Lycka!!

Eftersom att jag hade en kort jobbdag så tog MK och jag bilen till Ätran där min bebis står på lösdrift hos min tränare. Att se honom igen var helt underbart, fick världens rus av lycka och glädje av att se min egen bebis där i hagen, en egen individ. Helt underbart.
Fick pussat på honom, kramat och stod och kliade honom på rumpan medan han kliade mig på benet, hihi. Underara häst vad jag älskar dig!
 
 
Fick även träffa alla min tränares andra hästar, hon har jättefina islänningar + sina snygga hingstar! Åkte därifrån helt hög på lycka.
Tittade även när hon tränade en av sina unghästar en stund och blev lite motiverad till att träna Ninan. Så det gjorde jag när vi kom hem, på grusplanen höll vi till i skritt och hon fick gå kort och lågt, träna på att ge efter för tryck i nacken, gå sidleds ut ifrån volten och på snett spår osv. det var jobbigt, såklart och hon satte sig emot vissa gånger men var duktig tillslut, hon frustade som en tok när hon tränat en stund.. haha.
 
 

nu får det vara nog

Noreen har som jag nämnt tidigare varit helt jävla galet pigg de senaste, såklart, finns ingenstans där jag kan träna henne ordentligt så hon blir inte av med sin energi.
Idag testade jag longera, men hon var mer i luften än på marken, bockade såfort jag bad henne gå framåt, hoppade, studsade och var ÖVERALLT, fick henne lugn vissa stunder och fokus låg på att hon bara skulle skritta runt mig, grundläggande med andra ord. Tillslut hoppade hon så mycket att hon tappade balansen och ramlade omkull.. japp! Knashästen reste sig snabbt och blev helt chockad. Insåg att det inte gick att longera idag utan gick med henne en stund, dels för att se så att hon inte skadade sig men så att hon fick röra sig lite iallafall, kontrollerat ;)
 
Nu BEHÖVER jag ha en ridbar paddock, ska iallafall plocka bort kraften ifrån hennes foderstat, så hon bara får hö och lucern, hon är ju fortfarande inte helt 100 i hullet.
Imorgon ska jag rida henne på grus och träna så gott det går, hon är helt galet pigg och har massvis med energi, inte rättvist att hon ska behöva ha det så.
 
 
helst hade vi velat ha sommar, en stooor sommarhage där hon kan springa hela dagarna och en massa gott bete till henne.. men man kan inte få allt.. haha.

Underbart

Bild ifrån igår när vi skrittade av


nöjd matte

jag är så otroligt tacksam och glad att jag har chansen att släppa Secret på lösdrift. Jag vet att det finns dem som ej har möjlighet att göra det, det beror såklart helt på var man bor i landet, om man bör i stan eller på gård, i norra eller södra, storstad eller liten stad. 
 
Vad jag vet har vi inga lösdrifter här i närheten där dom tar emot åringar, utan Secret bor några mil bort, ute i skogen hos min tränare, där han går tillsammans med två bebisar och några unghästar, har trivs och mår bra :)
 
 
Secret i sin nya flock
 
Jag tror att det är väldigt viktigt för unghingstar att få vara i en fungerande flock, att lära sig grunderna i hur man beter sig, rangordning, uppfostran och diciplin, att jobba med en åring är fruktansvärt påfrestande och jag tycker inte att det är rättvist emot varken ägare eller häst att inte låta dom gå ihop med jämnåriga, för dom är bebisar i behov av lek och bus.
 
 
 

Galenpanna

Noreen kunde inte skritta idag, det var fullkomligt omöjligt, var tvungen att hålla henne HELA tiden i början, vilket jag såklart inte vill göra, men hon lyssnade inte för fem öre, fick göra volter, halter osv hela tiden för att få hennes uppmärksamhet, hon var pigg så in i norden och helt galen av energi. Vi skrittade i ca 30 minuter, sen fick hon trava lite runt hagarna. Vi har ett par halmbalar stående bredvid paddocken som småtjejerna använt som hinder, styrde henne emot det i trav för att se ifall hon vågade gå nära, då tar hon ett rejält skutt över och flyger iväg i bock och ruskar på huvudet, det var tydligen kul att hoppa.. haha, hon fick komma en gång till och klippte det perfekt.
 
Sen fick hon lov att galoppera på grusvägen några vändor innan vi travade av och sen skrittade runt hagarna och paddocken igen. Red ganska länge ( mycket skritt ) men hon blev inte det minsta trött.. så imorgon ska vi nog longera för att få henne att jobba med huvudet lite.
 
 
det börjar hända saker med hennes kropp nu, hon börjar bli lite rundare om rumpan och får lite mer muskler om ryggen och rumpan, ser fram emot hennes kroppsliga utveckling.

mysplaner

Ev ändrade planer för Secrets del, kanske tar hem honom i maj istället och ställer honom på bete i falkenberg, hade varit helt underbart att ha honom nära och bra samtidigt som han inte står vid mamsen, saknar min lilla pojk något otroligt!! ( som förövrigt snart blir ett år gammal, hur kan det vara möjligt?! )
 
 
förra året när bebis var en vecka gammal, galet vad tiden går fort!

drömmen

det optimala för mig hade varit att bo på en fin gård med tillgång till både stall och lösdrift, jag vill ha en stor ligghall med halmbädd, fri tillgång till hö och en stor kuperad hage med mycket terräng, yta att röra sig på samt skog. Jag hade kunnat tänka mig uteboxar som är kopplade till en mindre byggnad med vattenspilta, foderrum samt sadelkammare.
Jag vill ha tillgång till ridhus och ridbana, gräs eller sand har ingen betydelse, fina ridvägar, en galoppbana som rör sig runt gården och en round yard.
 
too much? ne, tycker jag inte. Jag vill i framtiden bo på en gård, det är där jag trivs. 
 
 

Tokfia

Noreen har fått skritta hela veckan och idag när jag slängde ut eftermiddagshöet i hagen till henne så tjöt hon hoppade till, haha, tokfia!
Egentligen går det inte att rida alls förtillfället, fruset, isigt och livsfarligt med andra ord. Men hon fick minsann skrittas lite idag igen. Vi tränade på att flytta sidleds ifrån ryggen, vilket jag vet att hon tycker är jobbigt och hon får jobba lite extra med huvudet vilket hon behöver, haha. Annars skrittade vi bara på så gott vi kunde, där vi kunde. 
 
Vi vill ha en ridbar paddock, men vi får jobba med vad vi har nu. 
 
 
Hon har verkligen utvecklats till en go och glad liten ponny som älskar ridning och det är full fart framåt hela tiden, haha!

she takes my pain away

Att kunna älska någon så kravlöst, ovillkorligt och djupt som jag älskar mina hästar är en lyx jag aldrig vågar ta förgivet. Mitt liv har en historia som jag aldrig talar om, som aldrig syns eller visas på något sätt och jag vill aldrig se ömkan i folks ögon när dom ser på mig, jag vill aldrig vara svag, även ifall jag är det mestadels av tiden.
 
Mina hästar är min trygghet här i livet, dom står med stadiga ben när jag inte orkar och även ifall jag många dagar vill kasta in handduken så håller dom mig vid liv, att ansvara för dom håller mig vid liv.
 
För när jag sitter på hästryggen kan jag koppla bort all smärta, sorg och all min fokus ligger på nuet, jag kan älska varje sekund av mitt liv och jag kan njuta av det. Antar att det är därför folk börjar ta droger, för att koppla bort allt som gör ont, och så känns det gör mig. För när jag andas in hästlukten och begraver ansiktet i Noreens man, då gör det inte ont längre.
 

Anpassa sig utefter förutsättningarna vi har idag.

Det är väldigt svårt att lägga upp en plan på Noreens utbildning och utveckling när det finns så mycket runt omkring som ej går att kontrollera. Hade tänkt köra på ganska intensivt i två veckor, men kondition och styrka, mycket galopp och köra på i ett högt tempo ( för att vara oss alltså. ).
 
Förra veckan var det ganska mycket galopp osv, men denna veckan har vi fått anpassa oss efter vädret, underlaget och faktumet att marken är en enda isbana, det har blivit skrittpass efter skrittpass och vilodagar. Det är jättenyttigt, absolut. Tar mer än gärna några lugna veckor emellanåt men att inte kunna kontrollera eller planera gör att jag ( ett kontrollfreak ) blir lite banans när jag inte vet hur framtiden ser ut. Ska det vara såhär i två veckor? tre? en månad? 
 
Det är jobbigt, påfrestande och svårt att hantera men det är också väldigt bra för mig, att tona ner, finna sig i situationer och ha tålamod.
 
 
vi vill gärna ha vår och sommar nu, få träna på som vanligt och utvecklas.

Skrittrunda

Eftersom att paddocken är en enda isbana, hagarna desamma så finns det ingenstans att rida ordentligt. Istället fick jag skritta runt lite hur som helst på olika underlag, vi passade på att miljöträna och jobba henne i ordentlig skritt där fokus låg på att hon var framme vid handen hela tiden, hon var väldigt stressig och nervös i början, skyggade för allt och var på trotshumör, men efter lite bråk så var hon jätteduktig och gick framåt bra. Hon fick även trava några sträckor på en grusväg och hon gick samlat och fint, stack inte iväg eller blev springig på något vis.
 
Hon fick skritta i ca 40 minuter, på asfalt, grus och gräs och det kändes som ett givande ridpass.
 

Skrittrunda

Idag fick Noreen skrittat en runda på 30 minuter på varierat underlag, till att börja steppade hon fram och småtravade, så fick jobba på att lugna henne, göra halter osv. Men till slutet var hon lugn, avslappnad och skrittade på i ett jämnt tempo. Just nu är det väldigt isigt överallt då snön håller på att smälta bort så finns inte några direkta ställen att rida på, men lyckades använda fantasin lite och vi passerade mycket läskigt och hon frustrade på bra igenom hela rundan.
 

Ändrade planer

När jag möts av skit och hö som inte är mitt som ligger inslängt i min box blev jag inte särskilt glad, inte heller när dom struntat i att sopa i stallgången. Mockade och sopade rent, två hästar kommer in och stallgången lämnas återigen med spån och hö överallt och man struntar i att sopa efter sig, blev inte jätteglad av att behöva göra om det..

Vi sköter alltså oss själva i vårat stall och en av reglerna är att man ska sopa efter sig i stallgången, att det är två personer som sköter detta är ju ganska ohållbart, och respektlöst för den delen. 


Promenerade istället henne förhand en sväng, vi gick bland villorna och slapp möta några bilar, Noreen tittade på allt och frustade på, spännande att vara ute på egen hand med matte.


Träna på det viktigaste - halt.

Igår tränade vi VÄLDIGT mycket på något Noreen helt kopplat bort de senaste veckorna, nämligen halter. Hon trycker gärna emot när jag tar i tygeln och skiter fullständigt i vad jag ber om, det är ju kul att springa fort förstår ni ;).
 
Tränade därför på att göra mycket halter när vi skrittade fram, direkt när hon gjort halt efter en mjuk förhållning fick hon godis, vilket gjorde att hon stannade såfort jag tog i tygeln och la vikten bakåt, tillslut räckte det med att jag enbart la vikten bakåt och gjorde en mjuk mjuk förhållning med handen, duktig! Men såfort vi börjar träna, trava och galoppera så kopplar hon bort det igen, men det är bara att fortsätta på samma sätt, tålamodet testas verkligen men efter några förhållningar så gjorde hon vad jag bad om. Hon har inte styrkan att samla sig i traven men det behöver heller inte vara slängtrav enligt min mening, man kan faktiskt kräva ett lägre tempo utan att behöva gå på en liten volt.
 
Nu har vi dock blivit tillsagda att vi inte får rida på fältet ( woopsi! ), vilket dom dock kunde sagt till mig lite tidigare kan jag tycka, men ibland är det svårt att dela med sig av information, iallafall i vårat stall. Så får helt enkelt vänta tills paddocken är ridbar och det blir skrittturer ett tag framöver, vilket såklart är supernyttigt och viktigt men lite tråkigt att inte kunna variera oss. 
 
 
Ska ner senare och longera henne i paddocken ( får se hur det går.. ) Ska dock låta henne gå lite längre idag och jobba henne på längre lina och fokusera på tempot, slängtrav är inte en tillåten gångart. 

I've been crazy for you all this time

Noreen är är lite extra stel i vänster sidan när jag rider, när jag longerar så kan hon böja igenom utan problem i bägge sidorna så funderar lite på ifall det kanske är munnen som spökar till det för henne, ska ev testa rida lite bettlöst och se ifall det fungerar bättre, isåfall är det säkerligen munnen och vi får kalla till vet som får kolla upp det, men det kan också var lite protester ifrån hennes sida då det är jobbigt för henne.
 
Noreen är lika pigg och glad som vanligt, pälsen glänser, hon har vakna ögon, är med och medveten hela tiden och mår förmodligen bättre än någonsin tidigare, hon är alltid hur pigg och glad som helst när vi är ute och rider, vaken på allt omkring sig, frustar, smaskar och har sig, underbara lilla björnunge!
 
Däremot är hon fortfarande lite tunn över ryggen och rumpan, men vi jobbar på det och om någon månad eller två hoppas jag iallafall att vi får se någon skillnad.
 
 
Älskar denna bilden på min fina tjej, hon ser så gosig ut med sin björnpäls. Tror att hon kommer att vara något grövre i kroppen och mer kompakt när hon är mer musklad, hon är ingen nätt och smäcker ponny direkt, haha.

Ostrukturerat

Känns som om jag bara går i cirklar hela tiden.. Vi har ingen paddock att rida och kan inte rida ut då det är glashalt ute ÖVERALLT. Har bara ett ojämnt fält.. vilket gör att i princip alla ridpass blir desamma, det enda jag kan variera är framskrittningen, idag skrittade vi en runda vi aldrig gått tidigare, vilket gjorde att hon frustade som en noshörning.. haha, men hon är alldeles för söt!
 
Sen joggade vi och galopperade på en stor volt, hon stack en gång men lyckades lugna henne utan att bli arg eller behöva dra henne i munnen, och sen galopperade hon lugnt vidare i fin form, duuuktig tösa!
 
Två andra småtjejer i stallet red samtidigt som mig, och när det gick förbi var det OMÖJLIGT att få henne att fokusera på mig.. haha, det kändes lite överkurs att kräva att hon skulle fortsätta som ingenting, så bad henne bara gå framåt. 
 
 
Älskar de nya skrittäcket som hon fick igår =)

Dagens Nina

 

 

finns knappt någon vart att rida, varken paddock eller grusvägar är ridbara och hon är en tickande bomb som springer hem såfort hon får chansen när vi rider på fältet. Red igenom alla gångarter på fältet och skrittade sedan några rundor som gick att skritta, lite läskigheter påvägen, men tycker att hon skötte sig fint. Mysigt och nyttigt att skritta.


Är det verkligen okej?

Många bloggare skrattar och ler åt sina hästar när det bockar, busar och flänger runt, men är det verkligen okej? Personligen så ser jag det som ett ouppfostrat beteende, det är inte lek som gäller och jag anser att när man rider så ska man rida seriöst, att uppmuntra dåligt beteende skapar bara dåliga vanor, hästen tycker inte mer om dig för att du låter den studsa runt okontrollerat i paddocken, snarare tvärtom visar det brist på respekt i mina ögon.
 
När Noreen bockar så tar jag det inte på lek, oavsett om hon är full av energi så vet hon vad det är som gäller när vi rider, busa kan hon göra i hagen eller när jag tillåter henne. Jag tycker som sagt inte om att låta hästen "springa av sig energin" innan ett ridpass, då jag anser att energin är användbar och tycker att det är vettigare att låta hästen arbeta av energin och använda sig av den. 
 
 
Noreen är en livlig, pigg och glad häst som ÄLSKAR att busa, springa och bocka, men det är inte okej att studsa runt och bete sig illa när jag rider eller tränar med henne, och jag skrattar definitivt inte åt det.

Förvånad

Har låtit bli att kommentera detta tidigare, då jag inte riktigt vet vad jag ska säga, för helt ärligt vet jag inte vad jag tycker, men som den sanna hästälskare jag är så bara MÅSTE jag se ponnyakuten varje söndag, det är givet ( sen är jag grymt barnslig och tycker sånt är mysigt ), vet att jag tyckt om tidigare hur dom lärt eleverna hästarnas kroppsspårk, tränat frihetsdressyr osv. Men har inte alls känt mig bekväm med att titta de senaste säsonger.
 
Tror de flesta reagerade när de tog dit en ryttare som piskade och slog en ponny över hinder ( för det gör ju att han vill hoppa, eller? ), och även ifall vi säkerligen inte får se hela bilden utan bara delar av den så tycker jag att det var fel, man behandlar inte hästar så och man lär definitivt inte ut det till små barn som i framtiden kanske tror att det är rätt sätt att behandla djur på, man tvingar inte på sig ett djur på det viset.
 
Att sätta upp en vuxen karl att framkalla bockning hos en ponny, tja.. det kunde ju bara sluta på ett sätt. Jag förstår tanken, han ville provocera fram beteendet för att kunna lösa det, men att istället rida hästen mjukt och harmoniskt, berömma vid rätt tillfälle och få hästen lugn och avslappnad borde väl ändå ligga högre upp på to-do-listan i det läget? 
 
Men någonting som jag personligen tyckte var bra var att dom visade eleverna hur dom rider hästarna korrekt. Min åsikt är att alla hästar ska ridas i form eftersom att de bygger helt fel muskler om de rids fel och huvudpositionen ÄR viktig. Många småbarn rider på och låter hästarna gå med huvudet bland molnen, med underhals och ingen kontroll alls, fel fel FEL i mina ögon. Har du hästen mellan hand och skänkel så  kan fokusera på att rida mjukt och balanserat, och många barn behöver lära sig att rida korrekt.
 
Tobbe Larsson verkar vara en väldigt vettig hästmänniska med sunt hästtänk, men blir förvånad över många gästtränare som tar till metoder som jag inte alls räknat med eller uppskattar. 
 
 
 
 
 

Kvalitetstid med min ros

Efter att ha mockat, packat höpåsar och sopat stallgången ren och fin så plockade jag in Noreen och stod och kammade på hennes svans medan hon åt sitt eftermiddagshö, borstade lite, kliade lite och bara umgicks med min fina vän. Ibland finns det inget mysigare än kravlöst umgänge med sin häst, ingen stress eller press utan bara ren kärlek.
 
 
med blotta ögat är hon med största sannolikhet inte perfektion i andras tycke, men för mig är hon mer än perfekt.

Dagens Neanie

 

lite ruggig björnpäls och shettisman men idag fick hon bära schockemöhle schabraket till vita lindor.


Ridning på fältet

Idag fick Noreen skrittas fram runt gården och sen jobba lite i skritten på en stooor volt med ställning och lång och djup form. Hon var väldigt pigg, som vanligt och försökte springa ifrån mig flertal gånger. Avskyr när hon gör så och hon tar inte mina halter ordentligt, utan trycker emot och bara springer. 
 
Hon fick iallafall trava och galoppera på en större volt och hon kändes pigg och fin i formen, la lite mer tryck i henne när hon blev trött i galoppen för att kräva ytterligare lite mer, vilket gick bra, inga bakutsparkar eller kickar emot skänkeln, utan hon ökade när jag bad henne och lät henne hållas. Hon stack iallafall inte ifrån mig i galoppen, men tryckte ut sig ur volten ett par gånger, vilket jag inte uppskattade men försökte bara rida på så mjukt som möjligt. 
 
Sen fick hon travas av lång och låg och sträcka ut ryggen ordentligt. Hon var trött i huvudet idag, men pigg i kroppen, haha. Imorgon får hon vila och ta in vad vi jobbat på i veckan och sen på lördag får vi se vad vi ska göra :)
 
 
älskade lilla ponny.

uppskattning

Dessa senaste två veckorna har jag verkligen blivit påmind om varför jag slitit dag in och dag ut med två hästar, kämpat med en frustrerad unghingst och lagt alla mina pengar, all min lediga tid och all energi på mina två hästar. Varför jag cyklat till stallet varje eftermiddag för att mocka och slita ut kroppen, borsta lite och ev gått promenader i mörkret och kyla.
 
Att få sitta på min häst, rida henne och känna hur vi tar oss ifrån en punkt till en annan är fantastiskt, känslan att få rida min ponny är helt otrolig och jag tror aldrig jag uppskattat någonting som jag uppskattar friheten att när jag vill kunna ta ut henne på en ridtur, för det har jag aldrig tidigare kunnat göra helt själv. Har alltid varit så beroende av andra när jag ridit eller aktiverat hästarna på något sätt. 
 
Att få jobba med Noreen är underbart, älskar varje sekund av det, trots att vi hamnar i svackor, att jag överanalyserar minsta detalj och ligger sömnlös när problem eller konflikter uppstår, jag älskar min häst och hon är det bästa som finns.
 
Har så mycket mer att se fram emot, för utöver min vackra lilla donna så har jag en underbar liten vän med livet framför sig. När han kommer hem påbörjar vi en ny resa tillsammans och inridning ligger inte allt för många år bort, åh vad jag älskar livet med mina hästar!
 

Att ha kontroll

När jag fick Noreen så var hon väldigt panikslagen och hade absolut ingen inskolning på någon nivå. I longeringen släpades jag efter linan ett par gånger i paddocken då hon stack i panik och bara sprang, hon var rädd för absolut ALLT i sin omgivning, speciellt i stallet. Och jag hade ingen kontroll alls, och jag var väldigt osäker på både mig själv och min nya ponny. Därför tog jag beslutet att ta hjälp av min tränare Carola, ett beslut jag idag är väldigt glad att jag fattade. Hon har hjälpt mig med exakt ALLT med Noreen. Hon lärde mig förstå varför hon uppträdde som hon gjorde och vad jag kunde göra för att få hennes förtroende och hur jag skulle skola in henne. Noreen är idag en väldigt väl uppfostrad ponny, hon har respekt för mig och litar på mig. 
 
Det är OKEJ att vara osäker, det är sunt och normalt att känna så, och det är viktigt att förstå att det är okej, ingen vet allt och någonstans måste man börja. Jag visste ingenting om hästar som Noreen, jag hade aldrig stött på en så osäker individ och vissa situationer visste jag inte hur jag skulle hantera. 
 
Idag har jag kontroll, idag kan jag skratta åt hennes glädjeskutt och hantera hennes rädslor, idag känner jag min häst och kan henne utan och innan, jag vet vad som gör henne rädd, jag vet vad jag gör i de situationerna då hon kopplar bort allt och får panik. 
 
Och jag är framförallt stolt över vad jag åstadkommit med henne. För en ryttare med djupare kunskap och lärdom av hästens kroppsspråk osv hade det säkert inte tagit flera månader att kunna sitta upp, men vill veta vad jag gör, innan jag gör det, annars kan det göra mer skada än nytta.
 
 
Noreen upplevs ofta som väldigt lugn och harmonisk när hon är i stallet, hagen eller blir pysslad med, och det för mig är ett kvitto på att den hästen jag fick hem för över ett år sedan har vuxit och mognat i sig själv och jag tycker att jag gjort ett bra jobb so far, vi har en lång väg framför oss men vi är iallafall påväg.

En lösgjord häst

Noreen är en väldigt nervig häst, det är väldigt viktigt att jobba henne lösgjord dagligen och få henne att slappna av i alla muskler igenom kroppen och få henne lugn och balanserad.
 
 
tycker att denna bilden visar väldigt tydligt hur hon sträcker ut halsen och ställer lite lätt inåt med huvudet, här är hon lösgjord och lugn.

something like summertime

 
 
åh vad jag saknar barmark, behagligt väder och en korthårig, rund ponny..

Lite filmdags

Filmade lite idag under longeringen, hon tappade lite fokus när jag började rota i fickorna efter mobilen ( brukar vara godis på G då ju.. hehe ), men ville bara av utvecklingsskäl visa hur det ser ut i dagsläget, som ni ser så söker hos dig framåt och nedåt emellanåt, men har fortfarande inte styrka att hålla sig där, men vi är påväg iallafall :)
 
 
 
 
Vilket fall som helst så går utvecklingen framåt.
 

Jogging ifrån marken

idag fick Noreen jogga ifrån marken, hon söker sig framåt, nedåt bättre och bättre för varje gång och hon blir mer och mer balanserad. Hon var ordentligt pigg till att börja med, svansen gick som en helikopter och hon sprattlade med bakbenen, men när hon fått jobba lite och fått mjölksyra i benen så var hon mycket lugnare. Hon fick jogga i ett lugnt och balanserat tempo i ca 30 minuter. Sen fick hon jobba i sidrörelser och var riktigt mjuk i hela kroppen.
 
 
hon longeras alltså med linan fast i nosgrimman som en kapson och inga hjälptyglar.

Vila i frid gamle gubben

En ponny i stallet fick avlivas i veckan efter att ha fått svår kolik, han var väldigt gammal och veterinären tyckte att det var bäst. Himla sorgligt såklart, men samtidigt skönt för honom, efter många år som ridskoleponny och lägerhäst fick han ett fint avslut och två fina år nere i ringsegård med Amanda. 
 
Vila i frid Prince.
 

Jogging

Idag fick Neanie jogga lite under ryttare, ställde och gjorde mycket volter, lösgjorde henne i nacke och hals och fick henne lång och låg. Hon var väääldigt pigg och trippig till att börja med men efter lite arbete så blev hon mjukare och mjukare. 
 
Är dock väldigt missnöjd över min egen insatts. Blev trött i benen av lättridningen och fick mjölksyra i kroppen, men fokuserade på att hålla kroppen så rak som möjligt och sitta ordentligt i sadeln, kände mig mindre klumpig än tidigare men fortfarande inte riktigt nöjd, antar att det kan ta lite längre tid att bygga upp min kropp och det får det ta.
 
mamma fick skritta en stund på Noreen i slutet, bägge var jätteduktiga :)
 

Tokig tjej men bra resultat

Även idag var Noreen tokpigg, vilket jag anser vara ett tecken på att vi får börja höja kraven lite, lite skritt och trav och någon galoppsträcka räcker inte längre för min dam.
Efter att jag skrittat en runda så gick vi in i paddocken och jobbade henne i skritt, mycket ställning, volter osv, hon är betydligt stelare i ena sidan så får jobba henne mer där, min svaga sida så känner att jag inte riktigt kommer om henne med benen ordentligt, får se till att skärpa mig lite. 
Men där var alldeles för isigt under snön så vågade inte trava henne där, utan gick ut på fältet igen, travade en vända och skulle galoppera en när hon började bocka som en galning och drog iväg i världens fart, inte jättelätt att stanna henne när hon väl fått upp farten, speciellt inte när jag inte är 100% säker på underlaget, men gick fint efter att jag fått henne på en mindre volt. 
 
istället la jag fokus på att jobba henne i traven, hon var springig och tokigt pigg, krullade ihop nacken och drog iväg åt sidorna i volten. Men försökte bara vara lugn, fortsätta hålla om och hålla emot med ytter, tillslut gav hon sig och frustade på i ett jämnt tempo och jag kunde förstora volten och låta henne gå på lite lösare tyglar och djupare form, riktigt fin blev hon. Bad sedan om galopp och hon behöll en fin form och ett bra tempo, när hon blev trött så saktade hon av så var väldigt noga med att hålla igång henne igenom volten och be om trav när hon gjorde som jag sa, vilket fungerade bra. Jobbade henne inte särskilt länge i galoppen, men tillräckligt för att hon skulle bli trött och när hon gjorde som jag sa trots att jag kände att hon var trött så travade jag av henne och klappade om henne för dagen. Tror att vi jobbade i ca 20 -30 minuter idag istället för 15 vilket var bra, hon behövde jobba och det märktes stor skillnad när vi skrittade av, hon var mycket lugnare och kändes trött.
 
Är så himla dålig på att ställa högre krav på henne, hon visar tydliga tecken på att hon behöver mer att göra och jobba med så får börja sätta henne i mer arbete.
 
 
Mådde skit när jag cyklade till stallet, kallsvettades av feber och kunde knappt hålla uppe ögonen, trodde aldrig jag skulle klara av att rida. Trots att jag svettades ihjäl när jag red så kände jag inte av någonting såfort jag kommit upp på ryggen, jävlar vad jag saknat att sitta på hästen och få jobba henne ordentligt. Nu börjar det.
 
Tog även lite före bilder på Noreens kropp, får se om några månader ifall vi lyckats komma en bit på vägen.

Kvällsmys

När jag tog in Noreen för kvällen så ställde jag henne i gången och tog av täcket, borstade av henne, flätade om svansen, flätade manen, tog loss snön och isen som fastnat under hovarna osv. Noreen har btw aldrig fått snö under hovarna tidigare, hon har väldigt platta hovar men idag var hon ordentligt mycket högre framtill.. haha. När hon väl fick komma in i boxen stod hon bara och tittade på mig som om "mamma var är mitt godis?!".. trots att hon har flera högar med hö i boxen så är det bara godis som gäller.. *suck*
 
 
happyfaces! Vi saknar barmark..

rött stalltäcke

Detta stalltäcket ifrån John Whitaker har Ninan velat ha under en längre period. Varför har man inte obegränsat med pengar att lägga på fina saker till ponnyn? hehe.
 

Sväljer mina ord.

Har för mig att jag predikade lite här i bloggen för ett tag sedan om hur viktigt det var att hästen stod still vid uppsittningen, och hur duktig min ponny alltid varit.. fått svälja mina ord denna veckan då min toppade lilla dam inte stått still för en sekund. Men ibland är det bra att bli påmind om hur man ska lösa situationer och få testa sina teorier gång på gång. 
 
Vilket fall som helst så backar hon gärna, och är då noga med att ha en spö och be henne gå framåt, och stanna henne, börjar hon gå framåt så håller jag i tygeln på den sidan jag står så att hon rundar mig och inte "kommer någon vart", när hon stannar får hon beröm och godis. Oftast tröttnar dom ganska fort med dessa dumheter och inser att det är mycket behagligare att stå still. Nu gör håller hon på på detta viset eftersom att hon är såpass pigg och sprallig, otålig och vill komma iväg, men oavsett hur mycket energi man samlat på sig så får hon såklart inte gå förrän jag ber henne. 
Haha, det gäller att ha tålamod med dessa hästar, ibland får jag ta några djupa andetag och pausa lite eftersom att jag egentligen har väldigt kort stubin och noll tolerans när det gäller trams.. hehe. Men Noreen har verkligen lärt mig att behärska mig, mestadels för impulstillsägningar bara leder till mer problem, det är bättre att lösa situationen kontrollerat och lugnt. 
 
 
en rund och fin mage i somras. 

Hot or not?!

Färgade kavajer har av någon skum anledning börjat ta över och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det. Jättesött på ponnytävlingar med röd eller rosa kavaj. Men denna gröna ville jag bara spy på.. nejtack!
 
Enligt min mening är svart det enda som går hem.
 
 
ifrån spanska märket Manfredi.

Lila detaljer

Allt här nedan kommer ifrån hööks och enligt min mening mycket mycket snyggt. Fint för hemmatrimm.
 

Jag vill kunna visa!!

Åh vad jag saknar min kamera just nu. Dels för att Noreen verkligen mognat efter vilan och blivit mycket starkare i kroppen, inte alls vinglig eller ostadig på något vis, bara väldigt pigg och framåt. Sen vill jag kunna se en utvecklings process vilket man ser tydligast i bild och film. Lite synd att jag inte filmade inridningen eftersom att jag gärna hade velat ha det i dagsläget, första traven, galoppen, uppsittningen osv. Har det på bild, men det blir mer tydligt på film.
 
Förhoppningsvis får jag min kamera snart så mamma kan knäppa lite bilder ifrån olika ridpass. Dessutom blir jag himla lat och gör henne aldrig fin när jag bara rider hemma, sällan jag lindar benen osv.
 
 
min snygging. 

Galenpanna

Tänkte skritta en lugn runda runt gärdet med Noreen som var helt galet toppad och taggad för ridning nu på morgonen. Skrittade ut på gärdet och kunde skritta helavägen till samhället när ponnyn vänder i fullhastighet och skenar iväg och bockar förfullt... *suck*, fick vända henne lite hastigt för att få stopp och sen fick hon arbeta lite i skritt innan vi kunde skritta lugnt igen, när hon var duktig fick hon faktiskt galoppera några vändor fram och tillbaka samt galoppera på en volt, jävlar vad hon frustade och tyckte det var kul! Har inte kunnat galoppera på nästan hela veckan, bara korta små sträckor och det klart att hon samlat på sig energi efter vilan, så att få sträcka ut var verkligen uppskattat. idag fick med andra ord bli lite galopparbete och det uppskattades verkligen, skönt att hitta någonstans där man faktiskt KAN galoppera utan att slå sig halvt fördärvat.. så himla halt och läskigt ute överallt. Sen fick hon trava av i lång form innan vi skrittade av, hon var fortfarande ganska pigg när vi var klara men eftersom att hon är under igångsättning vill jag inte köra på förmycket, korta och lätta ridpass nu i början.
 
 
kul att hon skenar iväg på en stig där det är fullt med träd som sticker ut.. ( hon blir livrädd såfort hon snuddar vid något.. )

Ge mig!!

Så jävla snygga dessa var ur grand prix kollektionen hos Gina Tricot, vet att jag bloggat om dom tidigare, men västen och jackan är helt galet snygga och klassiska. Hade mer än gärna välkomnat dom i samlingen.
 
 
Snyggt till bruna ridbyxor.

En bra sits

Har aldrig haft större problem med min sits under mina år på häsryggen, alltid känt mig väldigt bekväm med mig själv och min sits. Inte för att den varit perfekt eller felfri utan jag har alltid utvecklats till det bättre och varit öppen mot kritik.
Idag däremot känner jag mig fruktansvärt obekväm, jag känner mig klumpig och fokuserar på fel saker hela tiden, och ju mer jag krånglar, desto värre blir det.
När Noreen är mer riden kommer jag rida MYCKET utan stigbyglar och barbacka, vilket jag alltid gjort tidigare. 7 av 10 av mina ridlektioner på ridskolan red jag barbacka då Piccolo hade skavsår av sadeln och Xtra red jag barbacka i princip varje gång kameran inte var framme. 
 
Någon annan som har några tips på hur man kan förbättra sin sits, utan att krångla till det förmycket?
 
 
min hand har däremot alltid varit lika fucked up som idag. Vinklar den väldgt lätt och utan att ha en spegel vid ridbanan så är det väldigt lätt att glömma bort den.

Longering

Idag körde vi gammal hederlig longering och konditionsträning. Mycket jogging, några korta galopper och skrittpauser, Noreen tyckte att det blev jobbigt och kaxade sig lite men gick fint ganska fort efteråt, hon är bra envis när hon sätter den sidan till och vill hon inte så vill hon inte, men oftast räcker det med att jag är lite bestämd och ryter till så skäper hon sig. Avslutade med lite sidrörelser i båda varven och lät henne jogga på mindre volt för att träna upp lite styrka. tycker att hon skötte sig fint i helhet, nyttigt. 
 
I dagsläget longerar jag med grimma och longerlina, att tvinga ihop henne i en form hon varken har styrka eller balans att gå i i dagsläget känns bara helt fel enligt mitt tycke, hon får massvis med beröm när hon tippar in nosen och stundvis orkar hon gå i det läget, men med mycket mer träning tror jag att vi kan få fram en fin och bärig form i longeringen där varken inspänningar eller hjälptyglar behövs, ej framtvingat eller onaturligt. Sen vill jag inte påstå att det är fel att longera med inspänningstyglar, är oftast väldigt bra exempelvis när man tränar en äldre häst som har styrka i ridningen men lätt bli nonchalant vid markträning, då kan en hjälptygel vara bra för påminning. Vill inte utesluta det med andra ord.
 
 
I somras under longering.

Långa tyglar?

Jag tycker att det är ganska logiskt att låta hästen få sträcka ut på längre tyglar mellan ridövningarna och låta hästen gå i en längre och lägre form. Brukar alltid påbörja och avsluta alla pass på långtygel samt ta några pauser i mitten.
 
Nu är jag ingen alltid-rida-hästen-på-lång-tygel person, iallafall inte i dagsläget, någon dag kanske jag känner att det är så jag vill rida mina hästar, och då är det okej, men det är också okej att säga nej. 
 
 
Rosalita får demostrera i bilder.
 

Sötisvarning

Blivit mycket Noreen nu i bloggen, därför får ni en lite bomb av Secret-bilder. Saknar honom så att det gör ont i mig.. älskade bebis.
 
 
har snart haft denna lilla gosen i mitt liv i ett år.. tiden bara springer iväg.

Ändringar i designen

Gjort lite ändringar i designen, kändes inte riktigt som JAG med grönt, så rosa fick det bli. Headern är endast tillfällig, vill gärna ha lite nya och finare bilder på hästarna, men kameran är på lagning så får se ifall jag hittar några i arkivet att ha sålänge. :)
 

Inget rätt eller fel

Jag tycker att det är väldigt viktigt att få ha sin egen åsikt utan att bli hackad på, nertryckt eller utsättas av elaka blickar ett anklagelser. Vill du tävla medelsvår hoppning på din häst varje helg så gör det, vill du lulla runt i skogen varje dag så gör det, vill du rida bettlöst, bomlöst, klassiskt eller western så kvittar det. Det är inte andras rättigheter att spotta ur sig kommentarer eller åsikter som inte är efterfrågade. 
 
Jag kan inte säga att det absolut bästa sättet är att låta sin häst gå barfota i lösdrift bettlöst och aldrig sätta sin fot i ett ridhus och jag kan heller inte säga att det bästa sättet är att träna svår dressyr sju dagar i veckan och aldrig rida ut i skog och mark, för helt ärligt så finns det inget rätt eller fel. Alla tycker vi olika, jag vill tro att alla vill sina hästar väl och vi gör vad vi tycker är bäst för dom, för mer kan vi inte göra.
 
Sen tycker jag att det är viktigt att man är öppen för nytänkande och villig att hela tiden fortsätta lära sig, för vi vet inte allt, ingen gör det. 
 
Noreen går barfota i dagsläget eftersom att hennes hovkvalité är jättefin och i dagsläget finns det ingen anledning till att sko henne, hon står i stall då jag anser att det är den bästa miljön för henne i dagsläget, jag rider i paddocken max en till två gånger i veckan för att inte trötta ut henne på den och jag tränar ifrån marken fler gånger än jag sitter på ryggen. Detta är MIN hästhållning och jag kan stå för allt jag gör med min häst, jag står fast vid vad jag anser vara bäst för min häst och det finns säkert någon som misstycker på någon punkt eller alla och det är okej, men jag frågar inte efter åsikter om min hästhållning och uppskattar inte att höra dom.
 
Hästmänniskor är väldigt ovilliga att acceptera andras synsätt och åsikter, dom tar sig alldeles förmycket rättigheter att pika, förolämpa och predika om vad som är rätt och fel och i min åsikt finns det inget sådant.
 
 
Naturligtvis syftar jag på sund hästhållning och djurmisshandel eller plågsam hästhållning på något sätt eller vis är helt oacceptabelt och det hoppas jag att ni förstår att jag inte rättfärdigar.

Ponnypiggelin

Idag var min lilla plutta helt tokigt toppad. Tanken var att vi skulle skritta en mysig runda och vila ifrån arbete då hon joggades igår, men hon var ÖVERALLT när vi skrittade ner längs grusvägen så efter det gick vi till ett gräsområde bredvid paddocken ( ej samma som igår ), där har vi även ett par halmbalar som använts som hinder + gödselstackskonteinern står där. Så det var lite småläskigt ( såklart )
 
Började med att lägga volter runt halmbalarna som stod intill gödselstacken och vi säkert lägga tio volter innan hon slappnade av och gick på en rund volt utan att springa iväg eller lägga bakbenen under sig. Märker på mig själv hur mycket säkrare jag är på henne och hennes reaktioner, vet precis hur jag ska hantera hennes nerver och hennes små utbrott.
 
När hon fått vänja sig vid omgivningen så var hon helt slut i huvudet och avslappnad nog för lite jogging, lång och låg form var det som gällde idag på en stooor volt, hon skötte sig fint och slappnade av bra i ryggen. Några skrittpauser la vi in och avslutade med lite galopp, hon flög upp i luften med bakbenen i första fattningen, men la en liten volt och gjorde om och denna gången gick det fint. Hon höll galoppen i ett helt varv på volten i bägge varven och där fick det räcka. Hon är under igångsättning och har inte styrka att galoppera på små ytor. 
 
Sedan skrittade vi på en stig som går bakom paddocken längs ett stort fält, där var det såklart lite läskigt då hon ej gått där innan men jättefint underlag så där får vi nog lägga in lite galopp i framtiden, perfekt med rakt spår och lagom mjukt underlag.
 
Hon skrittades av en stund innan vi gick in i stallet igen, ganska nöjd med henne trots att hon kickade emot skänkeln ett par gånger, hon är väldigt stoig och tycker inte alls om när jag försöker tvinga henne till något, men ger sig snabbt och älskar att få beröm så förhoppningsvis kommer vi förbi denna fasen.
 
 
Har börjat ge henne lucern igen, hon behöver bredda sig ganska mycket och det blir betydligt lättare när hon inte har en tinkerbebis som går och tar allt ifrån henne hela dagarna ;)

tagelproblem

Någon som är riktigt grym på att rycka manar eller har andra knep på hur man får bukt på en shettisman gone bad får gärna ge sig på min häst för jag får fan ta mig damp på Noreens man då den bara tjockar till sig mer och mer trots att jag inte rör den..  
 
Bästa hade väl varit att rycka till den och tunna ut den och sedan låta den växa sig lång, så man slipper pyssla och klippa helatiden, men hon är sjukt ömhårad och jag suger på att rycka, så någon som känner sig manad att tunna ur den med en sax eller kniv, be my guest!!
 

Minnas med glädje

Jag har varit väldigt arg över allt som har med hästar att göra, känt att livet varit orättvist, att jag blivit orättvist behandlad. Att jag låg hemma i ett helt år och grät över att Xtra åkt låter idag kanske lite överdrivet, men det gjorde jag. Jag mådde så och det var viktigt för mig att FÅ må dåligt, att få gråta, skrika och få ut vissa känslor. Jag försökte aldrig ersätta honom eller lägga över de känslor på något annat. Allt kom ut och jag kunde gå vidare.
 
Xtra symboliserar en trygghet för mig, under mina tonårstider stod han i boxen och gav mig tröst och kärlek när jag behövde det. Han var en trygg själ att luta sig mot.
Idag står jag med ett nervvrak till häst, Xtras motsats och det är min tur att vara tröst, min tur att vara en trygghet att luta sig mot för någon som inte haft en bra start i livet.
 
Jag är verkligen tacksam för åren med Xtra, fantastiska lilla ponny, jag minns han med ett leende och även ifall jag saknar tiden med honom så saknar jag honom inte längre. Han har det bäst där han är och förtjänar livet han fått.
 
 
Sörbys Xtra <3

Bilder ifrån idag

Eftersom att min kamera är sönder så fick det bli lite mobilbilder ifrån idag. Jättetråkigt, blir så himla lat och struntar i att göra henne fin eller ens sätter på mig ett par ridstövlar.. haha. 
Men tänkte uppdatera lite bara för att visa hur hon ser ut i dagsläget ( en vecka in i igångsättningen ), personligen är hon väldigt svag i kroppen, orkar inte riktigt hålla form eller fart då hon gärna springer iväg då hon inte orkar jobba. Men försöker bara att inte tvinga henne till något utan vänta ut henne och berömma massvis när hon gör rätt.
 
Hon är väldigt omusklad om rumpan men tror att det blir fint efter några veckors arbete.
 
 
schabraket är liiite förstort.. hehe

Ridning i snön

 
Skrittade fram runt hagarna och sen red jag lite på en volt bredvid paddocken där underlaget var ok. Hon var jättefin och mjuk, nöjd med henne. Sedan tog vi två korta galopper där hon fick springa på lite rakare spår. Mycket travjobb idag och ställde henne innåt, hon var duktig och inte alls spänd som igår när Matilda red.

Fokus på mig

Något jag absolut behöver öva mer på är att fokusera mer på mig under ridpassen. När jag rider ligger all fokus på Noreen, att se till att jag stör henne så lite som möjligt och att hon har bästa förutsättningarna att göra rätt.
I de ögonblicken är det lite svårt att fokusera på hand, blick, skänkel och sits. Eftersom att jag inte ridit någon välutbildad häst på länge så har jag väldigt lätt att glömma bort mig själv och rida riktigt uslet, för det är trotsallt små detaljer som är viktiga i den stora bilden.
 
 
framåtlutad, står på tå och vinklad hand.. fyy stephanie!

Otillräcklig

Är sjuk med bihåleinflamation vilket såklart suger som det är, men känner mig så jävla otillräcklig. Imorse kom jag inte upp ur sängen så Matilda fick släppa ut henne, är svimfärdig såfort jag ställer mig upp så Matilda ska ner nu och rida henne och fixa stallet, hatar att be om hjälp, även om jag vet att Matilda tar allra bäst hand om min ponny så känns det alltid lite jobbigt att överlåta henne till andra, tror ni fattat det vid detta laget då jag alltid klagar över det.. haha. 
 
Vilket fall som helst så hoppas jag att det fina vädret håller i sig så att jag kan rida när jag blir frisk :)
 

Ovälkomna minusgrader

Har varit sol och fint hela dagen, men ca 2 minusgrader vilket gjort att det blivit isigt och hårt i hagen igen ( suck.. ) så lydnadslongerade henne i skritt i hagen, några varv i trav för att se hur hon var efter gårdagensbus, hon skötte sig fint, något tempramentsfull, men när hon gjorde rätt så gjorde hon verkligen rätt, hon såg nöjd ut i slutet, trött och avslappnad :). Vi avslutade med lite lydnad löst också. Framåt, halt, svänga osv, hon följer mig fint och gör vad jag ber henne och hon fick massa beröm, duktig ponny!
 
Sedan vilan har hon uppfört sig lite dåligt och ouppfostrat, men såfort jag påminner henne så är hon precis lika lydig och följsam som tidigare, en vecka sedan igångsättningen och hon är en riktig lite guldklimp i markträningen igen. Nu ska vi bara jobba på ridningen och få samma känsla upp på ryggen :)
 

funderingar hit och dit

Fick låna lite hästsalva i stallet igår och skulle känna på Noreens juver eftersom att dom sett lite torra ut. Smörjde runt om och helt ärligt var dom mjuka och varken spända eller torra men hennes reaktioner när jag så mycket som pillade sa allt, hahahah. Hon vevade hejvilt med bakbenen och tyckte att jag var världens idiot som rör henne. Slutade när hon lugnade ner sig ( som beröm ) och tror inte jag behöver oroa mig över hennes juver mer :)
 
Jag skulle inte vilja påstå att Noreen glömt Secret, för det vet jag inte, men för en vecka sedan åkte han och hon bryr sig inte ett dugg. Första och andra dagen var hon lite gnäggig och stressad, men sedan dess har hon varit gamla vanliga Noreen och inte visat några tecken på att hon skulle mått dåligt eller något sådan. Underbart att se. Finns inget värre än att se sitt djur lida och må dåligt och det finns ingenting man kan göra åt saken.
 
Updaten ifrån Secret är att han mår bra och har anpassat sig bra till flocken :) Har ännu inte kunnat hälsa på honom pga jobbet och Noreen.. väldigt synd. Men snart så :) (L)
 
 
åååh! Tänk den dagen han är stor nog att ridas in, tränas, tävlas. Underbara skäckponny vad vi har mycket att se fram emot :) 

Leriga hagar

Vi har haft turen med lerfria hagar fram till två dagar sedan. Inte en enda hage som varit lerig eller blött på något vis under hela hösten och vintern.
 
Idag var Noreen lerig hela benen plus halva täcket ( hon la sig antagligen ner, insåg att det var äckligt och reste sig igen.. ), vi har dessutom ingen spolspilta eller varmvatten i stallet, och att spruta runt med kallvatten på stallgolvet uppskattar nog varken hästägarna eller min käraste Noreen. Men om det är desamma imorgon får jag helt enkelt chansa, det är riktigt äckligt och ifräscht med leriga ben. Fick ta en ordentlig ryktrunda på alla fyra benen och försökte få dom hyfsat rena och torra.. men tror att jag misslyckades.
 
 
vi vill ha sommar..

Att få komplimanger

I hästvärlden är jag inte van vid att få komplimanger, det ingår inte i min vardag. Min mamma tycker att jag lägger ner alldeles för mycket energi och tid på mina hästar och överöser mig "du är så duktig"- kommentarer, men ibland känns det lite påklistrat när det kommer ifrån mamsen, någon som håller med?
 
Vilket fall så tar jag många smällar, dels för att jag ogillar konflikter, jag överanalyserar alla situationer jag befinner mig i. Vad blir konsekvensen ifall jag säger vad jag tycker? Vad blir konsekvensen ifall jag gör på detta viset?

Jag ogillar att behöva dra mig för att åka till stallet eftersom att jag inte vill konfronteras med vissa människor, det handlar inte om att jag är feg eller liknande, kan bara inte stå upp för mig själv. Två stycken hästmänniskor som står mig och hästarna nära och som jag ser upp till har sagt väldigt fina ord om mig och min hästhantering, vilket var enormt för mig. Jag tycker inte att jag hanterar mina hästar dåligt eller inte kan rida, jag hör bara aldrig någon säga det, och får du kritik ovanpå det är chanserna hyfsat stora att man börjar ifrågasätta sig själv.
 
Det jag ville säga med detta var att jag idag fick en fin komplimang ifrån en i stallet vilket gjorde hela min dag och hur något så litet kan betyda så mycket för mig. Jag lever verkligen i min egna lilla värld.
 

We all have a dark side

Diskuterade Noreen idag med en mamma i stallet som var lite nyfiken på vart vi kommit utvecklingsmässigt, hur framtiden ser ut osv. Rent utvecklingsmässigt så rids Noreen i alla gångarter, påbörjat flytta sidleds med ryttare längs paddockstaket, ridit över bommar i skritt och trav samt ridit ut i alla gångarter. Hon går i lång och låg form i alla gångarter.
 
 Just nu ligger fokusen inte direkt på utbildningen av Noreen. Har sedan start vetat att jag kommer att behöva lägga MYCKET energi och tid på Noreens personlighet och hennes problem. Noreen har mycket nerver, hon är rädd, tittig osv. När hon blir rädd så flippar hon ur, hon springer på stället, stänger ögonen och bara springer. Har med hjälp av min tränare lyckats få henne lugn i sina "ur flippningar", hon springer inte längre ifrån mig när hon blir rädd, utan stannar kvar och blir rädd, inser att ingenting är farligt och kan lugna ner sig.
 
Jag tror att hennes personlighet beror mycket på hennes bakgrund, hon är uppväxt i vilt tillstånd, vi tränar väldigt fort bort flykt instikten hos våra tamhästar och skulle vilja påstå att Secret är alldeles för trygg för att veta hur han skulle reagera i en läskig situation. Noreens grundinstinkter är väldigt starka och har aldrig upplevt så förstorade reaktioner hos en häst tidigare. Det är mycket lärorikt och intressant att jobba med Noreen.
 
Noreen är en ranghög och dominant häst. Skulle hon omedvetet "flytta" på mig i boxen får jag stora problem, hon ifrågasätter mitt ledarskap om jag ger henne chanser eller är ouppmärksam under hanteringen av henne. Att hantera henne och sköta henne kräver stort fokus med andra ord. Vilket jag också tror har att göra med hennes bakgrund, hon är en tuff häst som lärt sig livet den hårda vägen.
 
Noreen håller mig sysselsatt, och tror att jag kan hålla mig sysselsatt i några år bara genom att jobba med henne ifrån marken och ryggen och lära av varandra, om jag någonsin kommer bli "klar" med henne rent utbildningsmässigt så kommer hon ändå alltid vara en underbar vän att ha fantastiskt kul ihop med.
 

Busig liten tjej

Tog med longerlina, spö och godis till hagen och lydnadslongerade Noreen idag. Blött gräs och dåligt underlag så jag höll henne nära och tränade på böjning, balans och styrka idag. Skrittade fram henne på rakt spår och sen började jag plocka in henne och ställa i bägge varven, gå i sidleds, backa osv. När jag bad om trav så flög hon i luften, drog iväg i en bockserie och jag fick mig nästan en hov i pannan.. haha. Hon ställde sig belåten framför mig när hon var klar och tittade på mig med en riktigt charmig blick.. haha. När jag bad om trav igen så for hon iväg ännu en gång och visade klart och tydligt att hon behövde jobba lite mer innan hon var redo för att trava.
 
Så fortsatte med att jobba henne i skritten och sedan såsmåningom traven, tröttade ut henne ganska ordentligt med övningar i trav för att få henne att lugna ner sig, samla sig och riktigt släppa igenom i hela kroppen, tycker att hon skötte sig.
 
Hon drog till med ett par rejäla protester, bockningar, hotade med att stegra sig osv, men löste allting riktigt bra och hon vann ingen fight idag utan när hon gett sig så gick hon riktigt fint istället, duktigt!
 
Tror att vi får köra lite lydnadslongering innan varje ridpass numera då hon visat de senaste dagarna att hon har alldeles förmycket energi för att ge sig iväg på en skritttur till stranden och tillbaka utan att ha tränat någonting innan.
 

Rädd för mjölkstocking

Som ni vet vid detta läget är jag hönsmamma nr 1.. Jag läser gärna mycket på forum och driver mig själv till vansinne av oro och ångest av vad folk har att säga. Eftersom att Noreen varit lite torr runt juvret, eller på kan man nästan säga så har jag varit jätteorolig. Det måste ju göra skitont på henne och spänna hela tiden, men av vad jag kunnat läsa mig till så innebär mjölkstocking att ena sidan av juvret svullnar upp och hästen får feber?
 
Man skall även minska givan av både kraft, hö och vatten och motionera, gärna fler gånger om dagen. Någon av er som har erfarenhet av ston som får mjölkstocking? Är det normalt att juvret blir torrt efter avvänjning? Det behöver väl inte betyda att där finns en inflamation?
 

När man rider unghäst

När man rider unghäst så ligger alltid all fokus på hästen, man kan sitta lite i lättsits, framåtlutad och är förbered på ifall hästen ska hoppa till eller liknande, för chanserna är ju trots allt ganska stora ifall man har en pigg och glad liten ponny att hon flyger i luften någon gång under ridpasset.
 
När jag lägger all fokus på Noreen under ridpassen så känner jag att jag verkligen låter mig själv göra saker som jag aldrig skulle tillåta förut. Jag skulle aldrig låta mig vinkla handen neråt, flytta bak skänkeln eller sitta framåtlutad med överlivet, aldrig. Med andra ord ser det inte jättesnyggt ut när jag rider, men eftersom att hon behöver all fokus i nuläget så får jag bara vänta ut henne, tidsnog kan jag fokusera på min ridning istället för hennes.
 
Min ridning har ej utvecklats på snart fem år då jag enbart ridit unghästar eller ej ridit alls, har inte känt att jag lärt mig något jag inte redan kunde rent ridmässigt på fem år, vilket känns lite tråkigt, såklart. Men samtidigt har jag lärt mig rida nya hästar, ridit in Noreen och utbildat Xtra. Så skulle inte vilja påstå att det inte varit värt det ;)