Nya stövlar

Åkte en sväng till hööks idag och fick med mig hem ett par nya ridstövlar. Prövade i princip alla i hela affären och dessa var de ända som satt bra och som jag var okej med utseendesmässigt. Smala som röven och sitter as tajt om vaderna ( trots att det är en vidare modell ) men sitter bra i foten och tillräckligt långa.
0
Fick också med mig hem en ny saltsten.
Så idag tog jag en rejäl genomgång med borsten på Noreen, hade lite pälsgland i manen ( första gången för henne och hon sket nästan på sig när jag sprutade.. stackars bebe! ). Klippte sedan manen liten + att jag klippte ett "hack" mellan luggen och manen, allting hamnar hela tiden huller om buller och det avskyr jag.

gammal kärlek rostar aldrig


Fri tillgång till mat ?

Just nu så får bara min lilla häst hö,  och det klarar hon sig på och det går jättebra. Men känner att jag vill ge henne lite mer nu när hon ska börja tränas lite mer.
Jag har tänkt ställa en ensilage bal i hagen så att hon har fri tillgång till mat hela dagen, men känns onödigt att sätta en hel sånn när hon går i en sådan liten hage och dessutom ensam.
Hur gör ni med era hästar under vinterhalvåret ?

Träning

Imorgon kommer en horsemanshiptränare på besök till mig och vi ska se om vi kan planera in lite träningstillfällen. Om jag väljer henne som hjälp så kommer hon hjälpa mig med longering och tömkörning till att börja med och sedan att rida in henne.
Min häst är fantastiskt rädd av sig och skakar av rädsla om något skrämmer henne. Vilket gör att vi måste börja lite ifrån början igen. Det är himla synd att vi inte har någonstans att promenera ( skog eller liknande ). Eftersom att vi enbart har ett samhälle och trafik överallt så kan jag bara promenera henne på gården och i paddocken, vilket inte är särskilt roligt.

Jag vill ha det som förut.

Jag saknar att sitta på en mjuk, trevlig ponny. En häst som VILL jobba, som vill göra rätt och som vill bli riden. Jag vill rida för MIG för en gångs skull och inte för alla andra. Jag längtar verkligen sönder till den dagen jag kan rida på min egen häst, forma henne efter mig och hitta tillbaka till varför jag älskar att rida så himla mycket.. hatar verkligen den plats jag befinner mig i just nu..
Ett ridpass på en av ridskolans finaste små ponnier, hade faktiskt inte suttit fel just nu.

Jag vill ha det som förut.

Jag saknar att sitta på en mjuk, trevlig ponny. En häst som VILL jobba, som vill göra rätt och som vill bli riden. Jag vill rida för MIG för en gångs skull och inte för alla andra. Jag längtar verkligen sönder till den dagen jag kan rida på min egen häst, forma henne efter mig och hitta tillbaka till varför jag älskar att rida så himla mycket.. hatar verkligen den plats jag befinner mig i just nu..
Ett ridpass på en av ridskolans finaste små ponnier, hade faktiskt inte suttit fel just nu.

dagens "ridpass"

Tog ut Rosalita i paddocken idag. Började med att skritta fram henne vilket gick sådär, hon stannade i princip hela tiden vid utgången och började backa, hota med att stegra osv.. Inte alls kul. Trava fick jag inte henne att göra alls, hon blev fly förbannad och började bara stegra och bocka.. vet inte ens vad det är med henne.. sen har jag också blivit mycket mesigare då jag tappat motivationen till att bli arg på henne när hon gör på det viset.. får helt enkelt be någon som har lite mer stake att rida igenom henne.. förut har jag aldrig haft problem med att säga till henne, bli arg och faktiskt kräva att hon går framåt, men den senaste tiden så är det som om all luft går ur mig och jag orkar inte mer..
Någon som har lust att hoppa på min vildtjur och testa? ;)

Hängde på min häst

Idag var det ännu mer sadelträning som gällde.
Medan jag red Rosalita så borstade pappa Noreen och fixade med henne. Sen när jag kom in så tog vi fram sadeln och la på den. Som vanligt går allt som på dans med henne, hon tar det så himla lugnt. Jag spände några hål i taget och klappade lugnt på henne.
När sadeln var på plats så tog jag ner stigläderna och började hänga lite lätt i dom, dingla dom fram och tillbaka och låta dom " slå " mot henne.. dvs, som när hon springer och stigländerna slår emot sidorna ( dinglar ).
Tog sedan fram en pall och ställde mig lite ovan henne. La mig lite lätt med armen över henne medan pappa pratade lugnt med henne och matade henne med lite hö. La mer och mer vikt tills jag hängde helt och kunde släppa benen ifrån pallen, men höll händerna i boxgallret så att jag skulle hålla balansen. Inga problem. La upp bakbenet på hennes rumpa så att jag var halvt uppe och hon stod helt still medan jag pratade, klappade och berömde. Världens duktigaste?
Detta gjorde jag inne i boxen ( inget att rekomendera dock ) just för att hon är lugnast där. I stallgången eller utomhus är hon mycket stirrigare och jag anser att skaderisken är större då. Men såklart kommer jag ta ut henne när hon väl vant sig vid situationen.

Sadelträning.

Igår var jag ensam i stallet så passade på att utnyttja stallgången. Noreen är väldigt bakskygg så jag plockade ner Prince höpåsar och la dom i hans box samt städade undan så gott det gick. Jag la fram sadeln och ställde sedan upp min skakiga ponny i gången. Hon är väldigt rädd för att stå där så det var mentalt jobbigt för henne att bara bli borstad igenom hela kroppen. Jag lyfte fram hovarna och borstade bak på bakbenen. Sen la jag på henne sadeln, hon var lika duktig som vanligt och reagerade knappt.

Spände sadelgjorden några hål och klappade innan jag spände resten. Jag drog ner stigläderna idag och lät dom dingla lite på sidorna på henne. Sen började jag göra lite ljud, klappa i händerna, röra på sadeln osv. Sen la jag vikt i stigläderna genom att hänga mig lite i dom. Och samma sak där så var det ingen vidare reaktion. Så jag la varmen över sadeln och hängde med kroppen i läderna. Gick hur bra som helst.

Imorgon ska jag försöka stå på en pall och hänga med hela livet på sadeln, känns som om hon är redo snart för uppsittning.

Dagens planer

Idag ska jag nog försöka hoppa Rosalita lite. Hon har vilat hela helgen och till och från hela veckan har hon fått vilodagar. Det är svårt att hålla igång en häst när man har en annan som måste ha fokus på sig också.. tycker jag iallafall. Sen är jag sjukt stressad över inridningsdelen av Noreen vilket är en av anledningarna till att jag vill skicka iväg henne i kanske två veckor så att det sätts igång så att säga.
Men ska försöka få fram henne idag lite mer. Förväntar mig en rodeohäst och förmodligen så kommer hon enbart stå på stället och stegra och kicka och bocka.. men får hålla tummar och tår på att hon är lika hoppsugen som jag..haha.

Skadad..

Härlig skada jag fått i nacken och ryggen.. blir ingen ridning för min del på några dagar nu.. så jävla typiskt. Har även börjat leka med idéen att lämna bort Noreen för inridning över jullovet.. på så sätt får jag lite julledigt + att det går rätt till och jag blir av med all denna ångest och stress. Det svåra är bara att välja vem man vill lämna henne till. Har fått en del rekomendationer så återstår att se vad som händer. Helt klart värt att lägga pengarna på iallafall.
För Rosalitas del väntas en hel del skogsturer.. ska försöka få med småtjejerna ut i skogen några gånger så att min bustjej får bralla av sig. Det förtjänar hon absolut.

Kaos

Idag var även Celine och Trampe i paddocken och red när jag kom ut med Noreen. När jag skulle driva ut henne så satte hon av i full galopp och skenade runt med mig i slättåg efter. Lyckades få stopp på henne och få in henne igen men när jag drev ut henne igen så gick det bättre. Lyckades få henne att gå lugnt ett tag men när jag skulle byta varv så skenade hon iväg igen och denna gången blev det ansiktet rätt ner i gruset och släpades efter.. säg hej till brännsår om händerna. Hon lyckades sticka iväg och jag fick lugnt fånga in henne. Efter det så slängde jag bort spöet och gjorde lite ledar övningar istället. Känner att jag får ha någon med mig nästa gång.
Räknade nog inte gångerna jag bad om ursäkt till skräckslagna Celine på stackars Trampe som stod mitt i paddocken och kollade på min häst som om hon vore ett vilddjur. För allas säkerhet så blir det ingen mer longering när någon annan mer än mig är inne i paddocken.

Dagens planer

Idag ska båda hästarna aktiveras.. det har fallit snö över falkenberg så Noreen var lite tittig imorse när hon skulle ut i hagen och undrade varför i all fridens namn marken var vit.. haha.
Idag ska vi jobba vidare på longeringen, vi ska jobba "närmre" varandra. Sist hade jag henne en bit ifrån mig eftersom att jag inte vill att hon ska böja sig på en volt för mycket. Men idag så jag mer springa med isf eftersom att jag vill ha henne så nära mig som möjligt.
Rosalita ska få ett ridpass i paddocken också. Hon har vilat i två dagar nu så förväntar mig en överdrivet pigg och jobbig häst.. men vad gör man? ;)
Har även bestämt mig för att fortsätta rida Rosalita. Planen var att ha henne fram till nyår eftersom att jag inte har råd att ha två hästar. Men efter mycket fundering så tar jag Rosalita också.. iallafall tills hennes ägare har bestämt sig vad hon vill göra.
Mina finaste två småtjejer.

Dagens Noreen

Kan inte annat än att älska min häst! Idag var det longering. Pappa stod bredvid för säkerhetsskull men annars så skötte vi oss själva. Det var lite jobbigt ( enligt henne ) att få ut henne då hon gärna vänder sig innåt i ena varvet och tycker att spöet är det läskigaste som finns på denna planet..  Men det gick för sig.
Jobbade på avsaktningar mycket då hon mer eller mindre bara ville galoppera ( läs: FORT! ).. Men hon var super duktig och lyssnade när jag bad henne minska farten samt öka. Lät henne springa av sig den mesta energin. 
Min duktiga vän Matilda rådde mig att longera henne som om jag kör henne, dvs lite snett bakom och driva henne framåt, så att hon inte går så mycket på en volt ( eftersom att det sliter lite väl mycket på hästen ) och detta funkar jätte bra. I början tyckte hon att det var lite läskigt att tx. gå rakt fram helt själv men jag tycker att hon löser det mesta väldigt bra.
När vi kom in så åkte en sadel på henne och fortfarande ingen reaktion alls där. Satte även en pall bredvid och hängde lite lätt med livet över henne så att hon fick lite tyngd på sig. Hon stod bara och lyssnade när jag pratade och brydde sig knappt.. världens coolaste häst. Klappade även lite och gjorde lite olika ljud och rörelser ovan henne vilket gick bra.
Stolt över min bebi tjej!

Julpynt

Nines julpynt sitter på sin plats iallafall.
Haha, vårat stall borde vinna pris på fulaste färg.. hela stallet är grönt förutom två boxdörrar som är nya och träfärgade.. haha nice!
Min boxdörr är dessutom sönder.. det är skjutdörr där den har slutat "rulla" så man måste dra hela dörren fram och tillbaka.. jobbigt? Jo tack!

Gårdagens Rosalita

Vet att jag varit dålig på att visa outfits här i bloggen. Men igår vart kameran med. Igår testade vi en ny outfit som jag tidigare inte använt. Älskar vitt på henne, det är så jävla snyggt. Allting är köpt på Ge-kås.
Fullkomligt omöjligt att vara sötare!

Vart är vi ?

För att sammanfatta lite hur långt jag kommit med Noreen.
  • Vi longerar och försöker få henne att söka neråt utan något stöd. Går bra då hon försöker upprepa allting som ger beröm. I longeringen så över vi även lyssna på smackningar samt trav-skritt-halt osv.
  • Haft sadel på sig samt stått på en pall bredvid och hängt lite med armen över henne.
  • Haft träns på sig både under longering och promenader
  • Lyfter ej bakbenen pga min rygg men har hjälp där och det går bättre. Hon försöker sig nu inte sätta sig ner iallafall.
Nu ska vi fortsätta med longeringen. Hon har absolut inga problem med framåtbjudningen och sänker huvudet när hon slappnar av, vilket jag tycker är skitbra! Lättlärd och smart, men fruktansvärt rädd och känslig. Ska ha sadel på henne i princip varje dag och bara vänja henne vid ljud omrking sadeln, rörelse osv.
Vet att jag går väldigt långsamt fram med henne. Men sanningen är den att hon är en otroligt känslig och rädd häst som behöver lita på dig innan du ens får röra henne. Sedan är detta med inridng ingenting jag är 100 % säker på och väntar hellre och ber om hjälp än att göra fel. Vill att det ska gå rätt till och vill vara rättvis emot hästen. Tycker personligen att jag har gjort ett bra jobb hittills. Fick ju trots allt inte ens röra vid henne när hon kom och hon stod och skakade när man borstade henne.. min bebis! <3

Gårdagens ridpass

Igår var den vanliga galna Rosalita tillbaka. Hon bockade ingenting till en början men märkte att sadeln åkte fram och precis då började stegringarna och bockningarna, så bestämde mig för att avsluta.. hon får helt enkelt ha svanskappan på sig from now on. Annars så fick hon upp flåset bra, var i fin form och börjar absolut bli trevligare i traven.

Dagens planer

idag ska båda hästarna få jobba igen. Rosalita ska få ett ordentligt konditionspass för att få upp flåset, så vi planerar mycket galopparbete, får se helt enkelt hur hon är idag. Har plockat av svanskappan i hopp om att det var den som gjorde att hon varit så irriterad hela hösten.. men får se.
Noreen ska bli longerad. Inget fysisktkrävande utan enbart mentalträning. Hon är livrädd för exakt allting och kan mer eller mindre skippa longerpiskan helt för att enbart använda mig av röst och kroppsspråk, samtidigt som jag vill att hon inte ska vara rädd för den. Longerpiskan betyder inte ett slag utan en förlängd arm, och hon måste ju någongång lära sig att vara häst också min lilla porslinsponny.
Så ser det ut idag. Med andra ord ska jag jobba vidare därifrån jag var igår.

Longeringsförsök nr.2

Idag kom Matilda förbi och hjälpte mig. Jag lämnade helt enkelt lina och häst i hennes händer för att få det rätt ifrån början. Noreen tror verkligen att vi vill ta död på henne och var helt livrädd många gånger, trots att vi var så försiktiga man kan vara.
Hon fick henne iallafall att förstå att hon skulle gå framåt och hon hade inga som helst problem med framåtbjudningen. Hon fick ut henne på "volten" efter lite om och men och hon verkade förstå uppgiften. Hon både travade friskt och galopperade lite. Fick göra halter, lite lättare övergångar osv. Känns skitbra! Tror att jag klarar det själv imorgon faktiskt.
Sen la vi på en sadel när vi var inne i stallt, spände gjorden och bara lät henne stå lite med den. Inga som helst problem. Matilda hjälpte mig även att lyfta bakbenen pga min rygg.. och mycket riktigt så försökte hon sätta sig ner denna gången också, men Matilda var jätte duktig och fick henne att lyfta båda benen utan att lägga all tyngd på dom.
Kan med andra ord konstatera att jag har den räddaste, känsligaste men också sötaste ponny som existerar!

Dagens ridpass

Idag låg lite hinder framme så tänkte ge Rosalita lite utmaningar. Började rida fram henne som vanligt och trots att hon surade lite och vart lite arg på mig så varken bockade hon eller stegrade sig ( har kommit på lite småknep för att ens ge henne chansen.. mahaha ), så vart nöjd där.
Sen hade jag slapp tygel och lät henne komma emot ett väldigt lågt hinder. Jag red lätt och lät henne bestämma farten och avståndet. Första hoppet var inget att skryta om då hon helt fel bedömde och hoppade alldeles för sent. Men kom igen och då fattade hon det bättre och kom i friskt tempo med lagom avstånd.
Lät henne även galoppera på volter. Börjar om med galoppfattningarna då hon tyvärr bara tvärnitar när jag ger henne en galoppfattning. Så ställde mig i fältsits och sa enkelt " gaaaloppp" och hon fattade galopp väldigt snabbt.. för mig kändes det som en bra början.
När jag var klar så skrittades hon av för hand. Duktig lilltjej!

Morgondagens planer

Imorgon så blir det båda hästarna som får lite uppmärksamhet. Rosalita ska ridas liite hårdare.. ev hoppa henne och bli av med massvis med kroppslig energi och lägga mycket fokus på mental träning så hon både blir fysiskt och psykiskt trött.
För Noreens del så ska vi försöka med longering idag igen. Ska ta det ett steg längre och be henne gå lite flera varv och i båda varven, ev lägga på en sadel också.. får se vad som händer helt enkelt.
Efter dagens ridpass med Rosalita känner jag mig riktigt taggad igen.. behövde en problemfri dag för att gå vidare.. nu lägger jag istället energi på att få henne i bättre form, trevligare i ridningen och ser till att hitta någon ny liten tjej som är sugen på att ta över.

Dagens ridpass

Idag förberädde jag mig på en vild ridtur med Rosalita.. men till min förvåning så var hon en ängel när jag borstade igenom henne och sadlade.. duktiga flicka. Kunde även skritta fram utan att hon stannade en enda gång. Vid fram travningen så vart hon lite sur på mig men varken bockade eller stegrade så lät henne hållas. När hon var fram travad så började vi mde lite skänkelvikningar, mycket volt arbete och tempoväxlingar. Få henne fram för skänkeln utan protester låg fokusen på idag. Gav henne många skrittpauser också då hon inte fick bli svettig ( hon har vaccinerats igår nämligen ). Vi skippade galoppen då det inte fanns någon anledning att pick a fight när det gick så bra som det gick. Så när jag var nöjd så skrittade jag av henne för hand. Duktiga bebistjejen <3
Under första tiden med älsklingen.. kan knappt fatta att du varit sådär tjock, odräglig och ur konditon som du var när denna bilden togs.. hur jag ens kunde drömma om att få dig att göra som jag bad dig.. vi kommer aldrig gå hand i hand du och jag.. men jävlar vilken skillnad det är ifrån då och nu.

Dagens hästar

Idag när pappa var och släppte ut Noreen i hagen så stod Rosalita och gnäggade och riktigt skrek efter honom i hagen.. hon är allt mysig min lilltjej. Sen när vi var i stallgången så stod hon i boxen och käkade.. och Rosalita är mer eller mindre livsfarlig när hon står inne i boxen och käkar.. igår resulterade det som sagt i att pappa blev biten riktigt ordentligt.. men idag la hon mulen mellan gallret och ville bara bli pussad.. skuldkänslor?
haha, iallafall så var hon supermysig emot både pappa och mig men stod och högg och sparkade emot Amanda och Prince.. knashäst!
Önskar verkligen att någon kunnig vill ta sig ann henne och göra HÄST av denna odrägliga lilla knasponny!
Noreen var den ängel hon alltid är. Däremot krånglade hon lite när jag lyfte hovar och tyckte att jag var alldeles för uttråkande så min rygg sa knak och sen var den pajj för resten av dagen.. nice. Men plockade ut flätorna ( ska fläta nya imorgon ) och borstade igenom henne, till helgen ska vi nog longera igen... så jobbigt att jag inte kan göra någonting med henne pga vädret och allt annat runt om som står i vägen.. men nu ska hon fan bli inriden, så är det bara.

C-ponny

Mätte Noreen igår och just nu mäter hon 139cm i mankhöjd.. tror ni hon blir större? Själv hoppas jag att hon stannar som C-ponny, dels för att hon har större chans ute på tävlingsbanorna och även för att jag gillar idén av att ha en mini ponny, haha :)

Dagens ridpass

Idag var planen att longera bort massa överskottsenerig.. men fick smaka på den ordentligt när hon började bocka, halv stegra och kicka när jag försökte få ut henne på spåret och när jag väl fick ut henne så stegrade hon bara emot mig och ville inte alls vara med.. inte kul när man har så mycket överskottsenergi som hon har och inte vet vart man ska ta vägen..
Så hoppade istället upp på ryggen och tänkte rida av energin.. det gick lite åt helvete då hon ställde sig rätt upp hoppade fram och full galopp.. kan inte räkna på fingrarna hur många gånger jag var nära på att ramla av.. men kvar satt jag.. trots att jag inte orkade slänge på en sadel. Skrittade iallafall henne tills hon lugnat sig, vilket tog si sådära 40 minuter, sen fick hon komma in igen, och då trippade hon på tåna igen som en tok.. lilla gumsan.. blir nog ett ridpass imorgon också för att bli av med lite energi.
När i väl var i stallet så var det väldigt mycket i huvudet för henne, massa energi, för kort tid i hagen och alldeles för mycket i huvudet, resulterade i att pappa fick sig ett ordentligt hästbett så vi fick skynda till sjukhuset och ge han stelkramp.. stackars pappa!

Vintervila?

Rosalita har mer eller mindre fått en ofrivillig vintervila.. finns tyvärr inte så mycket att göra, har max kunnat rida två dagar i veckan den senaste tiden.. vilket inte räcker för henne. Men ska försöka rida igenom henne iallafall tre gånger i veckan och ber till högre makter att vi kan få in lite hårdare träningen på det. Är verkligen sugen på att hoppa, men inte lätt att rida henne heller när hon exploderar såfort hon får vila lite.
Hur gör ni under vinterhalvåret när det inte går att rida som vanligt? I vanliga fall brukar jag trotsa alla väder och ge mig ut iallafall, men antar att motivationen och viljan går emot mig lite. Varken jag eller hästen tycker att det är särskilt trevligt att ge sig ut i storm och spöregn bara för ett dressyrpass som har alla förutsättningar till att gå åt helvete.
Idag ska jag iallafall försöka longera henne ifall det inte är storm eller regnar när jag är nere, hon måste iallafall få röra på sig lite.. om så bara i trav.



Gårdagens hästar

Igår kväll så spöregnade det och blåste storm, blixtrade även senare på kvällen.. sjukt!!
Tog iallafall in skrikrosalita.. hon stod och gnäggade halsen av sig i hagen och sprang fram och tillbaka, så beslutade att ta in henne innan jag började mocka. Hon fick stå uppbunden i Noreens box med tre fleece täcken placerade på olika ställen på hennes kropp för att torka helt ( hon såg ut som en insvept baby ), medan jag mockade och fixade maten för henne. När jag var klar med allt så fick hon stå i gången medan jag fixade allt för Noreen. Hoppades att regnet skulle ha avtagit då men det hade bara blivit värre.. så borstade av henne, satte på ett nytt tort regntäcke och in i boxen med henne. Hon fick även lite att tugga på.
Sprang sedan ner och hämtade Noreen som var helt genomblöt över hela kroppen.. Så hon fick sig en ordentlig genomborstning och flätade även hela manen på henne. Vill nämligen att manen ska ligga på ena sidan, vilket den inte gör just nu, så hoppas att flätorna gör lite underverk där.
Sen fick pållarna varsin godnatt puss innan vi fick säga godnatt.
Får så dåligt samvete att jag inte kan göra något mer med dom.. Noreen behöver aktiveras och Rosalita behövs hållas igång.. jävla vinter!!

:'(

Har precis fixat ihop en annons. Nu är det faktiskt dags att ta tag i det, har dragit ut på det alldeles förlänge. Nu är bara drömmen att någon duktig liten tjej vill ta över där jag avslutar.
Här har ni annonsen :
http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=562570&inriktning&typ

Skitväder!!

Hatar vintern! Är det inte snö och glashalt överallt så är det fan blåst, regn och omöjligt att rida utan ridhus..
Saknar att sitta på min fina lilla tjejs rygg och busa runt. Sitta på när hon dampar runt på ridbanan eller inte vill gå fram när vi är ute och rider i samhället. Men som mest älskar jag när hon flyger i luften av lycka och håller på att krypa ur skinnet när vi kommer an ett hinder, eller när allting bara klickar och hon dansar fram som om hon aldrig gjort något annat.
Älskade häst, vilken resa vi gjort. På så kort tid har vi gått igenom så otroligt mycket!
jag önskar det bästa för dig <3

Rosalita dag

Idag hade jag en riktig Rosalita dag. Eftersom att jag inte kunda rida pga regnet så tog jag in henne och ställde upp henne i Noreens box ( hon blir så himla arg och stressad av att stå uppbunden i sin egna ). Sen började jag med att torka henne med en handduk på de ställen när täcket inte hade skyddat. Hon stod och riktigt njöt av uppmärksamheten. Sen ryktade jag igenom henne ifrån topp till tå och hon var riktigt fin. Mockade efter det och la upp hennes mat och la in nytt spån i boxen, allting var sådär fräscht och nytt. Sen fick hon på sig ett nytvättat täcke och en nytvättad grimma och in i boxen med lite käk. Världens mysigaste lilla bebis.
Sen tog jag bara in Noreen, mockade la upp mat osv innan jag drog hem, hann inte med så mycket mer än så.

Julpynt

Idag har jag julpyntat hos båda hästarna. Rosalitas blev strået vassare och snyggare, kan visa imorgon. Älskar julpynt i stallet så gick riktigt loss med glitter och julkulor, snöflingor osv. Nu ska bara de två nya namnskyltarna upp också som jag fixat lite med i photoshop.
Mina småtöser. Det gör ont att veta att jag inte har lång tid kvar med Rosalita och snart måste släppa taget om henne. Vill för allt i världen inte behöva se på när hon blir mer och mer aggressiv, musklerna tyner bort och hon försvinner i sig själv igen.. älskade häst <3
Tog lite gullbilder på Noreen idag och pappa knäppte några när jag var med i bild. Hur mycket får man lov att älska sin häst ?

Min häst, mitt problem.

Någonting jag önskar, är att jag vore oberoende ( ekonomiskt sätt ) av mina föräldrar. Dom hjälper såklart mig otroligt mycket med utgifterna för min häst, men det betyder inte att jag står för mesta delarna av kostnaderna själv.
Min mamma är helt underbar och hjälper mig att betala
  • Strö
  • Boxplats ( vi betalar hälften var )
  • Verkning av hovarna
Dessa är de dyraste kostnaderna och de som jag inte klarar av att stå för själv för tillfället. Men själv står jag för
  • Försäkring
  • Vaccination
  • Avmaskning
  • Ev träning
  • Utrustning
Och detta gör jag utan att röra en krona av mitt studiebidrag. Jobbar helt enkelt till mig pengar som jag sparar, sparar och sparar. För mig gäller det att prioritera, vilket jag tycker att man som hästägare är skyldig. Jag har pengar ihop sparade för ev skador, olyckor ( oplanerade utgifter )
Jag kommer att klara mig på egen hand den dagen jag inte går i skolan längre och vet att jag kommer kunna prioritera min häst på ett sunt sätt, men idag är jag evigt tacksam att min mamma hjälper mig så mycket som hon gör och ger mig lyxen att äga en häst, för det är en underbar erfarenhet.

Lyckorus

Idag på morgonen så åkte jag ner med Joanna ( min brors flickvän ) för ett longeringsförsök. Vi började med att hon gick på yttersidan och höll i henne. I både skritt och trav gick det bra, i båda varven. Sen höll hon i halsremmen, för att ha kontroll ifall hon skulle stanna eller svänga in emot mitten, men inte för att hon skulle hålla "fast" henne. Sen sprang hon bredvid, utan att hålla. Sen ( av misstag egentligen ) gick hon ifrån henne och Noreen sprang själv på en volt runt mig i trav. I några varv fick hon springa, hon försökte sakta ner några gånger men då smackade jag bara på och visade lite med spöet så sprang hon på igen. När hon försökte svänga ur volten så höjde jag bara linan lite så hittade hon volten igen. Kan inte beskriva lyckoruset just nu. Har för första gången longerat min egna lilla ponny, ett litet framsteg och ett steg i rätt riktning. På detta spåret vill jag fortsätta!

Gårdagens Rosalita

Igår fick Rosalita sig en genomridning. Hon var helt överpigg och efter vi skrittat fram ville hon bara springa, i sin egen takt och huller om buller på ridbanan, fort gick det och hon struntade helt i mina halvhalter. Lät henne iallafall springa av sig, konstra, stegra och bocka innan vi började arbeta. Jobbade henne i låg form till att börja med, för att få henne helt igenom i ryggen. När hon var redo plockade jag upp henne och jobbade på skänkelvikningar, mycket halvhalter, volter, serpentiner osv, körde även lite ökad trav.
Sen var det galoppen. Tog ett tag innan hon lät sig fatta galopp. Hon skjöt fram i fullfart sen hoppade hon på stället tills jag lät henne gå åt de hållet hon själv ville.. icke sa nicke. Blev lite arg på henne och efter några försök så satt även galoppen bra. Hon har lite stark men vi jobbade på volterna och hon hade fin form.
Travade av henne när jag kände mig nöjd. Får bli mer arbete nu några dagar för att få igenom henne ordentligt, hon behöver dagligt arbete för att få utlopp av den energin hon fått.

Älskade skitlita

Att fotografera rosalita är ingen rolig uppgift.. hon avskyr att stå stilla och posera och lägger öronen bakåt och tycker att jag suger mest i hela världen. Men när vi fotade Noreen så stod hon nyfiket i hagen att jag var tvungen att plåta henne lite.
Får så dåligt samvete när jag inte kunnat rida henne.. om det är vädret, min kropp som säger ifrån eller bara tiden som inte räcker till spelar ingen roll, jag älskar att ta hand om henne och rida henne, trots allt hon utsätter mig för.
Till helgen ger vi oss ut på äventyr med min vän Matilda och busar i skogen, vilket hon älskar då hon hoppar på stället och galopperar i luften och småstegrar tills jag släpper henne och är en riktig liten tok <3
Imorgon däremot så blir det markarbete i paddocken.. får la se vad vi kan vänta oss för väder och för humör ifrån lilla skitungen

Fotografering med Noreen

Idag har bebisen fått stå framför kameran på allvar för första gången, vackraste tjejen!

She's my only one


I've lost loved ones in my life
Who never knew how much I loved them
Now I live with the regret
That my true feelings for them never were revealed
So I made a promis to myself
To say each day how much she means to me
And avoid that circumstance
Where there's no second chance to tell her how I feel

Nästa steg?

Nu gäller det för oss att fortsätta med longeringen. Ska fortsätta med någon som går på utsidan och sen försöka få henne att hitta spåret och inte vända in till mitten. Men det kommer.
Ska även sadelvänja henne. Hon har haft sadel på sig i England, men har valt att börja om ifrån början. Så vi börjar i stallet, sen promenad med sadel och sen slutligen longering med sadel på. Och när vi har kommit till longering med sadel så ska vi börja longera med med inspänningar. Detta är något som folk verkar gå igång mycket på. Men väljer att köra den "metoden" eller vad man ska kalla det.

Första longeringsförsöket

Mellan hagelskurarna så tog vi ut Noreen i träns i paddocken. Pappa gick på yttersidan och höll henne medan jag stod i mitten och försökte bara få henne mellan linan och spöet. Det gick sådär i början men hon fattade efter ett tag. Hon vart lite irriterad för spöt och försökte kicka lite men travade på fint ändå. Tyvärr har jag en pappa som är rökare och klarade max ett varv i taget innan vi behövde skritta.
Jag försökte även lite utan någon som gick utanför. Dock bara i skritt och hon var väldigt duktig och gick runt mig bra.
Sen fick hon springa lite lös i paddocken. Efter några varv av ökad trav så stannade hon och åt i ett hörn, tyvärr var det inte så lätt att få henne att springa.. hon kickade om jag försökte smacka på med söpet och sprang bara fram och buffade på mig om jag lockade med godis.. haha.

"Du måste sälja henne"

Jag har en hel del dömmande blickar och ord framför mig när jag säger att jag aldrig planerar att sälja min häst. För just nu så ser jag det så. Jag har många år framför mig då plugg och resor kommer få stor fokus, men det är inte ett hinder för mig. Jag har alltid prioriterat hästarna först, i alla lägen och att vara hästägare är det mest givande som någonsin hänt i mitt liv.
Båda mina föräldrar är helt kära i henne och för dom finns det inte ens på kartan att man säljer ett djur. Antar att vi är alldeles för känsliga och ser inte på våra djur som andra. Det är våra vänner, våran familj och det är vårat jobb att se till att dom får de bästa tänkbara liv som vi kan ge dom. Och sålänge makten är min så tänker jag se till att min underbara ponny får ett underbart givande och roligt liv och det kommer absolut bli en resa att se henne växa i utbildning i takt med mig.

Hon är en så hjälplös och känslig liten häst som tyr sig till mig på ett sätt som jag inte upplevt tidigare. Hon kommer alltid springandes i hagen och när något är läskigt så frustar hon bara och tittar på mig. Hon är en underbar häst och jag älskar att vara med henne. Att efter två veckor tillsammans känna att jag fått den perfekta ponnyn för mig är helt otroligt. Hon är bara helt perfekt, det kommer aldrig spela någon roll vad någon annan tycker.

update

Efter ha fått lite ångest attacker så har jag nu samlat mig och bestämt mig för att skärpa till mig. Men klart man känner pressen när man har en oinriden fyra åring som behöver ridas in NU.. i utbildningen så är hon fortfarande som en 2,5 åring.. dvs 1,5 år efter.
Men tidsplanen har fått förflytta sig lite pga vädret.. känner nästan för att stanna hemma ifrån skolan bara för att kunna vara i stallet när det inte blåser storm eller regnar ( som det alltid gör på eftermiddagar och helger av någon konstig anledning ). Men nu står longering och tömkörning näst på tur. Sen ska vi börja sätta på sadel, longera med sadel och sen börja hänga.. ser fram emot det faktiskt. Dock är jag liite nervös och spänd inför att faktiskt sitta upp på henne den första gången.. men hoppas det blir bra, mycket arbete som behövs göras innan det dock.

Motivationen är i botten

Trots de fina vädret imorse så blåste det storm när jag väl var i stallet. Regnade och blåste som fan. Min motivation är i botten och känner att jag inte kommer kunna rida in denna hästen.. har tagit mig alldels för mycket vatten över huvudet och skäms för att ens ta hjälp..
Min häst blev rädd idag igen, på samma ställe, men denna gången försökte hon springa ifrån de hon var rädd för och där stod lilla jag, så rätt in i en boxvägg flög vi, min reaktionsförmåga är inte särskilt snabb med andra ord.
Men lugnade henne snabbt och hon frustade lite för sig själv innan vi gick in i boxen igen. Borstade bara igenom henne och mockade hos båda hästarna och tog sen in Rosalita.. en timma tog allt som allt och jag ville bara hem..

Tråkigt väder

Läser på massa bloggar om att dom fått snö runt om i Sverige.. och trots att jag inte är någon snö människa så kan jag inte annat än att längta tills det är vår tur att få snö.. Just nu haglar, regnar och blåser det storm ute varje dag.. vilket gör det omöjligt att göra något med hästarna. När jag hade Xtra så gav jag han vintervila hela vintern, men inte lika lätt att gå en oinriden häst vintervila och Rosalita vill jag gärna hålla igång så gott det går.
Men idag tror jag vi fick lite kallare väder = vindstilla och klar himmel. Me like. Om det fortfarande är ljust ute när jag kommer hem ifrån skolan så blir det nog paddocken med båda hästarna.

Stackars bebis <3

Även Noreen fick smaka på blåstens farligheter idag. Var själv i stallet, men eftersom att hon blivit så himla snäll att ta ut och in ur hagen ( hon var förut livrädd för linorna ) så kan jag numera ta henne i ena handen och linorna i andra utan att hon reagerar minsta lilla.
När vi skulle gå in i stallet så prasslade en av höpåsarna till vilket resulterade i att Noreen kastade sig bakåt, och där stod en skottkärra som hon välte omkull och hon stod sedan och skakade på stället och var livrädd.. lilla gumman. Klappade henne bara lugnande och tog in henne i stallet igen.. förbi hö påsarna steppade hon lite och skakade inne i boxen igen.. hon är så himla himla känslig och rädd av sig så detta var lite mycket för henne.
Som tur var så hände inget allvarligt, men rädd blev hon allt. Hon kastade sig däremot inte ifrån mig, slet sig eller liknande utan stannade på stället och bara skakade. Min babygirl <3

Första avsittningen avklarad!

Idag fick Rosalita komma ut på en ridtur. Promenerade henne för hand bort till Matildas stall där vi båda satte upp och skrittade bort till samhället. Travade längsgrusvägar, galopperade lite i skogen osv. Rosalita hoppade upp i luften och satte av i galopp heela tiden så kände att hon hade lite överdrivet överskottsenergi.. brukar bli så när hon får stå onödigt mycket. Men mysig ritt blev det.
Väl i stallet så bestämde jag mig för att rida igenom henne i paddocken.. Det blåste som fan och var jätte tungt för henne att ta sig fram. Så hon var inte jättejobbig. Utan vi körde lite lugn galopp på volten. Då blev hon helt plötsligt rädd för något, tvärnitade och jag som inte hann samla alla tankar i rätt stund åkte fram på bogen och blev hängandes till hon gjorde en tvärvändning och stack, då åkte jag i backen med foten fast i stigbygeln, åkte med en bit men lyckades lirka loss den.
Fallet var ej något farligt, landade ganska mjukt.. förutom mina handleder som tog lite stryk och kände när jag kom hem att en kota i ryggen är lite öm. Annars var det ingen fara. Satt iallafall upp igen och travade igenom henne tills hon slappnade av. Sen var vi klara.

Pälsen blänker

Efter bara två veckor hos mig så blänker nu Noreens päls lika fint som Rosalitas. Tycker det är himla svårt att få en ljus hästs päls att blänka, då de ofta är väldigt matta i färgen.
Hennes man är även den mycket finare än tidigare då den både är nyklippt ( klipper alltid manen för att få den jämn och rak ) och väl genomborstad varje dag.
Svansen däremot försöker jag borsta igenom varje dag men efter att hon ligger ner över natten så blir den helt full med sågspån nästa morgon igen.. hopplöst.
Nu vill jag bara få hennes man att bli längre och även pannluggen. Tycker om mycket tagel på hästar och speciellt om dom inte rids och tränas så att den är ivägen eller gör dom extra svettiga.
Vad tycker ni om lång man och pannlugg ? Hiss eller diss

Dagens planer

idag hade jag planerat att rida Rosalita och longera Noreen. Men så blev det såklart inte. Det spöregnar ute som fan och blåser storm.. så ska ner till stallet, fixa hos båda hästarna sen får jag se. Om det iallafall slutar blåsa så kan jag rida lite, men får som sagt se. Det är varken kul för mig eller hästen när man saknar ridhus.

Vackra Rosalita

Jag ska ha Rosalita till och med nyårsafton 2011. Dvs resten av året.. vilket jag är väldigt nöjd med. Men vad det blir av henne sen vet jag inte. Har dock ögon och öron öppna efter någon ny tjej som vill rida henne och ta henne på hel eller halvtid som jag gjort.
Hon är en helt fantastisk häst bakom den aggressiva fasad hon visae. Jag vet att hon kan och om man bara lär känna henne så finns det inget finare än att ha henne komma springandes i hagen efter en, eller gå fläckfritt på banan, flyga i luften av lycka och sen hoppa ett hinder på 1 meter utan några som helst problem. Att galoppera igenom havet och låta ögonen tåras och skritta ut en runda i samhället och bara låta henne få larva sig.
Att tänka tillbaka på de månader vi fick tillsammans gör mig glad. Jag har lärt mig otroligt mycket. Den hästen som står i den boxen idag är inte den samma som jag provred i slutet av Maj månad. Hon är så fin idag att jag blir helt varm i kroppen.
Och hoppas innerligt att någon med stor vilja och ett öppet hjärta vill ta sig ann denna ponny och fortsätta bygga på de byggklossar jag förberett. Det är en lång väg att gå, but what's worth the price is always worth the fight.

Stallet idag

Idag hade vi stallmöte.. = alla står och pikar varandra och jag och mamma bara står tysta och håller oss utanför, mer eller mindre. Fick iallafall sagt vad jag ville, vilket var att alla BÖR känna till paddockregler när man rider på ridbanan, inte en enda som rider där inne kan högerregeln vilket gör det väldigt svårt att träna.
Men men. Hände även lite otrevliga saker i stallet idag så fick min mage att vända sig helt och jag vill helst inte prata om det.
För övrigt så var min docka helfin och bara stod och gosade och nibblade på min kind, gossan. Däremot har hon börjat sparka på boxväggen vid fodring, antar att hon tar efter Mizac ( eller Cazim.. inte säker på vem som är vem ), då han gör så hela tiden. Röt iallafall till ordentligt och hon slutade med en gång och ställde sig borta i hörnet.. haha, sötan. Hon lyssnar iallafall när jag tillrättarvisar henne vilket är bra, och när hon gjorde det så gick jag in och gav henne höet.
Imorgon blir det fotografering och promenad för hästarna.

SkitaLitaBajs

idag när jag kom till stallet stod en viss lite Rosalita och skrek i hagen, så det var bara att stega bort och plocka in henne, självklart försökte hon springa förbi mig och tyckte att jag enbart stod i vägen för henne då hon hade väldigt bråttom in i stallet.
Väl inne i stallet blev hon uppställd i boxen, av med täcket och ordentligt pussad på.. mindre uppskattat men man kan ibland inte låta bli. Mockade och fixade hos henne medan hon stod och skrapade, bet i grimskaftet och lärde Noreen tigga ( där blev jag inte glad.. ). Men söt var hon medan hon stod och värmde sig i sitt rosa fleece täcke.
Kastade in lite hö till henne innan jag stängde hennes box för natten. Blev ingen ridning idag då småtjejerna hade en liten dressyrtävling i paddocken.
Hon är så himla fin, älskade lilla ponnybus. Spelar ingen roll hur jävla dumt hon beter sig, jag har aldrig gett upp på henne...

Det blir aldrig som man planerat

Vi här på västkusten har haft största otur med väder i slutet av november månad, speciellt dessa två senaste veckor. Har inte en enda gång kunna träna på longering eller med töm i paddocken pga spöregn, storm eller fullproppad paddock. Vilket också har lett till att vi inte har kommit särskilt långt i utbildningen. Men istället har vi fokuserat på att lära känna varandra, i hagen, leda till och från och myst massvis i boxen.
Under dessa ( snart ) två veckor har vi inte riktigt kommit dit jag velat.. men som sagt pga olika anledningar men en bit på vägen har vi absolut kommit.
Numera kommer hon till mig i hagen, är inte alls lika svår att ta in och ut då hon inte är lika rädd för linorna.
Lyfter snällt på båda framhovarna, påbörjat med bakhovarna.
Är okej med berörning av hela kroppen. När hon kom fick jag knappt röra henne uppe vid korset då hon ryckte till.
Har täcke på sig varje dag utan några som helst problem, även detta hade hon aldrig haft tidigare.
Är okej med att ha bett i munnen och gått promenader med tränset på.
Lyder bra när vi promenerar, stannar när jag stannar, svänger, backar osv.
Jag har verkligen haft tur med tempramentet på denna hästen. Hon är otroligt känslig, men väldigt lugn och framförallt SNÄLL, står gärna och pussar mig i ansiktet. Kommer nog bli en bra ridponny.
Tillfällig namnskylt..

Fem saker du kanske inte visste om Rosalita

  • Hon hade blivit iväg skickad på inridning två gånger.
  • Det går inte en enda dag utan att det är en makt kamp mellan mig och henne, oavsett om det är i ridning eller hanteringen.
  • Jag har aldrig ramlat av på Rosalita, oavsett vilka rodeo och karate moves hon kört med ( peppar peppar )
  • Rosalita gnäggar alltid när hon ser mig ifrån sin hage, oavsett om det är tidig morgon eller eftermiddag
  • Innan jag började rida Rosalita hade hon stått på vila efter en skada i nästan ett år, detta blev jag ej informerad om..