Målat

Idag har jag, mamma, mormor och hennes sambo målat i stallet. Eftersom att vi var så många så hann vi måla alla boxväggar+utsidan, galler och bjälkar. Med andra ord är det bara de vita väggarna kvar, vilket jag sparat tills imorgon. Sen ska jag skruv upp lite krokar, hängare till täcken osv, sen är mitt stall klart för inflyttning :D


Stallmöte + fix

Hade stallmöte idag där vi snackade om hagar, fordring och allt annat som behöver fixas inför hösten.

Efteråt flyttade jag ut resten av mina saker till mitt stall och rensade ut mitt skåp helt och hållet. Betalde stallhyran, pratade med stallägarna om färgen till stallet osv. Så nu är alla måsten gjorda, skönt. Ska snart ner och kvällsfodra.


Flyttning på g

Idag städade jag ur skåpet i lilla stallet och började flytta in mina saker, märkte dock fort att det inte fanns plats för mina schabrak... Så ska försöka se vart jag kan ha dom, ev en täckeshängare bredvid skåpet..

Sen sopade jag och gjorde rent i ena boxen, imorgon målar jag den och sen gör jag den andra, sopade även under skåpet, i ena hörnet osv.


Målning på g

Gav de nya stallgrannarna klartecken att flytta in i min box innan helgen och idag så snickrades det upp en boxvägg åt deras små söta ponnier.

Detta gör att jag kan börja tvätta, städa och måla i lilla stallet, vilket jag börjar med idag, ska börja tvätta väggarna, fönstren osv. Och sen får det torka över natten och förhoppningsvis kan jag börja måla så snart som möjligt. Det ser jag verkligen fram emot.


Kvällsträning

Longerade innan kvällen idag, skrittade igång henne och sen fick hon jogga en stund på lång lina, bad henne sedan om galopp, bad henne galoppera några steg och se n trav, gjorde detta några gånger för att hon verkligen skulle sätta baken under sig, vilket resulterade i några skutt och sura miner, men fina fattningar och avbrott, sen fick hon jogga av de sista innan vi skrittade i låg och djup form. Mycket nöjd med henne idag, ska fortsätta med denna typ av träning tills vi kan börja rida mer seriöst, vill bli av med lite gräs innan jag sätter på sadeln, den glider lite pga magen ;)


Att vänta sig..

När internet och datorn fungerar som det ska så kan ni vänta er en ny design, åsikts inlägg, MASSVIS med nya bilder osv, kommer bli grymt, lovar.


Ingen träning idag

Har inte mått något vidare idag, utan bara varit nere i stallet för fodring.. Det har även regnat hela dagen vilket inte varit särskilt roligt heller.

Nu vid kvällsfodringen så brukar jag pyssla med S så att mamma får äta ifred, vilket brukar uppskattas ( pussar o kramar må vara de bästa livet har att erbjuda enligt lilla kossan ) men idag var en svart katt som lurade i buskarna mycket mer spännande.. Haha. Han är himla gommin grabb.


Att börja rida

Jag väljer att longera Noreen till
En början med, att ta upp bägge hästarna till stallet för att skritta en runda runt gården känns både onödigt och jobbigt, vi har en bra bit till stallet ifrån sommarhagen. Dessutom har jag inget stall just nu, dom flyttar ut ur lilla stallet i nästa vecka, då börjar jag måla och flytta in och sen kan jag börja separera mina två monster, när det går att ha lillebror kvar i boxen medan jag rider så kan jag börja rida henne på riktigt. Med andra ord så tar det lite tid innan vi kan dra igång med träning. Än sålänge longerar jag henne varje dag, korta lätta pass i skritt och trav till att börja med.


Longering

Eftersom att hon var så explosiv första dagen så valde jag att lydnadslongera men idag tog jag med långlinan och longerade som vanligt och Noreen höll sig lugn. Mycket skritt och korta stunder av samlad trav, lät henne även galoppera ett varv i varsitt håll, gick kanoners.

Mormor var med och höll Secret, vilket gick kanon. På måndag så ringer mamma vet för att boka tid för chipmärk och id-koll, pass på g. Ska även rådfråga om kastrering, vill gärna göra det såfort det är fysiskt möjligt, för att se till att det praktiska löser sig.


Idag i stallet

Bara att logga in på bloggen på mobilen tar evigheter och att publicera ett inlägg ska vi inte tala om..

Men käkade iaf på donken ikväll med familjen och ska nu lägga mig, min gosiga sovkamrat är verkligen taggad !


Lydnadslongering

Åkte ner till stallet med hunden mest för att kolla läget och göra hästarna lite sällskap, satte på Noreen grimma och bad henne röra sig runt mig i skritt, hon totalt exploderade i skutt och bock, och jag som stod alldeles för nära var påväg att få mig några hovar i ansiktet.. Haha.

Började lydnadslongera henne i skritt på en liten volt runt mig, höll mig nära hennes bakdel och berömde när hon slappnade av, då fick hon ta några travsteg, bad om skritt och gjorde om det ett par gånger, tillslut var hon lugn och harmonisk med sänkt huvud och fokus på sin matte igen.. Haha. Däremot så passade hon på att sura när vi skulle byta varv, vägrade gå ut på volten osv, brukar ha spö, men hade endast grimma och grimskaft så blev först arg på henne och röt till, men när hon gjorde om det vid nästa varvbyte så lugnade jag ner mig, lirkade lite och bad snällt, hon vill gärna bli behandlad som en prinsessa ;)


Nu blir det lydnadslongering i skritt och några travsteg varje dag i en vecka innan vi börjar öka kraven, att börja om ifrån start känns som en bra ide nu när hon är så fylld av energi, ( ska även minska hennes protein i fodergivan, alldeles för rund har hon blivit under semestern )


Vintertider

Snart börjar det gå emot mörkare tider och att hålla hästarna i rätt hull är något som upptar stor del av min tanketid.. Noreen har naturligt inga problem med att hålla uppe hullet, men som digivande sto till en kraftigt byggd liten herre så tar det på henne, såklart. Secret kommer äta mer och mer "vanlig" mat.. han kommer att stå i en separat box under nätterna och äta hö, gräs och lite grovfoder för att vänja sig vid att vara häst. Detta tror jag kommer till stor del hjälpa Noreen en hel del att behålla mycket av det hon får i sig och jag hoppas verkligen att vi slipper viktproblem i vinter också, denna perioden har tagit mycket på oss, det har varit väldigt tråkigt och jobbigt. 
 
 
Kommer att fortsätta ge Noreen lucern i hackad strå tillsammans med ett grövre grovfoder och Kraft groov 95, och såklart vitaminer. I hagen kommer dom ha fortsatt fri tillgång till hö under dagarna.

Update ifrån hagen

Min storebror skickade dessa nyss till oss.. får mig inte alls att sakna mina pållar mer ;)
 
 
Hon har fått bort det där tunna över ryggen som jag var så orolig över, nu ser det jämnt och fint ut.
 
 
tycker istället min vanligtvis runda lilleman börjar se lite mager ut.. men antar att han är i växtperiod och jag bara nojjar mig.. men blir nog att ge honom lite extra när jag kommer hem, tror att Noreen börjar skjuta honom ifrån sig.

Att göra när jag kommer hem

  • Fixa lilla stallet - måla, flytta in osv. 
  • Duscha Secret.. han är mer svart än skäck och behöver en omgång med skimmelschampo
  • Frissera Noreen, hennes man växer som ogräs så det blir att tunna ut den + klippa svans, lugg, öron, hovskägg, allt.
  • Börja igångsättning, på asfalt, grus och hårdare underlag ska vi hålla till
  • Vet kommer och chipmärker och id-kollar lilleman, pass på G.
  • Lillemans vacc-spruta nr 2
  • Överösa mina hästar med 1 miljon pussar och kramar, saknat ihjäl mig efter dom
 
Har ett par innehållsrika veckor framför mig. Hästarna kommer stå ute dygnet runt till det att vädret börjar ty sig, men tydligen ska det vara fint hemma och att stå ute till och med September borde inte vara några större problem.

Längtar efter dig

 
världens bästa häst <3

Ovisat

Jag tycker att Noreen verkligen har utvecklats fort. Såhär ser det alltså ut i skritten just nu, efter två månader under ryttare. Hon sänker huvudet och söker sig nedåt och framåt automatiskt. Hon är ännu inte tillräckligt stark i kroppen för att göra det i trav eller galopp, hon behöver mycket mer rutin och träning, men är säker på att vi kommer att nå dit snart. 
 
Det kommer att ta tid innan hon hittar en naturlig form med rundad rygg, bakbensaktivitet och styrka, men det får ta den tid det tar. Jag tror inte att detta är något man kan skynda fram, och jag är väldigt nöjd med henne hittills. 
 
 
 
 
Nu har hon alltså fått tre veckor av vila och tänkande. Lagom med tid för henne att bearbeta det vi jobbat med. Hon har även fått äta upp sig ordentligt under denna tiden och ser spänt fram emot att få se två runda små ponnier när jag kommer hem, förhoppningsvis är detta viktproblemet något vi nu kan lägga bakom oss. 

Säkerhetsväst och hjälm

Det beror nog väldigt mycket på vart man börjar sin ridning hurvidare man ser på detta med säkerheten. Mitt första ridskoleår som nybörjare så var väst och hjälm på plats, det var min mamma noga med. Men efter att jag kunde rida hästen utan någon som gick bredvid så las säkerhetsvästen på hyllan, och sedan dess har den aldrig riktigt varit viktig för mig. Jag har använt den vid hoppning när jag känt mig osäker, och även på hästar som är extra busiga och studsiga, men annars har jag aldrig haft ett vettigt väst-tänk. För min del är den enbart ivägen och jag tycker att det är obekvämt. När jag ridit in Noreen har den varit på vid vissa tillfällen, men även där har jag börjat slarva och använder den i aldrig numera. 
 
Jag vet att vissa ridskolor och ridanläggningar har regler kring säkerhetsvästen och att det är en självklarhet för många ryttare att sätta på den, men jag tror att eftersom att det aldrig varit på tal för min del så har jag aldrig sett det viktiga i att använda den. 
 
Att rida utan hjälm är inte heller något jag ser en stor grej i. Vill man rida utan hjälm är det upp till var och en och ser inte varför andra ska peta in sina åsikter i den frågan, det finns inga rätta svar här, utan det är en egen bedömning man gör. 
Själv rider jag med hjälm då jag känner mig osäker utan den ( det känns som om något fattas ) och när jag är osäker så smittar det såklart av sig på hästen = större risk att olyckan är framme. 
Men även jag kan ibland sitta upp utan hjälmen och ser inga större problem i det hela. Det klart att den kan rädda mitt liv när olyckan är framme, men det är ändå ett val jag själv gör, inte någon annan. 
 
 
Exempel, galopp på ängen med en säker häst utan varken väst eller hjälm.
 
 
Exempel, hoppning med en övertaggad ungponny, väst och hjälm på plats.
 
Tycker att sålänge man är medveten om konsekvenserna av sina handlingar så har man fria händer att handla hur man vill. Jag ser det inte som att jag utsätter mitt liv för fara bara för att jag struntar i västen, men i andras ögon är det precis vad jag gör. 

Hantering av föl

Det finns tusentals olika teorier och åsikter kring hur man bör agera/ inte agera under hästens första månader/år. Jag läsar väldigt mycket och försöker suga åt mig så mycket information och idéer som möjligt. Jag har mycket kontakt med vet och andra kunniga i ämnet för att kunna bolla idéer och få råd. Ingenting jag gör med mina hästar kommer direkt ifrån mig, utan jag tar alltid emot hjälp när jag känner att min kunskap tar slut. 
 
Hade jag fått välja själv hade jag förmodligen inte skaffat ett föl i detta skede, jag kan inte erbjuda mitt föl allt som jag hade velat önska, jag känner mig inte redo kunskapsmässigt och jag hade gärna haft tid på mig att förbereda mig själv och min omgivning för att ge både mamma och föl bästa förutsättningarna för en frisk och sund livsstil ifrån start.
 
With all that said.. är jag väldigt glad över min lilla krabat. Hans ankomst var minst sagt passande och kom in i mitt liv med perfekt tajming, ur ett helt självisk perspektiv.
 
Jag står inackorderad i ett stall i närheten av min bostad, där står 4 ponnier och 2 storhästar + mina två. Att stå inackorderad innebär mycket sammarbete ihop med andra, och för att någon annan ska kunna hjälpa mig med mina hästar måste såklart mina hästar vara hanterbara. Det ultimata hade varit att släppa dom på lösdrift ihop med ston och andra föl, låta fölen leka och busa, fostra varandra och enbart hantera fölen tillsammans med mamman. Men det drömscenariot existerar inte våran verklighet. Secret har gått i grimma och grimskaft sedan första veckan i hans liv, han har haft täcke, blir borstad varje dag på hela kroppen, har blivit avsvampad, verkad, är med när vi longerar ( springer runt mig och gör som sin mamma ). 
 
Jag vet att allt detta säkerligen retar gallfeber på alla experter. " varför skaffa föl när du inte kan erbjuda den en vettig tillvaro och kompisar att leka med? ".
 
Det gör mig faktiskt arg när folk kommer med sina pikar och expertis kommentarer. Mitt föl är den lyckligaste på denna jorden, om jag eller hans mamma busar med honom, det rör honom inte i ryggen, han skuttar runt och lever livet för det och älskar sitt liv, och djur ljuger inte. 
Så någonstans hade jag gärna bett er stoppa upp era pikar i röven, men ska försöka lägga lite band på mig själv och bara inte bry mig. 
 
 
Tanken är att släppa Secret på unghäst bete nästa sommar och låta han få busa med jämnåriga.