Film ifrån idag

 
 
Update: För er som inte kan se videon ovan så kolla den nedan.
 
 

Fjärde travpasset

Idag longerade jag bara snabbt i början, ca 10 minuter. Jobbade henne i alla gångarter en snabbis innan jag satt upp ifall hon skulle ha lite överskottsenergi ( hon sprang iofs ganska mycket tidigare i hagen.. ). Sen satt jag upp. Det var massvis med flugor som störde henne så hon ruskade mycket på huvudet och var irriterad. Gick även över en kvist idag i paddocken, vilket hon till en början inte reagerade alls på, men andra gången sparkade hon irriterat mot den. Haha. 
 
Travade på en stor volt idag istället för längs fyrkanten, mest för att öva på att svänga. Tycker att hon var liiite svår idag i sidorna, då hon gärna flöt in och ur volten, vilket jag inte gillade. Men jag gjorde så gott jag kunde och hon var såklart väldigt duktig för att vara travad så lite. 
 
Vi hade en liiiten panik-incident idag igen. Denna gången bad jag pappa plocka bort en bom som låg iväg vilket lämnade ett sträck i marken som såklart var jääättteee läskigt. Fick hoppa av och tvinga över henne, och då fick hon först lite panik, tills hon insåg att det inte var något farligt då jag kunde hoppa upp och rida över henne, men hon blev ändå lite rädd första gången. 
 
Som avslut så travade jag två varv runt gården. Pappa sprang framför med Secret och jag några meter efter med Noreen. Var noga med att hon inte fick gå förrän jag bad henne, inte sakta av förrän jag bad henne osv, hon skötte sig jättebra.
 
här blir hon alltså rädd efter att ha gått över ett sträck på marken. Och nej, jag drar henne inte hårt i munnen utan försöker vända henne så att hon slutar baka i sidled ( hade hon gått emot staketet så hade hon blivit ännu räddare )
 
 
Trött ponny och stolt matte efter ridpasset.

Hagbilder del II

 
 
Här kommer andra drösen med bilder jag fotade nere i hagen. Hon var på riktigt bushumör, vilket hon varit en hel del de senaste. Härligt att se sånn livsgnista i henne.

Elstängsel - check

Var idag nere med pappa och satte upp en extra tråd i hagen som vi kopplade in i grannhästarnas bilbatteri. Sen fick pappa testa om det fungerade och en väldigt liten och svag stöt fick han.. bättre än inget. Secret fick även sig ett par kyssar, dock inte förrän han hängt på det några sekunder. Som tur var så räckte det och han slutade med en gång att hänga på staketet eller försöka krypa under. SKÖNT. Förhoppningsvis så räcker detta nu och han slutar pyssla med trådarna. Inga fler skador tack så mycket. 
 
Efter det bad jag Noreen röra på sig och båda hästarna levde rövare i hagen, galopperade fort som fan och busade, studsade och hoppade, kul att se dom så glada. Sen när hon tröttnat så tvingade jag henne att trava av lite lätt, och gick sedan lite med henne som nervarvning. 
 
 
får se om jag åker ner och rider senare idag. Är sugen på det men tror inte jag har någon barnvakt. 

Lilleman

Trots att det var Noreen jag fotograferade idag så hamnade lillegrabbs på några bilder också, dock inte särskilt många.
 
 

Hagbilder del I

 

Gina Tricot

 
På Gina Tricots hemsida finns det nu så att man kan beställa hem kollektionen som gjorts inför Falsterbo horseshow. Dessa ovan är mina favoriter, och helst hade jag nog velat ha den rosa randiga tröjan och västen. Hur snyggt som helst.

Respons

Något jag känner att jag verkligen börjar få här på bloggen är respons ifrån er läsare. Jag uppskattar verkligen era kommentarer och det känns roligt att få frågor osv när det gäller mina hästar. Jag tycker verkligen om att blogga här och att skriva om mig och mina hästars vardag är verkligen givande för mig.
 
Men jag undrar, finns det något ni saknar här i bloggen, något ni vill att jag skriver om, något som är roligare att läsa om osv? Kanske något ni vill se mer av, ge mig lite tips!
 

Vilodagar

Igår vilade Noreen ifrån all typ av träning och så var bara nere och gav dom mat två gånger, annars fick dom bara stå och käka resten av tiden.
 
Idag var pappa nere imorse och jag och mamma åkte ner vid 20.00 tiden. Det började regna så gjorde i ordning i stallet och tog in dom. Secrets sår efter hans incident med hagen har nu läkt och sårskorpor börjar ramla av, men såg att han fått ett nytt litet litet sår i pannan, troligtvis av en spark eller ett bett av Noreen. 
 
Noreen var SKIT sur på mig för att hon tvingades in, så efter jag hade torkat av de värsta regnet ifrån henne så gav jag henne hö och släckte lampan fort, står man och hänger utanför boxen så börjar hon kicka i väggarna och vill komma ut igen.. haha. 
 
Nu hör jag dock att det regnar, åskar och blåser.. så ingen chans att jag hade låtit dom stå ute i detta väder.
 
 
mitt lillhjärta

ifrån film

 
får ta och kolla upp hur sadeln ligger, efter att hon lagt på sig den där gräsmagen så har den börjat glida lite innan jag hunnit spänna den ordentligt.

Planer

Igår blev Noreen väldigt trött i huvudet och behöver några dagar för att smälta. Ev att jag skrittar en runda runt grusvägen till helgen, tror det kan vara ganska lagom. 
 
Nästa steg blir att kunna skritta och trava i en av hagarna, dvs utanför ridbanan. Tror att hon kan vara lite spänd och nervig första gången, men borde gå vägen.
 

Dude looks like a lady

Mamma tycker att jag alltid försöker klä ut mina grabbar till tjejer, men tycker att det är sååå gulligt med flätor osv, speciellt i denna lilla busens lugg.
 
 
erkänn man bara vill äta upp honom?! Gosgrabb

Lillebror och buggaluggs

Joshua min lillebror är helt ointresserad av hästar, ridning och allt som har med det att göra. Han har suttit på en häst max två gånger i sitt liv och hatar att hänga med till stallet, men idag tvingade jag på honom ridbyxor och drog med honom. Han är helt orädd och började leka med Seabea i paddocken när jag var klar.. haha mr S blev HELT crazy efter ett tag, började stegra sig mot Josh, stod och hoppade på stället och fick riktiga ADHD dampanfall, hahaha! så jädra mysigt att se honom så glad och livlig.
 
Men det började lugnt, såhär såg det ut till en början.
 
 
 
 
 
haha diggar hur Secret verkligen siktar in sig på Joshua här med baken.
 

Säkerhetsvästen

Jag är inget stort fan av säkerhetsväst, jag är inte van vid den och jag brukar i princip aldrig ha väst på mig vid "vanlig" ridning ( har haft det vid hoppning vid vissa tillfällen ).
Så för mig att krångla på den och sitta upp med den och rida med den är ett stort moment, jag tycker att den är ivägen och min rörelsefrihet begränsas.. jag tycker med andra ord inte om den.
 
Köpte den för tre år sedan när jag hade Xtra på foder och mamma tyckte att jag skulle ha en väst då man "aldrig vet vad en unghäst kan få för sig".. haha. Men mestadels har den bara legat i skåpet. Och JA jag valde ut den själv.. rosa var en självklarhet när jag var 16år.. hahaha.
 
 
Varför jag väljer att ha västen på mig nu under inridningsperioden är för att jag vet att olyckan lätt är framme, bara idag så studsade hon iväg utan några direkta anledningar, min häst är känslig, rädd och väldigt ostabil i nerverna och hon kan reagera på väldigt lite, väldigt mycket. Så det är helt enkelt säkrast så till att börja med.

Bilder ifrån idag

 
Min lillebror knäppte lite bilder på oss, och dessa var de han fick med som inte såg helt åt skogen ut.. ( han är inte bäst att fånga "rätt" ögonblick.. haha ). 
 
I dagsläget så är hon lite spänd i traven, men den avslappnande huvudpositionen jobbar vi mot även där och jag tror att det kommer att bli fin fint.

Dagens Noreen

Idag fick jag med mig min lillebror som barnvakt till Secret.. vilket gick super. Longerade henne först vilket gick bra till en början, tills Top Gun kom ut i hagen och började skrika efter henne... vilket resulterade i att Noreen total VÄGRADE longeras, hon skulle helt enkelt inte, men blev förbannad på henne och tillslut så kom hon ut på spåret igen, och varje gång hon stannade så röt jag till och hon började snällt runda mig. Och faktiskt så gick hon helt skapligt i slutet, inte mitt favorit träningspass kanske, men hon fick den dagliga dosen av motion hon behöver.
 
Sen skrittade jag några varv på henne uppsuttet, travade lite samt skrittade igen. Skrittade mellan en bom och staketet där det bildats en grop, tänkte inte så mycket på det utan drev henne bara och styrde rakt fram och när hon fick hoven i gropen var det ju PANIK.. tydligen såg hon inte den lilla gropen, och ojämn mark utan förvaning går ju bara inte ;) så hon studsade iväg i galopp, men fick stopp på henne lugnt efter några meter och vände bara snällt tillbaka till gropen och lät henne passera igen, denna gången spände hon sig, men lunkade över utan att rusa. Haha, go är hon min lilla fegis.
 
Efter det så travade vi lite till på fyrkanten, gjorde halter, bytte varv osv. Mycket skrittpauser emellan såklart. Efter ca 10 minuter så hoppade jag av och gick med henne några varv. 
 
 
det känns som om hon utvecklas mer och mer för varje dag, blir starkare och duktigare för varje dag, himla fin häst jag har. 

<3


Att ge unghästen tid

Noreen är nu fem år gammal och ligger två år efter i utbildningen. Hade detta varit en "vanlig" häst hade inridningen förmodligen gått på två månader, och sedan hade hon fått en vila på en månad innan utbildningen hade börjat och vi hade vid detta laget kunnat rida i alla gångarter, hoppa små hinder och rida ut. 
 
Nu är detta ingen vanlig häst. Noreen är vild i grund och botten och har säkerligen inte haft det lätt i livet. Hon har behövt tid att andas, att växa i sig själv, att mogna och att ta in. Jag ångrar inte en sekund att jag inte skickade iväg henne på inridning ( vilket jag var väldigt inne på när jag precis fått henne ) utan att jag vände mig till en tränare som kunde grundligt hjälpa mig med de problem jag stötte på i hantering och markarbete.
 
Hon är under inridning och vi har inte bråttom för fem öre. Detta FÅR ta tid och det är viktigt att det gör det. Jag struntar fullkomligt i om hon är fem år och oinriden eller åtta år och oinriden, för mig spelar åldern aldrig någon roll. Hon är inte en tävlingsmaskin och hon är inte något projekt. Hon är min vän som jag är väldigt mån om att bevara och planerar ett väldigt långt liv ihop med. 
 

Andra traven

Det finns verkligen inte ord för hur FIN min häst var idag. Longerade först lite snabbt i paddocken, det blåste och hon var nervig, men avslappnad i galoppen och skötte sig fint. Skrittade sedan längs fyrkanten, vilket vi aldrig gjort tidigare ( alltid hållt mig på mittvolten ), det var liite läskigt då vi hade träd och buskar längs staketet men gick fint. Sen travade vi två varv i båda hållen, helt fantastiskt var hon att rida. Superkänslig för skänkeln och hann bara tänka trav innan hon började jogga ( sist fick jag peta med spöet, smacka och driva lätt med benen ), hon hade lite svårt att hålla, men påminde henne och hon började pinna på igen.
Att stanna räckte det med att jag höjde handen, men fortfarande ha slapp tygel så saktade hon in. Vi gjorde volt för första gången ifrån spåret, vilket var lite jobbigt i ena varvet då hon flöt ut, men vi kom runt tillslut. 
 
Skrittade av henne längs fyrkanten igen och är mycket mycket nöjd.
 
Red i ca 5-7minuter och longerade 10 minuter. 
 
( bild ifrån mobilen )
 

Regndag = stalldag

Igår lyckades jag få gjort en heldel i stallet eftersom att det regnade storm ute. Började med att mocka, göra rent i stallgången och se till att vatten, hö osv var på plats. Gick sedan ut och hämtade hästarna.. det gick sådär kan jag väl erkänna, ingen av dom ville få på grimman och sedan så tog den ca en halvtimma att gå den vägen som i vanliga fall tar fem minuter.. Noreen var på tårna ( ett bra tag sedan hon var så nervig och spänd som igår ) och studsade bredvid mig samtidigt som hon skakade och blåste upp sig och lilleman var sitt vanliga jag, vägrade gå framåt, stegrade vid berörning och vägrade gå i vattenpölarna. 
 
Men när jag tillslut fått in dom så åkte jag hem och lät dom äta och torka.
 
Åkte sedan ner två timmar senare och borstade, ryktade och gjorde dom fina. Ryckte Noreens man lite men hann ej bli klar innan pappa kom för att hämta mig. Då blev det kvällsmat och godnattpussar.
 
Mellan detta tvättade jag mina borstar, städade ur min ryktväska, borstade schabrak och täcken, sopade inne i foderrummet ( som man ej kunde se golvet på pga allt hö som blåst runt ) och skurade rent hinkar. 
 
 

Kingsland


Avdelning B

Tanken är att jag ska starta avdelning B i hoppning med Noreen när tiden kommer. Hade mer än gärna klivit in på banan i någon av dessa outfits ( kommer säkerligen att ha ångrat mig tills dess, but still! )
 
 
Allting är hämtat ifrån Charlies
 
 
Allting hämtat ifrån Chevalridsport
 
 
 

Hällregn och ny häst

Hade ju skrivit en jättefin plan för dagen tidigare idag... men detta var innan jag ens gått ur sängen och sett hur det såg ut utomhus.. det har hällregnat exakt hela dagen och det fanns ingen chans att jag tränar i detta väder.. vill ha ridhus!!!
 
Vilket fall som helst så var jag en sväng på ge-kås och köpte foder + ny tråd till hagarna, så nu ska vi byta ut all tråd på den övre och be en tyst bön för att det ska fungera ( pappa fick en stöt idag ifrån vårat staket på en annan del av hagen.. så det finns el! )... tog in dom nu på kvällen så dom får sova inomhus inatt, vilket alla andra ponnier i stallet också fick göra. 
 
Och vi har fått en ny häst i stallet som ska stå här över sommaren, Top Gun heter han och är en skimmel, Noreen var INTE glad över detta utan strök öronen bak och gav honom en ilsken blick när vi passerade hans box.. haha. 
 
 
Min brudis igårkväll. Hon ser väldigt fyllig och fin ut på bilden, men magrare ut IRL.. 

Longering sliter

Jag longerar min häst väldigt mycket, det är ett sätt att träna upp muskler och kondis när hon inte är ridbar samt ett sätt att träna lydnad och ledarskap. Longering passar mig och min häst bra som vardags träning. Nu är det så att det såklart sliter att longera en häst som en volt varv efter varv, och folk är ofta snabba på att peka finger och klaga utan att ha något att gå på, det finns ingen förutom min familj och vänner som vet hur jag tränar mina hästar. 
 
När jag longerar Noreen så har jag alltid linan helt ute, jag håller mig ofta på en sida av ridbanan och utnyttjar hela halvan, dvs följer fyrkantsspåret och "går efter" hästen, longerar i princip aldrig på volter, förutom när vi håller oss i ringen. 
 
Detta sliter inte lika mycket på hästens framben och hon trivs bra med denna typ av träning.
 
Hur tänker ni kring longering? Håller ni er till den klassiska volten och hur tänker ni kring slitage?
 
 
går här "bakom" och låter henne följa ett rakt spår.

Dagens planer

Idag blir det precis som igår longering och ridning. Ska jogga henne på lång lina för att få upp flåset i ca 15 minuter. Sedan rida 10 minuter och försöka trava tre långsidor. Ska försöka få henne att skritta runt hela fyrkanten ( det är liiite läskigt på ena sidan ) så att vi kan ta stöd ifrån staketet.
 
Dessa enkla "ridpass" kör vi på tre gånger i veckan. Och longering resten, ska såsmåningom även börja rida henne i hagen, när jag känner att hon blivit liiite starkare och stadigare.
 

Surtanten tar över

Noreen var ganska sur när vi kom ner till hagen ikväll, gav henne kvällsmat tidigare så när vi inte hade något med oss så tog hon några rejs varv i trots och stod sedan och tjurade när jag gullade med bebis.. själv ville hon INTE bli klappad.. hahaha!
 
 
Min älskade tjej 
 
haha, gillar blicken hon ger mamma på denna bilden! 
 
är det bara jag, eller ser det ut som om hon biffat på sig lite framtill på denna bilden? har en kroppsbild ifrån idag men tycker inte att den ger henne rättvisa, hon ser nämligen smalare ut IRL än på bilden.
 

 
Pussat min älskling godnatt nu, han kom galopperande, hoppande och skuttande fram till staketet och hoppade som en hundvalp när jag klev in i hagen, dööör så go han är!

Hingsten i bebis kom fram

Idag var Secret en riktig pain in the ass....... Pappa var med mig och tog honom när vi tog in hästarna + att han passade honom när jag gjorde i ordning Noreen och när jag tränade och red. När vi var i stallet lyckades Secret ta sig ut, han är skitsnabb och vänder man sig om bara en hundra del av en sekund så trycker han sig ut ur boxen och ut på gårdsplanen.... Noreen blev jätte orolig när detta hände så tog med mig henne ut när vi skulle hämta in honom igen, dumma lilla fölunge.
 
När vi tränade i ringen tvingades pappa åka iväg en snabb sväng och jag fick promenera lite med bägge hästarna, i vanliga fall brukar det aldrig vara några problem eftersom Secret är så van vid att gå i grimma och grimskaft men idag var han HEMSK.. hade jag bara haft honom så hade jag passat på att öva lite lydnad med honom, för detta var helt oacceptablet! 
 
Han började trycka på mig såfort han fick chansen, stegrade sig och kastade sig åt alla håll och kanter och vägrade gå, och när jag sa till honom så stegrade han sig mot mig och slog med frambenen, ååååh vad arg jag var!
 
Nu blir det ordentligt med ledarskapsövningar, trots att han bara är ett föl så är det viktigt att det ALDRIG är okej att bete sig på det viset emot människor. 
 

Trav premiär

Idag har jag premiärtravat på Noreen.
 
Började med att longera i ringen för att sedan övergå till paddocken, vi hade ridtäcke på idag för första gången vilket resulterade i några boksprång i galoppen, antagligen kändes det lite konstigt att ha något som flängde bak i rumpan när man tränade.. haha. Men hon jobbade på fint, joggade mest för att få upp flåset.
 
Sen började jag med att skritta runt, det gick fint och kände att hon hade lite mer energi i sig än hon haft tidigare, det var en liten liten bjudning i skritten så bad pappa gå bredvid och sedan få henne att springa lite, helt utan problem började hon trava, jag drev samtidigt i början och berömde jätte jätte mycket när hon travade. 
 
Sen fick pappa bara springa bredvid utan att hålla alls, och sen fick han stå vid staketet, petade till lite med spöet på baken samtidigt som jag smackade och skänklade lite lätt och hon föll i trav lite motigt men hon gjorde det, berömde otroligt mycket såklart.
 
Fick henne även att trava ena långsidan, en kortsida + halva andra långsidan. Detta är alltså en helt sjukt bra början, mycket mycket stolt över henne.
 

Besök i hagen

Var nyss nere i hagen och kollade på hästarna tillsammans med min bror Kristians fru Linda som aldrig träffat Secret tidigare.. så vi pussade lite på honom och förutom att han var helt svart av smuts och fortfarande lite svullen på halsen så var han pigg, glad, busig och klängig.. haha! <3
 

Lite om igår och idag

Igår var det midsommar, så pappa fick ner och ge hästarna mat två gånger, annars så fick dom vila helt. Dom såg ut att må bra i hagen och ingenting hade gått sönder som tur var, men Secret var tydligen på staketet igen... blir så ARG! bestämt mig för att köpa nya linor, en transformator och ett bilbatteri att ha där nere.. finns ingen chans att få igång elen som redan finns och mina hästars säkerhet är viktigast.. så får fixa det själv.
 
Men idag ska jag rida. Ska ner med pappa och longera först lite i paddocken för att sedan skritta runt lite, mysigt. 

kaos kaos kaos

Som om vi inte haft nog med otur.. hade planerat att rida lite nu i kvälls solen så åkte ner med pappa för att ta in hästarna, Secret skuttar glatt fram och Noreen kom motvilligt men ganska snällt tillslut hon med. Såg att staketet var sönder så blev väldigt sur.. skickade iväg pappa för att kolla läget och såg att fyra stolpar låg avkapade och en av stolparna låg flera meter in i hagen....
 
Kollade igenom hästarna och såg att Secret hade tre streck på halsen, som brännmärken efter linorna.. fick panik, började storgråta och skyndade hästarna upp till stallet. Tvättade av för att se om jag hittade något sår, men mestadels var det bara svullet förutom ett brännsår på halsen, tvättade rent och grät lite till.
 
Blev så arg på pappa ( någon måste ju vara syndabock ) för att han som fixat denna hagen, så han och min lillebror fick laga med nya stolpar. Hästarna får stå inne inatt och Noreen visade tydligt hur missnöjd hon var med läget.
 
Nu blir det att fixa dessa jävla hagar!!!
 

Mr S goes svart

Numera har jag snart inte en skäck längre utan en svart häst.. Det är nämligen så att min skitgris till fölunge älskar sin nya sandgrop ( dom hade en tidigare, men fick en större när vi utökade hagen ) och har tydligen gnuggat in inte bara kroppen utan man och ansikte i sanden så att det ligger som en beläggning under pälsen.. mysigt. Hur mycket jag än borstade så gick det inte bort. Blir helt enkelt ett bad snart igen.. ( sist "badade" vi bara för att se om det gick ;) inte för att bli rena.. haha. )
 

Badgäster och sånt

När man bor i Falkenberg kallar man dom badjävlar, men det är ju badgäster vi menar.. såklart. Det kryllar av dom nu på sommaren och eftersom att våra hagar ligger nere vid vattnet så får man helt enkelt stå ut med att det hänger barnfamiljer vid staketet flera gånger om dagen, småtjejer som står och glor på hästarna och ropar och klappar.. min lilla hingst ÄLSKAR mänskligkontakt.. skojar inte när jag säger att han verkligen älskar när man kommer ner till hagen och hälsar på. 
 
Han är hanterad sedan dag ett och tycker att matte är den nästa bästa på hela jorden ( först kommer såklart mamma ), och när han får syn på mig så gnäggar han, galopperar i fullfart för att sedan tvärnita mitt framför mig. Han är verkligen världens goaste. Han är även van vid att främlingar alltid är snälla, vilket kanske inte är det bästa.. men han är iallafall överdrivet social emot alla människor och oavsett vem det är så står han och trycker vid staketet. 
 
Hade en tant som kom förbi igår när jag var nere som berättade att hon minsann hälsar på honom varje dag och brukar stå en stund med honom och idag var där en gubbe med sin hund ute på sin dagliga promenad som också tar en stund till att småprata med Babyn.. haha.
 
Detta är helt enkelt något man bara får acceptera, tursiter samlas runt hagarna för att se på fölet, han är ju så söt och så vacker, det klart man stannar till lite extra.
 
Han har fler vänner än vad jag har den lille skiten.

Skäckdrömmar

Visste ni att jag alltid velat ha en skäck? Rödskäck dock.. but still, lite häftigt faktiskt. Och hade Secret blivit rödskäck så hade jag döpt honom till Texas :) ( har typ ett namn för varje färg..  hahaha ) och tycker att det är väldigt häftigt och speciellt att äga en skäck, dom sticker ut i mängden på ett läckert sätt, sen att min prins är världens snyggaste det är ju sin sak ;) he he
 

Longering i hagen

Idag hade jag inget sällskap så fick longera i hagen i grimma, gick fint! Började med promenad ( såklart ) och lillbebben var på G. Sen när vi travade igång så var hon lite seg, hon har stått ute inatt och det klart att det tar på henne, men efter lite jogging så var hon igång, pigg och glad och hade massvis med energi. Lillen hängde på ett tag och när han gick därifrån kunde vi köra lite galopp. Idag var det bara uthållighetsträning som gällde. Joggade henne mycket samt galopperade henne i låg form i ett lugnt tempo. Höll på lite längre idag, ca 20 minuter och det klart att hon var trött i slutet, men det känns som om hon börjar orka hålla igång längre, så vi kör en halv timmas jogging imorgon innan ridningen, tror att kondisen börjar komma igång nu. 
 
 
duktig och fin Noreen ifrån sist vi red

Vad vi vill ha

rött ist för blått
 
 
 
Japp Japp, såhär vill min tjej vara klädd, så är det bara.
 
 

Flughuva

Blir en sväng till ge-kås eller hööks i veckan och köpa flughuva. Noreen har fått typ som svarta prickar på nosryggen.. jävla flugäckelskit! aja.. 
 
 
typ något i denna stilen.

Noreen

 
Var nyss nere och gav Noreen kvällsmat.. dom såg verkligen ut att njuta av utökningen av hagen, busiga små pållar jag har. 
 

större hage

Nu är äntligen hagen utökad. Gjorde den ca 15 meter bredare och det går en linje av högt vs inget gräs där stolparna stått.. snacka om nerbetat.. haha. Det första dom gjorde var att dyka ner i betet bägge två, Secret gick och nosade på pappa när han slog ner stolparna och skuttade runt, showade och kände sig tuff när han sprang runt i de höga gräset.. haha bubbi <3
 
 
Eftersom att detta tog två timmar så fick hästarna vila idag. Nu får dom iallafall käka upp sig ordentligt. 

Har nu nattat dom

Skulle tränat idag.. men det tog en halvtimma att få in hästarna så jag struntade i de. Istället fyllde jag deras box med nytt och fräscht spån, hö och nytt vatten så fick dom komma in och värma sig. Har nu nattat dom, och gett kvällsmat och inatt får dom sova inomhus, det har spöregnat hela dagen och ska åska inatt.

Mattemattes prins

Secret är mammas lilla favorit, hon behandlar honom som en hund, eller ett spädbarn och trots att hon inte kan ett skvatt om hästar så tycker hon om honom massvis. 
Hon var nere på lunchen och gav hästarna hö och vågade sig in i hagen första gången ( kan nämna att Noreen stod längst bort i hagen vid detta tillfälle ) och stod en stund och kela med Secret. När Noreen fick syn på detta kom hon i tunder fart och gasade på riktigt ordentligt för att se om det fanns någon mat, mamma är såklart livrädd för Noreen ( som är världens snällaste häst ) och fick hoppa ur hagen...
Stolt över min mamma som faktiskt mockar, ger dom hö och hjälper mig på alla sätt och vis när det kommer till hästarna, trots att hon är LIVRÄDD för djuren. 
Känner ni förresten igen detta odjur? Annonsbilden på Noreen.

Spöregn

idag spöregnar det ute.. kul! Ska nämligen utöka hagen idag då mina hästar betat upp allt i den dom har nu. Gav dom fem kilo hö igår kväll i hagen, trodde att hon bara skulle smaka lite på det och sedan återgå till att käka gräs ( hon har aldrig varit ett stort fan av hö ) men när jag åkte dit imorse var det slut.. blir att stödfodra + utöka hagen tills hon är ok viktmässigt. 
Ska även ta in hästarna, slänga på dom täcken och sedan ut med dom i paddocken för att träna lite när hagen är klar. Noreen ska få träna i ridtäcke för första gången och plutte får ha på sitt regntäcke.

I still love you the most

Det känns som om någon dragit av min arm och fylls såret med syra. Jag hatar att vara så sårbar och att det gör så ont. 

Kritik mot hästen är direkt kritik emot mig.

Noreen är långt ifrån perfekt utseendesmässigt. Hon har alldeles för korta ben, stort huvud, blått öga ( !!!! ) osv, och det är något som jag som ägare FÅR påpeka och kritisera, men skulle någon utomstående kommentera detta så tar jag det rakt av som en förolämpning, det är bara så jag fungerar. 
Men Secret, han är min stjärna. Jag kan med handen på hjärtat säga att det finns ingen vackrare än min bebis, INGEN. Han är perfekt på alla håll och kanter och vet att han kommer lysa som en stjärna när han blir stor. Han är verkligen perfekt i mina ögon, och en kritik riktat mot honom, den kan jag utan problem skratta bort. Mr Secret är en sånn där ponny som bara lyser när man ser honom och redan som föl är han VACKER. 
Någonting du aldrig gör att att uttrycka dig nedlåtande när det gäller någon annans häst, om du då inte är rädd för att den personen kommer hata dig i all evighet ( såklart! ). 


Planering inför sommaren

Har nu satt mig ner och planerat in sommaren i kalender. Allt är nu äntligen nerskrivet så att det blir enkelt att hålla sig till planen. Plus att jag kommer lätt kunna se till att alla datum och vet och hovslagar tider inte blandas ihop när jag är bortrest.. Haha överbeskyddande hönsmamma. 
Som den kontrollfreak har jag även skrivit in hur hennes igångsättning kommer se ut när jag kommer tillbaka.. haha. 
Nu ska jag snart ner och pussa på mina älsklingar.. förresten har Secret börjat äta morötter, världens sötaste när han tuggar i sig. 
mattes älskling, såklart.

Goshästarna

Hästarna överlevde natten och pappa har varit nere vid hagen och kollat till dom. Tydligen var det ingen som ville komma in ( föruom Rosalita som kommer springandes och står och trycker mot staketet när hon ser bilen..haha ) så förhoppningsvis kan jag ha dom ute nu för sommarbete. Ska bara se till att få hagen utökad då dom betat ner den hagen dom redan har. 

Ridning och bloggen

Jag SAKNAR verkligen att rida just nu.. fan vad jag saknar det! Det är inte alls roligt att bara skritta några gånger i veckan i jämförelse med vad det är att rida en häst i bra form och kondis.. åh! Såklart att jag älskar att ha Noreen och att arbete med henne, men det "räcker inte" för mig just nu. 
Ska se till att rida Dido lite mer nu i sommar + att Noreen är på god väg. Jag tror att hon kommer att kunna ridas i alla gångarter när jag lämnar henne i andra händer den 20 Juli * håller iallafall tummarna på det *. 
Ska även bli lite bättre på att uppdatera här. Detta är enbart en blogg för mitt eget bruk. För att jag ska kunna gå tillbaka och se utveckligens gång osv, men ni är trots allt ett bra antal som går in här varje dag, så lovar att bli bättre på att skriva ;)
Ni får ge lite tips om VAD ni vill läsa om :)

Ute på nattetid.

Några i stallet hade börjat mocka ur sina bäddar så hela stallet stank idag.. så istället för att låta dom komma in efter träningspasset så fick dom gå ut igen och tanken är att dom ska få stå ute inatt. 
När jag ändå var där så passade jag på att mocka ur hela bädden i min box också. Under en timma och 8 kärror fick jag ut allt och skrubbade rent med lite vatten och en sopborste.. Imorgon räknar jag med att cementen svalnat något och torkat till så att jag kan lägga in nytt spån. Om hästarna ska vara ute nu dygnet runt eller inte återstår att se imorgon, om hon visar att hon vill in eller inte de vill säga. 
Åker såklart ner och kollar till henne lite senare.

Ridning och longering

Började med att jaga runt på min tok i hagen en stund.. knäppo. Men såfort hinken kom fram så tvärnitade hon och vände rakt mot mig, gosan. Började med att skritta runt paddocken som vanligt ett par varv innan vi longerade i skritt och övergick sedan till trav. Uppvärmningen var helt klart godkänd men inte så mycket mer än så. Ingen överdriven power utan hon rullade på fint. 
Jobbade henne sedan i galopp och ökad trav på en väldigt stor volt när jag hela tiden bad henne att öka och samla, tycker att hon gjorde det bra. Sedan bad jag henne gå över en bom, såklart JÄTTE läskigt men efter lite övertalning gick det fint. Sakta men säkert kommer denna rädsla gå över, det är jag helt hundra på. 
Satt sedan upp och började skritta henne. Red henne lite längre idag, ca 10 min, och såklart enbart i skritt. Mycket volter, halter osv. Skrittade även mellan ett par hinder, vilket såklart var SKIT lebbigt, men det är lite det som är meningen, hon spände sig men inte mer än så. 
Efteråt longerade jag henne i trav i några varv också som avtravning innan vi skrittade av för hand. Är mycket nöjd med henne idag. Snart ska vi ta ett träningspass för Carola och förhoppningsvis kan vi börja trava då :)
Rider alltid på långa tyglar, såklart. Jag tycker att hon har en fin huvudposition, hon är uppmärksam på mig hela tiden.

min gosgrabb

Var med mamma nere vid hagen och kollade till hästarna nyss, bebisen min kom såklart fram med pigga öron och tyckte att mattes besök var jättemysigt, han pussade och gosade jättemycket med mig! Noreen däremot sprang som en dåre runt i hagen och vägrade bli pussad på.. nåja, lät henne hållas denna gången då jag inte vill jaga runt i hagen.. men i eftermiddag blir det minsann hårda tag. 
Btw, ser ni hur stor han blivit? Min stjärna! :D

Dagens träningspass

Idag blev det longering i hagen som gällde. Hade ingen som kunde hänga med så jag fick helt enkelt deala med Mr. Secret själv. Han var förjävlig idag och bet Noreen i haserna, snubblade runt på hennes bakben och sparkade och hade sig medan jag tränade.. stackars Noreen säger ju ingenting men vid vissa tillfällen blev jag arg på honom och han slutade tillslut och ställde sig mitt i hagen och bara glodde.. haha. 
Noreen däremot var också ganska jobbig idag. När jag skulle fånga henne så galopperade hon fyra varv runt hela hagen i full galopp och när hon tillslut läts fångas in var hon helt slut.. dumma ponny!
Började iallafall gå med henne några varv och sen travade vi fram lugnt, det var lättare idag att få henne lugn, hon var pigg men inte FÖR pigg. Joggade henne mest och lät henne rulla på, hade ingen direkt baktanke med träningen mer än att låta henne få springa av sig och få jobba på.
När vi tränat klart och gått igenom alla gångarter i alla håll så övade vi lite sidövningar, hon tycker inte jättemycket om att flytta för sidan och tycker att det är lite jobbigt, men det går helt klart framåt och vi tränar på. 
Vi myser lite under avskrittningen

Lösdrift vs boxvistelser

Det finns alltid dom som tycker att dom vet bäst och att dom gör bäst.. dessa människor kallas hästfolk ;), hehe. Hur din häst hanteras, är alltid upp till dig som hästägare, men att andra vill försöka påverka kan du alltid räkna med. Jag har alltid mina hästar i boxen om nätterna, jag ser det som en självklarhet att mina hästar ska få komma in i ett varmt stall och sova ordentligt, dessutom är det en säkerhet för mig, jag ser till att tarmarna är igång som dom ska, att dom dricker, att dom får i sig kraft + höet osv. Jag kan sova ordentligt när jag vet att mina hästar står säkert i boxen.
Att ha sin häst på lösdrift har säkert sina fördelar, hästen lever på ett naturligt sätt. Men jag anser att vi redan förmänskligat våra hästar att det är vårat ansvar att se till att dom får leva utefter vad vi utsätter dom för. 
Nu när det är sommar så går de flesta hästar ute dygnet runt, underbart tycker jag. Men mina hästar står vid grinden klockan nio och vill komma in, så det är självklart att jag släpper in dom. Noreen tycker att det är skönt att få komma in om kvällarna och älskar att få komma ut på morgonen, det passar henne jättebra, men det klart att jag helst hade velat ha henne ute hela tiden.

Rosalita

I samband med att hästarna gick ut på bete så valde jag att inte längre fortsätta med Rosalita. Jag har inte ridit henne sedan April och endast hjälpt till med stallarbete det senaste, anledningarna väljer jag att hålla till mig själv, men nu är Rosalita till salu och jag hoppas såklart att hon lyckas hitta ett hem till henne, jag har ridit denna fina tjej i över ett år nu och det klart att hon betyder mycket för mig, hon är en underbar ponny. 
Jag fick tillbaka mitt hästintresse och någon att spendera hösten och vintern med, evigt tacksam. Jag är glad att jag fortfarande kan rida dessa allra minsta hästarna, det är ju trots allt så att den kunskapen du får, den sitter inte i mankhöjden på din häst ;)

Stolt matte och pigg ponny

Idag var Noreen en tickande bomb.. haha. När jag skulle hämta henne så körde hon ett rejs runt hagen i full rulle och tyckte hon var skit duktig när hon tillslut lunkade fram till matte igen.. knäppis. Höll till i hagen.
Skrittade henne runt för hand några varv för att både lugna och få igång henne. När jag bad henne trava så exploderade hon av gläjde i bocksprång och full galopp.. tyckte lite synd om henne som fick vila igår.. tydligen hade hon energi till flera dagar, men saktade ner henne lugnt och började om, några påminnelser om vem som bestämde, men sen gick det fint. Kan inte påstå att fram travningen var lugn, men hon travade och mycket mer kan jag tyvärr inte begära.
Hon tog ut steget på ett helt annat sätt och hade en energi jag inte sätt tidigare, var väldigt trevlig att se på när hon travade runt. Efter vi värmt upp i båda varven så bad jag henne galoppera, nu hade hon skakat av sig de värsta och kunde använda energin till arbete istället, vilket kändes mycket trevligt. Dagens träning bestod av att "hoppa", hon tyckte det var så roligt sist att jag var tvungen att göra om det. Ställde mig mitt på gräsrännan och bad henne trava runt mig, efter två lugna skutt fick hon flipp, bockade och galopperade runt som en idiot och tyckte allt i världen var toppen.. yeah right. Hon fick till ett par väldigt trevliga hopp btw, och är mycket nöjd med henne idag. Ska bli trevligt att få hoppa in henne i framtiden, och med lite arbete kan hon nog bli fin att hoppa.
När jag travade av henne så såg jag tydligt på henne att hon var trött, många gånger bad hon om att få komma in till mitten ( alltså avsluta ) men hon fick jogga lite till innan vi skrittade några varv igen.
Tog in bägge hästarna, ställde Noreen i gången och dammade av henne, hon var som vanligt lite nervig, brukar vara så när hon är i stallet, men det gick fint. 
Bild ej tagen idag.

the love of my life

Det känns lite som om jag inte har "rätten" att sakna honom längre, det var allt förlänge sedan han var min att jag nästan glömt hur det kändes. Men jag har inte glömt han, jag har inte glömt.
Jag vet att det blir uttjatande, men ibland så kommer dom in i ditt liv, dom som rör runt, stökar till och får ditt inre att må så jävla freaking bra. Xtra var en av dom och jag kommer aldrig glömma hur det kändes att vara med honom. Aldrig någonsin att jag glömmer hur han fick mig att må.
Han var den bästa och jag saknar honom, inte varje dag, men jag saknar honom. 
När han lämnade mitt liv var allt upp och ner och jag har aldrig mått så dåligt någonsin tidigare. Det tog en jävla lång tid att ta mig dit jag är idag, jag gick sönder och står idag ihop limmad med två underbara hästar nere i stallet. Men ingenting ersätter honom, ingenting här i världen.

Halsfluss och lättare tag.

Eftersom att jag har åkt på halsfluss så har jag fått ändra om mycket i planeringen denna veckan. Igår fick hon vila och idag så kör vi kravlös lydnadslongering samt enklare ledarskapsövningar i paddocken. Till helgen ska jag rida igen, men nu kör vi bara på med lättmotion, jag och Noreen behöver en lugn vecka helt enkelt. 
Jag får se om jag har sällskap i stallet idag, om jag tränar i hagen eller på ridbanan får helt enkelt återstå att se.

Secret

Jag har ofta tänkt på hur det hade varit om jag hade fått reda på Noreens dräktighet tidigare, att det t.x visat sig under vet. besiktningen eller likanande. Jag undrar hur jag hade reagerat och hur jag hade sett på hans ankomst. 
Mycket hade förmodligen varit annorlunda, jag har ägnat allt min tid åt planering kring förlossningen, tryckt i Noreen massa massa massa massa massa massa mat.. Men den stora frågan är nog ändå, hade jag behållt honom?
Jag tror inte att jag hade velat behålla honom. Och är man mentalt inställd på att sälja fölet innan det kommer så är det nog lättare. Han hade med all säkerhet aldrig hetat Secret och trots att mycket hade varit bättre om jag hade vetat så vet jag också med säkerhet att jag hade drabbats av fler panikattacker, stressattacker osv. Som om jag inte har så att det räcker och blir över. Tänk er själva att gå runt och veta att erat sto ska föla vilken dag som helst.. usch! Vill inte ens tänka på det. 
Jag är glad över att jag inte visste, för min skull. Men för båda hästarnas skull så hade sagan utspelat sig bättre om jag visste om dräktigheten, den riskerade bådas liv.. 
Han är min lilla stjärna

Nya fina fossingar :D

Min bästa tränare fixade hovarna på bebbi medan jag jobbade idag, hon hade varit lite rädd ( ovanligt.. ) men det hade gått över och alla fyra fossingarna hade blivit fina :). Nu ska jag snart ner och mocka och fixa stallet. Sen blir det promenix i hagen och kanske longerar lite, är sugen på att rida men inte säker på ifall jag har någon som kan hjälpa till att vara barnvakt..
Ska nu boka in nytt träningstillfälle och taggar gärnet att få lägga 100% av all min energi på hästarna nu.

Nyklippt

Idag fick Noreen en ny frissa. Haha. Jag går ofta loss med saxen på mina hästar, det är inget nytt.. men idag kände jag helt enkelt för att göra henne till en liten ponny ;)
Hon är allt för go min sköna :)
Imorgon har vi planerat in ett besök ifrån hovis.. det är verkligen på tiden då vi egentligen skulle verkas för två veckor sedan.. men men.. Ska även kolla med henne om hon tror att vi behöver slå på skor inom någon snar framtid.

Secret i kappa :)

Prövade begge täckena.. Det ena var på tok förlitet och gick knappt att knäppa, så det är bara att ta tillbaka. Det andra däremot, vilket var ett föltäcke satt perfekt så det blir att behålla. Han var såklart livrädd när jag skulle lägga på det, men tog det bara långsamt samtidigt som jag höll ett stadigt tag i grimman, det är mycket lättare att hantera en panikslagen häst på 1 meter i mankhöjd än min stora tjej när hon blir rädd.. haha. Så hans tappra försökt till att stegra och slå sig ur mitt grepp gick la sådär.. tror helt ärligt inte att han är särskilt rädd, han får för sig saker ibland då när det väl var på stod han helt cool lugnt.. haha.
Han var iallafall skitsöt i det! Det satt dock inte helt perfekt, exempelvis ska naturligtvis inte bensnörena hänga sådär, ska klippa loss dom och göra ett svanssnöre istället, tycker att det är lite riskabelt med korsgjordar på en tre månaders gammal buse. 
Måste ju stolt erkänna att man kan inte bli sötare än min bebis. Hade kunnat vara med honom 24/7 och bara stått och dräglat över hur jävla snygg han är och kommer att bli!

Dagens träning

Idag så kom Matilda ner till stallet och gjorde mig sällskap, mysigt. Började med att gå med Noreen runt paddocken, efter det så lydnadslongerade vi på liten volt och prövade ställningar, det gick fint och hon fick flyta ut på linan. När vi började jogga igång så fick hon en väldigt fin form och slappnade av otroligt bra. Var mycket nöjd med henne. Longerade i alla gångarter, hon hade väldigt väldigt mycket energi men använde den bra och på rätt sätt.
Efter det så satt jag upp, skrittade runt lite med henne men kände att vi behövde komma ut ur paddocken. Matilda satte fast linan i Noreen och gick bredvid och pappa tog fölet och gick framför. Vi gick två varv runt gården, andra varvet gick vi först med Noreen, det gick bra men hon var väldigt spänd. Tror att det kan bli bra om vi får upprepa detta ofta.
det går framåt, sakta men säkert.. det får ta den tid det tar såklart, min tjej behöver det.

Det börjar likna något

Nu börjar det äntligen likna något i longeringen. Hon vilar på steget och söker sig neråt på ett sätt och aldrig gjort tidigare.
Vad tycker ni? Jag tycker att hon ser väldigt avslappnad och fin ut. Man ser att hon har full fokus på mig i mitten.
Sadeln gled tyvärr fram då jag ej hade spänt den ordentligt, rättade till detta innan jag satt upp.

Täcken.

Var idag en sväng på ge-kås och fick köpt två täcken till Secret. Ett regntäcke med hals som jag ska sy om till ett föltäcke och ett vintertäcke till hösten. Bägge två är marinblå med ljusblå kant.. haha.
ska ner och pröva täckena på honom nu, får se hur det sitter :)

the one that I belong to


Time for a change

Till hösten är det dags för förändring igen. Att ha ett föl + en unghäst är inte precis en dans på rosor, det är mycket på G hela tiden och tiden flyger förbi alldeles för fort.
När vi tar in hästarna ifrån bete i Augusti beräknas det vara dags att sära på Secret och Noreen. Man brukar säga 6 månader när det kommer till hingstföl och då behöver vi såklart ha en extra box ledig. Det absolut lättaste hade varit att flytta ut i lilla stallet, gör det i ordning, måla, ta bort galler, flytta in. Jag vill verkligen, men samtidigt drar jag benen bakom mig hela tiden.
Jag vill ha ett eget stall. Jag vet att det är en ganska oanserlig önskan, men det är vad jag vill ha, och även om det inte finns i min verklighetsbild så är det var jag jobbar mot.
Jag tar hand om mina hästar på det bästa sätt jag kan. Jag tror inte, handen på hjärtat att min Noreen hade haft det bättre någon annanstans, och jag misstänker att de flesta hästägare tycker och tänker på detta vis. Så att då var dag bli ifrågasatt och ner tryckt av min stallomgivning kring hur jag hanterar de kriser jag fått gå igenom, det är enligt min mening inte okej. Att min pappa köpte en unghäst till mig kom inte direkt som någon chock för mig. Jag hade hela hösten kollat på hästar och alla annonser jag lagt fram var oinridna tre åringar, det var vad jag sökte efter.
Att Noreen visade sig vara dräktig kom som en enorm chock. Jag gick sönder den morgonen och var helt förstörd. Jag grät i timmar och tyckte att världen rasat samman för mig, jag kunde ju ingenting om föl, och vad jag måste ha utsatt henne för, otänkbart. Jag har alltid varit medveten om mina snesteg, men jag har också alltid haft en kompetens vid min sida, vilket gör mig säker på att mina misstag inte berodde på okunskap. Men att bli påmind om hur oansvarligt det varit av mig, har enbart gjort mig bitter och skapat osämja mellan mig och de hästmänniskor som bemött mig illa.
Nu står jag här, med ett underviktigt digivande sto och ett hingstföl. Där min kunskap tar slut, tar någon annans över, jag skulle aldrig utsätta mina hästar för något oansvarligt, men jag tappar helt klart intresset för att åka till stallet när jag bemöts av bittra, kränkande människor.
Och där har ni det, anledningen till varför jag vill ut. Varför jag inte pallar mer.
Mina hästar är mitt allt, dom är mitt liv och dom speglar verkligen vem jag är. Och när någon tror att dom vet bättre, kan bättre, hade gjort bättre.. då blir jag arg.

En sjuk matte och trötta hästar

Mamma hängde med mig ner och mockade, det går mycket fortare + att sällskap gör allting mycket lättare. Jag är påväg att bli sjuk och det regnar ute.. så all typ av aktivering är inställd idag. Senare kommer lite inlägg jag har förberett, kan vara ganska intressant om ni frågar mig. 
Annars så såg hästarna ut att ha det bra, Seabeabebbu låg och sov och Noreen tuggade gräs.

I'm gonna take care of you

Tycker denna bilden visar väldigt tydligt hur Noreen ser ut viktmässigt i nutid.
Hon är väldigt väldigt för mager upptill där revbenen syns och rumpan är benig men lyckas samla på sig en lite gräskula.
det kommer att bli bra.. en dag kommer du att vara lika fin som du var. Jag lovar dig att en dag kommer det att bli bra.

Träningsupplägg

Nu när jag inte har något annat att fokusera på här i livet än HÄSTARNA så tänker jag passa på att utnyttja denna tiden så träna extra mycket. Noreen har fått fem dagars ledighet ifrån allt som heter träning, vilket har varit ganska bra för henne, korta pauser och tid är vad som är bäst för henne. 
Söndag - Longering + rida ( skritta ut )
Måndag - Longera
Tisdag - Hovis - longering + rida på kvällen ( om min pappa har tid )
Onsdag - Longera + rida ( skritta ut )
Torsdag - Vila
Fredag - Löslongering
Lördag - Rida
Söndag - Rida
Intensiv vecka framför oss, jag har även jobb varje dag så det blir att lägga träningen på kvällen. Varje gång jag rider måste jag ha någon annan som är med mig, därför är ingenting skrivet i sten och kan ändras väldigt fort.. men på ett ungefär så är det mycket longering som gäller, för att fastställa lydnad samt bygga muskler. 
haha, efter att vi tränat idag så var hon snabb med att dyka direkt ner i gräset igen.. kan hon behöva.. lilla gumman.

Longering / markträning

Vi började där vi avslutade sist. Gick först med henne runt hela hagen två varv för att värma upp lite lugnt, sen travade vi bara i en avslappnad form på en ganska samlad volt, vi varierade underlaget lite och höll till i en del av hagen där gräset är lite högre så hon tvingades till ett bättre lyft, och hon fick ett väldigt fint flyt på det hela. 
Galoppen satt bra, hon sänkte huvudet mycket bättre och tycker nästan att galoppen är lättare för henne än traven, det ser mycket mer harmoniskt ut och lätt. Styrde henne sedan mot en "ränna" vi har i mitten av hagen, vet att jag nämnt detta tidigare. Hon travade lätt över med ett enkelt skutt, vi gjorde denna övning några varv tills hon kände sig säker och bad henne sedan galoppera över, hon sög till ordentligt och skuttade över som en kanon, galopperade i full jävla fart så jag bara flög efter och hoppade till att glädje.. say whaat?! Trodde aldrig att Noreen skulle vara den häst som tyckte att det var roligt att hoppa, men hon förvånar ju hela tiden så why not..
Lät henne rulla några gånger i båda varven innan vi avslutade med avslappnad galopp och sedan avtravning för att sen gå några varv runt hagen. Mycket mycket stolt över min tjej idag.
Den största motgång vi stötte på var helt klart Secret.. han bet henne i bakbenen, höll på att springa in i linan och var helt enkelt bara ivägen mestadels av tiden.. vill kunna binda honom eller stänga in honom någonstans undertiden vi tränar.. ska tänka på hur jag kan lösa detta..
Sedan är hon även en sådan att när det blir jobbigt så stannar hon och "vägrar gå".. fick bli arg på henne en gång och efter det så gick hon som en klocka utan att testa några fler gränser..
haha gosan ser lagom söt ut när hon tuggar i sig godis..

mina underbara hästar <3

idag är min första dag som vuxen arbetslös ;), haha. efter att ha sovit ruset av mig så drog jag ner till stallet vid fyra tiden och satte igång med stallsysslorna, trots att jag är superglad över att pappa gjort allting åt mig hela veckan så är jag sjukt pedantisk när det gäller mina hästar.. my way or no way.. så tog mig en timma att mocka ut hela boxen, fylla på med nytt fräscht spån, skura rent alla hinkar och packa om alla höpåsar.. jag vet.. sjuk är jag men jag vill alltid att mina hästar ska ha det bästa.. så då får det ta sin tid. 
Sen gick jag ner till hagen med longerlina, spö och GODIS.. min bebis var överlycklig att se matte igen och följde efter mig obehagligt mycket, tuggade på mina byxor, slickade på mina händer och var ÖVERALLT hahaha.
Ger er ett inlägg senare om träningspasset jag hade med Noreen, kan säga som så att jag är mycket stolt över min tjej!
Åh min lilla kille <3

Dålig update ...

Denna veckan kommer uppdateringen vara extremt dålig eftersom att jag har studentvecka, min mamma och pappa har hand om hästarna och det blir vila för Noreen ifrån all typ av träning då det för min del är fest hela veckan lång.. haha.
Tvingades även flytta hovis tiden ifrån idag till nästa vecka.. egentligen skulle hon verkas för två veckor sedan.. men tror inte det är så farligt.. hon sliter sina hovar väldigt fint själv.
Man kan säga som så att jag kommer sakna mina tokstollar efter flera dagar utan dom.. herre min jesus!

Klätterapa

Secret har sedan väldigt tidig ålder klättrat på sin mamma baktill.. oftast brukar mamman inte tillåta detta utan stoppar beteendet tidigt hos fölet. Men min snälla lilla tjej tillåter det mesta och detta är inget undantag, hon betar vidare, kollar lite efter honom och låter honom hållas *suck*... Ser verkligen fram emot att separera dom till hösten, så vi båda kan få andas lite.

Dagens sysselsättning

Idag gjorde jag lite stallsysslor jag lagt åt sidan.. jag skurade rent båda vattenhinkarna, putsade mina stövlar + mitt träns, borstade av alla schabraken och la dom i en snygg hög.. skapade lite ordning i mitt skåp och bland mina borstar.. nu ser det äntligen snyggt och fräscht ut igen och jag får en tydligare bild på vad som behöver köpas in och vad som kan vänta.
Detta kan inte vänta:
  • Sadelgjord
  • Regntäcke
  • Hundtäcke ( till Baby )
  • Borstar + ryktväska ( till Baby )
Detta kan vänta, men jag vill ha det ändå:
  • Boxskyltar
  • Nytt träns till Nini
  • Brun lädergrimma
  • Stigbyglar
  • Silvriga Catago boots
  • Vita damasker
Det där med att prioritera har aldrig riktigt varit min grej.. haha men ska försöka. Nästa lön ska gå enbart till hästarna, så jag iallafall får köpt de mesta på den övre listan och kanske någon enstaka sak på den nedre.

Hästarna idag

Det blåste storm nere vid stranden idag, så det blev ingen ridning.. har man redan en häst som ser spöken överallt så blir det inte bättre av att det blåser storm samtidigt... haha. Men jag gick lite med henne nere i hagen, samt bad henne röra på sig i trav.. men istället för att trava så satte hon av i full galopp, hoppade över saker på marken och busade av sig all överskottsenerig.. börjar minsann bli lite häst av min pärla numera.. älskar att hon fått tillbaka sin energi och livsglädje. 
hahahaha, älskar att dom drar exakt samma pose på denna bilden, allt för goa vänner jag har!
Han är fan bara kärlek rakt igenom.. min fina fina fiina bebibus!

Allting stannade upp när du kom

Jag såg dig och visste med hela min själ, att nu börjar allting om
Kan det vara sant att jag får älska dig?
En av himlens änglar har landat hos mig

I thought that being strong meant never losing your self control

Ska nu ner till stallet och mocka.. inatt har alla tjejerna ( och bebi såklart ) fått sova inomhus, det var bara 10 grader på dagen och väldigt kallt under natten.. så skönt för dom att få komma in och sova i värmen. 
På måndag blir det att få tag på vet för att kolla upp lite saker ang Nini.. inget allvarligt, men är man hönsmamma så är man.. oroar mig sönder för henne varje stund på dygnet.
Vädret ser fint ut, så blir det ridning idag trots allt, antingen hänger min vän Matilda på och hjälper mig eller så får pappa ställa upp, vilket som blir det en liten runda med min tösabit. 
Nothing matter as long as I've got you

Min drömponny

Mina mål med Noreen har alltid varit desamma. Jag vill utefter de  förutsättningar livet ger mig utbilda henne till den häst jag vet att hon kan bli. Hon har ett supertempramen och jag vet att hon kommer bli en trevlig ponny att jobba med i framtiden, sålänge hon får fortsätta ta det i sin egen takt med mycket förberedande träning. Hon är en häst som är vild i grunden, vilket gjort henne väldigt svår då henne flyktinstinkter är mycket starkar än hos " vanliga " hästar. Men med rätt träning och tid kommer hon bli en trevlig ponny att fortsätta jobba med.