grimman är förstor!

någonting jag la märke till idag var hur STOR Noreens grimma har blivit.. kan dom töja sig eller kan huvudet bli mindre?
Hon har haft full på grimma sedan hon kom, eftersom att ponny är förlitet så har jag haft längst upp på full och den har suttit som en smäck, idag hänger den både över nosryggen och i käken.. dags att köpa en ny grimma då då..

Får dåligt samvete..

Noreen får så himla lite motion att jag mår dåligt av det.. hennes hage suger då den både är liten och underlaget är hemskt.. det är hårt och buckligt.. ställer henne i Didos hage så ofta som möjligt och springer lite med henne så att hon får leka av sig lite, men känns som om det inte räcker. Och jag jobbar med henne så mycket jag kan och hinner och det klart att hon blir trött i huvudet, men jag tycker ändå synd om henne.. antar att det är så på vintern när hästarna inte kan busa av sig ordentligt i hagen..
Ska iallafall byta hage i helgen och få en större med bättre underlag ( kul att spendera helgen md att mocka ut en hage.. yey! ) och förhoppningsvis kan hon leka av sig lite där inne..
Ett tag fick Noreen stå i en beteshage tillsammans med ponnyn Scarlett. Detta var då ingen hit då hon stod vid grinden hela dagarna och ville komma in medan Scarlett stod vid andra sidan hagen och dom ville inte alls vara social mot varandra.. haha.
att ston ska vara så komplicerade ;)

Noreen's look a like?

Är det bara jag.. eller är min ponny sjukt lik denna ponnyn?
en av de hästbloggar jag följer.

Dagens träningspass

idag var tanken att gå över bom med Noreen. Tog på träns och grimma och grimskaft och gick ut till paddocken. Dock gick vi aldrig in utan höll oss utanför ( läskigaste stället Noreen vet! ) och stod en stund vid bommarna. Mamma tog ner en bom och la på marken, gick över och Noreen tog vääärldens hopp, sparkade bak-ut och landade nästan på mig.. bra där Steff!
Insåg att jag inte kunde göra denna övningen själv utan att få hästen över mig så väntar tills på torsdag med bommarna.. så övergick till där det sket sig sist, longeringen. Började driva henne ifrån mig med hjälp av armen ( hade varken longerlina eller spö med mig ut ) och detta gjorde min tjej surast i världen.. hon bråkade och sparkade lite och tyckte att det inte alls var roligt att ha en hand som tryck emot sidan, men gjorde övningen trots protester. Efter några gånger så gick det bättre. Och när jag var nöjd med henne så avslutade vi. Med andra ord så tog vi oss över den tröskel som vi fastnade vid förra gången, hon bråkade, men slutade inte jobba med henne förrän hon gjorde som jag sa, vilket gjorde att hon förstod mig mycket bättre.
Tyckte att hon såg lite mager ut när vi var inne i stallet, så bad mamma ta lite uppställningsbilder på henne, men nu tycker jag hon ser lagom ut.. ökade iallafall på höet. Btw.. hur liten ser hon inte ut att vara? haha, hon är mycket grövre än hon ser ut.

träningslusten..

Jag har varken lust eller ork att åka ner till stallet idag, men måste. På torsdag kommer Carola igen och jag vill inte se dum ut.. så jag tar med mamma som stöd och tar ut hästen i paddocken igen. Och denna gånen ska det gå. Jag hatar kraven jag ställer på mig själv när det gäller henne. Jag har ingen erfarenhet kring detta ämne sedan innan, så att hamna i svackor borde vara okej, men det är det inte.. inte i min värld.. antagligen.
På torsdag kommer även mormor och kollar när vi tränar, kul!

en ny film

imorse klippte jag ihop denna lite snabbt. Tyckte den var fin och gillar budskapet i texten.
jag vill aldrig verka svag. Jag vill aldrig gråta inför någon. Men denna tiden på året är alltid svårt, den gör mig extra skör och för minsta lilla bryter jag ihop och känner att jag klarar ingenting.
Många tycker att det är att överdriva.. men jag kan med handen på hjärtat erkänna att min värld föll samman dagen han åkte, han var det bästa som hänt mig och det är våra minnen som betyder mest här i världen, iallafall för mig.

hovslagar besök

ikväll kom robban och kollade på Noreenis hovar. Han tyckte att hon slet dom väldigt bra själv och behövde bara slipa till lite.. hon var superduktig och lyfte snällt på alla fyra hovarna, allting gick under 10 minuter.. super nöjd med hästen min!

the love of my life, my bestfriend

om två dagar var det två år sedan vi lastade in Xtra i släpet och åkte iväg med honom. Sista gången jag såg honom stod han i en box med massa hö och halm, nöjd och glad och andades beskymmerslöst mig i ansiktet. Har nog aldrig kämpat så mycket med att svälja gråten, hålla huvudet högt och låtsas som om det inte berörde mig.
Jag saknar honom varje dag. Min soulmate. Han var en mycket, mycket speciell ponny som betydde världen för mig. Och trots att minnena bleknar så består ändå ärren han lämnade hos mig. Jag glömmer honom aldrig.
Jag har länge velat hälsa på honom i hans nya hem, men är rädd att det är för tidigt. Jag är sjukt rädd att behöva återuppleva att förlora honom, att lämna honom igen. Jag är rädd helt enkelt.
två fantastiska år fick vi ihop. Det var en jobbig tid för mig, utanför hästeriet och utan hans hjälp hade det inte gått så bra. min fina fina älskade xtra.

En slapp helg för hästarna

Denna helgen har jag haft fullt upp med annat så hästen har vilat ifrån allt arbete. Idag fick hon stå i gången medan jag mockade, vilket gick bra mycket bättre än tidigare. Jag försöker ställa upp henne så ofta som möjligt men vi har en såpass smal stallgång att jag bara kan göra det när jag är helt ensam i stallet, vilket inte är särskilt ofta.
Hon brukar stå oroligt och trampa på stället, skrapa med benen försöka lossa knutarna osv.. men idag stod hon helt avslappnat och kollade på vad jag gjorde, kikade lite på Dido och bara fann sig i situationen, tror att hon inte är några som helst problem att ha i stallgången längre, vilket är skönt. Kunde dessutom vända henne i stallgången ( trots att den är supersmal! ) och hon blev inte rädd när hennes rumpa stötte emot väggen, så framsteg där ;)
Haha, det är kul hur dem små sakerna gör mig så glad.. men ni måste förstå att jag har att göra med en häst som förändrats så otroligt mycket sedan hon kom.. och det är hur kul som helst att få ta del av hennes utveckling som individ, hon växer i sig själv otroligt mycket.

Ännu mer utrustning

HV polo at Hööks. Hade inte sagt nej till ett schabrak och en piké.
Jävlar vad snyggt det lila hade varit.. gah! haha. nej nu ska jag sluta.. alldeles för mycket hästprylar på skallen.

Matte älskar dig

Humöret är svajigt ibland, kanske därför vi passar så bra ihop. Vi är lika instabila bägge två som flyger upp och ner på hormonskalan som jojjor. Min fina lilla prinsessa, matte älskar dig till månen och tillbaka.

Ridsuget kryper fram

Suttit på hööks hemsida och råkade faktiskt lägga till tre olika hoppoutfits i kundvagnen.. sjukt sugen på att klicka hem det, fri frakt och allt! Men känns lite konstigt att göra det NU när ingen av mina hästar är ridbara.. haha. Men jävlar vad jag är sugen på att hoppa.. höga hinder, banor, terräng.. åh! Sugen på att hoppa på en överpigg Rosalita som tar två galoppsprång i taget, stannar i mitten av ridbanan, bockar och skuttar och stegrar av glädje innan hon sätter fart emot nästa hinder.. sugen på att hoppa in Noreen.. kan verkligen känna hennes små shettistrav steg ( som hon får när hon blir extra exalterad eller hyperstressad ) under mig.. längtar efter att få sitta på henne, och inte bara sitta.. utan att faktiskt RIDA henne.. det känns så overkligt att jag faktiskt ska göra det snart.. JAG rida min häst.. min vilda lilla unghäst.. tanken är faktiskt lite overklig. Samtidigt som jag är stolt över det.
Nej nu ska jag sluta babbla.. haha.

Snygghopp outfit med balla schabrak!

Tror att Noreen och Rosalita hade rockat dessa nya schabrak ifrån Hööks. Rosalita klär såklart i alla färger men tror lite extra på att hon hade velat ha ett gult set, helst med luva och lindor i samma färg! Och Noreen hade verkligen varit super ball i de turkosa.
Måste iallafall ha en av dessa balla hoppoutfits, så jävla fräcka!

dagens misslyckade träningspass

En stressad matte = en stressad ponny. idag blev allt fel ifrån start.. att leda henne till paddocken vart kaos, hon fokuserade på allt förutom mig, unghästen i henne tittade fram och hon var allmänt odräglig. Kunde longera henne några varv i skritt innan hon började springa.. och precis som Carola beskrev att hon trodde att hon kunde bli.. så blev hon idag. Kopplade bort allt som hette lyda och bara sprang av egen vilja, ingenting jag gjorde kunde få henne att lyssna och fokusera. Fick tyvärr sluta trots att det inte gick bra.. men kändes inte värt att jobba när hon var på det där humöret, det var inget givande alls..
Imorgon gör vi ett nytt försök, har redan beställt ny träningstid med Carola även bett om råd hur jag ska hantera problemet. Bara att göra mitt bästa.

hööks vår

det som föll mig mest i smaken.. tränset blev jag lite kär i då jag alltid varit lite svag för de klassiska med vit fodring.

Laserbettan levererar

Idag var jag med när Rosalita fick sin andra massage och laserbehandligs-kur/sak.. haha.
I början vart hon mest irriterad.. och visade tydligen vart hon hade ont, vilket var i bogbladen, rygg och rumpa, precis som jag trott ifrån början med andra ord.
Hon masserade hela hästen, sen kom något bälte på som vibbrerade hela hästen ( detta tyckte Dido var SKIT läskigt.. haha ) och sen laserbehandlade hon rumpan och bogbladen innan hon fick gå in i boxen.
Tror verkligen att detta hjälper Rosalita jättemycket, vi ska också plocka bort skorna på henne och nu ska hon bli masserad varje dag i två veckor, få liniment två dagar i veckan och sen får vi se vad som händer :)

Update

Imorgon måste vi ringa hovis då Noreens hovar börjar bli lite akut.. jag är ganska duktig på att vänta i sista sekund när det gäller henne då jag helst inte vill utsätta henne för den stressen.. men men!
Idag när jag tog in Noreen och Dido ifrån hagen så halkade bägge hästarna runt på vägen.. Dido satte sig nästan på rumpan och ville inte alls gå i min takt ( i slowmotion.. )..
Var i stallet i ca två timmar idag, mamma satt i bilen, i värmen, och läste.. då hon var tvungen att vara med när jag jobbade med Noreen och när jag mockade så tyckte hon att det var alldeles för kallt.. haha jag håller med henne.
Solnedgången vid stallet var iallafall helt fantastisk!
Världens lugnaste och snällaste tjej.
Anledningen till att vi gör de övningar vi gör är för att få en så lugn och harmonisk häst som möjligt. Till en början så var hon en sånn häst så hade huvudet högt, kollade på allt runt om sig, hade svårt att fokusera på mig och kunde inte koncentrera sig alls på övningen.
Riktigt glad över den träningen som vi börjat med, det har fått mig att läsa av henne på ett annat sätt och fått henne att vilja arbeta ihop med mig.

Film ifrån idag


stallet..

Jag vill ha en bredare stallgång, fräscha boxar, varm sadelkammare, ridhus, hela hagar och stå i ett stall där folk faktiskt är trevliga emot mig.. usch. har bara en sånn dag då jag är trött på de mesta.
Har faktiskt övervägt en flytt ett tag nu, en altenativet är att flytta till ridskolansanlägning, och helt ärligt så vet jag inte om jag vågar stå där.. få folks åsikter om min hästhantering trycka i mitt ansikte, inte kunna få vara helt ifred i stallet.. jag vet inte om det är det jag vill.
Vill ha ett eget stall, med ridhus, spolspilta och ha det fräscht..

Dagens träningspass

Idag så fick vi faktiskt stå ut med snön.. klädde på mig ordentligt så att jag inte skulle frysa och sen var det bara ut i paddocken med oss. Tänkte slänga på ett skritttäcke på Noreen också, men eftersom att hon aldrig haft det så struntade jag i det.
Idag var det lydnadslongering med lite mer trav. Jag arbetar aldrig henne för att göra av med överskottsenergi utan för att få henne att jobba med huvudet. Så arbetspassen är korta än så länge. Vi jobbade i ca 20 minuter. Mer trav än tidigare och många pauser där vi bara stod i mitten av ridbanan och jag klappade på henne.
Tycker att det gick bra idag. Nästa gång så blir det ännu längre pass och mer intensivt men medan jag är själv så känner jag för att hålla det på en lätt nivå.
Har en film som jag lägger upp lite senare

Matchande färger till hästen:

Jag älskar att ha matchande outfits till mina hästar.
Brunsvart:
En mörk häst klär sig bra i de mesta men speciellt klara och ljusa färger passar bäst. Jag skulle rekomendera:
Vitt
Klarrött
Skogsgrönt
Gult
Brunt
Rosalita i skogsgrön outfit
Fux:
Fuxen i sig är väldigt färgglad häst och klär i jordnära eller motsatta färger så som:
Vitt
Turkos
Brunt
Marinblått
Svart
Mintgrön
Sörbys Xtra i vit outfit
Skimmel:
Skimmeln klär bäst i jordnära och mörkare färger så som:
Vinrött
Marin
Skogsgrönt
Svart


Pink is the color of passion

Älskar verkligen rosa.. haha det är min favoritfärg. Det är synd att Noreen inte klär i färgen för annars hade ovanstående prylar hängt i min hästgarderob. Men jag är faktiskt riktigt sugen på grimman och höpåsarna.. tror att jag ska köpa dem.
Rosalita på andra sidan gör sig skitsnygg i rosa..

barbacka - bra för sitsen

Jag tycker att barbacka ridning är superbra! När jag red på ridskolan så envisades jag med att alltid rida på Piccolo, och fick han varje fredag i flera år.. tack vare min underbara ridlärare! Piccolo hade skav så för oss som var lite duktigare så var det barbacka ridning som gällde, oavsett vad för typ av ridning som stod på schemat.
I flera år så red jag enbart barbacka och lärde känna Piccolos rygg på ett helt annat sätt. Jag fick bättre följning och min sits förbättrades otroligt mycket. I hoppningen lärde jag mig mest. Jag hittade den rätta sitsen över hindren, min position innan och att återfinna balansen efter. Det var super nyttigt för mig.
På Xtra så ägnade jag mig inte så mycket åt barbacka ridning till en början, han var lite för pigg för mig och jag kände att det blev pannkaka, men efter tiden så blev det mer och mer och även hans rygg lärde jag känna utan och innan och det var längre ingen svårighet att sitta kvar när han racade fram över grusvägarna. 
Idag finns tyvärr inte barbacka ridning i min vardag. Rosalita är för liten för mig och utan stigläder så når mina ben alldeles för långt ner. Dessutom så både stegrar och bockar hon något förfärligt så för mig att sitta kvar är nästan omöjligt utan sadel, speciellt när jag inte är van.
Men när jag är igång med ridningen igen så kommer jag absolut att ägna mer tid åt det. För mig har det varit super nyttigt och jag har märkt skillander.


Åsikter kring hästar

Något som för mig är lite upprörande är när man läser ex. på Tyras hästblogg där hon skrev att hennes häst enbart är ute 2 timmar om dagen. Hästar är vanedjur och en häst som bara varit ute två timmar om dagen i iprincip hela sitt liv tror inte jag mår särskilt dåligt av det. Mina hästar står ute minst åtta timmar om dagen, för att helt enkelt dom kan det. Rosalita till exempel tycker inte ens om att stå i hagen och står och skriker efter mig när hon bara stått där några timmar.. väldigt hjärtskärande må jag säga.. haha.
Men nu till det som jag tyckte var upprörande.. nämligen hur folk uttrycker sig i kommentarsfältet, bessewisrar och know-it-all... vad tror dom att dom får ut utav det genom att skriva så kränkande meningar till någon? Sjukt! Människor borde fan skämmas över sig själva!
Alla har vi olika syn på hur hästen bör skötas och hur mycket vi än gillar att höra våran egen röst så har inte den ena mer rätt än den andra. Exempelvis så låts inte tävlingshästar för miljoner gå ute i en skogshage.. full förstålig enligt mig. Hade jag haft en häst som var värd flera miljoner så hade jag förmodligen inte haft den för att skogsmulla i skogen eller hobbyrida. Man ser till att hästen har de bästa förutsättningar till vad den är till för. Hästen mår inte sämre av det. Antagligen älskar hästen att tävla och träna.
Folk har himla mycket åsikter, vilket såklart är bra. Men vägrar acceptera att det finns andra människor i denna världen, och att alla andra har varsinn åsikt. Hästfolk är väldigt dåliga på att visa respekt.
För mig är det viktigt med mycket utevistelser, och jag har tillgång till det. Jag är glad att jag bor på "landet" och att jag har skog och mark till mitt förfogan.. men alla har inte det och jag måste väl säg att jag är lyckligtlottad.

Ny design

Gjorde en snabb ny design med massa fel här och där.. men orkar inte fixa nu.. haha. Tänkte göra en ny presentation eftersom att det är en hel del nytt och dessutom nya läsare. kul! haha.

Idag

Hästarna har bara stått hela helgen, och idag var jag sjuk så kunde inte göra så mycket. Noreen ska longeras och tränas och Rosalita ska promeneras, så ser iallafall planerna ut för veckan. Snön kom lite oönskat och förstörde det för mig.. jag avskyr snö och blir helt omotiverad till att ens lämna sängen så det är därför helgen bara varit lugn.
Imorgon kommer Matilda förbi med Jolly så får se om jag hinner jobba med Noreen innan dess, kanske går bort med Rosalita och möter upp henne också, beror på hur jag mår.
Annars har jag bara mockat, pussat på mina ponnisar och lagt upp maten idag, det gick ganska snabbt så sen var det tillbaka in i sjukstugan.

Vill-ha outfits

Önskar att jag hade några extra tusenlappar på kontot och kunde införskaffa mig iallafall en eller två av nedanstående outfits. Tror att Noreen hade gjort sig mycket snygg i detta.
Hoppoutfit:
Skitsnygg marinblå hoppoutfit.
Gammelrosa och brun hoppoutfit. Älskar färgerna.
Dressyroutfits:
Jag tycker att Marin är så jävla snyggt, så en outfit med enbart blå utrustning med någon detalj i silver.. gaah så snyggt!
Jag tror att detta hade varit liite snyggare på Rosalita än Noreen, men tycker att det är super snyggt med brunt.

Latheten tar över

För sådär en vecka sedan så hade pappa mockat hos Noreen i tre dagar i rad, och han glömmer alltid tar ut kisset och slänger bara spån över, så det hade lyckats bli bädd på den korta tiden.. smart daddy (y). Och jag har inte orkat mockat ur det och bara fortsatt lägga bädd och har helt enkelt kommit fram till att hon får ha bädd fram till det att våren kommer.. haha.
Jag har aldrig haft bädd åt någon häst innan utan har alltid tyckt att det har gett ett litet ofräscht intryck. Men trivs väldigt bra med det nu. Sliter inte ut kroppen i onödan och kan mocka två boxar på samma tid som det tidigare tog att mocka en.. skitbra! Dessutom är det såklart billigare då det inte kostar lika mycket spån.. våran box är en gammal fölbox ( fast en väldigt liten sådan.. ) och ganska mycket större än dom andra ponnyboxarna.

Hästarna

Massören konstaterade att Rosalita har väldigt ont i sin rygg, vilket jag alltid trott men inte alltid folk som tagit det på lika stort allvar.. aja. Nu ska det ialalfall bli bra hoppas jag. Idag blir det promenad i snön med henne och sen ska Liselotte lära mig hur jag ska strecha henne. Vill så gärna att hon ska bli bra igen.
Noreen får vila. det är alldeles för hårt i paddocken för att träna henne.

it's never okay!

Något som för mig är aldrig okej i ridsammanhang är hästar som stegrar. Dels för att det är livsfarligt men också för att det är en så himla ful ovana. Går hästen över är det inte bara du som skadar dig utan hästen kan på många sätt bli ärrad för livet. Och har en häst börjat stegra som protest är det ofta väldigt svårt att jobba bort.
Min förra ponny Xtra stegrade med mig några få tal gånger. Många av dom gångerna hade jag ett spö i handen ( his worst nightmare ) men även under uteritter när han inte fick gå hur fort han ville eller gå åt vilket håll han ville.
Rosalita började stegra i höstas. Under sommraren så hotade hon ofta med det men vågade sig aldrig riktigt upp, nu har det blivit högre och högre och varje gång hon reser sig så är hon väldigt nära på att gå över, vilket har hänt henne tidigare. usch..
såhär kan det gå om man rider en häst man inte ridit mycket tidigare och den gör något oväntat.. du tappar balansen helt och tvingas ta i munnen på hästen för att inte falla baklänges, vilket är en impuls. Livsfarligt i mina ögon.

Varför lydnads longering?

Jag valde min tränare eftersom att jag gillade hennes tänk och mål med de hästar hon jobbar med. Lydnadslongering handlar inte om att hästen ska "springa av sig" eller bli av med energi. Utan hästen ska bli avslappnad, lugn och harmonisk att arbeta med, oavsett hur mycket spring den har i benen.
Noreen är en häst som väldigt lätt kopplar bort och bara springer utav bara helvete. Hon sluter ögonen och ser ingenting och stressar upp sig för minsta lilla och därför jobbar vi väldigt mycket med lydnads longeringen. Hon får lära sig att jobba med huvudet och att jag är tryggheten. I lydnads longeringen så börjar man med att ha hästen väldigt nära dig i arbetet och den ska röra sig runt och framför dig.
Eftersom att Noreen är född " vild " så är hon mycket tuffare i tempramentet, blir lätt upprörd och har lite svårt för förtroende. Men samtidigt är hon väldigt tydlig i sina signaler eftersom att hon är uppväxt i stor flock. Jag får på träningarna lära mig att läsa av Noreen och min tränare hjälper Noreen att läsa av mig, så att vi ska kunna kommunicera på ett harmoniskt sätt.
Jag är otroligt nöjd med mitt val av tränare. Självklart kan man rida in en häst på " det gamla vanliga sättet " så att säga, men för mig känns detta rätt. Horsemanship är otroligt nytt för mig, men det är också inridning, så varför inte slå två flugor i en smäll och ta tillfället i akt att lära mig så mycket som möjligt ? Jag älskar att jobba med min häst, hur envis hon än må vara.

hovis besök snart!

Snart dags för Noreen att verka hovarna igen. Dom har blivit lite långa men dragit ut på det lite då jag inte vill skämmas som förra gången.. haha! Så ska försöka se om någon i stallet vill hjälpa mig att lyfta bakhovarna på henne då min rygg inte pallar det.. inte lätt att ha en unghäst med den ryggen jag har ;)

dagens träning

idag gick Carola först igenom de vi jobbat med tidigare, nämligen lydnadslongeringen. Hon tyckte det såg bra ut och att jag hade jobbat på fint. Sen övade hon lite med att backa, kalla till henne, backa osv. Mycket pauser emellan också. Lite allmän miljöträning som att lägga longerlinan på marken och vifta, detta trodde Noreen var en orm eller något i den stilen och flög i luften i början av, men tillslut gick det hur bra som helst.
Sen utvecklade vi lydnadslongeringen till trav, vilket gick hur bra som helst, hon travade ett varv, tog in henne, gosade, sen ut i skritt igen. Väldigt lugnt och sansat hela tiden och träningen passar oss perfekt.
Sen presenterades hon för en bom = läskigaste som finns. Hon flög över den till en början, och sen fick hon gå över den ca 20 gånger fram och tillbaka tills hon var okej med den.
Flyttade henne även från sidan på spåret, i början gick det bra sen visade Noreen sin charmigaste sida och började kicka emot spöet, eftersom att jag inte vill ha den ovanan så bara fortsatte vi irritera henne tills hon slutade sparka, vilket hon gjorde efter ett tag men hon hann slänga några kosparkar, sparka några ordentliga bak-ut och bli riktigt upprörd innan hon lydde. Hon är bestämd min lilla tjej.
I slutet av hon helt slut i huvudet och lite varm på halsen av allt tänkande.. haha. Tycker att vi gör riktigt mycket framsteg och jag är så stolt över min lilla tös. Nästa gång blir det tömkörning och hänga ev sitta på henne, can't wait! :D

tankar..

Massören kommer på fredag till rosalita, och jag har även skickat lite bilder på henne till hennes ägare.. guess it's really happening..
det gör ont i mig att se henne såhär.. samtidigt som jag plågar mig själv alldeles för mycket, hon är inte mitt ansvar.
Imorgon har jag ännu en träning för Carola och jag är lite otaggad men antar att det blir bättre imorgon.

vad vi brukar ha när vi tränar

Såhär såg jag och bebisen ut idag när vi arbetade.
Sadeln är en annan ponny i stallets som för tillfället ej används så jag får låna den fritt, vilket jag är sjukt tacksam över, den ligger helt okej på Noreen men när hon gått ner lite i vikt ska vi pröva ut en egen sadel till henne.
Jag har alltid hjälm när jag jobbar ifrån marken, av den enkla anledningen att allt detta är nytt för mig. Jag har aldrig varit särskilt duktig eller kunnig när det gäller någon typ av markträning och då känns det bäst att vara på den säkra sidan.
Har alltid grimma över tränset eftersom att jag vill vara rädd om munnen och inte råka dra i henne ifall hon skulle bli rädd och försöka slita sig.
Stigläderna hänger alltid vid sidorna så att hon lär sig att det inte är något konstigt när det dinglar.

Dagens markträning

Idag upprepade vi mer eller mindre bara senaste träningen. Hade all utrustning på och började med lydnadslongeringen. Eftersom att hon visste att jag hade godis ( pellets ) i fickan så ville hon inte alls gå ut på volten i början och vända bara emot mig, så fick bli lite arg på henne där. Men tillslut gick det bra, i båda varven.
Tog backningsövningen lite längre. Höll upp ena handen och petade med andra på hennes bog, när hon backade så fick hon godis. Efter några gånger räckte det med att jag höll upp handen så backade hon. Dock inte med samma entusiasm som jag förväntar mig, men det kommer antar jag.
Sen övade vi bara på lite ljud och rörelser. Hon är ju väldigt rädd av sig och i början satte hon sig ner när något var läskigt. Idag så slog jag på sadeln, hoppade upp och ner, slog saker i marken bredvid henne, slängde stigläderna huller om buller osv. Och självklart så rörde min duktiga ponny inte en min, sånn himla skillnad på henne, det är helt otroligt.

promenix

Igår fick Rosalita vara med på en photoshoot. Vi promenerade en runda med henne och hon fick massa pussar och uppmärksamhet, och genast blev hon en helt annan häst. Hon älskar verkligen att vara center of attention!
En oredigerad och väldigt dålig bild.. men hon är fin min satunge

Dagens markträning

Idag hängde mamma med mig till stallet, trots att hon inte kan någonting om hästar så har hon memorerat vartenda ord Carola sa, vilket var till en stor fördel. Hon sa mer eller mindre vad jag skulle göra, när jag gjorde rätt respektive fel osv. Skitbra!
Började med att bara leda henne i paddocken, träns, sadel, grimma och longerlina + ett dressyrspö i handen. Vi kollade bara läget i paddocken så att ingenting var läskigt o så.. ni vet hur läskigt det är med träd ;)
haha. Sedan ställde jag mig nära henne och visade henne vägen med handen och spöet. I början hade hon lite svårt att drivas ut men det gick bättre. Jobbade bara korta stunder, sen drev jag in henne mot mig och bytte håll. Detta gjorde jag kanske en tio minuter en kvart. Det gick hur bra som helst och både jag och Noreen har blivit mycket bättre.
Efter det upprepade vi gårdagens övning med tyglarna. La lite tryck på bettet och med en gång släppte hon efter. Hon släppte dock efter mot sidan och jag höll kvar tills hon gjorde rätt och berömde massor när hon gjorde rätt.
Efter det så övade vi på inkallning och backa. Hade lång lina och kallade på henne, och när hon kom fick hon pellets. Sen höll jag upp ena handen och med andra petade jag henne på bogen ( skippar spöet eftersom att det gör henne sur ). Hon backade lite mesigt i början och svängde åt sidan osv. Men efter några upprepningar och en skarpare röst ifrån min sida så tog hon ordentliga kliv och fick pellets.
Backningen är väldigt viktig då hon visat sig vara väldigt dominant i markarbetet. Men nu när det har blivit så positivt att backa så kliver hon på ordentligt. Nu gäller det bara att jobba på mindre hjälper och bara träna träna träna på allt vi gör nu.
Sen har vi en del att visa Carola, utan  att skämmas denna gången ;)

Update

Nu har pappa pratat med Rosalitas ägare ange beteendet hon visade igår under ridpasset. Jag står fast vid att jag tror att sadeln ligger och trycker och att möjligtvis hennes ryggskada gått upp. Men det får massören avgöra. Vill ha klart för mig att det är en frisk häst jag jobbar med och inte pushar en häst som har ont, that breakes my heart.
Nu blir det iallafall ut och lydnadslongera med Noreen. Gör det bara i skritt för att jag ska få in min position osv. Ska öva på att driva ut henne och sedan att göra halt osv. Ett kort med nyttigt arbetspass blir det för oss. Har med mig mamma eller pappa som kan hålla koll på min position och ifall hon skulle bli rädd för något!

Noreens träning

Idag så var hela paddocken plaskblöt så bestämde mig för att inte longera, utan träna på vad jag kunde inne i boxen. Så satte på henne tränset och tog i tyglarna och stod så att handen var i ungefär samma läge som om jag suttit på. Jag la lite tryck i bettet och när hon gav efter så släppte jag och berömde. I början försöker hon hitta sätt att komma undan tryckte men den tog inte lång tid innan hon fattade vad hon skulle göra.
Denna övningen underlättar otroligt mycket när jag väl kommer upp på ryggen. Hon kommer veta exakt vad hon ska göra när jag ger henne tryck på bettet och kommer ha lättare för att bygga ryggmuskler och förhoppningsvis kunna bära sig själv utan att jag behöver hålla i henne. Det är iallafall målet med övningen.
Sen övade jag på att backa henne, locka, backa, locka osv. Det går bättre nu att backa henne och det var inga sura miner.
Enbart mental träning idag med andra ord!

Rosalitas ridpass

Idag red Matilda Lita igen. Hon var mer vild än tam och total vägrade ta ett enda steg framåt. Tog väl ca en halvtimma att få henne att skritta några meter sen började hon bocka och stegra igen. Hon biter dessutom Matilda i benen ( gör hon med mig med ) när hon håller på..
Efter många om och men så gick hon framåt. Hon red henne i rund och låg form i traven och jobbade på att fatta galoppen, vilket efter några gånger gick bättre. Sen travade hon henne i lätt ridning i rund form igen. Några få återfall men i helhelt tycker jag att det går bättre!
Väldigt tacksam att Matilda hjälper mig med detta problem, då det är ett problem jag inte själv kan lösa och det gör Rosalita så himla gott att vara i arbete, hon mår bra då!

Carolaträning

Började med att plocka på henne all utrustning, dvs sadel, träns, longerlina och grimma. Sen gick vi ut i paddocken. Carola började med att visa lydnadslongering, kortlina och man ska gå precis vid rumpan av hästen. Gjorde detta i skritt i båda varven, i början var hon lite dum och ville inte men det gick bättre. Gjorde "inkallning" ifrån volten och fick henne att vända emot henne, vilket funkade med en gång. Sen flyttade hon henne lite för sidan, vilket var lite jobbigt enligt Noreen.
Sen började vi med att backa henne. Hon tog spöt och irriterade henne lite på bogen = surigaste stoet i världen. Hon stampade argt med frambenen och kickade med baken, haha. Men backade gjorde hon = mycket beröm!!
Sen fick jag pröva. Började med lydnadslongeringen i skritt och fick mig några påminnelser då det inte är riktigt samma som vanlig longering. Sen backade jag henne, lockade henne till mig osv.
Hittade även lite knappar hos henne, då hon försöker gå på mig på ena sidan  genom att lägga huvudet på ena sidan och sedan trycka på med bogen och dra upp huvudet, så unviker det genom att inte låta henne lägga huvudet på ena sidan.. haha jävlar vad mycket babbel det blev, men som sagt! Bara för mig så att jag kan gå tillbaka i arkivet och se senare.
Bra och givande träning som tog ca 1,5 timma. Pollan var nöjd och trött efteråt!

Bus med pollarna!

Jag brukar ofta busa med Rosalita i hagen, dvs springa bredvid hagen och hon galopperar, bockar, stegrar och lever djävul bredvid. Igår släppte jag in Noreen i Didos hage ( som ligger bredvid Rosalitas ) för att hon också skulle få springa av sig lite. Hon står nämligen i en mindre hage och galopperade fram och tillbaka och var på riktigt bus humör.
Så tog en hink godis ( hon följer mig ännu inte som Rosalita ) och sprang mellan hagarna med båda hästarna på var sida som sprang efter, så himla gulliga var dom!
Noreen busade av sig riktigt ordentligt och Rosalita var riktigt nöjd med livet.


Stona i stallet står än så länge i olika hagar, anledningen är den att ingen kan stå tillsammans med Rosalita, då hon är alldeles vild i hagen och det går inte att gå in och hämta varken henne eller någon annan häst.
Dido är i sin tur ilsk och sparkar mer eller mindre sönder allt som kommer i sin väg.. Jag har ställt Noreen i boxen bredvid för att se reaktionen men hon höll på att sparka sönder boxväggen så jag tar inga risker där faktiskt.
Noreen i sin tur är väldigt låg i rang och jag funderar på att släppa henne ihop med gamlingarna = Trampe och Prince. Vi får väl se hur vi gör helt enkelt, vill inte att hon ska stå ensam iallafall.

Rosalitas ridpass

Igår så hoppade min vän Matilda upp på Rosalita då jag kände att jag inte hade kunnat fullfölja på rätt sätt och orsakat mer skada än nytta.
Med en gång började hon såklart bråka och fick sig en chock när Matilda inte la sig med öronen bakåt när hon stegrade ( vilket jag mer eller mindre gör då stegrande hästar är min värsta mardröm.. yeah! ) hon både bockade och stegrade hejvilt och höll på att gå över någon gång, men Matilda är mycket mer konsekvent och kan säga till henne på ett bättre sätt, jag tycker nämligen bara synd om henne i dessa tillfällen.
I slutet slappande hon av och travade i rund och fin form och där avslutade vi. Men hon fick både galopperat, travat och skrittat henne och jag är himla nöjd!
Ska se om Matilda vill ta några fler pass med henne innan jag sitter upp, jag vill nämligen inte förstöra något.
Saknar min duktiga, lydiga och arbetsvilliga lilla ponnybus! Inte de monster som står i hagen nu ;)

ridsugen!!

Idag så är jag så sugen på att rida så det finns inte! Jag har varit ridsugen nu i ca en vecka och bara velat göra hästen sådär extra fin och köra ett ordentligt dressyrpass och jobba med hela kroppen men neeeej..
Rosalita ska egentligen sättas igång igen, men tanken av att misslyckas gör att jag drar ut på det.. fuck me säger jag bara!
Imorgon har jag min första träning för Carola med Noreen.. läskigt men spännande, och på tiden dessutom. Nu är min bebis mentalt redo för mer arbete och vi ska jobba med longering och tömkörning.. as kul!

Rundvisning

Tänkte visa stallet jag står i.
Har tidigare presenterat hästarna som står där.. Det är 5 ponnier och två nordsvenskar.
Rosalita och Noreens skåp. Sånnhär ordning brukar jag dock inte ha.. Rosalitas benskydd brukar ligga sandiga ÖVERALLT och borstar brukar inte vara samlade på samma plats.. får se hur länge jag kan hålla ordningen denna gången.. haha.
Här har vi hela "skåpavdelningen" inne i sadelkammaren.
Här har vi resten av sadelkammaren = sadlarna. Och även täckeshängarna.. jag har inte någon sådan.
Ingång till höger. Här har vi fem av åtta boxar.
Den supersmala stallgången. Ser ni hur trångt det är? Boxarna längst bort är Noreen och Rosalitas.
Här har vi utsikten ifrån stallet. Havet, hagarna och Rosalita är vad man ser. Älskar att sitta där och se på solnedgången VAJRE dag.. underbart!
Sådärja.. så ser vårat lilla stall ut! haha ;D

Bildminne

Kollade i mitt bildarkiv och hittade en massa bilder ifrån ett ridpass på Xtra våren 2009. Han var otroligt pigg och hoppning stod på schemat. Stallkompisen Joelle var med me kameran och knäppte några härliga kort.
( han var sjukt svettig.. men inte för att jag jobbat slut på han utan för att han stressat upp sig alldeles för mycket när han såg hinderna! )
Xtra var alltid väldigt pigg att rida, dock aldrig het eller stark. Men han steppade gärna fram och stressade lätt upp sig om han visste att något kul skulle hända.. haha.

mobilbilder idag

Min babygirl idag vid ryktning. Hon glänste så fint efteråt, sötan!
Tog lite bilder ifrån min lilla skåp i stallet. Fortfarande alldeles för tomt..
Träns, borstar, vinterjacka och lite småsaker.
Schabrak och min säkerhetsväst.
Fick dessa av Matilda när hon var och hälsade på i stallet igår. Hon har precis lämnat tillbaka sin sista häst så hon är hästlös nu och behövde de inte längre. I ena finns där jordopax, karledssalva, arnika osv och den andra massvis med benlindor ( heaven!! )
Och i påsen som står under finns det ännu fler benlindor.
Inköpslista :
  • Sadel ( kommer köpa sadel när hon är inriden så kommer inte köpa det riktigt än )
  • Fleecetäcke
  • Grimmor
  • Fler ryktgrejer
  • Benskydd
  • Schabrak
  • Träns ( vill ha fler.. såklart )
Eftersom att jag blev oförberett hästägare så är inte allting på plats riktigt ännu.

Hoppsugen!

Så himla sugen på att ut och hoppa, gärna stora hinder med en häst med härlig framåtbjudning och som är duktig över hinder..
Jag är verkligen inte duktig på att hoppa, men tycker faktiskt att det är riktigt riktigt kul!

Angelblue

Har nu bokat in fyra lektioner till nästa vecka i longering och ev tömkörning. Kommer dock enbart kunna var med en av gångerna så min tränare får jobba med henne själv de andra då jag är i skolan.. suger. Hoppas iallafall att det blir något bra utav det hela.
Idag blir det bara mys med hästen. Är magsjuk så har bara min egen idag, mer orkar jag inte. Om det inte är folk i stallet så ska hon få stå i gången medan jag mockar och sen blir det bara en ordentligt genomborstning.
Har kollat in lite snygg utrusning som jag är jäkligt sugen på! Men det finns ett schabrak som jag vill ha mer än något annat, nämligen Scapa Sports i färgen Angelblue.. to die for om ni frågar mig!
Tror att Noreen hade gjort sig riktigt snygg i denna färgen, tror inte ni ?

Rosalita har vila.

Eftersom att Rosalita varit väldigt konstig den senaste tiden så var hennes hovslagare här och kollade hennes ben för några dagar sedan. Jag tror dock att det är ryggen som spökar pga sadelns passform. Han kunde såklart inte hitta något men rekomenderade någon veckas vila. Så just nu vilar min lilla toktjej, och hon är otroligt rastlös. Hon tar alla chanser hon får att busa och jävlas lite extra med mig.

Men idag när jag kom var det redan mockat och hästen var inne i boxen så slängde bara in lite extra hö till henne och lät henne vara. Det kan vara skönt för henne det med.

Mys med Noreenie

Det kändes allting bara allmänt rätt. Jag har haft min häst i drygt sex veckor nu men inte riktigt känt det där " hon är min " känslan.. får ibland nypa mig i armen när jag tänker på att jag har en ponny som står i boxen nere i stallet som är MIN.

Idag ställde jag upp henne i gången medan jag mockade. Hon har aldrig stått "själv" i gången förut, utan enbart när jag stått med henne, pysslat med henne osv. Så hon var ordentligt orolig. Hon stampade på stället, drog i grimskaftet och gjorde allt för att jag skulle ge henne uppmärksamhet. Tillrättavisade henne om hon gick framåt, skrapade med hoven eller liknande annars så lät jag henne hållas. Det tog inte lång tid innan hon slappnade av och kunde stå stilla utan att jag behövde prata med henne hela tiden. Jag hade på musik på mobilen och sjöng lite för henne ( det var bara jag i stallet kanske ni förstår ). När några småtjejer kom och skulle hämtade in deras hästar så kom dom först bakom henne och jag gick fram och klappade henne lite, dom var lugna mot henne, vilket jag uppskattar och klappade och pratade medan dom gick förbi. Efter det fick hon gå in i boxen och då kom dom andra hästarna in. Bara för henne att få stå i stallgången är mentalträning, med tanke på att hon är rädd för exakt ALLT i sin omgivning.

När jag var klar så satte jag mig i boxen hos henne medan hon åt och lyssnade på musik, tog lite kort och pussade på min lilla tjej. Hon kom fram och nosade, slickade på mig och gosade riktigt ordentligt. Kan inte beskriva hur mycket jag saknat att kunna sitta i boxen och mysa med hästarna medan dom äter, bara sitta där och bli helt lugn av ljudet och lukterna. Visst är Rosalita trevlig på sitt sätt men kan aldrig göra något sådant med henne, kan aldrig få uppleva sådanna trevliga stunder, allmänt lugna och härliga stunder. Och det är så himla synd.

Var i stallet i ca 45 minuter, varav 30 minuter satt jag inne hos Noreen. Älskade lilltjejen, du är underbar.