Rosalitas skada i samband med ridningen

Rosalita har alltid varit väldigt speciell i ridningen. Provridningen bockade hon och kickade sig igenom och var allmänt förjävlig. Vi kunde knappt lämna stallplanen för hon vägrade ta ett enda steg framåt. Vi jobbade hela sommaren och otroliga framsteg gjorde vi faktikst. Vi hoppade en bana på 90cm/1m i slutet av sommaren, red igenom LB program och var anmälda för start. Vi red ut varje dag igenom samhället och på stranden/åkrar och i skogen. Hon blev ridmässigt en helt annan häst när vi hittat motivation och arbetslust.
Men under hösten så började hon vara extra jobbig. Hon hade alltid haft tendenser till att bocka och sparka bak-ut när hon tyckte något var lite jobbigt men nu gjorde hon det extra mycket och började dessutom stegra lite smått. Hon stannade mycket under ridpassen och ville inte gå framåt, men jag trodde bara att hon var inne i ännu en trotsperiod. Men det verkade inte vilja gå över. Jag visste att sadeln inte låg 100% rätt men hennes ägare insisterade i att det inte var någon fara.
I November fattade jag att hon hade ont, riktigt ont. Hon ville ingenting längre och var riktigt jobbig i hanteringen. Red bara ut med henne eftersom att det var de ända hon fortfarande tyckte om att göra, så vi ägnade November åt att galoppera på stranden.
Jag bad hennes ägare kolla upp henne i slutet av November, men det blev aldrig av. Jag lät henne vila och red henne inte under December månad, och i slutet av Januari kom äntligen beskedet om att hon hade ordentliga spänningar i rygg,rumpa och bog.. min älskade stackare!
Hon hade ett och ett halvt år tidigare stegrat över med sin förra medryttare. Dom hade inte kollat upp henne efter fallet och ridit på som vanligt och hon hade fått spänningar i ryggen och sedan varit skadad i ett halvår. Denna skadan hade nu gått upp i samband med all träning, vilket tydligen var vanligt.
Idag vilar hon och går korta promenader ( vi försöker iallafall, underlaget tillåter inte så mycket ) och får regelbunden massage, laser och akupunktur. Hon svarar bra på behandligen och vi hoppas snart kunna sätta igången henne i ridning igen. Då kommer fokus ligga på att få henne lydhörd och lugn. Hon är en häst med mycket energi och egen vilja. Och trots sin storlek så kan hon hitta på mycket djävulsskap och har ett otroligt tufft psyke.
När hon är igång kommer hon att finnas ute på försäljning. tror att hon kan göra mycket bra ifrån sig inom hoppning då hon är snabb, har bra teknik och är väldigt hinderglad ( om hon är på rätt humör )



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback