Min underbara!

Idag fick hästen min vila, planerar en "uteritt" ( skritt runt grusvägarna runt våran gård ) till helgen, då jag tror att hon börjar tröttna på ridbanan en aning. Men hon fick sig en ordentlig omgång med borsten iallafall, och hon var både pigg och vaken när jag tog in henne ifrån hagen. Skönt för dom att värmen lagt sig lite nu. 

<3

Du är en så underbar häst som betyder så mycket för mig. Min underbara älskade tjej, kan knappt fatta att jag varit ägare till dig i ett halvår..

Dagens ridpass

Idag longerade jag bara en kort stund och gjorde lite ledarskap innan ridningen. Skrittade sedan på en stor volt, var noga med att se till att hon bibehöll skritten, såklart är bjudningen inget att hänga i granen, men att stanna var inte okej. Gjorde volter och halter precis som igår och denna gången tog vi ut svängarna lite mer. 
Hon håller sig i en låg och fin form, hon är väldigt rund och fin över ryggen under ryttare och ser till att ha huvudet lågt, det är jag väldigt tacksam över då det är till fördel när vi ska börja jobba i form, höjer jag handen så faller hon naturligt i en fin form. 

Trötta hästisar

Idag var båda hästarna väldigt slöa och trötta. Så band Noreen i gången, gav henne en omgång med borsten och saxen samtidigt som jag svampade näsborrar och ögon och gjorde henne ren och fin inför natten.
Har bokat tid för hovis i nästa vecka, ville egentligen fått det gjort denna, men hon kunde inte förräns då, tror nog att vi klarar oss en vecka till. Baby's hovar har börjat bli lite trasiga, så ska se om hon kan fila till dom lite, och N har fått lite väl långa tånaglar. Än sålänge går hon fint barfota, men tror att när ridningen väl kommer igång så får vi slå på ett par skor. 

Betty babe

Undertiden vi tränade så fick Baby stå uppbunden vid staketet och ingen mindre än mamma gjorde honom sällskap.. haha. Han var lagom uttråkad när vi var klara..

Dagens ridpass

Började med att longera och sen fick pappa " longera " mig till häst och till sist tog vi bort linan helt och jag skrittade runt. Gjorde mycket varv byten, halter osv. I vissa tillfällen blev hon lite förvirrad av vad som väntades av henne, men påminde henne och det gick super. 
Världens finaste tjej.

Smakprov ifrån idag:


Idag har jag ridit!

Lycklig tjej här borta.. för idag har jag varit uppe på hästryggen. Fick en infall när jag mockade så tog ut all utrustning, in med hästarna, pappa fick börja med att hålla Baby medan jag longerade lite lätt, gjorde lite lydnad ifrån marken osv. Sen satt jag upp ( då band vi Baby i staketet ). Hon började skritta när jag smackade och la på skänkeln och hade en bättre bjudning än sist, väldigt nöjd med den. 
pappa stod i longeringsposition enbart för att hålla i linan ifall hon skulle bli rädd för något.. säkerhet med andra ord men spelade ingen roll i själva ridningsdelen. Det är första gången pappa gör detta så fick tala om för honom vad han skulle göra hela tiden, påminna honom, upprepa osv. Men det gick helt ok.
Vi skrittade i båda varven på volten, gjorde halter, igångsättningar osv. Red i ca 10 minuter. I veckan blir det mer ridning, enkla korta pass för att förbereda och påminna. 
Blev inga bilder idag då jag tappade min mobil.. men hade skjorts, ridstövlar, stickad tröja och rosa säkerhetsväst.. haha märktes kanske att jag inte planerat att rida.

äckliga insekter..

Var på ge-kås idag och båda hästarna fick nya färgglada sommargrimmor. Alla har sin sak, och min är absolut grimmor... byter ut såfort jag tröttnar, vilket jag gör fort. Noreen fick en ceriserosa och Baby en röd.
Noreen var lite rinnig i ena ögat, så tvättade rent med en svamp och hoppas att dom jävla flugorna nu ska låta henne få vara ifred...

föl trots..

Baby har varit hemsk att hämta ifrån hagen de senaste dagarna.. han ställer sig som en enveten get i dragkampsställning och vägrar gå.. i vanliga fall kan pappa avlasta mig och ta Noreen så att jag kan hantera det lättare, men idag var jag själv.. 


Jag försökte verkligen allt ifrån att bli arg till att locka, gå tillbaka och driva, dra.. INGENTING funkade. Tillslut fick han sig en smäll i röven och fram flög han. Sen fick han gå bredvid mig och varje gång han tänkte stanna så röt jag, höjde handen och han gick framåt.. är det såhär det är att äga hingst? Måste jag vara så tuff mot en bebis?
ja det skär lite i mammahjärtat att behöva bli så arg på han, men jag vägrar ha en ouppfostrad liten boss som springer runt och tror att han kan bestämma.. hell to the no!
Sen sprutade jag lite flugmedel på en borste och tog över Noreen, än vågar jag inte spraya henne eftersom att jag inte vill råka spraya på juvret och runt där.. sen är hon dörädd för allt så misstänker ett kommande flipp den dagen vi ska börja spraya.. Även S fick lite flugmedel, använde mig av Renons vilket endast innehåller biologiska nedbrytbara produkter, så tror inte att det ska vara någon fara.

Gå ute dygnet runt

Helst hade jag velat kunna släppa mina hästar på ordentligt bete, men massvis med gräs, träd och varierad terräng, men hagen vi har idag erbjuder iallafall helt ok bete med mycket skugga och varierat underlag, så antar att jag får nöja för nu. 
Än så länge kommer hästarna in om nätterna, brukar ta in dom runt nio tiden, precis när solen är påväg ner och det börjat svalna. Jag vill se till att hon får sin kvällsmat och så att hennes mage hanterar gräs övergången bra, båda två har varit lite lösa i magen, men inget oroväckande så jag har inte oroat mig något. Hon äter upp allt sitt hö numera, vilket hon inte gjorde förut, hon tröttnar lätt på det om hon får i för stora mängder vilket bara resulterar i att hon inte äter något alls.. min kräsna dam.
Gräs äter hon med god aptit, men hets äter inte alls som hon gjorde i början, hon står ofta och sover i skuggan och tar det mestadels lugnt, det tycker jag är skönt. Hon har fått mycket bättre energi i träningen ( vilket såklart leder till att hon orkar trots mer ;) ) och pälsen har blivit mycket blankare och finare. 

Min lilla hoppehäst

Vi har "rännor" mitt i hagen, dvs en upphöjd gräs rand som går tvärs igenom hela hagen, Noreen lunkar över den som ingenting, men lilla beby S hoppar med världens kraft, både högt och långt för att inte snudda vid.. haha.
Kanske blir en liten hoppponny av honom trots allt, det är ju trots allt det som är tanken ;)

Vikt update

Nu har Noreen och S gått på bete i några dagar och jag kan med gott samvete säga att någonting börjar hända med Noreens kropp, helt klart. Ett tag var hon så smal att jag kunde gråta mig till sömns, och ingenting jag gjorde spelade någon roll. Men gräs verkar faktiskt göra henne gott, jag vet att det kommer ta lång tid innan hon ser "normal" ut.. efter allt vad hon gått igenom, men jag vill våga säga att vi är på god väg iallafall.
Såhär ser mitt hjärta ut i dagsläget. Revbenen syns fortfarande bra och rumpan är väldigt kantig. Men magen börjar synas lite lätt och hon har lagt på sig lite smått framtill. Jag ser verkligen fram emot att se henne i sitt fulla bruk.

Dagens hästar

Gick med Noreen runt deras sommarhage tre varv idag, den lille sprang runt i hagen som en galen tjur och bockade, kastade sig, sparkade och hoppade runt.. mammsen är väl inte sådär jätterolig att leka med kan jag gissa på.. haha.
Noreen gick i ett frisk tempo och gick fint med nacken böjd och smaskade på som bara den, duktig flicka! Efter det dammade jag av henne med borsten, pälsen som varit så matt hela våren har börjat glänsa fint igen, det är lycka!!
Sen bad jag henne röra på sig lite, hade varken fölvakt eller longerlina med mig så fick bli i grimma och grimskaft med en galen tjur springandes bredvid, men Noreen löpte på bra, i ett frisk tempo för att bli av med den värsta överskottsenergin hon samlat på sig, jag tyckte att hon hade ett fint steg trots den lilla volt hon tvingades springa på, galoppkommandot satt väldigt bra idag, på enbart röstkommando fattade hon galopp direkt, det är vad jag kallar en duktig häst!
Senare kommer ett inlägg om hennes vikt, håll utkik!

Promenader

Eftersom att hon varit lite stretig i två dagar så ska Noreen få vila ifrån träning idag, istället ska jag promenera henne runt gården och även inne i paddocken en sväng för att få henne lugn och avslappnad, öva mycket lydnad och ledarskap.. tror det kommer ganska passande :)

Dagens träningspass

Skippade dagens planer och tog ner sakerna till hagen och hade ett kravlöst longeringspass istället ( trodde jag ). Pappa höll i S och vi började med att skritta på volten och hon sökte sig ner bra utan inspänningar idag. I traven var hon till en början väldigt fjädrande och fin, hon sökte huvudet nedåt och hade ett bra flyt. När vi longerat i båda varven lika mycket började hon dumma sig, tvärvägra gå framåt, låtsas bli rädd för saker osv.. Men idag blev jag bara arg på henne istället för att ta det lugnt.. inte precis rätt reaktion på en häst som henne men jag var tvungen att ryta till och bli förbannad för att hon skulle lyssna, och visst hjälpte det. När hon gick bra igen så avslutade vi och precis då så kom en ordentlig regnskur så fick fly in i bilen..
Men idag gick helt okej, det är bra att variera underlaget och eftersom att hagen är lite ojämn så kändes det ganska passande att hålla till där.
Riktigt såhär fina var vi inte idag.. haha

Sommarhagen

Fick resultatet av träckprovet och Noreen hade ingen mask som tur var, så vi släppte ut dom i sommarhagen vid lunch och dom vart superglada. Var och tittade till dom innan jag drog till skolan och sen direkt när jag kom hem. Då stod Noreen helt slut och bara glodde rakt fram, stackarn hade väl ätit så mycket att hon var jättetrött.. hihi.
Ska ner och ta in dom vid nio tiden ikväll då dom fortfarande får sova inomhus i några dagar iallafall.

Veckans planer

Måndag - Longera på ridbanan med inspänningar i 20 minuter
Tisdag - Löslongera i ringen , se till att hon lyssnar och kolla av så att fokusen ligger helt på mig
Onsdag - På banan inspänd i 20 minuter
Torsdag - Longera kravlöst i 20 minuter i alla gångarter för att få upp flåset
Fredag - Löslongera henne i ringen inspänd
Lördag/Söndag - VILA
Denna veckan är det longering som gäller, hon ska även börja gå nere på betet så hon kommer kunna äta obegränsat med gräs hela dagarna, vilket säkert kommer göra henne rätt trött, men väldigt glad :)
Min älsklingstjej

Mumsa gräs!

Har varit i stallet i princip hela dagen och hästarna har säkert fått beta i tre timmar sammanlagt. Men när jag skulle ta in dom så betade jag dom i en 40 minuter nu inför natten, Noreen var lika sur som hon brukar vara när hon åt medan S stod och kliade sig på mig och ville bara gosa och pussas, lilla gubben!
Tidigare idag var det så varmt att jag fick svampa av S i hagen, första gången han blir svampad och han stod helt stilla och riktigt njöt av det, det är vad jag kallar världens coolaste föl!

Dagens longeringspass

Jens tog bort en massa ogräs i paddocken med en stor traktor, och det är första gången Noreen stöter på denna stora maskin.. ni kan ju gissa hennes reaktion ;). Jag höll till i ringen och fick gå med henne i 20 minuter innan hon var tillräckligt lugn för att kunna jobba henne, hon tippade bredvid mig, sprang undan, blåste upp sig osv.. jätte jobbigt att hon ska behöva vara så rädd för saker, men det jobbar vi på!
Själva träningen gick super! Longerade henne lite mer inspänd idag i ett lugnt tempo med fokus på att hon skulle trampa på, och hon jobbade jättefint och verkligen lyssnade på mig, så är jättenöjd med henne med tanke på distraheringen ifrån traktorn.
Klippte man och svans idag innan träning och putsade ordentligt på henne. hon har tappat massvis med päls av diningen och blivit fläckig på vissa ställen, ser inte alls kul ut..
Invigde Schockemöhle schabraket idag och hon klädde lika bra i det som jag hade trott, min vackra prinsessa!

Stängsla om sommarhagar

Idag har vi varit nere vid hagarna och gjort en jättestor sommarhage till mina pollar som dom ska få börja gå i till veckan. Vi körde även iväg med träckprov till slöinge idag och får besked imorgon. Det har växt väldigt dåligt ännu och i hagarna finns knappt med bete, men vi kommer utöka den ju mer och betar upp eftersom att vi har en jättestor hage att använda oss utav.

Två veckors plan för Noreen

Förhoppningsvis kan vi släppa ut Noreen på bete i veckan, men låta henne gå in under nätterna.
Hon ska tränas varje dag på banan och i ringen, variera löslongering med att gå på lina med inspänningar. Såfort jag har en extra man i stallet blir det även att skritta under ryttare.
Till veckan tar jag ut hovslagare som ska verka henne och såfort vädret tillåter så får hon stå ute dygnet runt, men fortfarande utfodras med kraft tre gånger om dagen.
Så ser planen ut just nu iallafall. Trots att jag har väldigt mycket de närmsta veckorna i skolan så är hästen prio ett och jag ska lägga alla energi på att få henne fin igen. Speciellt viktigt är det att hon får lägga på sig över ryggen och rumpan, det är där hon har tappat allt.
Vill även få upp en bra grund kondition hos henne så kommer att jobba med att få upp flåset på henne vid varje träningstillfälle och mestadels jogga henne i ett lugnt tempo där fokusen ligger på ett bra tramp.

Eftermiddag i stallet

Idag hade jag ute hästarna i ca 40 minuter utanför hagen och betade dom, Noreen åt så det stod härliga till och S var ganska lugn, iallafall ett tag.
Sen släppte jag dom i ringen och löslongerade Noreen, ville mest att hon skulle röra på sig lugnt och sansat och inte rusa och stissa upp sig, det gick helt okej :)
Nu står dom i hagen med en bal med hö ( som hon vägrade äta efter att fått smaka på gräs... ) och ska snart ner och ta in dom för natten.
Fick mockat ut fyra kärror i boxen, rengjort alla hinkar och sopat rent och snyggt, pappa har skött det helt ok men gillar att ha saker och ting gjorda på MITT sätt.. imorgon blir det stängsling i princip hela dagen, sen ska jag även longera Noreen och rengöra lite utrustning.
Min älsklingstjej

Update om hästarna

Är hemma ifrån en vecka i Paris och under tiden jag har varit borta så har min pappa och min storebror tagit hand om hästarna. Dom har fått beta gräs ca en timma om dagen, vilket har gått superbra och sedan skötts väldigt noga. Har dock fått höra lite mindre roliga saker om mina stall"kamrater" som jag väljer att inte ta upp, men det sårade något extremt och att människor har mage att uttrycka sig så gör verkligen ont i mig.
Hälsade på mina änglar igår och imorse var pappa och köpte nytt hö medan han släppte ut dom i hagen. Ska snart ner och mocka och fixa i ordning allting, ska låta dom gå i ringen och beta ett bra tag idag då vi imorgon ska fixa klart sommarhagarna nere vid vattnet och vi ska börja låta dom gå där nere och dagarna, tror det kommer göra under för Noreens vikt eftersom att hur mycket hö vi än ger henne så händer ingenting. Vi ska även ta trekprov på dom på måndag för att utesluta mask, chansen finns ju att det är därför jag inte får upp henne i vikt.

om Stephanie

Mitt namn är Stephanie och är född och uppväxt i den lilla staden Falkenberg som ligger vid kusten. Har i hela mitt liv alltid varit intresserad av djur och när jag liten så red jag mycket på min väns shetlandsponnier. När jag var 10 år fick jag äntligen börja på ridskola, efter antagligen väldigt mycket tjat. Jag red där i fem år och dessa underbara ridskoleponnier stal ett hörn av mitt hjärta med allt sitt bus, tålamod och den kärlek de gav. 
 
Att rida en gång i veckan passade aldrig mig bra och jag hade många sköthästar vid sidan om. Men det var inte förrän jag började hjälpa till med d-ponny valacken Sörbys Xtra som jag kände att min ridning tog fart på riktigt. Detta var en femårig liten trotskille som älskade att busa och springa. Jag blev fodervärd till honom efter ett halvår som medryttare och vi spenderade två år ihop innan hans såldes. Han var min drömponny på alla plan och jag älskade honom med hela mitt hjärta. 
 
 
Efter att Xtra såldes tog jag avstånd ifrån hästar och ridning, jag hamnade i en depression som var svår att ta sig ur och inte förrän jag fick förfrågan att börja rida den aggressiva lilla c-ponnyn Rosalita kände jag suget att komma upp på hästryggen igen, detta efter ett år utan hästar och ridning.
 
 
Rosalita och jag jobbade mycket tillsammans, hon var aggressiv och trotsig, hon hade brist på respekt och hade svårt att lita på människor, men efter mycket svett och tårar så hände något. Vi förstod varandra och jag var nöjd över vad jag åstadkommit med denna lilla rackaren. Detta var innan hon fick en ryggskada som tyvärr aldrig riktigt blev bra.
 
Efter att ha skött om andras hästar i hela mitt liv så köpte min pappa en häst till mig i julklapp. En mörk novemberkväll stod en ohanterad fyraåring på stallplanen och Noreen klampade in i mitt liv med bestämda steg. Tidig vår 2012 stod ett föl i boxen och Secret var född.
 
När det kommer till ridning är det dressyr jag brinner för och enligt min åsikt finns det inte mycket som går upp emot att dansa fram tillsammans med en häst när allt är i balans och stämmer fint. Målet med min ridning är att lära mig så mycket som möjligt utefter de förutsättningar livet ger mig. 
 
 
Mockbeggar Noreen, 2005* New Forest sto 139cm i mankhöjd, engelsk import
 
Kom till mig som ohanterad fyraåring och född vild. Är under inridning, och kommer att utbildas främst inom klassisk dressyr. Världens snällaste häst när man väl lär känna henne. Hennes röda hårrem och stohormonerna tar över lite ibland och att tjura är något hon borde få pris inom. 
 
 
Baby Secret, 2012* Irish Cob/New Forest-korsning, blir D-ponny/liten storhäst
 
En riktig liten grabbaregrabb som älskar att busa och härja runt i hagen. Roligaste sysselsättningen är att få vara med och träna eller att få rejsa i paddocken. Mänskligkontakt har alltid uppskattats och han älskar sin matte väldigt mycket, tror att han kommer bli en fantastisk häst i framtiden, en häst som drar ögonen åt sig då han både är vacker och utstrålar så fantastisk energi.
 
 
Hästarna är verkligen mitt liv och det är dom jag lever för. Här i bloggen kommer ni kunna läsa om våran vardag och hur det är att ha en unghäst och ett föl i en och samma veva.

Fästingbett på Secret

När vi skulle ta in dom och jag kände igenom hästarna så hittade jag en jättesvullnad mellan Secrets framben, min mormor kände efter och drog bort en fästing. Fästingen var inte särskilt stor, men svullnaden runt var jättestor och han var både öm och irriterad. Så jag rengjorde med jordopax ( vilket han tyckte gjorde jätteont! ).. nu ska pappa hålla koll på det och se till att det inte blir värre, annars får han ta dit vet. Man blir ju hemskt nojjig..
Min älsklingsgrabb!

Joggingpass på ridbanan

Idag stod longering på schemat. Pappa följde med som barnvakt till S och jag tog på Noreen schabrak och fäste gummisnoddar i en täckgjord. Vill vänja henne vid att ha dom hängandes där + att få liiite lite motstånd. Hon tyckte det var lite jobbigt i början att ruskade mycket på huvudet, men fick inte panik och lät den vara väldigt löst hängande. Men efter ett tag så accepterade hon det.
Började med att skritta henne för hand runt banan innan jag joggade igång henne på lång lina. Vi började med lugn takt och hökade allt eftersom. Mycket trav och fokus låg på att få henne lugn och avslappnad, vilket gick väldigt bra. Galoppen var lite jobbig, hon bytte väldigt mycket fram och tillbaka och fick driva ganska duktigt för att hon skulle hålla den runt på volten och inte byta, och tillslut så gick det bra.
Jobbade henne i ca 20 minuter, tog en skrittpaus och tyckte att jag fick igång flåset helt okej. När hon var trött så travade jag av henne lugnt och sen skrittade jag för hand igen.
S och pappa satt utanför paddocken och betade under tiden, det går superbra att sära dom nu och trots att hon blev lite ängslig i slutet ( efter 20 minuter utan honom ) så verkade dom inte sakna varann särskilt mycket.
Sen fick dom båda beta lite gräs efteråt. 
Nu ska pappa passa hästarna tills på fredag då jag och mamma ska ut och resa och sen ska vi träna varje dag.

Regn och rusk

Idag varierade vädret mellan pissregn och sol.. och när jag var nere i stallet så pissregnade det ( såklart ) så hästarna fick komma in och tugga hö såfort jag var klar med boxen. Jag band upp S utanför och lät N äta lite i fred, hon tittade till oss ett par gånger men kunde lätt koppla av och han hade inga problem med att vara ifrån sin mamma.. detta med att avvänja dom ifrån varandra kommer nog inte bli något större problem, varken tror eller hoppas jag.
S fick på sig en handduk och och svampade även av honom på halsen där han måste ha glidit i gräset då han hade en enorm gräsfläck på sin vita fina päls.... han blev lite skraj när jag kramade ur svampen mot honom och stegrade sig ett par gånger, men sen var det okej och han tyckte inte det var så farligt. 

Bitterhet

Jag burkar inte klaga ofta, iallafall inte över hästarna. Men idag är en dag då jag är bitter på exakt allt i min omgivning, och då får hästarna lida lite extra. Jag är så jävla sur över att jag måste sätta allt i mitt liv on hold bara för att jag fått ett föl. Idag övervägde jag tanken av att sälja S efter sommaren så att jag hade en chans att kunna gå på högskola och ut och resa. Jag vill också ha ett liv och jag vill faktiskt inte behöva anpassa mig, inte idag.
Jag vill inte behöva bli upp ringd av min mamma mitt i en lektion för att det regnar ute, eller inte kunna flytta hem ifrån för jag har två hästar som går före i ekonomin..
Såklart släppte alla dessa tankar när jag nyss var nere och pussade på mitt hjärta, andades in hästdoften och fick lite perspektiv.. Men jag är trött, och jag behöver en bättre lösning. Jag går först, så är det bara!

hästar på rymmen

Pappa hade hästarna ute i paddocken medan jag och mamma mockade och helt plötsligt så får jag rycka ut då bebis lyckats hoppa igenom linorna... denna gången var det dock ingen panik då han snällt stod och betade på andra sidan staketet och Noreen tuggade på duktigt inne i paddocken... knäppa hästar. Fick iallafall enkelt tag på honom och sedan fick han minsann inte springa nå mer..
Istället passade jag på att öva på att leda honom utan Noreen. Det gick faktiskt bra, förutom att han tvärvägrade vissa gånger, men då driver jag bakifrån och efter några explotioner så lyssnade han bra och reagerade lagom på drivningarna, vilket jag är nöjd med. Gick några varv runt paddocken innan jag vart nöjd.
Noreen sprang runt lite på eget behag och trots att hon var lite sur över att bli inkallad så lydde hon och kom till mig efter lite övertalning.
Rosalita var också på rymmen, när Tina skulle ta in henne så stack hon och sprang själv in i stallet, min hästrädda mamma stod i stallgången och fick skynda in i foderkamman när vilda Lita kom springandes.. hahahahaha!
Knäppa hästar, det är vad det är!
My one and only <3

Longering

Idag fick S stå bunden vid staketet ( mamma passade honom ) medan jag longerade Noreen. Började med att jogga henne i trav på lång lina i ca 10 minuter. Sen tog vi galopp, eftersom att hon inte är i form ville jag bara få upp flåset och få henne att hålla volten rund. Sen ville jag få henne i lugn och samlad trav men ändå orka hålla igång, vilket gick jättebra! Efteråt skrittade vi av runt paddocken. 

Mysigt

Tog in hästarna och borstade dom vid fyra tiden, S fick hicka och tyckte jätteee synd om sig själv.. haha. Noreen däremot var skitsur och ville bete, höet jag ställt fram var inte alls poppis, hon luktade på det och vänte bort huvudet.. sen gick jag och hon bort till gräset och lät lillen stå kvar ( gick super ) så vart hon nöjdare!
hö.. usch!

Surtanten

Finns nog inte många hästar som är så suriga som mitt lilla sto.. haha. Hon är verkligen JAG på alla sätt och vis och dissar det mesta, men när hon väl är glad så lyser det verkligen om henne. Min lilla prinsessa.
Idag total dissade hon allt hö i hagen och stod och stampade och stirrade ut mig tills jag tog ut henne och lät henne beta gräs..... japp, det är minsann inte matte som bestämmer här inte..
Men hon vart glad över det och tog ut henne tre gånger idag, behövligt :)

Nya bilder på grabben min

haha asso.. kolla hovskägget på benen..
Mitt lilla dampbarn idag

Presentation Secret

Secret är ett new forest / gypsy cob hingst föl född 9 mars 2012. U: Mockbeggar Noreen E: okänd.
 
Noreen kom till oss dräktig ( det visste vi ej om ) och födde lilla Secret utan vår vetskap en vinternatt. Secret kom till världen som en riktig liten busunge och har sedan dag ett varit i centrum och älskar det!
 
Han är världens goaste lilla grabb, väldigt tillgiven och glad hela tiden. Han har sedan vid 1 månads ålder gått i grimskaft, blivit borstad, lyft hovar och alltid varit väldigt lätt och hanterbar. Han är en superhärlig liten hingst som älskar livet och tycker att allt är superroligt, men allra bäst är det att få springa av all energi i paddocken efter en tråkig dag i hagen.
 
Tanken med Secret är att behålla honom som ridhäst beroende på vilken kropptyp han får och vilka förutsättningar livet ger honom så hoppas vi på att kunna utvecklas ihop och få väldig glädje av varandra.
Till skillnad ifrån Noreen som är min egna så är Secret min mammas häst ( hennes första ) och helt klart familjens lilla stolhet. 
 
Min älskade lilla prins.

Bus och lek

Idag passade jag på att busa/träna lite med S. Jag började med att gå vanligt och såg till att han följde efter mig, vilket han alltid gör väldigt duktig. Han förstod snabbt vad beröm var och upprepade de beteenden jag berömde med röst och klapp.
Sen gjorde jag halter. I början gick han rakt in i mig och började slå med hoven mot mig. Jag backade honom med handen och upprepade det flertal gånger. Tillslut stannade han när jag stannade och då berömde jag.
Vi gjorde sedan mycket halter, svängde, sprang osv. Han tyckte det var superroligt och var lite trött efteråt, fullt förståligt då det inte kan vara lätt för en liten bebis att behöva tänka så mycket ;)
Detta är iallafall en bra grund. Jag är en amatör. Föl är inte min grej och nej jag vet inte riktigt alltid vad jag håller på med. Men jag vill att han ska vara en lydig liten häst som går att hantera och som har en bra grund att stå på inför vad som komma skall.
Och jag har uppnått det målet. I nästa vecka så ska jag få hjälp för första gången med utsläpp ifrån en i stallet som inte är min pappa. Detta har varit mitt mål ifrån dag ett, att någon annan som inte känner mina hästar ska kunna ta in och ut dom ifrån hagen ( vi har ca 100meter till vår hage ;) ), och vi är där. Känslan är grym!
Det gäller att sätta upp lätta mål. Trots att detta kändes omöjligt när jag satte det så känns det grymt!

Stallmöte - CHECK

Har varit nere på stallmöte idag vilket tog mer tid än väntat. Vi var nere och kollade betet i hagarna och valde ut vilka som skulle ha vilka, vilka som behövdes göras om osv. Så om två veckor ska vi fixa om våran sommarhage sedan är det bara att hoppas på att vädret blir bra!
Efter det fick dom beta i 20 min utanför hagen, bebis och jag hade supermysigt då han stod hellre och tuggade på mitt hår den lilla busen. 

Kvällstid i stallet

Eftersom att pappa redan har mockat och fixat så ska jag och mamma ner till stallet nu och longera hästen min. Det var en vecka sedan vi longerade sist då hon fått lite tänketid. Men nu är vi redo att sätta igång igen. Tycker micropauser är viktiga.
Ikväll har vi även stallmöte ange sommarhagar. Snart är det dags att börja släppa på bete, har redan börjat vänja N och S vid bete genom att låta dom beta lite varje dag utanför deras hagar ( ingenting växer inne i deras ). Så nu hoppas jag att jag får den hage vi bestämde på förra stallmötet, annars blir det inte kul..
Min pärla

Duktig kille!

Har nu börjat leda S först och ha Noreen bakom. Det går skitbra! Han följer duktig med mig vart jag än styr honom. förutom när jag ska innanför stalldörren, där totalvägrar han, men det gör han även när Noreen går först så det är bara att putta fram den lille skiten. 

Update

Vet att jag inte uppdaterat här mycket senaste. Händer nämligen inte mycket. Jag låter hästarna springa i paddocken i 20 minuter varje dag, jag jobbar på att få upp Noreen i vikt och jag vilar upp mig. har gått och blivit magsjuk och är inte sådär jätte pigg.

Vårdag.

Idag vill jag RIDA. det är för kallt för att sola men för varmt för att inte vara ute. Tyvärr har jag ingen som kan hänga med mig ner och då kan jag tyvärr inte vara i paddocken. Däremot blir det nog ett lätt longeringspass i hagen. Noreen ska även bli ordentligt borstad så ställer upp dom utomhus idag igen. 

Happy b-day hun

Mitt hjärta blir fem år gammal idag! STOR tjej :) <3


Bett

Jag har ridit på väldigt många olika bett. Jag har alltid ridit andras hästar, vars ägare bestämt vilket bett jag ska rida med och har då fått chansen att prova på de mesta. Jag söker dessutom väldigt flitigt upp olika typer av bett på google om jag stöter på ett bett i någon blogg eller konversation jag inte hört talas om, då jag är väldigt intresserad av varför man använder vissa bett och varför inte osv.
På min egen häst har jag ett vanligt tredelat med stora ringar. Hon verkar trivas bra med det men jag känner att jag skulle vilja ha något mjukare i munnen på henne. Tvådelat går fetbort då risken finns att det åker upp i gommen på henne, men har funderat på ett rakt bett ev gummibett eller liknande. Vad tror ni?
Finns det något ni rekomenderar för en känslig mun?

Saftigt gräs

Påvägen in ifrån hagen idag så fick Noreen & S beta lite gräs. Det växer ingenting i deras hage men precis utanför finns där massivs med saftigt grönt gräs :) Försöker vänja deras magar lite succesivt innan vi börjar släppa dom nere i strandhagarna där det redan slått ut och blivit fint :)
Deras hage är fortfarande såhär fin.. halva hagen är en enda höbädd med gammalt hö som lillen använder som säng.

I behov av nytt

Är i stort behov av nytt träns. Himla trött på Noreens "tar det första bästa jag kan hitta" tränset. Vill ha ett med bredare nosgrimma, tycker att det är riktigt fint. Sen är jag trött på de vita sömmarna..
Gillar dock modellen på detta tränset så blir nog ett liknande inom snar framtid. Dock utan de vita sömmarna och med en bredare nosgrimma.. ett glittrigt pannband är ju ett måste på de nya tränset också!

Mockbeggar Noreen

New forest sto född 2007, e. Mockbeggar Nancy u. Royal Oak Ron, ca 140cm i mankhöjd.
 
Kom till Sverige november 2011 då min pappa importerade henne ifrån England. Född och uppväxt som vild i New Forest skogar men under åren innan hon kom till mig flyttat runt mycket och aldrig haft någon fast ägare. Kom till mig som ett vrak och det tog lång tid innan vi kunde hantera henne normalt. Tränade vintern 2011/2012 enligt akademisk ridkonst för min tränare Carola där vi fokuserade på markträningen och grunderna. 
 
Tidig vår 2012 kom Secret, ett busigt litet föl som satte lite käppar i hjulet för oss i vår träning. Innan dess hann vi iallafall upp på ryggen på henne. 
 
Påbörjade inridning på nytt maj 2012 och har sedan dess varit igång. Noreen är en väldigt klok och intelligent häst som trots sin ålder är väldigt mogen och duktig, trots att hon är såpass grön.
 
Ända sedan hon kom till mig har Noreen haft markfobi, vilket enkelt förklaras som att allt som ligger på marken är läskigt i hennes värld. Bommar, sträck i sanden, kvistar, pinnar.. you name it. Vilket såklart gör det svårt att ta sig fram i skogen, vilket gjort att vi fått rida in henne i paddock. Hon har även alltid varit väldigt rädd för bilar, något trafiktränad innan fölet kom, men sedan dess ytterst lite. 
 
Noreen är en underbar individ som verkligen gör mitt liv bättre. Hon är en fin ponny att se på och världens snällaste att ha att göra med och att rida. En väldigt bestämd dam med mycket egna åsikter kring hur saker och ting ska vara.
 
Noreen kommer att stanna i mina ägo föralltid, hon är min första egna ponny och den enda för mig.