Pappa på Dido

Här kommer en film när pappa fick testa rida Dido.

Leker i hagen

Red Dido först idag.. vilket gjorde Roslita otroligt otålig. Men när jag ridit klart så lekte jag lite med henne i hagen vilket hon total älskade.

Dagens ridpass - DIDO

Red även Dido i paddocken. Travade igenom henne i hela kroppen så att hon verkligen hängde med me bakbenen, kände att jag fick mer framåtbjudning med henne idag, vilket var bra. Hade spöet i handen ( behövde dock inte använda det med hade det för att få henne att bli mer uppmärksam ) och det hjälpte verkligen.
I galoppen så jobbade jag henne på längre tygel och jag stod i fältsits för att underlätta för henne. Jobbade i en volt med enbart sitsen och hon jobbade på riktigt bra, hon fick en liten sänkning i nacken och känner att det räcker just nu. Hon har absolut inte de muskler som krävs för att jobba korrekt i galoppen, och är villig att ge henne den tid hon behöver.

Dagens ridpass

Red Rosalita i paddocken idag igen. Kände verkligen hur ridpasset skulle gå.. åt HELVETE. Red henne på längre tygel, jobbade mycket med sits och försökte få henne att lyssna. Men NEJ, hon flög i luften, hoppade, kastade med huvudet och gjorde ALLT för att inte lyssna. Ska nog börja ha någon hjälptygel, bara för att få bättre kontroll över huvudet, ingenting funkar när hon studsar upp och ner med huvudet.
Ägnade mig iallafall åt mycket travarbete, mycket serpentiner och åttvolter. Jobbade även lite med galoppen. Hon flög iväg, tog bettet, stack med mig, drog upp huvudet så jag inte kunde stanna henne osv.. det kändes verkligen bara som om jag inte ville mer.
Hoppade av och tog av sadeln för att skritta av henne och då sprang hon över mig, trampade på mig och högg efter mig när jag skulle hoppa upp.. vet inte vad det är med henne.. blir bara så himla frustrerad när ingenting funkar.
Vill inte ens tänka på att jag ska rida framför folk imorgon.. att någon ska titta på när hon bara struntar i mig och vägrar lyssna.. usch! Får sånn himla ångest!

Dagens ridpass

Red i paddocken idag. Det var ganska sent, dimmigt och fuktigt i luften så tänkte bara rida igenom henne grundligt och ta över därifrån imorgon.
Skrittade fram henne och arbetade henne sedan lite i skritten på halvlånga tyglar. När jag joggade igång henne så blev hon spänd, hård och trotsig. Hon steppade sig fram och tog inte ut steget, slängde med huvudet och vägrade lyssna. Först trodde jag något var fel, hon kändes inte ren att rida. Men bestämde mig för att jobba henne på lite åttvolter, tempoväxlingar och bara lugna ner henne, och mycket riktigt så hjälpte det.
När hon var mjuk och tog ut steget lite mer så jobbade jag henne på rakare spår, större volter och bara försökte få med ytter. Travade henne bara idag då jag inte hade tid att ta tag i galoppen, vill inte påbörja något och inte avsluta det sen.
Övade också halter, och då blev hon "rädd" för något i skogen, ställde sig och kunde absolut INTE stå still.. haha. Men jag var bestämd med att ber man någon att stå still så ska den bannemig så STILLA. Och det gick även det efter ett tag.
Hon testar just nu saker som förut varit självklart. Halter har vi aldrig haft problem med tidigare.

För mig så finns det ingen annan än dig.

Jag saknar dig. Tryggheten i att vara den del av ditt liv. Jag behöver dig, nu mer än någonsin annars. Jag kommer aldrig sluta älska dig, för du är allt för mig.
, nu och föralltid.
I just want you to know, that you deserve the best you're beautiful

Vilodag

På onsdagar har ju Liselotte ansvar för Rosalita, men brukar ta henne ändå, eftersom att jag ändå är igång med henne dagligen. Men idag fick hon allt vila. Var dock nere nu i stallet och släppte in henne för natten, ska även ut med henne imorgon bitti. Mys. Ställde mig utanför boxen och bara stod där och tittade på henne, hon kom fram, högg lite efter gallret och sedan vilade hon mulen emot mig och bara andades.. så himla mysig hon kan vara.

Det kommer en liten tjej på 11 år som ska se när jag rider på lördag. Hon kanske ville börja rida Rosalita en gång i veckan.. Rosalita är tyvärr ingen barnponny. Trots sin storlek så är hon riktigt riktigt svår, både i ridning och hantering och om en liten tjej ens skulle gå in i hagen till henne så blir det genast farligt.
Men får se hur det går..

Är människan sjuk i huvudet?!

När vi kom till stallet igår så var Flickans ägare där, som jag faktiskt aldrig träffat förut. Flickan hade tydligen skador i underlivet och hon trodde att dom var orskade av hagkompisarna. Men när vetrinären kom så kunde inte inte säga att säkert att det var hagkompisarna som orskat skadorna utan att det mycket väl kunde varit en människa.
Förstår ni? Det kan ha varit en MÄNNISKA i hagarna och SKÄRT i hästen?! Fattar ni hur SJUKT det är? Vilken jävla idiot gör på detta viset och framförallt till försvarslösa djur, vad är det för sjuk tillfredsställelese man får av att skada och tortera någon?
Usch.. blir så himla upprörd.. kunde lika gärna ha varit Rosalita..

I'm to afraid to fall

you change me on the inside

Dagens ridpass

Började med paddocken. Hon var verkligen heelt annorlunda, hej trotsperiod!! När jag kortade upp tyglarna så steppade hon runt som en liten tönt och bara taktade och spände sig, gjorde volter, ställde henne, gjorde halvhalter, allt jag kunde komma på för att lugna henne och få henne att koncentrera sig på mig istället, men ingenting hjälpte. I galoppen så skjöt hon iväg precis som igår, men hade absolut inga som helst planer på att lyssna på mig, utan löpte som en idiot tills jag snabbt hann samla henne och då betedde hon sig som en överdrivet het hoppponny som kommer ann ett hinder.. om ni förstår vad jag menar.. Men galopperade henne på små små volter, kortade upp henne på ytter och hon fick till en otroligt bra galopp i slutet. Sedan travade jag lite, gjorde skänkelvikningar och annat och tillslut så lugnade hon sig.. men då var hon också helt blöt av svett.. haha.
Skrittade henne lite och gjorde framdelsvändningar, skänkelvikningar och andra övningar för att se att jag hade henne med mig, och det hade jag, så nöjde mig där. Avslutade med en kort runda på stranden där vi busade av all överskottsenergi. Nu står hon och nanar i stallet helt slut!
här avslutar vi med galopp på en volt i låg och lång form, mest för att se vart jag hade henne efter allt vårat bus.

Veckans planer

Måndag : Dressyr + konditionsträning
Tisdag: Dressyr + konditionsträning
Onsdag: Vila
Torsdag: Dressyr + konditionsträning ( om vädret tillåter )
Fredag: Uteritt
Lördag: Hoppning
Söndag: Uteritt - konditonsträning
Nu är planerna för veckan klara. Ska försöka hålla mig till dom. Ska jobba hårt denna veckan med henne och försöka få in en vilodag ( ev promenaddag ) och verkligen jobba med mycket konditonsträning, stranden är väldigt bra för oss där, det hjälper otroligt mycket att kunna bara skritta ner dit.

Bekräftelse

Efter att ha ridit helt för mig själv i flera flera år nu och aldrig haft någon som riktigt kollat när jag ridit, förutom när någon närstående kompis är med och fotar eller mina föräldrar så blir jag väldigt nervös, rädd och spänd när folk ska se när jag rider. Jag tycker själv inte att jag rider bra, jag vet vad jag gör och jag kan grunderna i all ridning men det känns som om det förväntas mer utav mig eftersom att jag ridit såpass länge.
Igår så var min fd körledare och av av hennes vänner i paddocken och kollade lite när jag red ( när dom var klara med sin häst ) och tyckte att Roslita gick jättebra, att hon var en fin ponny med snygg kropp ( ??!! ) och att jag absolut borde passa på att tävla henne innan det är försent. 
Det kändes som en bekräftelse, jag tycker att Rosalita är bättre än vad hon någonsin varit just nu, hon kommer naturligtvis bara att bli bättre och bättre och utvecklas väldigt mycket, men JUST NU är vi påväg upp och det kändes bra att någon annan också kunde se det.

RÖSTA PÅ MIN BILD? :D


RÖSTA HÄR

Strandfilm

Skulle fotat och filmat idag men hade glömt att ladda kameran.. haha så här kommer ifrån sist vi red på stranden

Svar på fråga

Kommentar:
tänk på att de inte spelar så stor roll hur hon gå med frambenen förän du får henne ordentligt på bakbenen och ett sug fram till bettet
Svar:
Vad är det som får dig att tro att hon inte går ordentligt med bakbenen och har ett sug fram till bettet ? Skulle ju tycka att arbetet med frambenen var bra om inte resten var på plats.. känns ju ganska naturligt och logiskt, inte sant?
Jag vet att jag verkar vara väääldigt oerfaren här i bloggen, att jag rider som en kratta på alla filmer / bilder osv, MEN jag har ridit i väldigt många år, ridit och tränat väldigt många olika hästar och vet vad jag gör på hästryggen, så ni behöver inte ifrågasätta vad jag skriver. Om jag skriver att jag tyckte att hästens frambens aktivitet kändes bra, då känns det naturligt för mig att ni fattar att hon hade ett tryck framåt, att hon satte baken under sig och jobbade i uppförsbacke, eller är det inte uppenbart ?

Dagens ridpass

Red i paddocken idag. Det var även en annan som var där med sin skyhöga fyråring, jättefin var den. Så fick lite publik vilket fick mig att vilja sjunka igenom marken.. haha. Men det gick bra iallafall.
Hon var väldigt ivrig, pigg och springig, och fortsatte jobba med galoppen, hon exploderade riktigt, bockade, kickade och när jag väl fångat upp henne på ytter så galopperade hon riktigt ordentligt. Samlat och i en fin uppförsbacke och trampade på korrekt med frambenen, känner att det börjar gå framåt riktigt bra nu i galopparbetet.
I traven var hon väldigt spänd, så jobbade mycket med att ställa henne, öka lite osv. Men avslutade med att rida lätt, öka henne ordentligt och la henne i en super låg form och fick fram exakt den ökning jag ville, och hon sprang på riktigt bra.
När jag kände mig klar skrittade jag ner till stranden. Började med att trava henne lite fram och tillbaka i vattnet, fick fram den traven jag senare vill förflytta till ridbanan, hon verkligen trampade på ordentligt. Och sedan galopperade vi, både i vattnet, på sanden osv. I början var hon riktigt pigg, stack med mig och kändes otroligt glad och lycklig, lät henne bara löpa på och hon sprang sig trött och när hon var trött så travade jag av henne i vattnet och lät henne jobba in i de sista, SÅ NÖJD MED HENNE! <3

Grönt kort? tävla??

Jag är sjukt tävlingssugen. Jag vet att jag bara har tre månader på mig att tävla ponny.. vilket är ingenting, men jag har iallafall chansen att göra det och VILL göra det..
Så nu vill jag verkligen ta grönt kort.. ska kolla på föreningarna här i närheten och kolla på hemsidor och se ifall det finns några kurser inplanerade, annars får jag mejla och kolla ifall man kan få skriva något prov. Haha.
En bild ifrån vårcupen som ridskolan arrangerade. Vann för juniorerna med fina lilla Kjell.
Det roliga var att uttagningen så låg hindrerna på 80-90 cm men på tävlingen så låg dom på max 60 cm, vilket gjorde att mina omhoppningssvängar inte var nådigt snäva.. haha! xD

Testperiod nummer två

Detta är en period som jag kommer ihåg efter min tid med Xtra. Efter jag hade ridit honom några månader och han fått upp kondition och muskler så började han testa mig riktigt ordentligt i ridningen, kunde inte ens sitta på honom utan att han bockade, bockade och bockade tills jag satte av.. himla kul!! haha nej men det var en jobbig tid.
Rosalita testar dock inte på samma vis men hon har fått massvis med energi, kondition och muskler så har orken till att göra det jag ber henne men inte riktigt viljan på rätt plats. Hon vill gärna se om det går att skjuta i full explotion i galoppfattningarna och bocka gärnet och sedan stanna för att se min reaktion, naturligtvis lägger jag spöet, släpper efter på tygeln och låter henne löpa tills hon hittat balans och då samlar upp henne igen.
Älskar att jag ser en sånn skillnad i henne, det är så mycket lycka i en sånn liten buskropp och det är ju självklart att man måste testa sin ryttare och se ifall hon hänger med!

Se de positiva

Jag är väldigt duktig på att lägga all fokus på allt negativt. Lägga väldigt mycket vikt på de vi inte kan, inte åstadkommit och inte lyckats med.
Men att se på Rosalita idag utifrån är väldigt mäktigt. Jag ser inte samma häst. Idag kan hon göra saker, eller jag kan göra saker jag inte kunde för tre månader sedan. Bara att skritta ut ifrån gården var förut helt omöjligt. Idag rider vi ut själva, galopperar i havet och skrittar längs stora vägen. Förut kunde hon inte ens ställa sig i galoppen, och att ens kröka på nacken var helt omöjligt. Idag har hon orken och viljan att lyckas med större utmaningar.
Jag vet att jag inte är rätt person att göra rätt vid en häst som Rosalita. Jag har alldeles för lite kunskap i området och blir ofta ställd emot väggen och vet inte hur jag ska hantera situationen, men jag vet också att erfarenheten jag kommer bära med mig är guldvärd. Att hon visar minsta lilla förtroende för mig är enormt, då jag ser i henne att det är något hon inte gjort tidigare. Hon är så instängd i sig själv och det glädjer mig att få arbeta med en häst som henne, trots allt det innebär.
första gången jag hoppar rosalita.

Nattat hästarna

Åkte ner hela familjen till stallet ( haha ) för att ta in busponnyn. Ropade i mörkret och det började dunka i marken som om en stor flodhäst var påväg åt vårat håll, men det var bara bebisen som kom i full galopp.. hahaha!
Tog iallafall in henne, slängde in lite hö till hästarna och pussade godnatt på dom, åh finaste hästar <3

5 timmar !?

Idag red jag säkert i två timmar.. okej att jag skrittade mestadels av tiden men ändå.. hade igång henne väldigt länge, vilket hon mår väldigt bra av. När vi sedan var klara med ridningen så sköljde jag av henne med slangen, kan numera stå och rikta strålen emot hennes mun och hon leker med vattnet, sjukt.. men tanke på att första gången jag sköljde av henne så reste hon sig och slet sig.. haha. Lät henne seda äta medan hon torkade i kvällssolen innan jag släppte ut henne i hagen.. hon får stå utan täcke inatt.. det ska bli fint väder imorgon också och hon var torr när jag åkte så det var ingen fara med henne.
Mockade även och fyllde på vatten i boxen, tog min tid och när jag kollade på klockan så hade det gått fem timmar sedan de att jag kom till stallet.. sjukt.

Dagens ridpass

Matilda följde med mig och hämtade skitungen i hagen, ifall hon skulle få damp för att vi inte hade godis med sig.. men det gick bra, hon kom fram snällt även fast inte daddy var med.
Sedan så cyklade hon vidare till sitt och vi gjorde oss i ordning och skrittade bort för att möta upp Matilda & Jolly. Red en lång runda i skogen, galopperade mycket i backar och skrittade sedan hem igen. Jolly blev såklart helt slut medan Rosalita taktade hem och var super ivrig, så tänkte använda energin till att galoppträna i paddocken och OJ vilken känsla, hon bar upp allt på bakbenen, riktigt satte dom under sig, var super lätt i framdelen och hade hög snygg form och var riktigt samlad i ett vääldigt långsamt tempo, hon gick helt perfekt med andra ord, fick hålla mycket på ytter för att hålla henne, galopperade några varv på volter, och sedan droppade hon av svett, såklart. Körde lite skänkelvikningar, serpentiner osv i trav innan jag skrittade av henne, helt slut var både hon och jag trots att vi max hade ridit i 20 minuter i paddocken, busponny.

Ny namnskylt

Pillat med en ny namnskylt som jag satte upp i stallet ikväll.
Varit och nattat hästarna, bebisen stod och sov och tyckte idag det var helt okej att jag stod utanför boxen. Hon kom fram och surade och försökte skrämmas lite i början, men började sedan äta och andades bara på oss.. haha, sötis.

Dagens outfit

Efter jag hade skrittat av Lita idag så ställde jag henne utomhus och sköljde av henne allt grus och saltvatten och lät henne stå i höstsolen och torka lite innan jag släppte ut henne i hagen, där hon såklart rullade sig.. hehe.
Satte sedan igång med mockning, putsning av sadel och träns och fixade i ordning saker jag inte hunnit denna veckan. Ska även ner senare idag och släppa in henne, ge henne mat osv. Så har min granne varit så snäll att hon lovat att släppa ut Lita imorgon på morgonen, super! Sovmorgon åt Stephanie.
Här kommer två bättre bilder på dagens outfit.
Du hjälper mig att läka. Ifrån insidan och ut, sakta men säkert så mår jag lite bättre för varje dag som går.

Strandbilderna

Här ser man en tydligare bild på nya tränset, hiss eller diss ?

Dagens ridpass

Red på stranden idag. Paddocken var full och vi behövde ändå göra något ROLIGT för en gångs skull. Red ner i förväg och skrittade och travade fram henne i låg form, gick över "bäckarna" som rinner mitt på stranden och ner i havet, så att hon inte skulle tvärnita eller hoppa över dom.
Sedan kom pappa ner med kameran och då galopperade vi i vattnet, hela stranden och sedan tillbaka igen, två gånger. Galopperade även på volter, travade, och busade sönder! Fyfan vad mysigt det var, fick vatten i hela ansiktet och trots att hon inte orkade ösa på fullt ut så kände jag hur hon fick jobba i vattnet, underbart.
lilldockan <3

Träningsvärk

När jag började rida Rosalita i Maj så hade jag träningsvärk i flera dagar efter bara första ridpasset, jag hade då inte ridit sedan Februari och även då bara lullat runt i ett och ett halvt år på min kompis häst. Så jag var helt otränad och mina ridmuskler hade haft en vääldigt lång vila.
Nu har jag grryyyyym träningsvärk efter att ha ridit Dido, rider tills jag rinner av svett och tills jag inte känner röven längre.. tycker det är viktigt att även jag jobbar till max om jag vill att hästen ska göra det.
När jag rider Rosalita så använder jag i princip samma muskler varje gång, men när jag rider Dido så använder jag helt andra muskler då hon rids på ett helt annat sätt. Väldigt bra för mig som ryttare.
Dido igår.
Mycket tacksam att jag får chansen att rida olika hästar, det får mig att utvecklas och jag blir inte lika hemmablind när jag sitter och rider på Rosalita varje dag.

Dagens planer

Idag så blir det ännu ett dressyrpass, ska fortsätta där jag avslutade igår. Mjuk igångsättning med mycket volter och ställa henne både utåt och inåt på långsidorna. Ska fortsätta jobba på galoppfattningarna ( måste öva på detta dagligen nu för att inte tappa det ) samt formen och tempot, vill ha mycket power i benen samt ett samlat tempo ( önsketänkade ! ).
Ska faktiskt försöka ta stranden idag också. Igår var det massivs med surfare hela tiden jag red, hon var dessutom helt dyngsur av svett så kände att hon jobbat tillräckligt, hihi.

Ridskola

Jag har precis som de flesta andra gått på ridskola när jag var yngre. Jag började faktiskt när jag var 10 år gammal. Gick i nästan ett halvår i en nybörjar grupp och lärde mig trava, styra, stanna och fatta galopp innan jag fick hoppa upp några grupper och hamnade med dom som ridit i fyra år. Det var då jag började rida lilla Piccolo och vi kämpade på som små djur för att hinna ikapp de andra duktigare ryttarna. Jag älskade att rida med dom som var bättre än mig, jag kämpade riktigt riktigt ordentligt och jag utvecklades otroligt snabbt och mycket under mitt första år på ridskolan.
I flera år red jag och skötte min underbara lilla ponnyfavorit Piccolo, som stal mitt hjärta med storm. Vi var ett gäng i stallet som sov över, kollade på skräckfilmer, hade stalltjänst och allt det där roliga man gör som ridskoleelev. Vi hade alla varsinn sköthäst som vi tävlade på klubbtävlingar och clear rounder med, red på ridlektioner och spenderade varje ledig sekund med att borsta och göra fin.
Jag älskade verkligen att rida på ridskolan, kände att jag fick grym feed back ifrån min ridlärare som jag fullkomligt älskade. Men efter fyra år på ridskolan så kände jag att det inte gav något längre. Piccolo hade åkt därifrån, min ridlärare blev utbytt och jag började rida STORA hästar.. då menar jag inte en mankhöjd på 160cm ( vilket det med hade varit helt fel med tanke på min lilla kropp ) utan bjässe hästar, stora, starka och alldeles fel för mig. Alldeles för hårda i munnen och söndertryckta av skänklar i sidorna. Jag tappade helt enkelt lusten. Utan min Piccolo skulle ridskolan aldrig vara den samma. Så efter ett halvår så slutade jag och red enbart privat, på min dåvarande medryttarponny Man on the moon :)
Med andra ord, ridskola ÄGER när man är liten, man lär sig grunderna i ridning och hästhantering och man känner samhörigheten i ett socialtumgänge. Men jag skulle aldrig trivas där idag. Hästar som är så okänsliga, trötta på livet och sura är ingenting för mig.

Videofilm - DIDO

En kort snutt på hur det såg ut idag. Jag vet hur ruttet jag rider.

Ridning Dido

2:a gången på Didos rygg och denna gången kändes det bättre. Dock var hon fortfarande lika stel och spänd i hals och nacke. Men red med så mjuk hand som möjligt och mycket ben och sits, hon orkade knappt ta sig framåt och släpade mer eller mindre benen efter sig. Men antar att jag får stå ut med det med tanke på att hon inte verkar ha särskilt mycket muskler eller kondition för tillfället.
Jobbade iallafall mycket med galoppen idag. Hon har absolut ingen bärighet och bara för henne att ta ut hörnen var en utmaning, så stod i fältsits och jobbade bara med att framåt och ställningar i hörn samt samla upp på ytter. Hon gick med nosen i vädret i princip hela tiden i galoppen, men jag tål det, Lita hade samma problem i början.
När jag var helt genomblöt av svett och helt slut i armar och ben så nöjde jag mig. Tog av mig handsken och kände på Dido och även hon rann av svett, så antar att vi båda två fått jobba riktigt ordentligt idag.
såhär såg galoppen ut.. haha, det är okej att skratta, jag gör det!

Ridning Rosalita

Red som planerat i paddocken. Skrittade och travade fram henne i låg form och hon var lika mjuk och fin som alltid. Sedan började jag jobba henne och direkt var det som något snäppte, hon motarbetade på alla möjliga vis. Så höll henne sysselsatt, ställde henne utåt i volterna, jobbade henne i sidan osv. Och tillslut släppte det. Det är det bästa med Rosalita, ridmässigt kan man rida bort alla "problem".
Jobbade mycket med galoppen idag. Och var så himla nöjd. Efter lite bråk i början om ifall vi skulle galoppera eller inte så var både bakbenen, tempot, nacken och min sits helt perfa. Tror inte jag haft den känslan på henne tidigare. Känner att vi gjort framsteg. Målet i galoppen nu är att få henne att orka samla sig mer samt orka jobba utan "stöd" ( ifrån staketet )
Red henne i de nya tränset och det satt som en smäck. Hon gick väldigt bra med den nosgrimman så tror att det kommer bli kanon bra!
( pappa åkte iväg när jag red henne så har tyvärr inga bilder. Men imorgon är det samma outfit som gäller så lovar att bjuda på bilder då ! )

Nytt in i garderoben

Rosalita fick ett nytt brunt träns att matcha till hennes sadel. Den hon har nu är inte i samma färg som sadeln + att jag inte gillar att rida på pullarträns, tycker inte det är särskilt snyggt.
ridväst 199:-
träns 99:-
Köpt på Ge-kås.

Ridplaner för dagen

Ska idag rida igenom både Rosalita och Dido i paddocken. SKa testa ett nytt träns på Rosalita som jag ska visa sen.
Hade tänkt öva mycket på galoppfattningar, böjning, framåtbjudning och andra basic övningar med Rosalita, funderar även på strand galopp som avslut, beror naturligtvis på väder samt ifall det är surfare där nere nu. Jag hade ju planerat att rida på stranden mycket denna veckan men inte blivit av p g a vädret.
Dido ska jag bara känna på mestadels, ska börja med att mjuka upp hennes nacke och hals, få henne mellan hand och skänkel, jobba på böjda spår och få henne att samla sig bättre på yttersidan.
Så ser planerna ut.. återstår att se hur det går.

Markträning

Idag tog jag ut henne med ett spö i paddocken och tänkte jobba ifrån marken. När hon märkte vad jag ville så sprang hon rakt fram och på mig. Jag backade henne och var hård i vad jag gjorde och krävde att hon backade, sedan gick jag fram igen, bad henne flytta på sig och hon sprang förbi mig igen, backade henne och vände åt andra hållet. Gjorde lite olika övningar jag läst om och ingenting verkade funka. Hon sprang rakt över mig och riktigt ville visa att HON bestämde, att HON var ledare.
När jag jobbat lite med henne utan vidare bra resultat, eller hon följde mig fint, stannade när jag stannade osv. Så satte jag upp på henne, barbacka. I tio minuter så vägrade hon gå framåt, hon backade, stannade, låtsades bli rädd.. ja allt för att testa mig. Men fick fram henne och sedan travade hon på fint i låg form och avslappnat, som om en spärr släppte. Slutade när jag tyckte det gick bra.

Regn och rusk.. grrr!

Blir så sur. Kunde inte rida igår p g a regn, blåst och mörker och när jag fixade med henne så var hon lugn men lite små sur. När jag ställde in henne så stod jag utanför boxen, helt oprovocerat för att se att hon var okej, då gick hon till anfall emot boxgallret, stegrade sig och högg i luften, sparkade även i väggen.. åh! Jag vill verkligen veta vad detta beteende betyder, vad hon vill säga. Om det är att hon testar mig, inte vill ha mig där eller vad det än kan vara ...

Morgonstunder

Kom till stallet imorse och mötte en morgonpigg, ivrig liten ponny i boxen. Ställde henne i gången, borstade av henne medan hon otåligt taktade ifrån sida till sida och skrapade med hoven. Jag sa till henne emellan åt men kände mest hur gnällig och jobbig jag lät så lät henne hållas, satte snabbt på täcket och då stod hon iallafall stilla och sedan gick jag ut med henne i hagen.
Trivs verkligen med morgonstudnder i stallet.

Best friends

Det gör mig så glad att se hur mycket Rosalita betyder för min pappa.

Sömntuta

Mamma tyckte jag skulle låta hästen stå inne i natt, och håller verkligen med henne, vädret känns inte särskilt stabilt och har en härlig sovmorgon imorgon så har tid att släppa ut henne. Men ska ändå ner till stallet ikväll, kanske borsta igenom henne och slänga in lite mer hö till henne för natten.
Hon älskar verkligen att få vara inne och sova om nätterna, vilket jag förstår. Hon har nu två dagar i rad legat och sovit när jag kommer ut till hagen till henne på morgonen, så kanske dags att börja ta in henne över natten nu.
Uppdatering; Jag fick inte följa med till stallet för mamma & pappa skulle åka och fixa något själva.. hehe. Så pappa fixade hö och vatten till bebisen och pussade henne godnatt åt mig. Världens bästa pappa.

Veckans planer

Måndag - min födelsedag, så hade tänkt dra ner till stranden och be någon fota lite fina bilder
Tisdag - Dressyrpass, avslutas med en galopp längs stranden och tillbaka ( om vädret tillåter )
Onsdag - Konditionsträning, på stranden  ( om vädret tillåter )
Torsdag - Dressyrpass
Fredag - Uteritt, lugnt pass efter en vecka full med träning
Lördag - Vila eller uteritt
Söndag - Dressyrpass
Såhär ser det ut hittills, men kan naturligtvis ändras. Denna veckan satsar vi på att få upp konditionen, bärigheten och styrkan hos henne. Jag vill jobba fram framåtbjudningen genom att låta henne släppa loss och busa mycket, och på så sätt få henne att vilja gå framåt.

Dagens ridpass

Ställde upp tre små hinder, två på ca 50cm rätt uppstående och ett större kryss.
Jag red fram henne i skritt och trav i låg form med lätt och mjuk hand för att få henne framför mig. Kände att hon hade bra tempo och hon jobbade riktigt bra.
Galoppfattningarna var inte riktigt på topp idag, hon testade mig ordentligt och jag svor lite för att ha valt ett såpass kort spö, när hon gör som hon gör när hon testar mig så är ett dressyrspö guldvärt, behöver bara visa henne att jag har det för att hon ska skärpa sig.
Vilket falls som helst så galopperade jag henne några varv i höger galopp, i låg form, friskt tempo och ordentligt mycket kraft i bakbenen, känner hur hon börjar bli starkare och starkare. Gjorde samma sak i vänster.
Sedan kom jag i trav på krysset, gjorde om det några gånger innan jag kom i galopp. Hoppade även ett rättuppstående i galopp några gånger innan jag skulle hoppa en serie, då vägrade hon, jag gjorde en volt styrde igen och två meter innan hindret så tvärnitade hon, stegrade sig och kickade emot spöet, jag drev fram henne i den fart jag fick och tvingade henne hoppa hindret stillastående, ( det var såpass lågt att hon kunde göra det ).
Sedan kom en ordentlig skur, det började blixtra och åska och vi fick skynda oss in. Kan säga att jag är mindre nöjd med hoppningen idag, både hon och jag blev ordentligt svettig och trötta av de korta ridpasset men fick inte ut de jag ville av det p g a regnet och ovädret.
Gammal bild ifrån i somras.
Ställde in henne i boxen, gav henne mat och lite hö och lät henne stanna inne tills vädret blir bättre. Ska snart ner igen och släppa ut henne för natten, min mystjej.

Dagens planer

Ska sätta upp några hinder i paddocken på 50 cm, hoppa serier och jobba på volten och jobba på hur vi kommer an samt min sits för och efter hindret.
Kanske avslutar med att galoppera hela stranden fram och tillbaka bara för konditionens skull, men beror såklart på om det är surfare nere idag eller inte.

Uteritt med Jolly & Matilda

Som ni vet så rider jag tillsammans med min vän Matilda som rider in två styckten conemara ponier på tre år, Maja & Jolly. Idag hade hon Jolly med sig och vi planerade på att rida bort till forf skogen. Det gick bra påvägen dit men sedan började hästarna fjanta sig och Jolly började testa Matildas tålamod lite genom att kicka för skänkeln och det slutade med att Rosalita fick sig en kick på baken, men det var ingen fara med henne men är ändå väldigt nojjig så kollade igenom henne otroligt noga efteråt.
Vi skrittade iallafall tillbaka och sedan ut på stranden för att följa Matilda & Jolly hem. Vi travade hela stranden och när dom ridit iväg så tog vi en galopp längs hela stranden, hoppade någon stock och hoppade ner i "diken" som bildas på våran strand. Hon sprang på riktigt ordentligt i låg form och arbetade igenom hela kroppen, och när vi kom till slutet av stranden var både hon och jag helt slut så vi skrittade hem igen.
Älskar att rida på stranden eftersom att vi har såpass bra underlag där, det är bra för henne att komma ifrån ridbanan lite och det är perfekt för konditionsträning.
Imorgon väntas hoppning. Ska hoppa lite små hinder och konditionsträna lite mer.

Strandritt med Litaskita

Skrittade bort med Rosalita till Matilda , hon red Maja idag. Vi skrittade ner till stranden och red en sväng. Både travade och galopperade och Maja tog sitt första skutt över en liten stock med mig och Lita i täten.
När vi ridit en mysig runda så skrittade jag in i paddocken och red igenom henne medan småtjejerna lekte hoppning och hoppade över hinder på andra sidan av paddocken, kändes som bra träning för henne att koncentrera sig på arbete trots att det är liv runt om.
Tyckte att hon var väldigt duktig idag, mjuk och fin och inte alls sådär stretig och jobbig som hon kan vara.. haha.

Ridning av Dido

Red D-ponnyn Dido idag och testade henne för att se om jag kan ta henne en gång i veckan och rida igenom henne.
Hon var väldigt spänd på stallplanen och vääääldigt stark. När jag skrittade fram henne så gick hon framåt och var pigg och glad. Men när jag kortade tyglarna så gick hon först med näsan upp i vädret och var JÄTTE stark och stel och ville absolut inte jobba. Men efter att jag skrittat, gjort lite volter, hittat henne mellan skänkeln så kom böjningen i nacken och vi travade fram. Hon var vääldigt stark där med och väldigt stel i sidorna så la henne lite under sig för att jag skulle orka bära upp och försökte rida henne mellan skänkel och tygel så gått det gick, men hon var väldigt tung att rida.
När jag började jobba med henne så lossade hon väldigt bra i sidorna, när jag fattade galopp dock så flög hon iväg i full fart med huvudet upp i vädret och kände att jag aldrig orkade hålla henne, så gjorde lite halvhalter innan jag saktade av. Får helt enkelt jobba med galoppen någon dag då jag inte känner mig iaktagen av fem små tjejer.
Kort sammanfattning så var hon väldigt mysig att rida och väldigt jobbig.. var helt slut efteråt och fick en riktig kick i baken för hur lat jag varit när jag ridit runt på min lilla shettis..
Kommer iallafall ha Dido varje fredag tills vidare och kommer rida igenom henne ordentligt varje pass, det är alltså dressyr vi kommer syssla med.

Filmklipp


Dagens ridpass

Red dressyr i paddocken idag. Hon har vilat i två dagar så tänkte att hon kanske skulle vara lite pigg idag men nej, nej. Blev rädd för ALLT i paddocken och stod i ett hörn i tio minuter för hon total vägrade gå dit och jag vägrade naturligtvis ge mig.. men framåt gick det tillslut, men kände att hon var lite stel i den sidan av ridbanan resten av ridpasset, men framåt gick hon iallafall.
Sedan var hon lite stökig i formen och ville inte riktigt ge med sig, men när hon väl slappnade av så hamnade hon typ i koma eller något för hennes steg dog verkligen och hon släpade benen bakom sig.. jätte irriterande, så var på henne i princip hela tiden, vilket jag heller inte vill vara då jag inte vill använda skänkeln så mycket.
Men det gick iallafall ganska så bra, förutom att formen får vi jobba massa på och även på tempot.

Dagens matching

Idag körde vi på mönstrade lindor fram ( kan ej linda bak då hon slår med benen hejvilt när man lindar ), rött schabrak och jag hade svart och rött. Tyckte hon klädde bra i detta.

Ändrade planer - igen

Åkte till stallet i hopp om att det inte skulle blåsa så mycket.. men det blåste värre än igår.. USCH! Liselotte hade mockat och fixat mat så det fanns inte så mycket att göra. Jag putsade henne saker, vek lite täcken osv och sedan gav vi henne lite morötter i hagen innan jag fick åka hem igen. Rida gick det verkligen inte att göra.
Inatt så ville Liselotte ha henne ute, så det blir sovmorgon för mig imorgon.. mahaha.

Morgon utsläpp - CHECK

Precis varit och släppt ut två hästar. Jag hade sovmorgon så pållarna fick en halvtimmas sovmorgon dom med.. var helt enkelt seg med att komma upp idag. Tog ut en morgonpigg Lita i gången, borstade av henne allt spån ( hon ligger ner hela natten i princip ) och satte sedan på henne täcket och gav sedan pappa grimskaftet. Jag tog ut en överdrivet morgonpigg Dido ur boxen. Hon studsade upp och ner, hoppade som en liten tok och var riktigt riktigt sprallig och pigg och förstår vad Tina menar med att Wilma inte kan leda henne själv. Men gick som vanligt, gjorde lite halter utan att försöka reta upp henne och såg till att hon iallafall höll sig bakom mig, sedan att hon småsprang på stället hade jag inte så mycket emot.
Sen var pållarna så glada så. När vi skulle åka så sprang Lita fram till staketet för att se vad vi gjorde.. haha sötis.

Planer inför morgondagen

Det var meningen att hästen skulle vila men eftersom att jag har bara en lektion i skolan + att hon vilade i måndags så får hon gå ett dressyrpass imorgon. Ska även öva på ledarskapsövningar, ska använda repgrimma och långtgrimskaft och ett bättre spö ( ett dressyrspö förmodligen ). Ska göra övningen innan jag rider eftersom att jag vill gå igenom det ifrån marken innan jag sitter upp.
Ska även försöka få ihop henne bättre i galoppen imorgon, träna på skolorna, mycket skänkelvikning, ska rida mycket på volten för att få genom rakställning i böjda spår då hon ofta förböjer sig och jag ofta hänger mig i inner i hörnen.. ajabaj!
Återstår att se hur det går!

Ledarskapsövningar

Fått tips om ledarskapsövningar som jag testade idag i paddocken med Lita. Lät sadelen vara på samt tränset. Så istället för grimma med långt grimskaft så lät jag tygeln hänga löst efter när jag gick bredvid henne.
Träningen var att gå med henne, göra halt och hon ska stanna bakom mig. I början gjorde hon inte alls det utan gick nonchalant förbi mig utan att bry sig. Då ställde jag mig framför henne backade henne ( med hjälp av tygeln ) och började gå igen. Och efter ett tag så stannade hon bakom mig då med.
Sedan försökte jag backa henne utan att ta i henne. Jag gick emot henne med lite bestämda steg för att få henne att hajja till men ingen reaktion, då viftade jag lite med spöet, men fortfarande inget. Då smällde jag lätt med spöet på bogen och hon högg efter mig i luften ( väääldigt nära mitt ansikte ) men ignorerade det och gick emot henne ännu bestämdare och valde att vifta med spöet då med, och hon backade några steg. Då gick vi framåt igen, gjorde halt och gjorde om övningen. Då tog hon bestämda steg och sprang mer eller mindre över mig.
Det är väldigt frustrerande att arbeta med en häst som beter sig på det viset, men valde att göra om övningen igen, och då vara mer på och mer hård med att det är BACKA som gäller och inget annat. Då började hon springa runt mig, gå fram och åt sidan, allt för att inte göra det som JAG ville. Men tillslut så funkade det. Jag rappade till ordentligt med spöet medan jag tog ordentliga steg emot henne och hon backade, men öronen slickade bakåt.
Detta är absolut en övning jag ska fortsätta med, då jag såg att det blev skillnad i henne i slutet, hon liksom gav med sig.

Dagens ridpass

Idag tänkte jag konditionsträna. Men eftersom att det blåste som bara den så valde jag att stanna i paddocken. Satte upp två små hinder i en volt.
Det blåste storm när jag red fram och hon tippade på tårna och var hur spänd som helst, blev rädd för allt möjligt och var omöjlig att få lugn. Men efter jag skrittat fram henne så travade jag henne i låg form och travade i ena varvet tills hon gick helt rent utan att bli rädd, vara spänd eller ouppmärksam. Sedan likadant i andra varvet. När jag galopperade fram henne så var hon väldigt ovillig och krånglig, men visade henne vad det var som gällde och hon lydde, men bara halvhjärtat.
När jag började hoppa så tog hon megaskutt, var i otakt och kickade till i luften, mycket energi med andra ord. Men efter några hopp så flöt det på bättre. Vi blandade att galoppera och på en volt, hoppa båda hindrena, sakta av till trav, travhoppa båda och sedan galopp igen. I båda varven gjorde jag denna övning utan att hon flöt ut volten på yttersidan. Jag avslutade med att galoppera henne i ett friskttempo på låg form med längre tyglar. Det gick riktigt bra, och sedan travade jag av henne i ett friskt tempo med samma tygellängd innan jag skrittade av henne.

fruktansvärd sits på denna bilden, men hon hoppade tidigt här och jag hängde helt enkelt inte med.. och enda hoppbilden pappa fick.

Fläng i stallet ? NEJ TACK!

Idag var det fullt liv i stallet. Ungar som kom in med sina sparkcyklar, skrattande och lekande ( RESPEKTLÖST AV FÖRÄLDRARNA!! ) och även massvis som sprang fram och tillbaka och slängde och flängde. Hade ställt henne utanför om det inte blåst storm idag. Det slutade iallafall med att en av tjejerna nästan blev sparkade av Lita när hon skulle gå förbi, jag gick naturligtvis emellan så hon kunde gå förbi utan att riskera att bli träffad.
Jag vet att dom andra inte gillar att jag har Rosalita i stallgången, men eftersom att hon är en skaderisk för MIG när jag har henne i boxen när hon går till ORDENTLIGT anfall emot mig och hugger och sparkar så vill jag ha henne i stallgången, sedan så vågar ingen gå fram till MIG och säga till mig, eller be mig ställa in henne i boxen, så känner helt enkelt ingen lust till att vara "trevlig".
Vilket fall som helst så trivs jag mindre och mindre i stallet. Jag kommer mycket bra överens med min granne som har ponnyn Dido men resten av ponnymammorna hälsar inte ens på mig och bara ignorerar mig, kollar snett på mig osv.. då tappar man helt enkelt lusten till att försöka vara dom till lags. Och trots att jag försöker vara i stallet när dom INTE är där så lyckas jag naturligtvis inte alls, speciellt inte idag när dom tvunget skulle vara där hela familjer.. ååhh! blir så himla irriterad.
Någon som känner igen sig? Det känns inte som om jag har så mycket att säga om saken eftersom att jag inte hyr en box själv utan det är Litas ägare som gör det ( naturligvis ) och därför är det inte min box eller min häst för den delen.

Min daddy

Jag skriver ju mycket om att min pappa är med mig i stallet, och det är han, varje dag. När jag haft mina tidigare ponnier så har ingen utav mina föräldrar varit med tidigare, enbart till att fotografera några enstaka gånger, annars har jag alltid fixat allting själv. Men jag märkte ganska snabbt att det var en säkerhetsrisk att vara ensam med Rosalita då hon OFTA får utfall och vill skada mig ( och gör det om hon lyckas komma åt mig ), och därför är min pappa med mig, men också för att han älskar hästar, och trots att han inte kan så mycket så har han väldigt god hand om dom. Han kan leda Rosalita till och från hagen, han kan borsta, lägga in mat, ställa in henne i boxen medan jag bär andra saker osv. Han kör även med bilen bredvid cykelbanan när jag rider bort och möter min vän Matilda, för att se att allt går bra. Det är väldigt bra hjälp och jag är väldigt tacksam över det. Jag har nämligen alltid tidigare fått fixa exakt allting själv och inte haft världens bästa relation med min pappa, men stallet ger oss någon form av gemensamt intresse ( trots att både han och jag alltid älskat hästar tidigare ).
Rosalita älskar min pappa då han alltid har något gott i fickorna till henne, när vi lämnar stallplanen för uteritt så är det omöjligt om han är där ( han måste sitta i bilen för att jag ens ska ha en chans ).
Jag kan ju erkänna att jag tycker inte ens om Roslita hälften så mycket som min pappa gör, utan är ofta där för hans skulle istället för min egen. Jag älskar att rida och bara umgås med hästar, men Rosalita gör just den delen väldigt svårt för mig..

Morgon utsläppet

När jag imorse kom till stallet så var hon ensam och dom andra hade precis blivit utsläppta av sina ägare. Så pappa tog ut henne i gången, borstade av spån på rumpa och mage til snabbt innan jag satte på hennes täcke och jag tog ut henne i hagen. Hon var väldigt snäll och märktes att hon ville komma ut. Hade inga problem med att ta henne i boxen heller och märkt att det är oftast det när vi ska ta ut henne på morgonen, då VILL hon ut, och VILL att VI ska ta ut henne, så hon beter sig.
Har även märkt att det inte alls tog varken lång tid eller var på något vis extra jobb på morgonen att släppa ut henne, kan gå upp samma tid som vanligt, inte stressa, åka samma tid som jag brukar och dessutom hinna med att släppa ut henne i hagen, hade dessutom kunnat slänga ut ett fång hö till henne om jag hade velat ( men hon behöver ingen extra mat medan hon går ute hela dagen och betar ), med andra ord så har jag tiden till att göra morgonfixet hos hästen, vilket är bra att veta ifall jag skulle skaffa en ponny i framtiden.

Ändrade planer

Pga busvädret som kommer in ikväll så drar jag på dressyrpasset lite. Åkte till stallet och tog in henne, fyllde även hennes box med nytt fräscht spån och hö och lät henne komma in i värmen för natten. Hon älskade livet!
Jag älskar livet mindre eftersom att det blir en tidig morgon imorgon med utsläpp innan skolan ( börjar klockan 08.00 ) men absolut värt det :)

Memories with Man on the moon

bara för att så fick jag lite lust att visa lite bilder på mig och Manne min förra skötponny som jag hade innan jag fick Xtra och som jag sedan red lite då och då under tiden Emma hade honom på foder. En underbar lite varelse som man bara måste älska.
Första gången på Many's rygg, måste ha varit 14 år ( februari 2008 ) gammal här.
Galopp över en äng på våren 2008
Min vän ifrån Luleå kom och hälsade på i Juni ( 2008 ) och tog lite fina bilder på oss :)
haha, sötisen!
Sista gången jag rider Manne som skötare på honom.
Hösten 2008 när jag precis fått Xtra så hade vi lite kommunikationssvårigheter och fick ibland låna Manne och rida ut med.
Vi dressyrar lite våren 2009.

Veckans planer

Måndag - Uppvärmning runt i samhället ( för att miljöträna ) och sedan ett ordentligt dressyrpass i paddocken
Tisdag - Konditionshoppa
Onsdag - Vila
Torsdag - Vila, ev promenad för hand
Fredag - Uppvärmning runt samhället sedan dressyr på fotbollsplanen ( om vädret tillåter )
Lördag - Lång uteritt i skritt sedan galoppträna
Söndag - Lugn uteritt i skritt och trav
Såhär ser planerna ut hittills. Om vädret kommer i vägen kan det naturligtvis ändras.

Stallets spillevink

Alla stall har den där ponnyn/hästen som ALLA älskar, som är så otroligt charmig, livlig och söt att man bara ler när man ser den. Dido, Wilma & Tinas ponny är den i vårat stall. Hon stor numera i en hage mittemot Rosalita ( vi funderar på att släppa ihop dom ) och springer bredvid mig varje gång jag går till och från stallet, hon galopperar i fullfart och sedan tvärnitar framför en och älskar att visa upp sig.
jag tycker hon är helt bedårande. Har även blivit tillfrågad om jag kan rida igenom Dido 1-2 gånger i veckan eftersom att Wilma är lite försiktig och framförallt ung och eftersom att Dido är såpass livlig är det mycket häst för en liten 12 åring att rida.
Att se henne varje dag sådär överdrivet glad och lekfull i hagen gör att man blir lite gladare, hon liksom piggar upp :)

Aggressiv runt maten

När vi kom tillbaka till stallet idag så gjorde jag iordning henne utomhus, då hon är mindre sur och mindre stressad än inne i stallet ( och speciellt i boxen ). Sadlade av och borstade igenom henne innan jag gav henne sin mat som jag lät henne äta direkt ur en hink på marken medan jag putsade lite saker bredvid. När hon var klar och jag skulle tabort hinken så gick hon till anfall emot mig. Jag blev som vanligt chockad, trots att jag kanske borde vara van. Och blev helt ställd, visste inte hur jag skulle reagera. Men röt till och hon blev ännu argare, och då gick jag där ifrån med hinken ( som jag lyckades få tag på trots allt ) och satte mig igen på marken, efter att hon stått med slickade öron och kollat på mig ett tag så var det som om allt bara släppte, öronen åkte fram och hon tittade nyfiket på mig på marken och kom närmre.. Jag sträckte fram händerna och hon lät mig ta tag i grimman utan att hugga hejvilt omkring sig.
Släppte sedan ut henne i hagen och allt såg normalt ut. Även när jag kom ner senare så gnäggade hon åt mig och kom till mig i hagen.. vad beror denna aggressivitet på? Och varför får hon flipp ibland och sedan blir lugn?

Dagens ridpass ( överdrivet mycket text!! )

Idag stod uteritt på schemat. Skrittade ut ur gården utan problem och igenom samhället för att slippa skritta förbi hagarna. Där stannade hon EN gång och ville inte gå framåt. Hade då läst på dressyrmupparnas blogg igår att Cupido gjort likadant och att Linn hade backat honom några meter åt det håll hon skulle och sedan vänt och då hade det gått. Jag har ju prövat ALLT annat.. så testade, och det funkade!! Sedan stannade hon inte mer. Sedan mötte pappa upp mig vid slutet av samhället och jag skulle gå över storavägen och ut på en cykelbana för att möta upp min vän Matilda. Pappa stod tyvärr vid vägen och då vägrade hon naturligtvis gå framåt då han stod där, så fick backa henne igen och pappa körde iväg. Det gick bra IGEN. Sedan skrittade jag hela vägen upp till Matildas stall utan problem. Sedan red vid en låång runda. Rosalita gick först hela första biten innan vid skulle springa lite fortare då fick Jolly ta över. Vi red bort till en galoppbana och lät hästarna springa av sig lite. Rosalita såg dock inte det roliga i de hela men galopperade utan protester.
När vi sedan gick skilda vägar så kunde jag skritta helavägen fram till samhället utan problem. Travade lite lätt över storavägen och sedan in i samhället. Bestämde mig för att utmana ödet lite och ta en runda själv, runt hela samhället med henne. Och det gick över förväntan. Mötte bilder, folk som gick, cyklister utan att hon stannade och vägrade gå, allt gick kanon med andra ord. Red även förbi ett stall där några red samt några hästar stod i en hage, där testade hon igen och då backade jag henne igen. Hon insåg att det var bättre att gå framåt och jag vände tillbaka henne, sedan tog vi en kort galopp innan vi skrittade hem igen.
har med andra ord ridit ut ( på riktigt ) själv för första gången med mitt monster utan att jag fått hoppa av eller ringa pappa. Får hoppas att detta inte var en engångsgrej utan att denna metod verkligen fungerar för det hade underlättat otroligt mycket.

Bilder ifrån idag

Lite bilder ifrån idag. Det ser apkasst ut, medveten om det.

Dagens ridpass

Var så jävla trött på hästen idag!! Det började med att hon bet mig i armen när jag kratsade hovarna, sparkade efter mig när jag lindade benen och var allmänt jobbig.
När jag satt upp så började kampen igen. Hon hotade med att stegra och bockade som en tjur, var riktigt jobbig. Men jag var minst lika envisen själv och visade övertydligt med att det inte var okej. Tillrättavisade henne gång på gång och efter x antal sura miner så verkade hon fatta att det inte var lönt. Och det räckte sedan att jag röt till när hon bara tänkte tanken att börja bocka.
Men efter det var hon på helspän, krånglade i munnen och gick i otakt. Det gick inte med andra ord. Men klippte ihop lite snuttar där hon " gick som bäst " vilket även det är något jag själv skäms över. Men för att jag lovat mig själv att vara 100% ärlig i bloggen och även visa motgångar så här kommer en film.

Bloppis

Lagt ut lite ridutrusning på hastnet.se som jag inte använder. Bland annat en brunsammets hjälm ifrån Charles Owen och den verkade tydligen vara populär då det kommer in mejl hela tiden nu. Men vilket fall som helst är det jätteskönt att bli av med gamla grejer som bara ligger och skräpar.

KUUUUUUL!!

Fick hem stövlarna jag beställde. Dom var AS fina, helt pefekta.. förutom att dragkedjan visade sig vara sönder.. fuck! Pappa har packat ihop allt igen och skickar tillbaka dom imorgon så beställer vi ett par nya. Vet iallafall nu att det är den modellen jag vill ha, den satt som en smäck om mitt feta ben!

Taggad brud!

Pappa tror att ridstövlarna har kommit. Imorgon ska jag förmodligen dessutom till ge-kås och köpa hem lite nya outfits till hösten samt lite annat krams. Så FÖRHOPPNINGSVIS så får ni lite snyggare bilder på ett litet snyggare ekipage i framtiden.
Har dessutom blivit meddelad om att jag numera är ensam om att ha Rosalita, vilket självklart blir lika bra det. Kan numera rida henne på mitt sätt, hantera henne hur JAG tycker är bäst osv. Nu känner jag mig mer taggad. Ska dessutom göra lite ledar övningar med henne ifrån marken som jag läst om på internet. Nu kör vi!!!

Memories with Sörbys Xtra II

Eftersom att det verkade uppskattas så bjuder jag på ännu en bildbomd på min förra ponny Sörbys Xtra, världen vackraste själ.
ute på en sväng med mitt lurviga monster i grimma och grimskaft
vår första julafton tillsammans. Fanns ingen snö på långa vägar och jag gick i enbart i tjocktröja på våran julpromenad. 2009
I början var det enbart galopp på rakt spår så gällde, mer höll han inte för. 2009
min snuffs njuter av de sista höststrålarna. 2009
det visade sig snabbt att min grabb var den dressyrstjärna jag alltid drömt om. Femåringen kämpar på med att inte hamna underlod. 2009
När paddocken var för hård för hårt arbete så ägnade vi oss åt lite lydnad i redgrimma. 2009
Snyggingen växte till sig och blev en stjärna både på utsidan och insidan. 2010
Och här har vi resultatet. För att vara såpass okunnig som jag var så var jag ganska så stolt över vad jag åstakom med denna helt gröna ponnyn. Han mognade något sjukt under de två åren jag hade honom. Han var snygg både i muskler och i hull. Han var dessutom världens vänligaste själ som behandlade mig som en proslinsdocka som aldrig fick skadas på något vis. <3

Memories with Sörbys Xtra

Lite bilder ifrån speciella samt ospeciella tillfällen tillsamamns med Xtra.
första gången på Xtras rygg. Stoltheten var enorm.
Första hoppträningen och här tar vi vårat första skutt ( dom första gångerna sprang han rakt igenom hindret.. haha! )
Här flyger han över 1 meter för första gången
Bebisens första barbackarunda
Första hösten med världens bästa femåring
Hopptekniken var det inget att skryta om.. Här, soon to be sexåringen hoppar en halvmeter över hindret med grym teknik *host*
Vår allra sista hoppträning. Här skuttar vi över 1 meter som avslutning och kunde varken vara stoltare över min dressyrponny eller mig själv.
avslutar med en bild ifrån våra sista dagar ihop.
Han var världens bästa häst, utan tvekan. Det vackraste jag någonsin sett och hade jag fått göra om det hade jag aldrig släppt taget.

Color me blue, I'm lost in you

Jag saknar min älskade vän, mer än någonsin. Varför skulle du tvunget åka, och ta hela min värld med dig ?
I miss the years that were erased 
I miss the way the sunshine would light up your face 
I miss all the little things 
I never thought that they'd mean everything to me 

Arrrgghh!!

En dag som denna känner man allt annat än kärlek till de fyrbenta monstret som går borta i hagen nu... åh!! så himla frustrerad att jag skakar!!!
Okej, nu ska jag inte överdriva. Men det är INTE kul att såfort jag släppt in henne i boxen och jag står utanför som attackerar hon mig med full kraft, ställer sig på bakbenen och hugger i luften som en vilde. Enbart för att den nya hästen råkar vara hennes granne och att jag råkar vara den som tvingar henne att stå bredvid den.

Veckans planer ( skulle kommit upp igår )

Måndag - Dressyrpass 30 minuter
Tisdag - ev. markarbete/dressyrpass 30 minuter
Onsdag - vilodag
Tordag - Annie rider henne
Fredag - ev. vilodag eller promenad för hand
Lördag - uteritt + 20 minuter i paddocken
Söndag - ev. uteritt/dressyrarbete
Som ni ser så har jag Rosalita väldigt mycket i veckan, trots att det bara var meningen att jag skulle ha henne halva veckor. Men det gör inte mig någonting nu när allt är spikat och klart. Hon är fortfarande inte igång efter vilan, så tänkte ge henne två vilodagar denna veckan, dvs tre dagar utan häst för min del ( lär sakna henne gräsligt mycket! ).
Jag vill ännu inte börja hoppa henne då jag vill få framåt bjudningen i skogen innan jag börjar kräva den på banan. I dressyren vill jag att hon ska gå samlat vilket hon numera gör. Och i skogen så springer hon på som en lite shetlandsponny och tycker det är skitkul att att öka lite mer än var jag ber henne, haha.

Första dressyren efter tre veckors vila

Tog ett ordentligt dressyrpass på henne idag. Pappa filmade dock bara när jag red fram henne, FÖRSÖKTE mjuka upp henne osv.. men tycker att det ser liiite mer stadigt ut iallafall än vad det kändes. Det kändes faktiskt väldigt ostadigt, ostabilt och vingligt. Men antar att det kommer.
Red iallafall fram henne på volter, rundade överdrivet mycket i hörnen osv. Red med en bred fast hand för att ge henne så mycket stöd som möjligt då jag vet att hon behöver det just nu. Jag var liite smårädd för att öka då det var blött i gräset men tog några små galopper också. Hon samlade ihop sig riiktigt fint och la bakbenen under sig jättebra och jag kunde galoppera på i ett väldigt samlat tempo på en volt utan att hon drog iväg någonting, så där var jag väldigt nöjd med henne.
I slutet var både formen och steget mycket bättre, hon var inte hackig på något vis utan la sig under sig mycket bra och jobbade på ordentligt. Kunde även skritta hem igenom samhället utan några stopp och utan att pappa var med så jag är hur nöjd som helst med henne idag. Lilla loppan!
ange hennes tjafs i munnen. Jag sitter helt still med handen så tro inte att det är jag som framkallar det. Utan hon har bara lite svårt att acceptera en kortare i tygel samt att gå framåt med det. Men det lossade väldigt snabbt och hon tuggade fint på bettet utan att krångla.

En rosa bakelse

efter ridningen så knäppte pappa två bilder på Lita i det nya regntäcket

Vinterridning

Börjat tänka mycket på vintern osv, hur jag ska göra med stallet på vintern då vi inte har något ridhus och av erfarenhet så vet jag hur jävligt det är på vintern med att hålla igång hästen..
Så det blir ett mangekort på forf i november. Har inte varit där och ridit sedan jag slutade på ridskolan och tycker fortfarande att tanken är lite obehaglig. Dom har jättebra ryttare som rider för klubben, många fina hästar och dom har bra ridmöjligheter så det är perfekt att rida där under vinterhalvåret men att så många ska se när JAG rider min lilla ponny är liite läskigt. Det tycker jag faktiskt. Hon är ju trots allt inte som alla andra, hon är inte världens lättaste ponny och jag har jobbat otroligt hårt med henne utan några som helst framgångar, och det är en jobbig känsla.
nej nu ska jag inte överanalysera allt. Huvudsaken är att träningen hålls igång i vinter också och att jag tror på att hon kommer bli bättre.
En vinterkväll flertal år sedan med Kjell på ridlektion.

Gårdagens ridpass

Red bort till Matilda idag igen för att rida samma runda som igår. Rosalita var mycket mer framåt och kunde gå först i början också, super! Matida hade Maja med idag och vi tog hennes första galoppsprång. Första rundan blev det två galoppsprång och sedan slängtrav. Vi gjorde om det och det blev en hel del bocksprång. Sedan den tredje gången så blev det galopp blandat med bocksprång och där var Matilda nöjd med sin trötta ponny, haha.
Jag skrittade hem ( vilket gick bra tills vi kom till hästhagarna ) och in i paddcoken. Red lite dressyr, jobbade på galoppfattningarn ( som hon verkar ha glömt ) lät henne springa på i sin egen fart och la henne i en lååg form, vilket hon uppskattade mycket mer och det blev inte lika mycket tjafs. Vi blev båda två helt slut och det hann bli mörkt innan vi kom in i stallet.
Hon fick lite käk och sedan åkte regntäcket på då det regnade lite när vi red. Synd att jag inte hade någon kamera med mig.. hon är helt bedårande när hon är helklädd i rosa i hagen, haha!

Uppdatering

Jag skriver om dagens ridpass imorgon då klockan blivit nio på kvällen och jag har varken duschat eller ätit. Så det kommer imorgon på förmiddagen. PUSS!

Min handled.. buhu!

Vaknade imorse av att jag hade AS ont i min handled.. detta har hänt förr och är helt säker på att det är för att jag borstat för mycket med en och samma hand ( på hästen alltså ). Gjorde ju henne lite extra fin igår och stod säkert och borstade i över en timma.. och jag borstar alltid med vänster hand, oavsett sida.
Hahah, fyfan!

En ren ponny

Efter dagens ridpass så bestämde jag mig för att duscha Lita. Hon var helt sjukt skiten så tog grön sopa för att få henne riktigt ren, och ren blev hon. Vattnet som rann ner var helt svart och manen var nog ändå värst. Hon fick sedan på sig ett gosigt täcke medan hon käkade sin mat och jag tog tag i andra sysslor, som att tvätta hennes grimmor. Alla såg ut som om dom varit med om en och annan lerig hage och det såg väldigt sorligt ut, så tvättade även dom i grön sopa och med hjälp av en hov borste så fick jag alla hyfsat rena.
Hann även sopa ur all gammal spån ur hennes box, fylla på vatten i hagen och putsan sadeln innan pappa kom. Känner att jag fick mycket gjort vilket känns riktigt bra. Hästen är ren, utrustningen är ren och boxen är ren.

Dagens ridpass

Red bort till Matildas stall idag. Dock med lite hjälp av pappa när ponnyn bestämde sig för att strejka. När vi väl träffade Jolly & Matilda så var hästen inte helt säker på att det var någon att lita på så framåt gick det men vääldigt långsamt. Efter några meter slappande dock båda två av lite bättre, Matilda fick rida lite före med Jolly då Rosalita bara hade skapat större problem om hon var framför.
Vi både travade och skrittade i skogen och Matilda & Jolly tog även sin första galopp med mig och Lita i släptåg och det hur huur bra som helst, helt cool lugn var Jolly.
Så efter en runda så var det dags för mig att skritta hem igen.. vilket gick sådär men hem kom vi. Red sedan i paddocken i 20 minuter och red igenom henne. Hon blev riktigt fin och mjuk och fick upp formen lite, vilket är precis vad jag vill.
Pappa & Lita före ridning och bebisen efter ridning.

Morgon utsläpp

Åkte ner med min granne ( som har häst i samma stall som Lita står ) och släppte ut hästarna imorse. Var lite orolig för hur hon skulle vara i boxen. Men när vi kom så stod hon snällt och väntade på mig och riktigt gosade in sin mulen under armen på mig.. haha, snacka om att jag var såld över hur exemplariskt hon betedde sig.
Hon hade dessutom legat ner hela natten såg det ut som eftersom hon var täckt i spån ifrån benen upp till manen och sår helt nyvaken och morgonrufisg ut.
Att släppa henne var som vanligt inga problem, vilket jag är väldigt tacksam för. Hon gick nöjt iväg och började beta.
Min granne ( Tina & Wilma )'s nya häst Dido var en annan femma. En riktig piggelin som travade spänt vid sidan om och tyckte allt var så himla roligt och spännande. När vi sedan släppte henne så galopperade hon runt i hagen och visade upp sig innan hon och dök ner i gräset och började käka.
Duktiga hästar har vi allt :)

You had me at hello

Trots hennes underliga och oacceptabla beteenden så tycker jag ändå om henne, jag är otroligt tacksam att jag har henne och kommer aldrig ge upp på henne.

Dagens ridpass

Tänkte börja med att skritta en låång runda med henne för att värma upp ordentligt. Men den drömmen sprack redan på stallgården då hon vägrade gå åt något annat håll än åt paddocken. Men min envishet var lika stark som hennes, så slutade med att vi stod där, mitt på gården och velade fram och tillbaka. Jag vann.. mehehe, med lite hjälp av min pappa ( efter 20 minuter ). Vi skrittade en bit och hon blåste upp sig som bara den, trippade på tåna och hoppade undan för allt. Tills hon tillslut stannade, mitt i vägen och vägrade röra på sig.. japp!
Vi fick vända tillbaka, då jag inte villa vara någon trafikfara och gick in i paddocken istället. Segheten var maximal och fick använda myyycket säte för att ens få fram henne. Mjuk och fin var hon dock och lyssnade faktiskt ovanligt bra för att vara så länge sedan hon reds ordentligt. Men drog igenom henne i skritt och trav och sedan nöjde jag mig där.
Kamp nummer två började i boxen. Jag vet att hon är sur och när de andra boxarna fylldes av hästar så blev hon ännu surare än vanligt. När hon stod och åt och jag skulle ta henne så högg hon mig i tröjarmen, ställde sig och drog med mig in i boxen.. alla stod helt chockade över hennes beteende och jag blev helt rasande. Fast fick tillslut samla mig då det inte hjälper av att bli arg. Men hon var sur ett bra tag tills vi fick fatt henne utan att bli sparkade eller bitna.
När jag red så märkte jag hur hon hostade lite ovanligt, så ställde in henne över natten med lite gott käk så hon även fick bekanta sig med den nya hästen Dido. Så det blir tidigt imorgon för att åka ner och släppa ut tjurfian, vi får bara hoppas att hon inte anfaller mig i boxen igen.. någon som har tips på vad man ska göra när en häst beter sig på detta viset? Jag tycker naturligtvis att det INTE är acceptabelt.

Klickat hem ett par nya ridstövlar

Klickat hem ett par nya ridstövlar ifrån Blocket. Älskar att man kan köpa nästan helt nya grejer för vrakpriser på internet. Blev iallafall ett par dressyrstövlar av märket Soubirac, gillade modellen extremt mycket så tror att dom kommer vara perfekta.
Nu ska jag snart iväg till stallet och rida. Blir lugnt idag då jag gärna vill sätta igång henne grundligt, dvs.. lång framskrittning lite mjukgörande arbete i skritt och beroende på hur hon känns kanske lite trav.
Jag vet inte hur mycket hon ridits nu när jag varit borta, men tror att hon stått i ca tre veckor iallafall.

Lita

Träffade Rosalitas ägare idag och bestämde om allt om hösten/vinter osv. Får ha henne i princip hur mycket jag vill och det gör mig hur glad som helst, det gör inte min mamma lika glad men hey.. så kan det gå.
Att träffa Lita igen fick mig att inse hur mycket jag saknat lill stumpan och ser verkligen fram emot att börja fightas med henne igen, för det är exakt vad vi ägnat våran sommar åt att göra.
Ska iallafall börja på ett bra sätt, men en uteritt med Matilda & en av hennes 3 åringar, yey!

vi i början av sommaren.