassarna på henne lite oftare, haha.