Ni förtjänar det bästa

Ni är det bästa jag vet, det finaste jag någonsin fått chansen att uppleva och ni förtjänar det finaste livet har att erbjuda, jag ska se till att ni får det finaste livet har att erbjuda. Jag älskar er till döden.
 

Varför jag började träna och vad vi tränat på

Jag hittade min tränare nästan direkt när jag fick Noreen, jag kände att hon var för svår för mig att tolka på egen hand och behövde någon som gav oss en bra grund. De första träningarna gick ut på att få ut henne på en volt runt mig, vi lydnadslongerade, dvs i skritt kort lina, driva hästen framåt genom att gå snett bakom och gå mot rumpan. Sen hjäpte min tränare mig att öka kraven, hitta en fin balans i longeringen och markträningen. Jag är en dressyrryttare och min tränare rider western/akademisk ridkonst osv, men i grund och botten är det harmoni och balans man som ryttare behöver ha tillsammans med sin häst. 
 
Min tränare hjälpte mig till det att jag satt på min häst, och dit kom vi. Sedan har jag på egen hand fått fram gångarter, ridit ut, lärt tygeltag, skänkel, ifrån röstkommando till kroppsspråk och allt däremellan. Jag har aldrig gjort detta förr och är sjukligt stolt över mig själv. Helt galet. 
 
En resa jag inte ångrar för fem öre.
 
Nu tränar jag och min tränare på att hitta en fin form i markträningen, dvs lite ledarskap, lite styrka, harmoni och balans. Jag älskar att träna för min tränare, det är alltid en sånn logik i det hon lär ut + att hon känner mig häst såå bra och dom kommer jättebra överrens.
 

Morgonmys i stallet

Började morgonen med att fodra alla hästarna, åkte hem och käkade frukost och drack massvis med kopparkaffe för att vakna och sen tillbaka till stallet för att slänga på täcke på storhästen och släppa ut dom, ÄLSKAR att ha dom uppe vid stallet, slipper gå hela vägen ner till sommarhagarna och vi har inga vattenpölar = inga åsikter från herr envis. Men imorgon eller på tisdag återgår det till det "normala" och vi släpper ner dom igen, hagen dom går i just nu är alldeles förliten. 
 
Mamma hjälpte mig även att åka ner och hämta vattentunnan i sommarhagen, skura rent den och sedan fylla på vatten. Duktig mamma jag har. 
 
 
det blev med andra ord lite stallpyssel nu på morgonen, huur mysigt som helst faktiskt. 
 
Ska se om jag kan komma iväg och köpa spån idag och sen ska jag bara ta det lugnt, finns inget att göra när det blåser storm utanför. 

Morgontrötta

Idag fick hästarna lite sovmorgon, kom inte ut förrän halv tio. Det spöregnade ute så fick på bägge täckena, sen fick jag springa med hö och vatten ut till sjukhagen och fyfan vad blöt jag hann bli.. helt sjukt. Men nu har det spruckit upp och varit nere och kollat dom ett par gånger och dom verkar ok :)
 
 
en pluttigbebbe Secret

Avmaskning

trekk provet visade 400 i värde vilket resulterade i två sprutor maskmedel. Maskade dom när jag tagit in dom och det gick bra, lillebebbe tyckte att det smakade sådär och fick godis efteråt, vilket var väldigt poppis medan mamsen avskydde medlet, flemade och spottade ut så att vi fick ge nytt.. knäppis. Men nu är dom maskade så vi släpper i sjukhagen i två dagar och sen får dom gå ihop med Prince resten av sommarhagar-tiden :)
 

Knäppjök

Idag när jag fick hjälp av Tina att ta in hästarna så fick hon ta min lille prins, han har ju skött sig helt fantastiskt dessa senaste dagar. Men idag fick han fnatt, stegrade på stället, studsade runt som jag vet inte vad, viftade hejdlöst på svansen och kickade med bakbena.. hejsan hingsten. Tror han fattade att det var någon ny och testade lite, sådär beter han sig aldrig mot mig eller Matilda.. haha. Busunge. Blir nog att leda runt på denna lilla knas ett tag, för såhär vill jag inte ha honom, knäppjök.

 


Mysstund med mina hjärtan

idag fick jag hjälp att ta in hästarna och sen borstade jag igenom Noreen, tog hovarna, eftersom att jag har en rygg som är helt söndrig så kan jag inte böja mig framåt i längre stunder, därför kan jag ej ta Noreens bakhovar i vanliga fall, hon kickar lite vilket gör att jag måste stå längre i den ställningen och hålla kvar, vilket min rygg inte klarar av, och därför har jag tidigare överlåtit det till andra och inte tagit hovarna dagligen, men min rygg känns tillräckligt stark för att hålla den kortare stund numera, så testade idag och det gick bra, även om hon kickade lite. 
 
Sen gjorde jag kvällsmat, packade hö osv, det gick bra :) dom fick vila idag pga lite kaos.. men lämnade trekk imorgon, så ifall dom är ok så ska vi släppa ihop dom med Prince imorgon :), kul!
 

JH collection

 
 
Dessa ridbyxor ifrån JH collectionen by hööks fick följa med hem idag, och oj vad nöjd jag är. Riktigt riktigt snygga är dom + att dom satt som en smäck, och några jobbiga karborre längst ner finns där ej, hur bra?
Allt var förstort fram till strl 150 i barn.. hej mini! haha, men dom satt bäst.
 

Nej tack!

 
Dessa var too much för min smak, möjligtvis på en svart/vit häst med enkel utrustning i övrigt, men nej, tycker inte alls detta var snyggt. Dessa schabrak är ifrån HV Polo och finns att köpa på charlies.nu
 
 

Fem saker ni kanske redan visste om Secret

  • Alla, absolut ALLA älskar honom när dom fått träffa honom, han har världens goaste personlighet.
  • Han är mer "hanterbar" än vilken häst som helst, går att leda överallt med långt grimskaft, van vid trafik, täcken, folk osv.
  • Han lyckades få färgen brunskäck i passet.
  • Han lyckas alltid hamna i trubbel, han har tre sträck på halsen ifrån när han fastnade i ett staket och rev upp fyra stolpar.
  • Han har täcke på sig varje dag i hagen, även ifall vädret är ok så att han ska vänja sig, han fjantar sig dock fortfarande när man ska ta bort karborren framme vid bogen.
 
 
mattes buse

Ja tack!

 
Hade inte sagt nej till detta inför vintern. Jackan och mössan ser ju bara helt underbara ut.

Mitt i allt kaos

Jag lever i ett ständigt kaos, och att ha hästarna som en trygg punkt i livet är underbart, min vardag med dom är guldvärd. Det har inte alltid varit lätt, men vi fixar det tillsammans och dom förgyller verkligen mina dagar.
 
 
Jag vet faktiskt inte vad jag hade gjort utan er, mitt liv hade inte varit mycket värt.

Hiss

Gillar verkligen detta schabraket, tror att Noreen hade varit skitsnygg i svart, med vita benskydd, svart huva och pärlat pannband :)
 
 
ifrån hööks :)

Att lägga bädd

Något jag gillar med höst/vinter säsongen är att lägga bädd i boxen, helt SJUKT hur mycket spån som går åt när allt ska ut.. under hösten lägger jag en bädd i boxarna, och tar bara ut bajset och gammalt hö, sen tömmer jag runt nyåret och börjar en ny inför vårsäsongen, på så sätt så blir den inte sådär äcklig och börjar lukta, kanske mer jobb, men föredrar att ha det fräscht. 
 
Hur gör ni? Lägger ni bädd? Varför/Varför inte? Hur ofta tömmer ni den?
 
 
min finaste lilla tös i vintras.
 
Detta täcket är fortfarande helt och fräscht, så det återanvänds :)
 
 

regn och rusk

Imorse åkte vintertäcket på Noreen, tycker att hon fått lida tillräckligt, haha. Lilleman nosade lite på det, testade dia, vilket gick, och sen sparkade morsan bort honom, godkänt. 
 
Åkte nyss ner och mockade, packade höpåsar, gjorde iordning maten, fyllde på vatten och sopade stallgången, sen traskade jag ut i regnet i mina UGGS ( sämsta skovalet!! ) och hämtade in mina små monsterhästar, dom lät sig glatt fångas in och gick helt ok hela vägen in i stallet, sen åkte bägge täckena av, sköljde av Noreens ben, och sen fick dom eftermiddags höet, puss och godnatt. 
 
Tycker dessa höstdagar ändå är helt ok. Tanken var att ta en promenad med dom ner till havet och tillbaka, men pga mina skor och att jag var blöt ända in i underkläderna så avstod jag, dom kan gott få en vilodag idag :)
 

Promenad med hästarna

Idag tog vi en promenad ner till stranden, upp på grusvägarna, cykelvägen och sen grusvägen tillbaka igen, världens bästa hästar skötte sig exemplariskt, Secret och Matilda ( som var snäll och hjälpte till ) sprang lite på stranden och bebis fick galopperat en hel del! :D
 
Sen släppte jag in Noreen i boxen och Matilda gick ner för grusbacken med Secret, han gnällde lite medan hon bara åt, och ca fem minuter var dom ifrån varandra så sen fick han också komma in, men det gick bra, nästa dag blir det ytterligare några minuter. Målet är att kunna ha honom i boxen medan jag rider en stund på Noreen, hade underlättat vardagen jättemycket.
 
 
min tös är sååå modig och duktig, känner knappt igen denna fina tjej! Tidigare var hon rädd och ängslig, nu är hon verkligen jätteduktig, orädd och framåt, KANON!

hööksträns

gillade detta huur mycket som helst, hamnar nästan högst upp på vill-ha-listan!!
 
 
älskar pärlorna och den lackade nosgrimman, noreen hade varit dösnygg i detta!

Outfit

 
Såhär fin var min tös igår. Vi red inte bara på stranden för första gången, utan hon hade bakskydd, lindor och nya bettet på sig med. Snygg tjej och allt gick som på räls, förutom bakskydden som var liiite läskiga ;) hihi.

Strandpremiär

 
Noreen har vilat några dagar men idag fick hon först värma upp lite i paddocken där hon var väldigt känslig i skritten för handen, när jag rörde henne så krullade hon ihop sig, men sökte sig samtidigt framåt och nedåt, så berömde henne såklart, tror att hon fattat det där med eftergift för tryck på bettet.
 
Tog alla gångarter sen skrittade vi ner till stranden, första gången vi rider dit ( Matilda hängde på med Secret ) och hon kunde inte skött sig bättre. Vi travade en sträcka och sen skrittade vi tillbaka, skönt att kunna trava på rakt spår, paddocken är en sånn begränsning. 
 
När vi vant av lillen så kommer vi förmodligen hänga till MYCKET på stranden, den kilometer långa lagom hårda stranden är perfekt för att träna kondition, intervaller osv, älskar den!
 
 

Nytt bett

Fick med mig ett nytt bett idag som jag kollat in och läst lite om. Fanns dock bara i tvådelat, men det fick duga. Vill ha något bett att variera med så nu har jag ett fullcheek i samlingen.
 
 
bild ifrån hööks, ej samma märke.

Kvällsmys i stallet

Tog in hästarna i ena boxen medan jag mockade och gjorde fint där dom skulle stå över natten. När jag tog in dom så gick lilleman fint bredvid hela tiden, stannade några gånger men kom såfort jag tog lite i grimskaftet, han är sååå mysig när han är på det humöret, världens bästa!!
 
Gav dom hö medan jag mockade och la upp frukosten, mamma fyllde på vatten och sopade i gången och sen fick dom komma in och få kvällsmaten, mysigaste hästarna har jag <3
 
När vi åkte ner för att ta in dom så passade jag på att fylla på vattnet i hagen, lilleman kom i full bock-galopp, studsade och stegrade tills han hamnade på framknäna och sen fortsatte han att studsa runt mig när han stod med dunken i näven och försökte fylla på vattnet.. knäppa bebis, tänk att någon kan bli så glad att se en?!
 

ge-kås besök.. igen..

Märkte imorse när jag skulle fodra att mitt kraftfoder är slut.. haha KUL att komma på det på en söndag ;) ( jag är lite virrig förtillfället.. ) så fick ta bilen till ge-kås. Väl där så fick jag även med lite krokar till stallet, ny grimma till lilleman ( hans gick sönder där han dummade sig för någon dag sedan påväg in ifrån hagen ), och lite annat smått och gott. 
 
Nu blir det snart stallet för att mocka och göra fint, träna lite i hagen, bara jogga och göra henne mjuk, och sen får dom komma in och äta en massvis med hö och annat gottis :)
 
 
mitt hömonster :)

Morgonmys

Åkte ner med mamma och la upp frukost i bilen, tog en häst i varje hand och det gick över förväntan, han stannade vid en vattenpölen, men sen skötte han sig jättebra, även mamma förvånade mig som stängde grinden efter oss och gav sedan dom både kraft och hö i hagen utan att vara rädd, duktig mamma :)


Framtidsplaner för lillskrutten

Egentligen hatar jag att göra upp planer för framtiden, det blir aldrig som man tänkt sig ändå och antingen blir man besviken eller överträffad.. men jag försöker ändå ha lite koll på läget, annars kan jag aldrig slappna av ordentligt. 
 
Denna vintern ska vi syssla med avvänjning, han ska stå bredvid sin mamma i boxen på nätterna men ute i hagen med grabbarna om dagarna, han ska alltså inte ha någon fysisk kontakt med Noreen alls är tanken. Vi får se hur detta blir, funkar det så funkar det, funkar det inte så får vi försöka lösa det på annat sätt. 
 
Han ska kastreras tidigt på våren och i April månad så är tanken att släppa honom på unghästbete. Har redan börjat kolla runt lite häromkring då jag gärna vill vara ute i god tid och ha en plan om vart han ska ta vägen. Jag vill helst att han ska vara borta åtminstone till Augusti månad, alltså fyra månader. 
 
När han kommer hem igen så kommer han säkerligen vara väldigt avbusad, mognat lite och fått chansen att växa i sig själv, utan krav eller måsten, bara få lov att vara HÄST. Vi kommer jobba väldigt basic med honom med att leda, påbörja longering, dvs i skritt få han att röra sig runt en volt. Ev tömköra lite osv. 
Vintern 2013 ska jag påbörja insittning av honom, dvs sadel, träns, ryttare på ryggen osv. Sen får han en vila på ett halvår innan vi börjar inridningen på riktigt, här kommer han vara 2,5år gammal. 
 
När alla gångarter sitter så får han vila nr 2 på ett par månader. Och vid tre års ålder påbörjas inskolningen och utbildning. 
 
Detta är alltså min plan för Secret. Det kommer säkerligen ändras, förskjutas, förstöras osv. Allt kan hända. Men detta är min så-här-vill-jag-ha-det plan ;-)
 
 
Jag tror på att förbereda hästen väl och att SKYNDA LÅNGSAMT är otroligt viktigt. Jag påbörjar hellre något lite tidigare men låter det ta tid än att påbörja sent och känna att jag måste skynda mig. 
 
 

Hölass fixat

Har fått hjälp av mamma, mormor och Roland att få hem en 140kg höbal med släp. Det gick faktiskt över förväntan då vi backade in släpet i ladan och sen bara puttade över den på pallarna.. skitsmidigt!
 
Sen fick jag hjälp med att mocka och fylla på nytt fräscht vatten till hästarna. Eftersom att paddocken är en enda stor vattenpöl och gräset är halt så vågar jag inte longera Noreen idag, jag vill inte riskera att hon halkar eller liknande, så istället får hon en extra vilodag, kan vara bra nu i början kan jag tycka. 
 
 
boxen var en enda stor bajshög när vi kom imorse.. dom hade fått stå inne ifrån klockan sex på kvällen till halv nio på morgonen.. och det var en salig blandning av hö/bajs/kiss och lite spån i hörnen.. fick helt enkelt mocka ut allt och lägga in nytt fräscht kutterspån, lukten och synen av nytt fräscht spån slår det mesta!
 

vad händer idag?

Hade tänkt longera lite idag, men får se ifall jag kan hitta någon som kan ta hand om min bebbe undertiden.. är sugen på att göra en "folla" i hagen där jag kan ställa honom undertiden, tror att det kan vara värt att göra, eftersom att han enbart är ivägen när jag är därnere själv.
 

Noreen <3

Vad heter hästen? Mockbeggar Noreen
Tycker du att den ska heta något annat? Hon passar bra i sitt namn, hade jag döpt henne hade hon hetat Anabelle eller Lucy.
Vad kallar du hästen? Neani
Vad kallar andra hästen? Noreen.. tror jag.. haha.
Hur gammal är den? 5 år :)
Vilket år/månad/dag föddes den? 7 maj 2007
Vilken färg har den? Fux
Har den några tecken? Bläs, två vita kotor
Hur hög i mankhöjden? ca 140cm
Är det ett sto/valack/hingst? Sto
 
 
Har du tävlat den i hoppning? Nej inte än
Är den tävlad i dressyr? Nej
Är den tävlad fälttävlan? Nej
Är den tävlad i trav? Nej
Är den tävlad i galopp? Nej
Är den tävlad i något annat? haha nej, inte än
Är hästen bra på att hoppa? Har aldrig löshoppat henne.. hon är rädd för bommar än ;)
 
Är hästen bra på dressyr? I framtiden tror jag att dressyr kommer bli hennes starkare grenar
Hur är den i skritten? Mysig
Hur är den i traven? Något kort i steget, annars väldigt mjuk och fin
Hur är den i galoppen? Enbart galopperat kortare sträckor, men kort även här
Kan den skänkelvikningar? Ifrån marken, ja
Kan den öppna/sluta? Nej
Kan den galoppombyten? Nej
Är hästen pigg? Ja
Är hästen trög? Nej
Är hästen stark? Nej
Är hästen het? Nej
Bockar den? Har hänt en gång under ryttare
Stegrar den? Nej
Sparkar den bakut? Nej
Skenar den ofta med dig/andra? Nej, det har aldrig hänt
Är den tittig? Ja, väldigt skygg och rädd av sig i nya miljöer
 
Har du badat tillsammans med den? Nej
Har ni hoppat tillsammans? Nej
Har ni galopperat på en äng tillsammans? Inte än ;)
Gillar den att hoppa? Tror jag att hon gör, hon "letar" hinder i hagen och skuttar över upphöjda kullar osv
Har den bra hoppteknik? Inget jag tänkt på eller övat upp så nej
Hur högt brukar du hoppa med den? hoppar som sagt inte
Hur ofta hoppar du den? Aldrig
Hur är den när den rids ut? Än sålänge så "rider vi ut" enbart runt gården på grusvägarna, och hon är tittig och lite nervös
Tycker den att det är kul? Ja det tror jag
Blir den piggare eller trögare än på banan när ni rider ut? På banan är hon lugn och säker, så hon slappnar av mer och blir inte lika mycket på tårna
 
 
Står hästen i box? Ja
Går hästen på lösdrift? Nej
Hur mycket och vad äter hästen? ca 8kg hö, 20dl kraft och fyra nävar lucern
Går den i hagen varje dag? Ja
I en stor eller liten hage? Lagom stor
Hur länge går den ute per dag? 8 - 20 de flesta dagar
Gillar den att vara ute i hagen? Ja
Har den vindskydd i hagen? Nej, inte bara träd
 
Hur ofta rids hästen? ca två gånger i veckan
Är det en svår- eller lättriden häst? Lätt för att vara riden i två månader
Vem äger hästen? Jag
Är hästen snäll i stallet? Ja, något nervös i nya stallet, men gudasnäll
Kan hästen stå lös i stallet? Kan kan hon säkert, men vill inte utsätta henne för det ifall hon skulle bli rädd för något
Måste hästen vara uppbunden? Måste inte, säkerhets sak
Är hästen lättlastad? Hon gick på när hon åkte hit, inte lastat sedan dess
Är den snäll att klippa? Återstår att se ;)
 
 
Vad har den för sadel/sadlar? Globus flexi
Vad har den för benskydd/benlindor just nu? Ett par gamla damasker som slit och släng, nya ska köpas in.
Vad har den för bett just nu? Tredelat med stora rörliga ringar
Vad har den för täcken just nu? Just nu går hon utan, men annars har hon ett ordentligt regn och vintertäcke
 
 
Tror du att hästen gillar dig? Jodå, det tror jag :)
Nämn en sak som är - med hästen? Hennes rädslor, mycket arbete lägger vi på det
Nämn en sak som är + med hästen? Hennes inställning till allt
Har ni många minnen tillsammans? Ja, men fler blir det
Har du någon gång sagt ”jag älskar dig” till hästen? Alltid :)

I choose you

Jag älskar båda mina hästar, oerhört mycket. Men om jag någon gång i tiden var tvungen att sälja en av dom ( vilka själ jag än skulle haft ) så hade jag valt bort Secret. 
Trots att Secret förmodligen passar mig och min personlighet bättre, vi har alla förutsättningar till att lära känna varandra ifrån djupet, jag får chansen att forma honom efter mig på alla sätt och vis så väljer jag ändå min rödhåriga, blåögda tjej över allt i hela världen. 
 
Hon är inte perfekt, långt ifrån. Hon är alldeles förliten, hon har varken gång eller hoppteknik och hon ser lite skum ut med alldeles förstort huvud. Men hon har varit med mig igenom jobbiga tider och funnits där för mig. När jag såg henne första gången, med intorkad lera över hela kroppen, en svans som släpades i marken och den där chocken i blicken, så lovade jag mig själv att göra allt i min makt för att hon skulle må bra, för resten av sitt liv. Och utan att överdriva så tror jag att jag kan ge henne det. Jag tror att jag kan älska henne tillräckligt mycket, jag vet att jag kan prioritera henne högst och i mitt liv kommer hon alltid att gå först. 
 
Hon är det bästa som hänt mig, och jag vill aldrig någonsin behöva skiljas ifrån henne. 
 
I ridningen tror jag verkligen inte att hon kan bli perfekt, men jag tror att vi kan nå till en punkt där vi båda är nöjda och trivs ihop, jag kommer aldrig pressa henne till att bli något hon inte är. Och någon gång i livet så ska hon få bli mamma igen, vilket hon älskar mer än något på denna jord. Hon är den absolut bästa häst jag någonsin träffat <3
 

Stallpysssel

Mamma hängde med mig idag för det vardagliga stallpysslet.. dvs mockning, fyllning av höpåsar, göra i ordning kvällsfodret osv. Sen fyllde vi ett par vattendunkar, åkte ner till sommarhagen och gav Noreen sin kraft, S fick av sitt regntäcke över natten och en påse hö och sen fyllde jag några dunkar vatten innan vi åkte. Så mysiga hästar jag har <3
 
 
gos N för några dagar sedan. 

höfix

Min grymma mamma har suttit i telefon och planerat och pratat i någon timme nu på eftermiddagen för att fixa hö till mig och mina hästar. Där vi köpte hö sist så skulle han bara ta in till sina hästar och sen hade han bara hösilage, och att få tag på ny högubbe när sommaren varit så dålig är ju hopplöst.. men nu vart det fixat + att vi får låna transport i stallet och mormor får lov att köra med släpet.. haha. Mycket fix.. men vi fixar det, vi fixar allt själva :)
 

Prylkåt

Jag har aldrig varit särskilt bortskämd av mig. Min mamma har aldrig köpt något hästrelaterat till mig ( förutom mina ridbyxor när jag var yngre ), utan har alltid fått stå för allt själv, vilket jag tror har lett till att jag blivit hyffsat välprioriterad av mig. Jag är varken fattig eller rik, men jag betalar för mina hästar själv och föredrar att köpa snygga kläder till mig själv, ta en utekväll med mina vänner eller spara till en resa än att köpa märkesprylar till min häst och klä henne ifrån topp till tå i kingsland. 
 
Självkart hade jag gärna velat shoppa till mig, resa, supa OCH kunnat skämma bort min rödhåriga vän.. men vem har påstått att livet ska vara perfekt?
 
Men ibland kan jag tycka att det är värt det att köpa något "onödigt", något som jag inte behöver men vill ha ändå. Såklart. 
 
Men denna månaden så får jag lägga det begäret åt sidan, hö ska köpas in inför hösten, det ska fyllas på i kraftfoder lagret, stallhyran ska betalas och spån ska köpas in. Härliga grejer att lägga pengar på ;)

han tar det som en man

Min bebisbus får så mycket beröm och komlimanger att jag blir helt till mig!

Hovslagare, veterinär och tränare.. alla berömmer hans tålamod och väluppfostrade beteende. Han står snällt i stallgången och låter sig hållas på med. Emellan åt viftar han till på svansen och då vet jag att det är bus på g, så då får man hålla lite i grimman på han, men i övrigt så pussar han på allt och alla, kollar lite omkring sig, slickar på jackor, byxor osv. Men han är alltid väldigt snäll, vänlig och försiktig i allt han gör. Helt fantastisk. 
 
Jag får alltid beröm om att jag gjort ett bra jobb med honom och att han är fin. Även om han kan driva mig till det yttersta så tycker jag att han är en himla trevlig häst och jag ser fram emot att följa honom i livet, är säker på att vi kan komma ut på tävlingsbanorna i framtiden och dansa ihop han och jag <3
 

Gissa vilken färg? ;)

Jag blev faktiskt lite förvånad när veterinären skrev ner vilken färg hon ansåg att Secret var. Kan ni gissa? :)
 
 
när han föddes var han silvrig :)

Världens duktigaste

idag var vet ute och chipmärkte samt id-kollade Secret. Han stod still ( nästa stilla iallafall ) i stallgången i nästan en timma och lät sig sprutas och kollas på, vääärldens finaste. Han fick även en vaccination. 
Enda gången han blev lite ängslig var när han skulle bli chipmärkt, han stegrade sig lite och kastade sig bakåt, men efteråt så lät han sig berömmas och klappas och stod där som en stolt kung och tyckte han var modigast i världen ;) hihi.
 
Nu är iallafall alla papper i ordning och vi ska skicka iväg för att få pass till den lilla bebisen. 
 
 
Dom fick stå inne i ett par timmar och äta, vilket Noreen tyckte var helt underbart medan Secret var lite missnöjd, men dom stod i varsinn box och tuggade hö. Secret fick sen på sig sitt regntäcke och vi gick ut i hagen, fick Noreen på mig när de andra hästarna skulle kolla in vad snygg lilleman var i rosa.. annars betedde dom sig :)
 

Sporrar och spön

" man måste kunna rida sin häst utan sporrar och spö, det är djurmisshandel"
men hallå.. hur fan rider du med sporrar och spö?!
 
Här, precis som i de mesta hästrelaterat finns det tusentals olika åsikter. Jag rider alltid med spö, och har det alltid när jag tränar ifrån marken, varför? I markträningen är det väldigt viktigt, jag har inte meter långa armar och när hästen inte riktigt förstår uppgiften så är det bra att kunna peta till på rumpan för att få en reaktion att berömma. 
 
När jag rider har spöet samma effekt, jag vill inte behöva använda skänklarna förmycket och rösten använder jag bara nu i början av inridningen, så när Noreen inte förstår eller vill bestämma takt själv så kan jag peta till med spöet på rumpan. 
Naturligtvis finns det dem som missbrukar makten av att ha ett spö och bankar hästarna gula och blåa, använder spöet helt fel och använder det som bestraffning osv. Dom förstör såklart för oss andra som använder det "rätt".
Ett långt dressyrspö att förstärka hjälperna ser jag som en självklarhet i min ridning och markträning.. but that's just me.
 
Sporrar använder jag mig inte jättemycket utav. Aldrig när jag rider min egna häst, utan det är ifall ägaren till en annan häst tycker att jag ska använda det. Här är det precis som med spöet, folk som missbrukar det och bankar in sporrarna i sidorna på hästen, det är inte bra för någon. Du tappar effekten av sporrarna helt och hållet, då sporrarna används för att få hästen kvickare för skänkeln, du gör ju hästen döv för dom också och tillslut kan du bara banka allt vad du kan utan att hästen reagerar minsta lilla, vilket jag antar inte är vad du vill.
 
Sporrar kan vara bra att ha på tävling då du vill ha hästen kvickare i sidorna och känsligare för hjälperna, använder du sporrarna rätt så tycker jag att dom kan vara väldigt bra att ha, och ser inga problem med att använda dom :)
 
 

Mina fina boxar

jag trivdes jättebra i min stooora fina fölbox tidigare, men boxarna jag har nu är dom också luftiga och stora, dessutom mycket högre i taket vilket jag gillar jättemycket. 
 
Noreens box
 
 
Secrets box
 
 
 
 

Beröm på rätt ställe

Noreen är väldigt svår att få med sig på sin sida, ett enkelt "braaa" går verkligen inte hem hos denna damen och hon skiter fullständigt i att du var nöjd med henne, my way or no way.
Så att få henne att upprepa sånt som jag berömmer är verkligen jättesvårt. Men känner att när jag longerar så lossar hon mer, söker sig nedåt och framåt, vilar på steget och verkligen jobbar, berömmer och hon tuggar och frustar.. så hon verkar rätt nöjd hon med. Såhär longerade vi i ca 20 minuter, joggade i lagom tempo där vi reglerade storleken på volten och varv ganska ofta, men kände att hon var med och avslappnad, riktigt riktigt nöjd med henne faktiskt. 
 
Detta ska jag upprepa ca tre gånger i veckan, skritta uppsuttet ca 2 gånger i veckan och låta henne vila resten. I två veckor kör vi på detta och sen kan vi börja höja kraven. Viktigt att det blir rätt ifrån början :)
 
 
framåt och nedåt, rätt tänk :)
 

ordning och reda

Det har jag gillar bäst med att stå ute i lilla stallet själv är att jag kan ha ordning och reda på alla min grejer utan att någon ska klaga, skylla ifrån sig osv. Fått höra " sopa efter dig " varje dag i över ett år trots att jag alltid sopat stallgången tre gånger om dagen.. Behöver heller inte bli irriterad över att andra inte gör i ordning efter sig eftersom att det bara är jag själv jag kan skylla på.. hihi.
 
Här t.x i min träningsdagbok skriver jag allt som rör hästarna, vad vi gör varje dag, vad vi ska göra, inbokning av hovslagare, vet osv. Bästa som finns, verkligen. okej att jag har bloggen, men kanske inte alltid skriver upp att idag har mina hästar varit ifrån varandra i två timmar utan att den ena skrek som ett får.. hehe.
 

Mysiga hästar :)

Tina hjälpte mig ta in hästarna när det regnade, satte dom genast i olika boxar, gav dom hö och vatten och lät dom stå. Matilda kom och gjorde mig sällskap, och vi lät dom stå i varsinn box och äta i ca 40 minuter, sen hade det slutat regna och vi tog ut dom. Longerade i skritt och trav i ca 20 minuter i paddocken i låg och rund form, hon var superfin och hade en bra tempo, tycker verkligen att hon blivit fin ifrån marken :)
 
 
mina nöjda små hästar :)
Tösen fick på sig ett fleecetäcke och bebbe hade munnen full med hö exakt hela tiden.. han är en hamster som fyller munnen med mat :)
 



Noreens foderstat

Just nu går hon ute dygnet runt, så detta får hon upptill betet, till hösten kommer vi öka högivan, samt ev byta ut kraften mot en högre siffra.
 
Morgon
4 kilo hö
10dl kraft groov 90
En hand hackat strå lucern
salt, b-vitaminer + olja
 
Middag
2 kilo hö
 
Kväll
4 kilo hö
10dl kraft groov 90
Två händer hackat strå lucern
salt, b-vitaminer + olja
 
Detta har vi kommit upp till efterhand, och har under två månader gjort under för hennes vikt. Hon är ett digivande sto till en VÄLDIGT stor och krävande fölunge. 
 
Secret äter ca 4 kilo hö om dagen, bete + di. 
 
 

 
Största skillnaden är rumpan

Vad händer idag?

Ska möta upp en som hyr i samma stall som oss och ev släppa ihop våra hästar. Just nu går det en valack i hagen bredvid våran med endast ett staket emellan, vi funderar på att antingen ta bort staketet eller bara släppa över dom i någon av hagarna, dels har han mer bete i sin och sen kan det vara bra för mina att börja gå med andra hästar, främst för Secrets skull, han behöver MER socialt och mer flockerfarenhet för att senare klara sig utan mamsen :)
 
Sen hade jag velat tömköra henne lite på grusvägen, men får se om jag kan få med en bebisvakt..
 
 
Hon blir bara finare och finare för varje dag :)

Klippning

Även om det inte är aktuellt riktigt än så skulle jag verkligen vilja klippa Noreen detta året. Förra året blev hon så sjuukt sjukt långhårig och jag tycker helt ärligt att det är vidrigt. De andra i stallet har en som kommer dit och klipper och ska ta ett snack med dom för att se vad hon har för maskin, ljudmässigt kan jag öva med en "vanlig" klippmaskin för att vänja henne, men det bästa hade varit en slapplös eftersom att sånt kan skrämma henne. 
 
Tror att det hade varit en bra övning för henne att bli klippt inför framtiden, vill gärna kunna klippa henne.
 
 
När hon kom i slutet av november var vinterpälsen på plats.. haha :)

Matilda fixar :)

Mer än halva manen åkte ner på golvet idag, eftersom att den var förjävla kort så fick hon ta saxen och "skära" av det mesta, vilket blir typ som att rycka :)
 
 
mängden hår som hamnade på golvet :)
 

Gostjejen <3

matilda ryckte Noreens man och gjorde henne fin, hon blev även flätad i svans och lugg och tvättade av hennes ben. Hon stod och gäspade och tuggade och tyckte jättemycket om lite egentid och slappnade verkligen av. Under tiden tuggade Secret lite hö, bökade runt i boxen som en gris och sysselsatte sig själv.
 
Vi tog ut Noreen en stund utanför stallet, men då började han klättra på boxdörren och tyckte inte alls om det.. men var bara bestämd mot honom och sa till honom, och han slutade klättra men stod och kollade efter henne, tycker att det är bra att öva lite varje dag.
 
 
gosig tös äter kvällshö i hagen :)

Dagens fina tjej

 
Idag fick min tös vara fin i ett vitt schabrak ifrån ge-kås. 
 
Skrittade ett varv runt gården, sen gick vi in i paddocken, gjorde mycket volter för att få henne att följa tygeln, hon gav efter fint för tryck i bettet och fick henne i en rund och låg form, är vääldigt nöjd med henne. Hon fick trava några varv och tog en långsida galopp bara för att känna efter ifall hon påverkats av vilan, men tycker att hon är lika lugn och fin :)
 
Sen fick Matilda skritta henne lite och vi avslutade med ännu ett varv runt gården :)

Sätta upp andra på min häst

Jag har aldrig haft problem med att sätta upp andra på mina hästar. Noreen är nyinriden och helt grön, men jag vet att om någon annan skrittar henne några varv på ridbanan så gör det varken till eller från för hennes del och jag tycker bara att det är bra att hon kan ridas av andra. Förutom jag så har Carola ( min tränare ), Matilda & Matilda ( mina två vänner ), Joanna ( min brors flickvän ) och Joshua ( min lillebror ), suttit på Noreen och alla gånger har det gott hur bra så helst. Hon tar allting väldigt bra, testar om det går att tigga åt sig lite godis, skrittar på fint framåt, avslappnat och lugnt. Så jävla stolt över henne att det finns inte. Det fanns nämligen en tid då det bara var jag som kunde hantera henne, alla främlingar var jättefarliga och läskiga och hon spände sig och skakade.. lilla gumman, stolt över dig <3
 
 
Min bästis Matilda på min vilda unghäst *host*
 
Anledningen till att jag tycker att det är viktigt att hon lär sig acceptera nya ryttare är för att jag hoppas på att i framtiden hitta en liten ryttare som är sugen på att ta ut henne på tävlingsbanorna, jag tror att hon kan bli en fin  ponny.

160cm på en C-ponny

När jag började rida in Noreen "på riktigt" i slutet av våren så tyckte jag att jag var jättelång på henne, jag kommer ihåg att jag hade sånn ångest inför vad folk skulle tycka om att jag hade en alldeles förliten ponny osv. Vi klickade lite bilder när jag blev longerad och mina ben var verkligen långa på henne och helheten var väldigt illa.. ville varken publicera bilderna eller ens se på dom. 
 
Men Noreen har fått äta upp sig och när vi klickade bilder i torsdags så kände jag sånn lättnad över hur det ser ut.
 
 
 
det skiljer sig ca två månader mellan bilderna.
 
På första bilden longerade min pappa mig i skritt och på den andra bilden rids hon i alla gångarter på ridbanan + skrittar och travar ute. Jag är STOLT över mitt arbete jag lagt ner på denna hästen. Jag har i princip gjort allt jobb själv, med tips och råd ifrån min tränare. Första hästen jag rider in. 

stallfix

idag pysslade jag med att putsa sadel, lädergrimma och träns, städa igenom skåpet, göra plats för min schabrak ovanpå och hänga om lite. Äntligen börjar det se lite mer ordningssamt ut. Hatar när det är oordning och saker är huller om buller, behöver ha det fint omkring mig.. haha! :D
 
 
allt som fattas nu är en radio, lite fler krokar ( det fanns inga på ge-kås så får kolla på hööks ), och att isolera vattenkranen så att Elis kan sätta på vattnet härute.

förvuxen bebis

 
haha, mitt troll diar inte lika mycket längre, och det är sällan och ser honom göra det.. men fick det på bild idag och OJ vad han ser skum ut när han diar.. snacka om förvuxen bebis! haha. 

Täckesprovning

Åkte ner till hagen och testade täcket på Secret, till en början vart han livrädd, men tog det långsamt och tillslut kunde jag lägga på honom det, knäppa i bogen och gå med honom utan att han varken skakade eller var nervös.
 
 
på bilden så ligger det lite snett där bak ( noreen undersöker även och ser så att allt ligger rätt ;) ), i övrigt så låg det perfekt på honom. Och färgen är helt underbar :)

Ge-kås shopping

Regntäcke till S, höpåsar, stallfix, pålagans och ridstrumpor fick följa med hem idag.


Regntäcken

Det blir snart en tripp till ge-kås för min del och ska då kolla på regntäcken till hästarna, ska testa med ett 105cm till Secret oh håller tummarna på att det inte är förlitet, sen ska jag sy om det lite för att göra det bebivänligt.. Haha.


irriterande

Börjar bli riktigt riktigt trött på att ha föl ( misstolka mig rätt nu ), jag måste alltid ha någon med när jag ska ta in och ut ifrån hagen, rida, träna eller något alls överhuvudtaget.. det är skitjobbigt. Min mamma är jätte rädd för hästar och kan inte hjälpa mig mer än att vara med mig, och jag vill inte behöva be mina vänner följa med varje gång jag åker till stallet.. känns inte rätt. Jag vet att jag måste ta tag i att avvänja dom lite, iallafall så att han kan stå i boxen medan jag rider eller tränar, eller ta in dom en i taget ifrån hagen, pga hans dampanfall han får ibland när jag tar in dom bägge två.. aja. Ska prata med min tränare om hur jag bör gå tillväga. 
 
 
jag älskar honom, såklart, men är lite trött på han. 

She brought me back to life

Som hästägare vill man gärna kunna säga att tiden med min häst har varit den bästa i mitt liv.. men för att vara helt ärlig, så har tiden jag haft Noreen varit den absolut värsta tiden jag någonsin behövt uppleva, och misstolka mig inte fel nu. Jag har fått gå igenom sånt jag aldrig velat gå igenom, eller ens trott att jag behövt gå igenom. Jag har fått ställa mig upp alldeles för många gånger och jag nådde en punkt där jag inte ens visste hur jag skulle fortsätta leva. Min häst fick mig att känna känslor, att må bra och gav mitt liv en mening. Det har inte varit det bästa året i mitt liv, men jag vill aldrig ha det ogjort. För mig kommer hon alltid komma först, för mig är hon perfekt och för mig är hon den enda.
 
 

Städat i stallet :)

Spenderade några timmar i stallet idag med att mocka, städa ur skåpet, göra rent mina schabrak osv. Jag älskar att ha mina saker ute i lilla stallet och trivs verkligen därute, men jag har ingenstans att ha mina schabrak.. tidigare hade jag dom ovanpå mitt skåp, men skåpet härute är inte lika rent + att vi inte har någon sadelkammare så jag vill inte att dom ska bli smutisga och fula. Men ska köpa en täckeshängare att hänga på sidan av skåpet där jag kan hänga upp dom :)
 
 

Uppställningsbilder

Här kommer lite uppställningsbilder Matilda tog ifrån igår, döör så snygg hon blivit, kan ni fatta att det är samma häst som kom till mig för snart ett år sedan?!, hon har blivit ridhäst, mamma, och mattes favorit på mindre än ett år och skulle aldrig byta ut henne mot något i hela världen, min vackraste!
 



 

Pain in the ass

Secret har under fyra veckors tid gått ifrån att vara helt ok med att stå och vänta i godan ro medans jag rider och pyssla för sig själv till att vara fullkomligt hopplös. Han bet efter Matilda, trasslade in sig i grimskaft, gnäggade efter Noreen och var allmänt cp jobbig.. haha. Det börjar verkligen bli dags för lite seperation nu.. iallafall så att jag kan ha kvar honom i boxen eller i hagen medan jag rider.. för detta är ohållbart..
 
 
mitt älskade lilla cpbarn

Benskyddspermiär

Idag så tog Matilda saken i egna händer och satte på Noreen benskydden. Jag har fegat lite då jag vet hur rädd hon varit om benen och trott att hon ska bli rädd och göra sig illa ifall jag satte på dom.. ( haha nojjig matte ), men Matilda satte lugnt och stilla på dom och hon stod som ett ljus, och när vi skulle gå så tog hon ett stort kliv och sen gick hon på som vanligt.. haha det var den reaktionen det..
 
Jobbade henne lite ifrån marken där vi körde lite lydnad samt bad henne ställa igenom i sidorna ordentligt, hon är väldigt stel i ena varvet och måste böja igenom henne innan jag kan rida då hon blir mycket följsammare för hjälper då. 
Vi övade på de vi gjorde sist vi tränade med Carola och det gick jättebra, hon testade mig en gång och sen var det bra, hon böjde igenom fint och sen bad jag henne flytta ifrån sidan ifrån volten i båda varven, lite protester men hon gjorde det, vilket var huvudsaken ( det är himla jobbigt det där med flytta ifrån sidan :) ).
 
Skrittade sedan ca 20 minuter i paddocken där vi övade på halt, gjorde volter osv. Matilda fick även sitta upp och skritta henne lite vid slutet vilket såklart gick fint, Noreen är duktig när det är nya ryttare ( hon testade dock tigga lite godis när hon satte upp och började backa, haha ) och hon sköter sig minst lika fint som när jag sitter på ryggen, tycker det är skönt och en väldig lättnad. 
 
 
Idag fick hon vara fin i schockemöhle schabraket, tycker det är himla fint på henne, vill gärna matcha med en huva.

Ta in för natten

Det ska bli storm inatt och imorgon så åkte ner och plockade in hästarna, gav dom massor med hö och kvällsmat, pussade lite extra och sa godnatt, nu sover dom gott. 
Det börjar bli kallt om morgonarna nu och jag funderar på att börja ha dom inne.. samtidigt är det jättetråkigt att behöva ta in dom när jag helst vill ha Secret ute dygnet runt så länge som möjligt, men är det för kallt så tänker jag inte utsätta Noreen för det, man får helt enkelt kompromissa. 
 
När börjar ni ha era hästar inne efter sommarbetet? Vi har fyra ponnier i stallet som redan börjat gå inne, två andra som går ute och sedan två nordsvenskar som brukar gå ute tills snön kommer. 
 

 
gosig bild jag tog på ponnyn Dido idag

Världens finaste

 
kolla så fin min tös är i sitt nya stall :)
Hon är fortfarande lite orolig därinne och tycker att det är läskigt med alla fönster osv, men det blir bättre och hon kan stå i stallgången utan att frusta hela tiden numera.. haha. 

Uppvärmning





 
Värmde upp henne med lite longering i skritt och trav på kort lina och fokus på balans och att böja igenom henne i kroppen, hon vart mjuk och fin tillslut och följde handen bra, hon trotsade även lite men fick igenom det bra och hon blev mycket bättre.

Bilder ifrån idag

Utvärdering av träning/ridpasset kommer senare, nu kommer en bildbomb på när jag rider för första gången sen vilan :)
 





Känslan av att något ska hända

Varje gång någon i stallet ringer på min mobil så knyter det sig i magen på mig och jag får panik/ångest känslor. Varför vet jag inte direkt men jag är väl helt enkelt skadad på något sätt och är så rädd att allt ska ryckas under fötterna på mig. Hästarna är de viktigaste jag har, och skulle något hända dom så hade jag aldrig orkat mer, that's a fact.
 
Det har aldrig direkt hänt något ( förutom när Secret föddes ), utan det är snarare gamla ärr ifrån när Xtra åkte, jag kommer ihåg känslorna, smärtan och jag vill aldrig mer uppleva något sånt. Det gör för ont i mig att ens tänka tanken. 
 
Jag längtar verkligen till den dagen jag står som ägare på en liten hästgård där jag kan ha mina hästar precis utanför fönstret, alltid vara med dom och alltid ha koll på dom. Mina finaste djur, hade aldrig klarat mig utan er <3
 

Bota hjärnspöken

Noreen har alltid varit väldigt rädd av sig, full förståligt för en häst som gått ohanterad större delen av sitt liv och enbart levt skogsliv. Bilar, presenningar, dörrar som slår och höpåsar har varit sånt som skrämt min tjej under den tiden jag haft henne.
 
Vi har tränat MYCKET med bilar, jag började med att promenera henne på en cykelbana bredvid en hyfsat trafikerad väg, vilket inte fungerade ALLS.. det kom en lastbil och hon fick ett jätteflipp och blev jätterädd, stackarn. Valde istället att ta ett steg tillbaka och träna på hemmaplan, bad mamma köra bilen bredvid hagen när hon stod vid grinden till en början med, sedan bad jag henne köra bakom och framför mig när jag gick med henne till och från hagen, vi började med ett ganska bra avstånd och hon kollade bak ett par gånger men gick på fint, har med tiden minskat avståndet och idag kan mamma köra bara några meter bakom och framför utan att Noreen lyfter blicken, både när det är mörkt och ljust ute, hon är inte rädd för bilen längre.
Det har även passerat bilar med släp och tyngre bilar förbi deras hage när dom stått och ätit precis vid staketet utan att dom reagerat, så tror att träningen gett resultat, men det återstår att se. Nästa steg blir att promenera längs cykelvägen igen där det passerar mycket bussar och lastbilar, och när vi kan gå där utan problem kan vi äntligen ge oss ut i samhällets trafik utan att behöva vara rädda :)
 
Höpåsar är en annan grej som alltid varit jättefarligt enligt Noreen. Det började redan första dagen då vi passerade stallgången och det hängde höpåsar längs boxväggarna, Noreen råkade stöta till en och sprang rakt på mig av rädsla. Jag insåg snabbt att det var ohållbart att behöva flytta alla höpåsarna såfort jag skulle ut och in genom stallgången så började att mata henne med hö ifrån höpåsen, började prassla den bredvid henne och berörde henne med höpåsen över hela kroppen, och nästa steg var att stå i stallgången och beröra med höpåsen samt prassla den. Och idag är min tjej inte längre rädd för höpåsarna, men vi övar fortfarande med påsarna för att inte falla tillbaka.
 
Vi har fortfarande MYCKET mer att öva på och varje gång vi går förbi nya ställen är hon både rädd och tittig, och när något händer som hon inte räknat med i sina dagsplaner så blir hon väldigt upprörd och tycker att världen är upp och ned ;)
 
 
Första gången täcket åkte på så skakade hon av rädsla, men det var bara att vänja sig och se så nöjd hon är här *host*, he he. 

Så vuxen

När jag ser på denna bilden så blir jag nästan chockad över att det är MIN häst.. min fölbebis som var så liten att jag kunde bära honom för bara några månader sedan.. sjukt. Ser ni så vuxen, mogen och klok han ser ut?! Är verkligen helt förälskad i min mannis, bästaste bebis i världen!
 

Betet börjar ta slut

Noreen har hela sommaren ätit kraftfoder upptill betet i form av pellets och hackad lucern pga hennes viktproblem i våras under digivningen. Hon har verkligen tagit sig fint och nu har hon en stor gräsmage och hennes rygg och rumpa ser mycket bättre ut. 
 
Men känner att betet inte längre räcker som grovfoder utan får börja stöd fodra med hö till morgon och kväll. Ikväll slängde jag ut ett par kakor var till dom och genast högg dom i. Secret stod länge vid sin hö och smaskade i sig, gott tyckte han :)
 
 
gammalbild :)

Varför det är som det är.

Jag vet att jag är jättedålig på det där med att ge er färska bilder, har faktiskt inte haft med systemkameran till stallet sen det att jag kom hem ifrån semestern.. helt ärligt för att jag aldrig kan planera mina stallbesök, det får bli som det blir och "hinner" jag träna någon gång så gör jag det, df kan jag heller inte på riktigt sätta igång Noreen eller börja rida henne, vi tränar lite lydnad, mjukgörnade övningar osv när jag kan och därför är det mesta upp och ned just nu. Jag vet inte när det kommer bli bra igen och det är väldigt svårt att lägga upp en plan när jag inte ens kan åka till stallet när jag vill.. hoppas ni förstår.
 
 
Igenom ALLT så finns du där för mig, och min kärlek för dig är vad som driver mig framåt.

Nicknames

Jag har två korta namn på mina hästar, men ändå är det sällan jag kallar dom vad dom heter. Kärt barn har många namn brukar man säga, och här kommer lite exempel på vad mina hästar brukar gå under:
 
Secret - Lilleman, Mannis, Manne, S ( See ), Seebee.
 
Noreen -  Nenee, Lillan, Nina, Stumpan, Renee, Rena, Sessan.
 
Vad kallar ni era hästar? Är nu duktiga och kallar dom vad dom egentligen heter eller är ni som mig och kommer på egna namn? :)
 


 
fina Nenee <3

Djur leker med varann ?

Idag när jag kvällsfodrade så såg jag inte lilleman utan det var bara Noreen som kom fram och åt, men efter ett tag så kom han i fullfart med någonting efter sig, det var mörkt så kunde först inte urskilja vad det var, men såg tillslut att det var en RÄV ( !!?? ) som jagade honom, och rätt som det var så vände lilleman och började jaga räven.. jag och Matilda var helt paff och trodde inte vad vi såg. Men när han fick syn på oss så släppte han och sprang fram till staketet istället och räven försvann.. knäppa djur jag har..
 
Tycker att det är obehagligt att han ska busa runt sådär, tänk om han blir biten!? Men det klart att jag inte kan ha kontroll över ALLT dom gör hela tiden.. 
 
 
Han är allt för värdefull för att något ska hända honom, min prins <3

Att äga ett föl

Att äga ett föl är en helt ny erfarenhet för mig. Innan Secret kan jag inte påstå att jag gjort mycket mer än att tittat på ett föl i hagen, möjligtvis klappat lite på ett, men det är allt. Inte ens en åring har jag haft någon vidare erfarenhet av, så hans ankomst skrämde mig något. 
 
Jag tycker inte att det är någon direkt skillnad mellan hanteringen av Secret och Noreen. Secret är mer drastisk i sina handlingar, han kan få för sig att stegra sig, hoppa upp i luften, bocka bredvid mig osv, men annars är han vääldigt väluppfostrad, lätt att leda, hantera och ha och göra med, helt fantastisk faktiskt. 
 
Innan Secret skulle jag förmodligen blivit rädd om en häst stegrat sig framför mig, varit sådär opålitligt toppad hela tiden och trippat runt bredvid mig som en galen tjur.. men hans närvaro har verkligen avdramatiserat allt sånt för min del. Jag känner honom utan och innan och det gör mig så fruktansvärt lugn och trygg hos honom, han är den jag känner bäst i hela världen och eftersom jag känt honom sedan dag ett och format honom efter mig själv ifrån grunden så känns det som om ingenting han gör någonsin kan skrämma mig eller ha en avskräckande effekt.
 
Nu påstår jag inte att jag kan hantera honom i alla lägen, han är en riktig liten filur som verkligen vet hur man ska gå på mattes sista nerver och många gånger så har jag gråtit av ilska över hans små hyss, men jag lär mig och han också. Och vi växer tillsammans och blir mer och mer sammansvetsade.
 
Att få vara med ifrån start är en riktigt cool upplevelse, tycker att alla borde få uppleva det jag upplever varje dag, för det är häftigt, riktigt häftigt. 
 
Sen att jag har världens snällaste bebis och alltid får massvis med beröm och komplimanger både över honom och mitt jobb med honom är helt underbart givande. Han är en grym personlighet som alla borde få uppleva, världens bästa häst!
 



Vill-ha begär

Har varit ruskigt shoppingsugen nu ett tag och hästsaker kan man aldrig ha för mycket utav. Jag är behov av ett nytt träns, nya täcken, benskydd, bett, schabrak, huvor, lindor, en ny hjälm, ridbyxor.. listan kan göras vääldigt lång. Det är synd att ekonomin är begränsad just nu, annars hade jag kunnat gå loss. Men lillemans pass är prio ett just nu, och sen blir det att spara ihop till kastrationen, SEN är det fritt fram på shoppingfronten, är aldrig impulsiv när det kommer till pengar, eftersom att jag står för allt som rör hästarna och enbart är timmanställd så får man hålla i de pengar man tjänar.
 
Men ska snart en sväng till ge-kås för att köpa lite stallutrustning så som krokar, täckes hängar osv och då kanske jag får med mig lite smått och gott (a)
 

 
Hästarna går före mina vill-ha begär.. såklart.

Bits och sparkas

Det absolut VÄRSTA jag vet är ouppfostrade hästar som bits och sparkas, trängs och trampar på än.. usch! Det gör mig verligen arg. 
 
Lilleman har kommit in i en period där ALLT ska kännas på via munnen, han biter på mig, på grimskaft, på Noreen, på boxväggar, på skor, på ben.. alltså ALLT och det gör mig vansinnig. Att han biter på grimskaft och andra stallprylar kan jag gå med på, han har ett tugg behov och är understimulerad och jag förstår att han bara är en bebis, men när han börjar naffsa efter mig eller mamma blir jag förbannad. Det är ett beteende jag inte tolererar och jag tycker inte att det är okej att en häst naffsar eller hugger efter sin ryttare, aldrig. 
 
Jag har blivit tillsagd att om han biter mig så ska jag "bita tillbaka" alltså nypa honom i kinden eller på något vis agera som en häst hade gjort i de läget, så han förstår att det inte är okej, vilket jag försökte med, men tycker inte att det gett något vidare resultat.. har ni några tips om vad man gör i det läget? Vill INTE slå honom eller hota på något vis, tror inte på sånt. 
 

Blir tokig..... :@

Inatt stod hästarna inne och när det var dags för utsläpp så ville dom verkligen komma ut.. Haha.

Dom skötte sig fram till den långa vägen fram till hagarna där det finns små vattenpölar där Secret brukar fjanta sig... Självklart var idag inget undantag.. Det tog 30 minuter att få förbi dom där det egentligen tar ca 5 min att gå.. Haha.

Min vän matilda kom ner för att hjälpa mig men lyckades tillslut få förbi dom, mamma lugnade mig och gick mig att andas istället för att hetsa upp mig, det är inte lätt att hantera två hästar där den ena bara vill fram och den andra vägrar gång en meter..


Att växa ur sin ponny

Längd är ett känsligt ämne hos de flesta ponnyryttare och de flesta av oss har varit i en situation där vi blivit förstora / för långa / för gamla för att rida ponny / sin ponny. 
 
Den enda hästen jag egentligen "växte ur", längd mässigt var b-ponnyn Piccolo på ridskolan. Efter fyra år på den ryggen så sa min ridlärare tillslut att det tyvärr var dags att gå vidare.. som jag grät.. 
 
Jag var aktiv på en hemsida som heter Pixbox.se, där jag och många ifrån samma klubb var medlemmar. Jag fick ofta kommentarer om min längd när jag lagt upp bilder på Piccolo och många kommentarer var både elaka och kränkande. Att det kan finnas i andras nöje att trycka ner någon, det kan jag aldrig förstå mig på. 
De sista året jag red Piccolo så var jag väldigt lång längdmässigt, men fick bekräftat av min ridlärare att hon minsann tyckte att jag kunde fortsätta rida ett tag till på den lille ponnyn, såklart var hans ben lite väl korta för att hänga på i de större hästarnas takt och oftast hade han svårt att hänga med på lektionerna, men vi kämpade på. 
 
Även om jag var lång för honom och fick det kastat i ansiktet varje dag över nätet så försökte jag att inte bry mig, men hur lätt är det som 13 åring att inte ta åt sig av elaka kommentarer av anonyma ansikten via datorn, det GÖR ont. Min ridlärare godkände min längd och skulle inte utsätta en ridskoleponny för något han inte klarade av, och jag litade på hennes ord framför jämnåriga som dömde av bilder att jag förstörde ryggen på den "stackars" ponnyn. 
 

 
Och om jag har förstått rätt är det väldigt vanligt att kasta skit på den långa ponnyryttaren. 
Bakom de flesta ekipage finns där oftast en tränare, en tränare som är fullt kapabel till att avgöra om ekipaget ser bra eller obalanserat ut, längdmässigt. Men självklart kommer det alltid finnas dessa härliga experter som tar sig rättigheter att påpeka både de ena och de andra och som ryttare förväntas man bara att tacka och ta emot. 
 
När jag fick Noreen var jag väldigt osäker på hennes storlek, såklart. Att hon klarar mig tvekar jag inte en sekund på, men jag började undra vad folk skulle tycka om min längd. Om folk skulle kommentera att jag skaffat mig en alldeles förliten ponny, att jag skulle få elaka kommentarer igen, eller om någon skulle tycka något överhuvudtaget, om något alls. 
 
JA, det skrämmer mig när folk kommer med åsikter om mig och mina hästar, dels för att jag fått mycket skit kastat i ansiktet, men också för att jag vet hur elaka människor kan vara om dom så gärna vill. 
 
Någonting att tänka på är att det är fruktansvärt tråkigt att växa ur sin ponny, och att bli påmind om det varje gång man kollar sina kommentarer gör inte direkt saken särskilt mycket bättre, och när man känner att det kliar i fingrarna och man gärna vill lämna den där kommentaren på den där tjejens blogg om hennes längd på sin ponny, så tänk till en extra gång, hon mår redan dåligt som det är.. hon behöver inte din skit också.

Höststormar

Det har varit kraftiga vindar ett par nätter nu, men ändå varit hyffsat varmt och vi har sluppit regn. Men nu ikväll kom regnet och man känner hur vinden tar tag i huset.. lite läskigt faktiskt. Men som tur är har jag mina hästar i tryggt förvar inne i boxen, med en ordentlig hög med hö, vatten och massa gosigt kutterspån. Återstår att se imorgon bitti hur dom överlevde natten, det är första natten i nya stallet och dom har varit lite småskraja över att vara därinne, allt ljud är förstärkt och det finns massvis med fönster så att dom kan hålla koll på allt som händer utanför = lääskigt. 
 
Men tror att dom vänjer sig snabbt, och efter inatt blir det förhoppningsvis inte svårt att få in dom igenom stalldörren fler gånger.
 
 
Noreen inne i stora stallet. Själv kan jag tycka att det borde vara läskigare därinne pga allt bröte osv.. 
 
Har förresten målat klart nästan allt i stallet nu, ska måla några gångjärn osv som de sista jag gör, annars är allt klart och helthetsintrycket är skitfint! Älskar färgerna och det ser superfräscht och snyggt ut, ska visa bild när allt är klart :D

Ny design

 Som tidigare utlovat så fixar jag med en ny design, bilderna kommer dock bytas ut när nya klickats, planerar in lite höstfotografering när vädret tillåter och tror att mamma kan ställa upp som fotograf vid ett ridtillfälle snart :)
 
Än sålänge har jag endast Noreen i headern, men det gör inte Secret lika viktig här i bloggen, utan kommer skriva om honom precis lika mycket som tidigare samt bolla idéer med er kring honom, ( vilket jag tycker är skitroligt att kunna göra, grymma är ni! )
 
 
älskar att se Noreen såhär. Alla som känner Noreen vet att hon är stressig, nervös och rädd och att se henne såhär avslappnad och lugn gör mig himla glad. Det tyder på att allt jobb jag lagt ner på henne verkligen gjort bra ifrån sig. Trodde aldrig att jag skulle kunna sitta på det där nervvraket och känna mig så lugn och trygg som jag faktiskt gör på hennes rygg, fantastiskt. 

My other half

Min kärlek, min bästa, mitt hjärta. 
 
It's the sweet love that you give to me
That makes me believe we can make it through anything
'Cause when it all comes down
And I'm feeling like I'll never last
I just lean on you 'cause baby
You're my better half
 




 

Går i täckestankar

Nu börjar det gå emot mörkare tider och mina pållisar ska börja täckas. Noreen får börja med fodrat regntäcke ( kommer att ta bort bensnörena och "vika upp" sidorna så att bebbe inte blir förvirrad och inte hittar maten ;) ) och lilleman kommer gå med ofodrat regntäcke ( endast till för att skydda emot smuts och regn ) och på hans täcke kommer jag också ta väck bensnören och endast ha svanssnöre :)
 
Noreens vintertäcke håller absolut för en säsong till, men är alldeles för sugen på ett nytt täcke, och väljer att resonera - hellre ett för mycket än ett för lite ;), hihi.
 
Plockade lite ifrån hööks hemsida sånt som jag tycker om :)
 
till noreen:


 
till lilleman:
 


 
vad tror ni? Kommer mina hästar vara snyggast i hagen eller VAD ;)

Carola träning

Idag var det dags för träning och verkning för mina pållar. Vi började med det problemet jag stött på de senaste, att hon går över mig, och när Carola sa till henne blev det hus i helvete och Noreen blev sur.. men det behövs bara en ordentlig tillsägning, sen tar hon åt sig och blir lugn och fin igen. 
Vi satte longerlinan i nosgrimman, som en kapson och OJ vilken skillnad det blev, är väldigt imponerad och det blir att införskaffa sig en kapsongrimma! 
 
Idag tränade vi på låg och rund form med balans och bakbensaktivitet, alltså ifrån marken. Hon skötte sig SKITbra.. istället för att tvära så frågar hon efter vad som krävs av henne och gör vad man ber henne, underbar häst! Tillslut frustade hon runt mig med inåtställd nacke och låg form i ett balanserat tempo, riktigt riktigt nöjd!
 
Sen var det dags att verka, Noreen inveg stallgången vilket såklaart var läskigt, men hon skötte sig mycket bättre och gick att verka utan större svårigheter. Lillemans hovar hade även dom växt rejält under semestern och klipptes till dom också, även han skötte sig fint, några stegringar vid framhovarna, annars stod han och nosade på Carolas byxor och slickade lite.. mysbebis <3
 
Nu står dom fint i hagen igen och jag passade på att måla klart de sista i stallet, det är ÄNTLIGEN klart!
 

En dålig dag

Noreen var på surt humör, och ett joggningpass inte alls var rätt enligt henne... Istället började hon gå in i mig
När jag bad henne gå ut på volten och när jag blev sur så stampade hon i marken och strök öronen bak.. Sto...


Dagens longeringspass

Har haft väldigt mycket skit i vardagen och hästen har fått bortprioriteras lite den senaste veckan.. Men ikväll blev det ett lättare longeringspass på ca 15 minuters joggning och ett par galoppvarv. När vi skulle ta första galoppen för dagen så skuttade hon till som hon brukar och lyckades snubbla och hamna på rumpan.. Haha. Men det var ingen fara med henne utan hon gick rent efteråt, men ska longera henne och känna på henne imorgon med för att se ifall hon vrickade sig eller något.

Annars flöt allt på bra, mamma sysselsatte lilleman med följa John, mys och godis.. Haha. Och vi avslutade med kvällsmat åt madammen, vilket alltid är lika uppskattat.


Träning bokad

Har äntligen hittat tid för lektion för Carola, grymt. Förhoppningsvis är Noreen på bra humör och jag kan stolt visa upp vad vi lyckats åstadkomma på egen hand de senaste och vi får nytt att jobba på inför höstsäsongen.

Hon ska även verka Noreen, den senaste veckan har hennes hovar blivit hemska, hoppas bara hon sköter sig bättre denna gången, hon brukar alltid fjanta sig ;)


Invigning

Idag fick hästarna inviga boxen, fick hjälp av stallgrannar att ta in hästarna och lilleman skötte sig jättebra, men att gå in i nya stallet ville han minsann inte göra, men slängde några blickar mot de stora stallet och tyckte det kändes som den rätta vägen, men efter lite övertalande så steg han in.

Fick borstat bägge hästarna och dom fick båda i sig ordentligt med hö och godis, gottegrisar.

Sen fick dom komma ut igen när dom torkat och vilat. Lite mys under regntimmarn.


Beslutsångest

Kärat ner mig totalt i dessa schabrak ifrån hööks så blir en tripp dit snart för att införskaffa + matchande huva såklart.. Men vilken färg? Noreen är ju galet snygg i marinblått, men har redan så mycket i den färgen att jag blev sugen på brunt, frågan är vad som hade sett bäst ut på min lilla sessa, vad tror ni?
Blått/brunt?