Lydig ponny

Är faktiskt riktigt stolt över min ponny, hon är ordentligt toppad och taggad i princip varje dag och när jag släpper henne i paddocken eller liknande så busar, hoppar hon och studsar nonstop, helt galen rent ut sagt. Men såfort jag kommer upp på ryggen så beter hon sig verkligen, inväntar minsta kommando och skulle aldrig få för sig att studsa runt och bete sig illa. Exempelvis idag var hon väldigt pigg och glad, men när jag bad om galopp så samlar hon upp sig, tar en lugn fattning och ökar inte förrän jag ber om det, direkt när jag ber om trav eller skritt igen så lyder hon fint. Faktiskt lite förvånad över hur lydig hon blivit, trots att hon är skygg och rädd i naturen så går hon dit jag styr henne utan att bli allt för spänd eller uppblåst. 
 
Imorgon får hon nog vila, kan hon behöva efter dagens galopparbete, men sen blir det lite mer intensivare pass i veckan, vill få upp både kondition och strykan i kroppen.
 
 
knäppjök!

Beste hesten

Idag red jag ett pass i paddocken i vanlig ordning, hon vilade igår så hon var tokig och toppad till 100, hon fick även galoppera lite idag, det var inte särskilt mycket hon orkade med, men det kommer. De galopperna vi fick till var iallafall balanserad, kontrollerade och fina, så jag är mer än nöjd. Inga dumheter förutom att hon efter galoppen blev helt galen och bara sprang.. haha. Inte lätt att vilja men inte orka ;)
 
Imorgon ska jag iallafall rida ut hade jag tänkt. Lite lugnare tempo men samtidigt väldigt kontrollerat, i den skalan som går i nuläget iallafall, haha. 
efter galoppavbrott, därav den fuckade sitsen.. haha. 
 
medveten om att det ser dåligt ut på bilderna, men det kändes bra, och det är huvudsaken :)

Steg ett i all träning

För mig är inkallningen A och O. Fungerar inte den delen av kommunikationen så fungerar helt enkelt ingenting. Du kan inte markträna en häst som inte förstår eller bryr sig om dig, som inte har fokus på dig eller vill göra rätt för dig. 
 
Noreen är ingen tillgiven häst, det är något hon blivit med tiden, så i början tränade vi mycket med klappar, beröm, mjuk röst och godis. Allt för att det ska bli så behagligt som möjligt att komma till mig och söka kontakt. Hon vet att det är en trygghet att stå bredvid mig och söker sig till mig vid ev fara. Sen är det viktigt att uppmuntra kontakten, att klappa om hästen när det frivilligt kommer fram, kanske ge en godis eller bara var mjuk och lugn, aldrig hotfull, stressad eller irriterad. 
 
När vi longerar så har vi ett väldigt enkelt kommando för inkallning, jag går helt enkelt rakt emot hennes rumpa, och hon vänder upp tvärt. Dvs flyttar henne med min energi. Detta går även att göra när hon är lös. 
 
En annan sak är att hon är väldigt uppmärksam vad jag gör, vill göra rätt och fråga efter när hon inte riktigt förstår. Ropar jag på henne, så kommer hon travandes emot mig, vilket jag alltid uppmuntrar med en godisbit, jag vill att hon är lyhörd, intresserad och lyssnar på mig.
 
Jag tycker att det är väldigt viktigt att man tränar hästen ifrån marken, man lär känna hästen på en helt annan nivå och lär sig hästens kroppsspråk. Jag har tränat Noreen mer ifrån marken är ifrån ryggen sedan dag ett och det har alltid varit en viktig del av vår vardag. Det gör henne gott att vi röra sig utan ryttare och hon jobbar alltid på bra även när hon inte har tyglar som håller i henne. 
 
här kommer hon springandes med öronen framåt, busunge!

Här vill jag ha henne

Tycker denna bilden visar väldigt tydligt hur jag vill att Noreen ska använda sin kropp. Jag vill att hon höjer ryggen, rundar rumpan och samlar upp steget. Hon har ännu inte styrkan eller balansen att göra detta under ryttare, men här har vi något att sträva efter.
 
 
när vi kommit såhär långt kan jag börja få upp nosen lite, lägga på ett högre tempo och försöka få ut steget en aning. 
 
Som ni ser har hon inte något vidare steg, utan det är något vi kan jobba på, vill ha mer luft och vill att hon vilar med på steget, men det kommer. Hon har inte precis fått mycket gratis, men tror faktiskt hon kan bli en fin ponny med lite träning.

Kommer på mig själv..

Longeringen har fungerat sisådär det senaste, känner att jag inte får henne där jag vill ha henne, hon blir irriterad på mig, jag blir irriterad på henne och allting blir pannkaka. Kommer idag på mig att jag står förfan helt jävla fel. Driver henne framifrån istället för bakifrån och det kom upp för mig att jag stått i fel position i flera veckor.. hej pucko Stephanie!! ( kan skylla på att det varit mycket för mig det senaste.. haha )
 
Rättade till mig klantighet och genast var hon mycket mildare, hon blir lätt sur/irriterad och visar tydligt när något inte stämmer eller när något inte passar, vilket jag uppskattar, lättare att jobba med en häst som är tydlig med vad hon tycker, sen behöver hon väl inte ha åsikter om precis allt.. men man kan inte få allt ;)
 
 
hihi, hjärtegullet jag älskar dig.
 
 

Nordispojkarna

 
Nordis grabbarna i stallet fick stå modeller ikväll för min kamera. 

Busfilm.

 
 
fick lite "löslongering" på film, dock ej meningen då jag inte har någon som helst erfarenhet av den typ av träning och aldrig gjort det tidigare. Men hon ville hemskt gärna komma in och pussas, men bad henne gå ut på volten så hon valde att röra sig runt mig, helt ok. 
 
haha okej, anledningen till att hon hoppar iväg är för att jag hade lite för mycket fokus på kameran och lite fokus på ponnyn och faktiskt råkade komma lite nära med spöet, dumma matte..

Fina du.

Såklart kan hon vara lite fin på kort med :)
 

Underbart knäpp

Kom på att jag inte visat er mitt lilla dampbarn in action tidigare, nu har jag ju kamera och kan ta lite mer kort, vet att jag skrivt att hon varit helt tokig de senaste ( sedan Secret åkte ), massvis med energi och glädje. Så idag efter lite longering så fick hon springa och busa i paddocken, så passade på att knäppa lite bilder ( och har en film att visa senare idag :) )
 
 
haha, hon är så härligt knäpp. Vårkänslor eller enbart väldigt ouppfostrad och understimulerad?... hmm, värt att fundera på. 

älskade du.


lite mer bilder ifrån skritten

 
 
haha här får ni lite fler bilder ifrån idag, nu ifrån skritten. När hon blir pigg så är det mindre volt och mycket ställning som gäller på en kortare tygel med många förhållningar, därför jag håller henne kort. Vill påbörja och avsluta alla ridpass med lång och låg form, men än sålänge går det ej att påbörja passen med det då hon bara trippar iväg i egen takt. 
 
Haha, hon ser ut som en riktig rugguggla i sin fula päls ( det regnar verkligen päls varje dag.. *suck* ) och sin tjocka man, men oj vad jag älskar min tösabit.

God gave me you.

 
två till bilder ifrån dagens ridpass som gick strålande, världens finaste. Mycket travarbete och när vi var klara så var hon helt färdig i hela kroppen, orkade knappt ta ett steg till.. haha. Men det är bra att hon jobbar sig trött i kroppen också. Något springig men annars så var hon fin.
 
 
här har vi min favoritbild ifrån idag.

finaste prinsessan.


Gårdagens ridning

Igår red jag barbacka ( första ridpasset sedan sist hon visade obehag ), det tog mig ca 20 minuter att ta mig upp.. hehe är inte speciellt smidig, ponnyn var rädd för pallen och hon hade fått ett flipp om jag hoppat upp.. härlig kombination.
 
Iallafall så började hon med att kaxa till sig som FAN. Drog en bocksprång när jag satt mig på plats och sedan vägrade hon gå framåt, la bara volter, var lugn och när hon inte tog skänkeln direkt så petade jag med spöet. Sen piggade hon till sig direkt, och var super energisk och jätteframåt, men traven ville hon inte ta till en början, så samma sak där, tog hon inte skänkeln så petade jag med spöet och vips så kom hon fram i trav, och sen gick hon perfekt resten av ridpasset.
 
Har ridit barbacka en gång tidigare, så jag är inte jättevan vid hennes rygg, men tycker att jag fick till en bra sits utan att spänna mig, bra skänkelläge och hand, vi höll en bra takt och varvade mellan trav och skritt ganska mycket, mycket övergångar oså. Ställde, rakställde, ställde osv, hon var väldigt fin, blev lite svettig precis där jag satt och var helt vit om munnen efteråt av skum.. haha. 
Imorgon blir det ridning igen för att se ifall fasonerna är borta. Ev ligger sadeln fel och hon är rädd att det ska göra ont igen, men insåg att ingenting hände när jag red utan den. Eller så trotsar hon, jag vet inte riktigt.
 
 
första traven efter igångsättningen nu i vintras.
 
 

Busfia

Idag körde vi samma grej. Träning, bus och sen träning igen. Hon var ordentligt toppad och lite svår att få kontakt med, men vi tränade mestadels på att flytta för sidan utan spö ( hon är lugnare utan spö då hon är ganska lättirriterad atm ), hon skötte sig och fick massa beröm och godis, vilket ofta får henne på bättre humör.. haha. Inte alltid lätt att vara stoägare. 
När hon börjat frusta och pusta så fick hon springa löst, sprang runt med henne och hon busade som tusan med mig, jagade mig, bockade, rusade runt som en tok. Haha, underbart att se sån glädje. Efter lite bus så fick hon gå en sväng, med mig för att lugna sig innan vi tränade igen. Då var hon såklart lugnare och lättare att få kontakt med, men hon var fortfarande lika duktig.
 
Imorgon så vill jag helst rida henne, får se ifall jag har tiden för det. Det blir iallafall barbacka isåfall.
 
 
världens vackraste tjej. Även när hon är uppblåst om magen och benig om rumpan.

Lilltös

Igår blev det lite träning i paddocken ifrån marken. Började med att flytta för sidan, massvis med godis och beröm när hon gjorde rätt ( ers majestät vill bli behandlad som den drottning hon är ). Sen fick hon springa löst, kollade av hur hon lyssnade och minsann kom hon in när jag gjorde kommando för det, ökning, minskning av tempo och varv byte. Såklart busade hon loss som en tok och började x antal lufthopp men sålänge hon lyssnar på mig och har jobbat av sig den mesta energin utan att krångla så nöjer jag mig. Ev barbacka ridning idag annars så tränar jag i paddocken igen.
 
 
Borstade igenom hela hästen ordentligt också och mer eller mindre halva hästen ramlade av när ryktstenen kom fram.. satan vad hon fäller!!!
 
 

Att inte förmänskliga

Jag har väldigt svårt för att inte förmänskliga mina hästar. Att se deras liv ur deras perspektiv. Handlingsmässigt gör jag allt för att hästarna ska må som bäst, där lägger jag inte mina känslor, men mitt samvete mår inte särskilt bra av det. Exempelvis mår jag fruktansvärt dåligt av att ha skickat iväg Secret. Det är rent av själviska tankar och jag vet att det är egoistiskt. Han mår jättebra där han är och jag kan inte erbjuda honom de härhemma. Jag skulle aldrig ha kvar honom härhemma för att det får mig att må bättre, att jag får en boost av det, men jag erkänner absolut att jag mår dåligt, även ifall jag skäms över det. 
 
Jag skulle heller aldrig kunna låta Noreen stå inne i stallet en dag för att det blivit kallt ute, blåser eller regnar, även ifall jag tänker " stackars lilla hjärtat, behöva stå ute i det där rusket " så skulle jag aldrig sätta dom tankarna i handling. 
 
Jag tycker att det är otroligt viktigt att vi ser våra hästar för vad dom är. Dom är inte människor, hundar eller katter, vi kan inte låta våra känslor eller hur vi ser på saker och ting påverka hur vi hanterar dom. Dom är oskyldiga djur som inte kan tala om för oss hur dom mår, vi har ansvar för deras välmående och deras liv, och därför är det otroligt viktigt.
 
Jag är väldigt känslosam när det kommer till djuren och vill dom alltid bäst, men jag låter aldrig mina mänskliga känslor och behov gå före hästens.
 
 
Jag saknar Secret varje dag, jag saknar att inte ha honom i min vardag och jag har svårt att hantera det. Men jag är så tacksam för att jag har möjligheten att ge honom det liv han förtjänar, och han mår bra där han är idag. En bebis ska inte stå i små hagar utan jämnåriga att leka och busa med hela dagarna. 

Sickebus

Fick denna bilden skickad till mig imorse på min lilla grabb. Snygg matställning eller vad tycker ni? haha. 
Om man inte vet vad han är för ras så skulle man nästan kunna tro att det är en isis bebis, han går ju trots allt med islänningar. 
 

Microvila

Noreen får vila. Carola ska komma ner och kika på henne snart, så tills dess får hon stå. det kan finnas tusen anledningar till att hon beter sig konstigt såom brunst, fällning, trots osv. Men jag vill gärna utesluta allt innan jag tar förgivet att hästen bara tramsar. Så att det inte är något som är knasigt. Hon är ju trots allt min bebba.. haha :)
 

strejk

Idag gick det inge vidare. Noreen var på extremt surhumör och ingenting passade, sen när jag bad henne trava så total strejkade hon, testade rida ut henne, det gick både att galoppera och trava tills det tog stopp och hon inte ville mer.. mesmatte tror såklart att hon har ont någonstans, men om detta var hennes sätt att testa mig så vann hon storslaget. Hoppade av och ledde henne hem, då vart hon nöjd och belåten. Får se, hon var inte öm någonstans på ryggen och var helt ren när hon väl gick framåt.. så vet inte riktigt vad jag ska tro.
 

tönt varning

okej.. idag började vi sammarbeta med två andra i stallet med morgonutsläpp, var tredje vecka tar jag ut alla tre ponnisarna och behöver alltså inte åka dit på morgonen på två veckor.. wow.. det känns nästan lite FÖÖR bra.
Imorse satte Catrin på Noreen täcket och tog ut henne för första gången, nervös matte? Lite. Men det hade gått bra, hon hade fått ett litet flipp i stallgången ( antagligen pga höpåsarna.. såå läskigt när inte matte är med ), men det hade gått bra. Så jag känner mig lite lugnare. Noreen hanteras i princip bara av mig, alltid. Och hon har svårt för främmat folk, men detta är nyttigt för henne, hon får bli lite mer självständig och lära sig lita på fler än mig och min tränare.. haha. 
 
 
I know that if the sky would fall I'd survive it all
because of u.

Igår och idag

Igår skrittade jag Noreen i paddocken uppsuttet, var tanken. Men fy katten vad seg hon var, hon lyssnade inte ett skvatt utan lite nonchalat struntade i min skänkel och röst, fick travat henne lite för att få igång henne, men det hjälpte inte, hon hade bestämt sig för att strejka. 
 
Idag tog jag ut henne i longerlinan istället, men hon började gå på mig och kaxade som fan.. så gick in och hämtade hjälm + longerspö. Jag är alltid väldigt noga och försiktig i all min hantering av Noreen, men när hon kaxar sig på det viset så får man visa vem som bestämmer lite, rörde henne inte med spöet men bara att jag håller i det får henne att freaka ur och helt plötsligt så var det inga problem att gå ut på volten.. tänka sig. 
 
Hon jobbade iallafall på ett bra tag tills hon började titta på annat och tappade lite fokus, försökte byta varv ofta, variera tempot osv, men det var helt enkelt inte särskilt kul idag heller, men det var fart i henne och hon fick jobbat av sig lite energi. Imorgon hoppas vi att vädret håller för att skritta ut en runda. 
 

Positiv tjej.

Måste faktiskt erkänna att jag är lite stolt över mig själv. Många är duktiga på att säga att dom startat med "gröna" hästar, dvs outbildade. Men min häst var bokstavligt talat grön när jag fick henne. Hon var folkskygg, gick knappt att klappa och jag hade inga kunskaper inom inridning eller utbildning, men har helt själv ridit in och utbildar i dagsläget min första ponny och jag är superstolt över henne. Hon gör framsteg varje dag och det gör mig så oerhört glad. 
 
Jag är ingen jätteduktig ryttare, har inte jättegoda förutsättningar utan kämpar på med det jag har och är glad att jag har möjligheten att ens äga en egen häst. 
 
Att jobba med unghästar är otroligt givande och väldigt roligt, dom utvecklas väldigt snabbt och jag ser framsteg varje dag, trots att man ibland får ta två steg bakåt för att ta ett fram. Jag ser fram emot att få uppleva en likadan resa med min egen uppfödda Secret om två år. Känner mig väldigt lyckligt lottad som får dessa chanser, att rida in sin egen häst är bland det roligaste jag själv upplevt.
 
Trots att jag alltid kommer behålla Noreen i min ägo så är det unghästar jag själv trivs bäst med och ifall det blir fler hästar i framtiden så är det definitivt inridning eller utbildningsprojekt som gäller.
 
 
jobbet är långt ifrån klart. Vi har flera år framför oss av framsteg och utveckling, och det är himla kul att jobba med en häst som är så speciell som min lilla flicka. Kanske får man se henne under en mindre ryttare på tävlingsbanorna om några år? hade varit kul =D

Miniryttarna

Något som gör mig ordentligt upprörd är när små ponnyryttare sitter med sporrar och spön på sina hästar utan att själva förstå inverkan det gör på hästen, en dålig hand och sits och sedan en sporre som trycker in i hästen i varje steg.. vad tänker föräldrarna till detta barnet egentligen? 
Kan du inte rida utan sporrar och kan du definitivt inte göra det med dom. Kan du inte sitta ordentligt i sadeln utan att klamra dig fast med benen så bör du inte ha en sporre på stöveln. Nej usch, det gör mig faktiskt väldigt illa till mods.
 
Detta är såklart inte barnets fel, man vet inte allt när man är liten ( man vet inte allt när man är stor heller för den delen ), och man måste låta sig själv vara nybörjare, man måste låta sig själv lära sig rida ifrån grunden och lära sig sitta ordentligt i sadeln innan man börjar hoppa eller tävla. Lär era ungar rida och sätt dom på välutbildade och väluppfostrade bra ponnier som LÄR dom rida rätt. 
 
Jag tackar högre makter för att jag gått på ridskola och fått chansen att LÄRA mig rida ordentligt på bra hästar. Blir så frustrerad när jag ser ungar som rycker sina hästar i munnen när dom försöker sitta ner i sadeln samtidigt som om klamrar sig fast med benen och har ett spö hängandes i handen som i varje steg petar till hästen på rumpan.. 
 
 
ridskoleponnyn Piccolo är ett fint exempel på en lugn och trygg nybörjarponny där man i lugn och ro kan lära sig steg för steg hur man ska rida en häst. 

Hästen ska kunna vara ensam

Något jag tycker är fruktansvärt irriterande är när det finns en häst i stallet som absolut inte kan vara ensam. Jag ser det som något av det viktigaste och mest grundläggande men bör träna på när jag skaffar sig en häst eftersom att personligen aldrig vill vara beroende av andra. 
 
Noreen har fått vara mycket själv, både i boxen och i hagen, till en början gnäggade hon ganska ordentligt och var lite orolig, men det har lagt sig ganska rejält med tiden och idag bryr hon sig inte alls, aldrig några problem. Att veta att hästen står tryggt i stallet ifall dom andra hästarna kommit ut innan henne eller att hon inte springer runt bara för att hon är ensam kvar i hagen tycker jag är otroligt viktigt, det ger mig som hästägare ett helt annat lugn och jag behöver inte stressa upp mig för småsaker. 
 
Jag vet hästar som blir helt jävla galna när dom lämnas ensamma, och jag vill inte behöva anpassa mina träningsupplägg och scheman efter andra hästar, eller behöva ta hänsyn till att hästen i hagen bredvid blir jätte upprörd för att jag tar in min häst. 
 
Hur ser ni på detta? Bör hästägaren ta tag i sitt problem eller kan man ta förgivet att de andra i stallet tar hänsyn till att ens häst inte vill vara själv?
 
 
det är dessutom ganska svårt att variera sin ridning när du hela tiden måste hålla dig runt de andra hästarna på gården. Vilket gör att uteritter lätt utesluts.

världesbäst ponnyn

Plockade fram lite bommar idag, fick dock tvinga över henne första gångerna då det var fullkomligt omöjligt att gå över ifall matte inte går först.. *suck*.. vill inte behöva trycka på henne i onödan, men nu dummade hon sig bara. 
 
Behövde iallafall inte jobba henne i skritten farligt länge i början, ca 10 minuter sen var hon lugn, mjuk och avslappnad, mycket bättre tryck i traven, hon kunde öka och minska tempot utan att tappa takt och form så hon fick trava på lite mer idag, eftersom att hon enkelt gick att plocka tillbaka. Travade och skrittade över bommarna, vilket gick bra. Fick även till en bra galopp några varv på volten, bra takt, tempo och tryck och hon gick att ställa fint i bägge varven, så jag är mer än nöjd med tösen idag. Såklart var kroppen ganska mör efteråt då hon verkligen jobbat på bra idag, men tror att hon tyckte om det, inga bakutsparkar eller annat tjafsigt, emellanåt fick vi gå tillbaka till skritt på liten volt för att plocka ner henne på jorden igen, men hon var väldigt fin igenom hela passet.
 
 
Imorgon ska mamma med och filma lite, så ska se vad vi ska ha på oss, ev ljusblått och brunt :)

Vilodag

Idag fick Nina vila, så vi passade på att gå över bommar :)

 

När jag fick Noreen så fick hon panik bara hon såg bommar, skulle hon mot förmodan tvingas gå över så sparkade hon om bakbenen, rusade runt och blåste upp sig, det var sååå läskigt.. haha. Vi har tränat MYCKET med att bara skritta över bommar och vissa dagar har det tagit 15 minuter att bara få henne att gå i närheten av bommen.. 

Nu var det ett tag sedan vi tränade med dom, så hon fick ett litet flipp första gången vi gick över och stressade upp sig lite, men sen kom vi igen och det gick fin fint, gick bara över med lång tygel och bad henne hålla ett avstånd ifrån mig ( när hon får sina små utbrott så kan hon ibland springa över mig, vilket har hänt men inte får hända ), och hon skötte det super. Har även en film men funderar på att publicera utan ljud.. ibland blir jag nämligen lite bebisbarnslig när jag är med mina hästar och låter som en jubelidiot.. hehe. 


Fröken trötter

Igår var Noreen lite trött i huvudet, vi tränade på samma sak, och visst var hon springig och full med energi, men huvudet var inte riktigt med och hon fuskade ganska rejält genom att gå bakom hand och försökte hänga sig i handen. Men försökte bara få upp huvudet samtidigt som jag höll emot så att hon inte rusade iväg, lite av en utmaning faktiskt.
 
Det är himla svårt att få till det med en häst som Noreen, För att då fram huvudet och nosryggen vill man kunna driva, men det går inte att driva på en häst som du måste göra förhållning efter förhållning i nästan 20 minuter för att kunna skritta på en volt.
 
 
gammal bild.

hopponny?

Helt ärligt så tror jag att Noreen hade gjort sig bäst som hopphäst, hon har sjukt mycket energi, är het/pigg vid ridning och väldigt snabb, vändbar och har något kortare steg ( vilket gör att hon inte lämpar sig särskilt för dressyren ).  Själv bryr jag mig inte värst att hon inte har rätta förutsättningar inom dressyr, jag älskar att rida henne och att jobba med henne, men tror att med en mjuk, lugn och duktig ryttare så kan Noreen absolut ut och tävla hoppning i framtiden.
 
När hon känns lydig i alla gångarter, sansat sig något och jag har mer kontroll så ska hon vänjas vid bommar, hinder och hoppas in, återstår att se hur hon tar den utmaningen då jag aldrig sett henne över hinder så har ingen aning om ifall hon har någon vidare teknik, vi har dock "hoppat" över ett par halmbalar utanför stallet för några veckor sedan vilket hon tyckte var fantastiskt roligt, så hon trivs säkert med det är hon fått in rutinen :)
 
 
jag är dock inte lämpad för hoppning, haha. Tycker att det är skoj ibland och kan få för mig att hoppa någon gång då och då, men har aldrig riktigt fastnat för det, dressyr är min favoritdel av ridningen.

Ridpass i snön

Perfekt underlag i paddocken idag, ingen is, bara mjuk snö och grus undertill, perfekt!

Gjorde precis som igår på träningen, hon var mycket mjukare, så började ifrån början i skritten direkt med att ställa, be om ett lägre tempo, mer kontroll osv, fick bra, hon fick ett flipp och skenade iväg vid ett tillfälle när jag bytte spöhand, men gjorde ingen big deal av det utan bara fortsatte som vanligt.

Två varv på större volt i galopp fixade hon också utan problem, så jag är nöjd :)


Dagens träning

Idag kom Carola och vi hade lektion. Förklarade att hon varit lite extra pigg och galen senaste, så vi började med att kontrollera varje steg hon tog, ger man Noreen tygellängd så springer hon bara, så i dagsläget går det inte. Utan en kortare tygel, förhållningar och när hon väl sansat sig och slappnar av så får hon eftergift i någon sekund. Så vi började i skritten med att hålla tillbaka henne, och jävlar vad jag fick kämpa, hon drog och drog och drog, men tillslut lossade det och vi kunde börja ställa henne och böja, vilket gick super. I ca 20 minuter skrittade vi bara på volten, bytte håll efter fem varv och bara jobbade med ställning och tempo.
 
Sen samma sak i traven, kontroll, ställning och avslappning, vi märkte tydligt att hon hade lite svårare att sätta under vänster bakben och men när vi jobbat ett tag så började hon frusta, ruska på öronen och tillslut släppte det lite lätt, vilket var super. En kort galopp fick det bli, men hon orkade knappt komma igång då hon redan var helt slut i kroppen.. haha.
 
Men detta ska vi träna på nu, kontrollera VARJE steg redan när vi sitter upp, ingen eftergift om hon inte slappnar av.
 
 
efteråt så verkades hon och sen kände Carola igenom hennes rygg, hon var lite spänd uppe på korset, förmodligen pga kylan så fick lite streching övningar att göra.

panikponnyn

När jag släppte ut imorse hade vi en traktor på gården som skottade snö ( vi hade typ snöstorm inatt.. tyyypsikt!! ), så hon var såklart helt jävla crazy och dansade runt som en jag vet inte vad, fick ingen kontakt med henne. Men tog in henne i hagen, stängde och bad henne sedan stå stilla ( föredrar att ha henne i inghägnat innan jag börjar traggla med henne, så att hon inte får panik och sticker ), hon var lite svår att få kontakt med men tillslut så sänkte hon huvudet när jag bad henne och lugnade ner sig betydligt. När jag sedan skulle gå och hämta hö så började hon springa runt som en tok och ville inte alls vara själv. Stod ett tag med henne i hagen och när hon lugnat ner sig betydligt så hämtade jag maten, hon är väldigt närgången när hon blir sådär panikrädd att hon bara kopplar bort allt, och vill gärna att man ska vara med henne. Men jag är jättenöjd att hon inte flydde eller stack, vilket hon hade gjort direkt för ca ett år sedan. Att dessa saker händer i vardagen är bra, hon behöver utsättas för "läskiga" saker, saker som inte kommer skada henne men som hon upplever som farliga, det är de enda sättet att träna bort hennes rädslor.
 

En personlighet utan dess like

Jag har aldrig stött på en häst som Noreen tidigare. Hon är skygg, rädd och nervig emot i princip alla förutom mig. Hon är väldigt försiktig och har svårt att lita på människor i allmänhet. Samtidigt har hon en väldigt tuff sida, hon har attityd, är kaxig, hård och massvis med humör. 
 
Att hon har svårt att lita på människor syns tydligt när det kommer främmat folk och försöker hälsa på henne, hon backar gärna och går inte fram och nosar på vem som helst, utan håller ett bra avstånd och ser ut att känna sig lite hotad vid andras närhet. Medan hon å andra sidan kan vara väldigt tillgiven emot mig, kelig och försiktig, rar och snäll. Vilket gör att jag har svårt att öva på dessa osäkra sidorna hos henne, då jag sällan ser dom.
 
När vi tränar så kan hon lätt bli väldigt kaxig, hon har mycket humör och är en typisk fuxtjej i sin attityd, men gör i princip alltid vad jag ber henne, med glädje.
 
Hon litar på mig, jag vet det och jag ser det väldigt tydligt hos henne, jag visar stor respekt gentemot henne vilket jag tror hon uppskattar och får därför mycket respekt tillbaka. Hon är väldigt uppmärksam mot mina signaler och är alltid med i allt jag gör, och jag tror att det kan bero på att vi ofta tränar på grunder så som halter, backa, vända osv när vi går ifrån hagen till stallet, stallet till paddocken. Kollar varje dag att jag har henne med mig och att hon är uppmärksam och lydig.
 
Den tiden jag har haft Noreen har nog varit den mest lärorika under hela mitt hästliv, jag har lärt känna en häst på djupet, och fått lära mig mängder om hästens beteende, grunder om hästen som djur och bär idag på kunskaper jag tidigare aldrig ens haft intresse av att veta. Och jag är grymt tacksam över att hon hamnade i mina ägo då jag inte bara lärt mig massivs utan växt som människa under tidens gång. 
 
Hon är en fantastisk häst som jag älskar väldigt mycket och som jag är otroligt tacksam att jag får chansen att vara med varje dag. Hon är definitivt den viktigaste i mitt liv, och henne kommer jag aldrig sälja.
 
 
Ibland undrar jag ifall det är ett fullblod som ligger bakom den där ponnykroppen, hon har nerver jag aldrig upplevt tidigare.. haha.

Att hålla sig lung under framridningen

Noreen är en väldigt pigg och explosiv häst, vilket man inte tror då hon har väldigt kort steg och är en väldigt liten ponny, men hon är lite som en spratteldocka när hon drar igång, ben överallt som går i 120/h.. haha. När vi skrittar fram så bara taktar hon och steppar fram.. vilket jag hatar. Så istället för att ständigt hålla henne i munnen och behöva säga till henne så brukar jag ställa henne utåt på långsidan och flytta hennes bakdel innåt, på så sätt kan hon steppa på hur mycket hon vill, för det blir bara jobbigt och hon måste tänka, när hon sedan lugnar ner sig får hon gå rakt ställt igen, men på så sätt lär hon sig att ska hon bete sig illa så får hon jobba, och förhoppningsvis är detta bara en fas hon går igenom, mycket på en gång ;)
 
Imorgon har vi träning så får se vad Carola har att säga om henne, det vi tränade på sist sitter inte helt men en liten bit är vi iallafall påvägen.
 
 
tycker att det är så fantastiskt kul att se bilder ifrån tidigare när hon varit så lugn och försiktig, omusklad och helt utan bjudning. Idag är hon verkligen en helt annan häst.

älskade häst!

Ninan har varit en liten pina ett tag och vi har inte haft särskilda medgångar, vilket gjort att min motivation till att utvecklats varit lite nere, men idag gick hon som en klocka och jag är sååå nöjd!
Hon kändes mycket starkare i kroppen sedan vilan igår och orkade hålla en hyfsad form hela ridpasset igenom och gick fint i alla gångarter, kände att hon behövde en liten push efter några varv i galoppen, men hon tog mina hjälper och kämpade på trots att det var jobbigt, så jag är nöjd även där.
 
Mamma filmade lite men min allt blev jättefult på min dator, hackigt oså så ska försöka print screena ifrån mobilen sen :)
 
 
ser ni så det hackar? Så är det igenom heela filmen på datorn.. suger! Men förutom att jag sitter som en jag vet inte vad så går hon fint :)

Pinsam tösa

När jag bad Celine ta ut Noreen i söndags så var det hennes pappa som plockade ut hästarna, och fick senare höra att Noreen vägrat låta honom ta henne i boxen och sedan försökt kicka efter honom.. knäppo! Med andra ord beter hon sig precis som emot Robban. Nu vet jag iallafall hur hon beter sig emot män och främmande människor. Vilket är så himla skumt eftersom att hon är världens snällaste häst emot mig. 
 

dagens Nina

Eftersom att det mulnade igen så var jag inte alls sugen på uteritt när jag väl var i stallet, istället så red vi en stund i paddocken, Red igenom henne i alla gångarter, men joggade på ett tag i traven för att få henne avslappnad och låg i formen, hon tricklades lite till en början, spände sig och vill inte riktigt, men tillslut kom hon ner i en djupare form och det flöt på bra, hon höll ett jämnt tempo igenom nästan hela ridpasset. Galoppen orkade hon bara något varv i taget, men jag köper det, mer klarar hon inte just nu. 
 
 
Nu är vi i ett stadie i ridningen då jag måste fokusera på MIG. Tidigare har all fokus legat på Noreen, en lite lättare sits och att ge henne alla möjligheter till att göra rätt för sig, men nu är det dags att jobba lite mer på min sits, hand och skänkelläge, något som tidigare inte riktigt varit något problem, men nu kan jag tydligen inte ens hålla i tyglarna utan att vinkla handen eller sitta ordentligt i sadeln utan att skänklarna flyger omkring.. usch usch fy och skäms!

just my luck!

Eftersom att jag är ensam i helgen så skulle jag cyklat imorse och hittar cykeln slängd med ett söndrigt bakdäck.. just my luck! Fick lite snabbt slänga iväg ett sms och be en annan i stallet ta ut Noreen, vilket dom gjorde *tacktacktack!!*, så jävla typiskt att detta ska hända nu.. aja. Ska försöka komma ner på något sätt, himla svårt när man bor en bit därifrån att ta sig, speciellt på helgen när det inte går särskilt mycket bussar. Men får ev gå ner. Ska iallafall rida ut en sväng med henne då solen är framme, det blåser ganska rejält men vi ska nog klara oss.
 
 
bild ifrån i höstas när vi varit nere på stranden med Matilda & Secret.

sadelutprovning

Vi ska försöka få ut en sadelutprovare nu snart för att hitta en sadel som ligger bra på Noreen. I dagsläget har jag lagt en padd under sadeln för att förhindra den från att glida, så den ligger helt still under hela ridpasset, vilket är skitbra, eftersom ni ser på bilden nedan, ifrån i höstas så gled sadeln fram och tryckte på axeln på henne, vilket förhindrade henne från att ta ut sina rörelser ordentligt. 
 
 
Nu ligger sadeln på plats, men den är för lång och jag eftersom att den inte ligger bra så vill jag gärna ha en ny, välanpassad sadel till henne. Det är ett evigt mäck att se till att allt är bra, men rätt ska vara rätt.
 

jag saknar dig varje dag

 
det finns ingen häst jag haft en såpass djur och fin relation till som till denna fina lilla bebisen, han är verkligen helt underbar, på alla sätt och vis. Jag känner honom, på ett sätt jag aldrig känt en häst och han känner mig, han möter mig med sånn glädje, sånn ärlighet och han lyser upp varje gång jag kommer, han är helt underbar min Secret, han är min stjärna och jag älskar honom såå mycket. Jag är så glad att jag kan ge honom ett bra liv, jag är så tacksam över hur allting blivit och ser fram emot alla år vi har framför oss.

haha

får inte nog av min bustjej, hur söt är hon inte??
 
 
går inte precis att skryta om en väluppfostrad ponny i nuläget.. hehe

snart kommer det..

Noreen har gått med vintertäcke hela vintern, under de kallaste dagarna gick hon även med ett fleecetäcke under. Så jag har verkligen försökt förhindra vinterpälsen till att bli tjock, men har man en nallebjön till häst så har man..*suck*. Förra året fällde hon gräsligt mycket, dels för att jag plockade av täcket redan i mars ( när secret föddes ) så misstänker att hon satte mer päls då, men hon hade redan satt ganska tät päls när hon kom till mig. I år hoppas jag innerligt att slippa den förbaskade fällningen, det går inte att undvika helt, men det behöver inte vara så grovt som förra året.
 
Nästa år ska jag bannemej klippa henne, i år behövdes det inte, pga vilan men nästa år ska hon klippas oavsett då jag fullkomligt hatar vinterpälsen, usch.
 
 
haha ser ni mellan frambenen så låånga hårstrån hon har där?? Så ser hon ut över hela halsen typ. Hon har redan börjat fälla i ansiktet.

underbar känsla!!

Idag var paddocken helt torr. Jag tror inte ni förstår hur mycket jag svurit över detta.. haha. Varenda paddock jag cyklat förbi eller sett här i falkenberg har varit helt torra i säkert en vecka eller två, medan våran varit helt isfylld, en enda stor vattenpöl eller hälften vatten och hälften is. Men idag var den torr, ÖVERALLT! haha, så ja, jag var glad!
 
Jag har ridit i paddocken två dagar i rad och sedan longerat och låtit henne springa löst, så imorgon hade jag tänkt rida ut ifall vädret tillåter, men sedan avsluta lite kort i paddocken, svårt att inte utnyttja den när den finns, man vet aldrig om det blir lite vinter igen.
 
 
jag fullkomligt älskar att rida i paddocken, slår ridhus tio gånger om. Men under vinterhalvåret hade det varit skönt att kunna rida inomhus och slippa is, snö och kyla.

Hur ska vi göra med Secret?

Jag hade gärna sett att jag kunde plocka hem Secret vid tvåårsålder ( dvs om ett år ) för att påbörja insittning, longering, löshoppning osv. Låta honom vila över sommaren och sedan börja rida in honom vintern 2014/2015. Men eftersom att jag inte vet om jag ska studera eller inte så känns det väldigt osäkert, ev att jag lämnar ut Noreen på foder undertiden jag tar hem Secret ( isf tar jag hem honom vintern 2014 istället ) och rider in honom, då jag inte kan ha två hästar hemma, träna och rida dom + studera och jobba.. någonstans måsta man sätta en gräns.
 
Det är ett evigt pussel detta med hästarna, helst av allt vill jag ha en egen gård, tillgång till både stall och lösdrift och ha dom hemma alltid, och kanske ta in medryttare till Noreen under inridningsperioden med Secret.
 
 
Jag har iallafall en tjej som ev ska börja hjälpa mig med Noreen nu i vår med att rida henne någon gång i veckan. Först ska jag bara få lite ordning på henne.. hehe. Men jag är väldigt glad över att kunna lämna över ansvaret någon gång. 
 
 

Farligt att rida unghästar?

Läste på Tyras blogg darios.se där hon påstod att det är farligt att rida unghästar, att man kan bli förlamad osv osv. tycker att det är väldigt missledande att skriva sånt när man har såpass många läsare. Såklart ska inte vem som helst hoppa upp och tro att det är en dans på rosor att rida in en häst, för det är det inte. Men när du har en kontakt och en relation med din häst så blir inridningen väldigt odramatisk. En väl förbered häst som får tid på sig blir inte farlig eller galen av att ridas in. Vilket jag tycker är väldigt viktigt att understryka när man disukterar unghästar och inridning.
 
Jag har ridit in min häst själv, utan några tidigare erfarenheter, tränar för en tränare inom AR som hjälpt mig med grunden till markträningen men själva inridningen har jag skött själv och aldrig har det varit farligt eller okontrollerat. 
 
Tycker att man ska sluta se unghästar som galna idioter, för det är ju trots allt ryttaren som rider och tränar den hästens ansvar att se till att hästen tränas och förbereds rätt inför ridning och träning och att man arbetar i ett tempo som passar hästen. Sen finns det såklart undantag, vissa hästar är väldigt svåra att jobba med och andra är ovanligt lätta. 
 
 
min vilda unghäst och mitt galna lilla föl ;) fullkomligt okontrollerade!!

gose

 
 
Behöver inte åka ner för att plocka in Noreen idag heller då söta lilla Celine plockar in henne åt mig, känns bra att ha någon som jag vet kan ta henne när jag inte hinner/kan osv. Jag har en bit till stallet och att sköta alla in/utsläpp varje dag kan vara lite svårt, speciellt när man inte har körkort och måste cykla.

busunge

Idag stod longering på schemat då jag trodde att jag skulle ha lite mer kontroll ifrån marken.. yeah right! Ibland undrar jag hur jag tänker, känner jag inte min ponny vid detta laget? Hon är iallafall en tickande bomb för tillfället och idag exploderade hon.. hehe. Det gick inte att jobba alls, vi tränade på det som fungerade, dvs flytta för sidan, form och ställning i skritt, men såfort jag bad henne öka tempot så flög hon iväg i en bockserie, lyckades filma vid ett tillfälle.. hehe. 
När hon gick fint i bägge varven i lugn och avslappnad trav så fick hon tillslut springa löst i paddocken och jävlar vad hon flög runt, inte konstigt att hon inte kunna koncentrera sig med all den överflödiga energin.. hehe. Men tycker att det är viktigt att man börjar med arbete och avslutar med bus, och inte tvärtom.
 
 
Just nu vill jag ha tillgång till en stig eller grusväg med uppförsbackar där hon kan få fräsa på i fullfart, tror att det är vad hon behöver just nu, att få gå i ett högre tempo på obegränsad yta.

happy b-day

Klockan sex imorse, för exakt ett år sedan fick jag reda på att det stod ett föl i min box. Kom ner till stallet i pyjamas, i full chock och hälsade på Secret för första gången. Det lilla hingstfölet stod redan upp, lite blodig men ögonen var öppna och han kom nyfiket fram och hälsade, ååh! ett sånt fantastiskt minne. Det var då vår resa började.
 
 
älskar dig till månen och tillbaka min fina lilla pojke

vargtand

Ska ringa veterinären i veckan för att boka tid för att plocka bort en vargtand. Visade sig på besiktningen att hon hade en på höger sida men som inte behövdes plockas om hon inte stördes av den. Hon har dock varit lite tafsig i munnen senaste och tar inte riktigt tygeltag på den sidan, så den ska väck. 
 
 
söt liten tjej <3
 
Imorgon ska hon longeras i paddocken, kände idag att hon var väldigt svag i galoppen och orkade inte många varv innan hon blev seg i benen, så vi ska träna lite styrka och balans utan ryttare i lång och låg form.
 

Nojig matte

hahaha, ibland blir jag lite trött på mig själv. Noreen är en väldigt renlig häst, alltid har hon ätit upp allt hö i boxen, bajsar i ett hörn och ligger i mitten av boxen ( och har därför lagt spånet så att bädden ligger i mitten av boxen ), idag var inte allt hö upp ätit, utan det låg några strån här och där, det var lite extra stökigt tyckte jag inte blir alltid super nojig, "har hon varit orolig inatt?", "har hon ont i magen?!", "ÄR HON SJUK?!?" är några tankar som rullar runt i mitt huvud. Att hon är pigg och glad och tuggar på höet ute i hagen som jag precis varit nere och gett henne kopplar jag bort och överanalyserar faktumet att hon lämnat kvar några höstrån i spånet.. Kommer tillslut på mig själv att det kanske är lite barnsligt att stå där och få panik över absolut ingenting och noja sönder över minsta lilla.. Men sånn är jag i princip hela tiden när det gäller mina djur. Förutom att det är irriterande för omgivningen när jag vägrar släppa saker, dessutom är det jobbigt för mig att ta allting såpass personligt att hela min värld kretsar kring det.
 
Men, men. Ninan mådde så bra så! Har ökat hennes högiva lite, så hon är inte lika mattokig som tidigare, utan äter i godan ro och maten varar längre. Nu hoppas vi på en viktökning så jag slipper oroa mig över det också.
 
 
Hon var bra sur på mig idag när jag skulle klippa "stubben" mellan lugg och man, vilket hon HATAR då jag fick hålla still huvudet i flätan hon har i luggen, riktigt sura blickar gav hon mig efteråt.. haha surpuppa.

Efter vila kommer stormen

Noreen har fått en liten microvila pga det förbaskade underlaget.. men idag fick hon ridas igen. Tanken var att rida igenom henne i paddocken då större delar av paddocken är torr, men det var fler som tänkte samma sak och vi fick trängas med två andra ekipage, varav ett som inte står i stallet = ny häst = liiiivsfarligt enligt Ninan ;)
Hon var spänd, nervig och allmänt jobbig. Skrittade henne bara innanför spåret till att börja, för att få henne lugn i den miljön, när det gick bra övergick vi till traven, som var något hackig och spänd men hon slappande av stundvis och var fin, men sen kom en häst upp bakom så hon skenade iväg i fullfart.. hoppla. Då var det bara att börja om. Hon försökte även kicka efter en häst, vilket var fruktansvärt pinsamt, men samtidigt gäller det att hålla avstånd när man ser att en häst är såpass nervig som Noreen är.
 
När hon var lugn och avslappnad i traven också fick hon avsluta med att skritta ut en runda, hon var helt slut när vi skrittade av så förhoppningsvis blev det lite träning för henne trots det korta och inte särskilt intensiva passet. Imorgon hoppas vi på fint väder så att vi kan trimma lite.
 
 
denna bilden beskriver henne ganska bra, fullfart.

Kaxig barnrumpa

Så beskriver jag min ponny idag. Vi marktränade i skritt och trav där fokus låg på att hon skulle gå balanserat på kortare lina och träna på att bära upp sig i ett långsammare tempo. Hon gjorde vad jag bad henne, men det var under protest, typ som en tonåring som gör hushållssysslor med som suckar och stönar och ormar sig hela tiden.. haha.
Hon viftade mycket på svansen, visade ordentligt hur hon inte alls ville utföra arbetsuppgifterna.. det är en tuff liten ponny jag har, det har jag alltid vetat, men vissa dagar visar hon sin kaxigare sida, speciellt när det blir lite jobbigt.
 
Imorgon ska vi göra samma sak, fast på lite längre lina och lite godis i fickan som motivation, annars har jag pysslat lite extra med henne, borstat ut hennes orediga svans ( pälsglanset tog slut så fick stå ett tag och reda ut den ) och borstade henne lääänge.
Hon är fortfarande lite för mager för min smak, men hennes päls glänser fint och hon mår bra i övrigt, det kan ta ett tag att få upp hullet ( såklart ), speciellt när hon precis varit digivande.
 

Att göra det bästa av situationen

I dagsläget har vi ingen ridbar paddock eller annan mark där det går att rida. Vi har asfalterade vägar runt omkring villorna + en grusväg som går runt gården. Med andra ord är det väldigt begränsat för mig som har en trafikrädd ponny under inridning. 
 
Jag marktränar henne på gårdsplanen där det är grus och hyfsat plant, där sysslar vi med ställning, skänkelvikning osv i skritt. Hon tycker att det är jobbigt, frustar mycket och blir ibland lite sur när det tar emot, men samtidigt märker jag att hon lugnar ner sig när hon fått jobba lite, hon har massvis med extra energi och det är klart att hon behöver få utlopp av det. Jag tror starkt på att inte låta hästen "springa av sig" energin. Det lär in helt fel beteende. Att låta hästen arbeta av sig energin och sedan springa och busa för skojsskull som avslutning ser jag som en mycket bättre metod, då det lär hästen att den inte FÅR busa, skutta och ha sig när vi tränar, vilket jag ogillar.
 
Detta sysslar vi med i dagsläget. Men framåt i tiden skall vi träna mer på grunderna i dressyren, påbörja hoppning samt träna mycket med bommar och styrka, blandat med uterritter, galoppintervaller och markträning för att fortsätta utvecklas där.
 
 
Under en av de första gångerna utan lina.

vardag

Var i stallet hyfsat tidigt ( efter morgonutsläppet ) då vi hade en höleverans vid halv elva som kom. Noreen stod otåligt och tittade på när vi bar in höbalar i ladan.. haha. Men det var himla smidigt att få höet levererat, det har vi aldrig fått tidigare ( vi har bytt höleverantör ), dessutom fick vi analysen direkt i handen, så det var supersmidigt.
Mockade, packade påsar och betalade stallhyran. Tränade sedan lite på grusplanen i skritt, hon var lite småsur på mig då jag störde henne mitt i lunchen, men frustade på bra och var duktig.
 
 
Markträningen har absolut stärkt henne rent kroppsmässigt, kände igår när jag tog en kort galopp att hon orkade bära upp sig bättre och det kändes härligt att hon kunde sätta under sig bra.