Gårdagens ridpass

Red på kvällen igår. Hon har heeelt fantastisk. Formen var helt perfekt och hon var både mjuk och följsam. Hon testade lite i galoppfattningarna och fick inte riktigt ihop henne som jag önskade i galoppen men det gick ändå.
Började med små 8 volter för att få henne mjuk i båda sidorna, fortsatte sedan med att öka och minska volten i galopp och sedan Kände jag igenom henne med lite serpentiner, ökad trav, uppridning på rakt spår osv. Det gick riktigt bra ( självklart var jag ensam och red så pappa kunde varken filma eller ta kort.. )
Red i en timma i paddocken och sedan travade vi ner till havet och red en sväng i vattnet. Hon tyckte det var superkul och jättemysigt, och även jag såklart. Det var riktigt länge sedan jag hade en sånhär ridkänsla och det kändes UNDERBART att sluta på detta vis, duktigaste Lolita! Kommer sakna dig.
ej ifrån igår.

Snart iväg till stallet!

Ska nu snart iväg till stallet för en sista ordentlig trimmning i paddocken, red inte alls mycket igår och det tror jag kändes bra för henne, att få röra på sig men ändå få pusta ut lite.
Idag ska jag försöka få ihop henne lite mer, rida igenom riiktigt ordentligt och försöka jobba bort hennes försök att springa ifrån arbetet med så mycket halv halter som möjligt och även försöka få ett bättre stöd i min hand då hon rycker fantastiskt mycket.
Hon har börjat flyga mindre i luften de senaste, max två-tre gånger per ridpass, otroligt stolt över henne.. he he. Nej men vi jobbar på att spöet inte betyder sparka-bakut och det går faktiskt bättre.
Ska efter ridpasset försöka skritta ut en runda på henne själv, känns som om vi behöver det. Och imorgon vet jag ännu inte om jag ska ha henne eller Annie, men om jag ska ha henne så blir det en barbacka uteritt och bara lunka på i skogen eller något annat mysigt.

Filmklipp


Dagens ridpass

Idag red jag inte särskilt länge eller intensivt. Red igenom henne i alla gångarter, jobbade på att öka samt minska volten i alla gångarter och lite annat trevligt. Men eftersom att hon var både spänd och sprinig idag också så slutade jag när hon slappande av igenom hela kroppen och gick ärligt fram för skänkeln.
Visar upp en film lite senare om dagen.
Nu har jag en ( eller två ) dag kvar med Rosalita innan jag går på sommarlov. Sedan har jag en månad på mig att fundera ut vad jag vill, får helt enkelt se vad som händer ridmässigt i framtiden.

Att gå över till storhäst

Jag tror att jag alltid kommer att vara en ponnyryttare. Mest för att jag aldrig kommer att satsa på ridningen utan ser det enbart som en hobby och även för att jag tycker att det passar min storlek mycket bättre. Det finns många 12 åringar som är mycket längre än vad jag är till exempel. Jag kan idag rida allt ifrån en stor B-ponny till en maxad D-ponny, vilket jag är väldigt tacksam över. Men det perfekta storleken för mig är en maxad C-ponny ( 140cm ) eller en liten nätt D-ponny.
Jag vet att sålänge jag rider små ponnier så är min utvecklings nivå väldigt begränsad. Jag kan inte bli mycket bättre än vad ponnyn jag rider kan prestera, vilket är nackdelen. Men jag planerar inte på att bli bäst. Jag har inte de förutsättningar och därför kommer jag heller aldrig att ha någon anledning till att gå över till storhäst.

Jag & Many några sommrar sedan.

Dagens ridpass

Idag så gick allting bara fel. Hon var spänd, stel och tacktade fram.. jättejobbigt!! Joggade runt på lite volter, gjorde skänkelvikningar, galoppfattningar och avbrott, halter och allt för att få henne att slappna av.. men ingenting hjälpte. Fick tyvärr sluta när hon iallafall inte slängde med huvudet utan gick stadigt i formen, men det var ej helt ärligt.
Vi blev dock båda helt genomsvett som alltid och det var gott att få rulla av sig i jord och sand när hon kom ut i hagen igen, haha.
Imorgon ska vi prata om hösten med Rosalitas ägare, jag är långt ifrån säker på vad det är jag vill, det beror helt på vilken position jag blir tilldelad, vem jag får svara till osv.

Stillbilder ifrån film

Bjuder på lite stillbilder ifrån gårdagens ridpass. Pappa låg och sov i bilen i en timma medan jag red så filmade enbart en väldigt kort stund. ( det regnade ute och är filmat inne ifrån bilen )




( galoppen satt verkligen inte igår, fick driva som ett jävla as därav sitsen.. )

Finns det något intresse utav att se filmen ?

Mina mål med Rosalita

Kommer ni ihåg att jag delat med mig lite utav de mål jag satt upp för min ridning med Roslita, saker vi ska ha grejjat innan sommaren är slut. Nu är det ju så att min sommar med henne slutar på tisdag i nästa vecka då jag reser bort. Sedan har jag henne några få dagar till i slutet av Augusti innan det är höst och planerna om hösten är fortfarande oklara, beroende på hur jag känner/vill då.
Jag är faktiskt stolt över det jag åstadkommit med Rosalita. Jag har gjort det på egen hand, aldrig tagit hjälp utav någon och faktiskt gått ifrån en ponny jag provred i slutet utav Maj som sprang runt med huvudet bland molnen, noll kondis likaså muskler, absolut ingen respekt för människor då småunga varit rädd för henne alldeles för lång tid och hon var en ritkig surkärring helt enkelt.
Idag är hon en helt annan häst, och jag kan säga att jag är stolt över både henne och mig själv. Jag skulle aldrig någonsin få för mig att ge upp, även om jag ibland kunde sitta gråtfärdig i sadeln över att hon inte tog ett enda steg framåt utan bara backade, bockade, sparkade bakut samt högg efter mina ben när jag satt på henne..
Problemet med hagen var nog mest prövande. Hon anföll mig väldigt länge. Men idag kommer hon springades med öronen pekandes framåt, så himla lycklig utav att se oss och det gör mig så himla glad. Respekten och samspelet finns där, vilket gör mig himla glad.
En häst som jag verkligen avskydde, som jag inte alls tyckte var trevlig att rida eller hantera har nu kommit att bli min vän, och vi kommer himla bra överräns, duktiga duktiga duuuktiga Lita!

Dagens ridpass

Red i paddocken idag då jag var ensam och inte vill ta några risker då jag vet hur hon är när vi är ute ^^. Men det gick iallafall kanon. Det var en knaon fin kväll och perfekt värme. Jobbade mycket med volter och serpentiner när jag värmde upp, ställde ut, in rakställde henne osv, allt för att få henne lös i nacken. Sedan gjorde jag lite skänkelvikningar i skritt och trav och det flöt på bra.
Sedan gick jag in på en volt och gjorde tempoväxlingar. Skritt-trav-galopp och galopp-trav-skritt till att börja med. Sedan blev det galopp-skritt-halt, halt-trav, galopp-halt osv. I början gillade jag inte riktigt energin i hennes igång sättningar, så satte till spöet och då skärpte hon sig direkt.
Tidigare har hon slängtravat in i galoppen och det kan ha tagit varv på fyrkanten innan man lyckas få fram henne då hon bockar och hoppar och studsar.. Men nu riktigt skjuter hon rumpan under sig och lyssnar direkt på fattningarna, oavsett gångart. Hon är mycket mer allert, piggare och arbetsvillig. En riktig liten pärla med andra ord.
Jag kommer skriva samt möjligtvis lägga upp bilder ifrån gårdagens inlägg också.

Testa gränserna

När jag rider ut med Rosalita så stannar hon ofta, vägrar gå fram, backar, försöker stegra sig och sparkar emot spöet. Jag låter henne ALDRIG vända. Utan låter henne backa tills hon slutar, släpper efter på tygeln och driver igen, jag ger mig aldrig men tycker ändå att detta är en process som tar väldigt mycket tid. När hon väl gå fram så hon är framåt, pigg och tittar nyfiket på allt. Jag tror ej hon är rädd utan hon testar gränser osv, detta gjorde hon även tidigare i paddocken, men då är jag lite tuffare då jag helst inte vill bråka med henne i trafiken ( trots att det inte är mycket bilar i samhället så är kan det ändå komma och då vill jag inte ha henne mitt i gatan bockande och stojjig ).
Och om hon blir alldeles för stojjig, om det kommer någon som går eller cyklar bakom när hon gör på det viset så hoppar jag av, leder henne en liten bit, får henne att lyssna på spöet och sitter upp på nytt, oftast så testar hon med en gång, går inte ett enda steg framåt osv. 
Jag låter henne aldrig vinna, hon går alltid framåt förr eller senare och jag känner hur hon slappnar av mer och mer efter varje gång hon testat utan att det gått igenom, någon som känner igen detta beteende? Testar era ponnier och hästar på detta viset och i så fall, vad gör ni för att jobba bort det?
Jag försöker dra ut med henne några gånger i veckan, före eller efter ridpass för att inte enbart rida i paddock eller på gräsbana. Jag försöker dessutom variera underlaget så mycket som möjligt samt ridpassen.

Lite kärlek till Flickan

Flicka är/var Rosalitas hagkompis, men dom har särat på dom av någon anledning som jag inte riktigt bryr mig om.. tycker inte man gör så med hästar men men..
Iallafall så brukar alltid pappa klappa och klia lite på henne när jag rider osv, hon blir alltid lika lycklig av uppmärksamhet. Däremot är hon helt kålsvart av smuts och manen är helt trasslig och smutsig.. tycker det är så synd att hon inte har någon som tar RIKTIGT hand om henne..

Filmklipp

Här kommer en video ifrån dagensridpass. Känner mig riiiktigt modig som lägger upp så mycket filmer, har sjukt dåligt självförtroende när det kommer till ridningen och vet om hur dåligt det ser ut. Men vill gärna gå in här i framtiden och se hur jag red då ( nu ), då döm mig snälla inte SÅ hårt.. haha.



Och outfiten ska vi inte ens tala om.. HAHA! hade bråttom när jag skulle åka och tog första bästa schabrak ( jag rider helt enkelt inte med vojlock för jag tycker det är SÅÅ fult, och hon har typ bara det.. )

Duktiga Lita !

0
Att få denna bestämda lilla dam att samla sig, sätta under sig och JOBBA har tagit tid, men vi är där. Hon riktigt kämpar på, trots sin stora mage och korta ben så gör hon allt jag ber henne, det är svårt att hålla tempo, form och bärighet och hon tappar sig lätt och blir obalanserad, men hon har hittat viljan.
Jag vet att det inte ser särskilt bra ut på bilder och filmer osv, men det KÄNNS, och det är huvudsaken, jag känner en sånn enorm skillnad på henne och andra ser enorm skillnad på henne, hon utstrålar lycka numera.

Dagens ridpass

Red ut en sväng idag innan passet. Red själv ( dvs utan någon som gick bredvid ) vilket kändes bättre till en början. Men blev en hel del bråk, stod i 10 minuter på ett ställe och försökte få fram henne, men det var hopp och sparkar på stället istället. Men fram kom vi.
Red sedan på en äng ett tag. Hon var enormt springig, stel och jobbig till en början, men mjuknade snabbt och hon använde sin energi väldigt bra. Galoppen var det ett stort + för. Både hon och jag rann av svett när vi skrittade hem och hon fick avnjuta en kalldusch när vi kom hem till stallet. I början var duschningarna enbart jobbiga moment, hon steppade på stället, ställde sig ibland och slet sig. Nu står hon och vilar mulen emot min axel, pussas och gosar medan jag tvättar henne.. gumman!!
Gillar hur maffig hon ser ut på denna bilden. Snygging!

Filmklipp

Klippt ihop lite ifrån de senaste ridpassen. Dock visar det sig inte riktigt rättvist då det ser riktigt uselt ut på filmen men hon har blivit mycket mycket fin! :)

Carnaby connemara

Här kommer lite fler bilder som jag tog på unghästarna i fredags.
och avslutar med en bild på fina Flash och den lilla bebisen :)

Vardagsfin

ljus grönt
vitt
vinrött
mörkblått
Brukar ni göra era hästar lite fina till vardags? Dvs när ni ska trimma lite paddocken, ut och busa i skogen osv?
Detta var något jag tyckte var väldigt roligt när jag hade min förra ponny. Gjorde honom ofta lite extra fin, matchade och bytte schabrak och lindor varje dag för att variera osv.
Jag hade dock ingen "privatfotograf" på den tiden utan det var när någon stallkompis kunde ta sig tiden att fota lite som vi kom med på bild.
Vilken färg tycker ni han klädde bäst i? Min favorit är ju såklart den vita.

Nackdelar med min ridning

Många kan rida i flera år utan att det påverkar kroppen negativt, jag kunde knappt börja rida innan jag började få ordentliga följder.
Jag haft otroligt ont i både rygg och nacke sedan det att jag började rida när jag var 10år gammal. Ibland gör det ont i dagar, veckor på rad utan mellanrum medan ibland så kan jag gå dagar, veckor utan att det känns något. Jag har såklart varit hos både läkare och sjukgymnast utan några givande resultat. Men dom har konstaterat att jag har för mycket mellanrum mellan mina ryggkotor vilket gör att jag får väldigt ont om jag hamnar för svank eller "hösäckrygg" på hästen, måste med andra ord sitta helt "perfekt" vilket jag heller inte kan göra eftersom att jag inte har den hållningen då jag inte har den styrkan i ryggen att bygga upp de muskler som krävs för den hållning.
Så får helt enkelt leva med att jag kan inte sitta ordentligt i sadeln och jag kommer föralltid ha problem med min rygg och nacke, det gör ont, men det är värt det.

Nostalgitripp

Den 19 september 2009. Min 15års dag, hade haft Xtra i en vecka och hade den dagen halsfluss och massvis med feber. Under den tiden var Xtra en konditionsfri liten lugn luffare som knappt orkade galoppera på rakt spår, hihi.

Mer bilder ifrån igår


sitsen måste man ju bara älska.. hrmpf.. aja, kunde inte sitta ner igår! haha
formen var ju som sagt inget att hänga i granen, fick helt enkelt inte ihop henne. Sedan ser hon ut som en bränd köttbulle på bilden.. he he.

Dagens ridpass

Red dressyr/markarbete idag eftersom att vi skojjade till det igår. Hon var riiiktigt galen i början. Studsade som en galning och lekte riktigt rodeo. Man märker att hon fått mycket mycket mer kondition och muskler och orkar mycket mer, vilket också gör att hon orkar testa mycket mer.. hihi. Men vi kom överrens och hon använde energin till arbete istället. Fick dock inte den där fina formen som jag önskat, utan hon var mycket låg och släpade nästan efter sig, inte alls trevligt.
Det var mycket galopparbete idag då det var där hon sparkade som mest, hon var nästan helt u-formad i bockningarna ( hon har aldrig vågat ta i så mycket tidigare ) och det var många gånger jag fick kämpa för att hålla mig kvar i sadeln, hahaha! Men i slutet bjöd hon riktigt bra i galoppen, satte benen under sig och fin en fin form.
kunde tyvärr inte sitta ordentligt i sadeln idag så det fick bli mycket lättridningar och när jag väl satt så fick jag vara väldigt lätt och nästan lite framåtlutad ( vilket var varför jag undvek att sitta ner ), då jag hade enorma kramper i magen.

Världens bästa hästfilm

Måste bara tipsa om en helt otroligt bra hästfilm. Nämligen Flicka. Många ( hästintresserade ) har säkert sätt den men min kompis Matilda har inte gjort det så tipsar såklart henne med, se den!
Tycker den är så otroligt fin, den visar något oförklarligt, hur man kan klicka med ett djur, hur det känns som om man är klippa och skurna för varann.

Hoppbilder ifrån dagen


I början var det lite ostadigt ifrån båda sidor. Jag är väldigt ovan när det kommer till hinder, avstånd och höjder. Men hon fixar det oavsett om vi kommer lite fel ibland.
Tycker att jag fick till en väldigt bra ridkänsla i slutet, oavsett om hindrerna var väldigt låga så är det en utmaning för mig att bara ta mig tiden att ha ett hopppass. Vi hade iallafall båda roligt vilket var huvudsaken.
När vi hoppas sista hindret så var det näven i luften, glädje! hahahaha. Försökte även få fram henne lite mer idag än vanligt, vilket hon ibörjan inte alls gillade, men när hon insåg att det var gasa på hon fick göra så var det väldigt uppskattat, men självklart på mina villkor.
Vill ni se filmen ?

Matildas unghästprojekt

Min vän Matilda rider in två unghästar, Maya & Jolly. Följde med henne idag till stallet, gick på en promenad med dom två så liven och pysslade lite. Oj vad duktiga och lugna dom var, helt otroligt. Lite små avis på Matilda som får den chansen, unghästar är helt underbara.
Jolly & Matilda

Maya & Matilda
Mer bilder kommer sen :)

Dagens ridpass

Idag byggde jag upp tre små hinder på 50-70cm. Red fram henne som varnligt och hon var både jobbig, stel och hård.. otroligt irriterande naturligtvis men när hon väl lossade så mjuknade hon riktigt ordentligt. Hoppade sedan fram henne på en volt och hon hade inte riktigt den bjudningen jag önskade. Jag är ingen hoppryttare utan hoppar enbart för variation och för skojsskull. Sedan vill jag gärna bli av med den lilla rädlsa jag kommit över.
Min fina vän Matilda Lind kom även förbi och fick pröva henne något varv och OJ vad hon testade.. aldrig sett henne göra så med någon annan då det oftast är jag som sitter på när hon kör all in men det var faktiskt "intressant" att se henne på det humöret, jag ser hon det är hon gör osv. Hon testar nämligen med med jämna mellanrum, dvs bockar, sparkar bakut och försök till stegring. Men löser det alltid väldigt fort, det är viktigt att hon får veta sin plats.
Men sedan hoppade vi lite till och det gick faktiskt väldigt bra. Min sits har förbättrats, anridningen samt skänkelläget. Tycker faktiskt att jag gör liite framgång i min ridning och hon gör enorma! :D

Man on the moon ( Manne )

När jag ändå är på G kan jag lika gärna visa lite mer utav andra hästar jag ridit lite mer tidigare. Bland annat en utav mina sköthästar Man on the moon. Manne är en feg lite bebis som får en att smälta när man ser på honom, han är helt enkelt det sötaste man kan tänka sig. Red honom vintern och våren 2009 och en bit in på sommaren.
Sedan red jag honom "lite då och då" under tiden jag hade Xtra, speciellt när Emma ( hans fodervärd ) inte hann med eller liknande. En otroligt charmig liten ponny.
Som ni ser på ridbilderna så kom mina ridfel även här. Händerna, skänkelläget och hållningen.. blöh!
Manne hade samma ägare som Xtra och åkte därmed samma dag som Xtra. Detta var jobbigt för både mig och Emma eftersom vi haft båda hästarna och tyckte otroligt mycket om dom.. som tur är har dom båda det väldigt bra idag så då får man lov att lägga de själviska åt sidan ett tag och njuta av den tanken.

Kjellkriminell

Hittade massvis med gamla bilder ifrån när jag red på ridskolan. I slutet så red jag mycket på en lite tjock C-ponny som jag trivdes mycket bra med ridmässigt, han var väldigt välriden, väldigt behaglig och bra temprament. Faktiskt en perfekt ridskoleponny, här kommer lite bilder jag samlat på mig.
Deltog bland annat i ridskolans vårcup och vann där för juniorer och startade några klubbtävlingar, dock allt i hoppning.

Bilder ifrån igår

Blev dock inte så många då pappa faktiskt somnade vid sidan av ängen och sov igenom hela passet, förutom början ( då hon inte gick bra ) och när jag travade av henne.. haha.

dessa tre bilderna rider jag lätt på, släpper tygeln och låter henne sträcka igenom i låg form, vilket jag avslutar varje ridpass med.
Jag tycker att hon klär väldigt bra i rosa. Det är dock synd att jag inte har kvar någon utrustning ( nästan ingen iallafall ) och hon har inte så mycket olika schabrak, lindor eller liknande, då jag tycker det är väldigt roligt med matchande outfits osv, lite utav ett intresse.

Gårdagens ridpass

Det var lektioner i paddocken så red på en äng istället. Hon var super stel, hård i munnen och springig, inte alls trevlig att rida. Så det tog ett tag att mjuka upp henne, få henne att lyssna på halvhalter m.m..
Det kändes verkligen att hon inte ridits igenom ordentligt på ett tag.. Men fin blev hon. Hon lossade i båda sidorna så försökte få henne lite flyttbar med skänkelvikningar, öppnor, slutor. I början var det pest och pina, huvudet var bland molnen och hon steppade fram, men tillslut så slappnade hon riktigt av och det flöt på bra.
I slutet var hon såå fin. Kan lugnt säga nu att galoppfattningarna sitter helt utan svårigheter, härligt att stryka det ifrån listan, men självklart måste vi fortsätta öva det och hålla igång det, men riktigt nöjd över fakumet att hon lyssnar mycket mycket bättre på mina hjälper.
Tog bilder såklart men min dator är död så sitter endast vid mammas. Men ska försöka lägga över dom ikväll eller imorgon. Idag är jag däremot hästfri och hoppas att Annie rider henne lika mjukt och följsamt för att bibehålla det som vi jobbade upp igår, för att kunna ta vid på samma ställe imorgon. Men ska försöka klämma in en uteritt snart.. ska bara hitta en hästkompis att dra ut med.. att rida ut själv på henne är inte precis drömmen då det är mycket protester som gäller..

Hälsade på Rosalita i hagen

Åkte ner till hagen tidigare för att titta till Lita. Hon var helt överlycklig utav att se oss och stod länge och pratade med oss. När vi skulle gå vart hon mindre glad och såg ut som en ledsen hundvalp.. haha. Men hon har ju trots allt blivit riden utav Annie idag ( som också ska ha henne fram till torsdag ), så man tycker ju att hon borde fått tillräckligt med motion för dagen, men pluttan var nog sugen på lite träning trots allt.

Min bästavän

Jag saknar hur livet var med dig, hur kemin bara stämmde helt perfekt. Du var som gjord för mig, jag kände dig innan och utan och det fanns inget jag inte kunde göra mig dig. Glömmer aldrig när jag inte hade någon att rida ut med, det var nästan de bästa gånger. Vi galopperade upp för backen vid stommakulle, kom lite för fort i kurvan upp för kyrkan och där racade du på allt vad du kunde trots att du visste att du inte fick. Vi skrittade lugnt på vägen och du var så stabil och säker att det fanns inget som kunde skrämma dig. Men alltid när vi nådde grusvägen så taggade du till ritkigt ordentligt. I början var jag noga med att du inte skulle få galoppera iväg när du själv ville men i slutet fanns inte orken till tjafs, jag släppte dig och du var som en kanonkula, så lycklig. Jag älskade dig utav hela min själ och vet att jag aldrig kommer hitta någon som dig, någonsin igen. Min älskade knäppa Sörbys Xtra, snälla kom tillbaka in i mitt liv..
sista dagen med dig, du vilade din stora klumpiga mule emot min axel.. åh älsklingen!

Sugen på en egen..

Sitter och läser dressyrbloggarna ifrån början till nu. Läser om när Linn red in Cupido osv.. åh vad jag är sugen på en egen ponny nu. Det är synd att min ekonomi suger, och att ifall jag hade köpt en häst hade jag enbart haft budgeten till en äldre läromästare på 17år som tröttnat på livet eller en oinriden treåring ( vilket faktiskt inte låter särskilt fel.. ).
Jag har aldrig haft en egen ponny utan enbart foderponny, mamma var dock förvånad över hur billig Xtra var att ha ( dvs boxhyra, foder, strö osv ) och trodde att det skulla vara mycket dyrare att ha häst. Antar att den där drömmen om en egen ponny som jag hade när jag var 11år aldrig riktigt lämnat, känner att det är dags, känner att jag vill verkligen det.
För vissa är detta ett lyxproblem, medan för andra så är det en självklarhet att deras föräldrar gärna prioriterar att lägga sina pengar på deras hästar och intressen.

Lilla Lita

Min pappa är verkligen helt kär i lilla Rosalita och hon likaså i honom. Dom verkligen älskar att se varandra och står och myser i stallet både efter och före ridning. Idag när jag plockade in utrustningen så kom jag ut och såg att han tagit bort henne till bilen och stod och matade henne med morötter.. aja. haha.
Det är tackvare honom som Rosalita blivit så snäll att hämta i hagen, han har alltid med sig gott till henne och hon blir alltid lika glad att se oss.
Enligt honom så är han den finaste ponny jag haft och dessutom snällaste. Detta kan jag ju personligen inte hålla med om. Min lilla Xtra är omätlig och kommer för mig alltid vara nummer ett, men ja, hon är en väldigt fin ponny som absolut kan bli någonting fint men mycket träning och kärlek.
Hon är en sånn ponny som behöver ha en ryttare som rider henne, tar hand om henne och tränar henne på rätt sätt, på hennes sätt. Hon behöver någon som är bestämd och kan säga till henne på skarpen men som också är väldigt mjuk emot henne och berömmer mycket. Hon ska absolut INTE ha två ryttare som rider henne regelbundet och en liten tjej som rider henne då och då. Vilket förmodligen kommer bli vad som kommer hända i höst. Usch, gillar verkligen inte den idén, för det är inte vad som är bäst för hästen. Det blir lite ridskola utöver det hela och det är förmodligen det som gjort att hon blivit som hon var när jag tog mig ann henne, att olika tjejer har ridit henne och inte behandlat henne väl. Lilla gumman, det är så tråkigt när man hamnar i situationer då man inte kan påverka själv eller göra något.

Ridning i värme

Jäävlar vilken power det var i henne idag. Man märker att både muskler och kondition förbättrats, hon orkar mer och har mer kraft att springa ifrån mina hjälper. Jag fick riktigt kämpa idag för minsta lilla och hon gjorde ingenting gratis. Men både mjuk och fin blev hon. Galoppfattningarna satt kanon och var så glad över henne, däremot så satte hon av ordentligt i galoppen och riktigt satte benen under sig och tog bettet, haha riktigt busig har hon blivit.
Men samlade snabbt ihop henne och hon lydde verkligen jättebra.
en utav de få galoppbilder som togs.. pappa var inte så jätte på G när det kom till bilderna idag.
Här både sitter jag bra ( överlivet är aningen för framåt lutat ) och hennes form är hög men ändå avslappnad och bakbenen är med. Såhär bör hon gå hela tiden men hon orkar knappt bära sig mer än ett varv på en volt.
Hon faller väldigt lätt bakomhand men eftersom att det är många monent som behövs förbättras så väljer jag att enbart ge efter med på tygeln när detta händer och på med benen. Jag ser det inte som ett jättejätte problem ( min förra ponny gjorde samma sak när han ej orkade ) och vet att när hon har muskler till det så kommer det falla på plats också.

Premiärritt till stranden idag

Skrittade ner i spöregn och blåst till stranden med Rosalita och Matilda. I början gick det bra men sedan började hon stanna, försöka stegra osv. Matilda hjälpte mig lite att leda henne för att få fram henne och då gick det bra. Hon kom i havet tillslut och travade på snällt och tyckte det var super kul.
Hon är fortfarande vääldigt ostabil att rida ut själv på, vill inte gå fram och försöker ställa sig om jag blir arg. Där har vi mycket att öva på.

Piccolo IV

Hittade massa gamla söta bilder på lilla Piccobus. Självklart har jag hundratals på den andra datorn men dessa är de som legat ute på nätet efter alla år. Red och skötte honom på ridskolan i fyra år, han var verkligen den busigaste och bästa läromästare jag haft. Mina första galoppsprång, hoppade mitt första hinder ( höll mig i manen och blundade och skitungen tog ett mega skutt och vi var över :D ), startade min första tävling och mycket mer. Tänk att en liten, tjurig, tjock ponny kan betyda så värst mycket. Han var verkligen kärlek den lilla gossen, och det gör ont i hjärtat att veta att han idag är en skruttig gammal gubbe och jag har ingen aning om vart han tagit vägen..
det var tufft att växa ur denna ponnyn. Det var tufft att höra min ridlärare säga " det är nog dags att rida en lite större ponny" efter fyra år av samma ponny på vartenda ridlektion. Det var alltid han och jag, och min underbara ridlärare bara berömde oss hela tiden och gav mig alltid chansen att utvecklas med dig. Ifrån att springa med ledare bredvid i grimskaft till dit vi kom, lilla ponny, jag är så tacksam att jag fick känna dig.

Dom är så lika

Det är läskigt hur lika Piccolo ( en ponny jag red som liten ) och Rosalita är. Färgen är påprick den samma, samma tecken och kroppsform. Rosalita är aningen större och hennes nosrygg är rakare ( Piccolo var en Welsh Mountain så förståligt )
Deras sätt är dessutom väldigt likt, det är som att återuppleva de underbara tiderna med Piccolini, min underbara lilla ponnykärlek.
Åh vad jag saknar den lilla trollungen när jag ser honom. Han var verkligen perfekt för mig, på alla sätt och vis. Hade han varit två decimeter större hade jag köpt honom för fyra år sedan.

Hoppbilderna

haha, när det är så lågt är det lätt att man hoppar över ett galoppsprång och tar ett mega hopp istället utan att Stephanie är beredd. Samlade dock ihop henne snabbt efter och kom bra på nästa hinder :)
Jag vet att jag har superkass hoppsits osv, men är verkligen ingen hoppryttare och hoppar enbart för att hon tycker att det är kul + att öva upp mig själv. Det går bara bättre och bättre dessutom, jag sträcker på mig mycket bättre, är följsammare och beräknar avstånd bättre osv. Därför hindrena är såpass små och har enbart två galoppsprång emellan, för att hitta balans i både henne och mig innan vi höjer.

Minihoppning

Idag hoppade jag lite. Ställde upp två hinder i en kombination med två galoppsprång emellan. Ett litet kryss på 40cm och ett räcke på 50cm, enbart för att öva min egen sits och anritten. Jag har en gång i mitt liv ( hehe ) faktiskt älskat att hoppa och tävlade klubbtävlingar på min lilla favorit ponny Piccolo och även efter det så tränade jag mycket hoppning med min skötponny Prince, så jag har alltid gillat att hoppa. Detta var tills jag fick Xtra och jag utvecklade mitt intresse för dressyr och började tycka att hoppning var lite små läskigt.. haha.
Men nu känns det bättre, hon var framåt, pigg och glad och var jätteduktigt. Vi kom fel några gånger men det var helt mitt fel, men hon fixade det kanon!

Fin tjejen!

Kommer bli lite jobbigt den dagen dom inte behöver min hjälp längre. Du är fin du tjejen.

Dagens favoritbild

Trots alla bilder där hon går så fint så blir denna favoriten. Hon busar ( vilket hon gör mestadels av tiden ) och jag skrattar.

Dagens ridbilder

haha vet inte vad jag gör här.. men sträcker på mig gör jag ju difinetivt inte..
JAG tycker att hon bara blir finare och finare, så stolt över lillpluttan!

Dagens ridpass

Inte ridit pluttan på tre dagar vilket verkligen kändes i början. Hon var stel, trotsade och ville bestämma MYCKET. Men det blev det ganska snabbt ändring på och hon blev som vanligt vääldigt mjuk och fin i munnen. Galoppen var en annan femma. Barbacka red jag också vilket gjorde att jag inte hade samma stöd i henne som jag har med sadeln så var nära några gånger på att åka av när hon busade till det.
Men väldigt nöjd med henne. Red inte särskilt länge då det var väldigt varmt.

Ridning på storhäst

Red Matildas stora fina häst Star igår. Vi red bara ute en sväng vid stranden ( fast får ju ej rida på stranden just nu så fick hålla oss en bit ifrån ), det kändes såå konstigt att sitta uppe på STORA Staren och hennes trav var allt ifrån Litas lilla shettis trav, man riktigt gungade igång.. haha märks det att jag ALDRIG rider på storhäst? ;)
Btw, hon är dessutom till salu den lilla tjejen, här är annonsen!

Matilda & Star sommaren 2009, som vanligt så sväller hon av gräs så det ser ut som om hon är prego på sommaren.. haha!

Denna veckan

denna veckan har jag inte Rosalita förrän Onsdag till Lördag, så är lite "ledig" i början av veckan.. vill man vara det? hmm.. blir nog en powerwalk ner till hagen senare och kramas lite med henne

Svar på fråga

Anonym :
funderat på ett sadelbyte? den salden ligger inte så bra..
Kan ju börja med att säga att hästen är inte min, jag väljer inte vilken utrustning jag skall rida med. Sedan kan jag medge att sadeln ligger INTE bra. Detta är något jag har sagt tidigare, jag sadlar så långt bak som är möjligt men ändå glider sadeln fram oavsett om jag spänner sadelgjorden hårdare. Svanskappa är något jag önskar men har blivit nekad detta. Sedan är faktumet att hon är så tjock som gör att den ligger heeelt fel. Jag känner igenom henne om hon ömmar varje dag då jag är rädd att den ska ha påverkan på hur hon tar ut sina rörelser. Men som sagt, det är inte min häst och kan tyvärr inte påverka vilken utrustning hon har. Hade det varit min häst hade jag provat ut en PASSAND sadel och dessutom haft en vetrinär som kollar igenom henne ORDENTLIGT.
Sedan vill jag bara påpeka en sak. Jag får otroligt mycket kritik på min ridning. Vilket jag hade väntat mig då jag är väldigt öppen i bloggen, lägger upp bilder/filmer där det går mindre bra osv. Men döm mig snälla inte så hårt, aldrig ridit för intruktör och försöker mitt bästa, så tro heller inte att jag inte ser fel lika mycket som ni gör.

Framsteg

Allting blir så tydligt med Rosalita. Gör hon minsta framsteg så underlättar det enormt mycket. Bara att kunna hämta henne i hagen utan att behöva vara rädd för att få hovarna i ansiktet eller att bli biten är enooorm lättnad.
Men det som gör mig mest glad är när Roslitas ägare visar sin uppskattning, någon som känner henne, som haft henne sedan dag ett som säger till mig att jag gjort ett bra jobb. Det värms i hela kroppen. Jag blir så glad. När jag hade Xtra så var det inte en enda gång hans ägare sa till mig att jag gjort ett bra jobb, att jag fått honom fin, snäll och en underbar ridponny. Aldrig. Trots att jag själv var så otroligt stolt över det jag åstakommit, en ponny som var helt grön, jag som var helt grön, klarade på egen hand att få honom så vacker och så älskvärd. Han var min stolthet helt enkelt.
Jag sa ifrån dag ett att jag inte ville ha Rosalita som medryttarponny, jag ville inte vara fast vid en ponny som jag inte skulle tycka om och jag ville inte lägga pengar på något som jag inte borde. Men idag är jag osäker, kanske att jag går med på det efter sommaren. Det känns meningslöst att slösa bort något så fint, något som kan utvecklas till vänskap bara för min egen stolhet.

Fyra stillbilder ifrån film


Busbilder ifrån film

hahaha, man kan inte annat än att skratta åt henne, bustjejen!

Dagens bilder

Hade detta varit för fem år sedan hade jag förmodligen aldrig lagt upp någon bild när jag rider denna tjejen. Då jag själv kan se att det inte ser bra ut. Men idag kan jag helt enkelt acceptera att saker tar tid. Denna ponnyn har inte haft dessa krav på sig, hon har inte fått chansen att göra bra ifrån sig, fått chansen att inse hur bra man mår när man tränas regelbundet.
Jag vet hur jag sitter på henne, jag vet hur hennes form är och jag ser precis allting som ni ser. Men döm oss inte får hårt. Jag har ridit henne i lite mer än en månad och det är precis nu jag börjat komma in i ridningen igen.
Många utav bilderna är tagna när jag travar fram henne och travar av. Rider alltså lätt.
Idag var hon fantastiskt mysig, trevlig och allmänt go.

Dagens ridpass

Idag så skrittade vi ut med Matilda på cykel bredvid. Vi var på jakt efter en äng eller ett fält eller någonstans att rida men insåg väldigt snabbt att gräset var påtok för blött för den lilla ponnyn att rida där. Så vi travade runt lite i samhället innan jag drog mig tillbaka till stallet och trimmade lite i paddocken. OJ vad grym hon var. Super mjuk, lyssnade och allting. Galoppen satt som en smäck, dvs fattningarn. Så otroligt stolt över lilltjejen och när vi var klara var både hon och jag helt genomsvett. Duuuktig liten bäbis.
I hagen idag var hon en ängel. Kom skrittandes med öronen pekade framåt. Inga anfall, inga sura miner, enbart happy. Så jävla glad över henne just nu, framsteg säger jag bara. Stolt över henne.
Hur fin är hon inte just nu? Hon börjar se så mycket lyckligare ut, magen är kvar men tror att det bara är lite mer motion sedan börjar vi få en snygging till ponny.

Lite humor i vardagen

Haha, älskar bilder som blir heeelt fel. Speciellt när lilltjejen busar eller något i den stilen.
såhär fint ser det ut när vi galopperar! :)

Att se någon annan rida henne

Min vän Matilda fick hoppa upp och rida något varv på henne och det var så roligt att se någon annan rida henne eftersom att jag har aldrig sett det tidigare. Man får liksom se hur hon rör sig och hur det ser ut ifrån marken, vilket kändes jättebra. Sedan vet jag ju att Matilda rider riktigt ordentligt och noggrant så har aldrig haft några problem med att sätta upp henne på hästarna jag ridit.
aw så söta!

I'll earn your trust making memories of us

Jag har alltid haft en väldigt enkel syn på hästar. Jag tror att genom mycket kärlek och tilllit så kan man växa och utvecklas tillsammans. Jag tror att det är just då man har chansen att uppnå något tillsammans. Jag har alltid strävat efter ömsesidit respekt och jag tror aldrig att ett djur mår bra utav att ha makten helt på sin egen sida.
Jag har ridit ganska många hästar igenom åren och har alltid visat otroligt mycket respekt och kärlek emot alla djur jag tagit mig ann och dom har alltid visat respekt och kärlek tillbaka, för det är det djur gör, dom har så otroligt mycket kärlek att ge dig, oavsett om du presterar på tävlingsbanan eller om du väljer att rida i skogen så tror jag att djuret alltid vill vara dig till lags, alltid vill göra rätt för sig och alltid vill ge dig all sin kärlek.
Jag vet att jag kommer att hamna där med denna ponnyn också. Jag märker för varje dag hur hennes intresse för mig ökar, hennes nyfikenhet på vem jag är och vad det är jag vill. Hon försöker göra bra ifrån sig trots att hennes ork säger stop. Hon testar gränser och hon lär sig förstå. De flesta motgångarna hänger på mina axlar. Jag tar avstånd. Jag har varit i denna sitsen många gånger tidigare, jag vänjer mig lätt vid tillvaron, öppnar hela mitt hjärta och på två röda sekunder så är allt bortom räckhåll igen. Jag har svårt att ge, fast jag egentligen vill.

Det börjar bli något.

Fick bli paddocken idag igen, men imorgon så blir det ut i skogen och det friska luften. Hon gick mjukt idag också och var en ängel i hagen, så glad.